فهرست مطالب

اندیشه آماری - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1399)

نشریه اندیشه آماری
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 50، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامرضا محتشمی برزادران* صفحات 1-11

    توماس بیز 1 بنیانگذار نگاه بیزی در سال 1719 وارد دانشگاه ادینبرو شد که در رشته منطق و الهیات تحصیل کند. در بازگشت سال 1722 در کنار پدر خود در کلیسای کوچکی مشغول فعالیت شد. او همچنین ریاضی دان بود و در سال 1740 کشف بدیعی را نمود که هرگز آنرا منتشر نکرد، اما دوست وی ریچارد پرایس آن را پس از مرگ وی در سال 1761 در میان یادداشت های او یافت، مجددا ویرایش کرد و آن را منتشر نمود ولی تا زمان لاپلاس کسی بدان اهمیت نداد تا اواخر قرن 18 میلادی که خصوصا در اروپا داده ها از قابلیت اطمینان برابر برخوردار نبودند. پیر−سیمون لاپلاس، ریاضیدان جوان، به این باور رسید که نظریه احتمال کلید را در دست دارد، و او به طور مستقل مکانیسم بیز را کشف کرد و در سال 1774 منتشر کرد. لاپلاس اصل را نه با یک معادله بلکه با کلمات بیان کرد. امروزه آمار بیز به عنوان رشته ای از علم آمار از لحاظ فلسفی و تعبیر احتمال بسیار پراهمیت است و به قضیه بیزکه پس از مرگ بیز ارایه شد معروف گشته است. آلن تورینگ دانشمند علوم کامپیوتر، ریاضیدان و فیلسوف بریتانیایی است که امروزه به عنوان پدر علم کامپیوتر و هوش مصنوعی شناخته می شود. دستاوردهای برجسته او در طول زندگی کوتاهش حاصل ماجراجویی هاییک ذهن زیبا است که در نهایت با مرگی مشکوک برای همیشه خاموش شد. در طول جنگ جهانی، تورینگ در بلچلی پارک مرکز کد شکنی انگلستان مشغول و برای مدتی مسیول بخش مربوط به تحلیل نوشته های رمزی نیروی دریایی آلمان بود. او چند روش و بطور خاص از نگاه بیزی بدون اینکه نامش را ببرد برای شکستن رمزهای آلمان ها ابداع کرد، همینطور روش ماشینی الکترومکانیکی که می توانست ویژگی های ماشین انیگما را پیدا کند نیز در زمره کارهای بزرگ وی می توان قلمداد کرد. آلن تورینگ دانشمندی پیشرو بود که نقش مهمی در توسعه علوم کامپیوتری و هوش مصنوعی و احیای اندیشه بیزی ایفا کرد. تورینگ به کمک آزمایش تورینگ سهم موثر و محرکی در زمینه هوش مصنوعی ارایه کرد. او سپس در آزمایشگاه ملی فیزیک در انگلستان مشغول به کار شد، و یکی از طرح های اولیه برنامه ذخیره شده کامپیوتر را ارایه کرد، هرچند که کار کند، که به عنوان « منچستر مارک 1 » در واقع ساخته نشد. در 1948 به دانشگاه منچستر رفت تا روی اولین کامپیوتر حقیقی دنیا شناخته شد. در هر حال بعدها نقش قاعده و قانون بیز در تحولات علمی روزبروز اهمیت آن آشکارتر میشود. وبسیاری روش های احتمالی بیزی در قرن بیست و یک پیشرفت های مهمی رادر تبیین و به کار گیری آمار بیزی در توسعه غلمی رقم زده است و معضلات زیادی از دنیا را حل و فصل کرده است تکنولوژی نوین جهانی در گرو اندیشه های بیزی رشد کرده که در این مقاله مروری بر این نگاه خواهد گردید .

    کلیدواژگان: توماس بیز، تورینگ، جنگ جهانی، قاعده بیز، اینیگما، سیمون لاپلاس، آمار بیزی، فیشر، بیز در قرن 21، آینده بیزی گرایی
  • محمدرضا فریدروحانی*، بهداد مصطفایی، سید محمدابراهیم حسینی نسب صفحات 13-17

    امروزه به موازات رشد روزافزون علم و فناوری، داده هایی با ماهیت تابعی به سهولت جمع آوری می شوند. از اینرو تحلیل آماری چنین داده هایی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. همانند تحلیل های چند متغیره ترکیبات خطی از متغیرهای تصادفی نقشی کلیدی در تحلیل داده های تابعی دارند. در این میان نقش نظریه ی فضاهای هیلبرت با هسته ی بازآفرین بسیار حایز اهمیت است. در این مقاله، مفهومی عام از تحلیل تشخیصی خطی فیشر که توسط شین (2008) معرفی شده و تعمیمی از روش چند متغیره کلاسیک برای داده های تابعی است، مرور شده است. در این تعمیم یک نگاشت دوسویی که فرایند تصادفی نوع دوم را با فضای هیلبرت با هسته بازآفرین تولید شده بوسیله تابع کوواریانس درون رده ای ارتباط می دهد، بکار گرفته می شود. در نهایت داده های هواشناسی کشور در سال 2008 به منظور رده بندی اقلیمی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: فضای هیلبرت با هسته بازآفرین، تحلیل تشخیصی خطی، داده های تابعی، فرایند تصادفی مرتبه دوم
  • مسعود یارمحمدی*، عین الله پاشا صفحات 19-22

    فلسفه روشنی بخش و مسرت بخش است. روشنی بخش است زیرا نکات و مفاهیم ناآشنا را از تاریکخانه اذهان بیرون کشیده و به صحنه می آورد. ولی هنوز زوایای پنهانی هست که باید روشن شود. این وجه فلسفه مسرت بخش است. در فلسفه مفاهیمی هست که نقطه پایانی بر آن نیست. برای نزدیک شدن به نقطه پایانی، فلسفه شعبه شعبه شد و از این رهگذر فلسفه ی علم پدید آمد. بر فلسفه علم هم همین ماجرا رفت و فلسفه ی آمار در وجود آمد. آمار به عنوان یک علم استقرایی ریشه در مفهوم فلسفی استقراء دارد. استقراء از جمله مسایل فلسفی پر از منازعه است. ذات استقراء چنان نیست که به توان آن را ترک کرد و نه چنان است که دیگرفلسفه به آن نپردازد.
    در این مقاله ضمن مروری بر مراحل شکل گیری استقراء و ذکر تاریخ مختصری از آن و ذکر برخی فراز و فرودهای آن، به مهمترین اشکال استقراء که همان »مساله استقراء« است می پردازیم

    کلیدواژگان: استقراء، مساله استقراء، علم، قیاس
  • مهرداد تمیجی، سید محمود طاهری* صفحات 23-40

    روش های استنتاج ساختار جمعیت، و کاربردهای آن در شناسایی بیماری ها و آینده نگری درباره وضعیت جسمی و روانی انسان ها، اهمیت روزافزون یافته است. در این مقاله، ابتدا به بررسی انگیزه و اهمیت بررسی ساختار جمعیت پرداخته شده است. سپس کاربردهای استنتاج ساختار جمعیت  در زیست شناسی و درمان انواع بیماری ها شرح داده شده است. آن گاه روش های استنتاج ساختار جمعیت و همچنین یافتن مدل بیماری متناظر با هر زیرجمعیت،  برای جمعیت هایی که اعضای آن مخلوط    یا غیرمخلوط هستند، به تفکیک، تشریح شده اند.  در این باره، بر روش های استنتاج ساختار جمعیت با رویکرد بیزی،  تاکید شده است، و دلایل برتری روش های بیزی  بیان شده اند.

    کلیدواژگان: استنتاج ساختار جمعیت، مدل گرافیکی احتمالاتی، بیوانفورماتیک، مطالعات گسترده ژنوم، زنجیره مارکوف، جمعیت مخلوط
  • سیروس فتحی منش*، محی الدین ایزدی، بهاءالدین خالدی صفحات 41-53

    یکی از چالش های پیش روی تصمیم گیرندگان در حوزه های بیمه و مالی انتخاب یک معیار مناسب جهت اتخاذ تصمیم است. امید ریاضی، مطلوبیت مورد انتظار و امید ریاضی تحریف شده، سه معیار رایج در این زمینه می باشند. در این مقاله، به مطالعه این سه معیار پرداخته و با ارایه مثال هایی، تصمیمات اتخاذ شده براساس هر معیار بررسی و مورد مقایسه قرار می گیرد.

    }

    کلیدواژگان: پارادوکس الایس، پارادوکس سن پطرزبرگ، تابع تحریف، تابع مطلوبیت
  • موسی گلعلی زاده* صفحات 55-59

    نوشته حاضر ترجمه مقاله ای در مجله سیگنیفیکنس سری 17 شماره 4 در سال 2020 با عنوان "قرن سی، آر، رایو" است که با مشارکت برادلی افرون، ، شون-ایچی آماری، دونالد بی. روبین، آرنی اس. آر. سرینیواسا رایو و دیوید آر. کاکس تهیه شده  است. لذا، نمی توان این نوشته را مقاله خطاب کرد. بلکه ترجمه ای است که برای ادای دین به یک قرن فعالیت پروفسور رایو تهیه شده تا فارسی زبانانی که به طریقی با آمار در ارتباط هستند از نقش ارزنده این استاد در آمار آگاه شوند. البته، افرادی که دوره کارشناسی آمار را گذرانده اند حداقل با دو عنوان معروف "نامساوی کرامر-رایو" و "قضیه رایو-بلکول"  که هر دو حاوی اسم "رایو" هستند، خاطراتی دارند. لذا، دانستن درباره این شخصیت بزرگ از زبان چند محقق برجسته آماری خالی از لطف نیست. فعالیت های مثمرثمر رایو که بخشی از آن ها در این نوشتار آمده است می تواند الگویی برای افرادی باشد که در وادی آمار قدم می گذارند و قصد پیروی از مسیر زندگی علمی و اجتماعی رایو را دارند.

    کلیدواژگان: رائو، افرون، آماری، روبین، کاکس
  • حمیدرضا نیلی ثانی*، مهدی جعفری صفحات 61-70

    ‏در مطالعات صورت گرفته جهت تبیین وابستگی در عناصر تصادفی، امکان وجود ترتیب بین آن ها کمتر مورد توجه قرار گرفته است. این مساله مشکلاتی را در مسیر گسترش و کاربردی شدن عناصر تصادفی وابسته ایجاد نموده که استفاده از فضاهای مشبکه ای می تواند برخی از آن ها را کاهش دهد. به همین دلیل در مطالعه پیش رو ابتدا عناصر تصادفی مشبکه ای باناخ و برخی ویژگی های آن‏ها را معرفی کرده و سپس با استفاده از ترتیب تعریف شده در فضای مشبکه ای باناخ به معرفی و مشخصه سازی وابستگی منفی ترتیبی پرداخته ایم. در پایان برخی قواعد حدی را برای دنباله ای از عناصر تصادفی مشبکه ای باناخ مقدار وابسته منفی ترتیبی مورد بررسی قرار داده و نتایج را با استفاده از عناصر تصادفی مشبکه ای شبیه سازی شده نشان داده ایم.

    کلیدواژگان: مجموعه مرتب، مشبکه ای برداری، نرم مشبکه ای، مشبکه ای باناخ، وابستگی منفی ترتیبی
  • فرزاد اسکندری*، سیما نقی زاده اردبیلی، سروش پاکنیت صفحات 71-82

    اینترنت اشیاء با دارا بودن قابلیت بسیار بالا برای بهره ور نمودن کسب و کارها در حوزه های مختلف از جمله صنایع به عنوان انقلاب آتی در فناوری اطلاعات و ارتباطات معرفی شده است. این بهره وری در زمینه بروز نوآوری و ارایه قابلیت های نو برای کسب و کارها است. صنایع مختلف در خصوص اینترنت اشیاء واکنش های مختلفی را نشان داده اند اما آنچه واضح است این است که اینترنت اشیاء در تمامی کسب و کارها و صنایع دارای کاربرد است. این کاربردها در برخی صنایع مانند بهداشت و حوزه سلامت و یا حمل و نقل پیشرفت چشمگیری داشته اما در صنایع دیگر همچون کشاورزی و دامداری در حال توسعه است. در واقع تولید داده ها بر مبنای اینترنت اشیاء از ارکان اصلی در حوزه مه داده ها و علم داده ها خواهد بود. لذا استفاده از مفاهیم و مدل های آماری که در علم داده ها مورداستفاده قرار می گیرند به خوبی می توانند در این گونه داده ها مورداستفاده قرار گیرند. از جمله مدل های آماری معتبر آمار بیزی برای مه داده ها است که مبنای استفاده در این پژوهش قرار گرفته است. در این پژوهش ضمن معرفی مفاهیم مهم و معتبر که در حوزه مه داده ها مورد استفاده قرار می گیرند به طورخاص اصول آمار بیزی برای مه داده ها و به طور مشخص برای داده های حاصل از اینترنت اشیاء توضیح داده شده است. به صورت کاربردی نیز در دو حوزه رفتار اجتماعی افراد برای علاقه مندی به استفاده از وسیله نقلیه و ترافیک شهری بررسی شده است که نتایج معتبری از نظر علمی و کار بردی در برداشته است

    کلیدواژگان: اینتر نت اشیا، نظریه بیزی، رده بندی، مصور سازی
  • تابان باغفلکی*، مرضیه کمره یی، اشکان شباک، مجتبی گنجعلی صفحات 83-95

    در تحلیل داده های طولی با پاسخ شمارشی معمولا از مدل اثرهای تصادفی پواسون یا دوجمله ای منفی با فرض توزیعی نرمال برای آنها استفاده می شود. ممکن است در برخی از کاربردها، توزیع اثرهای تصادفی نرمال نباشد. این در حالی است که بدمشخص سازی توزیع اثرهای تصادفی ممکن است باعث کاهش کارایی برآوردگرهای موجود شود. در این مقاله از توزیع لگ گامای تعمیم یافته که توزیع نرمال را به عنوان یک حالت خاص در بردارد، به عنوان فرض توزیعی اثرهای تصادفی استفاده شده است. از آنجا که تحلیل فراوانی گرای مدل با محاسبات پیچیده مواجه است، تحلیل بیزی این مدل معرفی و برای تحلیل چندین مجموعه ی داده های واقعی استفاده می شود. همچنین در یک مطالعه ی شبیه سازی عملکرد مدل پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: توزیع لگ گامای تعمیم یافته، مدل آمیخته ی پواسون، بیش پراکنش، مدل های اثرهای تصادفی، مدل دوجمله ای منفی چندمتغیره
  • رحیم چینی پرداز*، بهزاد منصوری صفحات 97-102

    انتخاب سال 2013 به عنوان سال آمار به دو حادثه ی مهم تاریخی بر می گردد. یکی انتشار کتاب تاثیر گذار «فن حدس زدن»  (برنولی 1713) توسط جیمز برنولی در سیصد سال قبل و دوم انتشار مقاله بیز در دویست و پنجاه سال قبل از سال آمار است. بدون تردید این دو اثر که بعد از مرگ نویسندگان خود منتشر شدند، تاثیر شگرفی در تیوری آمار و احتمال داشته اند. به طوری که هالد (2007) دوران رشد و تکامل آمار را از برنولی تا فیشر می داند. در مقاله حاضر نگاهی به کتاب «فن حدس زدن» شده است.

    کلیدواژگان: برنولی، عدم قطعیت، قضیه طلایی، اصل دلیل ناکافی
  • کیمیا کاظمی، محسن محمدزاده* صفحات 103-112

    در روش های متداولی که برای مدل بندی داده های بقای فضایی و عوامل موثر بر آن  استفاده می شوند، اغلب فرض بر آن است که ضرایب متغیرهای تبیینی در مناطق مختلف ناحیه مورد مطالعه تاثیر یکسانی بر زمان بقا دارند و معمولا همبستگی فضایی داده ها از طریق یک اثر تصادفی در مدل لحاظ می شود. اما در بسیاری از مسایل کاربردی عوامل موثر بر زمان بقا و خطر نسبی، در مناطق مختلف اثرات یکسانی ندارند. در این مقاله، اثرات عوامل موثر بر خطر نسبی که  در مناطق مختلف یکسان نیستند، مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور مدل های  رگرسیون فضایی و ضریب متغیر فضایی معرفی و نحوه برآورد بیزی پارامترهای آن ها ارایه می شود.  سپس سه مدل رگرسیون کلاسیک، رگرسیون فضایی و رگرسیون فضایی ضریب متغیر برای مدل بندی عوامل موثر بر خطر نسبی مازاد بیماران سرطان مری استفاده شده و خطر  ناشی از عوامل مختلف مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: داده های بقای فضایی، مدل ضریب متغیر فضایی، مدل مخاطرات فضایی
  • سید کامران قریشی*، غزل سادات قریشی صفحات 113-120

    در این مقاله ابتدا مدل های سلسله  مراتبی طولی-دینامیکی دو سطحی را تعریف خواهیم کرد. این مدل ها برای برازش مجموعه داده های طولی که ساختار وابستگی نه از طریق مشاهده ها بلکه از طریق مدل سطح دوم، که یک مدل دینامیکی برای پارامترهای مدل سلسله مراتبی است، ایجاد می شود. ابتدا روش های  مختلف براورد  ابر پارامترهای مدل های سلسله  مراتبی دو سطحی طولی-دینامیکی بحث خواهد شد سپس انواع براورد  متناظر برای ابر پارامتری که عامل ایجاد همبستگی در این مدل است ارایه خواهد شد. در ادامه یک مطالعه شبیه سازی به همراه تحلیل یک مجموعه داده واقعی خواهد آمد.

    کلیدواژگان: براورد نااریب اشتاین، براورد های انقباضی، داده های طولی، مدلهای سلسله مراتبی، مدل های دینامیکی، ناهمگنی واریانس
|
  • G. R. Mohtashami Borzadaran* Pages 1-11

    Thomas Bayes, the founder of Bayesian vision, entered the University of Edinburgh in 1719 to study logic and theology. Returning in 1722, he worked with his father in a small church. He also was a mathematician and in 1740 he made a novel discovery which he never published, but his friend Richard Price found it in his notes after his death in 1761, reedited it and published it. But until Laplace, no one cared until the late 18th century, when data did not have equal confidence in Europe. Pierre − Simon Laplace, a young mathematician, believed that probability theory was a key in his hand, and he independently discovered the Bayesian mechanism and published it in 1774. Laplace expressed the principle not in an equation but in words. Today, Bayesian statistics as a discipline of statistical philosophy and the interpretation of probability is very important and has become known as the Bayesian theorem presented after Bayesian death. Allen Turing is a British computer scientist, mathematician and philosopher who is now known as the father of computer science and artificial intelligence. His outstanding achievements during his short life are the result of the adventures of a beautiful mind that was finally extinguished forever with a suspicious death. During World War II, Turing worked in Belchley Park, the center of the British decipherment, and for a time was in charge of the German Navy’s cryptographic analysis. He devised several methods, specifically from Bayesian’s point of view, without breaking his name to crack German codes, as well as the electromechanical machine method that could find the features of the Enigma machine. Finding Enigma can also be considered one of his great works. Alan Turing was a leading scientist who played an important role in the development of computer science and artificial intelligence and the revival of Bayesian thought. Turing provided an effective and stimulating contribution to artificial intelligence through the Turing experiment. He then worked at the National Physics Laboratory in the United Kingdom, presenting one of the prototypes of a stored computer program, though it worked, which was not actually made as the ”Manchester Mark ”. He went to the University of Manchester in 1948 to be recognized as the world’s first real computer. However, later on, the role of Bayesian rule and law in scientific developments becomes more important. Many possible Bayesian methods in the 21st century have made significant advances in the explanation and application of Bayesian statistics in climate development and have solved many of the world’s problems. New global technology has grown on Bayesian ideas, which will be reviewed intion of probability is very important and has become known as the Bayesian theorem presented after Bayesian death. Allen Turing is a British computer scientist, mathematician and philosopher who is now known as the father of computer science and artificial intelligence. His outstanding achievements during his short life are the result of the adventures of a beautiful mind that was finally extinguished forever with a suspicious death. During World War II, Turing worked in Belchley Park, the center of the British decipherment, and for a time was in charge of the German Navy’s cryptographic analysis. He devised several methods, specifically from Bayesian’s point of view, without breaking his name to crack German codes, as well as the electromechanical machine method that could find the features of the Enigma machine. Finding Enigma can also be considered one of his great works. Alan Turing was a leading scientist who played an important role in the development of computer science and artificial intelligence and the revival of Bayesian thought. Turing provided an effective and stimulating contribution to artificial intelligence through the Turing experiment. He then worked at the National Physics Laboratory in the United Kingdom, presenting one of the prototypes of a stored computer program, though it worked, which was not actually made as the ”Manchester Mark ”. He went to the University of Manchester in 1948 to be recognized as the world’s first real computer. However, later on, the role of Bayesian rule and law in scientific developments becomes more important. Many possible Bayesian methods in the 21st century have made significant advances in the explanation and application of Bayesian statistics in climate development and have solved many of the world’s problems. New global technology has grown on Bayesian ideas, which will be reviewed in this article.

    Keywords: Thomas Bayes, Turing, World War II, Bayesian rule, Enigma, Simon Laplace, Bayesian statistics, Fisher, Bayes in the 21st century, The future of Bayesianism
  • Mohammadreza Faridrohani*, Behdad Mostafaiy, Mohammad Ebrahim Hosseininasab Pages 13-17

    Recently with science and technology development, data with functional nature are easy to collect. Hence, statistical analysis of such data is of great importance. Similar to multivariate analysis, linear combinations of random variables have a key role in functional analysis. The role of Theory of Reproducing Kernel Hilbert Spaces is very important in this content. In this paper we study a general concept of Fisher’s linear discriminant analysis that extends the classical multivariate method to the case functional data. A bijective map is used to link a second order process to the reproducing kernel Hilbert space, generated by its within class covariance kernel. Finally a real data set related to Iranian weather data collected in 2008 is also treated.

    Keywords: Reproducing kernel Hilbert space, linear discriminant analysis, functional data, second order stochastic processes
  • Masoud Yarmohammadi*, Eynollah Pasha Pages 19-22

    Statistics stems out from induction. Induction is a long lasting notion in philosophy. The nature of notions in philosophy are such that neither they can be solved completely nor one can leave them forever. One of the most important problem in induction is “the problem of induction”. In this paper we give a short history of induction and discuss some aspects of the problem of induction.

    Keywords: Induction, Problem of induction, Science, Deduction
  • Mehrdad Tamiji, S. Mahmoud Taheri* Pages 23-40

    Methods of inferring the population structure‎, ‎its applications in identifying disease models as well as foresighting the physical and mental situation of human beings have been finding ever-increasing importance‎. ‎In this article‎, ‎first‎, ‎motivation and significance of studying the problem of population structure is explained‎. ‎In the next section‎, ‎the applications of inference of population structure in biology and the treatment of various diseases are described‎. ‎Afterward‎, ‎the methods of inferring the population structure as well as detecting the disease model correspond to each subpopulation‎, ‎for populations whose members are admixture or not‎, ‎are described separately‎. ‎To this end‎, ‎the methods of inferring the population structure through the Bayesian approach are emphasized and the reasons for the superiority of Bayesian methods are illustrated‎.

    Keywords: Population Stratification, Probabilistic Graphical Model, Bioinformatics, Genome-Wide Association Studies, Markov Chain, Admixture Populations
  • Sirous Fathi Manesh*, Muhyiddin Izadi, Baha-Eldin Khaledi Pages 41-53

    One of the challenges for decision-makers in insurance and finance is choosing the appropriate criteria for making decisions. Mathematical expectation, expected utility, and distorted expectation are the three most common measures in this area. In this article, we study these three criteria, and by providing some examples, we review and compare the decisions made by each measure.

    Keywords: Allais paradox, distortion function, St. Petersburg paradox, utility function, ‎‎‎‎‎‎
  • Mousa Golalizadeh* Pages 55-59

    The current article is a translation of a paper published in Significance journal, 2020, Vol. 17, No. 4 captioned as “C.R. Rao’s ‎Centurychr(chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr('39') 39chr('39'))) chr (chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39'))) ‎, which has been scripted as a perception of an appreciation  note by involvements of  Bradley Efron, Shun-ichi Amari, Donald B. Rubin, Arni S. R. Srinivasa Rao and David R. Cox. Therefore, it is not possible to address this manuscript as a scientific paper, which is regularly accepted among the researchers. Evidently, the proposed translated article is prepared with the focus on appreciating professor Rao’s a century contribution in statistics. With this intention, Persian speakers, i.e., those who are somehow associated with statistics, could become aware of professor Rao’s invaluable role in spreading the statistics around the world. Absolutely, individuals that have achieved a bachelor’s degree in statistics, are familiar with at least two well-known titles:“Cramer-Rao’s inequalitychr (chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39'))) chr(chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr('39') 39chr ('39'))) and “Rao-Blackwell theoremchr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39')))chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr ('39')39chr('39'))) , possessing Rao’s designation in both titles. Needless to say, that mentioning his remarkable role in statistics and learning more about his outstanding character by some renowned statisticians, who have also made remarkable impacts on statistics, is a must. In accordance with the author of this paper, advantageous activities of Rao, some of which have come to this paper, can be considered as a model for those who enter in various fields of statistics and intend to follow Rao’s scientific and social life.

    Keywords: Rao, Efron, Amari, Rubin, Cox
  • Hamid Reza Nili Sani*, Mehdi Jafari Pages 61-70

    In this study, we first introduce the Banach lattice random elements and some of their properties. Then, using the order defined in Banach lattice space, we introduce and characterize the order negatively dependence Banach lattice random elements by the order defined in Banach lattice space. Finally, we obtain some limit theorems for the sequence of order negatively dependence Banach lattice random elements.

    Keywords: Order Set, Metric Lattice, Lattice Norm, Banach Lattice, Order Negatively Dependence
  • Farzad Eskandari*, Sima Naghizadeh Ardebili Pages 71-82

    The Internet of Things is suggested as the upcoming revolution in the Information and communication technology due to its very high capability of making various businesses and industries more productive and efficient. This productivity comes from the emergence of innovation and the introduction of new capabilities for businesses. Different industries have shown varying reactions to IOT, but what is clear is that IOT has applications in all Businesses. These applications have made significant progress in some industries such as health and transportation but is under development in others, namely agriculture and animal husbandry. In fact, the production of data bases on the Internet of Things is one of the main pillars in the field of big data and data science, Therefore, statistical concepts and models that are used in data science can be beneficially implemented in such data. Among the valid statistical models, Bayesian statistics for data is being utilized in these studies. In this research the fundamentals of Bayesian statistics for big data and most notably the data produced by IOT is explained. They have been Pragmatically examined in both road traffic as well as people’s social behavior towards using vehicles, which have had practically and scientifically valid results.

    Keywords: Internet of Things, Bayesian Theory, Classification, Visualization
  • Taban Baghfalaki* Pages 83-95

    In analyzing longitudinal data with counted responses, normal distribution is usually used for distribution of the random efffects. However, in some applications random effects may not be normally distributed. Misspecification of this distribution may cause reduction of efficiency of estimators. In this paper, a generalized log-gamma distribution is used for the random effects which includes the normal one as a special case. As the frquentist analysis faces with complex computation, the Bayesian analysis of this model is investigated and then it is utilized for analyzing two real data sets. Also, some simulation studies are conducted to evaluate the performance of the relevant models.

    Keywords: Generalized log-gamma distribution, Poisson mixed model, Count data, Overdispersion, Random-effect models, Multivariate negative binomial model
  • Rahim Chinipardaz*, Behzad Mansouri Pages 97-102

    There are two reasons that 2013 named as Statistics year. First, it was 300 year after written the book, Ars Conjectandi, by Bernoulli and the second, presentation of Bayes article 250 year ago. Hald (2007) beleive that the development period of Probability and Statistics is started from Bernoulli and ended by Fisher. This article expaline the role of Bernoulli book in Statistics.

    Keywords: Bernoulli, Uncertainly, Golden theorem, Insufficient reason principle
  • Kimia Kazemi, Mohsen Mohammadzadeh* Pages 103-112

    In conventional methods for spatial survival data modeling, it is often assumed that the coefficients of explanatory variables in different regions have a constant effect on survival time. Usually, the spatial correlation of data through a random effect is also included in the model. But in many practical issues, the factors affecting survival time do not have the same effects in different regions. In this paper, we consider the spatial effects of factors affecting survival time are not the same in the different areas. For this purpose, spatial regression models and spatial varying coefficient models are introduced. Next, the Bayesian estimates of their parameters are presented. Three models of classical regression, spatial regression and spatial varying coefficient regression are used to analyze Esophageal cancer survival data. The relative risk of various factors is examined and evaluated.

    Keywords: Spatial survival data, Spatial varying coefficient model, Spatial hazard model
  • Seyed Kamran Ghoreishi* Pages 113-120

    In this paper, we first define longitudinal-dynamic heteroscedastic hierarchical  normal  models. These models can be used to fit longitudinal data in which the dependency structure is constructed through a dynamic model rather than observations. We discuss different methods for estimating the hyper-parameters. Then the corresponding estimates for the hyper-parameter that causes the association in the model will be presented. The comparison among various  empirical estimators  is illustrated through a simulation study. Finally, we apply our methods to a  real dataset.

    Keywords: Dynamic models, Heteroscedastic, Hierarchical models, Longitudinal data, Shrinkage estimators, Stein's unbiased estimator