فهرست مطالب

فصلنامه پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پایدار)
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سهیل رودری، مسعود همایونی فر*، مصطفی سلیمی فر صفحات 1-28

    در پژوهش حاضر، تاثیر سرمایه اجتماعی از طریق تاثیر بر کارآیی مخارج دولت در کنار مولفه های نرخ ارز، شاخص بازار سهام و درآمدهای نفتی بر مطالبات شبکه بانکی از بخش دولتی و خصوصی در دوره زمانی 1397:2-1384:1 به صورت فصلی، با استفاده از رویکرد حداقل مربعات سه مرحله ای، بررسی شده است. نتایج نشان می دهد، سرمایه اجتماعی با افزایش کارآیی مخارج دولت، تاثیر منفی و معنادار بر مطالبات بانکی از بخش دولتی و خصوصی دارد. همچنین نرخ ارز بر مطالبات بانکی از بخش دولتی، تاثیر منفی و معنادار و بر مطالبات از بخش خصوصی، تاثیر مثبت و معنادار دارد. شاخص بازار سهام بر مطالبات بانکی از هر دو بخش دولتی و خصوصی، تاثیر معناداری ندارد که می تواند ناشی از سهم نه چندان زیاد بازار سهام در تامین مالی کسب و کارها در کشور و همچنین عدم تعمیق کافی آن باشد. رشد اقتصادی نیز تاثیر منفی و معنادار بر مطالبات بانکی از هر دو بخش داشته است که می تواند از طریق ایجاد رونق برای کسب و کارها و همچنین افزایش قدرت خرید اشخاص بر بازپرداخت تسهیلات دریافتی، تاثیرگذار باشد. بنابراین با ایجاد ثبات در اقتصاد (عدم تغییرات زیاد نرخ ارز، شاخص سهام و...)، و همچنین بهبود سرمایه اجتماعی در کشور، می توان بهبود کارآیی مخارج دولت و متعاقبا کاهش مطالبات شبکه بانکی از هر دو بخش دولتی و خصوصی را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: درآمدهای نفتی، نرخ ارز، شاخص بازار سهام، مطالبات بانکی، الگوی 3SLS
  • احمد عزتی شورگلی، حسن خداویسی* صفحات 29-62

    میزان تغییرات قیمت های داخلی در نتیجه تغییرات نرخ ارز، در ادبیات اقتصاد کلان و بین الملل، به درجه عبور نرخ ارز مشهور است. این موضوع، از آن جهت اهمیت دارد که تکانه های وارده بر اقتصاد از کانال نرخ ارز به قیمت های نسبی اقتصاد منتقل می شود. در ضمن، درجه عبور نرخ ارز تحت تاثیر متغیرهای خرد و کلان اقتصادی است که با تغییر هر یک از این متغیرها، درجه عبور نرخ ارز در اقتصاد نیز تغییر خواهد کرد. لذا در مطالعه حاضر، برای برآورد میزان تاثیر نرخ ارز بر قیمت های داخلی، از الگوی خودرگرسیون برداری ساختاری عامل افزوده با نوسانات تصادفی و پارامترهای متغیر در طی زمان (TVP-SFAVAR-SV ) و از داده های دوره زمانی فصل اول 1369 تا فصل دوم 1397 استفاده شده است. ابتدا، متغیر پنهان فعالیت های  سوداگرانه در اقتصاد ایران مدل سازی و استخراج شده و نتایج، نشان می دهد که بیشترین سوداگری در اقتصاد ایران در  دوره های  (1373 تا 1375)، (1377 تا 1378) و (1390 تا 1391) بوده، همچنین شوک متغیر پنهان سوداگری در دوره مورد بررسی، به افزایش تورم در اقتصاد ایران منجر شده است. برآورد درجه عبور نرخ ارز در ایران، نشان داد که ضریب درجه عبور نرخ ارز طی دوره مورد بررسی، ثابت نبوده و در این دوره، تغییر کرده است. تجزیه واریانس تاریخی درجه عبور نرخ ارز با حضور عوامل موثر نیز نشان داد که تقریبا اکثر نوسانات درجه عبور نرخ ارز توسط تورم و سپس نوسانات نرخ ارز و شکاف تولید، قابل تفسیر و توضیح است.

    کلیدواژگان: عبور نرخ ارز، نوسانات تصادفی، مدل خودرگرسیون برداری با پارامترهای متغیر در طی زمان، تورم، تجزیه واریانس تاریخی
  • آمنه نادعلی زاده، کامبیز هژبر کیانی*، شمس الدین حسینی، کامبیز پیکارجو صفحات 63-92

    شوک های قیمت نفت، علاوه بر ایجاد نا اطمینانی و اثرات نامطلوب بر عملکرد اقتصاد کلان کشورهای صادرکننده نفت، بر ثبات مالی و سیستم های بانکی آنها نیز تاثیرگذار است. درواقع، وابستگی سیاست های دولت به تغییرات قیمت نفت در کشورهای صادرکننده آن، حلقه های بازخوردی بین قیمت های دارایی ها و اعتبارات بانکی به وجود می آورد که می تواند موجب افزایش تدریجی آسیب پذیری در بخش مالی اقتصاد شود. بنابراین، با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این مطالعه، بررسی آثار نامتقارن تکانه های قیمتی نفت بر نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات اعطایی بانک ها (NPL) به عنوان شاخصی جهت اندازه گیری ریسک اعتباری، در مجموعه منتخبی از 18 بانک در ایران در دوره زمانی 1396-1385می باشد. در این راستا، رابطه بین متغیرها با استفاده از تکنیک خود رگرسیون با وقفه های توزیعی غیرخطی پانلی (Panel NARDL) مورد بررسی قرارگرفته است. بر اساس این رویکرد، کارآیی پیش بینی مدل های متقارن و نامتقارن از طریق ریشه میانگین مربعات خطا و آزمون کمپبل و تامپسون (Campbell, & Thompson, 2008) مورد آزمون قرارگرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد، مدل نامتقارن بررسی تکانه های قیمت نفت، عملکرد و کارآیی بهتری نسبت به مدل متقارن دارد. این عدم تقارن در کوتاه مدت و بلندمدت، معنادار به دست آمده است. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده، تاثیر قیمت نفت بر NPL برخی از بانک ها، مثبت و در برخی دیگر، منفی و معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: خود رگرسیون با وقفه های توزیعی غیرخطی پانلی، اثرات نامتقارن، قیمت نفت، مطالبات غیرجاری
  • جلال منتظری شورکچالی*، مهدی زاهد غروی صفحات 93-116

    بیش از یک قرن است که رابطه علی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی، به یک موضوع چالش برانگیز در حوزه اقتصاد بخش عمومی تبدیل شده، با این وجود، هنوز هیچ گونه اجماع نظری و یا تجربی بین اقتصاددانان در این خصوص شکل نگرفته، و در این راستا، به نظر می رسد، بهترین روش در پاسخگویی به این تناقضات نظری و تجربی، بررسی تجربی رابطه علی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی به صورت مجزا در هر کشوری است. بر این اساس، مطالعه حاضر با هدف لحاظ مساله نایکنوایی و مقتضیات زمانی در تحلیل ها، با استفاده از رهیافت علیت گرنجر مارکوف سوییچینگ و داده های دوره زمانی 1396-1344، به بررسی رابطه علی بین اندازه دولت و رشد اقتصادی در ایران پرداخته است. یافته های این مطالعه، ضمن تایید وجود یک رابطه علی یک طرفه غیرخطی، از اندازه دولت به رشد اقتصادی، نشان می دهد که اندازه دولت در قالب یک ساختار دو رژیمی (رژیم صفر: سال های 1361-1345 و رژیم یک: سال های 1396-1362)، اثر منفی و معنادار بر رشد اقتصادی داشته، اگرچه این اثر منفی در رژیم یک نسبت به رژیم صفر، بزرگتر بوده، و این اثر منفی بزرگتر، می تواند ریشه در این واقعیت داشته باشد که سهم مخارج جاری از کل مخارج دولت در سال های مربوط به رژیم یک (نسبت به رژیم صفر)، به صورت محسوسی بزرگتر بوده، و نهایتا - برخلاف قانون واگنر - در این مطالعه، شواهدی دال بر اثرگذاری مثبت و معنادار رشد اقتصادی بر اندازه دولت در اقتصاد ایران مشاهده نشده است.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، رشد اقتصادی، علیت گرنجر، مارکوف سوئیچینگ، ایران
  • زهرا علی نژاد، سید محمدباقر نجفی*، جمال فتح اللهی، نادر زالی صفحات 117-146

    اقتصاد دانش بنیان، جدیدترین الگوی تولید در عصر حاضر بوده و تاکنون، دستاوردهای کم نظیری برای طیف گسترده ای از کشورهای مختلف به همراه داشته است. هدف این مقاله، طبقه بندی استان های ایران از منظر اقتصاد دانش بنیان می باشد. طبقه بندی استان ها بر اساس میزان تشابه آنها در دستیابی به الگوی تولید دانش بنیان، نخستین گام برای یک برنامه ریزی صحیح و واقع بینانه است. از نسخه یکسانی برای استان های با وضعیت متفاوت، نمی توان استفاده کرد. شاخص اقتصاد دانش بنیان منطقه ای در سه محور اصلی آموزش، نوآوری و فناوری اطلاعات و ارتباطات و بر اساس 15 زیرشاخص، تعریف، و طبقه بندی، بر اساس تکنیک خوشه بندی- یکی از شاخه های یادگیری بدون نظارت- انجام، و برای این منظور، دو الگوریتم k-means و c-means فازی به طور همزمان به کار گرفته شده است تا مقایسه نتایج آنها امکان پذیر شود. تعداد خوشه بهینه نیز از طریق ضریب سیلوییت[1] محاسبه شده است. این ضریب، همچنین میزان درستی نتایج خوشه بندی را نشان می دهد. خوشه بندی بر اساس الگوریتم c-means فازی و در حالت 6 خوشه با ضریب سیلوییت 77/0 مناسب ترین طبقه بندی برای هدف پژوهش است. نتایج نشان می دهد، ناهمگونی مشهودی بین استان های مختلف از نظر اقتصاد دانش بنیان وجود دارد. تهران و البرز در خوشه های جداگانه و جزء طبقات پیشرو نسبت به سایرین قرار دارند؛ در حالی که بیش از نیمی از استان ها در خوشه انتهایی  طبقه بندی می شوند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دانش بنیان، شاخص اقتصاد دانش بنیان منطقه ای، خوشه بندی، الگوریتمc-means فازی، الگوریتم k-means
  • مرضیه احمدی*، روح الله علیخان گرگانی صفحات 147-182

    با توجه به ارتباط دوسویه مابین تمرکززدایی مالی و توسعه منطقه ای در کشورها، در این مطالعه، به بررسی ارتباط متقابل توسعه منطقه ای و تمرکززدایی مالی تعادل عمودی در استان های کشور پرداخته ایم. مطالعه، در دو بخش انجام گرفته، که در بخش اول، شاخص ترکیبی توسعهCIRD  بر اساس 5 بعد (اقتصاد کلان، علم و نوآوری، پایداری زیست محیطی، سرمایه انسانی و خدمات عمومی) و با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی دو مرحله ای (PCA) در مقاطع زمانی 1385 تا 1395 برآورد، و در بخش دوم، با استفاده از معادلات همزمان و روش حداقل مربعات دو مرحله ای با جزء خطا (EC2SLS)، اثرات متقابل تمرکززدایی مالی تعادل عمودی و توسعه منطقه ای، بررسی شده است. نتایج تحقیق حاصل از مراحل فوق، نشان می دهد که استان تهران، در بالاترین سطح توسعه و استان سیستان و بلوچستان، در پایین ترین سطح توسعه قرار دارند و این دو استان، عملا بازگو کننده نابرابری گسترده در سطح استان های کشور می باشند و بیشترین نابرابری منطقه ای (اختلاف بین بالاترین سطح و پایین ترین سطح شاخص توسعه هریک از ابعاد) مربوط به ابعاد علم و نوآوری و سرمایه انسانی است که از عوامل اصلی تعیین کننده نابرابری منطقه ای می باشند. در بررسی بخش دوم، نشان داده شده که تاثیر متغیر تمرکززدایی تعادل عمودی بر شاخص توسعه منطقه ای منفی و معنادار است، بدین معنا که اگر استان ها بر اساس درآمد خود هزینه کنند، کاهش کمی در توسعه استانی دارد؛ به دلیل آنکه استان ها در تعیین ضرایب و پایه های مالیاتی، نقش کمتری دارند و استان های کمتر توسعه یافته، توانایی در کسب درآمد کافی برای پوشش دادن اعتبارات استانی خود را ندارند و به دلیل ظرفیت پایین درآمدی در استان های کمتر توسعه یافته نظیر استان سیستان و بلوچستان، ایلام و...، میزان شاخص درآمدی در این استان ها در سطح بسیار پایینی قرار دارد که این امر، موجب می شود استان ها نتوانند پاسخگوی تمام هزینه های استان باشند. همچنین با ارتقاء توسعه منطقه ای، تمرکززدایی مالی افزایش می یابد؛ بدین معنا که استان های با سطوح مختلف توسعه، احتمالا تمایلات متفاوتی نسبت به نوع، کیفیت و کمیت کالاهای عمومی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، شاخص CIRD، تمرکززدایی مالی، روش تحلیل مولفه اصلی دو مرحله ای (PCA) و روش حداقل مربعات دو مرحله ای با جزء خطا (EC2SLS)
  • هادی امیری، مصطفی مبینی دهکردی، علیرضا کمالیان*، مهدی کارنامه حقیقی صفحات 183-212

    یکی از وظایف مهم اقتصادی-اجتماعی دولت ها، انجام تنظیم گری است. ادبیات تنظیم گری بر دخالت دولت در بازار، تعیین ساختار و قواعد حاکم بر آن، به منظور تنظیم میزان تولید و توزیع یک کالا، تمرکز دارد. بورس کالا، از مهم ترین نهادهای تنظیم گری است که به طور متعارف، با فراهم نمودن یک سیستم دادوستد مناسب، شفاف و قابل رصد، موجب جریان تنظیمات موردنظر بر کالاها می شود. مزیت بورس کالا، حضور نهادهای نظارتی و تنظیم گری است که تمامی تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و تجار، با حضور این نهادها، از مزایای مترتب بر مقررات بورس کالا برخوردار می شوند؛ ولی با این وجود، موانع نهادی رقابت پذیری، می تواند مانع اثرگذاری تنظیم گری برقیمت ها شود. هدف این پژوهش، آزمون نتایج تنظیم گری ورود کالاها در بورس کالا بر نوسان قیمت ها می باشد. بدین منظور، نوسانات قیمت 20 کالایی که در بورس کالا داد و ستد می شوند، با 20 کالای خارج از بورس، با استفاده از ضریب تغییرات آنها با روش مچینگ ضریب تمایل مقایسه گردید. طبق نتایج به دست آمده، عرضه محصولات در بورس کالا، موجب افزایش نوسانات قیمت آنها در مقایسه با کالاهای مشابه خارج از بورس گردیده است، به عبارت دیگر، با عرضه محصولات در بورس کالا، از نوسانات قیمت آنها جلوگیری نشده است، زیرا موانع نهادی رقابت پذیری، اثر تسهیل گری تنظیم گری را تحت الشعاع قرار داده و باعث می شود، اثرگذاری مورد انتظار را نداشته باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم گری، دولت، بورس کالا، مچینگ
|
  • Soheil Roudari, Masoud Homayounifar*, Mostafa Salimifar Pages 1-28

    In this research, the impact of social capital through influencing the efficiency of government expenditure is investigated using three-stage least-squares model in Iran during 2005: Q1 to 2018: Q2. The effects of exchange rate, stock market index and oil revenues on non-performing loans of public and private sectors are also examined. Results suggest that given the increased efficiency of government expenditure, social capital has a significant negative impact on non-performing loans of public and private sectors. In addition, exchange rate has a significant negative impact on banking system’s receivables from public sector and a significant negative impact on banks’ receivables from private sector. Stock market index has no significant impact on non-performing loans of both public and private sector, since stock market is not liquid enough and has low share in financing businesses. Economic growth has also no significant impact on non-performing loans of both sectors, which can be explained by the impact of improvement in business environment and individuals’ purchasing power on their ability to repay their loans. Thus, by stabilizing economy (controlling the fluctuations of exchange-rate, stock market and so forth) and by improving social capital, it is expected that efficiency of government expenditure is increased and non-performing loans of both sectors is decreased.

    Keywords: Oil Revenues, Exchange Rate, Stock Market Index, Non-performing Loan, 3SLS Model
  • Ahmad Ezzati Shourgoli, Hassan Khodavaisi* Pages 29-62

    In the macroeconomics and international economics literature, the rate of change in domestic prices as a result of exchange rate changes is known as the degree of exchange rate pass-through. This is important because the shocks to the economy are transmitted from the exchange rate channel to the relative prices of the economy. In addition, the degree of exchange rate pass-through is affected by microeconomic and macroeconomic variables, so that the degree of exchange rate pass-through will change along with their changes. Therefore, in the present study, the impact of exchange rate on domestic prices is estimated by using the Time-varying Parameter Factor Augmented Structural VAR with Stochastic Volatility (TVP-SFAVAR-SV) and applying seasonal data from 1990 to 2018. First, the latent variable of the amount of speculative activities in the Iranian economy is modeled and estimated. The results show that the highest speculation belongs to the periods 1994 -1996, 1998-1999 and 2011- 2012. Also, the shock to the speculative activities variable in the period under study has led to an increase in inflation. The estimated exchange rate pass-through coefficient has not been constant. Historical variance decomposition analysis of exchange rate pass-through in the presence of the effective factors also shows that the almost all exchange rate fluctuations can be explained by inflation and exchange rate fluctuations, and production gaps.

    Keywords: Exchange Rate Pass Through, Stochastic Volatility, Time Varying Parameter Vector Auto-Regressive model, Inflation, Historical Variance Decomposition
  • Ameneh Nadalizadeh, Kambiz Kiani*, Shamseddin Hoseini, Kambiz Peykarjou Pages 63-92

    Oil price shocks have an undesirable effect on financial stability and banking systems, in addition to creating uncertainty and negative effects on the macroeconomic performance of oil-exporting countries. In fact, the dependency of government spending policies on oil price movements in oil exporting countries creates feedback loops between asset prices and bank credits that could lead to an increase in vulnerability of the financial sector. Therefore, considering the importance of the issue, this study aims to investigate the asymmetric effects of oil prices on non-performing loans (NPLs), as credit risk criteria, by applying data from 18 selected banks in Iran during 2006-2017. In this regard, the relationship between variables has been estimated using Panel Nonlinear Autoregressive Distributed Lag (PANEL NARDL). The predictability of symmetric and asymmetric PANEL ARDL models is assessed by applying RMSE and Campbell and Thompson (2008) tests. The results show that the asymmetric model has better performance and efficiency than the symmetric model. These asymmetric effects are significant in both short-term and long-term. Based on the results, the impact of oil price on the NPLs of some banks is positive and in the others is negative and significant.

    Keywords: PANEL NARDL, Asymmetric effects, Oil prices, Nonperforming Loan of banks
  • Jalal Montazeri Shoorekchali*, Mehdi Zahed Gharavi Pages 93-116

    For more than a century, the causal relationship between government size and economic growth has been a challenging issue in the public sector economics. However, there is no theoretical or empirical consensus among economists on this issue. Accordingly, it seems that the best way to resolve these theoretical and empirical contradictions is experimentally investigation the causal relationship between government size and economic growth in each country. Therefore, this paper investigates the causal relationship between government size and economic growth using the Markov-Switching Granger Causality Approach in Iran over the period 1967-2017. The findings confirmed the existence of a non-linear causal relationship between government size and economic growth and showed that government size had a significant negative effect on economic growth in the form of a two-regime structure (regime Zero: 1966-2002 and regime one:1983-1987), although this negative effect was greater in regime one than in regime zero. This larger negative effect can be rooted in the fact that the share of current expenditure in total government expenditure was significantly larger in the years related to regime one (compared to regime zero). Finally, contrary to Wagnerchr('39')s law, Findings did not confirm the positive and significant effect of economic growth on government size in Iranian economy.

    Keywords: Government Size, Economic Growth, Granger Causality, Markov Switching, Iran
  • Zahra Alinezhad, Sayed MohammadBagher Najafi*, Jamal Fathollahi, Nader Zali Pages 117-146

    The knowledge-based economy is the newest pattern of production in the current era. So far, this pattern has resulted in unique achievements for a wide range of countries. This study aims to classify the provinces of Iran in terms of Knowledge-based economy. The classification of provinces based on their similarity in achieving the knowledge-based production pattern is the first step for correct and realistic planning. The same version cannot be used for different provinces. The regional knowledge-based economy index is defined in three dimensions: education, innovation, and information and communication technology, based on 15 sub-indices. The classification is based on the clustering technique, which is one of the branches of unsupervised learning. To do this, k-means and fuzzy c-means algorithms are used simultaneously to compare their results. The optimal number of clusters is calculated through the Silhouette coefficient. This coefficient also indicates the accuracy of the clustering results. Clustering based on the fuzzy c-means algorithm in 6-cluster case with a Silhouette coefficient of 0.77 is the most appropriate classification for research purposes. The results show that there is a clear discrepancy between different provinces in the context of knowledge-based economy. Tehran and Alborz are in separate clusters and are among the leading classes compared to others, while more than half of the provinces belong to backward cluster.

    Keywords: Knowledge-based economy, regional Knowledge-based economy index, Clustering, fuzzy c-means algorithm, k-means algorithm
  • Marzieh Ahmadi*, Ruhollah Alikhan Gorgani Pages 147-182

    Regarding the bilateral relationship between financial decentralization and regional development at the national level, this study examines the relationship between regional inequality and vertical balance financial decentralization across the provinces of Iran. For this purpose, the calculations are carried out in two stages: in the first stage, the Composite Index of Regional Development (CIRD) is calculated in five dimensions (macroeconomics, science and innovation, environmental sustainability, human capital and public services) by using the two-stage principal components analysis (PCA) during 2006-2016. In the second stage, the interactions between vertical balance financial decentralization and regional development are estimated using the simultaneous equations and error component two-stage least squares (EC2SLS). The results of the first stage analysis show that Tehran province is at the highest level of development, and Sistan and Baluchestan province is at the lowest level of development, and these two provinces practically reflect the wide inequality in the provinces of Iran. In addition, the highest regional inequality is related to the dimensions of science, innovation and human capital. The results of the second stage indicate that the effect of vertical balance financial decentralization on negative regional development is significant and negative, meaning that if provinces spend based on their income, a slight decrease in provincial development has it Because provinces play lesser role in determining tax rates and bases, less developed provinces are not able to generate sufficient revenue to cover their provincial expenditures. Financial decentralization also increases with an increase in regional development, meaning that provinces with different levels of development are likely to have different tendencies toward the quality and quantity of public goods.

    Keywords: Regional development, CIRD Combined Development Index, Financial Decentralization, Two-Step Principal Component Analysis (PCA), Error component two-stage least squares (EC2SLS)
  • Hadi Amiri, Mostafa Mobini, Dehkordi, Alireza Kamalian*, Mehdi Karname Haghighi Pages 183-212

    Regulation is one of the important socioeconomic tasks of governments. Regulation literature focuses on government intervention in the markets and determination of structure and the rules governing it in order to regulate the production and distribution of commodities. The commodity exchange is one of the leading regulatory bodies, which conventionally results in regulating commodities market by providing a convenient, transparent, and observable trading system. The advantage of commodities exchange is the presence of regulatory and supervisory bodies by which all producers, consumers, and traders enjoy the benefits of commodity regulation, but the institutional barriers to competitiveness can, however, prevent the regulation from being effective on prices. This study aims to test the effects of regulating the listed commodities in Iran Mercantile Exchange on commodity price fluctuations. To this end, price movements of 20 commodities traded on Iran Mercantile Exchange are compared with 20 ones not listed in Iran Mercantile Exchange using their coefficient of variation (CV) and Propensity Score Matching method. According to the results, the supply of commodities on the Iran Mercantile Exchange has led to an increase in their price fluctuations compared to similar off-exchange ones. In other words, trading commodities on Iran Mercantile Exchange has not prevented price fluctuations because the institutional barriers to competitiveness affect regulatory facilitation and cause its ineffectiveness.

    Keywords: Regulation, Government, Mercantile exchange, Matching