فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1399)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه محمداسماعیل*، شیبا کیانمهر صفحات 7-17
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رفتار اطلاع درمانی ایمونولوژیست های کشور، بر مبنای مدل شبکه عصبی خودسازمان ده کوهونن انجام شده است.

    روش پژوهش

    پژوهش کاربردی، به روش پیمایشی توصیفی و با استفاده از تکنیک شبکه عصبی انجام شده است. ابزار پرسش نامه ای است محقق ساخته که بین 149 نفر توزیع شد. به منظور خوشه بندی با استفاده از نرم افزارMATLAB   متخصصان بر اساس مولفه های اصلی پژوهش خوشه بندی و سپس با حذف هر یک از زیرمولفه های اصلی، موثرترین و کم اثرترین گزینه تعیین گردید.

    یافته ها

    تحلیل ها نشان داد در مهارت های اطلاع یابی؛ 63/75 درصد از افراد جامعه در خوشه اول با میانگین 29/88 و در خوشه دوم 36/24 درصد با میانگین نمرات 30/22، قرار دارند و مهم ترین مولفه استفاده از کلیدواژه ها و اصطلاحات مرتبط با اطلاعات مورد نیاز است. در مورد راه های اطلاع یابی؛ 22/14 درصد جامعه با میانگین نمرات 54/36 در خوشه اول، 18/12 درصد افراد با میانگین 48/11 در خوشه دوم، 14/09 درصد با میانگین 43/28 در خوشه سوم، 16/1 درصد با میانگین 49/04 در خوشه چهارم و 29/53 درصد افراد با میانگین نمرات 53/72 در خوشه پنجم قرار داشته، و مهم ترین راه های اطلاع یابی، استفاده از منابع اطلاعات الکترونیک بوده است. بر مبنای میزان استفاده از انواع خدمات اطلاعاتی؛46 درصد افراد با میانگین نمرات 54/85 در خوشه اول، 20/66 درصد با میانگین  49/38 در خوشه دوم و 32/66 درصد با میانگین 43/08 در خوشه سوم قرار داشته و مهم ترین مولفه خدمات اطلاع درمانی، آشنایی با انواع منابع و خدمات اطلاعاتی رشته تخصصی بوده است.

    نتیجه گیری

    خوشه بندی عصبی رفتارهای اطلاع درمانی جامعه مورد مطالعه و تراکنش های اطلاعاتی حاصل از آن، علاوه بر منتج شدن به آگاهی از نیازها و منابع اطلاعاتی مورد نیاز کاربران، به عنوان روشی در دسترس و کم هزینه که ارتقای سطح کیفیت اطلاعات متخصصین سیستم نقص ایمنی را در پی دارد و به ارایه خدمات درمانی موثرتر به بیماران منتهی می گردد، زمینه لازم جهت پیش بینی تمهیدات و تصمیم گیری های اطلاعات گرا را جهت تامین نیازها و محمل های اطلاعاتی مورد درخواست کاربران پایگاه های داده های پزشکی فراهم و در اختیار مدیران و دست اندرکاران این حوزه قرار می دهد، و به عنوان راهبردی موثر با حداکثر سطح استانداردهای ممکن، به کشف الگوی نامشهود رفتار های اطلاع یابی کاربران حوزه سلامت منتهی، و به فرد مخاطب می آموزد تا هوشمندانه از محمل های اطلاعاتی بهره گیرد.

    کلیدواژگان: داده کاوی، شبکه عصبی مصنوعی، اطلاع درمانی، بیماری های نقص سیستم ایمنی، مرکز طبی اطفال
  • فاطمه شاملوی، بهارک شیرزاد کبریا*، پریناز بنی سی صفحات 19-31
    مقدمه

    حمایت و مشارکت مدیران یک سازمان لازمه پیاده سازی یک مدیریت بحران موثر می باشد. آماده کردن شرایط از طریق روشن نمودن مقاصد و اهداف طرح مدیریت بحران بر مبنای فلسفه و ارزش های سازمان صورت می گیرد که این امر در مراکز بهداشت و درمان نمود بیشتری دارد. هدف از انجام این تحقیق شناسایی نقش شایستگی های رهبری اشتراکی در مدیریت بحران (مطالعه موردی: بیمارستان فارابی) است.

    روش پژوهش

    این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش توصیفی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه مدیران و معاونان و کارکنان بیمارستان فارابی می باشند که تعداد آنها 820 است لذا حجم نمونه لازم بر اساس فرمول کوکران، 262 نفر تعیین شد. برای بررسی متغیرهای تحقیق از ابزار پرسشنامه استفاده شد. پایایی پرسش نامه ها به وسیله ضریب آلفای کرونباخ و روایی محتوایی پرسش نامه ها توسط جمعی از اساتید دانشگاه و روایی سازه آنها توسط تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. فرضیه های پژوهش توسط مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    ویژگی ها و مهارت ها به طور مستقیم(ضریب 0.48) و غیر مستقیم و از طریق رهبری وظیفه گرا(ضریب 0.80)، رهبری مردم گرا(ضریب 0.26) و رهبری سازمان گرا(ضریب 0.14) در مدیریت بحران نقش دارد. هم چنین مشخص شد رهبری وظیفه گرا، رهبری مردم گرا و رهبری سازمان گرا به ترتیب با ضرایب 0.89، 0.33 و 0.79 به صورت مستقیم در مدیریت بحران نقش دارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق ویژگی ها و مهارت ها می توانند در مدیریت بحران بیمارستان فارابی نقش داشته باشند که این تاثیر مصورت مستقیم و غیر مستقیم و از طریق متغیرهای میانجی رهبری وظیفه گرا، رهبری مردم گرا و رهبری سازمان گرا صورت می پذیرد.

    کلیدواژگان: شایستگی های رهبری، مدیریت بحران، بیمارستان
  • فاطمه حبی، لیلا ریاحی*، انیسه نیک روان صفحات 33-44
    مقدمه

    از نقطه نظر اقتصاد سلامت ,تجهیزات پزشکی جایگاه ویژه ای داشته و بخش عمده ای از سرمایه مراکز درمانی و موسسات پزشکی صرف نگهداشت و نوسازی این تجهیزات می گردد. هدف این پژوهش رابطه بکارگیری کارشناس تجهیزات پزشکی با هزینه های خرید تجهیزات پزشکی درواحدهای تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان مرند می باشد.

    روش پژوهش

    تحقیق حاضراز نظر روش اجرا یک تحقیق تحلیلی است. و از منظر نتیجه ,کاربردی است. روش گردآوری داده ها دراین بررسی با روش کتابخانه ای انجام شده وابزار گردآوری داده ها  فیش برداری بوده است. آمار و اسناد مالی مربوط به هزینه های خرید تجهیزات پزشکی  واحدهای تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان مرندبررسی و مقایسه این هزینه در سال هایی که کارشناس تجهزات پزشکی حضور داشته است (سال های 96-97) با سال هایی که کارشناس تجهیزات پزشکی در مرکز حضور نداشت (سال های 94-95) انجام گرفت. همه داده های جمع آوری شده براساس نرخ تنزیل پایه سال 97گرفته شد. برای تحلیل توصیفی داده ها از آماره های درصد تجمعی و درصد فراوانی، و برای تحلیل استنباطی متناسب با سطوح سنجش متغیرها از آماره هایی هم چون t همبسته زوجی استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون های آماری نشان می دهد که بین هزینه های خرید تجهیزات پزشکی در بکارگیری کارشناس تجهیزات پزشکی و عدم بکارگیری کارشناس تجهیزات پزشکی با PValu.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که بین بکارگیری کارشناس تجهیزات پزشکی و هزینه های خرید تجهیزات پزشکی واحدهای تحت پوشش مرکز بهداشت شهرستان رابطه وجود داشت لذا به مدیران حوزه سلامت توصیه می شود برای جلوگیری از نابسامانی های تجهیزاتی و تحمیل هزینه های خرید بدون برنامه تحهیزات پزشکی درسطح مراکز سلامت ایجاد سیستم مدیریت نگهداشت تجهیزات پزشکی همانند مدیریت تجهیزات پزشکی در بخش درمان از حضور کارشناسان مستقل و نیروی فنی متخصص تجهیزات پزشکی در مراکز بهداشت شهرستان ها استفاده کنند. عمل خط مشی گذاران جهت جلب مشارکت ذی نفعان در نظام خط مشی گذاری عمومی سازمان غذا و داروی ایران قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: تجهیزات پزشکی، کارشناس تجهیزات پزشکی، هزینه خرید، مرکز بهداشت شهرستان
  • مهدی حسین پور*، حسین کریمی، میلاد بخشم، عطیه خدایی صفحات 45-56
    مقدمه

    در طول سالیان اخیر بیمارستان ها با چالش های مختلفی از قبیل کاهش بودجه و افزایش رقابت در حوزه های بهداشتی و درمانی مواجه بوده اند. انتظار می رود که خدمات درمانی مبتنی بر اینترنت اشیا علاوه بر کاهش هزینه ها، سطح کیفیت زندگی را افزایش دهد. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی کاربردهای فناورانه اینترنت اشیا بر مدیریت کیفیت بیمارستانی با استفاده از رویکرد تفسیری ساختاری می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت پژوهشی به صورت آمیخته و از نظر روش گرداوری داده ها یک پژوهش توصیفی - تحلیلی است. مهم ترین کاربردهای فناورانه اینترنت اشیا بر مدیریت کیفیت بیمارستانی از طریق روش دلفی(در 2 مرحله) مشخص و برای تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز از مدل سازی تفسیری- ساختاری استفاده گردید.

    یافته ها

    کاربردهای کنترل علایم حیاتی فرد بیمار، مراقبت از بیماران بدون نیاز حضور فرد در محل، بررسی موجودی تجهیزات و موارد موردنیاز ضروری، ردگیری و نظارت بر عملکرد کارکنان، بیماران و موجودی، نظارت و تنظیم هوشمند شرایط محیطی نگهداری بیمار و دارو، ویزیت از راه دور بیماران در دوران حاد و خاص، کاهش پسماندهای بیمارستانی، نظارت بر فعالیت های فیزیکی افراد سالمند و راه اندازی جوامع آنلاین و مشاوره های اینترنتی پزشکی به عنوان کلیدی ترین عوامل شناخته شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به موثر بودن اینترنت اشیا در حوزه مراقبت های بهداشتی، به مسیولین مراکز درمانی پیشنهاد می گردد که تغییرات مناسبی در حوزه فناوری اطلاعات خود ایجاد کنند تا بتوانند گام های مفیدی برای ارتقا کیفیت خدمات خود بردارند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، مدیریت کیفیت بیمارستانی، کاربرد فناورانه، رویکرد تفسیری- ساختاری
  • مرضیه نیکدل، عسل سراجی، محمد صاحب الزمانی* صفحات 57-69
    مقدمه

    فرسودگی شغلی به عنوان مشخصه اصلی استرس شغلی نوعی واکنش تاخیری به عوامل مزمن تنش زای محل کار است و از مهم ترین عواملی که ممکن است آن را پیش بینی کند واکنش های هیجانی است.

    روش پژوهش

    این پژوهش بر مبنای هدف کاربردی و بر اساس نحو گردآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی است که جامعه آماری تحقیق کلیه پرستارانی بودند که در بیمارستان های تامین اجتماعی تهران مشغول به کار بودند و از بین این افراد 194 نفر با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه های استرس شغلی استاینمتز (1977)، فرسودگی شغلی گلدارد (1989) و واکنش های هیجانی DASS21 اطلاعات لازم جمع آوری گردید .که روایی آنها از طریق روایی محتوا و روایی همگرا و پایایی پرسشنامه از طریق محاسبه آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار ایموس و لیزرل استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد استرس شغلی در سطح معنی داری 0/01 و اضطراب، استرس و افسردگی با سطح معنی داری 0/05  با فرسودگی شغلی ارتباط مثبت دارد. هم چنین استرس شغلی به طور مثبت بر واکنش هیجانی اثر داشته، بنابراین استرس شغلی به طور غیر مستقیم  با میانجی گری واکنش هیجانی بر افسردگی شغلی در پرستاران تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    با شناخت منابع استرس زا و راه کارهای مقابله با آن می توان به کاهش، کنترل و درمان فرسودگی شغلی در پرستاران کمک نماییم.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرسودگی شغلی، واکنش های هیجانی، پرستاران
  • احسان محسن زاده شریفی، لیلا آندرواژ *، ابراهیم آلبو نعیمی صفحات 71-83
    مقدمه

    در نگاه کلی اهمال‌کاری یعنی ترک وظایف، یا انجام آن در آخرین لحظه و نیز احساس ناراحتی حاصل از آن.اهمال‌کاری به معنای مشکل داشتن در زمینه شروع و اتمام کارها است. یا به زبانی ساده‌تر می‌توانیم بگوییم که اهمال‌کاری به معنای کار امروز را به فردا انداختن است. هدف این تحقیق ارایه طراحی مدل تعویق در خرید بیمه های درمانی بر مبنای نظریه داده بنیاداست.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از نظر هدف،کاربردی و از نظر ماهیت پژوهشی کیفی و بر مبنای نظریه داده بنیاد می باشد. در این تحقیق، 14 نفر از خبرگان صنعت بیمه و 18 نفر از مشتریان این صنعت در مصاحبه‌ها و جلسات گروه کانونی شرکت داده شدند. داده‌های گردآوری‌شده، با استفاده از نرم‌افزار MaxQDA در سه مرحله کدگذاری شدند.

    یافته‌‌ها

    یافته‌ها نشان می‌دهند که برای سنجش رفتار اهمال‌کاری در بیمه از سه شاخص می‌توان استفاده نمود که عبارتند از تعویق خرید بیمه غیراجباری انتخاب‌شده، تعویق خرید بیمه اجباری و تعویق پرداخت اقساط بیمه خریداری‌شده. بستر حاکم شامل افزایش میانگین سنی جامعه، شکاف طبقاتی و مشکلات اقتصادی است و تاثیر عوامل مداخله‌گری مثل تغییر کارکرد بیمه از ریسک پوشانی به سرمایه‌گذاری، بی‌اعتمادی به شرکت‌های بیمه و نا اطمینانی عمومی را نام برد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده مشخص گردید که سه عامل روان‌شناختی، اخلاقی و دانشی موجب شکل‌گیری رفتار اهمال‌کاری در خریداران بیمه های تکمیلی درمانی می‌گردد.

    کلیدواژگان: بیمه تکمیلی درمان، اهمال کاری، تعویق خرید، رفتار مصرف کننده
  • پرستو امیری فر، انیسه نیک روان *، لیلا نظری منش صفحات 85-93
    مقدمه

    شکی نیست که تعیین میزان کارایی در بیمارستان ها یکی از گام های اساسی می باشد که باید به‌سرعت برداشته شود. بنابراین بررسی کارایی می تواند به عاملان اجرایی برنامه‌های سلامت کمک کند تا نقاط قوت و ضعف آن را بهتر بشناسند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر طرح تحول نظام سلامت بر کارایی بیمارستان‌های منتخب اهواز در بازه‌ی 1391 تا 1396 می‌باشد.

    روش پژوهش

    داده‌های مربوط به هفت بیمارستان مجری طرح و یک بیمارستان شاهد در سال های 1391، 1392، 1395 و 1396 جمع آوری شدند. کارایی بیمارستان‌ها با استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده‌ها به روش CCR و با استفاده از نرم‌افزار WinDeap2 v 2.1 محاسبه شد و تحلیل استنتاجی با استفاده از آزمون تی مستقل و پوآسن و نرم‌افزار Stata v 15.1انجام شد.

    یافته‌ ها

    بیش‌ترین کارایی بیمارستان‌ها مربوط به سال 1396 با میانگین 0.987 بوده و کارایی دو بیمارستان در سال‌های 1395 و 1396، 1 بوده است و دو بیمارستان دیگر طی این دو سال روندی صعودی در کارایی را تجربه کرده‌اند. کارایی، تعداد پذیرش بستری، تعداد پذیرش سرپایی و تعداد اعمال جراحی قبل از طرح تحول تفاوت معنی‌داری با بعد از آن داشته‌اند، اما این تفاوت در مورد تعداد تخت فعال، تعداد پزشک و تعداد پرستار صادق نبوده است.

    نتیجه‌ گیری

    به‌طور کلی کارایی بیمارستان‌های مجری طرح روندی صعودی داشته است و از آنجاکه در سال 1393، نظام سلامت کشور شاهد طرح تحول بوده، این امکان وجود دارد که بهبود کارایی، تعداد پذیرش‌ سرپایی، تعداد پذیرش‌ بستری و تعداد اعمال جراحی بیمارستان‌ها، ناشی از طرح تحول بوده باشد.

    کلیدواژگان: کارایی، تحلیل پوششی داده ها، آزمون پوآسن، بازده به مقیاس ثابت، اهواز
  • حسین کریمی، میلاد بخشم، مهدی حسین پور * صفحات 95-107
    مقدمه

    امروزه فناوری اطلاعات سبز به‌عنوان یکی از عوامل کلیدی برای دست‌یابی به توسعه پایدار زیست‌محیطی شناخته‌شده است. هدف از این مطالعه طراحی الگوی آسیب‌شناسی استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بود.

    روش پژوهش

    این مطالعه ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش‌شناسی به‌صورت توصیفی- تحلیلی صورت پذیرفت که در ابتدا داده‌ها، با مرور مبانی نظری و نظرخواهی از خبرگان، چالش‌های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی شناسایی شد. سپس از طریق روش دلفی مهم‌ترین چالش‌های استقرار فناوری اطلاعات سبز در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی مشخص و برای تجزیه‌وتحلیل اطلاعات نیز از مدل‌سازی تفسیری– ساختاری استفاده گردید.

    یافته‌ها

    پس از رسیدن اعضا پانل به توافق نظری در دو مرحله، 19 عامل به‌منظور تجزیه‌وتحلیل درروش مدل‌سازی تفسیری ساختاری استخراج گردید. نتایج مطالعه نشان می‌دهد که دو عامل عدم‌حمایت مالی دولت با ارایه تسهیلات مالی و نبود بودجه و اعتبارت کافی در سازمان برای استقرار فناوری اطلاعات سبز در کلیدی‌ترین سطح عوامل مطالعه قرار می‌گیرند.

    بحث و نتیجه‌گیری

    نتایج نشان می‌دهد که بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بدون حمایت دولت استطاعت استقرار زیرساخت‌های فناوری اطلاعات سبز و بهره‌مندی از مزایای آن را نخواهد داشت. دولت می‌تواند در بعد حمایت مالی از بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در راستای خرید تجهیزات و سایر نیازمندی‌های استقرار فناوری اطلاعات سبز مثمر ثمر واقع شود.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات سبز، آسیب شناسی ب، یمارستان، مراکز درمانی
|
  • Sedigheh Mohammadesmaeil *, Shiba Kianmehr Pages 7-17
    Introduction

    This study analyzed the information therapy behavior of immunologists in the country, based on the Cohennon self-organized neural network model.

    Method

    Applied research has been done by descriptive survey method using neural network technique. The tool is a researcher made-questionnaire that was distributed among 149 people. Using MATLAB software, specialists based on the main components of clustering research, and then by removing each of the main sub-components,, the most effective and least effective option was determined.

    Results

    Analysis showed in information retrieval skills; 63.75% of the population are in the first cluster with an average of 29.88 and in the second cluster 36.24% with an average score of 30.22, and the most important component is the use of keywords and terms related to the required information. About ways to get information; 22.14% of the population with an average score of 54.36 in the first cluster, 18.12% of individuals with an average of 48.11 in the second cluster, 14.09% with an average of 43.28 in the third cluster, 16.1% with an average of 0.04 49 were in the fourth cluster and 29.53% of the people with an average score of 53.72 were in the fifth cluster, and the most important way to find information was to use electronic information sources. Based on the use of various information services, 46% of people with an average score of 54.85 in the first cluster, 20.66% with an average of 49.38 in the second cluster and 32.66% with an average of 43.08 in the third cluster and the most important component of information therapy services has been familiarity with various sources and information services in the specialized field.

    Conclusion

    Neural clustering of information therapy behaviors of the study population and the resulting information transactions, in addition to resulting in awareness of the needs and information resources required by users, as an accessible and low-cost method that improves the quality of information of immunodeficiency specialists leads to the provision of more effective medical services to patients, provides the necessary basis for anticipating information-oriented arrangements and decisions to meet the needs and information carriers requested by users of medical databases and provides managers and staff This field, and as an effective strategy with the highest level of possible standards, leads to the discovery of the intangible pattern of information seeking behaviors of health users, and teaches the audience to use information media intelligently.

    Keywords: data mining, Artificial Neural Network, Informational therapy, Immunodeficiency diseases, Pediatric Medical Center
  • Fatemeh Shamlooy, Baharak Shirzad Kebria *, Parinaz Banisi Pages 19-31
    Introduction

    The support and participation of the managers of an organization is necessary to implement an effective crisis management. The preparation of the situation is done by clarifying the aims and objectives of the crisis management plan based on the philosophy and values of the organization, which is more evident in health centers. The purpose of this study was to identify the role of shared leadership competencies in crisis management (Case study: Farabi Hospital).

    Methods

    This research is applied in terms of purpose and descriptive and survey method. The statistical population of the present study includes all managers, deputies and staff of Farabi Hospital, whose number is 820, so the required sample size was determined 262 people based on Cochran's formula. A questionnaire was used to examine the research variables. The reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and the content validity of the questionnaires was confirmed by a group of university professors and their construct validity was confirmed by confirmatory factor analysis. The research hypotheses were tested by structural equation modeling.

    Results

    Characteristics and skills are directly (coefficient 0.48) and indirectly involved in crisis management through task-oriented leadership (coefficient 0.80), people-oriented leadership (coefficient 0.26) and organizational leadership (coefficient 0.14). It was also found that task-oriented leadership, people-oriented leadership and organizational leadership with direct coefficients of 0.89, 0.33 and 0.79, respectively, are directly involved in crisis management.

    Conclusion

    Based on the research findings, characteristics and skills can play a role in crisis management of Farabi Hospital.

    Keywords: Leadership competencies, Crisis management, Hospital
  • Fatemeh Hobbi, Leiyla Riahi *, Aniseh Nikravan Pages 33-44
    Introduction

    From the point of view of health economics, medical equipment has a special place and a large part of the capital of medical centers and medical institutions is spent on maintenance and modernization of this equipment he purpose of this study is the relationship between employing a medical equipment expert and the cost of purchasing medical equipment in the units covered by Marand Health Center.

    Methods

    The present study is an analytical research in terms of implementation method. And from the perspective of the result, it is practical. Data collection method in this study was done with the library method and data collection tool was filing. Statistics and financial documents related to the costs of purchasing medical equipment of the units covered by Marand Health Center and comparing this cost in the years when the medical equipment expert was present (1996-97) with the years when the medical equipment expert was not present in the center (1994) -95) was done. All collected data were taken based on the base discount rate of 1997. For descriptive analysis of data, cumulative percentage and frequency percentage statistics, and for inferential analysis proportional to the levels of measurement of variables, statistics such as paired correlated t have been used.

    Results

    The results of statistical tests show that there is a significant difference between the costs of purchasing medical equipment in employing a medical equipment expert and not employing a medical equipment expert with PValu.

    Conclusion

    Considering that there was a relationship between employing a medical equipment expert and the costs of purchasing medical equipment in the units covered by the city health center, it is recommended to health managers to prevent equipment disruptions and impose purchasing costs without a medical equipment program at the health center level. Maintenance of medical equipment As well as the management of medical equipment in the treatment department, use the presence of independent experts and technical staff of medical equipment in the health centers of the cities.

    Keywords: Medical Equipment, medical equipment expert, purchase cost, city health center
  • Mahdi Hosseinpour *, Hossein Karimi, Milad Bakhsham, Atieh Khodaei Pages 45-56
    Introduction

    In recent years, hospitals have faced various challenges, such as budget cuts and increased competition in the healthcare field. Internet of Things based health care is expected to increase quality of life in addition to reducing costs. The purpose of this study is to identify and prioritize Internet of Things technological applications on hospital quality management using a structural interpretive approach.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose, mixed in terms of research nature and a descriptive-analytical research in terms of data collection method. The most important technological applications of Internet of Things on hospital quality management through Delphi method (in 2 stages) were identified and interpretive-structural modeling was used to analyze the information.

    Results

    Applications of controlling the vital signs of the patient, caring for patients without the need for the presence of the person on site, checking the inventory of equipment and essentials, tracking and monitoring the performance of staff, patients and inventory, intelligent monitoring and regulation of environmental conditions of patient care and medication, road visits patient turnover in acute and special times, reduction of hospital waste, monitoring of physical activity of the elderly and launching online communities and online medical consulting were identified as the key factors.

    Conclusion

    Due to the effectiveness of the Internet of Things in the field of health care, medical center officials are advised to make appropriate changes in the field of information technology so that they can take useful steps to improve the quality of their services.

    Keywords: : Internet of Things, hospital quality management, technological application, interpretive-structural approach
  • Marzieh Nikdel, Asal Seraji, Mouhamad Sahebzamani * Pages 57-69
    Introduction

    Job burnout as a major characteristic of job stress is a kind of delayed response to chronic workplace stressors and is one of the most important factors that may predict it.

    Methods

    This is a descriptive survey based on purposeful data gathering method. The study population consisted of 194 nurses working in Tehran Social Security Hospitals. Available necessary information was collected using Steinmetz (1977), Goldard (1), and DASS-21 Emotional Response Questionnaires. Confirmed. Structural equation modeling and imaging software and LISREL were used for data analysis.

    Results

    The results of the hypotheses test showed that job stress at the significant level of 0.01 and anxiety, stress and depression were positively correlated with the level of job burnout at the significant level of 0.05. Also, job stress has a positive effect on emotional response, so occupational stress indirectly influences emotional reaction on nurses' job depression.

    Conclusion

    Recognizing stressful resources and coping strategies can help reduce, control and treat burnout in nurses.

    Keywords: Occupational stress, Burnout, Emotional reactions, nurses
  • ehsan mohsenzadeh sharifi, leila Andervazh *, ebrahim albo naiemi Pages 71-83
    Introduction

    In general, procrastination means leaving work, or doing it at the last minute, and feeling uncomfortable with it. Procrastination means having trouble getting things started and done. Or, to put it simply, procrastination means postponing today's work to tomorrow. The purpose of this study is to design a model for procrastination in purchasing health insurance based on data theory.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of research nature and based on data theory. In this study, 14 insurance industry experts and 18 industry clients participated in interviews and focus group meetings. The collected data were encoded in three steps using MaxQDA software.

    Results

    In the open coding section, 383 sentences were coded separately and the highest repetition of comments with 31 cases was related to the factor of distrust in insurance companies. The findings show that three types of psychological, ethical and knowledge factors affect procrastination in insurance. To measure the behavior of procrastination in insurance, three indicators can be used, which are the postponement of the purchase of selected non-compulsory insurance, the postponement of the purchase of compulsory insurance and the postponement of the payment of purchased insurance installments.

    Conclusion

    According to the results, it was found that three psychological, ethical and cognitive factors cause the formation of procrastination behavior in buyers of supplementary health insurance.

    Keywords: Health Insurance, Procrastination, Purchase Postponement, Consumer Behavior
  • parastou amirifar, aniseh nikravan *, Leila Nazarimanesh Pages 85-93
    Introduction

    There is no doubt that determining the efficiency of hospitals is one of the key steps that must be taken. Therefore, performance appraisal can help health plan executives to better understand its strengths and weaknesses. The purpose of this study is to evaluate the effect of health system transformation plan on the efficiency of selected hospitals in Ahvaz in the period 2012 to 2017.

    Methods

    Data related to seven hospitals implementing the project and one control hospital in 2012, 2013, 2016 and 2017 were collected. The efficiency of hospitals was calculated using data envelopment analysis technique using CCR method and WinDeap2 v 2.1 software. Independent t-test and Poisson using Stata v 15.1 software were used for inferential analysis.

    Results

    The highest efficiency of hospitals were related to 2017 with average 0.987 and the efficiency of two hospitals in 2016 and 2017 was 1 and the other two hospitals have experienced an upward trend during these two years. Efficiency, number of hospital admissions, number of outpatient admissions and number of surgeries before the transformation plan were significantly different from after, but this difference was not true for the number of active beds, number of physicians and number of nurses.

    Conclusion

    Totally the efficiency of hospitals implementing transformation plan has been experienced an upward trend. considering the health system transformation plan in 2014, the improvement of the efficiency, the number of outpatient admissions, the number of hospital admissions and the number of surgeries was probably due to the transformation plan.

    Keywords: Efficiency, Data Envelopment Analysis, Poisson Test, Constant Return to Scale, Ahvaz
  • hossein karimi, milad bakhsham, Mahdi Hosseinpour * Pages 95-107
    Introduction

    Today, green information technology is recognized as one of the key factors for achieving sustainable environmental development. The aim of this study was to designing pathology pattern of green information technology implementation in hospitals and treatment centers.

    Methods

    This study is applied in terms of purpose and took place in terms of methodology, descriptive – analytic that first, with reviewing the theoretical bases and the opinion of the experts, the challenges of deployment of green information technology in hospitals and treatment centers were identified. Then after identifying these challenges by Delphi method, the main challenges of deployment of green information technology in hospitals and treatment centers were identified and to analyze the data, structural interpretive approach was used.

    Results

    after members of the panel reached a theoretical consensus in two steps, 19 factors were extracted to analyze the structural interpretive modeling. The results of the study show that the two factors of government lack of financial support by providing financial facilities and lack of sufficient budget and credit in the organization to deploy green information technology are at the key level of study factors.

    Conclusion

    The results show that hospitals and health centers without government support will not be able to establish green information technology infrastructure and enjoy its benefits. The government can be fruitful in terms of financial support for hospitals and medical centers in order to purchase equipment and other requirements for the establishment of green information technology.

    Keywords: Green Information, Technology, Pathology, Hospital, treatment Centers