فهرست مطالب

دانش شهرسازی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1402)

نشریه دانش شهرسازی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 25، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • متین عاشوری چهارده، محمدمهدی عزیزی* صفحات 1-24

    با گذر زمان در جوامع کنونی، بر سرعت تغییرات افزوده می گردد و ساختار استخوان بندی محلات سنتی، در نزاع مابین تجدد و سنت، تغییر می یابند. درگذشته، زمان با مکان پیوند داشت و در ایجاد هویت خاص محله تاثیرگذار بود، اما در فرایند جهانی شدن، زمان فشرده شد و توانایی هویت سازی آن کاهش یافت. مسیله این است که چگونه می توان مولفه های زمانی را در فضاهای عمومی محلات شناسایی کرد و راهکارهای برنامه ریزی در جهت ارتقاء کیفیت این فضاها را ارایه داد. شناخت و ارزیابی مولفه های زمانی فضاهای عمومی محلات شهری و ارایه راهبردها و راهکارهای برنامه ریزی زمانمند در راستای ارتقاء کیفیت فضای عمومی محلات شهری از اهداف این مقاله است. دو محله سنتی (ساغریسازان) و جدید (گلسار) در شهر رشت، به عنوان نمونه انتخاب و شاخص های استخراج شده از متون نظری با استفاده از روش تحقیق تحلیلی - اکتشافی، استخراج، ارزیابی و تحلیل شدند. اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای، مشاهده، مصاحبه با خبرگان، نمونه-گیری و پرسش نامه (نمونه گیری احتمالی تصادفی ساده با تعیین حجم نمونه 380 توسط آزمون کوکران) طبق طیف پنج گزینه ای لیکرت جمع بندی و با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و تلفیق آن با ماتریس سوات تحلیل و ارزیابی گردید. مولفه های زمانی (سال، فصل، ماه، روز و ساعت)، در کنار مولفه های تاثیرگذار متعارف در فضا (مولفه های کالبدی، عملکردی، فرهنگی و اجتماعی، ارتباطی، بصری و ادراکی)، بر کارکرد فضاهای عمومی محلات شهری تاثیرگذار هستند. تبلور مولفه های زمانی در محله های قدیم و جدید متفاوت است و با ارزیابی فضای عمومی محلات، راهکارهای برنامه ریزی زمانمند معرفی گردیدند. نمود مولفه های زمانی هر محله، متناسب با بستر زمانی آنها و متفاوت با دیگر محلات است و مدیریت ساختارهای زمانی، بر افزایش کیفیت فضاهای عمومی محله تاثیرگذار است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که هر محله زمان های خاص خود را دارد و لازم است چارچوب زمانمند خاص آن در برنامه ریزی های آتی ارتقای کیفیت فضای عمومی محلات مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای عمومی محله، کیفیت فضای عمومی، مولفه های زمانی، برنامه ریزی زمانمند فضا
  • فاطمه جبارپور مهرآباد، اصغر عابدینی* صفحات 25-51

    بیان مسیله: 

    انتشار زیاد دی اکسید کربن که بررسی ها نشان میدهد 75 درصد از این انتشارات را شهرها به خود اختصاص می دهند و تغییرات دمایی در ایران باعث تشدید مخاطرات طبیعی مانند کمبود آب، بیابان زایی خواهد بود، هرچند که این تهدیدات امروز نیز احساس میشود، اما در آینده خطرناک تر خواهد بود، بنابراین برای نجات به اقدامات احتیاطی برای مقابله با این شرایط که احتمال وقوع آن در آینده نزدیک زیاد است نیاز داریم.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارزیابی و امکان سنجی تحقق رویکرد شهر کم کربن در شهر اورمیه می باشد؛ هم چنین شناسایی عامل های تاثیرگذار در تحقق شهر کم کربن از اهداف خرد پژوهش حاضر می باشد.

    روش

    روش تحقیق پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد. در این پژوهش بعد از استخراج شاخص ها از روش تحلیل عاملی مهمترین شاخص های شهر کم کربن رتبه بندی شدند و برای سطح بندی معیارها از نرم افزار SPSS استفاده شده است. اطلاعات نیز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و با مطالعه منابع تخصصی، مفاهیم مرتبط با گرم شدن زمین و شهر کم کربن عامل های آن استخراج شده و پس از شناخت و ارزیابی با استفاده از اسناد و پرسشنامه و مشاهدات میدانی و مصاحبه با کارشناسان و سازمان های مربوطه، شهر اورمیه جهت امکان سنجی تحقق شهر کم کربن ارزیابی شده است.

    یافته ها

    نتایج بررسی وضعیت موجود نشان داد، در بین مولفه های شهر کم کربن، مولفه فرم شهری نامناسب ترین وضعیت را داشته است. از بین عامل-های تعیین کننده در تحقق شهر کم کربن عامل حمل و نقل (دسترسی) مهمترین عامل شناسایی شده توسط کارشناسان بود که حدود 33 درصد در تحقق شهر کم کربن موثر است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان دهنده این است که با اصلاح شبکه شهری، توسعه پیاده راه ها، حذف پارکینگ ها و ترویج استفاده از وسایل نقلیه پاک و کم مصرف می توان به استانداردهای شهر کم کربن نزدیک شد و اثرات مخرب گازهای گلخانه ای را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، شهر کم کربن، توسعه پایدار، تغییرات اقلیمی، شهر ارومیه
  • صدیقه سرگلزایی*، حسین یغفوری، محمدرضا رضایی صفحات 52-70

    بیان مسیله: 

    شهر شکننده در واقع یک مفهوم جدید می باشد و شهرهایی را توصیف می کند که توانایی لازم در زمینه مدیریت شهر و خدمات رسانی به شهروندان را ندارند. مفهوم «شهر شکننده» به عنوان یک چارچوب تحلیلی جدید برای توصیف شرایط اضطراری در عصر جدید ظهور یافته و این مفهوم نوین، ابزاری برای درک نابرابری ها و تعارضات در محیط های شهری است. در واقع یک شهر زمانی "شکننده" و یا " شکست خورده " تلقی می شود که در انجام کارکردها و وظایف اصلی خود موفق نباشد و در حوزه های سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی آسیب پذیری بالایی داشته باشد. بازگشت سریع به شرایط قبل از شکنندگی را «تاب آوری» نامیده اند و تاب آوری ماموریت اصلی خود را کاهش «شکنندگی شهر» و «برگشت پذیری در سریع ترین زمان ممکن و با حداقل آشفتگی و حفظ شایستگی» می داند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مفهوم سازی نظری شهر شکننده و تعیین تمامی شاخص های آن انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق اسنادی با استفاده از رویکرد تفسیری و روش نظام مند فراترکیب بوده و جامعه آماری مقالات پژوهشی چاپ شده در مورد شهر شکننده در مجلات علمی در بازه زمانی 2010 تا 2022 میلادی می باشد که بر اساس عنوان و تحلیل محتوای مقاله ها 143 مقاله از بین 641 مقاله انتخاب شد و داده ها بر اساس استراتژی تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار مکس کیودا کدگذاری و بر اساس شاخص « دو کد گذار » جهت ارزیابی پایایی و کنترل کیفی یافته ها با 94/0 توافق عالی بین دو ارزیاب منتج گردید.

    یافته ها

    بر اساس مقالات بررسی شده، ضمن تعریف کامل شهر شکننده، ابعاد شکنندگی شهری اعم از اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و محیطی و شاخص های آنها مشخص شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تعریف شکنندگی و ابعاد آن، پژوهش حاضر می تواند فرصتی برای شناسایی علل شکنندگی در شهرها و ارایه راهکارهایی برای رفع آن فراهم آورد.

    کلیدواژگان: مفهوم سازی، شهرشکننده، ابعاد شاخص ها، رویکرد فراترکیب
  • سید محمد علمی، علی شمس الدینی*، صبا جهانگیر صفحات 71-95

    بیان مسیله: 

    با ترکیب دانش(شهروندان) و تکنولوژی هوشمند، می توان شهرها را به مکان هایی تبدیل کرد که از خدمات بهتری برخوردار باشند، محیط زیست را حفظ کنند، اقتصاد را ترقی دهند و توانمندی های اجتماعی و فرهنگی جامعه را بهبود بخشند. این تبیین نقش مهمی در ساختاردهی شهرهای آینده و بهبود کیفیت زندگی شهروندان ایفا می کند.

    هدف

    این مقاله در پی آن است با مرور مطالعات انجام شده در خصوص شهر هوشمند و اجتماع دانشی(72 مقاله) به مقایسه و تحلیل متغیرها و روش ها در مقیاس ها و رویکردهای به کار گرفته شده بپردازد.

    روش

    روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش "روش فراترکیب " بوده است. این روش در راستای دستیابی هدف بررسی عوامل موثر بر خلق شهر هوشمند با تاکید بر اجتماع دانشی به کار گرفته شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد؛ چارچوب نظری و تحلیل هوشمند دانشی، مفهومی چندرشته ای است که پایه های مفهوم و بسط نظری آن، از حوزه های مطالعاتی تحت سیطره شهر هوشمند، شهر دانش پایه، اجتماع دانشی، جامعه اطلاعاتی، شهر یادگیری، مکان دانشی منتج شده است. تحلیل مقالات بین سال های 2000 تا 2023 در این حوزه انتشار یافته اند، نشان داد مطالعات صورت گرفته عمدتا در قالب 5 مولفه به موضوع " شهر هوشمند با تاکید بر اجتماع دانشی" پرداخته اند: حکمرانی، اقتصاد، محیط، فرهنگ و فناوری.

    نتیجه گیری

    از ارزیابی یکپارچه یافته های پژوهش می توان استنباط کرد که نه تنها درک مفهوم شهر هوشمند دانشی در پژوهش های داخلی به کفایت رخ نداده است، بلکه به واسطه مطالعات سطحی و عدم درک مناسب از مفاهیم بنیادین از اجتماع دانشی، نیاز به مطالعه عمیق تر در این حوزه وجود دارد. در پایان چارچوب نظری شهر هوشمند با تاکید بر اجتماع دانشی برگرفته از یک بررسی یکپارچه آورده شده است.

    کلیدواژگان: شهر دانش پایه، شهر هوشمند، اجتماع دانشی
  • علیرضا پاداشی املشی، هما ایرانی بهبهانی*، مژگان خاکپور، علیرضا بندرآباد صفحات 96-112

    بیان مساله: 

    دردنیای معاصر نمایانی معماری بومی کم رنگ شده و بافت شهرها، شکلی متفاوت و مدرن را پذیرفته اند، زیست پذیری بر کیفیت زندگی، قابلیت پایداری، کیفیت مکان و اجتماع سالم تمرکز دارد و مسکن زیست پذیر به عنوان پیشنهاد صاحب نظران برای دستیابی به مکان مناسب زندگی است.

    هدف

    این پژوهش، شناخت مولفه ها و دست یابی به راهکارهایی به منظور ارتقای زیست پذیری مسکن معاصر با توجه به عناصر ساختاری مسکن بومی است.مقاله با بررسی بناهای بومی شهر املش، به عنوان نمونه های واجد ارزش در استان گیلان، به اثرگذاری عناصر معماری این بوم، بر زیست پذیری پرداخته است. پرسش پژوهش عبارتست از: عناصر مسکن بومی شهر املش چه تاثیری بر زیست پذیری دارند؟ چه ویژگی هایی از معماری بومی املش، برای ارتقای زیست پذیری مسکن معاصر، قابل دستیابی است؟.

    روش

    روش توصیفی-تحلیلی و در پارادایم ساختارگرایی، در زمره پژوهش های کاربردی کیفی قرار دارد.چارچوب محتوایی تحقیق متکی بر آرای راپاپورت مبنی بر تاثیرپذیری شکل معماری از فرهنگ است. ابزار پژوهش در بخش نظری بر مطالعات اسنادی و در بخش موردپژوهی بر مطالعات میدانی استوار است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که خصوصیات زیست پذیری در مسکن بومی، متاثر از عناصر و فضاهای کارکردی این معماری بوده که درنمونه های موردی و عملکرد اجزای ساختاری مشهود است.از نتایج این تحقیق می توان به خصیصه های زیست پذیری مشاهده شده در معماری خانه های شهر املش از جمله سازگاری ساختار فیزیکی خانه با محیط پیرامونی، تامین رفاه و راحتی، حس تعلق به مکان و هویت مندی، رضایت ساکنان، و نیز کیفیت مناسب زندگی، اشاره کرد که عمدتا بر ویژگی های ذهنی تاکید دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش ، خصوصیات کیفی زیست پذیری مسکن بومی، با ارایه تمهیداتی برای رسیدن به کیفیت مناسب، برای مسکن معاصر پیشنهاد شده استنکات برجسته:زیست پذیری در حل چالش های پیش رو شهروندان به معنای آینده پر رونق ، زنده و پاسخگو و تامین کننده کیفیت مناسب زندگی است. این امر مستلزم تحقق سه هدف ، اجتماعات سرزنده، اقتصاد پویا و محیط زیست پایدار است.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، مسکن بومی، شهر املش، معماری گیلان
  • رسول وظیفه شناس، ابراهیم تقوی*، علی آذر صفحات 113-129

    رشد شهرنشینی و جهانی شدن شبکه شهرها، رقابت اقتصادی برای ارتقاء جایگاه رقابت پذیری را میان شهرها اجتناب ناپذیر کرده است. با توجه به اینکه جهانی شدن بستری برای تحلیل رقابت پذیری شهری فراهم کرده است، نادیده گرفتن آن تحلیل های بعدی در خصوص رقابت پذیری شهرها را ناقص می کند؛ از این رو در این پژوهش یک چشم انداز توسعه پایدار که ابعاد اقتصادی، اجتماعی ، کالبدی رقابت پذیری شهری را در بر می گیرد، در نظر گرفته شده است. هدف این پژوهش ارزیابی مقایسه ای شاخص توسعه پایدار شهری چهار کلانشهر(تبریز، مشهد، اصفهان و شیراز) می باشد، برای سنجش پایداری با رویکرد رقابت پذیری از 33 شاخص مختلف اقتصادی اجتماعی و کالبدی استفاده شد. در ابتدا شاخص ها به شیوه پایه اطلاعاتی، وارد سیستم اطلاعات جغرافیایی شد و با یکدیگر مقایسه گردید سپس با استفاده از مدل AHP هریک از مولفه ها وزن دهی شدند و با بکارگیری از مدل ویکور چهار کلانشهر از لحاظ توسعه پایدار رتبه بندی گردیده اند و در پایان از نرم افزار میک مک برای استخراج ماتریس تاثیر گذارشاخص ها بر یکدیگر با روش مستقیم و غیرمستقیم پیشران موثر و کلیدی از جمله: نرخ رشد جمعیت در آینده، بعد خانوار، میزان مهاجران وارد شده، میزان جوانی جمعیت، تراکم جمعیتی، افزایش نرخ فعالیت، افزایش درصد باسوادی در میان مردان و زنان، کاهش نرخ بیکاری وکاهش نرخ بیکاری در میان افراد تحصیل کرده و همچنین کاهش درصد مهاجران خارج شده به عنوان عامل و پیشران های موثر بر توسعه پایدار انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان می دهد کلانشهر مشهد با شاخص 0.00 در رتبه 1 و کلانشهر تبریز با شاخص 0.989در رتبه4و کلانشهر اصفهان و شیراز با شاخص 133/0و 989/0 به ترتیب در رتبه 3 و 4 قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، رقابت پذیری، کلان شهر، ویکور، میک مک
|
  • Matin Ashoori Chahardeh, Mohammad Mehdi Azizi * Pages 1-24

    In current societies, the speed of changes increases over time making new neighborhoods more similar to each other. One of the reasons for this is the lack of attention to the concept of time and its influence on space. In the past, time was intertwined with place and had a significant impact on shaping the unique identity of neighborhoods. Under the influence of globalization, time has become so compressed that its ability to create identity has diminished. The problem is how to recognize the temporal components in public spaces of neighborhoods To recognize and evaluate the temporal components of urban public spaces, aligned with the temporal context of neighborhoods, and provide strategies and planning solutions for temporal planning to improve the quality of urban public spaces in neighborhoods is the main objective of this research. Two neighborhoods, one traditional (Saghresazan) and one modern (Golsar) in the city of Rasht, were selected as samples, and the temporal indicators were analyzed using an analytical-exploratory research method. Initially, information was gathered through document and library studies, observations, expert interviews, sampling, and questionnaires (simple random sampling with a sample size of 380 determined by Cochran's test). The data were summarized using a five-point Likert scale and then analyzed and evaluated using the Analytic Hierarchy Process (AHP) and its combination with the SWOT matrix. Temporal components (year, season, month, day, and hour), alongside with conventional influential components in space (physical, functional, cultural and social, communicative, visual, and perceptual) have impacts on the functioning of urban public spaces in neighborhoods. The manifestation of temporal components in old and new neighborhoods is different, and its components in each neighborhood is aligned with its temporal context and differs from other neighborhoods, and managing temporal structures has an impact on improving the quality of neighborhood public spaces. The results of this research indicate that each neighborhood has its own specific times and it is necessary to consider its specific temporal framework for future planning to enhance the quality of public spaces in the targeted neighborhoods.

    Keywords: Neighborhood public space, quality of public space, temporal components, space time planning
  • Fatemeh Jabbarpour Mehrabad, Asghar Abedini * Pages 25-51
    Background

    Temperature changes in Iran and the increase in the emission of greenhouse gases in the cities and, as a result, the high emission of CO2 as a greenhouse gas will intensify the existing natural hazards such as water shortage and desertification, although these threats are still felt today, but it will be dangerous in the future, so it depends on taking precautionary measures to deal with this situation.

    Objectives

    The main goal of the current research is to evaluate and feasibility of realizing the low-carbon city approach in Urmia city.

    Method

    The research method is descriptive-analytical research. After extracting the indicators from the factor analysis method, the most important criteria and indicators of the low-carbon city were ranked, and then SPSS software was used to level the criteria. The information is also extracted by using library studies and by studying specialized resources, concepts related to global warming and the low carbon city and after knowing and evaluating the desired research with The use of documents, questionnaires, field observations and interviews with relevant experts and organizations, the city of Urmia has been evaluated for the realization and feasibility of a low-carbon city.

    Result

    The results of examining the current situation showed that among the components of the low carbon city, the urban form component had the most inappropriate situation. Among the determining factors in the realization of a low-carbon city, the factor of transportation was the most important factor identified by experts, which is about 33% effective in the realization of a low-carbon city.

    Conclusion

    This factor shows that by improving the urban network, developing sidewalks, removing parking lots and promoting the use of clean and low-energy vehicles, it is possible to approach the standards of the low-carbon city and reduce the harmful effects of greenhouse gases. Finally, it is concluded that in order to improve the unfavorable situation of Urmia city, the factors identified in achieving a low carbon city should be considered by the planners, officials, architects and urban planners. At least it came close to the low carbon city realization standards.

    Keywords: Evaluation, Low-Carbon City, Sustainable development, Climate Change, Urmia City
  • Sedigheh Sargolzayi *, Hossein Yaghfoori, Mohammadreza Rezaei Pages 52-70

    problem statement: 

    Fragile city is actually a new concept and describes cities that do not have the necessary ability to manage the city and provide services to citizens. The concept of "fragile city" has emerged as a new analytical framework to describe emergency situations in the new era, and this new concept is a tool for understanding inequalities and conflicts in urban environments. In fact, a city is considered "fragile" or "failed" when it is not successful in performing its main functions and duties and is highly vulnerable in political, economic, environmental and social fields. The quick return to the conditions before fragility has been called "resilience" and resilience considers its main mission to reduce the "fragility of the city" and "to be able to return as soon as possible and with minimum disturbance and maintain competence".Target:The current research was conducted with the aim of conceptualizing the fragile city and determining all its indicators.

    Method

    Documentary research method is using interpretative approach and systematic method, and the statistical population of research articles published about Fragile City in scientific journals in the period from 2010 to 2022 is 143 articles based on the title and content analysis of the articles. 641 articles were selected and the data was coded based on the strategy of content analysis using Max Kyuda software and based on the "two coder" index to evaluate the reliability and quality control of the findings with 0.94 excellent agreement between the two evaluators. became

    findings

    Based on the reviewed articles, along with the full definition of the fragile city, the dimensions of urban fragility including economic, social, political and environmental and their indicators were determined.

    Conclusion

    Considering the definition of fragility and its dimensions, the present research can provide an opportunity to identify the causes of fragility in cities and provide solutions to solve it.

    Keywords: conceptualization, Fragile City, dimensions, indicators, metacomposite approach
  • Mohammad Elmi, Ali Shamsoddini *, Saba Jahangir Pages 71-95
    Background

    By combining knowledge (citizens) and smart technology, cities can transform into places that offer better services, preserve the environment, promote economic growth, and enhance the social and cultural capabilities of the community.

    Objectives

    This paper aims to compare and analyze variables, scales, and approaches used in studies related to smart cities and knowledge societies (72 articles).

    Methodology

    The research method used in this study is the "meta-analysis" method, which is employed to examine the factors influencing the creation of smart cities with an emphasis on knowledge societies.

    Findings

    The results indicate that the theoretical framework and analysis of smart knowledge are multidimensional concepts that draw upon various theoretical foundations from the fields of smart cities, knowledge-based cities, knowledge societies, information society, learning cities, and knowledge places. The analysis of articles published between 2000 and 2023 in this field shows that the studies mainly focus on five components related to "smart cities with an emphasis on knowledge societies": governance, economy, environment, culture, and technology.

    Conclusion

    From the comprehensive evaluation of research findings, it can be inferred that not only is the understanding of the concept of smart knowledge cities insufficient in domestic research, but also due to superficial studies and an inadequate understanding of fundamental concepts of knowledge societies, there is a need for deeper studies in this field. Finally, a theoretical framework for smart cities with an emphasis on knowledge societies is derived from this comprehensive review.

    Keywords: Fundamental Knowledge City, Smart City, Knowledge Society, Knowledge Workers
  • Alireza Padashi Amlashi, Homa Irani Behbahani *, Mojgan Khakpour, Alireza Bandarabad Pages 96-112
    Background

    In today’s world where the indigenous architecture has faded and the urban fabrics have taken a different modern form, the subject of livability focuses on quality of life, sustainability, quality of place and healthy community.

    Objectives

    The purpose of this study is to identify the components and achieve solutions to improve the livability with respect to the structural elements of indigenous housing.This article examines the native buildings of Amlash city, as valuable examples in Guilan province. The research question is:What effect do the indigenous housing elements have on livability? What features can enhance the livability of contemporary housing?

    Method

    The native architecture Amlash city has been studied and its impact on livability with descriptive-analytical method. The content framework of the research is based on Rapaport's views on the influence of the architectural form of culture.

    Result

    In the studies, the objective and subjective characteristics of livability have been discussed.Findings show that the livability of indigenous housing is affected by elements and spaces of this architecture,which is evident in case studies.According to the results of this study, we can point to the characteristics of livability observed in the architecture of houses in Amlash, including the compatibility of the physical structure of the house with the surrounding environment, providing comfort and convenience, sense of place and identity, residents' satisfaction, and quality of life that generally emphasizes on the mental characteristics.

    Conclusion

    According to the results of this study, the qualitative characteristics of the livability of indigenous housing have been proposed for contemporary housing by providing some measures to achieve appropriate quality.Highlight: Vitality in addressing the challenges facing citizens means a prosperous, vibrant and responsive future that provides the right quality of life.This requires the achievement of three goals: vibrant communities, a dynamic economy, and a sustainable environment

    Keywords: Bioavailability, Economics, Society, Urban Body, Amlash
  • Rasoul Vazifeshenas, Ebrahm Taghavi *, Ali Azar Pages 113-129

    The growth of urbanization and the globalization of the network of cities has made economic competition for promoting competitiveness between cities, to become inevitable. When urban competitiveness is identified mainly with economic components, it leads to a limited understanding of urban competitiveness, which has negative consequences for policy-making because the rapid development of the urban economy is accompanied by increasing social and environmental problems in cities. In addition, given that globalization has provided a platform for the analysis of urban competitiveness, ignoring it will incomplete subsequent analyzes of urban competitiveness. Therefore, in this study, a sustainable development perspective that includes the economic, social and physical dimensions of urban competitiveness is considered. The purpose of this study is to compare the sustainable urban development indexes of four metropolises (Tabriz, Mashhad, Isfahan and Shiraz). Thirty-three different economic, social and physical indicators have been used to measure sustainability with the competitiveness approach. At first, the indicators were entered into the GIS and compared with each other in a basic information method. Then, using AHP model, each component was weighted and using Vikor model, four metropolises were ranked in terms of sustainable development. And at the end, MicMac software is used to extract the matrix of effective indicators on each other by direct and indirect methods of effective and key drivers such as: population growth rate in future, family dimension, number of immigrants, youth population, population density, the Increasing activity rate, the increasing literacy rate among men and women, the reducing unemployment rate and reducing unemployment rate among educated people, as well as the reducing percentage of emigrants were selected as factors and drivers for sustainable development. Findings show that Mashhad metropolis with an index of 0.00 in the first rank and Tabriz metropolis with an index of 0.989 in the fourth rank and Isfahan and Shiraz metropolis with an index of 0.133 and 0.989 are in the third and fourth ranks, respectively.

    Keywords: Sustainable development, Competitiveness, Metropolis, VIKOR, micmac