فهرست مطالب

بیمه سلامت ایران - سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1399)

مجله بیمه سلامت ایران
سال سوم شماره 4 (پیاپی 11، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی عابدی، فرهاد جعفری*، علی منتظری، سید سعید اسماعیلی صابر، محمد غلامی فشارکی، محمدباقر هداوند صفحات 234-243
    مقدمه

    سبک زندگی انسان ها بر سلامت جسم و روان آنها موثر است و آموزش حفظ سلامت می تواند نقش مهمی در بهبود رفتار و سبک زندگی افراد داشته باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر استفاده از الگوی باور سلامت در آموزش حفظ سلامت بر اساس طب ایرانی به بیمه شدگان سازمان بیمه سلامت ایران انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه شبه تجربی و تک گروهی در شهر تهران در سال 1396 انجام شد. شرکت کنندگان در این مطالعه به صورت حضوری و مجازی تحت آموزش حفظ الصحه مستخرج از طب ایرانی، مطابق الگوی باور سلامت قرار گرفتند. در این مطالعه از روش تحلیل مسیر و نرم افزارهای AMOS و SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    این مطالعه روی 51 نفر (23 مرد و 28 زن) انجام شد. نتایج این مطالعه نشان دهنده ضریب تبیین 59%=R2 برای متغیر رفتار براساس سازه های مدل بود. همچنین نتایج بیشتر نشان داد که با افزایش طول مطالعه، رفتار رعایت اصول حفظ سلامت مطابق با طب ایرانی افزایش می یابد و آموزش انجام شده بر خودکارآمدی، منافع، حساسیت و شدت درک شده تاثیر افزایشی و بر موانع درک شده، تاثیر کاهشی داشته است. نتایج تحلیل مسیر (RMSEA=0,031) نیز نشان داد که سازه های حساسیت درک شده(0.16)، منافع درک شده (0.29) شدت درک شده (0.15)، خودکارآمدی (0.59) و زمان (0.47) باعث افزایش رفتار شده و سازه موانع درک شده(0.30-) باعث کاهش رفتار می شود(P<0.001).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، آموزش حفظ الصحه می تواند با تاکید بر منافع، موانع، حساسیت و شدت درک شده و خودکارآمدی افراد، میزان پایداری رفتار، یعنی رعایت اصول حفظ الصحه را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: رفتار، موانع، منافع، الگوی باور سلامت، حفظ الحصه، بیمه
  • روزیتا سعیدی، ملیکه بهشتی فر*، محمد ضیاء الدینی صفحات 244-253
    مقدمه

    مشارکت به عنوان اساسی ترین عنصر در دستیابی به اهداف نظام سلامت مطرح است. مشارکت نخبگان و معتمدان در نظام سلامت وسیله ای مناسب برای توسعه و بهبود فعالیت های بهداشتی و درمانی محسوب می شود. این مطالعه با هدف مدل یابی معادلات ساختاری تفسیری مشارکت نخبگان و معتمدان در عرصه سلامت انجام شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع تحلیلی و مقطعی است که در سال 1399 انجام شد. برای طراحی الگوی مشارکت نخبگان و معتمدان در عرصه سلامت، از نظر 23 خبره (8 نفر از اساتید دانشگاهی رشته مدیریت و 15 نفر از نخبگان) استفاده شد. در این پژوهش برای شناسایی معیار ها و بیان روابط بین معیارها، پس از مطالعه ادبیات پژوهش های مرتبط و مصاحبه با نخبگان و معتمدان مورد مطالعه، از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) و تحلیل MICMAC استفاده شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها، متغیر ها در 4سطح مختلف طبقه بندی شدند و با توجه به روابط، گراف ISM ترسیم شد. پس از تحلیل MICMAC متغیر ها در 3 گروه متغیر های مستقل یا کلیدی، خودگردان و وابسته قرار گرفتند. عوامل فردی جزو متغیر های مستقل، عوامل مدیریت منابع انسانی و عوامل سازمانی در گروه متغیر های خودگردان و متغیر عوامل محیطی جزو عناصر اثرپذیر و وابسته قرار گرفتند.
     

    نتیجه گیری

    تعیین روابط بین متغیر ها و نوع متغیر ها می تواند به درک بهتر موضوع و اتخاذ تصمیم های مناسب در مسئله مشارکت نخبگان و معتمدان عرصه سلامت منجر شود.

    کلیدواژگان: مشارکت، نخبگان و معتمدین، عوامل فردی
  • فاطمه کاویان تلوری، علیرضا حیدری*، انیس عباسی، محمدجواد کبیر، عباس بدخشان، زهرا خطیرنامنی صفحات 254-263
    مقدمه

    سنجش و پایش هزینه های سلامت، سیاست گذاران نظام سلامت را در انتخاب سیاست های مناسب برای حمایت از بیماران کمک خواهد کرد. هدف این مطالعه بررسی بار مراجعه و هزینه بیماران بستری تحت پوشش صندوق بیمه روستایی، قبل و بعد از اجرای برنامه نظام ارجاع در استان گلستان بود.

    روش بررسی

    این تحقیق، مطالعه ای توصیفی و مقطعی براساس اطلاعات 6ماهه اول سال 1396 و 1397 از تمامی بیماران بستری بیمه شدگان بیمه سلامت در تمام بیمارستان های استان گلستان بود که برای جمع آوری داده ها از سامانه های اطلاعاتی و اسناد موجود اداره کل بیمه سلامت استفاده شد.

    یافته ها

    در مقایسه با سال 1396، بار مراجعات بستری بیمه شدگان بیمه سلامت در بخش دولتی در سال 1397 در کل صندوق ها و صندوق روستایی به ترتیب 13درصد و 10 درصد و در بخش خصوصی، در کل صندوق ها و صندوق روستایی بترتیب 39درصد و 98درصد کاهش یافت. هزینه بستری بیمه شدگان بیمه سلامت در بخش دولتی در کل صندوق ها و صندوق روستایی به ترتیب 13درصد  و 12درصد و در بخش خصوصی به ترتیب 24درصد و 99 درصد کاهش یافت. این کاهش بار مراجعات و هزینه بستری در بخش دولتی و خصوصی در صندوق های روستایی و همگانی و در کل صندوق ها معنادار بوده است (05/0 > P).

    نتیجه گیری

    طبق یافته ها، برای کاهش تقاضای بستری، پیشنهاد می شود دستورالعمل برنامه پزشک خانواده روستایی و نظام ارجاع در سطح 1، به طور کامل اجرا شود. با افزایش امکانات و ظرفیت فیزیکی خدمات در سطح یک و ارایه خدماتی جامع و به موقع که در سطح2 نیز تداوم داشته باشد، از تقاضای القایی ایجاد شده در بستری بیماران جلوگیری می شود.

    کلیدواژگان: ارجاع، بار مراجعه، بیماران بستری، هزینه بستری، سازمان بیمه سلامت، صندوق بیمه روستایی
  • جواد منظمی تبار* صفحات 264-275
    مقدمه

    هدف این مطالعه، بررسی نقش توسعه اقتصادی و اجتماعی درتفاوت های الگو های شیوع معلولیت منطقه ای است و مطالعه این الگو ها برای شناخت و رفع موانع اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی موجود در مسیر کاهش شیوع معلولیت ضروری به نظرمی رسد. از این رو، سوال اساسی این است که مهم ترین تعیین کننده معلولیت در سطح فردی چیست و ویژگی شهرستان (توسعه شهرستان) چه تاثیری در معلولیت دارد؟

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کمی و متکی بر داده های ثانویه است. برای نیل به اهداف مطالعه، از مدل چندسطحی و نرم افزار HLM، استفاده شد. برای سطح اول این مطالعه، از داده های فردی سرشماری سال 1395 و برای سطح دوم از اطلاعات وزارت بهداشت یا مراکز خدمات پزشکی استان ها، سالنامه آماری کشور و اطلاعات سرشماری سال 1395 بهره گرفته شد.

    یافته ها

    در سطح اول، سن با معلولیت رابطه مثبت و معناداری دارد؛ به طوری که با افزایش یک سال سن، معلولیت 6/2 درصد افزایش یافت. جنسیت نیز رابطه معناداری با معلولیت دارد و زنان، 1/41درصد کمتر از مردان دچار معلولیت می شوند. رابطه رفاه اقتصادی افراد با معلولیت، منفی و معنادار است و با افزایش رفاه اقتصادی افراد، معلولیت 6/3 درصد کاهش پیدا می کند. میان محل سکونت و معلولیت رابطه معناداری دیده نشد. در سطح دوم مطالعه نیز مشاهده شد که تفاوت های بین منطقه ای در شیوع معلولیت، فقط نشیت گرفته از توسعه اقتصادی و اجتماعی نیست، بلکه باید علت اصلی شیوع معلولیت را باید در تفاوت های درون منطقه جستجو کرد.

    نتیجه گیری

    با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در ایران، انتظار می رود تعداد معلولان نیز افزایش پیدا کند. از طرفی، با توجه به اهمیت رفاه اقتصادی افراد جامعه و وجود نابرابری امکانات و خدمات در سطح فردی، ضروری است برای نیل به افزایش رفاه افراد، برنامه ریزی اساسی و هدفمندی انجام شود و در این راستا، توجه به کاهش نابرابری های درون منطقه ای در مقایسه با نابرابری های بین منطقه ای، اهمیت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: معلولیت، توسعه اقتصادی- اجتماعی، سن، جنس، رفاه اقتصادی
  • سمیرا متقی*، علیرضا فتحی زاده، اکبر بهمنی، فرزانه صادقی صفحات 276-287
    مقدمه

    بیمه عمر یکی از ابزار های مدیریت ریسک است که تاثیر مثبتی بر کاهش ریسک مالی افراد داشته و پوششی در مقابل ضرر و زیان ها در کوتاه مدت و بلندمدت محسوب می شود. بیمه عمر مانند نوعی سرمایه گذاری بلندمدت عمل می کند و آثار مستقیمی بر رشد اقتصادی کشور ها می گذارد.

    روش بررسی

    هدف این مطالعه، بررسی سیستم های تقاضا و ارایه تابع تقاضای بیمه عمر در ایران بود که بتوان به ارزیابی تحلیلی عوامل موثر بر تقاضای بیمه عمر در دوره زمانی 1384 تا  1397 با استفاده از نرم افزار Eviews 10 پرداخت. شاخص های منتخب مورد استفاده در تابع تقاضای بیمه عمر ایران، ضریب نفوذ بیمه عمر، متغیر های درآمد، توسعه مالی، نرخ بهره واقعی، نرخ تورم، نرخ وابستگی، آموزش و امید به زندگی بودند که عوامل موثر بر تقاضای بیمه عمر ایران را در دوره زمانی مورد بررسی، نشان دادند.

    یافته ها

    یافته های حاصل از برآورد تابع تقاضای بیمه عمر، نشان می دهد که شاخص های اقتصادی، نرخ وابستگی و بارتکفل، از مهم ترین عوامل اقبال پایین ایرانیان به بیمه عمر بودند. همچنین متغیر های درآمد سرانه، امید به زندگی، نرخ وابستگی، آموزش و توسعه مالی بر تقاضای بیمه عمر ایران، تاثیر مثبت و نرخ تورم و نرخ بهره تاثیر منفی داشت. همچنین متغیر های درآمد سرانه، نرخ تورم و نرخ وابستگی به ترتیب، بیشترین اثرگذاری را بر تابع تقاضای بیمه عمر ایران داشتند.

    نتیجه گیری

    شاخص های اقتصادی از اثرگذارترین عوامل تابع تقاضای بیمه عمر در کشور ایران بود.

    کلیدواژگان: تقاضا، بیمه عمر، نرخ وابستگی، ضریب نفوذ
  • علی جواد کریمی، اسفندیار محمدی*، محمود محمدی صفحات 288-297
    مقدمه

    انسان همیشه در معرض خطر انواع مختلف بیماری هاست و به ناچار برای بهبود و معالجه، متقبل هزینه های سنگین پزشکی و مخارج بیمارستانی می شود. به منظور کمک به مردم در چنین مواردی، طرح های گوناگون بیمه درمان به صورت پایه و مکمل ارایه،، اما به دلیل فقدان بیمه گر واحدی در ارایه، مسایلی در حوزه بیمه درمان پدیدار شده است. هدف این پژوهش شناسایی پیامدهای ارایه بیمه مکمل در کنار بیمه پایه توسط سازمان تامین اجتماعی ایران، برای حل این مسایل است.

    روش بررسی

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی با رویکردی ترکیبی بوده، که دربخش کیفی با تمرکز بر مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی براساس روش اکتشافی و استنباطی اجرا شد. جامعه آماری آن شامل مدیران و کارشناسان خبره در زمینه بیمه -درمانی شاغل در سازمان تامین اجتماعی کشور در سال 1399 هستند، که نمونه گیری به صورت هدفمند انجام و در بخش کیفی تا رسیدن مقوله ها به اشباع (15 نمونه) ادامه یافت.

    یافته ها

    براساس داده های احصاء شده، مفاهیم استخراج (95 مفهوم) و در27 مقوله فرعی دسته بندی شدند. که مقوله های فرعی نیز در 5مقوله اصلی طبقه بندی و بدین ترتیب پیامدهای ارایه بیمه مکمل توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص شدند. در بخش کمی نیز باتوجه به اینکه مقدار بارعاملی آن بالای0.5 و مقدار CRشاخص ها کمتر از 0.7 است، لذا داده ها با ساختار عاملی زیربنای نظری پژوهش، برازش مناسبی داشته و همسو با آنها بودند.

    نتیجه گیری

    مطابقه یافته ها، اجرای این طرح منجر به امکان برخورداری بیمه شدگان انفرادی خاص و فاقد کارفرما از بیمه مکمل درمان، کاهش هزینه های درمان بیمه شدگان و سازمان، امکان تخفیف در حق بیمه تکمیلی و تجمیع بیمه های درمانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: بیمه، بیمه درمانی پایه، بیمه درمانی مکمل، سازمان تامین اجتماعی
  • قدرت الله امام وردی*، پرستو احمدی صفحات 298-307
    مقدمه

    هدف این مطالعه بررسی وجود 2پدیده انتخاب نامساعد و مخاطرات اخلاقی در بازار بیمه های تکمیلی درمان ایران است.

    روش بررسی

    ابتدا یک مدل تقاضا برای مصرف خدمات درمان تکمیلی، تحت کمترین فروض درباره چگونگی سیاست بازپرداخت شرکت های بیمه، توزیع وضعیت پنهان سلامت مراجعان بیمارستان ها و همچنین نوع بیمه تکمیلی آنها باوجود 2پدیده انتخاب نامساعد و مخاطرات اخلاقی تصریح شد. مدل اصلی از روش GMM، برآورد و با استفاده از روش های آمار ناپارامتری، وجود این 2پدیده آزمون شد. داده های مورد استفاده در این مطالعه از از طریق پرسش نامه و به صورت تصادفی از مراجعان 11 بیمارستان در 2گروه بیمه شدگان درمان تکمیلی و بیمه نشده در سطح شهر تهران جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ریسک گریزی برای مصرف خدمات درمانی بیش از مصرف کالا های مرکب بوده و این مقدار برای افراد بیمه شده بیش از افراد بیمه نشده است که نشانگر وضعیت پایین سلامت افراد بیمه شده در مقایسه به سایر افراد است. آزمون کولموگرف - اسمیرنوف نیز متفاوت بودن توزیع سلامت 2 گروه را تایید کرد. علاوه براین، مطابق با نتایج، مخاطرات اخلاقی در بازار بیمه به مقدار اندک وجود دارد. مخاطرات اخلاقی برای افراد با درآمد بالا تر، اندک است و هرچه بیمه از افراد با سطح درآمد بالا تقاضا داشته باشد، کاهش مخاطرات اخلاقی را به دنبال داشته و هرچه فرد در گروه پایین سلامت قرار داشته باشد، باعث افزایش مخاطرات اخلاقی خواهد شد.

    نتیجه گیری

    نتایج، وجود انتخاب نامساعد و مخاطرات اخلاقی را در بیمه درمان تکمیلی در ایران تایید می کند.

    کلیدواژگان: اطلاعات نامتقارن، انتخاب نامساعد، مخاطرات اخلاقی، بیمه درمان تکمیلی
|
  • Mostafa Abedi, Farhad Jafari*, Ali Montazeri, Seyed Saeid Esmaeili Saber, Mohamad Gholami Fesharaki, Mohamad Bagher Hadavand Pages 234-243
    Introduction

    Human lifestyle is effective on their physical and mental health. Health care education can play an important role in improving peoplechr('39')s behavior and lifestyle. The aim of this study was to investigate the effect of using the health belief model in health care education based on Iranian medicine to the insured of the Iran Health Insurance Organization.

    Methods

    This quasi-experimental single-group study was performed in Tehran during 2017. Participants in this study were trained in face-to-face and virtual health preservation education according to Iranian Medicine resources based on health belief model. In this study, path analysis method, SPSS and AMOS softwares were used to analyze the data.

    Results

    The study was performed on 51 people (23 men and 28 women). The results of this study showed an explanation of R2=59% behaviors based on model constructs. Also, the results showed that with increasing the time of the study, the behavior of observing the principles of health care in accordance with Iranian medicine increases and the training has an increasing effect on self-efficacy, benefits, sensitivity and perceived severity and has a decreasing effect on perceived barriers. The results of path analysis (RMSEA = 0.031) also showed that the constructs of perceived sensitivity (0.16), perceived benefits (0.29), perceived intensity (0.15), self-efficacy (0.59) and time (0.47) increased behavior and barrier constructs. Perceived (-0.30) decrease behavior (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of this study, hygiene training can increase the stability of behavior (i.e. observance of hygiene principles) by emphasizing the benefits, barriers, perceived sensitivity and severity and self-efficacy of individuals.

    Keywords: Behavior, Barriers, Benefits, Health Preservation, Insurance
  • Rozita Saeedi, Malikeh Beheshtifar*, Mohammad Zeyaadin Pages 244-253
    Introduction

    Participation is the most basic element in achieving the goals of the health system. The participation of elites and trustees in the health system is considered as a suitable tool to develop and improve health activities. The aim of this study was to Model the interpretive structural equations of participation of elites and trustees in the field of health.

    Methods

    The present study is an analytical and cross-sectional study that was conducted in 2020. To design a model of participation of elites and trustees in the field of health, 23 experts (8 professors of management and 15 elites) were used. In this study, interpretive structural modeling (ISM) and MICMAC analysis techniques were used to identify the criteria and express the relationships between the criteria, after studying the literature of related research and interviewing the elites and trustees.

    Results

    After analyzing the data, the variables were classified into four different levels and plotted according to the ISM graph relationships. After MICMAC analysis, the variables were divided into three groups of independent or key variables, autonomous and dependent. Individual factors were among the independent variables; human resource management factors and organizational factors in the group of self-governing variables and the variable "environmental factors" were among the effective and dependent elements.

    Conclusion

    Determining the relationships between variables and the type of variables can lead to a better understanding of the issue and make appropriate decisions on the issue of participation of elites and trustees in the field of health.

    Keywords: Participation, Elites, Trustees, Individual Factors
  • Fatemeh Kavian Telouri, Alireza Heidari*, Anis Abbasi, Mohammad Javad Kabir, Abbas Badakhshan, Zahra Khatirnamani Pages 254-263
    Introduction

    Measuring and monitoring health costs will help health system policy makers choose appropriate policies to protect patients. The purpose of this study was to investigate the referral burden and cost of hospitalized patients covered by the Rural Insurance Fund before and after the implementation of the referral system program in Golestan province, Iran..

    Methods

    A cross-sectional descriptive study was performed based on the information of the first six months of 2017 and 2018 of all patients admitted to health insurance in all hospitals of Golestan province. The information systems and existing documents of the General Directorate of Health Insurance were used to collect data.

    Results

    Compared to 2017, the number of hospitalizations of health insurance policyholders in the public sector in 2018 in total funds and rural funds decreased by 13 and 10 percent, respectively, and in the private sector, in all funds and rural funds decreased by 39 and 98 percent, respectively. The cost of hospitalization of health insurance policyholders in the public sector in total funds and rural funds decreased by 13 and 12 percent, respectively, and in the private sector by 24 and 99 percent, respectively. This reduction in referral burden and hospitalization costs in the public and private sectors in rural and public funds and in all funds has been significant (P <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, in order to reduce the demand for hospitalization, it is recommended that the guidelines of the rural family physician program and the referral system at level one be fully implemented. By increasing the facilities and physical capacity of services in level one and providing comprehensive and timely services that continue in level two, the induced demand created in patientschr('39') hospitalization should be prevented.

    Keywords: Referral, Referral Burden, Inpatients, Hospitalization Costs, Health Insurance Organization, Rural Insurance Fund
  • Javad Monazami Tabar* Pages 264-275
    Introduction

    The purpose of this study is to investigate the role of economic and social development in differences of regional disability prevalence patterns and the study of these patterns in order to identify and eliminate economic, social and health barriers to reduce the prevalence of disability is necessary. Therefore, the fundamental question is what is the most important determinant of disability at the individual level? What effect does urban characteristics (city development) have on disability?

    Methods

    The current study is quantitative and relies on secondary data. To achieve the objectives of the study, a multilevel model and HLM software were used. For the first level of this study, the personal data of the 2016 census and for the second level of the study, the information of the Ministry of Health or medical service centers of the provinces, the statistical yearbook of the country and the data of the 2016 census have been used.

    Results

    The results showed that in the first level, age has a positive and significant relationship with disability, so that, with increasing one year of age, disability increases by 2.6%. Gender also has a significant relationship with disability and women are 41.1% less likely than men to have disabilities. The relationship between economic well-being and disability is negative and significant, and with increasing economic well-being, disability decreases by 3.6 percent. There was no significant relationship between residence and disability. In the second level of the study, it was observed that inter-regional differences in the prevalence of disability do not only originate from socio-economic development, but the main cause of the prevalence of disability should be sought in differences within the region.

    Conclusion

    Due to the increase in the elderly population in Iran, it is expected that the number of disabled people will also increase. On the other hand, due to the importance of economic welfare of individuals in society and the existence of inequality of facilities and services at the individual level, it is necessary to achieve basic welfare, to do basic and purposeful planning, and in this regard to reduce inequalities Intra-regional is more important than inter-regional inequalities.

    Keywords: Disability, Socio-Economic Development, Age, Gender, Economic Well-Being
  • Samira Motaghi*, Alireza Fathizadeh, Akbar Bahmani, Farzane Sadeghi Pages 276-287
    Introduction

    Life insurance is one of the risk management tools that has a positive effect on reducing the financial risk of individuals, and is a cover for short-term and long-term losses and acts as a kind of long-term investment. It also has a direct impact on economic growth.

    Methods

    The current study intends to present the demand systems, extract the life insurance demand function of Iran and to make an analytical evaluation of the factors affecting life insurance demand in the period 2004-2018, using Eviews 10 software. The selected indices used in the life insurance demand function of Iran are life insurance penetration coefficient, income variables, financial development, real interest rate, inflation rate, dependency rate, education and life expectancy, which are the factors affecting Iranchr('39')s life insurance demand. In the period under review, shows.

    Results

    The findings of estimating the life insurance demand function show that, Economic indicators, dependency rates and barter are the most important factors in Iranianschr('39') low interest in life insurance. The variables of per capita income, life expectancy, dependency rate, education and financial development have a positive effect on Iranchr('39')s life insurance demand and a negative effect on inflation and interest rates. The variables of per capita income, inflation rate and dependency rate, respectively, have the greatest impact on the demand for life insurance in Iran.

    Conclusion

    The results show that economic indicators are one of the most influential factors in the demand for life insurance in Iran.

    Keywords: Demand, Life Insurance, Dependency Rate, Penetration Rate
  • Alijavad Karimi, Esfandiar Mohammadi*, Mahmoud Mohammadi Pages 288-297
    Introduction

    Humans are always at risk of various diseases and inevitably incur high medical costs and hospital costs for recovery and treatment. In order to help people in such cases, various health insurance plans are provided as a basis and complementary, but due to the lack of a single insurer in the presentation, problems have arisen in the field of health insurance. The purpose of this study is to identify the consequences of providing supplementary insurance along with basic insurance by the Social Security Organization of Iran to solve these problems.

    Methods

    This research was applied in terms of purpose with a combined approach, which was conducted in the qualitative part with a focus on semi-structured interviews in the quantitative part based on exploratory and inferential methods. Its statistical population includes managers and experts in the field of insurance-treatment working in the countrychr('39')s social security organization in 1399, which sampling is done purposefully and in the qualitative section until the categories are saturated (15 samples).

    Results

    Based on the calculated data, extraction concepts (95 concepts) were classified into 27 sub-categories. The sub-categories were also classified into 5 main categories and thus the consequences of providing supplementary insurance by the Social Security Organization were identified. In the quantitative part, due to the fact that the value of the factor load is above 0.5 and the value of CR indicators is less than 0.7, so the data had a good fit with the factor structure of the theoretical basis of the research and were consistent with them.

    Conclusion

    According to the findings, the implementation of this plan leads to the possibility of special individual insured and no employer with supplementary health insurance, reducing the treatment costs of the insured and the organization, the possibility of discounts on supplementary premiums and consolidation of health insurance will be.

    Keywords: Insurance, Basic Health Insurance, Complementary Health Insurance, Social Security Organization
  • Ghodratollah Emamverdi*, Parastoo Ahmadi Pages 298-307
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the existence of two phenomena of adverse selection and moral hazards in the Iranian supplementary health insurance market.

    Methods

    First, a demand model for the use of complementary health care services was defined under the least assumptions about how the insurance companies repay the policy, the distribution of the hidden health status of hospital clients and also the type of their supplementary insurance despite the two phenomena of unfavorable choise and moral hazards. The main model was estimated from GMM method and the existence of these two phenomena was tested using non-parametric statistical methods. The data used in this study were collected through a questionnaire and randomly from clients of 11 hospitals in the two groups of supplementary and uninsured treatment in Tehran.

    Results

    The results showed that risk aversion for the consumption of health services is more than the consumption of composite goods and this amount is more for the insured than the uninsured, which indicates the low health status of the insured compared to other people. The Kolmogorov-Smirnov test also confirmed the different health distributions of the two groups. In addition, according to the results, there are small moral hazards in the insurance market. Moral hazards are lower for people with higher incomes, and the more insurance is demanded from people with higher incomes, the lower the moral hazards will be, and the lower the health of a person, the greater the moral hazards.

    Conclusion

    The results confirm the existence of adverse selection and moral hazards in complementary health insurance in Iran.

    Keywords: Asymmetric Information, adverse selection, Moral Hazards, Complementary Health Insurance