فهرست مطالب

توسعه اجتماعی - سال چهاردهم شماره 4 (تابستان 1399)

فصلنامه توسعه اجتماعی
سال چهاردهم شماره 4 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یارمحمد قاسمی*، زهرا عزیزی، حسین مهدی زاده صفحات 1-30
    پژوهش حاضر در نظر دارد این مسئله را به پرسش بکشد که زنان روستایی چه درکی از توانمندی خود دارند. روش بررسی این سوال با رویکرد کیفی و با بهره گیری از روش گراندد تیوری است. جامعه مورد مطالعه شامل زنان روستایی ساکن در 11 روستای حومه شهر ایلام است؛ که بر اساس نمونه گیری هدفمند تعداد 30 نفر از آنان مورد مصاحبه از نوع نیمه ساختاریافته قرار گرفت. استراتژی تحلیل داده ها بر مبنای کدگذاری سه مرحله ای باز، محوری و انتخابی بوده که محصول آن در یک مدل پارادایمی ترسیم گردید؛ بر این اساس تعداد 35 مفهوم و 11 مقوله به دست آمد؛ که نظریه مبنایی در مدل استخراج شده، هژمونی گفتمان جنسیتی است. بر مبنای این نظریه زنان روستایی مورد مطالعه با موانعی از قبیل بسته بودن سیستم اقتصادی، فقدان حمایت نهادی، عدم دسترسی به مراکز مشاوره ای و موانع فرهنگی برای توانمندی خود مواجه هستند.
    کلیدواژگان: توانمندی، زنان روستایی، نظریه مبنایی، هژمونی گفتمان جنسیتی
  • نیما زنگنه، داود رضی*، اکبر علیوردی نیا صفحات 31-62

    هدف ازپژوهش حاضر بررسی اثر سرمایه نمادین بر سبک زندگی کارگران می باشد. پژوهش به لحاظ زمانی از نوع مقطعی و از نوع پژوهش های پیمایشی می باشد. جامعهآماریاین تحقیق کلیه کارگران شاغل در اتوبوسرانی شهرداری تهران در سال1396، به تعداد 7350 نفر، که نمونه کوکران این جامعه 366 نفر می باشد. ابزار سنجش متغیرها پرسشنامه بوده است. جهت چارچوب نظری از نظریات سرمایه و سبک زندگی بوردیو استفاده شده است. جهت تحلیل از آمارهای توصیفی، رگرسیون همزمان، آزمون t مستقل و آنوا استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که تاثیر سرمایه نمادین بر سبک زندگی کارگران معنادار و شدت آن نسبتا قوی می باشد. ابعاد سرمایه نمادین به جز سرمایه نمادین اجتماعی بر سبک زندگی کارگران اثر مثبت داشته است متغیر سرمایه نمادین اقتصادی 65 و متغیر سرمایه نمادین فرهنگی 9 درصد از تغییرات متغیر سبک زندگی را تبیین می کند میانگین نمره سرمایه نمادین در بین زنان بیشتر از مردان است. تحلیل میانگین جهت سبک زندگی و جنسیت کارگران معنادار نمی باشد بعد سرمایه نمادین فرهنگی و اقتصادی کارگران با تحصیلات آنها تفاوت معناداری دارد ولی بعد سرمایه نمادین اجتماعی آنها تفاوت معناداری با سطوح مختلف تحصیلی ندارد.

    کلیدواژگان: سرمایه نمادین اجتماعی، سرمایه نمادین فرهنگی، سرمایه نمادین اقتصادی، سبک زندگی، کارگر
  • مهدی کروبی، یاور بابایی*، نرگس شیخ حسنی، محمدعلی آغنده صفحات 63-88

    صنعت گردشگری اثرات متفاوتی در مقصد بر جای می گذارد. این اثرات می تواند اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی باشد. براساس الگوی توسعه پایدار، این اثرات باید در کیفیت زندگی جامعه میزبان انعکاس یافته و بهبودی کیفیت زندگی ساکنان مقصد گردشگری را سبب شود. هدف از این مطالعه بررسی نقش صنعت گردشگری در ارتقا سطح کیفیت زندگی جامعه میزبان در شهر سرعین می باشد. اینتحقیق از نوع تحقیقات توصیفی پیمایشی مبتنی پرسشنامه است و جامعه آماری آن ساکنان شهر سرعین بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران تعداد 360 نفر بوده و از روش نمونه گیری در دسترس برای گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که از دیدگاه جامعه میزبان اثرات اقتصادی گردشگری با ضریب 427/0 تاثیر مثبت و معناداری بر رفاه مادی و اثرات اجتماعی فرهنگی گردشگری با ضریب 321/0 تاثیر مثبت و معناداری بر رفاه اجتماعی دارند؛ همچنین متغیرهای اثرات اقتصادی، رفاه مادی و رفاه اجتماعی به ترتیب با ضرایب مسیر 175/0،345/0 و 385/0تاثیر مثبت و معناداری بر کیفیت زندگی دارند اما اثرات اجتماعی فرهنگی بر کیفیت زندگی جامعه میزبان تاثیر معناداری ندارد. در نهایت نتایج تحقیق نشان داد که در مجموع متغیرهای مستقل، 8/55 درصد از تغییرات متغیر وابسته (کیفیت زندگی) را تبیین می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، صنعت گردشگری، جامعه میزبان، شهر سرعین
  • سعید باغخانی، مجید کفاشی*، سروش فتحی، مهرداد نوابخش صفحات 89-110
    امروزه اهمیت نفت و ثروت های هنگفت حاصل از فروش آن بر کسی پوشیده نیست، زیرا این ثروت ها همواره دارای پیامدهایی به لحاظ اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی، و نیز در روند حرکت به سوی توسعه (در همه ی ابعاد آن) در کشور های صادرکننده این منبع خدادادی که به اصطلاح به آن دولت های رانتیر گفته می شود، می باشد. همین مهم باعث می گردد مطالعه و بررسی پیامدها و تاثیر آن در روند حرکت به سوی ابعاد توسعه با نظر گرفتن شرایط سیاسی اجتماعی مرتبط با دولت در کشورهای مذکور را دو چندان می کند. کشور ایران که اقتصاد آن سال ها متکی به ثروت های نفتی بوده و همین اقتصاد نفتی همواره کارکردهایی در مسیر توسعه کشور داشته است. از همین رو در این پژوهش سعی شده است با یک روش دلفی به بررسی تهدید های رانتیریسم و توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود که بر اساس نتایج حاصله، از مهمترین تهدیدهای رانتیریسم در توسعه سیاسی جمهوری اسلامی ایران می توان مداخله گسترده کشورهای خارجی، کاهش امنیت ملی و عدم تعامل با اقتصاد جهانی، عدم جدیت در دریافت مالیات از مردم در مقابل عدم پاسخگویی دولت به ملت، تمرکز منابع عمده درآمد در دست دولت و عدم شکل گیری گروه های مستقل اجتماعی، استقلال دولت از جامعه نام برد.
    کلیدواژگان: رانت، دولت رانتیر، رانتیریسم، توسعه سیاسی
  • بیژن میرزایی، مرتضی محمودی*، علی کریمی مله، علی اصغر زرگر صفحات 111-146
    برآمدن رضاخان در سپهر سیاست ایران، وجوه مختلفی داشت. وی فرزند زمانه ای پرآشوب بود که پس از مشروطه به وجود آمده بود. یکی از مهم ترین گروه هایی که در برآمدن او نقش کلیدی را به عهده داشتند، روشنفکران سال های پایانی قاجار بودند. عدم موفقیت نهضت مشروطه در ایجاد حکومت متجدد، متمرکز و قانونمند و دخالت قدرتهای بزرگ روس و انگلستان در امور داخلی ایران، همراه با تحولات بین المللی و وقوع جنگ جهانی اول و اشغال ایران، روشنفکران را بر آن داشت تا از نظر هویتی به دنبال پیدا کردن «ابرمرد»ی باشند که بتواند با به کار بستن «زور» و ایجاد حکومتی مقتدر، ضمن بازگرداندن یکپارچگی کشور آن را به دروازه های دنیای مدرن برساند. روشنفکران این دوره علیرغم شباهت های فراوانی که با نسل اول روشنفکری ایران داشتند، دارای یک تفاوت عمده بودند. نسل اول روشنفکری ایران بیش از هر چیز هویت متجددانه خود را در «قانون خواهی» می دید که ثمره آن مشروطه شد و روشنفکران نسل دوم هویت خود را در «استبداد منور» می دیدند که ثمره آن برآمدن رضاخان و نهایتا پادشاهی او بود. مقاله حاضر با استفاده از مبانی نظری جامعه شناسی شناخت (رابطه متقابل بین اندیشه و ساختار جامعه) و به روش توصیفی تحلیلی صورت پذیرفته و ضمن توجه به هویت قانون خواهانه نسل اول، تحول آن را با توجه به گفتار برخی از مهم ترین روشنفکران نسل دوم، مورد بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: روشنفکری، هویت، قانون خواهی، استبداد منور، رضاخان
  • داریوش رضاپور*، محمد باقر کوپایی صفحات 147-168
    یکی از عمده ترین مولفه های اثرگذار در تحولات اجتماعی و فرهنگی دوران معاصر وجود «شکاف نسلی» است. پدیده ای که خود در جریان تغییرات و دگرگونی های اجتماعی شکل گرفته است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی فشار هنجاری بر میزانسازگاری جوانان با والدینشان با تاکید بر شکاف نسلی انجام شد. روش پژوهش پیمایشی و شیوه‏ی گردآوری داده‏ها پرسشنامه‏ بوده است. جامعه‏ آماری پژوهش را کلیه جوانان 18 تا 30 شهر اهواز تشکیل داده، که با استفاده از جدول لین تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نمونه‏گیری‏ به شیوه‏ تصادفی طبقه‏ای چندمرحله‏ای، بوده است و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای میزان فشار هنجاری روی والدین،استفاده از رسانه های جمعی، سن و تحصیلات با سازگاری جوانان با والدینشان با تاکید بر شکاف نسلی رابطه معناداری وجود دارد. در حالیکه بین متغیرهای وضعیت اشتغال و جنسیت جوانان با متغیر وابسته رابطه معناداری وجود نداشت. نتایج تحلیل رگرسیون گام‏به‎گام نیز نشان داد که متغیر فشار هنجاری و استفاده جوانان از رسانه های جمعی به ترتیب تاثیرگذارترین عوامل بر میزان شکاف نسلی و ناسازگاری بین جوانان و والدینشانبود.
    کلیدواژگان: فشار هنجاری، شکاف نسلی، سازگاری، جوانان شهر اهواز
  • علی قنبری برزیان*، شاپور سلمانوندی، سیمین برفه ای صفحات 169-198

    پژوهش حاضر به مطالعه کیفی گرایش جوانان به معنویت های نوظهور و روایت آنها از آن به عنوان یک امر مقدس می پردازد.سوال اصلی این پژوهش این است که چه عوامل و تجربه هایی موجبات بروز تحول در زیست دینی آنان شده است؟ جامعه آماری این پژوهش شهرستان اصفهان است که نمونه پژوهش با استفاده از روایت های بازگوشده ی 21 نفر از گرونده گان به معنویت های نوپدید انتخاب شد که به دلیل تکراری شدن داده ها به همین تعداد نمونه برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها اکتفا شد. داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. گروه هدف این تحقیق در فاصله سنی 22 تا 34سال قرار داشتند. اعتبار داده ها توسط نگارندگان، اساتید خبره در زمینه موضوع مورد بررسی، و دو نفر از کارشناسان مذهبی و دینی، به شکل سه سوسازی مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس یافته های این پژوهش عوامل و تجربه هایی نظیر سر بر آوردن تعارض معرفتی در مواجهه با تفکر عقلانی و تربیت انتقادی، تجربه محرومیت و تجربه های تنش زایی نظیر تجربه ناموفق در اجتماعی شدن، تجربه تنش ناشی از تحمیل دین شریعت مدارانه، محرومیت وجودی، مواجهه با مساله شر و دین دولتی هر یک به نحوی بر بروز تحول در پایبندی دینی افراد اثر گذاشته اند. نتیجه این پژوهش نشان می دهد اسطوره زدایی نسبی از نظام باورها، تقلیل احساس گناه، اعتقادورزی نسبی اندیشانه و تعقلی به جای اعتقادورزی جزم اندیشانه و تعبدی، تاکید بر عشق و حضور خداوند به جای تاکید بر قهر و قوت خداوند منشاء تحول زیست دینی شده است.

    کلیدواژگان: نوگروی، معنویت های نوپدید، تجربه زیسته، محرومیت وجودی، اسطوره
  • تبیین های مربوط به رابطه بین مصرف مواد و جرم
    غلامحسین بیابانی صفحات 199-200
    ارتباط بین مصرف مواد و جرم زیاد روشن نیست. اما تنوع رابطه بین این دو متغیر، به ترکیب خاصی از انواع مواد و انواع جرایم بستگی دارد. خیلی ها بر این باورند که مصرف مواد علت جرم است. استنباط نتایج این باور، این است، کاهش جرم از طریق کاهش دسترسی به مواد است. البته کاملا مشخص نیست که ارتباطی بین این دو (مواد و جرم) وجود دارد. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به رابطه بین مصرف مواد و جرم پرداخته شده است. اگر چه مطالعات بسیاری یک رابطه بین مصرف مواد و جرم را نشان می دهند، مطالعات دیگری هم این رابطه را نشان نمی دهند؛ همچنین تحقیقات کمی در به تفاهم رساندن این یافته های متفاوت وجود دارد. این امکان دارد که مواد و جرم تحت شرایط معینی با هم رابطه داشته باشند و خارج از آن شرایط، این رابطه شاید وجود نداشته باشد. مصرف مواد و جرم ممکن است به طرق مختلفی با هم در ارتباط باشند. لذا مدل های علی متنوعی در زمینه ارتباط مواد جرم وجود دارد، که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: مصرف مواد، جرم، رابطه مواد جرم، کنترل موقعیتی جرم
|
  • Yarmohammad Ghasemi *, Zahra Azizi, Hossein Mahdizadeh Pages 1-30
    The present research intends to take this issue into the question that rural women have what perception of their empowerment. The research method is qualitative approach using grounded theory. The study population consists of rural women resident in 11 villages in the suburb of Ilam which is based on purposive sampling 30 of them were interviewed semi-structured. The strategy of data analysis is based on three-steps open coding axial and selective, which its product was drawn in a paradigmatic model. Accordingly, 35 concepts and 11 categories were obtained. Which basic theory in derived model is Hegemonic Discourse of Gender. According to this theory, studied rural women are encountered with obstacles such as closed economic system, lack of institutional support, lack of access to these centers and cultural barriers to their ability.
    Keywords: Empowerment, Rural Women, grounded theory, Hegemonic Discourse of Gender
  • Nima Zangeneh, Davood Razi *, Akbar Aliverdinia Pages 31-62

    The purpose of this study is to investigate the effect of symbolic capital on workers' lifestyles. The research is in terms of cross-sectional research and survey research. The statistical population of this study is all workers working in the bus service of Tehran Municipality in 1396, numbering 7350 people, of which the Cochrane sample of this community is 366 people. The tool for measuring variables was a questionnaire. Bourdieu's theories of capital and lifestyle have been used for the theoretical framework. Simultaneous regression, independent t-test and ANOVA were used to analyze descriptive statistics. The findings of this study show that the effect of symbolic capital on workers' lifestyle is significant and its intensity is relatively strong. Dimensions of symbolic capital except positive symbolic capital have a positive effect on workers' lifestyle. The symbolic variable of economic capital 65 and the variable of cultural symbolic capital explain 9% of the changes in the variable of lifestyle. The average score of symbolic capital is higher among women than men. The analysis of the average scores of workers' lifestyle and gender is not significant. The symbolic cultural and economic capital dimension of workers is significantly different from their education, but their symbolic social capital dimension is not significantly different from different levels of education.

    Keywords: Symbolic Social Capital, Symbolic Cultural Capital, Symbolic Economic Capital, Lifestyle, Worker
  • Mehdi Karoubi, Yavar Babaei *, Narges Sheikhhasani, Mohammadali Aghande Pages 63-88

    Tourism industry has different effects on the destination. These effects can be social, economic, cultural and environmental. Based on a sustainable development model, these effects should reflect the quality of life of the host community and improve the quality of life of the tourist destination. The purpose of this study was to investigate the effect of tourism industry on improving the quality of life of host society in Sarein city. This research is a descriptive-survey research based on a questionnaire. The statistical population is the residents of Sarein city. The sample size is 360 people based on the Cochran formula, which is selected by available sampling method. Data analysis and hypothesis testing were performed by using confirmatory factor analysis and structural equation modeling using SPSS and SMARTPLS software. The results of the research showed that from the viewpoint of the host society, the economic effects of tourism with a 0.427 coefficient have a positive and significant positive effect on social well-being on the material well-being and social-cultural effects of tourism with a coefficient of 0.321. Also, the variables of economic effects, material well-being and social welfare with a coefficient of 0.175, 0.345 and 0.385 have a positive and significant effect on quality of life, but socio-cultural effects on the quality of life of the host society have no significant effect. Finally, the results of the study showed that, in total, independent variables, 55.8% of the changes in the dependent variable (quality of life) are explained.

    Keywords: quality of life, Tourism Industry, Host Society, Sarein City
  • Said Baghkhani, Majid Kaffashi *, Soroush Fathi, Mehrdad Navabakhsh Pages 89-110
    Nowadays, the importance of oil and the considerable wealth of its sale is no secret to anyone, since the wealth had always social, economic, cultural and political consequences in the process of moving toward development (in all its dimensions) in the exporting countries of this God-given source, so-called rentier states. This important issue, in turn, doubles the necessity of investigating the implications of the process and its impact on the process of moving toward development dimensions, given the socio-political conditions associated with the states in these countries. Iran’s economy has relied on oil wealth for many years, and that oil economy has always had some functions in the country’s development path. Thus, this study attempts to investigate the threats of rentierism and political development of the Islamic Republic of Iran by a Delphi method. According to the results, the major threats of rentierism in the political development of the Islamic Republic of Iran can be a lack of seriousness in collecting taxation from the people versus a lack of the state accountability to the nation, concentration of the major revenue sources in the hands of the state, and nonexistence of independent social groups, independence of the state from society, widespread intervention of foreign countries, a decline in national security and a lack of engagement with the global economy.
    Keywords: rent, Rentier State, Rentierism, Political Development
  • BIZHAN MIRZAEI, Morteza Mahmoodi *, Ali Karimi Mele, Ali Asghar Zargar Pages 111-146
    Reza Khan's rise to power in the Iranian political climate had many aspects. He was the son of a tumultuous time after the constitution. One of the most influential groups that had a key role to bring him to power was intellectuals of the late years of Qajar. The failure of the constitutional movement to establish a modern, centralized, and legitimate government and the involvement of Russian and British powers in Iran's internal affairs, along with international developments and the outbreak of World War I and the occupation of Iran, prompted intellectuals to seek a "superman" that could bring about the unity of the country by employing "force" and establishing a stable government to put Iran in the gates of the modern world. Here the intellectuals of this period had a significant difference, despite many similarities. The first generation of Iranian intellectuals saw their modern-day identity in the "law-making" that the result was the constitution revolution. However, the second-generation intellectuals saw their identity in the "Enlightened despotism," the result of which was the rise of Reza Khan and, ultimately, his kingdom. This paper applied the theoretical foundations of cognitive sociology (the interrelationship between thought and the structure of society). In a descriptive-analytical way, it examines the evolution of intellectualism, considering the law-abiding nature of first-generation and opinions of some of the most important second-generation intellectuals.
    Keywords: intellectualism, Identity, Law-Abiding, Enlightened Despotism, Reza Khan
  • Daryoush Rezapour *, Mohammad Bagher Koopai Pages 147-168
    A main factor affecting social and cultural developments in the contemporary era is “generation gap”, which is itself a result of social changes. This study was done to investigate the effect of normative pressure on the level of adjustment between youth and their parents with an emphasis on the generation gap. This is a survey research, using a questionnaire for collecting data. The statistical population includes all 18-30 years old Ahvazi youth, out of whom 400 people were selected as the sample size using Lin table. The sampling method was multi-stage random sampling. SPSS was used to analyze the data. The results showed there was a significant relationship among the level of normative pressure, using mass media, age and education with the adjustment of the youth with their parent with an emphasis on generation gap. However, there was no significant relationship between employment status and youth gender with the dependent variable. Step-wise regression analysis showed that the variable of normative pressure and the youth’ use of mass media were the most influential factors on the level of generation gap and inconsistency between youth and their parents, respectively
    Keywords: Normative pressure, generation gap, adjustment, youth of Ahvaz city
  • Ali Ghanbaribarzain *, Shapour Salmanvandi, Simin Barfei Pages 169-198

    The present study deals with the qualitative study of young people's tendency toward emerging spirituality and their narrative as a sacred thing. The main question of this study is that how does it affect the spirituality of the new religions of religiosity, and how do they differ in their religiosity before and after encountering the emerging spiritualities? The statistical population of this research is the city of Isfahan. The research sample was selected using the narratives reproduced by 21 converts to the newly created spiritualities. Data were analyzed using thematic analysis method. The target group of the study was between the ages of 22 and 34. The result of this research shows that some of the forms of religious evolution of the individuals studied in the face of the emerging spirituality can be summarized as follows: the relative degradation of the system of beliefs, the reduction of guilty feelings, relativistic and conceptual beliefs rather than dogmatic beliefs, emphasis on love and presence Instead of emphasizing God's wrath and power, moving from the sacramental religious ethics to a tendency towards transcendental ethics, overcoming the moral endeavor of rhetorical endeavors, the imitation of mythology to individualistic faith - the affection, the increase of tolerance and tolerance in the face of other tendencies Belief.

    Keywords: Newness, New spirituality, Life experience, Existential Deprivation, myth
  • The Explanation Related to the Relationship between Drug Abuse and Crime
    Gholamhossein Biabani Pages 199-200
    The relationship between drug abuse and crime is not very clear. But the variety of relationships between these two variables depends on the particular composite of drug and kinds of crimes, as well. Many believe that drug abuse is the cause of crimes. The perception of this belief is that crime reduction can be carried out through access reduction to drug. Of course, It is not clear that there is a relationship between these two (drug and crime). This research addresses the relationship between drug and crime using descriptive-analytical method. Although a lot of studies show a relationship between drug and crime, other studies consider no relationship in this regard. Moreover, there are few studies on realizing these different findings. There is a possibility that drug and crime have interrelationship under certain conditions and there might not exist any relationship outside these conditions. Drug abuse and crime might have interrelationship in different ways. Therefore; there are various causative models pertaining the relationship between drug abuse and crime which this article will address.
    Keywords: Drug Abuse, Crime, Drug Abuse-Crime Relationship, Crime Situational Control