فهرست مطالب

فیض - سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 117، فروردین و اردیبهشت 1400)

مجله فیض
سال بیست و پنجم شماره 1 (پیاپی 117، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حامد عبدالهی، محمدامین عدالت منش*، سید ابراهیم حسینی، محسن فروزان فر صفحات 704-713
    سابقه و هدف

    نارسایی رحمی - جفتی (UPI)، سبب اختلال در تکامل مغز جنین و القای استرس اکسیداتیو می شود که در نهایت منجر به بروز محدودیت رشد درون رحمی می گردد. با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی هسپریدین، مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیر این ترکیب بر اختلالات شناختی و سطح سرمی آنزیم کاتالاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و میزان مالون دی آلدهید متعاقب نارسایی رحمی - جفتی در موش صحرایی پرداخته است.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 سر موش صحرایی باردار نژاد ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل، UPI+NS (نارسایی رحمی - جفتی + نرمال سالین)،  UPI+HES25 (نارسایی رحمی - جفتی + هسپریدینmg/kg   25)، UPI+HES50 (نارسایی رحمی - جفتی + هسپریدین  mg/kg50)، UPI+HES100 (نارسایی رحمی - جفتی + هسپریدین  mg/kg100). با انسداد شریان های قدامی رحمی در روز 18 بارداری UPI القا شد. گاواژ هسپریدین یا نرمال سالین از روز 12 تا 18 بارداری انجام شد. ارزیابی حافظه کاری، یادگیری اجتنابی و رفتارهای شبه اضطرابی و سپس بررسی سطح سرمی کاتالاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و مالون دی آلدهید در نوزادان یک ماهه انجام شد.

    نتایج

    کاهش معنی دار در حافظه کاری و اجتنابی، سطح کاتالاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام به همراه افزایش سطح اضطراب و مالون دی آلدهید در گروه UPI+NS نسبت به گروه کنترل دیده شد (0/05<P). در حالی که در گروه های تیمارشده با هسپریدین، افزایش معنی دار حافظه کاری و اجتنابی، سطح کاتالاز، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و کاهش سطوح اضطراب و مالون دی آلدهید نسبت به گروه UPI+NS مشاهده شد (0/05<P).

    نتیجه گیری

    هسپریدین می تواند با کاهش آسیب استرس اکسیداتیو، سبب بهبود حافظه و اختلالات شناختی در مدل نارسایی رحمی - جفتی موش های صحرایی شود.

    کلیدواژگان: محدودیت رشد درون رحمی، هسپریدین، استرس اکسیداتیو، اضطراب، حافظه کوتاه مدت، موش صحرایی
  • محدثه احمدی، پیمان رحیمی فیلی، علی اصغر مقدم، صمدعلی محمدی* صفحات 714-723
    سابقه و هدف

    سلول های بنیادی اسپرماتوگونی (SSCs: Spermatogonial Stem Cells)، اساس اسپرماتوژنز هستند؛ زیرا ظرفیت خودنوسازی و تمایز به اسپرماتوزوآ را دارند. انجماد، متداول ترین روش حفظ طولانی مدت SSCs است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثرات محافظت کنندگی در برابر انجماد سرم جنین گاو (FBS: Fetal Bovine Serum) و ترهالوز بر SSCs بز بود.

    مواد و روش ها

    SSCs از بیضه بز نابالغ توسط هضم آنزیمی و حذف تمایزی جداسازی شدند. سلول ها به 9 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل شامل SSCs بدون عوامل محافظت کننده انجماد بود. در گروه های تیمار 1، 2، 3 و 4؛ غلظت 10 درصد FBS و غلظت های مختلف ترهالوز (0، 50، 100 و 200 میلی مول) و در گروه های تیمار 5، 6، 7 و 8؛ غلظت 20 درصد FBS و غلظت های مختلف ترهالوز (0، 50، 100 و 200 میلی مول) به ترتیب استفاده شد. میزان زنده مانی سلول ها بلافاصله پس از جداسازی، افزودن مواد محافظ انجماد و یخ گشایی ارزیابی شد. ماهیت سلول ها توسط رنگ آمیزی ایمنوسیتوشیمی علیه آنتی ژن PGP9.5 تایید شد. داده ها توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل گردیدند.

    نتایج

    میزان زنده مانی SSCs در تیمارهای مختلف، متعاقب افزودن FBS و ترهالوز بلافاصله پس از جداسازی، مشابه سلول های زنده بود. علاوه بر این، بیشترین میزان زنده مانی SSCs پس از یخ گشایی در محیط انجماد حاوی 10 درصد FBS و 200 میلی مول ترهالوز مشاهده شد (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که انجماد در FBS 10 درصد توام با 200 میلی مول ترهالوز به عنوان روش موثر برای حفاظت از انجماد SSCs بز عمل می کند.

    کلیدواژگان: مواد محافظ انجماد، سرم جنین گاو، ترهالوز، سلول های بنیادی اسپرماتوگونی
  • مریم اخوان طاهری، مجتبی رضازاده ولوجردی*، بی تا ابراهیمی صفحات 724-731
    سابقه و هدف

    یکی از مشکلاتی که پس از انجماد و پیوند بافت تخمدان وجود دارد، ایسکمی و به دنبال آن مرگ ومیر فولیکول هاست. در مطالعه حاضر، هیدروژل اسید هیالورونیک با هدف بهبود آنژیوژنز در پیوند بافت تخمدان انجمادی رت استفاده شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 22 رت ماده بالغ (~8 هفته) با چرخه استروس (فحلی) طبیعی، اوارکتومی شدند و سپس تخمدان سمت راست آن ها منجمد گردید و پس از ذوب، تحت دو گروه: بدون کپسوله شدن در هیدروژل اسید هیالورونیک (VT) و کپسوله شده در هیدروژل اسید هیالورونیک (VT+HA) در داخل عضله پشتی همان رت پیوند زده شدند. سپس در پایان اولین چرخه استروس، تخمدان ها از بدن رت ها خارج شدند و با روشReal time PCR  بیان ژن های رگ زایی VEGF، CD31 و CD34 مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون Mann-Whitney بررسی گردیدند و سطح معنی داری 0/05<  Pدر نظر گرفته شد.

    نتایج

    در همه رت ها چندین روز پس از پیوند، چرخه استروس برقرار شد. بنابراین همه پیوندها کاملا موفقیت آمیز بود. همچنین در مورد دو ژن CD34 و CD31 بین گروه ها از لحاظ آماری اختلاف معناداری وجود نداشت. اما ژن VEGF به طور معنا داری در گروه VT+HA (0/06±0/25) نسبت به گروه VT (0/05±1/00) بیان پایین تری داشت (0/05<P). بنابراین در پایان اولین چرخه استروس، گروه VT در بیان ژن های رگ زایی موفق تر از گروه VT+HA ظاهر شد.

    نتیجه گیری

    هیدروژل هیالورونیک اسید، نقش موثری جهت رشد و بهبود رگ زایی پس از پیوند در کوتاه مدت ایفا نمی کند. اما با توجه به خاصیت رگ زایی هیالورونیک اسید ممکن است زمان بیشتری جهت افزایش بیان این ژن ها در گروه  VT+HA لازم باشد.

    کلیدواژگان: بافت تخمدان، انجماد، پیوند تخمدان، هیدروژل هیالورونیک اسید، رگ زایی
  • مهدی اسدی، محمد رحمانی*، علی کلانتری حصاری، اسمعیل نصیری، میلاد خسروی صدر، نقی سبلانی، محمود تاجیک خاوه صفحات 732-742
    سابقه و هدف

    استیل سالیسیلیک اسید (ASA) یا آسپیرین، یکی از پر مصرف ترین داروها در جهان به شمار می رود که اختلال سیستم تولیدمثل جنس نر از عوارض جانبی آن است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر تمرین هوازی با شدت متوسط بر اختلالات تولید مثلی ناشی از ASA در موش های صحرایی بالغ ویستار نر بود.

    مواد و روش ها

    بعد از دوره ی مصرف دارو و تایید القای تغییرات تولید مثلی، 15 سر موش صحرایی (15=N)، تصادفی به گروه کنترل (C، 5=n)، گروه بدون - درمان (NT، 5=n) و تمرین - درمان (AT، 5=n) تقسیم شدند؛ گروه های AT و N، پنج هفته، روزانه با  mg/kg 12/5 ASA، گاواژ شدند. پس از این مرحله، گروه AT چهار هفته، هفته ای 5 جلسه با شدت متوسط بر روی تردمیل جوندگان دویدند. گروه های C و NT، مداخله ای دریافت نکردند. در پایان، تستوسترون سرمی، شاخص های اسپرماتوژنز و پارامترهای اسپرمی گروه ها اندازه گیری شدند و داده ها با واریانس یک طرفه و آزمون توکی در سطح آلفای 05/0 با SPSS تحلیل گردیدند.

    نتایج

    اختلاف معناداری بین گروها از نظر بیشتر پارامترها، شامل: سطح تستوسترون سرم (02/0=P)، تعداد اسپرم (0/0001=P)، بلوغ اسپرم (001/0=P)، زیست پذیری اسپرم (0/0001=P)، شکستگیDNA  اسپرم (0/002=P)، شاخص های TDI، SI و RI، قطر توبول ها (0/0001=P)، ضخامت اپیتلیوم لوله ی اسپرم ساز (0/0001=P) و تعداد سلول لیدیگ (0/003=P) وجود دارد؛ اما در میزان تحرک اسپرم (0/07=P) اختلاف معنی داری بین گروه ها مشاهده نشد. آزمون توکی نشان داد که از نظر شاخص های مورد بررسی، بین گروه AT و NT تفاوت معنی داری وجود دارد؛ اما بین گروه C و AT اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    چهار هفته تمرین هوازی با شدت متوسط به تسریع برگشت متغیرهای تولیدمثلی موش های صحرایی به قبل از مصرف استیل سالیسیلیک اسید (ASA) یا آسپیرین کمک می کند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، استیل سالیسیلیک اسید، آسپیرین، تستوسترون، سیستم تولیدمثل، موش صحرایی
  • علی احمدزاده، آمنه پوررحیم قورقچی*، رقیه افرونده صفحات 743-751
    سابقه و هدف

    مصرف کورکومین با به حداقل رساندن آسیب و التهاب عضلانی می تواند در تقویت سیستم ایمنی و فعالیت های ورزشی موثر باشد. هدف این تحقیق، بررسی اثر هشت هفته مکمل کورکومین بر آسیب عضلانی و التهاب، متعاقب یک جلسه فعالیت قدرتی حاد در بازیکنان مرد فوتسال بود.

    مواد و روش ها

    20 فوتسالیست (سن (سال): 3/88±26/06 و :BMI 3/17±24/4) داوطلب شرکت در تحقیق، به طور تصادفی درگروه های مکمل و کنترل قرارگرفتند. خونگیری در چهار مرحله انجام شد. پس از خونگیری اول از گروه های مکمل و کنترل، یک جلسه تمرین قدرتی حاد دایره ای در 5 ایستگاه و سه ست با 75 درصد 1RM انجام شد. سپس، خونگیری دوم صورت گرفت. 48 ساعت بعد، گروه مکمل، 150 میلی گرم قرص کورکومین را سه روز در هفته به مدت 8 هفته مصرف کردند. 48 ساعت بعد از آخرین مصرف، خونگیری سوم از دو گروه انجام شد. سپس گروه های مکمل و کنترل، تمرین حاد قدرتی دایره ای دوم را انجام دادند و خونگیری چهارم صورت گرفت. گروه کنترل طی هشت هفته دارونما مصرف کردند. داده ها از طریق نرم افزار SPSS ویرایش 25 و با آزمون تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    مصرف هشت هفته مکمل کورکومین؛ کراتین کیناز، گلبول های سفید، نوتروفیل ها و مونوسیت ها را متعاقب فعالیت قدرتی حاد دوم به طور معنی داری کاهش داد (0/05 <P)؛ در حالی که لنفوسیت ها تغییر معنی داری نداشتند (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد، مصرف مکمل کورکومین آسیب عضلانی و التهاب را در مردان فوتسالیست کاهش می دهد. بنابراین توصیه می شود مربیان و بازیکنان مرد فوتسال از مکمل کورکومین جهت کاهش آسیب و التهاب عضلانی، متعاقب فعالیت مقاومتی حاد استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، مکمل کورکومین، کراتین کیناز، گلبول های سفید خون
  • سمانه شاهی صنوبری، حمیدرضا آقامحمدیان شعرباف*، مجید معینی زاده صفحات 752-760

    ناباروری یکی از مشکلات شایع بشری است که شیوع آن در کشورهای در حال توسعه خصوصا ایران بیشتر است. ناباروری سلامت جسمی، روانی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری بر سلامت روان و کیفیت زناشویی زنان نابارور بود. مطالعه حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش جزء تحقیقات شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری است که همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان نابارور مراجعه کننده به مجموعه طب ثامن بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند. در این پژوهش 30 نفر از زنان نابارور، بصورت داوطلبانه انتخاب و در دو گروه آزمایش(N=15) و کنترل(N=15) بطور مساوی قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پروتکل روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری و پرسشنامه سلامت روان گلدبرگ(GHQ-28) و مقیاس کیفیت زناشویی باسبی و همکاران (RDAS)  است. پرسشنامه ها قبل و بعد از مداخله و همچنین یک ماه پس از اتمام درمان تکمیل گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS-26 و با بهره گیری از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها حاکی از آن بود که سلامت روان و کیفیت زناشویی در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشته است. بنابراین به نظر می رسد روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری تاثیر مثبتی بر سلامت روان و کیفیت زناشویی زنان نابارور داشته باشد.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا مبتنی بر خیرباوری، سلامت روان، کیفیت زناشویی، ناباروری
  • فاطمه عصاریان، فاطمه سادات قریشی*، رضوان ساعی، سمیرا احمدیان، افشین احمدوند صفحات 761-766
    سابقه  و هدف

    بیش فعالی همراه با  کمبود توجه  شایعترین اختلال روان پزشکی در کودکان می باشد.با توجه به شیوع بالای اختلال  و پیامدهای روان شناختی آن و عدم پاسخ به درمان در  30-20 درصد کودکان به ریتالین ، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر ریسپریدون همراه با ریتالین در درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی انجام گرفت  .

     مواد وروش ها

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی ، 60 نفر از کودکان  سن 6 تا 12 سال  مبتلا به بیشفعالی همراه با نقص توجه  بر اساس  کرایتریای DSM-V  به روش تصادفی در دو گروه ریتالین و پلاسبو ، ریتالین و ریسپریدون تقسیم شدند  . دوز ریتالین با  mg/kg 5/0روزانه شروع شده و تا حداکثر  mg/kg1 افزایش داده شد. دوز ریسپریدون 25/0 میلی گرم روزانه شروع و تا حداکثر 1 میلی گرم روزانه داده شد. شدت بیش فعالی همراه با نقص توجه در خط پایه و هفته های 2، 3، 4 و 6 بعد از تجویز دارو ارزیابی شد . شدت اختلال با   پرسشنامه ی ADHD rating scale  سنجیده شد. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها توسط نرم افزار SPSS-19  تحلیل شدند.

     نتایج

    تجزیه و تحلیل با اندازه گیری مکرر ANOVA تفاوت معنی داری بین دو پروتکل در نمره مقیاس رتبه بندی ADHD نشان نداد (P> 0.05). در طول 6 هفته درمان بهبود قابل توجهی در علایم بیش فعالی همراه با نقص توجه  در هر دو گروه مشاهده شد (p<0,05).

     نتیجه گیری

    ریسپریدون و ریتالین میتوانند در درمان کودکان مبتلا به بیش فعالی  همراه با نقص توجه  موثر باشند و بخوبی تحمل شوند.  همچنین اضافه کردن ریسپریدون به ریتالین می تواند از بروز عوارض جانبی ریتالین از قبیل بیخوابی و بی اشتهایی جلوگیری نماید وباعث   شود تا  دوز پایینتری از ریتالین در کنترل علایم نیاز باشد .

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی، کمبود نقص توجه، ریتالین، ریسپریدون
  • سلمان زارعی*، احمد کاظمی پور صفحات 767-776
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون اعتیاد و پیامدهای مخرب آن شناخت عوامل موثر بر گرایش به اعتیاد نوجوانان می تواند گام مفیدی در راستای پیشگیری از اعتیاد باشد؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش تعدیل کننده سالم زیستی مذهبی و خودتمایزیافتگی در رابطه بین ملال روان شناختی با گرایش به اعتیاد انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر مقطع متوسطه شهر نورآباد در سال تحصیلی 1398-1397 بود که تعداد 360 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از سیاهه چندبعدی سالم زیستی مذهبی، مقیاس چندبعدی حالت ملال روان شناختی، پرسش نامه خودتمایزیافتگی و مقیاس آمادگی اعتیاد، گردآوری شد و با ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد بین ملال روان شناختی با گرایش به اعتیاد رابطه مثبت معنا داری (01/0 p<، 44/0 =r)، بین سالم زیستی مذهبی با گرایش به اعتیاد (01/0 p<، 29/0- =r) و بین خودتمایزیافتگی با گرایش به اعتیاد (01/0 p<، 38/0- =r) رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین، بر اساس نتایج رگرسیون سلسله مراتبی، نقش تعدیل کننده سالم زیستی مذهبی (01/0 p<، 16/0=β) و خود تمایزیافتگی (01/0 p<، 25/0=β) در رابطه بین ملال روان شناختی و گرایش به اعتیاد مورد تایید قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر شواهدی برای نقش تعدیل کننده سالم زیستی مذهبی و خودتمایزیافتگی در رابطه بین ملال روان شناختی با گرایش به اعتیاد فراهم آورد؛ بنابراین، توسعه سالم زیستی مذهبی و آموزش خودتمایزیافتگی در میان دانش آموزان می تواند روش مطلوبی جهت محافظت از آن ها در برابر اثرات منفی ملال روان شناختی و در نتیجه گرایش به اعتیاد باشد

    کلیدواژگان: اعتیاد، تمایزیافتگی، سالم زیستی، مذهب، ملال، نوجوانان
  • سید جواد نصیری، مرتضی مازوچی*، اکرم سادات رضوی زاده صفحات 777-783
    سابقه وهدف

    با توجه به عوارض نسبتا بالای جراحی هیپوسپادیاس، هدف از انجام این تحقیق تعیین بروز و فاکتورهای خطر عوارض جراحی هیپوسپادیاس در کودکان مورد جراحی قرار گرفته  در بیمارستان فوق تخصصی علی اصغر تهران در سال 1396 بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 90 کودک بالای شش ماه که تحت جراحی درمانی هیپوسپادیاس قرار گرفتند انجام شد. اطلاعات مربوط به فاکتورهای خطر توسط پرسشنامه محقق ساخته در زمان پذیرش و در زمان ترخیص جمع آوری شدند.همچنین عوارض جراحی دو هفته بعد از جراحی و تا یکسال پس از آن بررسی و در پرسشنامه وارد گردید.یافته ها باکمک test t- وchi-square test یاFisher Exact test  مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    تنها عارضه جراحی مشاهده شده فیستول اورتروکوتانیوس بود که در 18.9٪ بیماران دیده شد.فاکتورهای خطری که با عوارض جراحی هیپوسپادیاس رابطه داشتند شامل وزن کم موقع تولد،تزریق تستوسترون قبل از جراحی، وجود هیپوسپادیاس از نوع پنواسکروتال یا اسکروتال ،استفاده از تکنیک جراحیDucket  و نگه داشتن طولانی کاتتر ادراری بود ، اما سن کودک در زمان جراحی ، سن حاملگی ، سابقه فامیلی هیپوسپادیاس  با عوارض جراحی همراهی نداشتند.

    نتیجه گیری

    توصیه می شود بخصوص در کودکان با وزن کم موقع تولد و انواع پنواسکروتال یا اسکروتال هیپوسپادیاس دقت بیشتری از لحاظ تکنیک جراحی بعمل آید و همچنین در صورت امکان از تجویز تستوسترون قبل از جراحی و از تکنیک جراحی Ducket  اجتناب شود.

    کلیدواژگان: هیپوسپادیاس، عوارض جراحی، عوامل خطر، فیستول
  • آتوسا سعیدیان، مروارید احدی*، سعید ملیحی، غلامرضا صرامی، محمدرضا صیرفی صفحات 784-790
    سابقه و هدف

    بیماری آسم، به عنوان یک بیماری جسمانی تحت تاثیر مسایل روان شناختی قرار دارد. میزان شیوع آسم در ایران حدود 5/5 درصد است. پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای تاب آوری در ارتباط بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به آسم انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه بیماران مبتلا به آسم کلینیک تخصصی آسم بیمارستان صیاد شیرازی شهر گرگان تشکیل دادند. نمونه ی پژوهش شامل 127 نفر که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند و به پرسشنامه های حمایت اجتماعی سیمت و همکاران (1988) تاب آوری را کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه ی رفتارهای خودمراقبتی نیکنامی و همکاران (1392) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و نرم افزارهای  Amos-16 و SPSS-24 تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل مدل نشان داد مدل اولیه با داده ها برازش مطلوبی دارد. همچنین بررسی نقش میانجی گرانه نیز نشان داد تاب آوری در ارتباط بین حمایت اجتماعی ادراک شده و رفتار خودمراقبتی نقش میانجی گرانه معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه پیشنهاد می کند که در طراحی مداخلات روانشناختی برای افراد مبتلا به  آسم، به نقش تاب آوری در ارتباط بین حمایت اجتماعی ادراک شده و خودمراقبتی توجه نمود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، حمایت اجتماعی، خودمراقبتی، بیماران مبتلا به آسم
  • ناعمه حقیقت، آیدا ترک زبان، نسرین شریفی* صفحات 791-800
    سابقه و هدف

    بر اساس شواهد پیشین افسردگی ممکن است با تمایلات غذایی خاصی مرتبط باشد. از آنجا که فرهنگ غذایی هر کشور می تواند بر این ارتباط تاثیر گذار باشد و مطالعات اندکی در ایران در این رابطه موجود است، پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین افسردگی و تمایلات غذایی انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع مقطعی و افراد نمونه 100 نفر از دانشجویان دختر دانشگاه علوم پزشکی اهواز در سال 1392 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی به مطالعه وارد شدند. افسردگی در دانشجویان به وسیله پرسشنامه افسردگی بک (BDI) و تمایلات غذایی به وسیله پرسشنامه اعتبارسنجی شده " تمایلات غذایی- ویرایش فارسی" (FCI-Persian) که به صورت خود ایفا تکمیل شدند، بررسی گردید. روش های آماری شامل ضرایب همبستگی پیرسون و اسپیرمن بود. از نرم افزار آماری SPSS ،ویرایش 16 جهت تجزیه و تحلیل آماری داده ها استفاده گردید.

    نتایج

    همبستگی آماری معنی داری بین افسردگی و تمایلات غذایی به دست نیامد.  با این حال، افسردگی در دانشجویان با تمایل به مصرف ژله، همبستگی معنی دار و مثبت (272/0 = r و 006/0 = P) و با تمایل به مصرف ترشی ها همبستگی معکوس و معنی داری داشت (238/0- = r و 017/0 = P). همبستگی آماری معنی داری بین افسردگی و نمایه توده بدن(BMI) به دست نیامد. با این حال میانگین BMI با تمایل به مصرف شکلات کاکایویی همبستگی معنی داری داشت (288/0- =r  و 004/0 =P). به علاوه بین تعداد روزهای گذشته از شروع قاعدگی و تمایل به مصرف کباب، گوشت قرمز، ماکارونی و برنج همبستگی آماری معنی داری مشاهده شد. یافته های مطالعه ی حاضر نشان داد که حالات افسردگی در دانشجویان با مصرف بیشتر ژله و مصرف کمتر ترشی ها همراه بود. به نظرمی رسد توصیه به مصرف مواد غذایی با محتوای کربوهیدرات و کالری کمتر در کنار راهکارهای روان درمانی جهت تخفیف افسردگی، می تواند باعث حفظ سلامتی و پیشگیری از اضافه وزن و چاقی در دانشجویان دخترگردد. به علاوه، مطالعات بیشتری نیاز است تا نشان دهد که تمایلات ویژه ی غذایی در دوران پیش از قاعدگی همچون تمایل به مصرف برنج، ماکارونی و گوشت قرمز، ممکن است یک واکنش فیزیولوژیک بدن در جهت تامین کربوهیدرات و ریز مغذی هایی چون آهن ، روی و ویتامین های گروه B باشد که موجب تخفیف علایم جسمی و روانی سندروم پیش از قاعدگی می گردند.

    کلیدواژگان: افسردگی، تمایلات غذایی، دانشجویان
  • نوشین موسوی*، سید غلامعباس موسوی، مریم طاهری، حمیدرضا طالاری صفحات 801-806
    سابقه و هدف

    انسداد روده یکی از شایعترین اعمال جراحی اورژانسی می باشد. شایعترین علل آن، چسبندگی های ناشی از جراحی های قبلی، فتق، تومورها و در اطفال انواژیناسیون می باشد. یکی از علل نادرتر انسداد، بزوار می باشد که در ارتباط با مصرف میوه های خاصی از جمله خرمالو است. با توجه به میزان مصرف بالای این میوه در منطقه کاشان ، تصمیم گرفته شد علل انسداد مکانیکی روده و توزیع فصلی آن در کاشان بررسی گردد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی، پس ار تصویب پروپوزال، بر روی بیمارانی که از فروردین 1390 تا اسفند 1395 با تشخیص انسداد روده در بیمارستان شهید بهشتی کاشان بستری شدند انجام گرفت. اطلاعات مربوطه شامل خصوصیات دموگرافیک، علل انسداد روده، محل انسداد و فصل زمان بستری از پرونده بیماران استخراج و ثبت شدند. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار SPSS  شده و برای تحلیل از آزمون های کای دو و فیشر استفاده گردید.

    نتایج

    370 بیمار با میانگین سنی 05/10±07/52 وارد مطالعه شدند. چسبندگی ناشی از جراحی قبلی با 26.2% شایعترین علت انسداد بوده است. انواژیناسیون با 8.6% و بزوار با 7.2%، دومین و سومین علت شایع بوده اند. در بیمارانی که بعلت انسداد تحت عمل جراحی قرار گرفته اند، شایعترین علل انسداد چسبندگی (18.9%) و بزوار (15.6%) بوده اند. چسبندگی ناشی از جراحی قبلی، در همه فصول شایعترین علت انسداد بوده است. بزوار در فصل پاییز و زمستان (به ترتیب 8.7% و 7.8%) شیوع بالاتری نسبت به سایر فصول داشته است. شیوع بزوار در مطالعه ما، بالاترین میزان گزارش شده تا کنون می باشد.

    نتیجه گیری

    بزوار در کاشان  علت شایعی برای انسداد مکانیکی روده  به ویزه در فصل پاییز و زمستان می باشد. این یافته احتمالا مرتبط با مصرف بالای خرمالو و سایر میوه های ایجاد کننده بزوار می باشد. با توجه به عوارض و مرگ ومیر مرتبط با انسداد روده، اقدامات پیشگیرانه مانند آموزش همگانی و بهبود بهداشت دهان و دندان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: انسداد روده، بزوار، علت انسداد، چسبندگی روده
  • حمیدرضا مصلح، مهدی مهدی زاده، فاطمه مرادی، آلاء معین زاده، روناک شعبانی* صفحات 807-812
    سابقه

    اخیرا در سال 2019 ، یک نوع ویروس جدید از خانواده کرونا (Sars-CoV-2) در چین شناخته شد. ACE2 یک متالوپروتیاز روی است که در سیستم آنژیوتانسین نقش دارد. گزارش های اولیه نشان می دهد که 2019-nCoV و SARS-CoV میل به سلولهایی دارند که ACE2 را بر روی سطح خارجی خود بیان می کنند. ACE2 به طور گسترده ای در ارگان های مختلفی مانند تخمدان ها و دیگر بافت های دستگاه تناسلی زنان بیان می شود و بنابراین می تواند به Sars-CoV-2 برای ورود به این دستگاه کمک کند. عفونت COVID-19 ممکن است اثرات خطرناکی بر روی زنان باردار داشته باشد و یا حتی سبب ناباروری و دیگر اختلالات دستگاه تولید مثل زنان گردد.

     روش کار

    در جولای 2020 به تحقیق در پایگاه های اطلاعاتی پاب مد و گوگل اسکولار پرداختیم. مقالاتی که عنوان و یا چکیده غیر مرتبط داشتند را حذف کردیم. در نهایت مطالعاتی را که بیشترین ارتباط را به موضوع ما داشتند انتخاب کردیم.

     نتایج

     ACE2 اتصال ویروس کرونا را به غشای سلول میزبان تسهیل می کند. در نتیجه ویروس ژنوم خود را وارد سلول هدف خواهد کرد. ثابت شده است که ACE2 در ارگان های مختلف دستگاه تناسلی زنان بیان می شود و بنابراین SARS-CoV-2 می تواند به این سلول ها وارد شود. در مطالعات انجام گرفته تا به امروز هجوم کرونا ویروس جدید به سلول های گرانولوزا و بافت تخمدان، سلولهای اپیتلیال آندومتر، واژن ، رحم و جفت به اثبات رسیده اند.

     نتیجه گیری

    SARS-CoV-2 توانایی ایجاد اختلال در باروری زنان را دارد. این ویروس به کمک ACE2 با هجوم به بافت های تناسلی زنانه، می تواند در روند استروییدوژنز ، فولیکولوژنز و تخمک گذاری اثر گذارد و در نهایت ممکن است منجر به اختلال قاعدگی، سقط جنین و حتی ناباروری شود. هر چند که تا به امروز، هیچ گزارشی از حضور ویروس کرونا در سیستم تولید مثل زن گزارش نشده است و هیچ مطالعه ای در دست نیست که ویروس SARS-CoV-2 از گیرنده های ACE2 در سیستم تولید مثل چه استفاده ای می کند و چه تاثیری در کیفیت تخمک، بارداری متعاقب آن یا رشد جنین دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین 2، ویروس کرونا، ناباروری
|
  • Hamed Abdollahi, Mohammad Amin Edalatmanesh*, Seyed Ebrahim Hosseini, Mohsen Forouzanfar Pages 704-713
    Background

    Utreoplacental Insufficiency (UPI) causes impaired fetal brain development and induces oxidative stress, which ultimately leads to intrauterine growth restriction. Due to the antioxidant properties of Hesperidin (HES), the study aimed to outcome this compound on cognitive impairment and serum level of catalase, antioxidant capacity of total and malondialdehyde following uterine-placental insufficiency in rats.

    Materials and Methods

    Thirty pregnant Wistar rats were randomly divided into 5 groups: control group, UPI+NS (Utreoplacental insufficiency+normal saline), UPI+HES25 (Utreoplacental insufficiency+Hesperidin 25 mg/kg), and UPI+HES50 (Utreoplacental insufficiency+Hesperidin 50mg/kg), UPI+HES100 (Utreoplacental insufficiency+ Hesperidin 100mg/kg). UPI was induced by obstruction of the anterior uterine arteries on day 18 of gestation. Hesperidin or normal saline gavage was performed from day 12 to 18 of gestation. Evaluation of working memory, avoidant learning and anxiety-like behaviors and then evaluation of serum levels of catalase, total antioxidant capacity and malondialdehyde content were performed in one-month-old pups.

    Results

    There was a significant decrease in working and avoidance memory, catalase levels, total antioxidants capacity with increased levels of anxiety and malondialdehyde in the UPI+ NS group compared to the control group (P<0.05). While in the HES-treated groups, there was a significant increase in working and avoidance memory, catalase level and total antioxidant capacity with a decrease in anxiety and malondialdehyde levels compared to the UPI+NS group (P<0.05(.

    Conclusion

    Hesperidin can improve memory and cognitive impairments in the model of uterine-placental insufficiency of rats by reducing oxidative stress damage.

    Keywords: Intrauterine growth retardation, Hesperidin, Oxidative stress, Anxiety, Memory-short term, Rat
  • Mohaddeseh Ahmadi, Peyman Rahimi-Feyli, Aliasghar Moghaddam, Samad Alimohammadi* Pages 714-723
    Background

    Spermatogonial stem cells (SSCs) are the foundation of spermatogenesis, because they have the capacity of self-renewal, and differentiation into spermatozoa. Freezing is the most common long-term preservation approach for SSCs. The present study aimed to investigate the cryoprotective impacts of FBS (Fetal Bovine Serum) and trehalose on caprine SSCs.

    Materials and Methods

    SSCs were isolated from prepubertal goat testis by enzymatic digestion and differential plating. Cells were divided into 9 groups. The control group included SSCs without cryoprotective agents. In the treatment groups 1, 2, 3 and 4, concentration of 10% FBS, and various concentrations of trehalose (0, 50, 100 and 200 mM), and in the treatment groups 5, 6, 7, and 8, concentration of 20% FBS and various concentrations of trehalose (0, 50, 100 and 200 mM) were used respectively. The viability rate of the cells was assessed immediately after isolation, following addition of cryoprotectant agents and after thawing. Identification of cells was confirmed by immunocytochemical staining against PGP9.5 antigen. Data were analyzed using one-way ANOVA test.

    Results

    The viability rate of SSCs in various treatments following addition of FBS and trehalose were similar to viable cells immediately after isolation. Furthermore, higher viability rates of SSCs after thawing were observed in freezing medium containing 10% FBS and 200 mM trehalose (P<0.05).

    Conclusion

    The results revealed that freezing in 10% FBS with 200 mM trehalose acts as efficient method for the cryopreservation of caprine SSCs.

    Keywords: Cryoprotectant agents, Fetal bovine serum (FBS), Trehalose, Spermatogonial Stem Cells (SSCs)
  • Maryam Akhavan-Taheri, Mojtaba Rezazadeh Valojerdi*, Bita Ebrahimi Pages 724-731
    Background

    One of the problems after cryopreservation and ovarian tissue transplantation is ischemia followed by follicles mortality. In the present study, hyaluronic acid hydrogel was used to improve angiogenesis in vitrified ovarian tissue transplantation in rat.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 22 adult female rats (~8 weeks old) with normal estrous cycles were ovariectomized, then their right ovaries were vitrified and warmed into two groups without hyaluronic acid hydrogel (VT) and encapsulated with hyaluronic acid hydrogel (VT+HA) was autotransplanted into the dorsal muscle. Daily vaginal monitoring was performed until re-initiation of first full oestrus cycles. The ovaries were removed at the end of the first estrus cycle and angiogenesis genes VEGF, CD31 and CD34 evaluated by real time PCR. Data were analyzed by Mann-Whitney test and the significance level was considered P<0.05.

    Results

    All transplants were completely successful (100% successful transplant). There was no statistically significant difference in CD34 and CD31 genes between two groups. But VEGF gene expression was significantly lower in VT+HA group (0.25±0.06) than VT group (1.00±0.05) (P<0.05). Thus, the VT group appeared more successful than the VT+HA group in expressing angiogenic genes at the end of the first estrus cycle.

    Conclusion

    Hyaluronic acid hydrogel does not play any effective role in the growth and improvement of angiogenesis after transplantation in the short term. But due to the angiogenic property of hyaluronic acid, increasing the expression of angiogenic genes in the VT + HA group may need more time.

    Keywords: Ovarian tissue, Vitrification, Ovarian transplantation, Hyaluronic acid hydrogel, Angiogenesis
  • Mehdi Asadi, Mohammad Rahmani*, Ali Kalantari Hesari, Esmail Nasiri, Milad Khosravi Sadr, Naghi Sabalani, Mahmood Tajik-Khaveh Pages 732-742
    Background

    Acetyl salicylic acid (ASA) or Aspirin is one of the most widely used drugs in the world; one of its side effects is the male reproductive system alteration. The present study aimed to investigate the effect of moderate intensity aerobic exercise on ASA-induced reproductive system alteration in rats.

    Materials and Methods

    In two stages, fifteen rats (N=15) were randomly divided into control (C, n=5), non-treatment (NT, n=5) and aerobic-treatment (AT, n=5) groups; the AT and NT groups used aspirin 12.5 mg/kg-daily/five weeks. The AT group ran at moderate intensity on a rodent-treadmill/four weeks, five sessions a week. Groups C and NT did not receive any intervention. Serum testosterone level, spermatogenesis indices and sperm parameters of rats were evaluated and the data were analyzed by one-way variance and Tukey post-hoc-test at alpha level 0.05 by SPSS.

    Results

    Data statistical analysis showed that there was a significant difference between the groups in terms of serum testosterone level (P=0.02), sperm quantity (P=0.0001), viability (P=0.001), maturity (P=0.0001), sperm DNA fracture (P=0.002), TDI, SI and RI indices, tubule diameter (P=0.0001), tubular epithelium thickness (P=0.0001) and number of Leydig cells (P=0.003), but there was no significant difference between the groups in terms of sperm motility (P=0.07). Tukey post-hoc-test showed that these differences were between NT and AT groups, but no significant difference was observed between C and AT.

    Conclusion

    It can be concluded that four-week moderate exercise helps accelerate the reproductive conditions recovery to just before taking acetyl salicylic acid (ASA) or Aspirin.

    Keywords: Aerobic exercise, Acetyl salicylic acid, Aspirin, Testosterone, Reproductive system, Rat
  • Ali Ahmadzadeh, Ameneh Pourrahim Ghouroghchi*, Roghayeh Afroundeh Pages 743-751
    Background

    Curcumin supplementation consumption is effective in reducing muscle damage and inflammation sport performance. This study aimed to effect of eight weeks of curcumin supplementation consumption on muscle injury and inflammation following an acute session of strength activity in male futsal players.

    Materials and Methods

    Twenty male futsal players (age (year): 26.06±3.88 and BMI: 24.4±3.17) volunteered to participate in the study and were randomly assigned to supplementation and control groups. Blood sampling was performed in four stages. After the first blood sampling from both supplementation and control groups, one acute session of circular strength training in 5 stations and 3sets with 75%1RM were performed. The second blood sampling was performed. Forty-eight hours later, the experimental group used 150 mg curcumin supplementation tablet, 3 days a week during 8 weeks. Forty-eight hours after the last using, blood sampling was performed in both groups. Both supplementation and control groups performed the second acute circular strength training and one hour later, the fourth stage blood sampling was performed. Control group consumed placebo during 8 weeks. Data were analyzed using SPSS software version 25 using mixed analysis of variance.

    Results

    The results showed that 8 weeks curcumin supplementation consumption, significantly decreased creatine kinase, white blood cells,  neutrophils and monocytes following acute second strength activity (P<0.05). However, Lymphocytes did not change significantly (P>0.05).

    Conclusion

    It seems that curcumin supplementation consumption can reduce exercise-induced muscle injury and inflammation in male futsal players. So, it is recommended that male futsal coaches and players use curcumin supplements to reduce muscle damage and inflammation after an acute strength activity.

    Keywords: Resistance training, Curcumin supplementation, Creatine kinase, White blood cells
  • Samaneh Shahi Senobari, Hamid Reza Aghamohammadian Sharbaf*, Majid Moeenizadeh Pages 752-760

    Infertility is one of the most common human problems that its prevalence is more in developing countries, especially Iran. Infertility affects the physical, mental and social health of individuals. Infertility affects not only physical but also mental and social health of individuals. The aim of this study was to determine the effectiveness of Positive Psychotherapy Based on Belief to Good on mental health and marital quality of infertile women. The present study is a quasi-experimental research with a pre and posttest and follow-up plan in terms of practical purpose and method, which is accompanied by a control group. The statistical population of this study included all infertile women referred to Samen Medicine Clinic, who were selected by convenience sampling method. In this study, 30 infertile women were selected voluntarily and divided into two experimental (N=15) and control groups (N=15). The research instruments include the Positive Psychotherapy Based on Belief to Good protocol, Goldberg Mental Health Questionnaire (GHQ) and the Busby et al Marital Quality Scale (RDAS). Questionnaires were completed before and after the intervention and also one month after the end of treatment. Data analysis was performed using SPSS-26 and repeated measures analysis of variance. The results showed that mental health and marital quality increased significantly in the experimental group compared to the control group. Therefore, it seems that Positive Psychotherapy Based on Belief to Good has a positive effect on mental health and marital quality of infertile women.

    Keywords: Positive Psychotherapy Based on Belief to Good, Mental Health, Marital Quality, and Infertility
  • Fatemeh Assarian, Fatemeh Sadat Ghoreishi*, Rezvan Saei, Samira Ahmadian, Afshin Ahmadvand Pages 761-766
    Background

    Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) is the most common psychiatric disorder in children. Due to the high prevalence of the disorder and its psychological consequences and the lack of response to treatment in 20-30% of children to Ritalin, the present study was conducted to evaluate the effect of Risperidone with Ritalin in the treatment of children with ADHD.

     Material and Methods

    :In this clinical  trial study, 60 children, aged 6-12 years,   with ADHD based on  DSM-V criteria, Were randomly divided into two groups of Ritalin and placebo, Ritalin and Risperidone . The dose of Ritalin was started at 0.5 mg / kg daily and increased to a maximum of 1 mg / kg and     Risperidone dose was started at 0.25 mg daily and given up to a maximum of 1 mg daily.The severity of ADHD was assessed at baseline, 2 , 3 , 4  and 6-week after starting the drugs administration. The severity of the disorder was measured by the ADHD rating scale questionnaire. After collecting data, data were analyzed by SPSS-19 software.

    Results

    Analysis with repeated measure ANOVA showed no significant differences between the two protocols on the ADHD Rating Scale scores (P > 0.05). Significant improvement in ADHD symptoms was observed in both group over the 6 weeks of treatment (P< 0.05). No serious side effects were seen in this study.

    Conclusion

    Risperidone and Ritalin can be effective in treating children with ADHD and are well tolerated. Also, adding Risperidone to Ritalin can prevent side effects such as insomnia and anorexia and may require a lower dose of Ritalin to control symptoms .

    Keywords: Hyperactivity disorder, Attention deficit, Ritalin, Risperidone
  • Salman Zarei*, Ahmad Kazemipour Pages 767-776
    Background

    Due to the increasing rate of addiction and its destructive consequences, recognizing the factors that contribute to addiction tendency among adolescents can be a useful step toward prevention of addiction. Therefore, the aim of the present study was to investigate the moderating role of religious well-being and self-differentiation in the relationship between boredom and addiction tendency.

    Materials and Methods

    The research design was descriptive – correlational. The statistical population was high school male students in Nourabad at the academic year 1397-1398 that a total of 360 students were selected by cluster sampling. Data were collected using Multi-dimensional Religious Well-being Inventory, Multidimensional Scale of Boredom, Differentiation of Self Inventory-Revised, and Addiction Proneness Scale. Then, collected data were analyzed using Pearson correlation and hierarchical linear regression.

    Results

    The results showed a positive and significant relationship between boredom and addiction tendency (r= 0.44, p<0.01), a negative and significant relationship between religious well-being and addiction tendency (r= - 0.29, p<0.01) and between self-differentiation and addiction tendency (r= - 0.38, p<0.01). Also, based on hierarchical regression’ results the moderating role of religious well-being (β= 0.16, p<0.01) and self-differentiation (β= 0.25, p<0.01) in the relationship between boredom and addiction tendency was confirmed.

    Conclusion

    The present provided evidence for the moderating role of religious well-being and self-differentiation in the relationship between boredom and addiction proneness. Therefore; developing religious well-being and training self-differentiation among adolescents could be a good way to protect them in the face of boredom and addiction tendency.

    Keywords: Adolescent, Addiction, Boredom, Differentiation, Religion, Well-being
  • Seiied Javad Nasiri, Morteza Mazoochi*, Akramsadat Razavizadeh Pages 777-783
    Background and aims

    Due to the relatively high complications of hypospadias surgery,the aim of this study was to determine the incidence and risk factors for hypospadias surgery complications in children undergoing surgery at Aliasghar hospital in Tehran in 2017.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 90 children over six months who underwent surgical treatment of hypospadias. Information on risk factors was collected by a researcher-made questionnaire at the time of admission and at the time of discharge. Also, surgical complications were evaluated two weeks after surgery and up to one year after that and entered in a questionnaire. Findings were analyzed using t-test and chi-square test or Fisher Exact test.

    Results

    The only surgical complication was urethrocutaneous fistula, which was seen in 18.9% of patients. Risk factors associated with complications of hypospadias surgery include low birth weight, preoperative testosterone injection, presence of penoscrotal or scrotal hypospadias, Ducket`s surgical technique and  Prolonged retention of the urinary catheter, but the age of the child at the time of surgery, gestational age, and family history of hypospadias  were not associated with surgical complications.

    Conclusion

    It is recommended to be more careful in terms of surgical technique, especially in children with low birth weight and penoscrotal or scrotal hypospadias, and if possible, avoid testosterone before surgery and Ducket`s technique for surgery.

    Keywords: Hypospadias, postoperative complications, risk factors, fistula
  • Atosa Saeidian, Morvarid Ahadi*, Saeed Malihi, Gholam Sarami, Mohamadreza Sirafi Pages 784-790
    Background

    Asthma, as a physical illness, is affected by psychological issues. The prevalence of asthma in Iran is about 5.5%. The aim of this study was to investigate the mediating role of resilience in the relationship between social support and self-care.

    Materials and Methods

    research method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population of the study was all patients with asthma in the specialized asthma clinic of Sayad Shirazi Hospital in Gorgan (N = 200). According to the sample size, 127 people were selected through the Grace-Morgan table and entered the study. The research instruments were Simet et al.Self-Care Behavior Questionnaire. For data analysis, path analysis method was used in Amos and SPSS-24 software.

    Results

    The results of model analysis showed that the initial model has a good fit with the data. The study of mediating role also showed that resilience has a significant mediating role in the relationship between perceived social support and self-care behavior.

    Conclusion

    The findings of this study suggest that in designing psychological interventions for people with asthma, the role of resilience in the relationship between perceived social support and self-care was considered.

    Keywords: resilience, social support, self-care, patients with asthma
  • Naemeh Haghighat, Aida Torkzaban, Nasrin Sharifi* Pages 791-800
    Background

    Based on previous evidence, depression may be related to certain food cravings. Since food culture of every society could influence this association and there are few studies in Iran in this regard, present study performed to evaluate the relationship between depression and food craving.  

    Materials and methods 

    The study was cross-sectional and participants were 100 female students of Ahvaz University of Medical Sciences in the year 2013 that were entered into the study by random sampling method. Depression was assessed by Beck Depression Inventory (BDI) questionnaire and food craving was evaluated by a validated questionnaire named Food Craving Inventory (FCI-Persian). Methods for statistical analysis include Pearson and Spearman correlation coefficients. The Analysis was conducted using SPSS version 16 statistical software.  

    Results 

    The statistical significant correlation was not found between depression and food craving. However, depression had a significant positive correlation with jelly craving (r = 0.272 and P = 0.006) and inverse correlation with pickle craving  (r = -0.238, P = 0.017). The correlation between food craving and BMI was not statistically significant. However, the mean BMI was associated with the cocoa chocolate craving (r = -0.288, P=0.004). Additionally, significant association was found between the days’ number after the start of menstruation and food craving to some items such as kebob, red meat, pasta and rice.  

    Conclusion 

    The findings of the present study showed that depressive states in students were associated with more jelly consumption and less consumption of pickles. It seems that the recommendation to consume foods with low carbohydrate and calorie content along with psychotherapy strategies to alleviate depression, can maintain health and prevent overweight and obesity in female students. In addition, further studies are needed to show that pre-menstrual food cravings, such as cravings for rice, pasta, and red meat, may be a physiological response of body to provide carbohydrate and micronutrients such as iron, zinc, and B vitamins in order to reduce the physical and psychological symptoms of pre menstrual syndrome.

    Keywords: Food craving, Depression, Students
  • Nushin Moussavi*, Gholam-Abbas Moosavi, Hamidreza Talari Pages 801-806
    Background

    Bowel obstruction is a common cause of emergency surgical interventions. The most common etiologies are adhesion bands, hernias, tumors and, in children, intussusception. Bezoar is an uncommon cause of bowel obstruction. Some fruits such as persimmon tend to form bezoars, and as this fruit is used ubiquitously in Iran, we decided to evaluate the etiology and seasonal distribution of bowel obstruction in Kashan.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was performed on patients who were admitted due to intestinal obstruction in Shahid Beheshti Hospital, Kashan, from April 2012 to March 2017. Relevant information including demographic data, etiology of bowel obstruction and the season of admission were obtained. Data were entered in SPSS software. For analysis, chi-squared test and Fisher test were used.

    Results

    Three-hundred seventy patients with a mean age of 52.07 ± 10.05 years were included. Adhesion band was the most common etiology of bowel obstruction (26.2%), followed by intussusception (8.6%) and bezoar (7.2%). Adhesion band was the most common etiology in all seasons; bezoars were more common in fall and winter (8.7% and 7.8% respectively). The incidence of bezoar in our study is the highest ever reported in the literature.

    Conclusion

    Bezoar is a common cause of bowel obstruction in Kashan. As a higher incidence was observed in fall and winter, it is probably associated with ingestion of bezoar-inducing fruits such as persimmon. According to this high incidence and associated morbidity and mortality, preventive measures, including patient education and improvement of dental health seem to be essential.

    Keywords: bowel obstruction, intestinal obstruction, etiology, bezoar, adhesion band
  • Hamidreza Mosleh, Mehdi Mehdizadeh, Fatemeh Moradi, Alaa Moeinzadeh, Ronak Shabani* Pages 807-812
    Background

    Recently in 2019, a novel virus from coronavirus family (Sars-CoV-2) was introduced in China. ACE2 is a zinc metalloprotease played role in the angiotensin system. Earliest reports indicate that 2019-nCoV and SARS-CoV tend to cells that express ACE2 on their surface. ACE2 is widely expressed in various organs such as the ovaries and other tissues of the female reproductive system and therefore can help Sars-CoV-2 to enter this system. COVID-19 infection can have dangerous effects on pregnant women or even cause infertility and other disorders of the female reproductive system.

     Methods

    In July 2020, we researched on the PubMed and Google Scholar databases. We excluded articles that had an unrelated title or abstract. Finally, we selected the studies that were most relevant to our research subject.

     Results

    ACE2 facilitates the attachment of the corona virus to the host cell membrane. As a result, the virus will enter the genome of the target cell. ACE2 has been shown to be expressed in various organs of the female reproductive system, and therefore SARS-CoV-2 can enter these cells. Studies to date have shown an invasion of new coronavirus into granulosa cells and ovarian tissue, endometrial epithelial cells, vagina, uterus and placenta.

    Conclusion

    SARS-CoV-2 has the potential to impair female fertility. With the assist of ACE2, the virus invades the female genital tissues, can affect the process of steroidogenesis, folliculogenesis and ovulation, and may eventually lead to menstrual irregularities, miscarriages and even infertility. To date, there have been no reports of coronavirus in the female reproductive system. At present, there is no evidence that the SARS-CoV-2 virus uses ACE2 receptors in the reproductive system or how they affect oocyte quality, ensuing pregnancy, or fetal growth.

    Keywords: Covid-19, ACE2, SARS-CoV, Infertility