فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 184 (زمستان 1402)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 184 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید محمدعلی طباطبایی، فریال احمدی*، وحید حیدرنتاج صفحات 3-14

    با رشد جمیعت و افزایش نیاز به مسکن، ایجاد و طرح مسکن مهر در قالب مجتمع های مسکونی در اطراف شهرها شروع شد. اما به دلایلی همچون مکان گزینی نامناسب، سکونت افراد با فرهنگ های مختلف و نبود برنامه ای مدون، کیفیت مطلوبی مانند یک خانه ایرانی ندارد. عدم توجه به کیفیت مسکن سبب می شود کاهش امنیت و تعاملات اجتماعی در مجتمع های مسکونی می شود. این پژوهش با هدف شناسایی عوامل موثر بر ایجاد تعاملات اجتماعی و امنیت عملکردی همچنین تاثیر متقابل این دو بر یکدیگر در مسکن مهر شهر بروجرد انجام شده است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی در بستر پیمایشی و مطالعه موردی است و از روش های تفسیری و پیمایشی در فرایند انجام تحقیق استفاده شده است، که علت نبود امنیت و تعامل اجتماعی را در نمونه موردمطالعه بررسی کرده است. حجم نمونه 373 نفر محاسبه و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS26 و همچنین از آزمون انحراف معیار، رتبه بندی فریدمن و همبستگی اسپیرمن استفاده شده است. یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر رابطه همبستگی مستقیم بین امنیت و تعامل اجتماعی به صورت کلی را با ضریب 514/0 تایید می کند. رابطه همبستگی میان ابعاد امنیت و تعامل اجتماعی به ترتیب در بعد کالبدی، عملکردی و ادراکی با ضریب 613/0، 295/0 و 159/0 تایید می شود. همچنین همبستگی میان معیارها و مولفه های تاثیرگذار بر امنیت و تعامل اجتماعی به صورت متناظر در همه موارد جز مشارکت عمومی و انسجام اجتماعی که رابطه معکوس دارند، تایید می شود. عوامل عملکردی بیشترین تاثیر را در ایجاد تعامل اجتماعی داشته درحالی که عوامل ادراکی بیشترین تاثیر را در ایجاد امنیت داشته اند. همچنین می توان رابطه همبستگی کلی امنیت و تعامل اجتماعی همچنین ابعاد مختلف آن ها را تایید کرد، اما میان مولفه های تاثیرگذار بر ابعاد مختلف امنیت و تعامل اجتماعی این رابطه تایید نمی شود. در نمونه موردمطالعه به دلیل ضعف کالبدی و طراحی نادرست، تمام مولفه ها عاملی بی اثر یا در جهت کاهش امنیت و تعامل اجتماعی هستند.

    کلیدواژگان: امنیت، تعاملات اجتماعی، مجتمع مسکونی، مسکن مهر، شهرستان بروجرد
  • محسن افشاری*، حمزه حقیقی نجف آبادی صفحات 15-28

    در گذشته خانه ها به عنوان یکی از اجزای مهم تولید در جامعه نقش مهمی داشته اند و فضاهای تولیدی در ساختار خانه های تاریخی امکان فعالیت های مرتبط با معیشت و اقتصاد خانواده را فراهم می کردند. دامنه این پژوهش، شهر نجف آباد و خانه های تاریخی منطبق بر زندگی گذشته را در برمی گیرد؛ زندگی ای که در آن تلاش خانواده برای امرارمعاش به تولید می انجامید. این پژوهش با نگاهی بر ساختار خانه های تاریخی شهر نجف آباد سعی در شناخت ارتباط بین معماری خانه و تولید در جامعه گذشته را دارد و در این راه با بررسی فضاهای خانه های تاریخی و با گردآوری داده های مکتوب و مصاحبه تلاش نموده تا شناختی از رویدادهای جاری منجر به تولید و ارتباط آن با کالبد خانه را ارائه دهد. روش کلی در این پژوهش، روش توصیفی - تحلیلی است و با گردآوری داده های میدانی با مواجهه معمارانه با خانه های تاریخی نجف آباد و داده کتابخانه ای در خصوص خانه های موجود و خانه های گذشته به این مهم می پردازد. داده های موردنیاز با مشاهده، عکاسی، تهیه نقشه و یادداشت برداری در خانه های تاریخی به دست آمد و اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه با ساکنین و افراد صاحب نظر ممکن شده است. در این تحقیق، ابتدا تولید خانگی در جامعه گذشته بررسی شد، سپس فضا های تولیدی خانه تاریخی در نجف آباد بازخوانی و شناسایی شد و بر اساس آن آرایش فضایی بخش های تولیدی در ساختار خانه های تاریخی نجف آباد بررسی گردید. با توجه به یافته ها، انواع فضاهای تولیدی در خانه های تاریخی نجف آباد را ازنظر میزان نیاز به ارتباط با سایر فضاهای خانه می توان به سه دسته مستقل، وابسته و منعطف تقسیم کرد و آرایش فضاهای تولیدی در خانه های تاریخی نجف آباد از سلسله مراتب مالکیتی، سلسله مراتب حریمی - امنیتی و سلسله مراتب بهداشتی - عملکردی تبعیت نموده است.

    کلیدواژگان: معماری خانه، خانه های تاریخی نجف آباد، فضای تولیدی
  • اکرم فتحی نوجوکامبری، علیرضا بندرآباد* صفحات 29-44

    امروزه تاثیرات محیط به عنوان یکی از مهم‏ترین عوامل سلامتی روان و الگوهای رفتاری انسان و همچنین تاثیر طبیعت و فضای سبز بر کاهش استرس و فشارهای روانی روزمره و ارتقای سلامت روان به اثبات رسیده است. پژوهشگران بر این باورند که طبیعت و فضای سبز می‏تواند بر کاهش استرس و فشارهای روانی روزمره و ارتقای سلامت روان موثر بوده و با توانایی مقابله با اضطراب، سلامت روان را ارتقا بخشد. هدف اصلی این پژوهش به کارگیری مولفه های شفابخشی در طراحی مناظر و محیط‏های شهری و مجهز کردن این مناظر به کیفیت‏های شفابخش و ارائه راهکارهای مناسب در جهت ایجاد مناظر شهری شفابخش است. با توجه به بازه زمانی کنونی و وجود بحران‏های اجتماعی و وضعیت اقتصادی نابسامان جامعه و صدمات روحی ناشی از آن، انجام این پژوهش دارای ضرورت زمانی است. این پژوهش که به منظور تحلیل انگاره‏ها و شاخص‏های مربوطه در بلوار پاکنژاد تهران انجام شده است، به لحاظ هدف و قلمروی موضوعی در حوزه پژوهش‏های کاربردی قرار دارد. ازنظر روش انجام پژوهش توصیفی- تحلیلی و تحلیل محتوا از نوع ترکیبی با گرایش به روش کیفی است. ابتدا با مطالعات کتابخانه‏ای برخی از شاخص‏های مهم استخراج و سپس با استفاده از ابزارهای تحقیق، مطالعات میدانی نظیر نقشه برداری رفتاری انجام شد. سپس با استفاده از مولفه های شفابخشی استخراج شده از مطالعه منابع مرتبط، پرسش نامه‏ای تنظیم شد. برای بررسی روایی، پرسش نامه به‏طور تصادفی در اختیار کاربران قرار گرفت. پاسخ‏ها با نرم‏افزار تحلیل آماری SPSS، تحلیل و خروجی داده‏ها به صورت نمودار و جداول فراوانی ارائه شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شاخص های شفابخشی تاثیرگذار در طراحی مناظر شهری شامل مواردی نظیر حضور آب، تعامل با طبیعت، تحریک حواس، آرامش محیطی، حس امنیت در فضا، رنگ ها، بوهای مطبوع و آواهای دلنشین هستند. درنهایت با تحلیل انگاره ها و شاخص های شفابخشی تاثیرگذار که برای طراحی یک منظر شهری شفابخش حیاتی محسوب می‏شوند، اقدامات راهبردی و راهکارهای مناسب ارائه شد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، شفابخشی، شاخص های منظر شفابخش، روان شناسی محیطی
  • محمدرسول پروری، مرضیه موغلی*، محمدابراهیم عفیفی صفحات 45-58

    هدف از انجام این پژوهش بررسی و تحلیل وضعیت تاب آوری در برابر مخاطرات سیلاب در منطقه 3 شهر شیراز است. تحقیق حاضر با ترکیب داده های عینی برگرفته از اسناد آماری و گزارش های مکتوب و نیز داده های پرسش نامه حاصل از بررسی های پیمایشی انجام شده است. نمونه آماری پژوهش 30 نفر از متخصصان درگیر مدیریت بحران و تاب آوری ناحیه 3 شهرداری شیراز است. حجم نمونه با استفاده از روش اشباع نظری تعیین و برای نمونه گیری از روش گلوله برفی استفاده شده است. به منظور تعیین وزن شاخص ها و اهمیت آن ها در تاب آوری از روش آنتروپی شانون و همچنین به منظور ارزیابی تاب آوری ناحیه های محدوده موردمطالعه از روش کوپراس استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد که در ابعاد چهارگانه (کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و نهادی) موردبررسی ناحیه های 6 و 5 دارای عملکرد بهتری از منظر تاب آوری هستند و ناحیه های 7 و 2 دارای عملکرد ضعیف در متغیرهای تاب آوری در برابر سیلاب هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، مخاطرات سیل، شهر شیراز
  • میلاد حدادی، فرح حبیب*، راضیه لبیب زاده صفحات 59-74

    مصرف زیاد انرژی در بخش ساخت و ساز در دنیای امروز باعث شده است که در کنار ضایعات عظیم منابع طبیعی تجدیدناپذیر، مشکلات محیط زیستی عدیده ای ایجاد شود. در این میان، معماری بومی توانسته است خود را با اقلیم سازگار کند. یکی از مناطق بومی کشورمان استان سیستان و بلوچستان است که یکی از مظاهر مسکن بومی این استان در مسکن روستایی آن یافت می شود و نمونه بی نظیر آن بهره گیری از سامانه های غیرفعال خورشیدی در بخش تهویه طبیعی است؛ بنابراین بازشناسی اندام های اقلیمی مسکن روستایی کشورمان که در پاسخ به نیازهای آسایش حرارتی ساکنین بوده است یکی از راهکارهای پاسخ به نگرش های جدید ساخت مسکن در روش های جدید ساخت است. در این نوع ساختمان ها تهویه طبیعی، انرژی کمتری مصرف می کند و آلودگی کمتری در قیاس با روش های جدید سرمایش دارد. یکی از اندام های اقلیمی مسکن روستایی این پهنه، کلک است که یک نوع بادگیر بومی مناطق زابل است. هدف این مقاله بررسی تاثیر این نوع بادگیر در تامین آسایش حرارتی مسکن روستایی از طریق تهویه طبیعی است. در این مقاله در ابتدا با استفاده از روش پژوهش کیفی به صورت توصیفی - تحلیلی و سپس با بهره گیری از برداشت میدانی از الگوی مسکن روستایی روستای قلعه نو به بررسی روش های استفاده از باد در تهویه طبیعی مسکن روستایی این پهنه با استفاده از اندام اقلیمی کلک پرداخته شد. متغیر وابسته پژوهش، آسایش حرارتی و متغیر مستقل سرعت باد است. در ادامه با استفاده از نرم افزار های تحلیل دینامیک سیالاتی محاسباتی (CFD) ، به تحلیل رابطه بین متغیرها پرداخته شد که درنهایت به بررسی تاثیر حالت های مختلف، یعنی وضع موجود (برداشت شده)، فرض وزش باد عمود بر دهانه کلک، فرض تهویه بدون بهره گیری از این اندام و رفتار باد در حالت کلک با ارتفاع بیشتر در فرایند بهینه سازی منجر شد. مطالعات نشان داد، عملکرد این نوع بادگیر در حالت وضع موجود بهترین عملکرد را دارد و نیز با بررسی شبیه سازی ها مشخص شد باید نکاتی از قبیل: محل قرار دادن پنجره ها و دریچه های مکش موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اندام اقلیمی، کلک، تهویه طبیعی، مسکن روستایی
  • ندا تندروصالح، وحیده حجتی*، خسرو موحد صفحات 75-88

    از دیرباز مسکن برای انسان ها از مهم ترین فضاها برای گذراندن زندگی و تامین کننده آرامش روحی و سلامت روان آن بوده است. امروزه با رشد روزافزون جمعیت و افزایش تقاضای مسکن در شهر بدون در نظر گرفتن معضلات روان شناختی، توجه کمتری به نقش طراحی ساختمان های مسکونی در سلامت انسان و عوامل استرس زا شده است. در جوامع مدرن و صنعتی به علت داشتن عادت های ماشینی، زندگی انسان مدرن بیش از هر زمان دیگری علاوه بر بعد جسمانی ازلحاظ روحی نیز نیازمند طبیعت بوده است. با توجه به اینکه حضور طبیعت و گیاهان در محیط از عوامل موثر در سلامت روان انسان به شمار می رود، طراحی بیوفیلیک برای پاسخ به نیازهای انسان می تواند در برقراری ارتباط انسان با طبیعت در محیط های روزمره زندگی او موثر باشد و در بهبود سلامت روان انسان و کاهش استرس زنان در محیط خانه نقش بسزایی را ایفا کند. هدف پژوهش حاضر بازشناسایی تاثیر مولفه های معماری بیوفیلیک بر کاهش استرس زنان خانه دار در مجتمع های مسکونی در شهر شیراز بوده است. پژوهش حاضر به دلیل استفاده از روش های کمی و توصیفی به صورت توامان دارای پارادایم ترکیبی و از حیث هدف، کاربردی است. روش گردآوری داده ها به صورت اسنادی، میدانی و پرسش نامه ای است. به این منظور، 26 مجتمع مسکونی از ده منطقه شهرداری شیراز، به صورت غیراحتمالی هدفمند انتخاب شده است. پرسش نامه توسط زنان خانه دار تکمیل و داده های گردآوری شده از روش های مناسب آماری توسط نرم افزار SPSS، آزمون ANOVA و آمارهای رگرسیون و تعیین سطح معناداری مولفه ها موردسنجش قرار گرفته است. طبق داده ها و آزمون های انجام شده، از بین چهارده مولفه معرفی شده، عامل پناهگاه با بالاترین امتیاز به مقدار 64/3 درصد و عامل حضور آب با تاثیر 43/3 درصد و محرک های حسی غیرریتمیک با تاثیر 02/3 درصد، بیشترین اثربخشی در کاهش استرس زنان در مجتمع های مسکونی را داشته و ارتباط غیربصری با طبیعت با امتیاز 7/2 درصد کم اثرترین عامل در کاهش استرس زنان در مجتمع های مسکونی بوده است. درمجموع می توان گفت به کارگیری عناصر بیوفیلیک در طراحی مجتمع های مسکونی می تواند منجر کاهش استرس زنان خانه دار شود.

    کلیدواژگان: مولفه های بیوفیلیک، مجتمع مسکونی، زنان خانه دار، استرس، شیراز
  • صادق جهانبخش، سید محمد رشتیان*، ناصر حسن پور کازرونی، سید حمید آتشپور صفحات 89-102

    در سال های اخیر، باتوجه به تغییر در روش زندگی افراد و مطرح شدن در خانه ماندن و دورکاری، افراد ساعات بسیاری را به اجبار در خانه سپری می کنند. به عنوان مثال شیوع بیماری های واگیردار مانند بیماری کووید-19، موجب شد تا آموزش در مدارس در مدت زمان طولانی به صورت غیرحضوری صورت پذیرد. اما این روند علاوه بر کاهش عملکرد تحصیلی یادگیرندگان، باعث ایجاد اختلالات روحی مانند استرس پس از سانحه و استرس ناشی از آموزش مجازی در دانش آموزان بوده است. در بررسی های انجام شده پیرامون علل ایجاد این پیامدها، محیط قرنطینه افراد (محیط مسکونی) مهم ترین نقش را در پیدایش این پیامدها داشته است. ازاین رو بررسی ارتباط افراد با محیط قرنطینه اهمیتی دوچندان می یابد. بنابراین لازم است تا کلیه عوامل موثر بر دانش آموزان در محیط قرنطینه آن ها مورد بازبینی قرار گیرد و باتوجه به اهمیت محیط خانه برای فرد بررسی شاخص های محیطی موثر بر فرد امری ضروری است. لذا، باتوجه به اهمیت تاثیر محیط خانه بر فرد، پژوهش حاضر با هدف تبیین عوامل استرس زا در محیط مسکونی دانش آموزان قرنطینه شده و همچنین در پی شناسایی مولفه های برجسته تداعی معنا موثر بر کاهش استرس قرنطینه شدگان در محیط مسکونی انجام شده است. مطالعه کیفی (اکتشافی) حاضر با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی انجام گرفته است. در این روش اطلاعات از منابع معتبر موجود و انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با دانش آموزان ناحیه (3) شهر اصفهان که بر مبنای ملاک های نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند و نمونه گیری تا رسیدن به حد اشباع ادامه یافته است. برای تجزیه وتحلیل یافته ها از شیوه تحلیل کلایزی با استفاده از نرم افزار اطلس تی-آی، داده ها دسته بندی و توصیف شده اند. یافته های پژوهش شامل 3 مضمون اصلی و 11 زیرمضمون با 57 شواهد است. نتایج حاکی از این مطلب است که برای کاهش استرس دانش آموزان ناشی از قرنطینه خانگی به علت شیوع بیماری و آموزش مجازی باتوجه به زمان طولانی قرنطینه، می توان با ارتقای شاخص سرزندگی در محیط و ایجاد لایه های محیطی متفاوت در فضا، تنش فردی دانش آموز را در چندلایه کردن محیط و گذراندن بهتر زمان طولانی قرنطینه کاهش داد.

    کلیدواژگان: معنای مکان، خانه، استرس، قرنطینه خانگی، آموزش مجازی
  • سعید حسن پور لمر، احد نژاد ابراهیمی، حسن ستاری ساربانقلی*، علی وندشعاری صفحات 103-118

    با نگاهی به معماری سنتی ایرانی می توان جایگاه ویژه آرایه های تزئیناتی که تجلی گاهی از اعتقادات، آداب ورسوم های هر جامعه بوده اند را در غالب آرایه های تزئیناتی ابنیه مسکونی مشاهده کرد. شهر ماسوله در شهرستان فومن قرار دارد، این شهر تاریخی در فهرست آثار ملی به عنوان میراث فرهنگی و طبیعی به ثبت رسیده است. حدود سده هشتم هجری (قرن 14 میلادی) مردمانی از نقاط مختلف سرزمین گسترده ایران به همراه مردمان کهنه ماسوله که در 6 کیلومتری شمال غرب این شهر واقع است، به نقطه ای که هم اکنون به عنوان شهر ماسوله شناخته شده، کوچ کردند. ماسوله دارای آرایه های تزئیناتی بسیار غنی است که در توالی قرون متمادی شکل گرفته است. این پژوهش، سعی بر آن دارد تا آرایه های تزئینی ابنیه مسکونی ماسوله را موردبررسی و تحلیل قرار دهد. هدف پژوهش، شناسایی، طبقه بندی نقوش و مضامین اصلی آرایه های تزئینات معماری ابنیه ماسوله و پاسخ گویی به سوالاتی است نظیر: تزئینات معماری ابنیه مسکونی ماسوله به لحاظ نقوش و آرایه های تزئیناتی شامل چندین گونه است؟ چه عواملی در شکل گیری آرایه های تزئینات معماری ابنیه مسکونی ماسوله موثر بوده اند؟ پژوهش حاضر، بر مبنای بررسی های میدانی، مطالعات کتابخانه ای و همچنین با بهره گیری از روش های توصیفی - تحلیل صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است، تزئینات ابنیه مسکونی ماسوله در سطوح؛ درب، طاق، پنجره، نرده، پوشش زنگ و کنتور برق، کتیبه چشم نظر تزئینات گیاهی و آینه کاری دسته بندی می شوند. همچنین نتایج نشان دهنده آن است که عمده ترین عوامل موثر در شکل گیری تزئینات ابنیه مسکونی ماسوله به جهت ایجاد و افزایش امنیت (درب)، کاهش فشارهای سازه ای در برابر باد و زلزله (طاق)، رفع نیازهای نورگیری فضایی (پنجره)، افزایش ایمنی، ایجاد فضاهای سبز و فضاهای اشتغال فصلی (نرده)، رفع نیازهای کاربران در جهت تسهیل و افزایش رفاه کاربران در دوران معاصر و حذف سیمای نامطلوب تجهیزات الکترونیکی (پوشش زنگ و کنتور)، برگرفته شده از اعتقادات دینی و فرهنگی (کتیبه های چشم نظر) برگرفته شده از علاقه مندی مردم به گل و گیاهان و تاثیرپذیری از جغرافیای استان گیلان (تزئینات گیاهی) و برگرفته شده از اعتقادات دینی و آیینی مردم ماسوله بوده است.

    کلیدواژگان: آرایه های تزئیناتی، ابنیه مسکونی، شهر تاریخی ماسوله
  • علی اکبر عنابستانی*، احسان تکلو صفحات 119-134

    نقش دهیاران به عنوان مدیران روستا در چگونگی ساخت وسازهای روستایی و توسعه کالبدی، از مهم ترین مسائلی است که نادیده گرفتن آن می تواند آسیب های جبران ناپذیری به برنامه های روستایی وارد کند. با اصلاح قانون شوراها در سال 1382 و اضافه شدن بند 10 به ماده 69 شوراهای اسلامی، تشکیل پرونده برای ایجاد بناها، تاسیسات و تفکیک اراضی در محدوده قانونی روستا به عهده دهیاری و صدور مجوز به بخشداری واگذار شد. ازاین رو، توجه به دهیاری ها در محیط روستایی و نقش آن ها در تحقق اهداف کالبدی روستایی اهمیت فراوانی یافته است. بنابراین در این پژوهش سعی شده است تا با تحلیل فضایی عوامل موثر بر نظارت دهیاران بر ساخت وسازهای روستایی در محدوده مورد مطالعه، بستری مناسب برای رسیدن به توسعه روستایی فراهم گردد. روش تحقیق به صورت کاربردی و روش بررسی آن توصیفی - تحلیلی است، جامعه آماری پژوهش حاضر، روستاهای دارای دهیاری درجه 5 و 6 شهرستان تویسرکان بوده است که تعداد آن ها به 16 روستا رسید. برای بررسی وضع موجود، تعداد220 پرسش نامه به وسیله روستائیان تکمیل گردید. به جهت تجزیه وتحلیل داده ها از شیوه های آماری توصیفی، استنباطی و تجزیه وتحلیل فضایی بر مبنای نرم افزارهای GIS، SPSS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد؛ مقدار آماره T در کل شاخص ها برابر با 480/13- است که بیانگر این امر است که در منطقه موردمطالعه نظارت دهیاران بر ساخت وسازهای روستایی وضعت مناسبی ندارد. ولی بااین وجود، مولفه رعایت اصول بهداشتی و فرایند صدور مجوز نسبت به سایر مولفه ها از وضعیت بهتری برخوردار است. به نحوی که ازنظر روستائیان مولفه اصول بهداشتی با میانگین 34/3 و مولفه فرایند صدور مجوز با میانگین 07/3 دارای بیشترین اهمیت و مولفه های علائم و هشدارهای ایمنی و ارزش های فرهنگی با میانگین 07/2 دارای کمترین اهمیت هستند. تحلیل معادلات ساختاری نیز بیان کننده اثر بالای مسئولیت اجتماعی و رعایت ضوابط محیط زیستی و حقوق شهروندی در نظارت دهیاران است و درنهایت، نتایج تحلیل فضایی روستاها بر پایه میزان نظارت دهیاران بر ساخت وسازها از دیدگاه روستائیان نیز بیانگر این امر است که دهیاران برخی از روستاهای موردمطالعه عملکرد بهتری داشته اند.

    کلیدواژگان: دهیاران، ساخت و ساز، نظارت، سکونتگاه روستایی، تویسرکان
  • حامد حیاتی*، فرشته خمیسی صفحات 135-148

    عدم شناخت کافی و درست مبتنی بر انگاره های بنیادین و اصیل تداوم یافته الگوهای معماری خانه های سنتی ایران، منجر به آشفتگی هایی در ساختارهای بنیادین در معماری خانه های امروزی شده است. هدف این پژوهش، ارزیابی هندسه حیاط مرکزی و تحلیل ساختار فضاهای معماری در اقلیم بومی گرم و مرطوب معماری خانه های مورد مطالعه دوره قاجاریه و صفویه در دزفول، شناخت و بازنمایی در معماری خانه های امروزی است. در این میان، خانه های دوران صفوی و قاجار در شهر دزفول، نمونه های ارزشمند از معماری بشمار می آیند که به خوبی توانسته اند با شرایط خاص اقلیمی خوزستان هماهنگ شوند. بر این مبنا در پژوهش حاضر، به شناسایی الگوهای هندسی و تناسباتی و استانداردهای حاکم در ساختارهای حیاط مرکزی، تالارهای زمستان نشین و اتاق های فصلی مبتنی بر اقلیم گرم و مرطوب پرداخته شده است. همچنین روابط فضاها نیز براساس مشخصات کالبدی مورد مطالعه قرار می گیرد تا با مقایسه معیارهای اقلیمی بتوان به الگوی طراحی پایدار براساس الگوهای ساختاری دست یافت. بدین منظور یازده بنای مسکونی از دوره صفوی و قاجار به طور هدفمند انتخاب شدند که در شهر دزفول فراوانی قابل توجهی را به خود اختصاص داده اند،. در ادامه روند بررسی این خانه ها، داده ها و اطلاعات حاصل از مطالعه و بررسی میدانی در جداولی به ثبت رسیده و به کمک روش های محاسباتی، استدلال منطقی داده ها و تحلیل کمی و کیفی آن ها مجموعه ای از تناسبات هندسی و روابط فضایی به دست آمد. نتایج به گونه ای است که براساس فصل مورد استفاده و نوع کاربری، برخی فضاها شکل های متناسبی دارند. تفاوت فصلی در طراحی فضاها اغلب به دو فصل تابستان و زمستان محدود است. توجه به استفاده از نور خورشید و تهویه به خاطر باد مطلوب شرقی در جهت گیری بناها نیز مدنظر قرار گرفته است؛ حتی این جهت گیری در فصل زمستانی هم موردتوجه بوده است. بررسی های تراکم ساختمانی نشان می دهد درون گرایی صفت غالب خانه های منطقه است و توده ساختمانی، بیشتر از نیمی از مساحت عرصه را تشکیل می دهد. بنابراین مدت کوتاهی از حیاط در تابستان استفاده می شود و کاربرد آن در زمستان برای دریافت نور در عمق فضاها است. به همین دلیل، اغلب حیاط مربعی شکل با نسبت طول و عرض برابر و صورت فشرده مرسوم بوده است.

    کلیدواژگان: تناسبات، حیاط مرکزی، خانه های تاریخی، اقلیم گرم و مرطوب، معماری دزفول
|
  • Seyed MohammadAli Ahmadi Tabatabaie, Ferial Ahmadi*, Vahid Heidar Nattaj Pages 3-14

    With the growth of the population and the increase in the need for housing, the creation and design of Mehr housing began in the form of residential complexes around the cities. However, due to reasons such as inappropriate location, the residence of people with different cultures and the lack of a written program, it does not have the same quality as an Iranian house. This research has been conducted with the aim of identifying the effective factors on the creation of social interactions and functional security, as well as the mutual influence of these two on each other in Mehr housing in Borujerd city. The research method is descriptive-analytical in a survey context; which investigated the cause of lack of security and social interaction in the studied sample. The sample size of 373 people was calculated and SPSS26 software was used for data analysis, as well as the standard deviation test, Friedman's ranking and Spearman's correlation. The findings obtained from the present research confirm the correlation between security and social interaction, as well as the correlation between the criteria and components affecting security and social interaction in a corresponding manner in all cases except for public participation and social cohesion, which the relationship They have the reverse, it is confirmed. Functional factors have had the greatest effect in creating social interaction, while perceptual factors have had the greatest effect in creating security. In the studied sample, due to physical weakness and incorrect design, all components are ineffective or reduce security and social interaction.

    Keywords: Security, social interactions, residential complex, Mehr Housing, Boroujard city
  • Mohsen Afshari*, HAMZEH Haghighi Najafabadi Pages 15-28

    In the past, houses played an important role as an important component of production in society, and production spaces in the structure of historic houses provided activities related to livelihood and family economy. The scope of this research includes the city of Najafabad and historical houses corresponding to the past life; A life in which the family strives for livelihood. This study, by looking at the structure of historic houses in Najafabad, tries to understand the relationship between house architecture and production in the past society, and provide its connection with the structure of the house. The general method in this research is descriptive-analytical method, and by collecting field data with architectural exposure to historical houses in Najafabad and library data about existing houses and past houses, it addresses this issue. The required data were obtained by observing, photographing, mapping and taking notes in historic houses, and the required information was made possible through interviews with residents and experts. In this study, first, home production in the past society was studied, then the production spaces of the historic house in Najafabad were re-read and identified, and based on that, the spatial order of the production sections in the structure of historic houses in Najafabad was studied. According to the findings, types of production spaces in historic houses in Najafabad can be divided into three categories: independent, dependent and flexible in terms of the need for connection with other spaces in the house and the arrangement of production spaces in the historic houses of Najafabad has followed the hierarchy of ownership, hierarchy of privacy-security and hierarchy of health-function.

    Keywords: House Architecture, Najafabad Historical Houses, Production Space
  • Akram Fathi Nojokambari, Alireza Bandarabad* Pages 29-44

    Today, the effects of the environment have been proven as one of the most important factors of mental health and human behavior patterns, as well as the effect of nature and green space on reducing stress and daily mental pressures and improving mental health. Researchers believe that nature and green space can be effective in reducing stress and daily mental pressures and improving mental health, and with the ability to deal with anxiety, it can improve mental health. The main goal of this research is to use healing components in the design of landscapes and urban environments and equip these landscapes with healing qualities and provide appropriate solutions to create healing urban landscapes. Considering the current period of time and the existence of social crises and the chaotic economic situation of the society, and the mental injuries caused by it, conducting this research is necessary. This research, which was conducted in order to analyze the related concepts and indicators in Paknejad Boulevard in Tehran, is in the field of applied research in terms of its purpose and scope. In terms of the descriptive-analytical research method and content analysis, it is of a mixed type with a qualitative tendency. First, some important indicators were extracted with library studies, and then field studies such as behavioral mapping were conducted using research tools. Then, using the healing components extracted from the study of related sources, a questionnaire was prepared. To check the validity, the questionnaire was randomly distributed to the users. The answers were analyzed with SPSS statistical analysis software and the data output was presented in the form of graphs and tables. The results of this research show that the effective healing indicators in the design of urban landscapes include things such as the presence of water, interaction with nature, stimulation of the senses, environmental peace, a sense of security in the space, colors, pleasant smells and pleasant sounds. Finally, strategic actions and appropriate solutions were presented by analyzing the concepts and effective healing indicators that are considered vital for designing a healing urban landscape.

    Keywords: Urban landscape, healing, indicators of healing landscape, environmental psychology
  • Mohamadrasul Parvari, Marzieh Moghali*, MohammadEbrahim Afifi Pages 45-58

    Purpose the purpose of this research is to investigate and analyze the state of resilience against flood hazards in District 3 of Shiraz. The present research has been done by combining objective data taken from statistical documents and written reports as well as questionnaire data from surveys.The statistical sample of the research is 30 professionals involved in crisis management and resilience in District 3 of Shiraz Municipality. The sample volume was determined using the theoretical saturation method and the snowball method was used for sampling. In order to determine the weight of indicators and their importance in resilience using Shannon's entropy method Also, in order to evaluate the resilience of the studied areas, the copperas method has been used. The results of the surveys show that in four dimensions (physical, economic, social and institutional) Areas 6 and 5 have better performance in terms of resilience And areas 7 and 2 have poor performance in flood resilience variables.

    Keywords: urban resilience, flood risks, Shiraz city
  • Milad Haddadi, Raziyeh Labibzadeh Pages 59-74

    The high consumption of energy in the construction sector in today's world has led to the creation of many environmental problems in addition to the huge waste of non-renewable natural resources. Provide a more comfortable living environment for its residents. One of the native regions of our country is Sistan-Baluchistan province, one of the manifestations of native housing in this province can be found in its rural housing, and a unique example is the use of passive solar systems in the natural ventilation sector; Therefore, recognizing the climatic organs of rural housing in our country, which has been in response to the thermal and living comfort needs of the residents, is one of the solutions to the pathology of the existing situation and a response to the new attitudes of housing construction in new construction methods. In the ventilation sector in these types of buildings, natural ventilation consumes less energy and has less pollution compared to new cooling methods. One of the climatic organs of the rural housing of this area is kolak, which is a type of wind deflector native to Zabul region. The purpose of this article is to investigate the effect of local wind deflectors in Sistan-Baluchistan province in providing thermal comfort in rural housing through natural ventilation. In this article, firstly, by using qualitative research method in a descriptive-analytical way, and then by taking advantage of the field survey of the common pattern in the rural housing of Qaleno village, to identify and investigate the methods of using wind in the natural ventilation of the rural housing in this area by using organs. The climate of the bellows was discussed and CFD simulation of this climate organ was carried out by comparing different modes to check the effectiveness of this organ. Studies show that the performance of this type of wind deflector by investigating simulations leads to an increase in natural ventilation, which should be considered in the performance of existing buildings in future constructions, including: the placement of windows and suction valves.

    Keywords: Climatic organ, Kolak, natural ventilation, rural housing
  • Neda TondroSaleh, Vahideh Hojati*, Khosro Movahed Pages 75-88

    For a long time, housing has been one of the most important spaces for people to spend their lives and provide peace of mind and mental health. Today, with the increasing growth of the population and the increase in housing demand in the city, without considering the psychological problems, less attention has been paid to the role of the design of residential buildings in human health and stress factors. In this way, considering the life in modern and industrial societies due to having a repetitive life and machine habits, modern man has needed nature more than ever in addition to the physical dimension in terms of the spiritual dimension. Considering that the presence of nature and plants in the environment is one of the effective factors in human mental health. Biophilic design to respond to human needs can play a significant role in establishing a relationship between humans and nature in their daily life environments and improving human mental health and reducing women's stress in the home environment. The research has been to identify the components of biophilic architecture on reducing the stress of housewives in residential complexes in Shiraz city. Due to the use of quantitative and descriptive methods, the current research has a combined paradigm and is practical in terms of purpose. The method of data collection is documentary, field and questionnaire. For this purpose, in this research, 23 residential complexes from eleven districts of Shiraz municipality were selected in a non-probabilistic way. The questionnaire was completed by the housewives and the collected data was evaluated using appropriate statistical methods using SPSS software, ANOVA test and regression statistics and determining the significance level of the components. Analytical results of the research, according to the data and tests of biophilic architecture on stress, among the fourteen components, the shelter factor has the highest score of 3.64% and the presence of water factor has an impact of 3.43% and non-rhythmic sensory stimuli with The effect of 3.02% indicates the most effective factor in reducing women's stress in residential complexes and the non-visual connection with nature with a score of 2.7% is the least effective factor in reducing women's stress in residential complexes. Therefore, the use of biophilic elements in the design of residential complexes can reduce the stress of housewives.

    Keywords: Biophilic components, Residential complex, Housewives, Stress, Shiraz
  • Sadegh Jahanbakhsh, Seyyed Mohammd Rashtian*, Naser Hasanpour Kazeruni, Seyyed Hamid Atashpour Pages 89-102

    In recent years, due to the change in people's lifestyle and the introduction of staying at home and remote working, people are forced to spend many hours at home .For example, the spread of infectious diseases such as the Covid-19 disease caused education in schools to take place in absentia for a long time. But this trend, in addition to reducing the academic performance of students, has caused mental disorders such as post-traumatic stress and stress caused by virtual education in students. In the studies conducted on the causes of these consequences, the quarantine environment of people (residential environment) has played the most important role in the emergence of these consequences . Therefore, investigating the relationship between people and the quarantine environment becomes doubly important. Therefore, considering the importance of the home environment on the individual, the present study was conducted with the aim of explaining the stressful factors in the residential environment of quarantined students and also to identify the prominent components of the association of meaning effective in reducing the stress of those quarantined in the residential environment. The present qualitative (exploratory) study was conducted with a descriptive phenomenology approach. In this method, information is available from reliable sources and semi-structured interviews were conducted with the students of district (3) of Isfahan city, who were selected based on the purposeful sampling criteria, and the sampling continued until saturation was reached. In order to analyze the findings using the Collaizi analysis method, the data have been categorized and described using Atlas-TI software. The research findings include (3) main themes and (11) sub-themes with 57 evidences. The results indicate that in order to reduce the stress of students due to home quarantine due to the outbreak of disease and virtual education due to the long time of quarantine, it is possible to improve the vitality index in the environment and create different environmental layers in the space, the individual tension of knowledge It reduced the learner in layering the environment and better spending a long time in quarantine.

    Keywords: meaning of place, home, stress, home quarantine, virtual education
  • Saeid Hasanpour Loumer, Ahad Nejad Ebrahimi, Hassan Sattari Sarbangholi*, Ali Vandshoari Pages 103-118

    Looking at traditional Iranian architecture, one can see the special place of ornamentations that have been a manifestation of the beliefs, customs and traditions of each society in the majority of residential buildings. Masouleh holds very rich ornamentations that have been formed over many centuries. This research seeks to investigate and analyze the ornamentations of residential buildings in Masouleh. The aim of the research is to identify and classify the motifs and main themes of the architectural ornamentations of Masouleh buildings and answer the following questions: Do the architectural decorations of the residential building of Masouleh include several types in terms of motifs and ornamentations? What factors have been effective in the formation of the architectural ornamentations of residential buildings in Masouleh? The current research is based on field surveys, library studies and also descriptive-analytical methods. The findings of the research show that the decorations of Masouleh residential buildings are classified at the level of doors, arches, windows, fences, doorbell and electric meter covers, Evil eye inscriptions, plant decorations and Āina-kāri. Also, the results show that the main effective factors in the formation of the decoration of Masouleh residential building are to create and increase security (door), reduce structural pressure against wind and earthquake (arch), meet the needs of spatial lighting (window), increase safety, create green and seasonal spaces (fence), meet the needs of users in order to facilitate and increase the well-being of users in the contemporary era and remove the undesirable appearance of electric equipment (doorbell and meter cover), derived from religious and cultural beliefs (inscriptions), derived from people's interest in flowers and plants being influenced by the geography of Guilan province (plant decorations) and taken from the religious and ritual beliefs of the people of Masouleh.

    Keywords: Traditional architecture, ornamentations, residential buildings, historical city of Masouleh
  • Aliakbar Anabestani*, Ehsan Takallu Pages 119-134

    The role of Dehyar's as village managers in how rural construction and physical development is one of the most important issues that can be ignored, can cause irreparable damage to rural programs. With the amendment of the Law on Councils in 2003 and the addition of paragraph 10 to Article 69 of the Islamic Councils, the case for creating buildings, facilities and land segregation within the legal limits of the village was assigned to the district administration and issuing permits to the district. Therefore, paying attention to Dehyaries in the rural environment and their role in realizing rural physical goals has become very important, so in this research, it has been tried to play a role in creating rural development by spatial analysis of the factors affecting the supervision of Dehyar's on rural constructions. The research method is applied and the study method is descriptive-analytical. The statistical population of the present study was the villages with 5th and 6th degree Dehyaries of Tuyserkan County, the number of which reached 16 villages. To assess the current situation, 220 questionnaires were completed by the villagers. Descriptive and inferential statistical methods and spatial analysis based on GIS and SPSS software were used to analyze the data. The findings of the research show that according to the value of the T statistic in all indicators equal to -13.480, it indicates that in the studied area, the supervision of villagers on rural constructions is not in a good condition. However, compliance with health principles and the licensing process are in a better condition than other indicators. So that according to the villagers, the health principles index with an average of 3.34 and the licensing process index with an average of 3.07 have the most importance, and the indicators of safety signs and warnings and cultural values with an average of 2.07 have the least importance. The analysis of structural equations also shows the high effect of social responsibility and compliance with environmental regulations and citizenship rights in the monitoring of villagers, and finally, the results of the spatial analysis of villages based on the amount of monitoring of constructions by villagers from the villagers' point of view also indicates that some villagers They have performed better than the studied villages.

    Keywords: Dehyar's, construction, supervision, rural settlement, Tuyserkan
  • Hamed Hayaty*, Fereshteh Khamisi Pages 135-148

    Past architectures have undergone many tests in their physical structures and have reached stable combinations over the years. Among the climatic solutions of historical houses in interaction with nature, it has been harmonizing the form and the structure of architectural spaces. One of the main characteristics of native architecture in interaction with the natural environment is the components design , patterns and physical proportions based on environmental variables such as sunlight, seasons, etc.; In such a way that creating physical compatibility in historical houses with the natural environment, along with other considerations, guarantees less energy consumption and the benefit of environmental comfort. However, today to environmental problems, paying attention to climate-based characteristics has become more important; Therefore, it can provide specific standards in the process of modernizing and improving sustainability in future buildings. Meanwhile, the houses of the Safavid and Qajar era in Dezful city are valuable examples of architecture that have been well adapted to the special climatic conditions of Khuzestan. Based on this, in the current research, the identification of geometric patterns, proportionality and prevailing standards in the structures of the central courtyard, winter halls and seasonal rooms based on hot and humid climates is discussed. Also, the relationships of spaces are also studied based on physical characteristics; so that by comparing climatic criteria, a sustainable design pattern can be achieved based on structural patterns; Identified the most common spatial proportions in accordance with nature in this region; and used in accordance with today's needs.For this purpose, eleven residential buildings from the Safavid and Qajar eras were purposefully selected, which have gained significant prosperity in the city of Dezful. In the continuation of the investigation process of these houses, the data and information obtained from the study and field investigation were recorded in a table and with the help of calculation methods, logical reasoning of the data and their quantitative and qualitative analysis, a set of geometric proportions and spatial relationships were obtained. Finally, results were obtained that expressed the most common and practical dimensions, areas and geometric ratios and emphasized the relationship between spatial patterns and climatic and environmental data of hot and humid weather.

    Keywords: proportions, central courtyard, historical houses, hot, humid climate, dezful architecture