فهرست مطالب

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفدهم شماره 2 (پیاپی 73، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • منصور روضه ای*، احمد دلبری، ایرج احمدی صفحات 11-30

    قوانین و مقررات مالی مورد نیاز جامعه حاصل تجربیات و ساعت ها تلاشی است که توسط کارشناسان و نمایندگان مجلس تهیه گردیده و جهت استفاده در اختیار مدیران و کاربران قرار گرفته است که با اعمال درست آن راه رسیدن به هدف را بطور صحیح و سریع و با دقت فراهم می نماید که آشنایی با قوانین و مقررات مالی، زمینه اعمال مدیریت آگاهانه و هدفمند را فراهم می سازد.این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و در ردیف مطالعات توصیفی پیمایشی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها کمی است. جامعه آماری این تحقیق فرماندهان و مدیران دانشگاه علوم انتظامی امین است که اجازه دستور مالی دارند و در مجموع 26 نفر تمام شمار می باشند. ابزار جمع آوری اطلاعات نیز کتابخانه ای و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. با توجه به این که هم آلفای درونی تک تک سوالات و هم آلفای کلی پرسشنامه بیش از 7/0 است، پایایی پرسشنامه ها مطلوب ارزیابی گردید. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که آشنایی فرماندهان و مدیران دانشگاه علوم انتظامی امین با قوانین و مقررات مالی و محاسباتی تاثیر معناداری بر سرعت جذب، صحت عملکرد و دقت عملکرد بودجه مالی دارد.با توجه به مطالعات صورت گرفته و شناسایی عوامل تاثیرگذار، توصیه می شود اقدامات زیر صورت گیرد: 1) لزوم گسترش، توسعه و تقویت اقدامات موثر بر بهبود عملکرد مالی با در نظر گرفتن اولویت بندی های تعیین شده؛ 2) تمرکز بر نقاط قوت و ضعف هر یک از مولفه های بهبود عملکرد مالی؛ 3) بررسی و شناخت صحیح و واقع گرایانه از چالش ها و مشکلات موجود در راستای هریک از مولفه های بهبود عملکرد مالی.

    کلیدواژگان: قوانین و مقررات مالی و محاسباتی، عملکرد مالی، سرعت جذب، صحت عملکرد و دقت عملکرد بودجه مالی
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، سید مهدی خاکزادیان صفحات 31-48

    هدف پژوهش حاضر، بررسی ارتباط رهبری تحول آفرین و چابکی منابع انسانی می باشد. این پژوهش با رویکردی توصیفی همبستگی از طریق توزیع 214 پرسشنامه بین کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان مازندران صورت گرفته است. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استاندارد رهبری تحول آفرین باس و آولیو (MLQ) و پرسشنامه استاندارد چابکی منابع انسانی زاهدی (1392) استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه رهبری تحول آفرین 79/0 و پرسشنامه چابکی منابع انسانی 86/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری همبستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که رابطه ای مثبت و معنادار بین رهبری تحول آفرین و چابکی نیروی انسانی وجود دارد. به عبارت دیگر، رهبری تحول آفرین می تواند چابکی نیروی انسانی را افزایش دهد. همچنین ابعاد رهبری تحول آفرین غیر از متغیر ترغیب ذهنی رابطه ای مثبت و معنادار با چابکی نیروی انسانی دارند. آزمون پنجم براساس آزمون فریدمن نشان می دهد که نفوذ آرمانی با ضریب 87/2 در اولویت اول قرار دارد، در نتیجه بیش ترین رابطه را با چابکی منابع انسانی دارد و در ادامه ملاحظات فردی با ضریب 52/2 در اولویت دوم و انگیزش الهام بخش با ضریب 24/2 در رتبه چهارم و پایانی قرار دارد در نتیجه کم ترین رابطه را با چابکی منابع انسانی در ناجا دارد.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، چابکی منابع انسانی، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • فاطمه یزدانی پور*، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 49-66
    مقدمه

    امروزه اکثر سازمان ها دریافته اند برای ادامه حیات موفقیت آمیز در دنیای کنونی، بهبود کیفیت امری انکار ناپذیر محسوب می شود. اهمیت توجه به عملکرد برای سازمان ها باعث می شود که هر عامل موثر بر آن نیز اهمیت یابد. در این راستا پرداختن به مدیریت کیفیت جامع و یافتن برخی از متغیرهای میانجی ضرورتی غیرقابل انکار است. هدف این پژوهش بررسی نقش استعداد انسانی در رابطه مدیریت کیفیت جامع و عملکرد (مورد مطالعه: پست بانک قم) می باشد.

    روش

    روش شناسی پژوهش حاضر که به لحاظ هدف در زمره مطالعات کاربردی است، پیمایشی توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری در این پژوهش کارکنان پست بانک قم میباشد، جمع آوری داده های مورد نیاز نیز با استفاده از ابزار پرسشنامه استاندارد و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده تحلیل معادلات ساختاری و نرم افزار Smartpls3 صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که باتوجه به ضریب استاندارد بدست آمده در مدل ساختاری درحالت استاندارد برای متغیر تعدیلگر که 0.091 بدست آمده (مثبت است) ، استعداد انسانی بهعنوان تعدیلگر تاثیر مثبتی بر رابطه مدیریت کیفیت جامع و عملکرد در پست بانک قم دارد.

    نتیجه گیری:

     اهمیت نقش کلیدی منابع انسانی در سازمان های پیشرفته امروزی به حدی است که محققین اثربخشی تمام تکنیک ها و تاکتیک ها را نهایتا به عامل انسانی نسبت می دهند. اهمیت کارکنان دست کمی از مشتریان ندارد زیرا کارکنان موجب مشتری بیشتر و توسعه و ارتقاء سازمان می شود.

    کلیدواژگان: استعدادانسانی، مدیریت کیفیت جامع، عملکرد
  • غلام جباری*، سعید صیادی، سنجر سلاجقه صفحات 67-96
    پیشرفت سریع و روزافزون فناوری و کاربرد آن در حوزه های مختلف سازمانی، از یک سو باعث رسوخ فناوری اطلاعات و ارتباطات در فرایندها و نظام های منابع انسانی شده و از سوی دیگر موجب ایجاد رویکرد جدیدی در مدیریت منابع انسانی شده است که از آن به عنوان مدیریت منابع انسانی الکترونیک نام می برند. لذا این پژوهش با هدف «شناسایی عوامل مرتبط با مدیریت منابع انسانی الکترونیک در ناجا» انجام گرفت. رویکردتحقیق کیفی است و به روش دلفی فازی انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان و کارشناسان ستاد ناجا است که از میان آنها به روش  نمونه گیری هدفمند10 نفر  حجم نمونه انتخاب شده است. نتایج تحلیل دلفی  فازی نشان می دهد: عوامل مرتبط با مدیریت منابع انسانی الکترونیک دارای 6 مولفه (عوامل تکنولوژیکی، عوامل استراتژیک، زیر ساخت های قانونی و حقوقی، عوامل مدیریتی، عوامل فرهنگی و عوامل سازمانی) و 74 شاخص است.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت منابع انسانی، مدیریت منابع انسانی الکترونیک، ناجا
  • رضا عامری سیاهویی، مصطفی کاظمی*، امید سلیمانی فرد، علیرضا پویا صفحات 97-111

    درک و بررسی انتظارات مشتریان ابزاری کارآمد و از موضوعات و مفاهیم اساسی در مدیریت این سرمایه ارزشی محسوب می گردد و می تواند مبنایی برای ارتقای سطح کیفی خدمات گردد. لذا در این پژوهش به این مقوله پرداخته می شود که مشتریان از سازمان بسیج علمی، پژوهشی دارای چه انتظاراتی بوده و با اولویت و با اهمیت ترین انتظارات از منظر آنها کدام انتظارات می باشند. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده و رویکرد کلی تحقیق استقرایی می باشد. جامعه آماری پژوهش مدیران علمی در سطح پایگاه های بسیج استان هرمز گان که از میان آنها تعداد 484 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در ابتدا برای یافتن انتظارات پس از بررسی ادبیات تحقیق و مطالعات مشابه از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده گردید، سپس با استفاده از تکنیک های آماری به تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از پرسشنامه محقق ساخته پرداخته شد.نتایج پژوهشگر بیانگر آن می باشد که تمامی انتظارات از منظر مشتریان بسیار با اهمیت بوده هم چنین انتظاراتی همچون " راه اندازی پایگاه های اطلاع رسانی و حضور مستمر و موثر در فضای مجازی "، " افزایش مهارت های تفکر خلاق، نوآوری و ایجاد رویکرد ایده پروری " و " حمایت از ایده ها و طرح های خلاقانه تا رسیدن به چرخه تولید " نسبت به سایر انتظارات دارای میانگین رتبه ای بالاتری بوده و به عنوان با اولویت ترین و مهمترین انتظارات مشتریان از سازمان بسیج علمی می باشند.

    کلیدواژگان: انتظارات، مشتریان، سازمان بسیج علمی، پژوهشی و فناوری، استان هرمز گان
  • مهدی سرابی صفحات 107-124

    در سازمان‌های پلیس، همواره نیاز به تعیین مرجع تصمیم‌گیری براساس سلسله‌مراتب درجات نظامی وجود داشته و خواهد داشت و رویکرد فرماندهی و کنترل ابزاری مهم برای هدایت سازمان‌های نظامی، فراهم آوردن احساس امنیت، هم برای ماموران پلیس و هم شهروندان جامعه، باقی خواهد ماند. با این وجود، با توجه به پیچیدگی روزافزون مسایل اجتماعی که منجر به جرم می‌شوند و همچنین پیچیده‌تر شدن مدیریت سازمان-های پلیس، تهیه و تدوین رویکردهای متفاوت رهبری از اهمیت حیاتی برخوردار است. پاسخ به پیچیدگی مستلزم نوآوری، آزمایش، استفاده از افکار، ایده‌ها و تجارب افراد است که در سبک رهبری اشتراکی به آن توجه شده است. در سبک رهبری اشتراکی، رهبری فرایندی گروهی با مسئولیت مشترک و تاثیر متقابل است که در آن اعضا تیم یکدیگر را در جهت تحقق اهداف هدایت می‌کنند. چالشی که سازمان‌های پلیس با آن مواجه هستند این است که چگونه سبک رهبری اشتراکی را - که در آن قدرت و تاثیرگذاری در دستان رهبر مافوق متمرکز نشده است- می‌توان در کنار سلسله‌مراتب سنتی امور پلیسی بکار برد. در این مقاله بکارگیری همزمان دو سبک رهبری و اثرگذاری آن در پرداختن به مسایل پیچیده و بغرنج، و چالش‌های پیش‌روی سازمان‌ها و رهبران آنها در اتخاذ چنین رویکردی مورد بررسی قرار می‌گیرد.

    کلیدواژگان: سازمان پلیس، سبک رهبری، دو سو توانی سازمانی، رهبری اشتراکی
|
  • Mansour Rozei *, Ahmad Delbari, Iraj Ahmadi Pages 11-30

    The financial laws and regulations required by the society are the result of the experiences and hours of effort that have been prepared by experts and members of parliament and have been provided to managers and users for use. Ensures that familiarity with financial laws and regulations provides the basis for informed and purposeful management practices. This research is applied in terms of purpose and descriptive-survey studies and is quantitative in terms of data collection. The statistical population of this research is the commanders and administrators of Amin University of Law Enforcement Sciences who are authorized by the financial order and there are a total of 26 people.Considering that both the internal alpha of the individual questions and the overall alpha of the questionnaire are more than 0.7, the reliability of the questionnaires was evaluated as desirable. The findings of the present study showed that the familiarity of commanders and managers has a significant effect on the speed of absorption, performance accuracy and accuracy of financial budget performance. According to the studies and identification of influencing factors, it is recommended to take the following measures: 1) the need to expand, develop and strengthen measures effective in improving financial performance by taking into account the set priorities; 2) Focus on the strengths and weaknesses of each component of improving financial performance; 3) Correct and realistic study and understanding of the challenges and problems in line with each of the components of improving financial performance.

    Keywords: Financial, accounting rules, regulations, financial performance, absorption speed, performance accuracy, accuracy of financial budget performance
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi *, Seyed Mehdi Khazadean Pages 31-48

    The purpose of this study is to investigate the relationship between transformational leadership and human resource agility. This research has been done with a descriptive correlational approach through the distribution of 214 questionnaires among the staff of the Disciplinary Command of Mazandaran Province. To collect the research data, the standard questionnaire of transformational leadership of Bass and Olivier (MLQ) and the standard questionnaire of human resource agility of Zahedi (2013) have been used. The validity of the questionnaires was confirmed by respected professors and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula for the Transformational Leadership Questionnaire 0.79 and the Human Resources Agility Questionnaire 0.86, respectively. To analyze the data, correlation, regression and Friedman test using SPSS software were used. Findings show that there is a positive and significant relationship between transformational leadership and manpower agility. In other words, transformational leadership can increase human resource agility. Also, the dimensions of transformational leadership, other than the variable of mental motivation, have a positive and significant relationship with the agility of human resources. The fifth test based on Friedman test shows that ideal influence with a coefficient of 2.87 is in the first priority, therefore it has the most relationship with human resource agility and then individual considerations with a coefficient of 2.52 in the second priority and motivational inspiration with The coefficient of 2.24 is in the fourth and final rank, therefore it has the least relation with the agility of human resources in NAJA.

    Keywords: Transformational Leadership, Human Resources Agility, Mazandaran Disciplinary Command
  • Sedigheh Tootiyan Esfahani Pages 49-66
    Introduction

    Today, most organizations have found that quality improvement is undeniable in order to survive successfully in today's world. The importance of paying attention to performance for organizations makes every factor affecting it important. In this regard, addressing comprehensive quality management and finding some mediating variables is an undeniable necessity. The purpose of this study is to investigate the role of human talent in relation to comprehensive quality management and performance (studied: Qom Post Bank).

    Method

    The methodology of the present study, which is among the applied studies in terms of purpose, has been a descriptive survey of the type of correlation. The statistical population in this study is the employees of Qom Post Bank. The required data were collected using standard questionnaire tools and data analysis using structural equation analysis and Smartpls3 software.

    Results

    The research findings showed that according to the standard coefficient obtained in the structural model in the standard case for the moderator variable obtained 0.91 (positive), human talent as a moderator has a positive effect on the relationship between comprehensive quality management and performance in Post Bank. Qom.

    Conclusion

    The importance of the key role of human resources in today's advanced organizations is such that researchers ultimately attribute the effectiveness of all techniques and tactics to the human factor. Employee importance is no less important than customers because employees lead to more customers and develop and promote the organization.Keywords: human talent, comprehensive quality management, performance

    Keywords: human talent, comprehensive management quality, performance
  • Gholam Jabbari *, Saeed Sayadi, Sanjar Salajeghe Pages 67-96
    The rapid and increasing development of technologies and their applicability to various parts of the organization has led to the information and communication technology penetration in human resource managment systems has created a new approach in human resource management which is called "electronic human resource management". The aim of this study was to identify and assess the factors related to electronic human resource management in Iran’s police. The present study has been carried out with a mixed approach in three main stages: 1. content analysis of the existing data 2. screening of identified factors 3. Validation of the tool for measuring these factors. In the fuzzy Delphi stage, 10 policing experts were selected through purposive sampling technique. Findings from data and information analysis showed that factors affecting "the electronic human resource management" in Iran’s police have 6 cpmponents (namely technological factors, legal infrastructure, strategic factors, managerial factors, cultural and organizational factors) and 74 indexis.
    Keywords: management, Human Resource Management, Electronic human resource management, Iran’s police
  • Reza Ameri Siyahoei, Mostafa Kazemi *, Omid Soleimanifard, Alireza Pooya Pages 97-111

    Understanding and study of customer expectations is an efficient instrument and subjects and basic concepts in management as valuable fund and can be a base for upgrading of service quality level.Main question (or main purpose): So, in this research check out this matter that customer has how expectations of scientific Basij and technology organization and which expectations are the most important as priorities.The study is practical as purpose and descriptive as method and survey as type and general approach of inductive research. Study statistical society includes scientific managers in Basij base levels of Hormozgan province that chose  persons among them by sampling. At first, it used semi-structured interview for finding expectations after study of research literature and similar researches. Then it considered collected data analyses of researcher questionnaire with using statistical techniques. Researcher results show that all expectations is very important as customer point of view and also expectations like “set up information bases and continuous and effective presence in cyber space”, “ increases of abilities of creative thinking and create ideation approach”, “ support of opinions and creative plan to reach in production cycle” toward other expectations have higher ranking average and is as the most important and priority of customer expectations scientific Basij, research and technology organization.

    Keywords: Expectations, Customers, Scientific Basij, Research, Technology Organization, Hormozgan province
  • Pages 107-124

    There will always be a need for rank-authority in policing, and command and control will remain an important tool in an organization’s armoury, providing direction, protection, and a sense of safety and security for those inside and outside the organization. But as organizations increasingly grapple with the very real complexity of social problems that lead to crime, as well as the complexity of their own organizations, a better understanding and nurturing of different approaches to leadership is vitally important. Responding to complexity requires innovation, experimentation, and leveraging thoughts, ideas, and experiences from a range of people. This is shared leadership, where leadership is a group process of shared responsibility and mutual influence in which team members lead each other towards their goals. The challenge for police organizations and those who run them is how shared leadership—in which power and influence are not centralized in the hands of a superior leader—can co-exist alongside traditional bureaucratic and hierarchical conceptualizations in policing. To this end, in this article we explore the notion of leadership ambidexterity—that is being effective at the very different leadership required for complicated and complex problems—and the challenges facing organizations and their leaders in achieving this.

    Keywords: Leadership, shared leadership, ambidexterity