فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 172 (زمستان 1399)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 172 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا بیگم تقوی، کمال رهبری‎منش*، مریم ارمغان صفحات 3-16

    ابتدایی‌ترین و اصیل‌ترین صورت مسکن انسان‌های یکجانشین، مسکن روستایی است که به دنبال تغییر در شیوه کوچ‌نشینی عموما بر پایه کشاورزی و دامداری، رشد و گسترش یافته است و بیانگر مفهوم تداخل گسترده کار و معیشت، سکونت و عدم وجود تفکیک زمانی فعالیت‌ها در نظام زندگی روستایی است. در دهه‌ی 40 در ایران، اصلاحات ارضی به‌عنوان مقطعی سرنوشت‌ساز، مبدا تحولات عمده‌ای در اقتصاد، روابط اجتماعی، مهاجرت، اشتغال، توسعه‌ی شهرنشینی قرار گرفت و آغازی بر دگرگونی در شکل کالبدی مسکن روستاها بود. سه منشا بنیادی از امور غیراقتصادی- تغییر در توانمندی جوامع، تغییر در فناوری و تغییر در نهادهای عمومی جامعه- در شکل‌گیری تحولات اقتصادی تاثیرگذارند. این پژوهش به دنبال فهم و تبیین فرآیند تحولات اقتصادی و چگونگی تاثیر آن بر مسکن روستایی است. در این پژوهش که از نوع توصیفی- تحلیلی می‌باشد با بررسی‌های میدانی و مطالعه اسنادی- کتابخانه‌ای در نظریات صاحب‌نظران این نتیجه حاصل گردید که: فرآیند تحولات اقتصادی توانسته است تنها باعث بهبود فضاهای زیستی و افزایش امکانات و تسهیلات آسایشی روستانشینان گردد، ولی فضاهای تولیدی معیشتی در مسکن روستایی به‌عنوان حلقه‌ای از نظام تولید، در طی این سال‌ها مغفول مانده است و در سازمان‌دهی فضایی مسکن روستایی در حوزه معیشتی، تنها به فضاهایی مانند انبار و طویله اشاره شده است، درحالی‌که عرصه در مسکن روستایی باغ، باغچه و زمین زراعی را نیز شامل می‌شود که مهم‌ترین بخش خانه روستایی به‌حساب می‌آید. این امر سبب شده کالبد سکونتگاه‌های روستایی به‌واسطه تغییر در الگوهای رفتاری معیشتی ساکنین، به سمت مسکن شبه شهری و اقتصاد روستایی از یک اقتصاد تولیدی به سمت اقتصاد مصرفی حرکت نماید؛ بنابراین لزوم به‌کارگیری عناصر کشاورزی (باغ، مزرعه، مرتع و دامداری) در معماری مسکن روستایی ضرورتی اجتناب‌ناپذیر می‌نماید.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، اقتصاد، کشاورزی، رویکرد تولیدی- معیشتی
  • مسعود حق لسان*، مهری ایرانی، سودا نیکنام صفحات 17-32

    خانه های ایرانی در طول دوره های گوناگون شکل گیری از نظر کالبدی و ارتباطی دچار تغییر و تحول شده اند. نقطه عطف این خانه ها را می توان در معماری خانه های دوره های تاریخی قاجاریه و پهلوی مشاهده کرد. در این پژوهش، هشت نمونه از خانه های شهر تبریز بررسی شدند که چهار مورد آن ها به دوره قاجاریه و چهار مورد دیگر به دوره پهلوی مربوط هستند. یک مورد از این خانه ها به هر دو دوره تاریخی مربوط است که به دلیل تغییرات قابل مشاهده طی این دوره ها در این خانه تحلیل می شود. هدف مقاله حاضر مقایسه و ارزیابی ساختارهای فضایی خانه های ایرانی در دو دوره قاجاریه و پهلوی با مطالعه و تحلیل نمونه های مطالعاتی منتخب از خانه های شهر تبریز از بعد کالبدی و ارتباطی است. روش پژوهش ترکیبی و مبتنی بر شیوه تاریخی و با راهبرد تفسیری و تطبیقی است. روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای و برداشت میدانی است که به کمک ابزارهای مشاهده، فیش برداری و نمونه برداری صورت گرفته است. تجزیه وتحلیل در بخش کیفی، به صورت تطبیق پلان های طبقات همکف و استخراج فضاهای تاثیرگذار در بخش کمی فضاها به روش نحو فضا و به کمک نرم افزارهای Auto Cad، A-Graph و Depth Map انجام شده است؛ زیرا نتایج پژوهش از نظر کیفی مبتنی بر تحلیل کمی داده ها، مقایسه آن ها و توصیف از بعد کالبدی و ارتباطی براساس عملکرد تاثیر تغییرات خانه ها است. براساس نتیجه پژوهش؛ ورودی، هشتی، حیاط بیرونی، طنبی و حیاط اندرونی از عوامل تاثیرگذار تغییرات کالبدی در دوره های قاجاریه و پهلوی در پلان نمونه های مطالعاتی خانه های منتخب از آن دوره هستند. برخی از عناصر فضایی اصلی، فرم، شکل و کشیدگی خانه ها، سلسله مراتب فضایی، جبهه های ساخته شده، جهت گیری بنا، همسایگی ها، نحوه استقرار ورودی و تعدد آن ها و نحوه استقرار عناصر فضایی در مقایسه با محورهای اصلی و فرعی، بیشترین تاثیر را بر ارتباطات فضایی و رفتارهای انسانی در نمونه های مطالعاتی خانه های منتخب از دوره های تاریخی قاجاریه و پهلوی داشته اند.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، خانه سنتی ایرانی، بعد کالبدی و ارتباطی، نحو فضا، دوره قاجاریه و پهلوی
  • محمد قاسمی*، اسدالله نجفی صفحات 33-46

    شهرها و روستاها به عنوان مراکز اصلی تجمع انسان ها و شکل دهنده اصلی بنیان های جغرافیایی یک ناحیه بوده که دارای روابط خاص با تکیه بر ویژگی های اقتصادی- اجتماعی و فضایی با یکدیگر هستند. گسترش شتابان تکنولوژی طی دهه های اخیر، شیوه سکونت و فعالیت را در شهرها و روستاها دگرگون ساخته است؛ این گسترش از یک سو باعث شهرگریزی و ازسوی دیگر باعث افزایش رغبت به خانه های دوم و استراحت در مکان هایی به دور از شهرها شده است. این موضوع به ویژه برای روستاهای هم جوار کلان شهرها، خصوصا تهران و شهرهای بزرگ جدی است؛ بنابراین هر سکونتگاه روستایی که در حاشیه و پیرامون این مراکز شهری استقرار یافته باشد در معرض توجه و تاثیر قرار گرفته است که این امر در روستاها اثرات مختلفی را بر جای گذاشته است حال اینکه روستاییان چه ادارکی از این تحولات و تغییرات دارند و چگونه اثرات آن را درک می نمایند موضوعی است که بایستی مورد بررسی و تحقیق قرار بگیرد. هدف این مقاله بررسی اثرات اجتماعی و اقتصادی حاصل از گسترش و رشد کلان شهر تهران در روستای مهرآباد از دیدگاه خود روستاییان است. روش تحقیق در این مقاله مبتنی بر مطالعات اسنادی و میدانی و روش کمی و کیفی است،‏ جامعه آماری این پژوهش سرپرستان خانوار روستای مهرآباد (612 خانوار) بوده که با توجه به محدودیت های مالی و زمانی، محقق با استفاده از فرمول کوکران، 230 نفر از سرپرستان خانوار را به عنوان جامعه نمونه در نظر گرفته است و در ادامه پرسش نامه ها به صورت تصادفی در میان سرپرستان خانوار توزیع گردید و با استفاده از نرم افزار SPSS پرسش نامه ها تحلیل گردید، نتایج بیانگر آن بود که در بعد اجتماعی مهم ترین اثر رشد کلان شهرها و پدیده شهرگرایی، تغییر نگرش روستاییان نسبت به زندگی روستایی و فعالیت اقتصادی است و در بعد اقتصادی عدم تعادل در اشتغال و کاهش درآمد و پس انداز روستاییان که درنتیجه مغفول ماندن کشاورزی و دامداری رخ داده است مهم ترین اثر اقتصادی حاصل از گسترش رشد کلان شهری در روستای مهرآباد است.

    کلیدواژگان: روستا، کلان شهر، جامعه محلی، روستای مهرآباد، روستاهای پیراشهری
  • حسین مرادی نسب* صفحات 47-60

    یکی از مهم ترین مفاهیم منعکس از اصول و ارزش های اسلامی محرمیت است که خصوصا در حوزه مسکن سنتی ایران نمود یافته است اما به نظر می رسد اصل محرمیت به عنوان یکی از کیفیات انسان- محیط در معماری و شهرسازی اسلامی در مسکن سنتی ضمن داشتن اشتراکات با مفاهیم معادل در نظر گرفته شده برای محرمیت، توسط صاحب نظران غربی یعنی قلمرو و خلوت، دارای تفاوت های اساسی نیز با این مفاهیم می باشد لذا هدف از این پژوهش، تبیین مفهوم محرمیت در نسبت با خلوت و قلمرو بر پایه آموزه های اسلامی در مسکن سنتی ایران است. جهت تبیین مسیله، این پژوهش از روش ترکیبی تحلیل محتوا با استدلال منطقی بهره گیری شده است. گردآوری داده ها از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای انجام شده است و روش تحقیق توصیفی تحلیلی بوده که ابتدا پس از شناخت نظرات و تعاریف متخصصین غربی از محرمیت، بر پایه آموزه های اسلامی (قرآن کریم و احادیث معصومین (ع)) به تبیین جایگاه مولفه های آن در کالبد مسکن سنتی پرداخته شده است. در خاتمه، ضمن ارایه مدل پژوهش، یافته های پژوهش نشان می دهد که اولا محرمیت در حوزه مادی، کالبد دادن به فضاهای معماری با بهره گیری از عناصر نظام ورودی خانه های سنتی است به گونه ای که در این حوزه همسو با مفهوم قلمرو است که مولفه های امنیت، مالکیت، مرز آشکار و محصوریت را به دنبال خواهد داشت ثانیا محرمیت در حوزه روانی و رفتاری مترادف با فضای صمیمی با دیگر (ان) است که در این حوزه همسو با مفهوم خلوت است که در مسکن سنتی در حیاط، تالارها، ایوان ها، طنبی ها، سه دری ها، پنج دری ها نمود می یابد اما محرمیت در حوزه معنایی در مسکن سنتی با نظم سلسله مراتبی نظام ورودی، بستر درون گرایی را به وجود می آورد و همچنین با تفکیک عرصه بندی فضایی در خلوت خانه ها و زاویه ها زمینه ساز حضور و آرامش قلب است تا تعالی معنوی انسان را به وجود آورد.

    کلیدواژگان: محرمیت، خلوت، قلمرو، خانه های سنتی
  • کاوه منصوری*، فرامرز پارسی صفحات 61-76

    نایبند، روستایی است تاریخی در خراسان جنوبی که در حاشیه غربی کویر قرار دارد. استقرار در مجاورت راهی کاروان رو، موقعیت سوق الجیشی، وجود منابع آب و زمین های حاصل خیزسبب شکل گیری بافت آن شده است. شرایط سخت اقلیمی منطقه و وجود اشرار و راهزنان در دوران تاریخی، ضمن شکل گیری قلعه و برج های دیده بانی، ساختاری درهم تنیده و فشرده به بافت بخشیده است. پژوهش حاضر با هدف شناخت ساختارهای شکل دهنده به منظر فرهنگی نایبند، الگوهای معماری و تیپولوژی مسکن، ضمن بازشناسی روستا در متون تاریخی و سفرنامه ها، ساختار کالبدی آن را مورد تحلیل قرار داده و سعی دارد به این سوالات پاسخ دقیق دهد که؛ سابقه سکونت در روستا به چه دوره ای باز می گردد؟ نایبند در چه فرآیند تکاملی، روند شکل گیری خود را طی کرده و چرا بافت روستا، ساختاری فشرده، همچون قلعه ای نفوذناپذیر دارد؟ و پارادایم های شکل دهنده به منظر فرهنگی نایبند چیست؟ از همین رو، پژوهش ضمن بهره گیری از متد مطالعات تاریخی و بررسی های کتابخانه ای، با رویکردی تحلیلی- تفسیری به موردپژوهی در بافت روستا پرداخته و تلاش دارد از طریق مطالعات میدانی و مستندنگاری مولفه های کالبدی و فراکالبدی حاکم بر آن و انطباق داده های مستخرج از مفهوم «منظر فرهنگی» پارادایم های شکل دهنده به منظر فرهنگی نایبند را بررسی کند. نتایج مطالعات پژوهشگران نشان می دهد؛ ترکیب ساختارهای طبیعی سکونتگاه شامل؛ کوه های مرتفع، دره های سبز و چشمه های آب- که در تضادی آشکار با بستر کویری منطقه، اکوسیستم منحصربه فردی منطقه را به وجود آورده اند- از یک سو و عناصر مصنوع و انسان ساخت شامل؛ مناظر کشاورزی (مزارع، باغ های مرکبات و نخلستان های حاشیه ای روستا)، آثار معماری (عرصه های دستکند، قلعه، برج های دفاعی، الگوهای مسکونی منحصربه فرد، گذرها و ساباط ها) و ساختارهای فرهنگی و اجتماعی ویژه حاکم بر منطقه ازسوی دیگر، ساختار درهم تنیده فرهنگی- طبیعی نایبند را پدید آورده است. این مفهوم درهم تنیده با تاریخی غنی از دوران پیش از اسلام، آداب زیستی و سنت های معیشتی، کاربری تاریخی و مداوم زمین با الگوی باغداری و کشاورزی، ساختارهای معماری گسترده و دید بصری ویژه به کویر لوت، نایبند را به نمونه ای ارزشمند از مناظر فرهنگی ارگانیک و پیوسته سکونتگاه های حاشیه کویری کشور بدل کرده است.

    کلیدواژگان: روستای تاریخی، نایبند، الگوهای معماری، پارادیم های کالبدی و فراکالبدی، منظر فرهنگی
  • وحیده ابراهیم نیا*، شهاب الدین اسدی صفحات 77-90

    ابرپروژه ها به عنوان یکی از ابزارهای مدیریت شهری برای ایجاد فرصت های رشد اقتصادی، کارآفرینی و جذب سرمایه های ملی و بین المللی در بسیاری از کشورهای بیشتر و کم تر توسعه یافته مطرح شده اند. این دست پروژه ها دامنه اثر وسیعی دارند و گروه های اجتماعی زیادی را تحت تاثیر قرار می دهند: جابه جایی های جمعیتی به دلیل خروج برخی از ساکنان و استقرار گروه های جدید، تغییر هویت محله ها و ایجاد محیط کالبدی بیگانه برای ساکنان، اثرگذاری بر نوع و کیفیت اشتغال محدوده و یا وعده های تحقق نیافته حل بحران های اجتماعی و از دست رفتن اعتماد به بخش عمومی. پروژه بین الحرمین شیراز نیز با انگیزه متوازن نمودن خدمات شهری و ایجاد فضاهای با کیفیت شهری در هماهنگی با بناهای تاریخی، مذهبی مجاور، یعنی دو حرم مطهر حضرت احمدبن موسی (ع) و حرم مطهر سید علاءالدین در دستور کار شهرداری شیراز قرار گرفت. این مقاله اثرهای اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و محیط زیستی اجرای این پروژه بر ساکنان دو محله مسکونی پیرامونی، اسحاق بیگ و لب آب را بر پایه پرسش از ساکنان این محلات ارزیابی می کند. این پرسش ها برای گردآوری داده های مورد نیاز بر پایه نظریه اثر برنامه و نیز پژوهش های پیشین تعیین شدند و 375 نفر از ساکنان به آن ها پاسخ دادند. پاسخ‎ها با انتخاب مدل رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی تحلیل شدند. نتیجه تحلیل بیانگر این است که تمام 25 شاخص به کاررفته در مدل تحلیل پژوهش دارای رابطه معنادار با معیارهای سطح بالاتر هستند و کفایت لازم در پوشش معیارهای مورد نظر را دارند. بیشترین اثر در بعد کالبدی و در معیار دسترسی به امکانات و تسهیلات بوده است، اما این پروژه در شاخص هایی چون افزایش ساخت وساز و بهبود کیفیت بناها- که جزیی از اهداف ساخت این پروژه نیز بوده اند- کم ترین اثر را داشته است. این پروژه در بعد اجتماعی و در مواردی چون افزایش اعتماد به شهرداری و نهادهای دولتی و سازمان های مردمی و تمایل به همکاری با آن ها، وجود مکان یا واقعه خاطره انگیز، تمایل به ماندگاری، رابطه با همسایگان و هم محلی ها و استفاده از فضاهای عمومی کم ترین اثر مثبت را داشته است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ابرپروژه، ارزیابی اثر، رگرسیون چندگانه سلسه مراتبی، مجتمع بین الحرمین شیراز
  • فرشته احمدی نژاد، علیرضا بندرآباد*، سعید پیری، آتوسا مدیری صفحات 91-105

    تهران پایتخت 200 ساله ایران در مقایسه با بسیاری از شهرهای کشور، شهری جوان و درعین حال دارای ساختار پیچیده سیاسی و اجتماعی است. ازاین رو ایجاد حس مکان و شکل گیری روابط اجتماعی در این کلان شهر با پیچیدگی ها یی روبرو بوده و نگاه جزءنگر و مدرنیستی شهرسازان و برنامه ریزان شهری باعث کاهش حس تعلق مخاطب و به دنبال آن کاهش سرزندگی این شهر شده است. در طرح جامع سامان دهی و توسعه فضاهای فرهنگی کلان شهر تهران، محدوده ای تحت عنوان پهنه فرهنگی تهران معین شده که هدف از آن ترسیم چشم انداز توسعه فضاهای فرهنگی در سازمان فضایی شهر تهران می باشد. مکان یابی این پهنه با توجه به ساختار طبیعی- تاریخی شهر تهران و در دو بستر شمالی- جنوبی و شرقی- غربی است. در این پژوهش اولویت بندی توجه به مولفه های حس مکان براساس دیدگاه متخصصین از یک سو و استفاده کنندگان از فضا ازسوی دیگر در محور فرهنگی- گردشگری جماران به عنوان یکی از اجزای پهنه فرهنگی تهران با استفاده از ترکیب سه مدل تفسیری- ساختاری1، میک مک2 و تاپسیس3 انجام گرفته است. نتایج خروجی مدل تفسیری- ساختاری در 5 مرحله نشان داد که شاخص میزان تعریف قلمرو به عنوان مهم ترین مولفه حس مکان بر مبنای خروجی پرسش نامه مرحله اول دلفی از دید خبرگان و صاحب نظران برنامه ریزی و طراحی شهری تعیین گردید. در تبیین شاخص های حس مکان در پهنه فرهنگی تهران و براساس خروجی مدل میک مک سه دسته شاخص «اثرگذار»، «وابسته»، «مستقل» قابل شناسایی است و شاخص «پیوندی» شناسایی نگردید .همچنین به منظور ارایه پیشنهادات و تعیین اولویت توجه به بهبود مولفه های حس مکان در پهنه فرهنگی گردشگری جماران، از ترکیب نتایج سه مدل مذکور استفاده گردید و مشخص شد در پهنه مورد مطالعه، بهبود شاخص های میزان حضورپذیری، میزان امنیت، میزان تعریف قلمرو و میزان بهره مندی از تسهیلات به منظور ارتقای حس مکان در اولویت قرار دارند.

    کلیدواژگان: حس مکان، پهنه فرهنگی گردشگری جماران، تحلیل ISM، MICMAC، TOPSIS
  • اعظم هدایت، پرستو عشرتی* صفحات 106-119

    معماری بومی بافت تاریخی بندر بوشهر به دلیل دورن گرایی و برون گرایی توامان و نیز بهره گیری از انواع فضاهای نیمه باز درونی و بیرونی نمونه ای شاخص و متفاوت در معماری ایران برشمرده می شود. یکی از این فضاهای نیمه باز طارمه نام دارد. این پژوهش با هدف گونه شناسی طارمه از روش تحقیق کیفی و از ابزار بازید میدانی و مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و مدارک فنی بناهای تاریخی این بندر، برای جمع آوری داده های بناهای دارای طارمه بهره برده است. مطالعات و بررسی های میدانی و کتابخانه ای انجام شده بر روی 29 عمارت طارمه دار بوشهری نشان می دهد که طارمه ها را براساس محل استقرار در بنا می توان به سه گونه «بیرونی»، «میانی» و «درونی» تقسیم نمود که نمونه پرکاربرد آن طارمه درونی شناسایی گردید. گونه شناسی طارمه براساس میزان محصوریت به سه گونه طارمه «ازیک طرف باز و از سه طرف بسته»، «از دو طرف باز و از دو طرف بسته» و «از سه طرف باز و از یک طرف بسته» منجر گردید که از این میان، طارمه های بیرونی غالبا از نوع دو طرف باز و دو طرف بسته، طارمه های درونی یک طرف باز و سه طرف بسته و تمامی طارمه های میانی دو طرف باز و دو طرف بسته می باشند. همچنین طارمه های بوشهری از نظر شکلی به چهار دسته «خطی» (مستطیل، ذوزنقه و غیرمنتظم)، «ال شکل»، «یو شکل» و «چهار بر» قابل تقسیم هستند که گونه خطی مستطیل شکل گونه غالب برشمرده می شود. همچنین مشخص گردید که جهت غالب طارمه ها رو به جنوب و غرب است و در تمامی بناهای جداره ساحلی حداقل یک طارمه دید به دریا دارد که این امر بر نقش اقلیم و دریا در جهت گیری طارمه تاکید می نماید. این پژوهش در انتها مبتنی بر گونه شناسی انجام شده براساس محل استقرار در بنا، میزان محصوریت، نوع پلان و مسقف یا غیرمسقف بودن، تعریفی اصلاح و تکمیل شده از طارمه بوشهری ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: طارمه، بافت تاریخی بندر بوشهر، فضای نیمه باز، معماری بومی، گونه شناسی معماری
  • نرگس محرابی کرمانی، آرزو حسین پور*، علی اسماعیلیان، اکبر زرگر، رهام افغانی خراسگانی صفحات 120-135

    تامین سرپناه موقت پس از سوانح بزرگ در زمره چالش های مهم بازماندگان و مسیولین امداد و بازسازی است. در ایران، ساخت و تحویل کانکس بعد از توزیع چادر، راه حل رایج است. به دنبال زلزله 1396 در استان کرمانشاه، خسارت گسترده ای به سکونتگاه های شهری و روستایی به خصوص در بخش های دشت ذهاب و شهر قصرشیرین وارد شد. وسعت بالای تخریب، نزدیکی به فصل سرما، بارندگی و مشکلات سکونت در چادرهای اسکان اضطراری، سرعت بخشیدن به مرحله تامین مسکن موقت و سرپناه دایم را ضروری می نمود. مقاله حاضر گزارش طرحی پژوهشی عملی، جهت یافتن راه کاری متفاوت برای حل این مسئله است. تجارب نشان می دهد که بازماندگان سوانح خصوصا در مناطق روستایی با بهره گیری حداکثر از مصالح و فناوری بومی ساخت وساز و همچنین مصالح برجای مانده از بناهای تخریب شده اقدام به تامین سرپناه برای خانواده خود می کنند. با آگاهی از چنین ظرفیتی، تلاش بر این بوده است، با استفاده حداکثری از مصالح بومی و برخی مصالح غیربومی ولی ارزان قیمت و در دسترس، گامی در جهت تامین سرپناه موقت برداشته شود.دراین راستا برای نخستین بار، لوله های PVC به عنوان سازه ی اصلی یک سرپناه موقت مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله اول در آذرماه 1396، پژوهشگران به منظور شناخت و ارزیابی شرایط منطقه و به مدت شش روز از شهر سرپل ذهاب و چند روستای منطقه بازدید کردند. در ادامه، طراحی و اجرای اولین نمونه آزمایشی از این سازه به نام کاشانه به ابعاد 2*3 متر در محوطه دانشکده معماری شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی صورت گرفت. در حین اجرا نکات زیادی شناسایی و اصلاحات آن انجام شد، مقاومت سازه تحت بارگذاری ثقلی مورد آزمایش قرار گرفت و همچنین محاسبات سازه ای با استفاده از نرم افزار SAP2000 انجام گرفت. در گام بعد، نمونه ی اصلی آن با ابعاد 4*3 در روستای کوییک عزیز شهر سرپل ذهاب ساخته شد. تمایل به مشارکت در میان بومیان در هنگام ساخت کاملا مشهود بوده و بازخورد مثبت مردم نسبت به نمونه ی اصلی، نشان دهنده موفقیت این نوع از سرپناه موقت بوده است. پایش نمونه ها، هزینه ها، سرعت اجرا، مشارکت نیروی کار محلی، قابلیت توسعه و توجه به نیازهای روانی بازماندگان از نظر شباهت فضای ایجادشده به بناهای متعارف، ازجمله امتیازات این طرح است.

    کلیدواژگان: اسکان موقت، اسکان دائم، لوله PVC، زلزله، پژوهش عملی، سرپل ذهاب
  • ابوالفضل فقیهی*، علی ملاحسینی، مهدی کاظمی صفحات 136-145

    بحران، پدیده ای با احتمال وقوع کم و تاثیرگذاری زیاد است که نظم سیستم اصلی یا قسمت هایی از آن را مختل نموده و پایداری آن را به هم می زند؛ لذا مدیریت صحیح آن، نقش اساسی در بهبود و پیشرفت جامعه خواهد داشت. درواقع، تدبیر در مدیریت بهینه ی بحران ها به موفقیت در لایه های متعددی بستگی دارد که ویژگی های مدیریت بحران مدیران یکی از این لایه ها است؛ لذا توجه کافی به این عامل نقش تعیین کننده ای در مدیریت بهینه ی بحران ها و عملکرد مطلوب مدیران بحران خواهد داشت. هدف این پژوهش، تبیین تاثیرگذاری ویژگی های مدیریت بحران بر عملکرد مدیران بحران با استفاده از مدل ساختاری معادلات ساختاری (مطالعه موردی: استان های جنوب شرق کشور) است. در پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی اطلاعات لازم گردآوری گردیده است. جامعه آماری شامل کلیه اعضای ستاد مدیریت بحران استان های سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان، خراسان جنوبی و یزد که تعداد آن ها در سال 1398 حدودا بالغ بر 100 نفر بود؛ می باشد که با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان و کرجسی، تعداد 80 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون فریدمن) استفاده شد. نتایج این پژوهش، ضمن اینکه مدل ویژگی های مدیریت بحران موثر بر عملکرد مناسب مدیران بحران استان های جنوب شرق کشور را مورد تایید قرار داد؛ نشان داد که بین ویژگی های مدیریت بحران مدیران بحران تفاوت معنادار وجود دارد (05/0p<) که دراین بین بالاترین رتبه را فرهنگ خطاپذیری دارد و پس از آن تعهد مدیریت ارشد در رتبه ی دوم قرار دارد. مدیریت صحیح بحران ها، زمانی فراهم می گردد که ویژگی های موثر بر مدیریت بحران ازجمله ویژگی های مدیریت بحران مدیران را شناخته و متناسب با ویژگی های ذاتی و مهارتی، وظایف را به مدیران محول نموده و انتظار عملکرد مطلوب را از آن ها داشت. با توجه به نتیجه به دست آمده، پیشنهاد می شود به ویژگی های مدیریت بحران مدیران بحران توجه شود و با فراهم کردن محیطی که مدیران در آن احساس تعهد و پایبندی بیشتری به امور داشته باشند، زمینه را برای ایجاد عملکرد مطلوب و مناسب آنان فراهم نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، عملکرد مدیران، مهندسی مقاومت پذیر، استان های جنوب شرق کشور
|
  • Zahra Beigom Taghavi, Kamal Rahbari Manesh*, Maryam Armaghan Pages 3-16

    Rural housing is the most primitive and original form of housing for people with fixed habitation. It has developed and expanded due to the changes in the forms of nomadism, especially those that occurred based on agriculture and animal husbandry. of the society— are influential in encouraging economic changes. This study seeks to understand Rural housing reflects the concept that the spaces of livelihood and living are mostly interrelated and that there are no definite time boundaries between activities in rural life. The Iranian Land Reform, a prominent landmark in the 1960s, has been the starting point of major changes in the economy, social relations, migration, occupation, and urban development and marked a major shift in the physical form of rural housing. Three fundamental sources of noneconomic affairs —changes in the knowledge and science of societies, changes in technology, and changes in the public institutions and explain the process of economic change and how it affects rural housing. In this descriptive-analytical study, with the help of field and desk studies and investigation of the ideas of theorists, it was concluded that the process of economic change has only improved living spaces and increased facilities and local amenities for villagers, but livelihood production spaces in rural housing, as a link in the production system, has been neglected during these years. Moreover, in the spatial organization of rural housing, the only spaces that receive attention in the area of ​​livelihood are warehouses and stalls. However, in rural housing, a site also includes gardens, orchards and farms that are the most important parts of a rural house. This has changed the living patterns of residents and caused rural settlements to become semi-urban. Furthermore, the productive economy of rural life has turned into a consumer economy. Therefore, the need to use agricultural elements (gardens, farms, pastures and livestock) becomes an inevitable necessity in the architecture of rural housing.

    Keywords: Rural Housing, economy, agriculture, livelihood-production approach
  • Masoud Haghlesan*, Mehri Irani, Sevda Niknam Pages 17-32

    Iranian houses have changed physically and communicatively over the years. The turning point of these changes can be seen in the architecture of houses of the Qajar and Pahlavi periods. In order to examine these changes, eight houses of Tabriz were selected in this study. Four of them belong to the Qajar period and the other four to the Pahlavi period. One of the houses, which belong to the transitional period between these two eras, was analyzed due to its noticeable changes. The purpose of this article is to compare and evaluate the spatial structures of Iranian houses in the two periods of Qajar and Pahlavi by studying and analyzing the selected houses in Tabriz from the aspects of physical layout and spatial relationships. To serve this purpose, a mixed research method is used based on historical approach and interpretive and comparative strategy. Desk studies and filed studies were both used for data collection. Since the results of the research are qualitatively based on having a quantitative analysis of data, analysis has been done in the qualitative part by comparing ground floor plans and extracting effective spaces from the quantitative analysis of the spaces by the method of space syntax and with the help of Auto Cad, A-Graph and Depth Map software. After that, the obtained data was compared, and aspects of physical layout and spatial relationship were described based on the process of changes made in the selected houses. The results of the study showed that the entrance, Hashti (vestibule), outer courtyard, Tanabi (a type of hall) and inner courtyard are the influential factors of physical changes in the Qajar and Pahlavi periods, evident in the plan of the selected houses. Some of the main spatial elements, form, shape and elongation of houses, spatial hierarchy, constructed facades, building orientation, neighborhoods, the place of the entrance and its multiplicity, and the place of spatial elements have the greatest impact on spatial relationship and human behaviors in comparison with the main and secondary axes in the selected houses from the Qajar and Pahlavi periods.

    Keywords: Spatial structure, traditional houses of Iran, physical, connectivity aspects, space syntax, Qajar, Pahlavi periods
  • Mohammad Ghasemi Siani*, Assadollah Najafi Pages 33-46

    Cities and villages are the main centers of human societies. They shape the geographical foundations of an area that have special relationships with each other based on socio-economic and spatial characteristics. The rapid spread of technology in recent decades has transformed the way of living and working in cities and villages. On the one hand, this expansion has caused anti-urbanism and on the other hand, it has increased the desire for second homes and rest in places far from cities. This is especially the case for neighboring villages in metropolitan areas, especially Tehran and other large cities. Therefore, every rural settlement located on the outskirts and around these urban centers has been exposed to attention and impact, which affected the villages in different ways. The question is that how villagers see these developments and how they feel the impacts of such changes. The purpose of this article is to study the social and economic effects of the expansion and growth of the metropolis of Tehran in the village of Mehrabad from the perspective of the residents themselves. The research method is based on documentary and field studies and quantitative and qualitative methods. The statistical population of this research is the householders of Mehrabad village (612 households), form which, due to financial and time constraints, the researcher selected 230 householders using the Cochran formula. The next step was to randomly distribute a questionnaire among the householders and to analyze the answers using SPSS software. The results showed that, in the social aspect, the most important effect of metropolitan growth and urbanization in Mehrabad village was the change of the attitude of villagers towards rural life and economic activity, and in the economic aspect, it was the imbalance in employment and the decrease in income and savings of the villagers, which has occurred as a result of neglecting agriculture and animal husbandry.

    Keywords: village, metropolis, local community, Mehrabad village, suburban villages
  • Moradinasab Hossein* Pages 47-60

    One of the most important concepts reflecting the principles and values ​​of Islam is Mahramiat, which is especially evident in the traditional housing of Iran. However, it seems that the principle of Mahramiat, as one of the qualities of human-environment in Islamic architecture and urban planning in traditional housing, while having commonalities with the equivalent concepts considered for Mahramiat by Western experts, namely territory and privacy, has fundamental differences with these concepts. The purpose of this study is to explain the concept of Mahramiat in relation to privacy and territory in the traditional housing of Iran based on the Islamic teachings. To explain the problem, this research has used a mixed research method of content analysis with logical reasoning. Data collection has been done through documentary and desk studies, and the research method is descriptive-analytical. The paper first reviews the ideas and definitions of Mahramiat in the views of Western experts, and then examines its components in the physical aspect of traditional houses based on the Islamic teachings (Holy Quran and hadiths). In conclusion, in addition to presenting the research model, the research findings revealed the following: Firstly, Mahramiat in the material field is the embodiment of architectural spaces by using the elements of the entrance system of traditional houses in a way that is in line with the concept of territory in this field; secondly, secrecy in the psychological and behavioral spheres is synonymous with intimacy with the other, which in this area is consistent with the concept of privacy in traditional housing in courtyards, halls, balconies, tanabis (a type of hall), and 3-door and 5-door rooms. however, in the semantic field, the concept of mahramiat in traditional housing creates a context of introversion with the hierarchical order of the entrance system, and establishes a spatial zoning in private homes and corners. it lays the foundation for the presence and peace of the heart to create the spiritual excellence of man.

    Keywords: mahramiat, privacy, territory, traditional houses
  • Kaveh Mansoori*, Faramarz Parsi Pages 61-76

    Nayband is a historical village in South Khorasan, which is located on the western edge of the desert. The adjacency of the village to the caravan route, its strategic position, and the existence of water resources and fertile lands have led to the formation of its texture. The harsh climatic conditions of the region and the existence of miscreants and bandits in the historical periods, while caused the establishment of castles and watchtowers, have given a tangled and compact structure to the region. The present study aims to identify the structure of the cultural landscape of Nayband, and its architectural patterns and housing typology. Moreover, the paper is concerned with the historical texts and travelogues that are about the village to analyze its physical structure and answer the following questions: What period does the history of living in the village go back to? In what evolutionary process did Nayband go through its formation process and why does the texture of the village have a compact structure, such as impenetrable castles? And what are the shaping paradigms of Nayband cultural landscape?
    The method of the present research is historical and desk studies, with an analytical-interpretive approach. It is concerned with the case study in the texture of the village and tries to identify the cultural paradigms that formed the landscape of Nayband through field studies and documentation of physical and nonphysical factors and comparing them. The results show that the composition of the natural factors including high mountains, green valleys and water springs, which are in contrast with the arid lands of the region, have created a unique ecosystem in this village. In addition to this, the artificial and man-made elements including agricultural landscapes (farms, citrus orchards and groves on the outskirts of the village), architectural works (handmade areas, castles, defense towers, unique residential patterns, passages and shelters) and special cultural and social structures have created an intertwined cultural and natural structure in the village. This is intertwined with a rich history of pre-Islamic times, biological customs, living traditions, historical and continuous land use with horticultural and agricultural patterns, extensive architectural structures and a special visual view of the Lut Desert. The village of Nayband is a valuable example of organic cultural landscapes and has constantly changed the desert settlements of the country.

    Keywords: Historical Village, Nayband, Architectural Patterns, Physical, nonphysical paradigms, cultural landscape
  • Vahide Ebrahimnia*, Shahabeddin Asadi Pages 77-90

    Megaprojects have emerged as one of the tools of urban management to create opportunities for economic growth, entrepreneurship and attract national and international investment in many developed countries. Such projects have a wide range of effects on many social groups. Some of these effects are population displacements due to the departure of some residents and the establishment of new groups, changing the identity of neighborhoods and creating an alien physical environment for residents, affecting the type and quality of employment and or unfulfilled promises of resolving social crises and losing trust in the public sector. Shiraz Beinolharamein project was put on the agenda of Shiraz Municipality with the motive of balancing urban services and creating quality urban spaces in coordination with adjacent historical and religious buildings, namely the two holy shrines of Hazrat Ahmad Ibn Mousa and the holy shrine of Seyyed Aladdin. This article evaluates the social, economic, physical and environmental effects of the implementation of this project on the two surrounding residential areas, Eshagh Beig and Lab-e-Ab, based on the results of a questionnaire distributed among the residents of these neighborhoods. This questionnaire, which was answered by 375 participants, was designed based on the impact theory and previous studies to collect the required data. The collected answers were analyzed by the hierarchical multiple regression model. The result of the analysis indicates that all 25 indicators used in the research analysis model have a significant relationship with higher level criteria and have the necessary adequacy to meet the criteria in question. The greatest effect was on the physical dimension and the criterion of access to facilities. However, the project had the least effect on indicators such as increasing construction and improving the quality of buildings, which were some of the goals of this project. The least positive effect of this project is in the social dimension and in cases such as increasing trust in the municipality, government institutions and non-governmental organizations; the desire to cooperate with them; the existence of a memorable place or event; tendency to remain in the place; relations with neighbors and residents; and the use of public spaces.

    Keywords: Evaluation, Megaproject, Impact Evaluation, Multiple Hierarchical Regression, Beinolharamein Complex of Shiraz
  • Fereshteh Ahmadinejad, Alireza Bandarabad*, Saeed Piri, Atousa Modiri Pages 91-105

    Tehran, the 200-year-old capital of Iran, is a young city with a complex political and social structure compared to many other cities in the country. Therefore, creating a sense of place and the formation of social relations in this metropolis has faced complexities, and the partisan and modernist view of urban planners has reduced the sense of belonging in the residents and, consequently, has reduced the vitality of this city. In the comprehensive plan for organizing and developing cultural spaces in the metropolis of Tehran, an area called the cultural zone of Tehran has been determined. The purpose of choosing this zone was to give the Tehran Space Organization an outlook for the development of cultural spaces. The boundaries of this zone are designated in accordance with the natural-historical structure of Tehran and is located in the north-south and east-west. Using the combination of three models –Interpretive Structural Modeling (ISM), Micmac, and Topsis– this paper attempted to prioritize attention towards the factors influencing the sense of place based on the views of experts and residents of Jamaran cultural tourist zone, an area located in the cultural zone of Tehran. The results of the interpretive structural modelling in 5 stages showed that the most important factor that influence the sense of place is the concept of territory. This was determined based on the first stage questionnaire of Delphi from the perspective of urban planners and design experts. Based on the output of the Micmac model, in explaining the sense of place in the cultural zone of Tehran, three categories of "drivers", "dependents" and "autonomous" was identified but there was no "linkage" factor. At the end, in order to provide suggestions and prioritize attention towards the sense of place in Jamaran cultural tourist zone, the overall result of the three models was used, and it was found that the top priorities that needs attention to enrich the sense of place in the study area, are the sense of presence, level of security, the concept of territory, and social amenity.

    Keywords: Sense of Place, Jamaran Cultural Tourist Zone, ISM, MICMAC, TOPSIS Analysis
  • Azam Hedayat, Parastoo Eshrati* Pages 106-119

    In the Architecture of Iran, the vernacular architecture of Bushehr’s historic city is distinctive since it is both introverted and extroverted and has different semi-open interior and exterior spaces. Tarameh is one of these semi-open spaces. Using a qualitative research method, conducting desk and field studies and reviewing the technical documents of the historic buildings of Bushehr, this paper collected the information of historic buildings of this city that has Tarameh to study their typology. According to the study of 29 buildings, it was revealed that Taramehs fall into three categories based on their location in the building. These types include exterior, middle, and interior, among which interior is the most widely used. Moreover, Taramehs are either enclosed on three sides, two sides, or one side. Interior Taramehs are mostly enclosed on two sides, exterior ones are enclosed on three sides, and all middle Taramehs are enclosed on two sides. In terms of shape, Taramehs of Bushehr are of four types, including linear (rectangular, trapezoidal and irregular), L-shaped, U-shaped and four-sided, among which rectangular linear is the most prevailing type. Moreover, it was revealed that most Taramehs are southward and westward, and at least one Tarameh is seaward in the buildings that are along the coast. In the end, according to the typology of Taramehs based on their location in the building, enclosure, type of plan, and whether they are roofed or not, this research provides a modified and complete definition of Bushehr’s Taramehs.
    Tarmeh, Historic fabric of Bushehr, Semi-open spaces, Vernacular architecture, Architectural typology.

    Keywords: Tarmeh, Historic quarter of Bushehr Port, Semi-open Space, Vernacular Architecture, Typology
  • Narges Mehrabi Kermani, Arezoo Hosseinpour*, Ali Esmaeilian, Akbar Zargar, Roham Afghani Pages 120-135

    Providing temporary shelter after major disasters is one of the major challenges for survivors and relief and reconstruction officials. In Iran, besides the distribution of tents, a common solution is to construct and deliver containers to the damaged areas. Following the 2017 earthquake in Kermanshah province, extensive damage was inflicted on urban and rural settlements, especially in the Dasht-e Zahab and Qasr-e-shirin districts. The high extent of the destruction, the proximity to the cold season, the rain, and the problems of living in emergency accommodation tents necessitated the acceleration of the provision of temporary housing and permanent shelter. The present article is a report of an action research project to find a different solution to this problem. Experience shows that accident survivors, especially in rural areas, provide shelter for their families by the locally available materials and technology, or the materials remained from the destroyed buildings. Aware of such a capacity, we tried to take a step towards providing temporary shelter by making maximum use of local materials and some non-local but inexpensive and affordable materials.For the first time, PVC pipes were used as the main structure of a temporary shelter. In the first phase, in December 2017, researchers visited the city of Sarpol-e Zahab and several villages in the region for six days in order to identify and evaluate the conditions of the region. Then, the design and execution of the first experimental sample of this structure called Kashaneh with dimensions of 2 × 3 meters was done in the Faculty of Architecture and Urban Planning of Shahid Beheshti University. During the execution, many points were identified and corrected, the strength of the structure was tested under gravity loading, and the structural calculations were performed using SAP2000 software. In the next step, the original sample with dimensions of 3 × 4 was built in the village of Kuik Aziz in the city of Sarpol-e Zahab. The willingness to participate among the residents and the positive feedback of the people towards the original sample indicated the success of this type of temporary shelter. Monitoring the samples, lower costs, speed of execution, participation of local labor force, ability to develop and attention to the psychological needs of the survivors in terms of similarity of the created space to a normal building, are among the advantages of this project.

    Keywords: Temporary housing, Permanent housing, PVC pipe, Earthquake, Action research, Sarpol-e Zahab
  • Abolfazl Faghihi*, Ali Mollahosseini, Mehdi Kazemi Pages 136-145

    A crisis is any event with low possibility of occurrence and high impact of consequences that disrupts the order of the main system or parts of it and threatens its stability. Therefore, a proper management of this event will play a pivotal role in the improvement of a society. In fact, making correct decisions for an optimal crisis management depends on the success of several levels, and the characteristics of crisis managers is one of them. In this sense, paying sufficient attention to this factor will be of high importance in the optimal management of crises and the better performance of managers. This research aims to explain the effect of crisis management characteristics on the performance of crisis managers using the Structural Equation Modeling (Case Study: Southeastern Provinces of Iran). The required data was collected using an analytical-descriptive method, and the statistical population encompasses all the members of the Crisis Management Headquarters in the Provinces of Sistan and Baluchestan, Hormozgan, Kerman, South Khorasan and Yazd, who are roughly 100 persons. Using Morgan and Krejcie sampling table, 80 people were selected as a statistical sample by stratified random sampling method. Descriptive and inferential statistics (Pearson correlation coefficient test and Friedman test) were used to analyze the data. The results of this study not only confirmed the model of crisis management characteristics affecting the proper performance of crisis managers in the southeastern provinces of the country, but also showed that there is a significant difference between the crisis management characteristics of crisis managers (p <0.05). Among these characteristics, the just culture has the highest rank, and the commitment of senior management is in the second rank. A proper crisis management is reached when the effective characteristics of crisis management, including the characteristics of crisis managers, are recognized and tasks are delegated to managers in accordance with their inherent and skillful characteristics. The results of this study suggest that the characteristics of crisis managers should receive more attention. Moreover, it is necessary to create an environment in which the managers have a better sense of responsibility and commitment –a precondition for the better performance of managers.

    Keywords: Crisis management, performance of managers, resilience engineering, southeastern provinces of Iran