فهرست مطالب

مدیریت اسلامی - سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه مدیریت اسلامی
سال بیست و هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمد مقیمی* صفحات 5-7

    رسالت اصلی نشریه مدیریت اسلامی، انتشار مقالات علمی پژوهشی است که ضمن ابتناء بر متون اسلامی، درس آموخته های مدیریتی و شواهد واقعی در محیط پیرامونی را که از مدیران موفق در جهان اسلام بروز و ظهور پیدا می کند را به صورت علمی مستند کند. یکی از موفق ترین الگوهای مدیریتی جهان اسلام سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی است که پژوهش درخصوص منش مدیریتی ایشان برای مخاطبان داخلی و خارجی بسیار جذاب و مورد مطالبه است. خوشبختانه برگزاری دومین همایش بین المللی گام دوم انقلاب اسلامی با موضوع «مکتب شهید سلیمانی؛ الگوی تربیت مدیران جهادی تمدن ساز» در دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام این فرصت را فراهم کرده است تا مقالات منتخب همایش در ویژه نامه فصلنامه مدیریت اسلامی منتشر شود. همایش با مشارکت بالغ بر چهل دانشگاه و نهاد معتبر ملی و بین المللی، همزمان با چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی با هدف تبیین مکتب شهید سلیمانی به منظور استخراج الگوی مدیران جهادی و تعمیم آن در ابعاد بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی و هم چنین گفتمان سازی اجتماعی آن برگزار می شود. بدین منظور طی یک سال اخیر بالغ بر هفتاد نشست علمی پیش از همایش با حضور چهارهزار نفر از استادان، پژوهشگران و دانشجویان فرهیخته در دانشگاه های داخلی و خارجی برگزار شد و بیش از سیصد و ده مقاله علمی مرتبط با محورهای همایش ارسال شده که از بین آنها شش مقاله به منظور چاپ در ویژه نامه انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت، جهادی، شهید سلیمانی
  • میثم لطیفی* صفحات 9-32

    روش آموزش مبتنی بر مسئله و در قرایتی خاص تر، روش مبتنی بر موردکاوی (قضیه یا افته کاوی) یکی از روش های موثر یادگیری مسئله محور، استدلالی و انگیزشی است. در این مقاله با رویکردی تحلیلی توصیفی و با بررسی اسنادی و تجربی، خوانشی نو و عملیاتی از این روش و دلالتهای آن برای تبیین مکتب شهید سلیمانی ارایه شده است. بدین ترتیب، ضمن بررسی مفهوم، اهداف، خاستگاه و امتیازات موردکاوی، انواع موردکاوی از منظر چگونگی تدوین (کوتاه یا بلند، واقعی یا ساختگی، یک مرحله ای یا چندمرحله ای، ایستا یا پویا، متنی یا گفتاری، توصیفی یا پرسشگرانه)، شیوه اجرا (در میدان یا خارج از میدان، فردی یا گروهی، یک جلسه ای یا چندجلسه ای، گروهی یا تیمی، با دسترسی یا بدون دسترسی، جواب بسته یا جواب باز) و نقش مربی و استاد (توصیف کننده، تبیین کننده، تسهیل کننده، بازیگر فعال) معرفی شده است. در ادامه چهار ملاحظه (مستند یا تخیلی بودن، رویکرد استقرایی یا قیاسی، فردمحوری یا موقعیت محوری، ژرفانگری یا پهنانگری) در مرحله پیش از تدوین شرح داده شده است. به علاوه نه گام عملیاتی برای مرحله تدین موردکاوی و نکاتی درباره مرحله اجرا و ارزیابی موردکاوی، مشخص شده است. سخن پایانی اینکه اگر بخواهیم حاج قاسم را به عنوان مکتب بشناسیم و بشناسانیم، باید در برنامه آموزشی دانشگاهی به او و امثال او بیش ازپیش و به گونه ای نو و متفاوت بپردازیم و یکی از راه های آسان رسیدن به این هدف، بهره مندی از الگوی آموزش موردکاوی است و این مهم جز با گردهمایی و هم افزایی افراد نزدیک حاج قاسم با عالمان دانش مدیریت و فرهیختگان ادبی برای ساخت موردکاوی های جذاب، موثر و واقعی میسور نیست.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت، یادگیری مورد محور، مدیریت جهادی، مدیریت اسلامی، شهید قاسم سلیمانی
  • سید محمد مقیمی* صفحات 33-92

    تاریخ تمدن بشر بیانگر این واقعیت است که برخی انسانها با نقش آفرینی ویژه، تاریخ ساز، و باعث شکل گیری نقاط عطف تمدنی شده اند. شهید حاج قاسم سلیمانی ازجمله این گروه انسانهای نابغه و استراتژیست است که مکتب جدیدی را با الهام از امامین انقلاب اسلامی در عرصه بین المللی پی ریزی کرده است. مکتب شهید سلیمانی نمونه عملی و تبلور واقعی سازمان آخرت گرا در مدیریت اسلامی است که از جنبه های مختلف قابل مطالعه است. ازآنجا که از دیدگاه حضرت آیت الله العظمی خامنه ای (مدظله العالی) ، اخلاص مهمترین ویژگی شهید سلیمانی است ، محقق این مفهوم محوری را در قالب رهبری اخلاص مدار مورد مطالعه قرار داده است. در این مقاله ابتدا در پیشینه تحقیق، مبانی نظری مشابه در ادبیات رایج مدیریت با عنوان رهبری اصیل یا خالصانه و هم چنین مبحث اخلاص در متون اسلامی مرور، و تلاش شد تا با استفاده از رویکرد تحقیق کیفی و بهره گیری از روش تحلیل مضمون، سخنرانیهای شهید سلیمانی، فرمایشات رهبر معظم انقلاب و اظهارات و دیدگاه های همرزمان شهید مورد واکاوی قرار گیرد و مبتنی بر روش شناسی علمی، جدولهایی شامل نقل قولها، مضمونهای پایه، مضمونهای سازماندهنده و مضمونهای فراگیر تنظیم شود. درنهایت مبتنی بر تحلیل مضمون و شبکه مضمونها ، الگویی فرایندی مبتنی بر عوامل زمینه ساز رهبری خالصانه، مختصات رهبری اخلاص مدار و دستاوردهای این نوع رهبری طراحی و تبیین شود. در این الگو مجموعه ای از عوامل تاثیرگذار بر اخلاص شهید سلیمانی باعنوان عوامل زمینه ساز مطرح شده اند که به عنوان ورودی الگو ایفای نقش می کند؛ سپس در این الگو اجزای رهبری بر مبنای اخلاص در قالب نه مضمون فراگیر گروه بندی شده اند که هسته مرکزی آن که همانا رفتارهای خالصانه است، به عنوان مهمترین مضمون تاثیرگذار با مضمونهای دیگر در تعامل است. در پایان دستاوردهای رهبری بر مبنای اخلاص شهید سلیمانی نیز در قالب شش مضمون مورد توجه قرار گرفته است و  نیز با عنایت به داده های مستخرج از سیره نظری و عملی شهید سلیمانی، مقیاس سنجش سبک رهبری    اخلاص مدار طراحی گردیده است. این ابزار شامل 122 پرسش پنج مقیاسی و 49 شاخص است که در قالب ده خوشه اصلی طبقه بندی شده است.

    کلیدواژگان: شهید سلیمانی، خلوص نیت، رهبر با اخلاص، رهبری اصیل، تحلیل مضمون، رهبری اخلاص مدار
  • حسین جلیلیان* صفحات 93-111

    مدیریت جهادی و سازمانهای جهادی به مدیرانی نیاز دارد که دارای تفکر راهبردی باشند و برنامه های راهبردی و عملیاتی خود را بر مبنای تفکر راهبردی ارزش مدار تدوین و اجرا کنند. این پژوهش به منظور تدوین الگوی تفکر راهبردی مدیران سازمانهای جهادی اجرا شده است. رویکرد این پژوهش کیفی است و الگوی پژوهش بر مبنای تحلیل مضمون وصیت نامه الهی سیاسی سپهبد شهید قاسم سلیمانی تدوین شده است. محتوای وصیت نامه این شهید والامقام را می توان سند و بیانیه تفکر راهبردی مدیران جهادی دانست. تحلیل متن وصیت نامه ایشان به روش تحلیل مضمون انجام شده است. پس از شناسایی و تحلیل مضمونهای پایه و مضمونهای سازمان دهنده، شش مضمون فراگیر به عنوان عناصر تفکر راهبردی مدیران جهادی شناسایی شد که عبارت است از: 1. دین مداری 2. ولایتمداری 3. فرهنگ شهادت طلبی 4. وحدت گرایی اسلامی 5. حکمرانی خدامحورانه 6. اقتدار نظامی و دفاعی. یافته های تحقیق نشان می دهد که عناصر تفکر راهبردی مدیران جهادی با عناصر الگوهای تفکر راهبردی در مدیریت علمی رایج تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت جهادی، تفکر راهبردی، سردار سلیمانی، ایران
  • میثم قراباغی*، محمد ازگلی صفحات 113-139

    با تحولاتی که پس از چهل سال استقامت و پایداری انقلاب اسلامی در عرصه های ملی و فراملی روی داده است و با ورود به گام دوم این انقلاب مبارک، به نظر می رسد الگوهای سنتی رهبری در سازمانها، پاسخگوی همه نیازهای انقلاب اسلامی نیست و بیش از هر زمان، نیاز به سبکهای رهبری بومی و موثر احساس می شود. یکی از اشکال رهبری که به رابطه قلبی بین رهبر و پیروان توجه دارد و رهبر را در کنار خدمتگزاری به اهداف سازمان، خدمتگزار پیروان خود می داند، رهبری خدمتگزار است. سبک رهبری سردار شهید قاسم سلیمانی به عنوان مصداقی متعالی از رهبری خدمتگزار، سبکی بومی و موثر است که موفقیت های شگرف ازجمله نابودی داعش را پدید آورد، بعد از شهادت ایشان و روشن ترشدن ابعاد گسترده تری از شخصیت و ماموریت وی، سبک رهبری ایشان به عنوان سبکی متناسب با ذات انقلاب اسلامی، بیشتر مورد توجه قرار گرفت. این پژوهش با هدف ترسیم مولفه های سبک رهبری این فرمانده، به بررسی کتابخانه ای در زندگینامه، سخنرانیها، یادداشتها و وصیتنامه شهید می پردازد، آن گاه با بهره گیری از راهبرد تحلیل مضمون، به 248 مضمون پایه، 21 مضمون سازماندهنده و 10 مضمون فراگیر دست یافت. این مضمونها شامل «مهرورزی با مردم»، «تکلیف گرایی»، «تخلق به ارزشهای الهی»، «تمرکز بر ماموریت»، «معنویت فردی»، «شخصیت با صلابت»، «پرورش کارکنان»، «داشتن آرمان متعالی»، «اخلاص در عمل» و «بصیرت زیاد» به عنوان مولفه های سبک متعالی رهبری خدمتگزار شهید قاسم سلیمانی است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری خدمتگزار، مدیریت اسلامی، شهید قاسم سلیمانی، سبک رهبری شهید سلیمانی
  • محمدامین پهلوان شریف*، محمدحسین کاظمی صفحات 141-168

    انقلاب اسلامی بزرگترین اتفاق عصر حاضر در جهان اسلام و منطقه، نوید پیشرفت به سمت تمدن نوینی می دهد که اسلام محور و مبنای آن است و ارزشها و مفاهیم اسلامی در جای جای آن مورد استفاده قرار می گیرد. نظریه پردازی در زمینه مدیریت اسلامی و جهادی و ارایه راه کارهای متناسب با آن به عنوان نسخه ای متناسب با فضای بومی کشور، می تواند ما را در حرکت به سمت هدف یاری کند. لکن هنوز تولیدات پژوهشگران نتوانسته است این مهم را محقق کند. این پژوهش با محور قرار دادن بررسی ویژگیهای مورد نیاز مدیران جهادی به منظور دستیابی به موفقیت، به دنبال افزایش اثربخشی آنها و کمک به تحقق مدیریت جهادی است. به همین منظور پژوهشی کیفی با روش تحلیل مضمون با تمرکز بر بررسی سبک و سیره شهید سلیمانی به عنوان یکی از مدیران جهادی تمدن ساز موفق و شناخته شده و بررسی منابع گوناگون در این زمینه، به معرفی این ویژگیها پرداخته است. در این راستا، 30 منبع مکتوب در این زمینه بررسی شد که نتیجه آن دستیابی به 920 مضمون پایه، 74 مضمون سازماندهنده، 13 مضمون فراگیر سطح یک و سه مضمون فراگیر سطح دو بود. درنهایت، الگویی متناسب با سه بعد سلوک مدیر جهادی در زمینه های فردی، سازمانی و ملی فراملی به عنوان مضمونهای فراگیر سطح دو و شایستگیهای شخصیت معنوی، فضایل اخلاقی، شخصیت قوی و تاثیرگذار؛ روحیه جهادی در کارها، نگاه راهبردی، انسان مدار بودن؛ انقلابی بودن، شخصیت جامع الاطراف داشتن، مردم داری، مسئولیت پذیری، جذب حداکثری و اقدام فراتر از مرزها به عنوان مضمونهای فراگیر سطح یک ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مدیریت جهادی، شایستگیهای مدیران، شایستگیهای نیروی انسانی، الگوی شایستگی، شایستگیهای مدیران جهادی، شهید قاسم سلیمانی
  • عبدالحمید بیات*، سید مهدی سیدطباطبایی صفحات 169-185

    شهید حاج قاسم سلیمانی در تراز یک مدیر جهانی توانست جبهه مقاومت را با حداکثر کارایی و اثربخشی، راه اندازی، سازماندهی و به کارگیری کند. بررسی ابعاد مدیریتی او به عنوان میراث گرانبهای باقی مانده از آن شهید می تواند الگویی برای ادامه راه او قلمداد شود. این پژوهش به واکاوی الگوی ارتباطات میان فردی او در سلسه مراتب فرماندهی اش اختصاص یافته است. روش گردآوری اطلاعات «مصاحبه نیمه ساختاریافته» است که با همکاران نزدیک و آگاه ایشان در سراسر جبهه مقاومت، اعم از ایران، عراق، سوریه، افغانستان و لبنان انجام شده است؛ هم چنین برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش «تحلیل مضمون» استفاده شده است. درنتیجه این پژوهش مشخص شد روابط میان فردی شهید سلیمانی متاثر از «جایگاه افراد در سلسله مراتب فرماندهی»، در طیفی از «قاطعیت و رسمیت تا صمیمت و عدم رسمیت» قرار داشت. هرچه افراد در سلسله مراتب فرماندهی به شهید سلیمانی نزدیک تر بودند، رفتار او با قاطعیت و رسمیت بیشتری همراه بود. هرچه افراد در سلسه مراتب پایین تری قرار داشتند، رفتار آن شهید غیررسمی تر و با صمیمت بیشتری همراه بود.

    کلیدواژگان: شهید حاج قاسم سلیمانی، ارتباطات میان فردی، سلسله مراتب فرماندهی، جبهه مقاومت، مدیریت جهادی
|
  • Seyed Mohammad Moghimi * Pages 5-7

    The main mission of the Journal of Islamic Management is to publish scientific-research articles that, based on Islamic texts, scientifically document the lessons learned in management and the real evidence in the environment that emerges from successful managers in the Islamic world. One of the most successful management models in the Islamic world is General Haj Qassem Soleimani, whose research on managerial character is very attractive and demanded by domestic and foreign audiences. Fortunately, holding the second international conference of the second step of the Islamic Revolution with the theme of "Martyr Soleimani School; The Model of Training Civilizing Jihadi Managers at Imam Hussein University has provided the opportunity for the selected articles of the conference to be published in the special issue of the Quarterly Journal of Islamic Management. The conference was attended by over forty universities and prestigious national and international institutions, coinciding with the forty-third anniversary of the victory of the Islamic Revolution with the aim of explaining the school of Shahid Soleimani in order to extract the model of jihadi leaders and generalize it in the dimensions of the second step of the Islamic Revolution. Its socialization is held. For this purpose, during the last year, over seventy scientific meetings were held before the conference with the presence of four thousand professors, researchers and educated students in domestic and foreign universities, and more than three hundred and ten scientific articles related to the conference topics were sent. They have selected six articles for publication in the special issue.

    Keywords: management, Jihadi, Shahid Soleimani
  • Meisam Latifi * Pages 9-32

    Problem-based teaching methodology, more specifically case-based methodology, is an effective method of problem-orientation, reasoning and motivational learning. This analytical-descriptive research, reviewing documents and experience, is intended to present a new and practical reading of this method and its implications for explaining Martyr Soleimani’s School. Thus, while reviewing  the concept, objectives, origins, and advantages of the case study, the types of case studies are introduced in view of how they are formulated (short or long, real or fictitious, single-stage or multi-stage, static or dynamic, textual or spoken, explanatory or interrogative), the method of implementation (in the field or out of the field, individual or collective, single or multi-session, group or team, with or without accessibility, closed or open ended), and the role of instructors and teachers (descriptors, explainers, facilitators, active actors). The researchers continued with explaining four other considerations in pre-compilation stage (documentary or imaginative, inductive or deductive approach, individual or situational orientation, deep or wide looking). Moreover, nine operational steps are identified for the case study implementation stage along with some points regarding the evaluation phase. To end, if we want to know and introduce Martyr Soleimani as a school, we are supposed to pay more attention to him and others commanders like him in the university curriculum in a new and different way. A simple way to achieve this goal is to benefit from case study model of education which cannot be achieved unless people who are close to Martyr Soleimani gather and synergize scholars of management and literary intellectuals to present an attractive, effective and real case study.

    Keywords: management training, case-based learning, Jihadi management, Islamic management, Martyr Ghasem Soleimani
  • Sayyed Mohammad Moghimi * Pages 33-92

    The history of human civilization demonstrates the fact that some human beings have changed history by playing a special role and have made the turning points of civilization. Martyr Ghasem Soleimani is one of such genius and strategists who has established a new school inspired by the Imams of the Islamic Revolution in the international range. Martyr Soleimani’s school is a practical example and an authentic manifestation of the Hereafter-oriented organization in the Islamic management that can be studied from different aspects. As the Supreme leader of the Islamic Revolution mentioned martyr Soleimani as the most sincere character, the researcher has selected this central concept and has coined the expression “sincere leadership”. In the background of this research, similar theoretical foundations in the present management literature related to genuine or sincere leadership were reviewed and the issue of sincerity in Islamic texts were studied. Then an attempt was made to review the lectures of Martyr Soleimani and those of the Supreme Leader and the statements and views of the Martyr’s accompanying combatants were analyzed. Based on scientific methodology, several tables containing quotations, basic themes, organizing themes and comprehensive themes were categorized. To end with, based on thematic analysis and network of themes, a process model based on the underlying factors of sincere leadership, the traits of sincere leadership and the realizations of this type of leadership were designed and explained. A set of factors affecting the sincerity model of Martyr Soleimani are presented as the underlying factors used as input to the model. Afterwards, the components of leadership were grouped on the basis of sincerity in the form of nine comprehensive themes, the core of which is sincere behaviors regarded as the most important effective theme in interaction with other themes. The achievements of the leadership based on the sincerity of Martyr Soleimani were finally categorized in the form of six themes. To end with, considering the data extracted from the theoretical and practical life of Martyr Soleimani, a scale was designed for measuring the style of sincere leadership. This research tool consists of 122 questions of five-point scale and 49 indicators, which are classified into ten main clusters.

    Keywords: Martyr Soleimani, sincerity, sincere leader, authentic leadership, thematic analysis, sincerity-centered leadership
  • Hosein Jalilian * Pages 93-111

    Jihadi management and jihadi institutes require managers with strategic thinking ability who are able to formulate and implement their strategic and operational plans on the basis of valuable strategic thinking. This research is aimed at developing a strategic thinking model for the managers of Jihadi organizations. This is qualitative research seeking to design the model by conducting thematic analysis of the content of the Godly-political will of General Martyr Ghasem Soleimani. The content of the Martyr Soleimani’s will can be regarded as the document and statement of strategic thinking of Jihadi leaders. The content of this document is analyzed by thematic analysis. Having identified and analyzed the basic themes and organizing themes, the researcher identified six comprehensive themes as the components of strategic thinking of Jihadi leaders. They include religiosity, Velayat-orientation, the culture of martyrdom seeking, Islamic unity, God-centered governance, and military and defense authority. The findings indicated that the components of strategic thinking of Jihadi managers are different from those of the strategic thinking patterns in current scientific management.

    Keywords: Jihadi management, Strategic thinking, General Soleimani, Iran
  • Meisam Gharabaghi *, Mohammad Ozgoli Pages 113-139

    The developments that has taken place in the national and transnational arenas after forty years of endurance and resistance, while arriving at the second step of this holy revolution, indicates that the traditional models of leadership in other organizations cannot not meet all the needs of the Islamic Revolution. More than ever, there is a need for indigenous and effective leadership styles. A form of leadership that considers a wholehearted relationship between the leader and the followers and regards the leader as a servant of his followers who accompanies them to obtain organizational goals, is called the helper leadership paradigm. The leadership style of Martyr Ghasem Soleimani, as a magnificent example of helper leadership, is an indigenous and effective style that has brought about remarkable successes, including the demolition of ISIL. After his assassination, Ghasem Soleimani’s style was given more attention as an appropriate method fitting the nature of the Islamic Revolution. Aimed at identifying the components of the leadership style of this commander, this research attempts to review the biography, speeches, notes and the will of this Martyr through library method of data collection. The researcher arrived at 248 basic themes, 21 organizing themes, and 10 themes by thematic analysis strategy. These themes included “mercifulness to people”, “task-orientation”, “receiving train from divine values”, “focus on mission”, “individual spirituality”, “dignified personality”, “staff development”, “having a transcendent ideal”, “sincerity in action” and “deep insight” as the components of the transcendent leadership helper style of the Martyr Ghasem Soleimani.

    Keywords: Leadership Styles, helper leadership, Islamic management, Martyr Ghasem Soleimani, the leadership style of Martyr Soleimani
  • Mohammad Amin Pahlavan Sharif *, Muhammad Hussein Kazemi Shoorei Pages 141-168

    The Islamic Revolution, as the greatest event of the contemporary history in the Islamic world and the region, promises progress towards a new civilization on the basis of Islam. Islamic values ​​and concepts are applied to all of its aspects everywhere. Theorizing the Islamic and Jihadi management and proposing appropriate solutions, as a proper system to the internal situations of the country, can help us move towards this goal. However, the researchers’ works have not yet been able to achieve this. This research is an attempt to increase the effectiveness of these researches, and help achieve Jihadi management by focusing on the required features of Jihadi managers in order to obtain success. For this end, a qualitative research is conducted through theme analysis, which focuses on identifying the style and manners of Martyr Soleimani, one of the most successful and well-known Jihadi managers proposing civilization, by reviewing various sources in this field to has introduce these features. So, 30 written sources in this field were reviewed, which resulted in 920 basic themes, 74 organizing themes, 13 comprehensive themes at level 1, and 3 comprehensive themes at level 2. To end with, a proper model containing three dimensions of Jihadi managing behaviors at individual, organizational and national-transnational contexts were identified as the comprehensive themes at level 2. Competencies including spiritual personality, moral virtues, strong and influential personality, Jihadi spirit in all affairs, strategic look, humanitarianism, revolutionary features, comprehensive traits, popularity, accountability, maximum absorption, and acting across borders are presented as comprehensive themes at level 1.

    Keywords: Islamic management, Jihadi management, managers' competencies, human resource competencies, Competency model, Jihadi managers' competencies, Martyr Ghasem Soleimani
  • Abdulhamid Bayat *, Sayyed Mahdi Sayyed Tabatabai Pages 169-185

    Martyr Haj Ghasem Soleimani, at the level of a world manager, was able to establish, organize, and apply the Resistance Front with maximum efficiency and effectiveness. Investigations of his managerial dimensions, as a precious heritage left by him, can be considered as a model for continuing his path. This research is aimed at investigating Martyr Soleimani’s interpersonal communication pattern in his command hierarchy. The data collection involves a semi-structured interview with his close knowledgeable colleagues across the resistance front, including Iran, Iraq, Syria, Afghanistan and Lebanon. Theme analysis was employed for the analysis of the obtained information. The results revealed that the interpersonal relationship of Martyr Soleimani influenced by the position of individuals in the command hierarchy, covered a scope from determination and formality to intimacy and informality. The closer the colleagues were to Martyr Soleimani in the hierarchy of command, the more decisive and formal his behavior was, and the lower the ranks of the people, the more informal and sincere the Martyr's behavior became.

    Keywords: Martyr Haj Ghasem Soleimani, interpersonal communication, command hierarchy, resistance front, Jihadi management