فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1400)

نشریه دانش شهرسازی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ناصر براتی*، محمد نیک پیما، سجاد عالی زاده ملایوسف صفحات 1-22

    بیان مسئله: 

    زبان محور بودن مفهوم فضا، کاربرد و ادراک آن را به عنوان یک مفهوم کلیدی در شهرسازی و معماری، گاهی با کژفهمی همراه کرده است. پیوند بین دو مضمون فضا و زبان آن ها را به عنوان مفاهیم بنیادین در شناخت و تفسیر شهرها تبدیل کرده و ادراک یکی بدون دیگری ممکن نیست. نقد گفتمان مسلط در باب فضا، در رشته هایی چون شهرسازی که فضا را عموما به عنوان یک مفهوم فیزیکی مورد استفاده قرار داده اند، و همچنین مطالعه پدیدارشناسانه دو مفهوم مورد اشاره می تواند به تبیین کاربردی مفهوم فضا کمک نماید.

    هدف

    مقاله حاضر با هدف ریشه یابی زمینه های ادراک در نظریات مختلف فضا و همچنین تعریف زبان به عنوان اصلی ترین عامل در فرایند ادراک و تجربه فضا، تدوین شده است. همچنین بررسی و نقد ارتباط متقابل بین فضا و زبان از اهداف این مقاله است.

    روش

    مطالعات انجام شده مبتنی بر ساختاری مرکب از دو روش «تحلیل انتقادی گفتمان» و «پدیدارشناسانه هرمنوتیک» است. یافته ها: به نظر می رسد ساختار جدایی ناپذیر دو مفهوم فضا و زبان، پیدایش و کاربرد نومفهمومی تحت عنوان «فضای زبان» را ایجاب می کند؛ این مفهوم فضا و تفاسیر مختلف تبیین شده درباره آن را که حاصل تجربه زیسته آدمیان در سکونتگاه های انسانی مختلف و به خصوص شهرها است، اکیدا وابسته به زبان و اندیشه، فرهنگ، هویت، سبک زندگی، معانی، نشانه شناسی و مراودات رایج در زبان های مختلف دانسته و ریشه تفاوت در ادراک فضا را ناشی از همین تفاوت های زبانی می داند.

    نتیجه

    تعریف سنتی فضا به عنوان مجموعه ای از عناصر فیزیکی که به شکلی خاص در کنار هم استقرار یافته اند با ماهیت فضای زیست تناسبی ندارد. فضا شبکه ای پیچیده از عناصر فیزیکی و عوامل غیرمادی است. زبان به عنوان عامل و حامل تفکر، و به نمایش گذارنده جهان، تنها وسیله ای است که می تواند فضای واقعی را وانمود نماید؛ لذا زبان ابزار درک فضا نیست، بلکه خود فضاست.

    کلیدواژگان: «فضا»، «زبان»، «هرمنوتیک»، «شهر»، «فضای زبان»
  • حسین عابددوست* صفحات 23-45

    بیان مسئله: 

    امروزه نوشتار بخشی جدایی ناپذیر از فضای شهریست که از آن به عنوان یک ضرورت و واقعیت اجتماعی می توان یاد کرد و نقش آن در ایجاد تجربه دیداری بر ناظران آشکار است. نوشتار در فضای شهری دارای دو وجه اصلی است، یکی وجه زبانی و دیگری وجه بصری. وجه زبانی مرتبط با ادراک زبانی مخاطب است، وجه بصری نوشتار به تمهیدهای بصری و شیوه های طراحی وابسته است. بنابراین، وجه دوم با هنرهای تصویری ارتباط دارد. بر این اساس، می توان دو نوع معنا را برای نوشتار فرض کرد، معنای صریح که از طریق مناسبات زبانی در ذهن مخاطب شکل می گیرد و معنای ضمنی و حسی که از طریق عناصر بصری و تصویری اثر بر مخاطب تاثیرگذار است. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که معنای حسی نوشتار در فضای شهری چگونه ظهور می یابد و در ایجاد حس هماهنگی و تضاد در فضای شهری چه نقشی دارد.

    هدف

    تحلیل معنای حسی نوشتار در فضای شهر رشت به عنوان بخشی از گرافیک شهری و عناصر هویت بخش شهر، هدف اصلی این تحقیق است. نقش نوشتار در ایجاد هماهنگی و تضاد و نیز کارکردهای بیانگر و تاثیرگذار مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، در نمونه های موردی، معنای حسی نوشتار به شکل فردی برای هر برند و نیز در قاب شهر تحلیل گردید و عدم سازماندهی نوشتار در فضای شهر بیان شد است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی است. روش گردآوری مطالب ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. تجزیه و تحلیل داده ها کیفی است.
    یافته ها: یافته های تحقیق نشان می دهد، نوشتار در فضای شهری انتقال معنای حسی را به همراه دارد. ظهور معنای حسی مطلوب، نیاز به بستر دارد، بستری که زمینه را برای ایجاد ارتباط مطلوب با مخاطب فراهم کند و آسیبی به زیبایی شهر نزند.

    نتیجه گیری

    در شهر رشت، نوشتار با معانی منحصر به فرد همراه با تمایز بصری شدید، موجب ایجاد تضاد بصری نامطلوب گردیده است. نوشتار در فضای شهری نیازمند صفحه آرایی است که زمینه ایجاد هماهنگی بصری را در فضای شهری ایجاد کند. در شهر رشت به دلیل عدم وجود صفحه آرایی، هماهنگی نوشتار دیده نمی شود.

    کلیدواژگان: معنای حسی نوشتار، هماهنگی و تضاد، حس مکان، شهر رشت
  • جواد فقیرنواز*، سامان ابی زاده، رضا پرویزی، مریم دانش شکیب صفحات 36-65

    بیان مسئله:

     امروزه برنامه های توسعه شهری در کشورمان در گسستی عمیق با گذشته خود، خودرومدار و بر مبنای تسهیل هرچه بیشتر حرکت سواره بوده و آنچنان که باید به فضاهای شهری(در جهت ایجاد سرزندگی و پویایی شهری و ارتقای کیفیت های محیطی) توجه نمی شود. بر این اساس، ارتقاء قرارگاه های رفتاری(به عنوان یکی از مولفه هایی که برای تعاملات اجتماعی افراد در اینگونه فضاها موثر واقع می شود)، اهمیت چندان در نظر گرفته نمی شود. از این رو، این پژوهش در پی ارایه راهکارهای علمی و عملی در جهت ارتقاء سرزندگی فضایی در فضاهای شهری است.

    هدف

    به این منظور، خیابان میرابوالقاسمی شهر رشت به عنوان یکی از فضاهای شهری که در پی طرح های توسعه شهری، صرفا بر مبنای تسهیل هر چه بیشتر حرکت سواره شکل گرفته است، به عنوان نمونه موردی پژوهش در نظر گرفته شد.

    روش

    شیوه تحقیق از نظر روش توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بود. حجم نمونه مورد بررسی به روش کوکران و با توجه به جمعیت 677000 نفری شهر رشت، 384 نفر در نظر گرفته شد. داده های مورد نیز به کمک پرسشنامه گردآوری و توسط نرم افزار SPSS تحلیل شد. همچنین جهت ارزیابی ساختار پیکره بندی فضایی که بر اساس مطالعات انجام شده همبستگی معناداری با سرزندگی دارد، از نرم افزار UCL Depthmap و روش چیدمان فضا استفاده گردید. یافته ها: نتایج حاصل از آزمون همبستگی بین همپیوندی و قابلیت اتصال نشان داد که نمونه موردی پژوهش با میزان قابلیت درک فضایی 69/0 از خوانایی نسبتا خوبی برخوردار است. علاوه بر آن مشخص گردید که عدم تعبیه فضاهایی جهت برقراری تعاملات اجتماعی و سواره محوربودن مسیر، مهمترین مشکلات محله از دیدگاه جامعه آماری است.

    نتیجه گیری

    راهکارهایی همچون ارتقاء کیفیت کالبدی و بصری در منظر شهری، بهبود کیفیت زیست محیطی، توجه ویژه به عابرین پیاده و پیاده مداری، ارتقاء کیفیت عملکردی و فضایی و ارتقاء تعاملات اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، فضای شهری، سرزندگی، قرارگاه رفتاری، چیدمان فضا
  • مریم خستو، شادی پاکزاد* صفحات 67-85

    بیان مسئله: 

    بسیاری از رفتارها در شهر بسته به نحوه ادراک و شناخت شهر تغییر می کند. هم چنین امروزه نقش فن آوری اطلاعات در زندگی بشر بسیار پررنگ و حیاتی است و دستاوردهای آن، بیش از پیش بر شیوه زندگی افراد تاثیر می گذارد. از جمله آن ها، نرم افزارهای تلفن همراه است که با استفاده از شبکه اینترنت، امکانات وسیعی را برای افراد فراهم کرده و بسیاری از فعالیت های گذشته را تغییر داده است. نرم افزارهای مسیریابی در سال های اخیر مورد استقبال وسیع کاربران اینترنت قرار گرفته است؛ این نرم افزارها با قابلیت های مختلف تولید شده اند و هرکدام با ویژگی های خاص خود مقبولیت های متفاوتی دارند.

    هدف

    این پژوهش در پی بررسی نحوه تاثیر نرم افزارهای مسیریابی بر فرایند شناخت افراد نسبت به سازمان فضایی شهر و تفاوت احتمالی این تاثیر در محیط های مختلف بوده است.

    روش

    روش تحقیق، آمیخته و ترکیبی از روش های کیفی و کمی است؛ در ابتدا به روش دلفی شاخص های موردنظر دسته بندی و معین گردید، سپس با استفاده از پرسشنامه و هم چنین تهیه نقشه های شناختی از کاربران نرم افزارهای مسیریابی و تحلیل آن ها به سوالات پژوهش پاسخ دادند.
    یافته ها: رانندگان عادی توجه بیشتری به نشانه ها و پهنه های شاخص شهری دارند؛ اگرچه در زمینه های ادراکی رانندگان عادی، گره های شهری نیز نقش جدی دارند، اما این تاثیر در آن ها کمرنگ تر است. نرم افزارهای مسیریابی در چگونگی شناخت لبه های شهری تاثیر زیادی ندارند.

    نتیجه گیری

    در شهرهای بزرگ، افراد بیشتر برای یافتن مقصد و مسیرهای جایگزین از نرم افزار مسیریابی استفاده می کنند. آگاهی از مسیرهای خلوت و سایر اطلاعات، نقش فرعی را بر عهده دارد؛ این در حالی است که در شهرهای کوچک، افراد بیشتر برای یافتن اطلاعات مربوط به ازدحام ترافیک از نرم افزار استفاده می کنند. به طورکلی، می توان گفت افرادی که کاربر نرم افزار هستند، در مقابل گروه دوم به طور ذهنی بیشتر تحت تاثیر نشانگرهای نرم افزارها هستند. مسیرهای فرعی نیز بیشتر مورد توجه کاربران نرم افزارها است.

    کلیدواژگان: نرم افزار مسیریابی، جهت یابی، ادراک، شناخت، سازمان فضایی شهر
  • مهدی علیلو*، مرتضی میرغلامی، پریسا هاشم پور، اصغر مولایی صفحات 87-111

    بیان مساله: 

    شهر و محلاتی که با تنوع فرهنگ و سلایق شهروندان، فارغ از برنامه ریزی دو بعدی «طرح جامع» فضای زندگی و رشد ساکنین بوده، هم اکنون در چارچوب الگوی تقلیدی تعیین سرانه و کاربری طرح های جامع و تفصیلی -که با غفلت از مبانی نظری فرهنگ اسلامی و سبک زندگی ایرانی همراه بوده - زندگی و سلامت شهروندان را با مخاطره روبرو نموده است.

    هدف

    این موضوع ضرورت بازبینی و آسیب شناسی وضعیت موجود را به متخصصین و مدیران شهری یاد آور می نماید.

    روش

    روش این مقاله تطبیقی است، بدین معنا که در پاره ای از موارد با تجزیه و تحلیل همبستگی ها، داده های پرسشنامه ای را مورد کنکاش قرار می دهد و در پاره ای دیگر از طریق پالایش دادها و استخراج اشتراکات، رویکرد کیفی را در تجزیه و تحلیل داده ها در پیش می گیرد. تکنیک این مقاله دلفی است که به کمک 30 نفر از متخصصان تکمیل گردیده است.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن تمام معیارهای ارتباط انسان با خدا، جامعه، طبیعت و تاریخ، معیار ادراکی و بصری رتبه اول را دارا بوده و پس از آن به ترتیب معیارهای فعالیتی، زیست محیطی و کالبدی جای می گیرند. در نهایت این نتیجه مستفاد می گردد که معیارهایی که باید برحسب ضوابط و مقررات شهرسازی اسلامی امتیازبندی گردند باید دارای این درجه بندی باشند.

    نتیجه گیری

    تحلیل های مولفه فرهنگی ارتباط انسان با طبیعت، تاریخ، خدا و جامعه از منظرهای کالبدی و کاربری، فعالیت، ادراکی و بصری و زیست محیطی در مجموع ماتریسی بوجود آورده است که در قسمت تحلیل های این مقاله بدان پرداخته شده است. این تحلیل ها در محله یاغچیان مطابقت داده شده و رهاورد آن ها تحلیل های راهبردی ای است که در زمینه ضوابط و مقررات ملاک عمل در ساختار فضایی آن محله مثمر ثمر می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، فرهنگ اسلامی، ضوابط و مقررات، طرح جامع، محله یاغچیان
  • مهسا مولایی هشجین، امیررضا کریمی آذری*، باقر کریمی، جمال الدین مهدی نژاد صفحات 113-129

    بیان مساله:

     سرزندگی محیط های شهری موضوعی است که در برنامه ریزی ها، مطالعات و طراحی های معماری ایران از آن غفلت شده است. امروزه تامین نشاط و سرزندگی در مجتمع های مسکونی به ویژه در فضاهای باز و نیمه باز که ساکنین بخش زیادی از زمان خود را در محل سکونت خود می گذرانند به یکی از دغدغه های اصلی نظام های مدیریت در برنامه ریزی شهری در کشورها، به ویژه در کشورهای توسعه یافته، تبدیل شده است. از آنجایی که میزان سرزندگی افراد با بهبود کیفیت زندگی آن ها رابطه مستقیمی دارد؛ بنابراین پرداختن به این موضوع از اهمیت والایی برخوردار است.

    هدف

    هدف مقاله حاضر شناسایی و دسته بندی مولفه ها و شاخص های موثر بر سرزندگی و در نهایت تدوین مدل نظری سرزندگی در فضاهای باز و نیمه باز می باشد.

    روش

    روش تحقیق در این مقاله به شیوه فراتحلیل کیفی- کمی و ابزار تحقیق، نمونه گیری هدفمند (روش دلفی) با شیوه تحلیل آماری داده ها می باشد. یافته ها: با توجه به مطالعات انجام گرفته بر اساس تحلیل نظرات 15 متخصصین مربوطه، در رابطه با سرزندگی به ترتیب اولویت مولفه های فرمی، عملکردی، زیست محیطی، اجتماعی و فرهنگی موثرترین مولفه ها محسوب می شوند.

    نتیجه گیری:

     نتایج کمی این تحقیق نشان داده است که بهره گیری از عناصر طبیعی،نورپردازی مناسب،تنوع کالبدی در «مولفه فرمی»، تنوع کاربری ها، امنیت در «مولفه عملکردی»،پاکیزگی محیطی،همسازی با طبیعت،آسایش اقلیمی در «مولفه زیست محیطی»، فعالیت های تفریحی و قابلیت حضورپذیری در «مولفه اجتماعی»، هویت و غنای حسی در «مولفه فرهنگی» با بالاترین درصد کمی در تحقق حس سرزندگی موثر بوده اند. دستاورد نهایی این تحقیق تبیین مدل نظری ارتباطی میان مولفه های عامل تحقق سرزندگی در فضاهای باز و نیمه باز مسکونی است.

    کلیدواژگان: سرزندگی، فضای باز و نیمه باز، مولفه فرمی، مولفه عملکردی، مولفه زیست محیطی و مولفه اجتماعی و مولفه فرهنگی
  • علی پورجعفر، حمیدرضا صارمی*، سید علی صفوی صفحات 131-145

    در اکثر کلانشهرهای امروز تعدیل مشکلات منبعث از تراکم بالای ترافیکی، کالبدی فضایی جهت پاسخ مطلوب شهر به شهروندان، توسعه فضاهای شهری در زیر سطح زمین را امری اجتناب ناپذیر نموده است. راهکار های گوناگونی پیرامون گسترش شهر در زیر سطح زمین جهت ارتقاء کیفیت زندگی شهری مطرح شده اند، اما ماحصل کار در تهران چندان مطلوب به نظر نمی رسد. بررسی اندیشه ها و نهایتا بررسی نمونه های متجلی در تهران می تواند ضمن شفاف نمودن بیان مساله، گامی موثر برای ارایه راهبردهای مفید و سازنده برای بهبود روند شکل گیری این گونه مجموعه ها باشد. هدف پژوهش رصد کاستی ها و نیاز شهروندان در فضاهای شهری زیرزمینی کلانشهر تهران در راستای دستیابی به شاخص هایی برای ایجاد فضای عمومی پاسخگو و مطلوب است. سوال پژوهش این است که فضاهای شهری زیرزمینی چگونه به عنوان عنصری فضایی در دوران معاصر پاسخگوی نیازهای اساسی شهروندان بوده و توجه به کدام شاخص ها در ایجاد فضایی پاسخگو و مطلوب حایز اهمیت است؟ در این پژوهش ضمن بررسی ادبیات موضوع، تعداد 10 ایستگاه مترو با روش ترکیبی (کیفی - کمی) مورد مشاهده و بررسی قرار گرفته است. یافته های پژوهش بیانگر عدم توجه به مبانی جامع طراحی شهری است. ایستگاه های صادقیه و ارم سبز مطلوب و ایستگاه های امام خمینی و گلبرگ نامطلوب به نظر می رسند. دسترسی و امنیت، دو شاخصی است که در ایستگاه های زیرزمینی مترو از وضعیت مطلوب تری برخوردار است. دلنشینی، سرزندگی و هویت از جمله شاخص هایی است که چندان به آن ها پرداخته نشده است.

    کلیدواژگان: فضای شهری زیرزمینی، شبکه ایستگاه های مترو، شهر تهران، فضای شهری پاسخده، معیارهای طراحی
  • لادن ملکی، حمید ماجدی*، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 147-163

    بیان مسئله:

     در قرن حاضر تغییر اقلیم به یکی از مهمترین چالش های جهانی تبدیل شده است که عمدتا ناشی از فعالیت های انسانی و همچنین عدم توجه به عواقب زیست محیطی آن می باشد. پیامدهای منفی تغییرات اقلیمی در سطوح مختلف محلی تا بین المللی باعث شده است تا در سال های اخیر اقدامات متعددی در پاسخ به این تغییرات در قالب کاهش یا انطباق اقلیمی صورت گیرد. در این راستا، برخی از رویکردهای شهری با بهره مندی از اصول خود به این چالش ها پاسخ داده اند که شهرسازی بیوفیلیک یکی از این رویکردها می باشد. شهر بیوفیلیک با بهره مندی از عارضه های طبیعی ضمن ارتقای کیفیت محیط زیست شهری می تواند در پاسخ به چالش های حاصل از تغییرات اقلیمی موثر واقع گردد.

    هدف

    تحقیق حاضر به بررسی ماهیت تغییرات اقلیم و مرور رویکردهای شهر فشرده، شهرسازی آبی، شهر کربن خنثی، شهر انرژی تجدیدپذیر و شهرسازی بیوفیلیک می بپردازد و قابلیت های بیوفیلیکی شهر تنکابن (به عنوان نمونه موردی) را در پاسخ به تغییرات اقلیمی مورد سنجش قرار می دهد.

    روش

     این تحقیق دارایروشی توصیفی و تحلیلی مبتنی بر مطالعات اسنادی، مشاهدات و پیمایش می باشد. برای تحلیل نیز از تکنیک متاسوات استفاده می شود. یافته ها: در میان یازده قابلیت بیوفیلیکی پاسخگو به تغییرات اقلیم در شهر تنکابن دو قابلیت "حفاظت از فضای سبز و جنگل های شهری" و "برنامه های سبزسازی شهری" بیشترین تاثیر را در پاسخ به تغییرات اقلیمی به ویژه وقوع سیل دارند. همچنین اولویت دادن به توسعه زیست محیطی در طرح های توسعه شهری در نواحی ساحلی همچون تنکابن می تواند بسترهای لازم جهت غلبه بر چالش های اقلیمی را فراهم سازد.

    نتیجه گیری

     بهره مندی از قابلیت های رویکرد شهر بیوفیلیک می تواند در جهت مقابله با تغییرات اقلیمی در شهرهای ساحلی شمال ایران نظیر تنکابن، موثر باشد. قابلیت های بیوفیلیکی این شهرها به ویژه جنگل ها و فضای سبز شهری، نقش مهمی در کاهش پدیده گرمایش و بروز سیل دارند.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، رویکردهای شهری، شهرسازی بیوفیلیک، قابلیت های بیوفیلیکی، وقوع سیل
  • الهام امان زادگان، منوچهر طبیبیان* صفحات 149-169

    بیان مساله: 

    بافت تاریخی و فرهنگی شیراز یکی از بافت های کهن کشور است که به دلیل معماری و بافت شهری خاص خود واجد ارزش های معماری و برنامه ریزی شهری قابل توجهی است. قدمت کالبدی بافت تاریخی و به تبع آن پیچیدگی و فرسودگی شدید، مشکلات اجتماعی و اقتصادی خاص این بافت، عاملی در راستای افت شدید شهری و به دنبال آن اقبال کمتر ساکنین محلی در امر نوسازی و همچنین سکونت در بافت می باشد.

    هدف

    مقاله حاضر در نظر دارد به کاربرد تکنیک FMEA و تاپسیس فازی در رتبه بندی محلات بافت تاریخی شیراز با هدف سنجش تحقق پذیری سیاست های بازآفرینی پایدار شهری(شامل مولفه های اقتصادی، مدیریتی، حقوقی، قانونی، مشارکتی، اجتماعی-جمعیتی، فرهنگی-گردشگری، زیست محیطی و کالبدی-عملکردی) در محلات بافت تاریخی شیراز (درب شازده، سردزک، بازار مرغ و سنگ سیاه) بپردازد.

    روش

    داده های موردنیاز تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای و تکمیل پرسشنامه گردآوری شده است. جامعه آماری این پژوهش را شهروندان چهار محله از محلات منطقه هشت شهرداری شیراز معادل 24871 نفر تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر انتخاب و پرسشنامه متناسب با جمعیت هر محله به روش تصادفی طبقه بندی شده در سطح محلات توزیع و تکمیل گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS و آزمون آماری T تک نمونه ای و جهت رتبه بندی محلات از مدل FMEA و تاپسیس فازی با استفاده از روشAHP در نرم افزار Expert Choice بهره گرفته شده است. یافته ها: یافته های مدل تاپسیس فازی نشان داد که از مجموع محلات مورد مطالعه، محله سنگ سیاه با وزن 618/0 در رتبه اول قرار گرفته است. محله بازار مرغ با وزن 470/0 در رتبه دوم، محله درب شازده با مقدار 265/0 در رتبه سوم و محله سردزک با مقدار 083/0 در رتبه آخر قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای بیانگر آن است که میانگین کلی سیاست ها و استراتژی های توسعه شهری با رویکرد احیاء و بازآفرینی در سطح محلات مزبور در سطح نامطلوبی به سر می برد.

    کلیدواژگان: رتبه بندی، بازآفرینی شهری پایدار، بافت تاریخی شیراز، تاپسیس فازی، FMEA
|
  • Naser Barati *, Mohammad Nikpeyma, Sajjad Aalizadeh Mollayosuf Pages 1-22
    Background

    The linguistic orientation of the concept of space and its dependence on linguistic structures, its application and perception as a key concept in branches of knowledge such as urban planning and architecture, has sometimes been misunderstood. The connection between the two themes of space and language has made these two basic concepts in the knowledge and interpretation of cities, and it is basically impossible to understand one without the other. Criticism of the dominant discourse on the concept of space in disciplines such as urban planning, which have generally used space as a physical concept, and the phenomenological study of the two concepts (space and language) in order to find their roots in each other, help to clarify the issue.

    Objectives

    The present article has been compiled with objectives such as rooting out the fields of perception in various theories of space and also defining language as the main element in the process of perception and experience of space.

    Method

    The studies conducted in this article are based on a method consisting of two models of "critical discourse analysis" and "hermeneutic phenomenology".

    Result

    It seems that the inseparable and intertwined structure identified in the essence of each of the two concepts of space and language, requires the emergence and application of a neo-concept called "the space of language". Concolusion: The traditional definition of space as a set of physical elements that are specially arranged together is not commensurate with the nature of the living space. Space is a complex network of physical elements and immaterial factors. Space, as a field of communication whose material and immaterial elements must each carry a wide and complex meaning, can only be defined in the context of language, which has a completely corresponding nature to space and is also meaningful. So space actually derives its existence from the world of language. Language as a means of thinking and a platform for presenting the world is the only means that can represent the real space. Therefore, language is not a tool for understanding space, but space itself.

    Keywords: Space, language, hermeneutics, city, the space of language
  • Hossein Abeddoust * Pages 23-45
    Background

    Today, type is an integral part of urban space that can be mentioned as a social necessity and reality, and its role in creating a visual experience is clear to observers. Type in urban space has two main aspects, one is linguistic aspect and the other is visual aspect. The linguistic aspect is related to the audience's linguistic perception, the visual aspect of the type depends on the visual arrangements and design methods. Therefore, the second aspect is related to the visual arts. According to this, two kinds of meanings can be assumed for type; the explicit meaning that is formed through linguistic relations in the mind of the audience and the implicit and sensory meaning that affects the audience through image quality and visual elements. The main question of the present study is how the sensory meaning of type appears in urban space and what role it plays in creating a sense of harmony and contrast in urban space.

    Objectives

    The main purpose of the research is to analyze the sensory meaning of type in Rasht as part of urban graphics and elements of urban identity. The role of type in creating harmony and contrast as well as expressive and effective functions of type has been considered. In this regard, in case studies, the sensory meaning of the type was analyzed individually for each brand and also in the city and the lack of organization of the type in the city was expressed.

    Methodology

    This study is descriptive-analytical in terms of methodology. The data collection method is combination of library review (i.e. note taking and image analysis) and field observations. Data analysis was done qualitatively.

    Results

    The research findings show that type in urban space conveys sensory meaning. The emergence of the desired sensory meaning of type requires a context that provides the ground for a favorable relationship with the audience and does not harm the beauty of the city.

    Conclusion

    In the city of Rasht, type with unique meanings along with severe visual distinction has caused undesirable visual contrast. Type in an urban space requires a layout that creates a visual harmony in the urban space. In the city of Rasht, due to the lack of page layout, type harmony is not seen.

    Keywords: Sensory meaning of type, harmony, contrast, Sense of Place, Rasht
  • Javad Faghirnavaz *, Saman Abizadeh, Reza Parvizi, Maryam Daneshshakib Pages 36-65
    Background

    Nowadays, urban development plans in Iran, have been based on facilitating the vehicular movement in a deep contradiction with its past and urban settings and their importance in creating vitality, urban dynamism and promoting environmental quality in urban spaces have been neglected. Accordingly, the promotion of behavioral settings as one of the components that are effective for people's social interactions in such spaces is of particular importance.

    Objectives

    this study seeks to provide scientific and practical solutions to promote spatial vitality in urban spaces

    Methodology

    Mirabolghasemi Street in Rasht as a case study has been considered as one of the urban spaces created by urban development plans based merely on facilitating vehicular movement. The method used in this study is descriptive-inferential and applied. According to the population of Rasht, which was about 677,000 people, 384 questionnaires were submitted by the sample population based on Cochran formula and data were analyzed by SPSS software. Also, UCL Depthmap software and Space Syntax method were used to evaluate the structure of spatial configuration, which has been significantly correlated with vitality.

    Results

    The results of correlation test between integration and connectivity show that the case study with an intelligibility level of 0.69 has a relatively proper legibility. Findings obtained from the questionnaire indicate that lack of spaces for social interaction and vehicular-oriented of the route has been considered as the most important problems of the neighborhood from the viewpoint of the statistical community.

    Conclusion

    solutions such as enhancing physical and visual quality in the urban landscape, improving environmental quality, paying particular attention to the pedestrians, improving functional and spatial quality, and promoting social, cultural and economic interactions are presented.

    Keywords: Urban design, Urban space, Vitality, Behavioral Setting, Space Syntax
  • Maryam Khastou, Shadi Pakzad * Pages 67-85
    Background

    Environmental perception process is one of the key issues and concepts in human-environment interaction studies. The subject of perception involves discussing the physical properties of the actuator or transmitter and how humans respond to it. Environmental perception leads to understanding the environment and shapes human behavior in the environment. Therefore, many behaviors in the city change depending on how urban spaces are perceived and understood. On the other hand, the role of information technology in human life is crucial, and its achievements are increasingly affecting people’s lifestyles. Among them, mobile software by using the Internet has provided a wide range of opportunities for individuals and changed many of their past activities. Examples are route finding software that has been widely welcomed by Internet users in recent years. These apps are manufactured with different capabilities and each have their own different specifications.

    Objectives

    This research sought to investigate these; “What impact do these route finding software have on people's cognitive process and understanding of the city's spatial organization?” and whether this impact varies in different environments (small and large cities).

    Methodology

    The Research method is mixture of qualitative and quantitative methods. At first, the desired indicators were categorized and determined by Delphi method, then research questions were answered by using a questionnaire as well as providing cognitive maps of users of way finding software and analyzing them.

    Results

    Ordinary drivers pay more attention to landmarks and fields of the city. Software users pay more attention to nodes, and finally, route-finding software does not have much impact on how urban edges are recognized.

    Conclusion

    In large cities, more people are using route-finding software to find alternative destinations and routes to find out the paths with low congestion and so on. While in small cities, more people are using software to find information about traffic congestion. In general, it can be said that people who are software users are more mentally influenced by software indicators than the second group. Also it was concluded that the side paths are more popular for software users.

    Keywords: Route-finding Software, Navigation, Perception, cognition, City Spatial Organization Cognition
  • Mahdi Aliloo *, Morteza Mirgholami, Parisa Aashempoor, Asghar Molai Pages 87-111
    Background

    The city and its neighborhoods have lots of diversities and tastes related to the citizens. It is diverse from the two dimensional “comprehensive plan” in living spaces and the growth of the inhabitants. Nowadays, the framework of this type of planning in per capita and land use ignore the Islamic principles and the living style of the Muslim.

    Objectives

    So, the health of them are in caution, it goes through the necessity of reviewing and pathology of the existing condition and make the managers be in the row.

    Method

    The methodology of this study is comparative, it means the analysis of the consistency of the questionnaire data and explore the similarities of the qualitative data in the evaluation process. The Delphi manner is done here by the 30 experts who help the related questionnaire.

    Result

    According to their mind, and considering the whole criteria of the human relations with the God, Society, Nature, and History, the 1st place is going to dedicated into the Perception and Sight indexes, the 2nd class is designed for the Activity indexes, and the 3rd and 4th place is reserved for Environmental indexes and Physical indexes. Finally, the result is that the rules and regulations which are going to be made by Islamic Culture, must obey from this type of classification in the importance of the placement.

    Conclusion

    The analysis of cultural criteria in the matrix of relationship between the human and the nature, the history, the God and the society through landuse and physical, activity, perceptional and visually, and environmental aspects make a perfect matrix which in this paper are going to be discussed. These analysis are related to the yaghchian districts and the analytical strategies which are in the master of the rules and regulations of that district in the lens of practical spatial structure plan.

    Keywords: Spatial Structure, Islamic Culture, Rules, Regulations, comprehensive plan, Yaghchian Neighborhood
  • Mahsa Molaeihashjin, Amirreza Karimi Azeri *, Baqer Karimi, Jamaladdin Mahdinezhad Pages 113-129
    Background

    The vitality of urban environments is an issue that has been neglected in planning, studies and architectural designs in Iran. Nowadays, providing esprit and vitality has become one of the main concerns of management systems in urban planning in countries, especially in developed countries in residential complexes, and particularly in open and semi-open spaces, where residents spend a large part of their time in their place of residence. Since people's vitality is directly related to improving their quality of life; therefore, addressing this issue is of great importance.

    Objectives

    The objective of this article was to identify and categorize the components and indices affecting vitality, and finally to develop a theoretical model of vitality in open and semi-open spaces.

    Method

    The method of this study was qualitative-quantitative meta-analysis mehod and the research tool was purposeful sampling with statistical data analysis.

    Result

    According to the studies based on the analysis of the opinions of 15 relevant experts, the priority of Formal, Functional, Environmental, Social and Cultural Components were the most effective components, respectively, in relation to the vitality.

    Conclusion

    Quantitative results of this study showed that utilizing natural elements, proper lighting, and physical diversity in "Formal Component", diversity of uses and security in "Functional Component", environmental cleanliness, harmony with nature, and climatic comfort in "Environmental Component", recreational activities and the ability to be present in the "Social Component", identity and sensory richness in "Cultural Component" were effective in achieving a sense of vitality with the highest quantitative percentage. The final achievement of this study was explaining the theoretical model of communication between the components of vitality in open and semi-open residential spaces. Highlight: • Components affecting vitality in open and semi-open spaces were the highest and lowest priorities of formal and cultural components, respectively. • Utilizing natural elements, proper lighting, and physical diversity in "Formal Component", diversity of uses and security in "Functional Component",

    Keywords: Vitality, Open, Semi-open Space, Formal Component, Functional Component, Environmental Component&Social Component&Cultural Component
  • Ali Pourjafar, Hamidreza Saremi *, Seyed Ali Safavi Pages 131-145

    Tendency toward physical development in underground due to shortage of land and rapid grout of metropolitan areas is taken into consideration in recent contemporary period. Reduction of traffic congestion, the problem of high density built form, and also solving other related problems of inhabitants, is an avoidable approach at present. Although there are many ideas and views to develop underground spaces by what has happen in various cases in Tehran, but it is not efficient and acceptable. Study and elaboration of various such cases in Tehran can help in clarification of the problem and also provide practical solution for upgrading these complexes of public urban spaces. The aim and objective of the research is to create comprehensive urban design criteria underground which are efficiently responsible. Therefor the question raises here are: 1. How UPUS(Underground Public Urban Space) can be more responsive and efficient? The methodology use in this research is combined quantitative and qualitative analyses. Through which beside literature review survey and observation of 10 cases of UPUS is done. Finally is concluded that the spaces of Sadeghieh, Eramsabz, seems to be efficient, but Imam Khomeini and Golbarg seems to be not efficient as such. Finding and result of the research indicate that there are lack of comprehensive urban design criteria. Accessibility and security are the main 2 points in compare to the other aspects in designing of metro station as a public space. Conviviality and relation of form and function of the other aspects which are not taken as such.

    Keywords: Underground Urban Space, Network of Metro Stations, Tehran, Responsive Urban Space, Design Criteria
  • Ladan Maleki, Hamid Majedi *, Zahra Sadaat Saeedeh Zarabadi Pages 147-163
    Background

    In current century, climate change has become one of the most important global challenges which is mostly due to the human activities and also the lack of paying attention to its environmental results. The negative consequences of climate change at different levels –from local to international- have caused various implementations in response to these changes in forms of climatic reduction and climatic adoption in recent years. In this regard, some urban approaches have responded to these challenges by using their principles that biophilic urbanism is one of them. Biophilic city can improve the quality of environment and also affects on responsing to the challenges of climate change by using the natural features.

    Objectives

    This research investigates the nature of climate changes and review the campact city, blue urbanism, carbon-nutral city, renewable city and biophilic urbanism approaches and measure the biophilic capabilities of Tonekabon city (as a case study) in response to climate changes.

    Method

     This research has descriptive and analytical methods based on documental studies, observation and also survey. Meta- SWOT technique is  also used for analysis.

    Result

    Among eleven biophilic capabilities which response to the climate changes, two capabilities of  “green space and urban forests conservation” and “urban greening programmes” have the most effects on responsing to climatic changes particularly flood event in Tonekabon city. Also prioritizing the urban environmental development in urban development plans  in coastal areas such az Tonekabon can provide the necessary backgrounds in order to overcome climatic challenges.

    Conclusion

    Utilizing the capabilities of biophilic city approach could be effective on overcoming climate changes in coastal cities of north of Iran such az Tonekabon. The biophilic capabilities of these cities in particular urban  forests and  green spaces have a significant role in reduction of warming and flood.

    Keywords: Climatic Changes, Urban Approaches, Biophilic Urbanism, Biophilic Capabilities, Flood Event
  • Elham Amanzadegan, Manouchehr Tabibian * Pages 149-169
    Background

    Shiraz historical and cultural area is one of the ancient areas of the country which Due to its unique architecture and urban context has significant architectural and urban planning values. The physical archaism of the historical area and, consequently, the severe complexity and blight, the specific social and economic problems of this area, would be factors in the severe urban decline and continuously less favorable of local inhabitants to renovation as well as housing in the Area.

    Objectives

    The present paper intends to use FMEA and fuzzy TOPSIS techniques in ranking Shiraz historical Areas with the aim of assessing the possibility of sustainable urban regeneration policies (including economic, managerial, legal, participatory, socio-demographic, cultural-tourism, environmental, and physical-functional components) in historical Areas of Shiraz (Darb Shazdeh, Sare Dozak, Bazare Morgh, and Sange Siah).

    Method

    The required data were collected through library studies and questionnaire completion. The statistical population of this study is citizens of four neighborhoods of district number eight of Shiraz about 24871 which 384 people were selected by using Cochran formula, and questionnaires were distributed and completed according to the population of each neighborhood by simple random method. SPSS software and one-sample T-test were used for data analysis and FMEA and fuzzy-TOPSIS model were used to rank neighborhoods, by using AHP method in Expert-Choice Software.

    Result

    The results of the one-sample t-test indicate that the overall average of urban development policies and strategies with the approach of redevelopment and regeneration at the neighborhood level is undesirable.

    Conclusion

    The findings of the fuzzy TOPSIS model showed that the Sange Siah neighborhood with a weight of 0.618 was ranked first out of all the studied neighborhoods. Bazare Morgh neighborhood with a weight of 0.470 is in the second place, Darb Shazadeh with a value of 0.265 is in the third place and Sardozak neighborhood with a value of 0.083 is in the last place. At the end of the research, appropriate strategies are presented according to the research findings.

    Keywords: Ranking, Sustainable Urban Regeneration, Historic City of Shiraz, Fuzzy Topsis, FMEA