فهرست مطالب

مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1400)

نشریه مطالعات سیاستگذاری تربیت معلم
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آرزو احمدآبادی*، حسن رضا زین آبادی، مریم استادرحیمی صفحات 9-28

    پژوهش کنونی از نظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد کمی است که به صورت شبه آزمایشی و با استفاده از چهار گروه با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه انجام شد. در این پژوهش 40 دانش آموز از چهار مدرسه ابتدایی پسرانه در شهرستان نیشابور، که معلمان آن ها به صورت هدفمند انتخاب شده بودند، مشارکت داشتند. در هر مدرسه ده نفر از دانش آموزان پایه ششم که با نظر معلمان از هوش متوسطی برخوردار بودند، انتخاب شدند. گروه های آزمایش با استفاده از روش های تدریس کاوشگری، همیاری و معکوس و گروه گواه به روش سخنرانی در پنج جلسه 45 دقیقه ای با استفاده از پروتکل های طراحی شده آموزش دیدند. مدت این دوره پنج هفته و محتوای آن درس نهم کتاب علوم تجربی، مبحث انرژی بود. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پروتکل های طراحی شده ی تدریس در روش های همیاری، معکوس و کاوشگری و فرم های پیش آزمون و پس آزمون هر کدام با ده سوال بود؛ که روایی آن با استفاده از نظر معلمان مورد بررسی قرارگرفت. جهت تحلیل داده های آماری از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. در رابطه با سوالات تحقیق، نتایج نشان داد؛ بین روش های تدریس معکوس، کاوشگری، همیاری و سخنرانی در یادگیری دانش آموزان پایه ششم ابتدایی در مبحث انرژی علوم تجربی تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج حاکی از آن بود که بین اثر روش معکوس با اثر سایر روش ها تفاوت معناداری وجود دارد. این پژوهش کاربرد روش تدریس معکوس را برای تدریس مباحث مختلف در کنار روش های دیگری همچون همیاری و کاوشگری برای درس علوم تجربی پیشنهاد می کند.

    کلیدواژگان: روش تدریس معکوس، همیاری، کاوشگری، سخنرانی، یادگیری
  • علی اصغر محمودی کوچکسرایی*، علی نوری، محمود تلخابی صفحات 29-54

    هم زمان با پیشرفت های شگرفی که در سال های اخیر در اکتشاف سازوکارهای عصبی پایه یادگیری، حافظه، استدلال، هیجان و سایر فرایندهای شناختی فراهم آمده است، اشتیاق فراوانی به کاربست این دانش برای بهبود سیاست ها و اقدامات تربیتی نیز نمایان گشته است. به موازات این اشتیاق روزافزون از جانب تربیت شناسان، معلمان، سیاست گذاران و سایر کارگزاران تربیتی، برخی بدفهمی ها نیز متداول گشته که از آن ها به عنوان افسانه ها یا اسطوره های عصبی یاد می شود. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی افسانه های عصبی رایج در میان دانشجو-معلمان دانشگاه فرهنگیان با مشارکت تعداد 449 نفر دانشجو شش مرکز مستقر در تهران (180 مرد، 269 زن) انجام شد. برای گردآوری داده های پژوهش از یک مقیاس 59 پرسشی استفاده شد تا میزان دانش شرکت کنندگان درباره افسانه های عصبی مورد سنجش قرار گیرد. نتایج نشان داد که 8 افسانه عصبی در میان دانشجو معلمان بیش ترین رواج را دارد؛ یعنی اطلاعات نادرستی که آن ها را به عنوان واقعیت تلقی می کنند. این بدفهمی ها به ترتیب عبارتند از: سبک یادگیری حسی ترجیحی یادگیرندگان؛ ورزش های مناسب برای تمرین هماهنگی در انجام مهارت های ادراکی-حرکتی؛ برتری نیمکره ای (چپ مغزی، راست مغزی)؛ باشگاه (ورزش) مغز؛ تقدم یادگیری زبان دوم به فراگیری زبان مادری؛ هم سان عمل کردن حافظه انسان وحافظه کامپیوتر؛ تقویت ذهن کودکان از طریق مکمل های امگا3؛ و ارتقای عملکرد تحصیلی از طریق مکمل های اسید چرب (امگا 3 و 6). نتایج این مطالعه از شیوع گسترده افسانه های عصبی در میان دانشجو معلمان حکایت می کند و بنابراین پیشنهاد می شود تدابیری مناسب در جهت ارتقای سواد دانشجو-معلمان درباره کاربردهای آموزشی معتبر از دانش و پژوهش مغز اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: سواد عصب-تربیت شناختی، عصب اسطوره شناسی، تربیت معلم، علوم اعصاب تربیتی
  • فریده حمیدی*، مهدی شاملو صفحات 55-71

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر استرس شغلی و فرسودگی شغلی معلمان شهرستان مینودشت بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و در اجرا، آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه این پژوهش معلمان مرد شهرستان مینودشت بودند که 200 نفر از آن ها به روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش استرس شغلی از پرسش نامه موسسه سلامت و ایمنی انگلستانHSE(1990) و به منظور سنجش فرسودگی شغلی، از پرسش نامه مزلچ و همکاران MBI(1996) استفاده شد که روایی سازه نسخه های فارسی هر دو پرسش نامه قبلا به روش تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی تایید شده بود. پایایی کل ابزارها در این پژوهش نیز به روش محاسبه آلفای کرونباخ برای استرس شغلی و فرسودگی شغلی به ترتیب 81/0 و 84/0 محاسبه شد. تعداد 60 نفر که نمرات شان یک انحراف معیار بالاتر از میانگین بود، به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش با روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی مورد مداخله قرار گرفته اما گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام 8 جلسه آموزش ذهن آگاهی، هر دو گروه با پرسش نامه های استرس و فرسودگی شغلی مجددا در مرحله پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری داده های به دست آمده نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل پس از انجام مداخله آزمایشی در متغیرهای استرس شغلی و فرسودگی شغلی تفاوت معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین ها نشان می دهد که میانگین دو متغیر خستگی عاطفی و مسخ شخصیت در پس آزمون، در گروه آزمایش پایین تر از گروه کنترل بوده است در حالی که میانگین عملکرد فردی در گروه آزمایش در پس آزمون بالاتر از گروه کنترل بوده است.بنابراین می توان از طریق آموزش ضمن خدمت به روش کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، در جهت کاهش استرس و فرسودگی شغلی معلمان گام برداشت.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان، روش آزمایشی
  • جواد آقامحمدی* صفحات 73-91

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های اخلاق مدیریتی و میزان انعکاس آنها در اسناد تحولی بنیادین آموزش و پرورش ایران بوده است. روش پژوهش در محدوده روش های کیفی و کمی و جامعه آماری آن شامل اسناد تحولی بنیادین آموزش و پرورش ایران(سند تحول بنیادین، سند برنامه درسی ملی و مبانی نظری تحول بنیادین آموزش و پرورش) بوده است که هر سه منبع و سند به عنوان نمونه آماری به روش سرشماری انتخاب و مورد موشکافی قرار گرفته است. جهت استخراج مولفه های اخلاق مدیریتی به منابع و متون اسلامی به ویژه قرآن کریم و مطالعات تجربی صورت گرفته در حوزه اخلاق مدیریتی مراجعه گردید و تعداد 15 مولفه کلیدی شناسایی شد که عبارتند از: عدالت طلبی، تقوی، بصیرت و دوراندیشی، امانت داری، قانون گرایی، تواضع و فروتنی، صداقت و راستگویی، ساده زیستی، شایسته سالاری، مهرورزی، شجاعت، دین داری، مشورت و مشارکت در تصمیم گیری و مسئولیت پذیری. از دیگر یافته پژوهش حاضر این است که در اسناد تحولی بنیادین جمعا 2979 بار به مولفه های اخلاق مدیریتی اشاره شده است که در این بین مولفه دین داری با 810 مورد و مولفه مهم شجاعت با 19 مورد در هر سه سند به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان فراوانی را به خود اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: اخلاق مدیریتی، اسناد تحولی آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان، تحلیل محتوا
  • محبوبه البرزی*، فریبا خوشبخت، سکینه غلامی صفحات 93-108

    هدف اساسی این پژوهش ترکیبی، تعیین فضاهای فیزیکی موثر بر سرزندگی تحصیلی دانش آموزان از دیدگاه معلمان و بررسی نگرش دانش آموزان دوره ابتدایی نسبت به آن بود. پژوهش در بخش کیفی به شیوه پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. مشارکت کنندگان‎ این بخش، معلمان با تجربه و صاحب نظر بودند که با رویکرد نمونه‎گیری هدفمند با روش معیار انتخاب گردیدند(13 معلم). روش گردآوری اطلاعات، مصاحبه عمیق نیمه ساختمند بود. با استفاده از روش تحلیل مضامین، 22 مضمون پایه(رنگ، پرده، چیدمان، شکل و اندازه کلاس ،...) و 4 مضمون سازمان‎دهنده(محرکات دیداری، فیزیک کلاس، فضای باز و تجهیزات) و یک مضمون فراگیر، از مصاحبه ها استخراج گردید. در بخش کمی، پژوهش به شیوه توصیفی پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری، کلیه دانش آموزان دوره ابتدایی شهرستان شیراز بودند که از بین آنان، 192 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب گردید و با استفاده از پرسش نامه 16 گویه ای محقق ساخته بدست آمده از بخش کیفی پژوهش، مورد مطالعه قرارگرفتند. روایی پرسش نامه با شیوه روایی محتوایی و همچنین همبستگی گویه ها با نمره کل و پایایی به شیوه آلفای کرونباخ بررسی گردید. تحلیل یافته ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه و تی مستقل در این بخش نشان داد که نگرش دانش آموزان در هر چهار بعد پرسش نامه، به طور معنی داری پایین تر از میانگین می باشد(001/0=p). همچنین در ارتباط با نوع فضای فیزیکی موثر بر سرزندگی تحصیلی، در دو متغیر فیزیک کلاس و محرکات دیداری تفاوت معناداری به نفع دختران دیده شد(04/0=p) که می‎توان گفت دختران نسبت به پسران تاثیرپذیری بیشتری از فضای فیزیکی را نشان می دهند. بر اساس تحقیق انجام شده، توجه به ایجاد فضای فیزیکی شاد و مناسب در فضای آموزشی از اهمیت درخور توجهی برخوردار است.

    کلیدواژگان: فضای فیزیکی آموزشی، دانش آموزان، دوره ابتدایی، پدیدارشناسی، پیمایش
  • صادق حامدی نسب*، فرخ رو جلیلی صفحات 109-131

    هدف پژوهش حاضر، بررسی فرهنگ آموزش اساتید در روایت های دانش آموختگان دانشگاه فرهنگیان، پردیس امام سجاد (ع) شهرستان بیرجند بود. رویکرد این پژوهش کیفی و روش آن، پدیدارشناسی بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون انجام شد و ضمن آن، روایت های مربوط به اساتید در پروژه های 15 نفر از دانش آموختگان رشته آموزش ابتدایی پردیس امام سجاد(ع) شهرستان بیرجند در سال 1399- 1398 تحلیل گردید. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها، روش های بازبینی مشارکت کنندگان و مرور روایت ها توسط خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش، مورد استفاده قرار گرفت. یافته‏های این پژوهش نشان داد که برخی اساتید از روش های تدریس‏ فعال، بحث گروهی و یادگیری همکارانه استفاده می‏کردند و برخی صرفا روش های منفعل سخنرانی و روخوانی از روی اسلاید را به کار می گرفتند. نگرش‏، دانش و تسلط علمی اساتید نیز متفاوت بود. اساتید دانشگاه، مهارت های لازم در تدریس مانند مهارت های ارتباطی، مدیریت کلاس و مدیریت زمان را به کار می‏گیرند اما از مهارت پژوهشی لازم برخوردار نیستند. در ارتباط با اخلاق، برخی منعطف، عدالت محور و قانون مدار هستند و از شایستگی های اخلاقی و صفات پایدار شخصیتی برخوردار می باشند اما بعضی، فاقد این ویژگی ها هستند. همچنین یافته های پژوهش، شیوه ارزشیابی مستمر و پایانی را نشان داد؛ بنابراین تنوع فرهنگ آموزش در ابعاد مختلف آن وجود دارد و اساتید، سبک نسبتا واحدی در مواجهه با دانشجومعلمان در پیش نمی‏گیرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ آموزش اساتید، روایت های دانش آموختگان، دانشگاه فرهنگیان، پدیدارشناسی
|
  • Arezoo Ahmadabadi *, Hasan Reza Zeinabadi, Maryam Ostadrahimi Pages 9-28

    The current research is applied in terms of purpose and quantitative approach, which was performed on a quasi-experimental basis using four groups with pre-test and post-test with the control group. The study involved 40 students from four boys' primary schools in the city of Neyshabour, whose teachers were purposefully selected. In each school, ten sixth-graders with moderate intelligence were selected according to the teachers. The experimental groups were trained using exploratory, collaborative and reverse teaching methods, and the control group was trained by lecturing in Five 45-minute sessions using designed protocols. It should be noted that two sessions were dedicated to teacher training for the proper implementation of . The duration of this course was five weeks and the content of that ninth chapter was the topic of the Energy Science textbook. Data collection tools included designed teaching protocols in collaborative, reverse and exploratory methods, and pre-test and post-test forms, each with ten questions, the validity of which was examined using teachers' opinions. To analyze statistical data, descriptive statistics indicators and inferential statistics were used. Regarding the research questions, the results showed that there is a significant difference between the methods of reverse teaching, exploration, cooperation and lecturing in the learning of sixth grade elementary there is a significant difference between the effect of the flipped method and the effect of other methods. This study suggests the use of flipped teaching methods to teach various topics along with other methods such as collaboration and exploration for experimental science lessons.

    Keywords: Flipped teaching, cooperative, Inquiry, speech, learning
  • Ali Asghar Mahmoudi Kouchacksaraei *, Ali Nouri, Mahmoud Talkhabi Pages 29-54

    Along with the tremendous advances that have been made in recent years in the exploration of the neural mechanisms underlying learning, memory, reasoning, emotion, and other cognitive processes, there has been a strong desire to apply this knowledge to improve educational policies and practices. While there is seen such a growing desire by educators, teachers, policymakers and other educational agents, some neuromyths have become common. The present study aims to identify the prevalent neuromyths among teacher-students of Farhangian University. Participants were 449 teacher- students of six centers located in Tehran (180 males, 269 females), Iran. A 59-item questionnaire was used to evaluate the level of knowledge about the neuromyths among participants. The results showed that 8 of neuromyths are the most prevalent among teacher- students. These misunderstandings included: to differentiate curriculum and instruction according to the preferred sensory learning style of individuals; to improve literacy skills through exercises that rehearse co-ordination of motor perception skills; to differentiate curriculum and instruction based on hemisphere dominance (left brain, right brain); to improving attention through the brain gym; to learn the second language after learning the native language; to assimilate human memory with computer; to enhance the mental capacity of children using omega-3 supplements; to improve academic performance through fatty acid supplements (omega 3 and 6). Overall, the results of this study indicate the widespread prevalence of neuromyths among teacher-students, and it is suggested that appropriate policies be taken to promote teacher-student's literacy about the valid educational applications of brain research.

    Keywords: Neuro-educational literacy, Neuromythology, teacher education, Educational neuroscience
  • Farideh Hamidi *, Mehdi Shamloo Pages 55-71

    This study aims to determine the effectiveness of Mindfulness Based Stress Reduction on job stress and job burnout of teachers in Minoodasht. This research was applied in terms of purpose and in experimental implementation of pre-test-post-test with control group. The population of this study was male teachers in Minoodasht city, 200 of whom were selected by two-stages cluster. The questionnaire of the British Institute of Health and Safety (1990) was used to measure job stress and the questionnaire of Mazlach et al. (1996) was used to measure job burnout. The construct validity of the Persian versions of both questionnaires had previously been confirmed by confirmatory and exploratory factor analysis methods and their content validity and reliability in this study were calculated by Cronbach's alpha method of 0.81 and 0.84, respectively. Following their 60 scores one standard deviation above the mean were randomly assigned in two experimental and control groups. The experimental group was undergone by mindfulness-based stress-reduction, however, the control group received no intervention. After 8 sessions interventions, both with stress and burnout in the post-test questionnaires were evaluated. The results of multivariate analysis of covariance showed a significant difference between experimental and control groups after the intervention of occupational stress test variables and burnout(p < 01/0). Comparison of means showed that the mean of two variables of emotional fatigue and depersonalization in the post-test in the experimental group changed lower than the control group, while the mean of individual performance in the experimental group in the post-test changed higher than the control group. Therefore, it is possible to take steps to reduce job stress and job burnout of teachers through in-service training based on mindfulness-based stress reduction methods.

    Keywords: Mindfulness, job stress, Job Burnout, Teachers
  • Javad Aghamohammadi * Pages 73-91

    The purpose of this study was to identify the components of managerial ethics and the extent of their reflection in the educational documents of Iranian education in order to provide a model for selecting the Managers of Farhangian University. The purpose of the present study was applied research and in terms of method, according to the nature of the research and the type of question, it was a qualitative type of content analysis. The statistical population of the study included the educational documents of education in Iran (document of fundamental change, national curriculum document and theoretical foundations of fundamental change of education) that all three documents were selected as a statistical sample by census method and examined. The findings of the study, which were conducted after two stages of reviewing relevant sources and texts and the background and approval of 4 experts, identified 15 key components of managerial ethics, which are: justice, piety, insight and foresight, fidelity, legalism, humility. And humility, honesty and truthfulness, simplicity, meritocracy, compassion, courage, religiosity, open-mindedness, consultation and participation in decision-making, and responsibility. Another finding of the present study is that in the transformation documents a total of 2979 times the components of managerial ethics have been mentioned, among which the component of religiosity with 810 cases and the important component of courage with 19 cases in all three documents have the highest and lowest frequency, respectively.

    Keywords: ethics, Managerial Ethics, Fundamental Transformation Documents of Education, Farhangian University, Content Analysis
  • Mahboobeh Alborzi *, Fariba Khoshbakht, Sakineh Gholami Pages 93-108

    The main purpose of this mixed study was to determine the role of physical spaces affecting the academic vitality of students from the perspective of teachers and to examine the attitudes of elementary school students towards it. In part qualitative, the research method was descriptive phenomenology. Participants in this section were experienced and knowledgeable teachers who were selected using of the case critical method (13 teachers). . The data collection method was semi-structured in-depth interview. Using the themes analysis method, 22 basic themes (color, curtain, layout, shape and size of the class ...) and 4 organizing themes (visual stimuli, class physics, outdoor space and equipment) and a comprehensive theme were extracted from the interviews in the section. Quantitatively, the research was conducted in a descriptive survey method. The statistical population was all elementary school students in Shiraz, from which 192 people were selected by random cluster sampling and were evaluated using a 16-item researcher-made questionnaire obtained from the qualitative part of the study. The validity of the questionnaire was assessed by content validity method and the correlation of items with the total score and reliability was obtained by Cronbach's alpha method. The findings of statistical analysis by one sample t-test and independent sample t-test indicated that students' perception about different aspects of academic vitality was significantly below the acceptable range( p=0/001). In relation to the effect of educational physical space and regarding two physical and visual stimuli variables on academic vitality, there also was a significant difference on the part of girls(p=0/04)which in its turn indicates that in comparison with boys, girls are more under the influence of educational physical space. Paying attention to implementing an appropriate and happy educational physical space for creating efficient learning and academic vitality among the students is of crucial importance.

    Keywords: physical education space, Academic Vitality, primary school, Teacher, Phenomenology
  • Sadegh Hamedinasab *, Farrokhro Jalili Pages 109-131

    The purpose of this study was to investigate the culture of teacher education in the narratives of graduates of Farhangian University, Imam Sajjad Campus in Birjand. The research method was qualitative and narrative research. The method of data analysis was thematic analysis in which the narrations related to the professors in the projects of 15 graduates of the primary education of Imam Sajjad (AS) Campus in Birjand city in 2019- 2020 were analyzed. In order to obtain the validity and reliability of the data, the methods of reviewing the participants and reviewing the non-participating experts in the research were used. The findings showed that some teachers used active teaching methods of group discussion and collaborative learning, and some used passive methods of lecturing and reading slides. Attitudes, knowledge and scientific mastery of professors were also different. University professors use the necessary teaching skills such as communication skills, classroom and time management, and some do not have the necessary research skills. In relation to morality, some were flexible, justice-oriented, and law-abiding, with enduring moral competencies and enduring personality traits, but some were inflexible. The research findings also showed the method of continuous and final evaluation; Therefore, there is a diversity of education culture in its various dimensions and professors do not adopt a relatively uniform style in dealing with student-teachers.

    Keywords: Education Culture, Farhangiyan University, Narrations