فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 7 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود جمعه پور، سیده شبناز اتحاد*، فرشاد نوریان صفحات 1-30
    ظهور رویکردهای جدید برنامه ریزی شهری، افقی تازه از این علم را نمایان می سازد. رویکردهایی که به جای الویت دهی به کالبد شهر، زمینه های مختلف آن را دربر می گیرد. در این رویکردها، نگاه به شهر، به عنوان سیستمی اکولوژیکی-اجتماعی بر نگاه کالبدی صرف غالب شده و توانسته روابط اکولوژیکی- اجتماعی موثر بر شهر را شناسایی و از آنها در جهت رفع مسایل شهری بهره ببرد. شهر اکولوژیک، شهری هماهنگ با طبیعت، به دنبال تحقق پویایی اقتصادی و عدالت اجتماعی است. در این بین شهر بجنورد، با پتانسیل های بوم شناختی و طبیعی از جمله شهرهایی است که با وجود زمینه های اکولوژیکی در آن، به دلیل تغییرات ناگهانی رشد جمعیت شهری و توسعه های اخیر، از حرکت در مسیر توسعه شهری پایدار، بازمانده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و اکتشافی، با استفاده از شیوه آینده پژوهی صورت گرفته که به شناسایی قابلیت ها، محدودیت ها و یا زمینه های تحقق شهر اکولوژیک در بجنورد می پردازد. هدف پژوهش، آن است که با شناخت زمینه های شهر اکولوژیک در بجنورد و با بهره گیری از تکنیک آینده پژوهی و در قالب مصاحبه دلفی و سناریوها، رویکرد را بومی سازی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که سه مولفه اساسی مدیریت هوشمند شهری، حفاظت محیط-زیست شهری و نیز ارتقا کیفیت حمل ونقل عمومی در کنار کارایی مصرف انرژی در دستیابی به شهر اکولوژیک بجنورد، ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: شهر اکولوژیک، سناریونویسی، آینده پژوهی، عدم قطعیت، شهر بجنورد
  • سیده سمیه حسینی*، مسعود تقوایی صفحات 31-76

    دولت های بسیاری در سرتاسر جهان نسبت به توسعه و گسترش صنعت گردشگری پزشکی به عنوان یک صنعت استراتژیک ملی و یکی از اشکال تجارت خدمات سلامت مشتاق و در این راستا برنامه ریزی می کنند. با توجه به قابلیت های ایران در این صنعت، پژوهش حاضر باهدف تدوین و اولویت بندی راهبردهای توسعه گردشگری پزشکی منطقه دو سلامت با رویکرد یکپارچه سازی خدمات و در راستای گسترش دهکده های سلامت است. در مرحله اول داده ها با روش تحلیلی - اسنادی (رویکرد تحلیل محتوا)، سپس مصاحبه و پرسشنامه با تعدادی از خبرگان کلیدی بدست آمده و جهت تجزیه وتحلیل آن از نرم افزار - MAXQDA-18استفاده شد. در مرحله دوم، داده های بدست آمده از گام قبلی جهت ارزیابی وضعیت موجود منطقه موردمطالعه با استفاده از تکنیک SWOT، موردبررسی قرار گرفت، سپس با ترکیب دو تکنیک SWOTو DEMATEL فازی در راستای هدف تحقیق انواع راهبردها مشخص و با استفاده از تکنیک AHp اولویت بندی شدند. جامعه آماری مرحله ارزیابی و اولویت بندی شامل 20 نفر از خبرگان گردشگری سلامت منطقه آذربایجان بوده است. یافته های حاصل از تلفیق تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره با مدل SWOT، نشان داد که در خصوص اولویت بندی استراتژی ها، به ترتیب استراتژی تهاجمی (SO) استراتژی بازنگری (WO) در اولویت اول و دوم و استراتژی های تدافعی (WT) و تنوع (ST) در اولویت های بعدی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، گردشگری پزشکی، تکنیک SWOT، تحلیل سلسله مراتبی، دهکده های سلامت
  • آزاده عظیمی* صفحات 79-104

    جریانات غالب منطقه ای مانند کالا، جمعیت، اطلاعات و... به عنوان اهرم های اساسی تغییر در پهنه سرزمین و ساختار فضایی آن هستند. در این مقاله هدف بررسی سیمای سرزمینی در منطقه البرز جنوبی با تاکید بر جریانات کالاهای حمل شده در سه بازه زمانی 1375، 1385 و 1395 است. در راستای دستیابی به هدف مقاله و نیز با توجه به نوع پژوهش که از انواع مطالعات بنیادین و کاربردی است؛ از روش توصیفی و تحلیلی بهره گرفته شده است. در این پژوهش برای گردآوری داده ها و اطلاعات تحقیق از منابع اسنادی شامل انواع آمارنامه ها (سرشماری عمومی نفوس و مسکن، کارگاه های صنعتی، حمل ونقل و راهداری و...) و نیز مقالات و کتب موجود بهره گرفته شده است. ابزارهای مورداستفاده جهت تحلیل و بررسی ساختار فضایی فعالیت و نظام سکونتگاهی در این مقاله شامل نرم افزار ArcGIS و نیز آزمون های آماری در نرم افزار UCINET و نرم افزار NETDRAW با هدف بررسی سازمان فضایی است. بر اساس بررسی های صورت گرفته در این مقاله به رغم مرکزیت تهران هم در بعد ساختار فضایی و هم در بعد گسیل و جذب جریان ها، شواهدی مبنی بر تغییر مرکزیت مکانی و نیل ظهور قطب های جدید به واسطه سرریزهای تهران مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، شبکه، جریان کالا، منطقه البرز جنوبی
  • مرضیه احمدی*، علی فلاحتی، سهراب دل انگیزان صفحات 105-139

    با توجه به ارتباط دوسویه تمرکززدایی مالی و توسعه منطقه ای در کشورها، این مطالعه جداگانه به بررسی ارتباط متقابل توسعه منطقه ایو تمرکززدایی مالی (مخارج و درآمدی) در استان های کشور پرداخته و سپس دو شاخص تمرکززدایی مالی مخارج و تمرکززدایی مالی درآمدی را با یکدیگر مقایسه کرده است. در ابتدا، شاخص ترکیبی توسعه CIRD بر اساس 5 بعد (اقتصاد کلان، علم و نوآوری، پایداری زیست محیطی، سرمایه انسانی و خدمات عمومی) و با استفاده از روش تحلیل مولفه اصلی دومرحله ای (PCA) برآورد شده است. در بخش دوم، با استفاده از معادلات هم زمان و روش حداقل مربعات دومرحله ای با جز خطا (EC2SLS) به بررسی اثرات متقابل تمرکززدایی مالی و توسعه منطقه ای پرداخته و بهترین شیوه تمرکززدایی مالی در کشور به عنوان یکی از اهداف اصلی این تحقیق معرفی شده است. نتایج تحقیق حاصل از مراحل یادشده، نشان می دهد که استان تهران در بالاترین سطح توسعه و استان سیستان و بلوچستان در پایین ترین سطح توسعه قرار دارند و این دو استان عملا بازگوکننده نابرابری گسترده در سطح استان های کشور می باشند و بیشترین نابرابری منطقه ای مربوط به ابعاد علم و نوآوری و سرمایه انسانی است که از عوامل اصلی تعیین کننده ی نابرابری منطقه ای می باشند. در بخش بعدی نشان داده می شود که تمرکززدایی مالی مخارج نسبت به تمرکززدایی مالی درآمدی تاثیر قابل توجهی بر افزایش توسعه استانی دارد. طبقه بندی JEL: C14، C63، O10، N90، R11

    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، شاخص CIRD، تمرکززدایی مالی و روش EC2SLS
  • رضا اخباری، علیرضا شکیبایی*، مهدی نجاتی صفحات 141-183

    وجود ارتباط مثبت میان سطح فعالیت اقتصادی و میزان نور اندازه گیری شده در تصاویر ماهواره ای در شب، قابل توجیه است و مطالعات متعددی این ارتباط را تایید کرده اند. در این تحقیق برای اولین بار این ارتباط در اقتصاد ایران و در بازه زمانی سال های 1371 تا 1393 بررسی می شود. در ابتدا رویکرد تحلیلی بر مبنای داده های نور شبانگاهی (NTL) و فرآیند استخراج داده ها تشریح و سپس ارتباط میان NTL و سطح فعالیت اقتصادی بررسی می شود. نتایج برآورد الگوهای مختلف رگرسیونی، نشانگر وجود ارتباط مثبت و معنادار میان GDp حقیقی و NTL است و بنابراین انتظار می رود میان توزیع درآمد و توزیع NTL که نماگری از توزیع فعالیت های اقتصادی است، ارتباط مثبتی وجود داشته باشد. با توجه به کوواریانس میان ضرایب جینی یادشده در سطح استانی، رابطه مثبت بالا تایید می شود که خود نشانگر مشابهت میان توزیع فعالیت های اقتصادی و توزیع درآمد در سطح استان ها است. بنابراین می توان با توزیع یکنواخت تر فعالیت های اقتصادی، توزیع درآمد را در سطح استان ها به سمت برابری بیشتر سوق داد. به عبارت دیگر بایستی در حوزه برنامه ریزی منطقه ای، توزیع فعالیت های اقتصادی در سطح هر استان به نحوی باشد که توزیع درآمد را به سمت برابری بیشتر سوق دهد.

    کلیدواژگان: نور شبانگاهی، سنجش ازدور، GDP حقیقی، ضریب جینی
  • فرناز سربندی* صفحات 185-218
    امروز شهرهای خلاق از اهمیت بسیاری برخورداری هستند. شهرهای خلاق در موضوعات گوناگونی در سراسر دنیا ایجاد می شوند که طیف صنایع خلاق را در برمی گیرند. ازجمله صنایع موردنظر در شهرهای خلاق دنیا سینما می باشد که به لحاظ فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی قابل توجه و درخور اهمیت است. بنابراین نظر به جایگاه سینمای ایران در منطقه و اهمیت ایجاد شهرهای خلاق در کشور، هدف این مقاله بررسی ظرفیت های ایجاد شهرخلاق سینمایی در اسناد بالادستی و سیاست گذارانه و در نهایت ارایه راهبرد برای آینده است. روش مورد استفاده در این مقاله، از نظر هدف کاربردی، از نظر داده، کیفی و به لحاظ نحوه اجرا توصیفی است. به این منظور از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. اسناد بالادستی شامل قانون اساسی، قانون برنامه ششم توسعه، سند چشم انداز بیست ساله، سیاست های کلی نظام و اصول سیاست فرهنگی کشور می باشد. علاوه بر این برای ارایه راهبرد، روش مصاحبه و اسنادی مدنظر بوده است. صاحب نظران با روش گلوله برفی انتخاب شده اند. به طورکلی در اسناد بالادستی ظرفیت مناسبی برای ایجاد شهرخلاق وجود دارد، اما تحقق شهرخلاق نیازمند سیاست گذاری کلان و برنامه ریزی شهری است. بنابراین، راهبردهایی بر مبنای مدل سیاست گذاری سیستمی برای دستیابی به این هدف ارایه شده است.
    کلیدواژگان: شهرخلاق، سیاست شهری، شهرخلاق سینمایی، سیاست گذاری فرهنگی
|
  • Mahmoud Jomehpour, Seyyede Shabnaz Ettehad *, Farshad Nourian Pages 1-30
    The ecological city approach is one emerging of area, which has provided different perspectives on cities in terms of environmental and social dimensions. This approach is considered to provide a comprehensive and integrated way of achieving the sustainability goals with a focus on the environment, the economic development, and social justice. Such a city is supposed to be coherent with and in line with the natural order and tune. Since Bojnourd has a significant natural context, it is a good case for study and use of the ecological city approach. A number of rivers and underground reservoirs have provided for a variety of local vegetation. The present study aimed to provide a suitable model for the future development of Bojnourd based on the aforementioned approach. The method used here is descriptive-analytic and explorative. Our focus has been on future studies, and we have attempted to discover the driving forces and the uncertainties in order to present a number of scenarios for the future of Bojnourd. In the GBN method, we had to contemplate on at least three uncertainties. We have used the Delphi interview method to gain a more comprehensive knowledge of the basic issues of Bojnourd. Then, using scenario planning, three key factors including systematic and controlled urban development, environmental protection, efficient public transport, and intelligent and efficient use and consumption of energy, and development of a smart city based on utilization of information and communication technology were shown major factors influencing the  future of the city.
    Keywords: Bojnourd, Ecologic City, Future Studies, Scenario Planning, Uncertainties
  • Sayedeh Somayeh Hosseini *, Massoud Taghvaei Pages 31-76

    Many governments around the world are highly interested in the expansion of medical tourism industry as a national strategic industry, and as one form of health services trade and try to plan for it. Considering Iran’s capabilities in this industry, the present research aimed to compile/develop and prioritize the strategies of medical tourism development of health region No.2 taking the approach of service integration towards the development of health villages.  In the first phase, the data were gathered from a number of key experts by using documentary- analysis method (content analysis approach), interview and survey. Data analysis was done by using MAXQDA-18 software.  In the second phase, the data obtained from the previous phase was examined by SWOT technique. Thereafter, by combining two techniques of SWOT and fuzzy DEMATEL towards research objectives, different types of strategies were determined and prioritized by AHP technique. Statistical population under study in the evaluation and prioritization phase included 20 subjects/participants selected from the health tourism experts of Azerbaijan Region.  The results obtained from the integration of multi-criteria decision-making techniques and SWOT model revealed that offensive strategies (SO), review (revision) strategies (WO), defensive strategies (WT) and diversity strategies ranked first to fourth in terms of priority.

    Keywords: spatial planning, Medical Tourism, SWOT Technique, Hierarchical Analysis, health village
  • Azadeh Azimi * Pages 79-104

    One the most important issue in urban and regional planning and geographic debate is space and it’s changes in time. Space defined as process of different dimensions like economic, social, cultural, environmental ones, and that has a different vision so space which is a combined product of a lot of actors. In regional scale space, that is the product of relational process, creates different spatial structure like concentration, disperse and semi-disperse. Thereby dominant flow like goods, population, information, and so on are basic leverage of spatial structure change in regional scale. The aim of this paper was the analysis of South Alborz Region land scape with emphasis of goods flow in the three periods of 1997, 2007 and 2017. The research method was based on the fundamental and applicable type, and in terms of aim it is analytical-descriptive. Data collection method is documentary like statistic center data (industrial corporation, transportation, …) and paper and books. Arc GIS software and UCINET and NETDRAW were used to analyze the spatial structure and flow network. Based on the result obtained in Tehran centrality and power in spatial structure and in flow and outflow, evidence indicates that some new center emerge and absorb the saturated element of Tehran.

    Keywords: Spatial Organization, Network, Goods flow, South Alborz Region
  • Marzieh Ahmadi *, Ali Falahati, Sohrab Delangizan Pages 105-139

    Regarding the dual relationship of various studies between financial decentralization (expenditure and income) and regional development at the national level, this study examined the relationship between regional inequality and financial decentralization (expenditure and income) in the provinces of the country. For this purpose, the calculations were carried out in two stages: In the first stage, the index of regional inequality (CIRD) on 5 dimensions (macroeconomics, science and innovation, environmental sustainability, human capital and public services) is calculated by using the principal component analysis (PCA). This index is the development composite index that it is calculated for the years of 2006 and 2016. In the second part, using the simultaneous equations (SEs) and error component two-stage least squares (EC2SLS), examine the dual relationship of financial decentralization (expenditure and income) and regional development. In the next section, which examined the interaction of financial decentralization variables and regional development, the effect of both decentralization variables on regional development index are significant but the effect of financial decentralization of expenditures on increasing regional development is greater than the effect of financial decentralization of income.

    Keywords: Regional development, CIRD Index, Financial Decentralization, EC2SLS Method
  • Reza Akhbari, Alireza Shakibai *, Mehdi Nejati Pages 141-183

    The positive relationship between the level of economic activity and the measured nighttime light (NTL) by satellites can be justified, and several studies have confirmed this relationship. In this research, this relationship, in the period of 1992-2013, was investigated in Iran. The first step is to analyze the analytical approach based on NTL data and the process of data extraction, and then the relationship between NTL data and the level of economic activity was investigated. The results indicate a positive and significant relationship between real GDP and NTL; therefore, it is expected that income and NTL variables distributions have a positive relationship too. The covariance reveals the existence of the positive relationship, which indicates the similarity between the distributions of both variables in the provinces. Accordingly, by more uniform distribution of economic activities, income distribution at the provincial level can be directed towards greater equality. In other words, in the field of regional planning, the distribution of economic activities at the province level should be such that the distribution of income leads to greater equality.

    Keywords: Nighttime light, Remote sensing, real GDP, Gini Coefficient
  • Farnaz Sarbandi * Pages 185-218
    Today creative cities are very important, and they are in different subjects of creative industries. Cinematic cities are important in cultural, economic, social and even political aspects. Therefore, this paper’s goal is to study the capacities for fulfillment of creative cinematic city in the upstream documents, and to present strategies for the future. The used method was applied, qualitative and descriptive, and content analysis was also used for analyzing the upstream documents such as Iran 20-year vision plan, the sixth development plan etc. In presenting strategy for the future, documental method and interview (snow ball technique) were used. Results show that the documents have capacities for fulfillment of creative cinematic city, but are not enough and needs policymaking and urban planning. Therefore some strategies are presented in systemic model.
    Keywords: creative city, urban policy, Creative cinematic city, Cultural policymaking