فهرست مطالب

حقوق پزشکی - پیاپی 28 (بهار 1393)

فصلنامه حقوق پزشکی
پیاپی 28 (بهار 1393)

  • ویژه نامه حقوق مالکیت فکری
  • تاریخ انتشار: 1393/02/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شیما پورمحمدی ماهونکی* صفحات 11-27

    پدیدآورندگان آثار ادبی و هنری از حقوق انحصاری متعددی نظیر حق تکثیر، حق پخش، حق عرضه و توزیع برخوردارند. رشد روزافزون فناوری های نوین ارتباطی موجب تسهیل استفاده های مجاز و غیر مجاز از آثار ادبی و هنری گردیده است و صاحبان آثار دیگر قادر به کنترل استفاده های مجاز یا غیر مجاز از آثارشان نیستند. در این شرایط سیستم مدیریت جمعی و سازمان های مدیریت جمعی بهترین ابزار برای حمایت از منافع پدیدآورندگان آثار و ذی نفعان حقوق هستند که به عنوان واسطه میان ایشان و مصرف کنندگان عمل می کنند. امروزه سه نوع سازمان مدیریت جمعی در کشورهای مختلف به فعالیت می پردازند. این سازمان ها بسته به حوزه فعالیت و حقوق تحت پوشش خود دارای روش ها و مکانیزم های گوناگونی هستند. نوع رایج این قبیل سازمان ها، «سازمان مدیریت جمعی سنتی» نام دارد. این سازمان ها به طور معمول از طرف اعضای خود بر سر نرخ ها و شرایط استفاده از آثار توسط کاربران مذاکره و مجوز صادر کرده و حق امتیازها را جمع آوری می کنند. دو نوع دیگر این سازمان ها، «مرکز تسویه حقوق» و «مکان واحد ارایه خدمات» است که در آن ها سازمان بیشتر به عنوان دلال و واسطه عمل کرده و تعرفه ها و شرایط استفاده از آثار توسط صاحبان آثار تعیین می شود.

    کلیدواژگان: کپی رایت، سازمان مدیریت جمعی، مرکز تسویه حقوق، مکان واحد ارائه خدمات
  • زهرا شاکری*، حکیمه محمدی صفحات 29-60

    سازمان های مدیریت جمعی، گونه منسجم و جمعی اداره حقوق مالکیت ادبی و هنری هستند که در موقعیت های ناشی از پیچیدگی و گستردگی دسترسی به آثار، به احقاق حق مولفان و هنرمندان می پردازند. این سازمان ها در کشورهای مختلف با عنایت به شرایط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ملی از تنوع زیادی برخوردارند. در مقاله حاضر تلاش می شود با تکیه بر روش تحلیلی توصیفی ضمن مطالعه تطبیقی سازمان ها در کشورهای گوناگون، تفاوت ها و شباهت های نظام های حقوق نوشته و عرفی را در تاسیس سازمان، نقش دولت در سازمان ها، روابط اعضا و کاربران با سازمان واکاوی نموده و سرانجام به بیان پیشنهادات مقتضی بپردازد. با وجود این، می توان پذیرفت که اکنون مرزهای سنتی نظام حقوق نوشته و عرفی دچار تغییر شده و از یکدیگر متاثر گردیده اند. از این رو سازمان های معاصر آمیزه ای از هر دو نظام خواهند بود.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت ادبی و هنری، سازمان های مدیریت جمعی، مولفان و هنرمندان، حق الامتیاز، نظام های حقوقی
  • سجاد سلطان زاده* صفحات 61-84

    مدیریت جمعی در حوزه کپی رایت و حقوق مرتبط با ایجاد پلی میان حقوق و منافع صاحبان حق و مصرف کنندگان، نقش بسیار مهمی در ارتقای حمایت از مالکیت فکری و آثار اقتصادی ناشی از آن در جامعه، به وی‍ژه در عصر دیجیتال، ایفا می کند. سازمان جهانی مالکیت فکری که امروزه یکی از اهداف خود را حمایت از مالکیت فکری در خدمت به توسعه اقتصادی کشورها اعلام می کند، با علم به نقش سازمان های مدیریت جمعی در حوزه کپی رایت و حقوق مرتبط، از حدود دو دهه پیش با ایجاد اداره ای به نام «اداره مدیریت جمعی کپی رایت» تحت نظر برنامه همکاری های توسعه ای این سازمان، به ایفای نقش در جهت ارتقای جایگاه سازمان های مدیریت جمعی در کشورهای عضو، به وی‍‍‍ژه کشورهای در حال توسعه پرداخته است. وایپو این نقش را از طریق تشویق تاسیس و ساماندهی این دسته از سازمان ها، ارایه مشورت های حقوقی، ظرفیت سازی، نهادسازی و تربیت نیروی انسانی و ارایه کمک های فنی و اداری ایفا می کند. در این مقاله برآنیم تا با بررسی اهمیت مدیریت جمعی کپی رایت و حقوق مرتبط به ویژه در دنیای دیجیتال جدید، دلایل و سابقه توجه سازمان جهانی مالکیت فکری به این موضوع را مرور کنیم و سپس اقدامات عملی سازمان جهانی مالکیت فکری در راستای ارتقای جایگاه این سازمان ها را مورد بحث قرار دهیم.

    کلیدواژگان: کپی رایت، حقوق مرتبط، مدیریت جمعی، نهادسازی، ظرفیت سازی
  • حامد معینی* صفحات 85-106

    صرف نظر از ماهیت سازمان های مدیریت جمعی از جمله دولتی یا غیر دولتی بودن، ملی و یا بین المللی بودن، مستقل و یا وابسته بودن به ارگان های دولتی و یا گنجانده شدن آن ها در قالب یکی از شرکت های تجاری موضوع قانون تجارت، با توجه به ویژگی</span> این سازمان ها از قبیل حوزه های گوناگون فعالیت، تنوع آثار و حقوق مورد حمایت نظام مالکیت فکری باید برخی از شرایط و ویژگی ها در اساسنامه تاسیس این شخصیت های حقوقی ذکر شود. از جمله این شرایط می توان به انواع حقوق قابل پیگیری، موضوع فعالیت، محدوده و قلمرو اشخاص که قادر به عضویت هستند (از جمله اشخاص حقیقی، حقوقی و اصناف و یا شرکت های تجاری دارنده حق)، نحوه تایید عضویت، نحوه انصراف از عضویت، شروط محرمانگی و شیوه اداره سازمان های مدیریت جمعی به صورت متمرکز</span> و یا سایر صور اشاره کرد، فلذا با توجه به موضوع فعالیت و فروض قابل تصور برای نحوه فعالیت سازمان های مدیریت جمعی و از آنجا که تاکنون اساسنامه نمونه ای برای ایجاد سازمان های مدیریت جمعی در حقوق ایران پیشنهاد و یا پیش بینی نشده و این که موضوع تدوین و تهیه این مدل از نیازهای روز نظام حقوق مالکیت فکری ایران است، در این نوشتار سعی شده تا شروطی که تعیین آن ها مقتضای ذات ایجاد یک سازمان مدیریت جمعی بوده و آن را از سایر شخصیت های حقوقی متمایز می کند، مورد شناسایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت فکری، حقوق مالکیت ادبی و هنری، سازمان مدیریت جمعی، اساسنامه مدل
  • سمیه آزادبیگی* صفحات 107-132

    تاسیس سازمان های مدیریت جمعی در نظام حقوقی ایران برای اولین بار در لایحه قانون جامع حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط که توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تدوین و به دولت پیشنهاد شده، پیش بینی شده است. با توجه به فقدان سابقه تقنینی در خصوص موضوع و همچنین عدم فعالیت عملی این موسسات یا موسساتی با کارکرد مشابه در کشور و به ویژه به دلیل اهمیتی که این موسسات در تجاری کردن آثار و اشیای موضوع حقوق مرتبط دارند، لازم است چارچوب این موسسات و نحوه عملکردشان از حیث قانونی تعیین شود. از آنجا که این موسسات مدیر اجرایی پدیدآورندگان آثار هستند که وزارت فرهنگ در کشور ما متولی اصلی حمایت از آن هاست، ضروری است نقش این دستگاه حاکمیتی در تاسیس و شکل گیری، انحلال و به ویژه نظارت بر عملکرد آن ها ترسیم گردد. این امر تنها از طریق بررسی تطبیقی تجارب کشورهای دارای سابقه در این موضوع و بهره گیری از مقررات قانونی آن ها میسر است. به دلیل نزدیکی سیستم قانونی ما با سیستم فرانسوی، در این تحقیق به چگونگی تاسیس و نحوه عملکرد این موسسات در فرانسه می پردازیم و با تاسی از آن برخی وظایف و اختیارات وزارت فرهنگ را در این باره برمی شماریم.

    کلیدواژگان: موسسات مدیریت جمعی، نحوه تشکیل و عملکرد، وزارت فرهنگ
  • محسن صادقی* صفحات 133-165

    در فرایند انعقاد قراردادهای تجاری سازی آثار ادبی و هنری، گاه بنگاه تجاری ساز (نظیر ناشرین کتاب و...)، سهم منصفانه ای را برای پدیدآورنده در نظر نمی گیرند و خالقان اثر نیز به عنوان طرف ضعیف تر این قراردادها، ناگزیرند قرارداد از پیش تنظیمی را امضا کرده و به سهم غیر منصفانه شان اعتراضی نکنند. در قوانین داخلی برخی کشورها، بر لزوم تعلق سهم منصفانه به صاحب اثر تاکید و تصریح شده است، اما برای اجرایی کردن این مقررات، علاوه بر لزوم وجود قانون، سازمان های مدیریت جمعی نیز می توانند اثر به سزایی داشته باشند. با عنایت به این که این موضوع مهم و کاربردی تاکنون در ادبیات حقوقی ما مورد توجه نبوده است، لذا مقاله حاضر برای رفع نسبی این خلا تحقیقاتی، در دو بخش ارایه می شود: در بخش نخست، مفهوم و معیارهای تعیین سهم منصفانه تبیین شده و نقش سازمان های مدیریت جمعی در تحقق آن در قراردادهای تجاری سازی همراه با مطالعه تطبیقی بررسی می گردد و در بخش دوم، جایگاه موضوع در حقوق ایران نقد شده و ضمن بررسی مقررات موجود، نگاهی نیز به لایحه حمایت از مالکیت فکری انداخته می شود. در پایان هم راهکارهای کاربردی به گروه های بهره بردار از نتایج تحقیق عرضه می گردد.

    کلیدواژگان: قراردادهای تجاری سازی، آثار ادبی و هنری، سهم منصفانه، سازمان های مدیریت جمعی، مطالعه تطبیقی، حقوق ایران
  • علی اکبر گرجی ازندریانی*، مهدی مرادی برلیان صفحات 167-181

    حقوق مجموعه ای از قوانین و مقررات حاکم بر روابط اجتماعی انسان هاست که کار ویژه اصلی آن ایجاد نظم و عدل در این روابط است. بدیهی است که در این راستا صرف وجود قواعد و مقررات بدون ایجاد یک ساختار پویا و هدفمند که امکان اجرای آن قواعد را فراهم آورد و حقوق را به عرصه عمل وارد نماید، کافی نخواهد بود.
    به همین جهت قانون گذاران مدبر همواره سعی دارند که در خلال قوانین تصویبی، ضمانت اجراهای مناسب و کارآمدی را نیز پیش بینی نمایند تا از نقض قوانین جلوگیری و یا ناقضین آن را مجازات نمایند. اعمال این ضمانت اجراها از طریق اقتدار عمومی صورت می پذیرد.
    از طرف دیگر مقوله های نظم عمومی و منفعت عمومی به عنوان اساسی ترین مفاهیم حقوق عمومی، بر حمایت از حقوق شهروندان اثر گذارند. همچنین قانون اساسی الهام بخش قوانین مربوط به حقوق مالکیت ادبی و هنری، است؛ سندی که مهم ترین موضوع مورد بررسی حقوق عمومی می باشد. بر این اساس در مقاله حاضر سعی می شود پیوندهای حقوق مالکیت ادبی و هنری با حقوق عمومی در چارچوب موارد پیش گفته، تبیین گردد.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت ادبی و هنری، حقوق عمومی، اقتدار عمومی، نظم عمومی، منفعت عمومی، حقوق شهروندان، ضمانت اجرا
  • علی اکبر ایزدی فرد، احمدعلی محسن زاده* صفحات 183-207

    با بررسی مجموع مباحث مطروحه در خصوص مالکیت فکری از منظر فقه و حقوق اسلام، متوجه یک حقیقت غیر قابل انکار خواهیم شد و آن این که ورود بحث مالکیت فکری اساسا در حوزه مالکیت ادبی هنری می باشد و شاید بتوان گفت طرح موضوع مالکیت فکری در فقه از اثر نوشته و مکتوب آغاز شد، اما این که انتقال این حقوق چگونه خواهد بود، همواره اذهان حقوقدانان و مرتبطین این عرصه را به خود معطوف داشته است. بنابراین در این مقاله به تجزیه و تحلیل انتقال حقوق مالکیت فکری در حوزه مالکیت ادبی هنری از منظر فقه شیعه و حقوق ایران پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: اموال فکری، انتقال حقوق ادبی هنری، مشروعیت
  • محمد معین اسلام، محمدحسین عرفان منش* صفحات 209-230

    فرض اولیه و کلی در مورد مالکیت حقوق مادی آثار ناشی از رابطه کار یا استخدام، مانند آثار دیگر، تعلق مالکیت اثر به پدیدآورنده است، ولی تلاش ما در این پژوهش، اثبات این دیدگاه است که آن فرض نخستین، در قوانین و مقررات حقوق مالکیت فکری کشورهای مختلف، به همان حالت اولیه و کلی باقی نمانده است. در کامن لا (به ویژه آمریکا)، فرض اولیه این است که مالکیت اثر، متعلق به کارفرما یا دانشگاه است، مگر این که تعلق مالکیت اثر به پدیدآورنده بر اساس شرایط مشخص شده در این قوانین، محرز گردد، اما در نظام های رومی ژرمنی، فرض نخست، مالکیت پدیدآورنده است. در این مقاله، ضمن تشریح عناصر و گونه های مختلف این رابطه، وضعیت تخصیص حقوق در خانواده ها و نظام های مهم حقوقی، بررسی شده است.

    کلیدواژگان: روابط کار و استخدام، حقوق مالکیت ادبی و هنری، تخصیص حقوق، کارفرما، کارگر
|
  • Shima Pourmohamadimahounaki* Pages 11-27

    Authors of literary and artistic works have different exclusive rights like reproduction right, broadcasting right and distribution right. Increasing growth of new communication technologies facilitate allowed and non-allowed uses of literary and artistic works and owners of works could not control uses of their works. In this condition, collective management system and collective management organization are best ways for protection of advantages of authors and beneficiaries. They act as a mediator between owners of works and users. Today three kinds of collective management organizations work in different countries. These organizations have different methods and mechanisms depend on the scope of their activity and the rights covered by them. Customary kind of these organizations are traditional collective management organizations. These organizations usually negotiate with their members about tariffs and conditions of using works by users, issuing license and collecting royalties. Two other kinds of these organizations are right clearance center and one stop shop. In these models, organization usually works as a mediator and owners of works set tariffs and conditions.

    Keywords: Copyright, Collective Management Organization, Right Clearance Center, One Stop Shop
  • Zahra Shakeri*, Hakimeh Mohamadi Pages 29-60

    Collective management organization is a consistent and collective kind of management of literary and artistic property rights that benefits authors and artists in situations of complexity and extent of access to the works. These organizations are facing with the diversity in different countries with regard to the political, social and cultural national. Recent paper attempts to study descriptive -analytical the organizations in different countries, differences and similarities of civil law and common Law systems and the establishment of the organization, the role of government in the organization, relationships with the organizationchr('39')s members and users, and finally to express their appropriate suggestions. Nevertheless, it is plausible that the traditional boundaries of civil law and common Law system metamorphosed and from each other, have been affected. Therefore, contemporary organizations will be a combination of both systems.

    Keywords: Copyright, Collective Management Organizations, Authors, Artists, Royalty, Legal Systems
  • Sajjad Soltanzadeh* Pages 61-84

    Collective management in the field of copyright and related rights which bridge the gap between the rights and interests of the right holders and users, plays an important role in the promotion of intellectual property rights and its economic implications in the society, in particular on digital age. World Intellectual Property Organization (WIPO) which follows the goal of protection of IP rights to serve the economic development of the member states by noting the importance of role played by collective management organizations in copyright and related rights, has helped enhancement of collective management organizations in member states, especially in developing world, through establishment of an office named Copyright Collective Management Division (CCMD). This functions under the auspice of Development Cooperation Program from two decades ago. WIPO implements this mission by encouragement of establishing such organization, making necessary arrangement among them, providing legal advices, capacity building, institution building and training human recourses as well as offering technical and administrative assistance.  This article tries to examine the collective management of copyright and related rights particularly in new digital era, and further review the background and reasons of the WIPO’s attention to this subject. The article also studies the measures taken by WIPO which are aimed at the promotion of the status of this Organization.

    Keywords: Copyright, Related Rights, Collective Management, Capacity Building, Institution Building
  • Hamed Moeini* Pages 85-106

    Regardless of the nature of collective management organizations whether governmental or non-governmental, national or international, independent or dependent on the state’s institutions, or their inclusion in the form of one of the companies mentioned in Trade Act, due to the particular characteristics of such organizations such as field of activities, varieties of works and rights protected under  intellectual property regime, some conditions and characters need to be specified in such organization’s Charters. Among these conditions are the rights, subject of activities, scope of which persons can become a member, procedures of membership, verification or its cancellation, confidentiality conditions and administration of these originations. Therefore, since no sample charter for establishment of such organizations has been suggested, and due to the need of existence of a sample or model in the Iranian legal system, this article tries to identify conditions essential to the establishment of collective management organizations and make them distinct from legal persons.

    Keywords: Intellectual Property Rights, Copyrights, Collective Management Organizations, Sample Charter
  • Somayeh Azadbeigi* Pages 107-132

    The establishment of collective management organizations (CMO) has been envisaged in draft of comprehensive act for protection of literary and artistic ownership and related rights by the Ministry of Culture and Islamic Guidance of Iran. At the moment, no such organizations or similar institutions exist in Iran. Due to the lack of legislative background as well as lack of practice of such organizations, and particularly due to the importance of CMOs in commercialization of the works that are subject to copyright and related rights, it is necessary that their structures and functions are determined by law. Since CMOs manage the rights of the creators and the Ministry is the authority to provide the protection for the right holders, it is essential that the role of the Ministry of culture and Islamic guidance is clarified in connection with the establishment, structures and functions of CMOs. In this context, the experience of the states such as France because of their similarities with the Iranian legal system is of particular importance. This article tries to examine the establishment process, structures and functions of CMOs in France and analyze their implications to ministry of Culture and Islamic Guidance of Iran.

    Keywords: Ministry of Culture, Islamic Guidance, Collective Management Societies, Intellectual Property Code of France
  • Mohsen Sadeghi* Pages 133-165

    Sometimes, commercialization firms (such as publicators) do not respect the equitable share of the creators of literary and artistic works in commercialization contracts. Since the creators are considered as the weaker party of contract, adopt unfair share and do not protest unfair clause of contract regulated by another party. The national laws and regulations of several countries have emphasized on the equitable share of the owner of literary and artistic works. For implementation of the mentioned right, we need collective management organizations (CMOs) in addition to laws and regulations. Whereas Iranian legal literature has not paid attention to this important and practical issue, this article tries to fulfill the current lack of research approximately. This survey constitutes two parts. The first part allocates to the concept and criteria of equitable share and the role of CMOs with comparative approach. The second part considers the exsiting reulations and bill of intellectual property protection of Iran. Finally, it suggests clear and practical solutions to the beneficiary groups.

    Keywords: Commercialization Contracts, Literary, Artistic Works, Equitable Share, Collective Management Organizations, Comparative Study, Iranian Law
  • Ali Akbar Gorji Azandariani*, Mahdi Moradi Berelian Pages 167-181

    Law is a set of rules and regulations governing the human social relations that its main task is establishing order and justice in these relations.

    Obviously, in this regard, the mere existence of rules without creating a dynamic and purposeful structure that provides the possibility of implementing rules will not be enough. So resourceful legislators always try to predict appropriate and effective sanctions to prevent infringement of laws or to punish violators. These sanctions are imposed by the public authority.

    On the other hand the public order and public interest as the most fundamental concepts of public law affect protecting the right of citizens. Also literary and artistic property laws is inspired by constitution; that is the main subject of public law.
    In this paper the links between literary and artistic property law and public law in the context of the above are explained.

    Keywords: Literary, Artistic Property Law, Public Law, Public Authority, Public Order, Public Interest, Right of Citizens, Sanction
  • Ali Akbar Izadifard, Ahmad Ali Mohsenzadeh* Pages 183-207

    Having considered the debate on intellectual property law from Iranian and sharia laws, we can see that the discussion about intellectual property has begun from the rights arising from written materials including books. However, the transfer of such rights has been challenged. On this basis, this article tries to examine and analyze the transfer of intellectual property rights in copyrights context from Iranian and shariachr('39')s point of view.

    Keywords: Intellectual Property, Transfer of Copyrights, Legitimization
  • Mohammad Moeineslam, Mohammad Hossein Erfanmanesh* Pages 209-230

    Ownership of economic and moral rights of work to creator is the first assumption of any intellectual work. However, this assumption does not have any fix station about works created in employment agreements, and also academic works. In some legal systems (especially in common law countries such as United States of America) first principle is the allocation of rights to the employer/university, whereas in some other (Roman law systems), this assumption vice versa is true. Many employers in United States of America defined three models including work made for hire, substantial use of employer resources and contract to allocate rights to employer. Other method that is not so famous is joint ownership. It means division of rights between creator and employer/university.

    Keywords: Employment Relationships, Copy Rights, Allocation of Rights, Employers, Employees