فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 17 (بهار 1400)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 17 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی میرعلی *، سید آصف حسینی صفحات 7-29

    جنبش اخوان المسلمین در دهه 1960 در شرایطی که افغانستان از نظر سیاسی، اجتماعی، دینی و اقتصادی در وضعیتی بحرانی و نابسامان بسر می برد، تشکیل شد. با به قدرت رسیدن حزب دموکراتیک خلق در سال 1978م و تغییر اوضاع سیاسی، این جنبش به سرعت وارد مرحله جدید شد و گفتمان «جهاد» را بعنوان راهبرد اصلی برای دستیابی به اهداف خود اعلام نمود و از این طریق نقش مهمی در بیداری اسلامی و تحولات دهه های 1970 و 1980 آن سامان سیاسی ایفا کرد. با سرنگونی رژیم خلقی و  پیروزی مجاهدین (1992) یکی از شاخه های اخوان (جمعیت اسلامی) دولت اسلامی تشکیل داد و شاخه دیگر اخوان (حزب اسلامی) علیه این دولت شورید و در نهایت این دولت چنان تضعیف شد که بابرآمدن خلافت گرایان طالبان، در 1996 سرنگون شد. ایده اصلی نوشتار حاضر آن است تا با روش تحلیلی توصیفی با رویکرد تفسیری و با بهره گیری از مستندات تاریخی، علل شکست اخوان المسلمین در این کشور را در تاسیس حکومتی مقتدر و باثبات پی جویی نماید. یافته های تحقیق نشان می دهد علل ناکامی این جنبش را باید در دو دسته عوامل درونی و بیرونی جستجو کرد؛ اختلافات داخلی، قومیت گرایی، روی آوردن به دنیازدگی و روزمره گی، افراطی گرایی، فاصله گیری از آرمان های تعریف شده اخوان، ضعف ایدیولوژی سیاسی از یک سو و سرکوب گری رژیم های حاکم، وابستگی به قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای، امتزاج با جریان های تکفیری و سکولار از سوی دیگر از جمله مهمترین عوامل داخلی و خارجی آن به شمار می رود.

    کلیدواژگان: اخوان المسلمین، جمعیت اسلامی، حزب اسلامی، افغانستان، سیاست
  • باقر صبوری* صفحات 30-54
    هجوم مغولان به ایران و تثبیت حاکمیت آنها تحت عنوان ایلخانان سبب ساز شکل گیری موج های مختلفی از مهاجرت ساکنان مناطق مختلف ایران شد. به طور کلی این مهاجرت ها و تغییرات سرزمینی در دو دوره مختلف حاکمیت مغولان شکل گرفت و هر بار گروهی از ساکنان به مناطق امن مجاور خود و حتی سرزمین های دوردست مهاجرت کردند. در برابر این پرسش که چرا ایرانیان در این دوره اقدام به مهاجرت کردند؟ و این که مهاجران به کدام مناطق مهاجرت کردند؟ مدعای تحقیق چنین است: در موج اول مهاجرت به دلیل سیاست جنگی رعب آفرین مغولان و کشتار، قتل و غارت بی محابای آنان، گروهی از ایرانیان جان خود را نجات داده و ترک وطن نمودند. اما با تثبیت قدرت مغولان در ایران و تشکیل حکومت ایلخانان عوامل دیگری همچون تضادهای معیشتی، اعمال مالیات های سنگین و اسارت سبب مهاجرت ایرانیان شد. مناطق جنوبی ایران همچون فارس ، کرمان و یزد که در این دوره تحت تسلط حاکمان محلی بودند، به همراه هند ، مصر و آسیای صغیر پناهگاه مهاجران در هر دو موج مهاجرت بود. این پژوهش با روش توصیفی ، تحلیلی و با مراجعه به منابع دست اول، ابتداء دلایل مهاجرت ایرانیان بعد از هجوم مغولان و دوره ایلخانان را مورد تحلیل قرار خواهد داد و در ادامه پایگاه طبقاتی مهاجران و پناهگاهای امن آنها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. .
    کلیدواژگان: مهاجرت، ایلخانان، ایالت های جنوبی ایران، شبه قاره هند، آسیای صغیر
  • راضیه انصاری، محمدعلی چلونگر *، فریدون الهیاری صفحات 55-78

    خلافت فاطمی که همواره به دنبال توسعه ی سیادت دینی و سیاسی خود بر تمام سرزمین های اسلامی و بسط نظرگاه ها و اندیشه هایش در خارج از قلمرو، به ویژه در شرق جهان اسلام بود، در درون قلمرو خود اهتمام بسیاری به تقویت نظام آموزشی نشان داد از جمله: تاسیس مراکز آموزشی فراگیر، تامین تسهیلات آموزشی و رفاهی برای اساتید و طلاب، جذب و استخدام علما و اساتید برجسته، ایجاد جو آزاد اندیشی علمی و عقیدتی در مراکز آموزشی خود. در این نوشتار تلاش شده با روش توصیفی- تحلیلی به این مسئله پرداخته شود که این اقدامات چه دستاوردهایی را می توانست برای فاطمیان در پیشبرد اهداف سیاسی- مذهبی شان در خارج از قلمرو، به ارمغان آورد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که این ارتقاء سطح آموزشی دستاوردهایی از جمله جذب طالبان علم از سایر سرزمین ها و ارتقاء جایگاه فرهنگی خلافت فاطمی در سطح جهان اسلام، آشنا نمودن جامعه علمی جهان اسلام با فرهنگ و آیین اسماعیلی، آشنایی مبلغان فاطمی با نیاز-های فرهنگی و فکری جوامع مختلف پیش از اعزام به ماموریت و همچنین تربیت و آموزش داعیان متخصص و متعهد به منظور فعالیت در خارج از قلمرو را می توانست به همراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسماعیلیان، طلاب خارجی، عباسیان، فاطمیان، مصر
  • هدایت بهنام پور*، محمدکریم یوسف جمالی، سهیلا ترابی فارسانی صفحات 79-97
    اوضاع داخلی ایران پس از قتل نادرشاه به گونه ای پیش رفت که کمپانی های اروپایی می توانستند در تحولات سیاسی و اقتصادی ایران موثر باشند. اما شرایطی پیش آمد که تنها کمپانی هندشرقی انگلیس به عنوان موثرترین نیروی اروپایی در خلیج فارس باقی ماند. زیرا هلندیان توسط میرمهنا از جزیره خارک اخراج و دیگر حضوری موثر در منطقه نداشتند و فرانسویان نیز در برقراری رابطه با دولت کریمخان، ناموفق بودند. برخوردهای میان مدعیان قدرت در ایران، بروز شورش های متعدد خوانین داخلی و روسای قبایل کرانه های خلیج فارس، عدم حضور موثر دولت زند در خلیج فارس به علت نداشتن نیروی دریایی، ضعف اقتصاد و بازرگانی ایران به لحاظ تولید داخلی، کمبود پشتوانه مالی در تجارت خارجی و کمبود وسایل حمل و نقل دریایی از عوامل زمینه ساز برای حضور فعال وانحصارگرایانه انگلیسی ها در صحنه سیاسی و تجاری خلیج فارس در آن دوره بودند. یافته های پژوهش نیز بیانگر آن است که شرکت انگلیسی در راستای محدود کردن نقش ایران و افزایش میزان نفوذ و قدرت خود در خلیج فارس تلاش می نمود.
    کلیدواژگان: ایران، خلیج فارس، کریم خان زند، کمپانی هند شرقی انگلیس
  • داریوش نظری *، مجتبی گراوند، حسن بستان صفحات 98-113

    ثابت بن نعیم از قبیله جذام بود. این قبیله از قبایل مهم فلسطین بود و از ابتدای حکومت بنی امیه آنان را همراهی و به امویان خدمت کرد، اما در اثر اختلافات داخلی پیش آمده در درون بیت اموی به ویژه پس از انتقال خلافت به شاخه مروانی، بین قبایل یمنی و قیسی که هم پیمان با امویان بودند، نزاع و چند دستگی ایجاد شد و در اواخر دوران بنی امیه، برخی از این قبایل علیه آنان به پا خاستند. قیام ثابت بن نعیم جذامی در اواخر حکومت امویان روی داد و به سرعت فراگیر شد و هر چند با تلاش های مروان بن محمد آخرین خلیفه اموی  سرکوب شد، پایه های خلافت اموی را متزلزل کرد. این پ‍‍ژوهش درصدد است با روش توصیفی - تحلیلی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای به بررسی موضوع بپردازد.

    کلیدواژگان: ثابت بن نعیم، بنی جذام، مروان بن محمد، نزاع قیسی و یمنی
  • سعید توفیق*، وجیهه میری صفحات 114-144

    با استوار شدن پایه های خلافت فاطمیان در مصر (362 قمری) پیشروی ایشان به سوی شرق که همزمان با دوره سوم خلافت عباسیان بود (334-447هجری)، آغاز شد. ایشان در این عصر با گسیل نمودن داعیان خویش به جزیره عراق، در ترویج مذهب اسماعیلی و جذب عقیدتی_سیاسی شیعیان عراق به ویژه بغداد به غایت کوشیدند. هجوم تبلیغی داعیان با حیات شریف مرتضی، که نه تنها پس از استاد خویش، شیخ مفید به زعامت مکتب بغداد رسید، بلکه سی سال نیز عهده دار مناصب نقابت، امارت حج و دیوان مظالم بود، مقارن گردید. با وجود این، پرسشی در این میان شایسته طرح است: شریف مرتضی،درمقام زعیم ثانی مکتب بغداد،در برابر هجمه های تبلیغی دعات فاطمی، چه واکنشی از خود نشان داد؟ یافته های این مقاله بر آن است که مرتضی از یکسو با مجاب نمودن برادرش در امضای منشور القادر، به کمک بازتاب و تاثیر اجتماعی امضای رضی و خود بر جامعه شیعه، و از سوی دیگر نفی و نقد عالمانه عقاید اسماعیلیه موفق شد در حد امکان تاثیر جو تبلیغاتی فاطمیان را بر ذهنیت شیعیان عراق، به خصوص بغداد بشکند و ایشان را بیش از پیش متوجه خط اعتقادی_سیاسی مرجعیت فقهای امامی به زعامت شیخ مفید _که بر پذیرش امامت حضرت صاحب الامر و غاصب دانستن خلافتهای موجود استوار بود_سازد. شریف مرتضی کوشید بر حسب توان و امکانات خود، از گرایش سیاسی_اعتقادی شیعیان به فاطمیان کاسته، جامعه شیعه را از این بحران عبور دهد.این مقاله سعی داردبا شیوه توصیفی_تحلیلی واکنش شریف مرتضی را در برابر هجمه های تبلیغی دعات فاطمی بررسی نماید.

    کلیدواژگان: شریف مرتضی، داعیان فاطمی، فعالیت تبلیغی، واکنش
|
  • MuhammadAli Mir Ali *, Seyed Asef Hosseini Pages 7-29

    Ikhwan-al-Moslemin movement was formed in the 1960s at a time when Afghanistan was in a political, social, religious and economic crisis. After the People's Democratic Party came to power in 1978 and a change in the political situation, the movement quickly entered a new phase, declaring the "jihad" discourse as the main strategy for achieving its goals and in this way, it played an important role in the Islamic Awakening and the changes of the 1970s and 1980s. With the overthrow of the People's Regime and the victory of the Mujahideen (1992), one of the branches of the Ikhwan (Jamiat-e-Islami) formed the Islamic State and the other branch of the Ikhwan (Hezb-e-Islami) revolted against this government and finally the government was so weakened that it was overthrown in 1996 by the rise of the Taliban. The main idea of this article is to study the reasons for the failure of Ikhwan-al-moslemin in establishing a strong and stable government in this country through a descriptive analytical method with an interpretive approach and using historical documents. The research findings show that the causes of the failure of this movement should be sought in internal and external factors; Internal divisions, ethnicity, worldliness and everyday life, extremism, distancing oneself from iKhwan defined ideals, the weakness of political ideology on the one hand, and the repression of ruling regimes, dependence on regional powers, and Transregional, fusion with takfiri and secular movements on the other hand were the most important internal and external factors.

    Keywords: Ikhwan-al-moslemin, Jamiat-e-Islami, Hezb-e-Islami, Afghanistan, politics
  • Baqir Saburi * Pages 30-54
    The Mongol invasion of Iran and the establishment of their rule under the name of Ilkhans caused the formation of various waves of migration of residents of different parts of Iran. In general, these migrations and territorial changes took place during two different periods of Mongol rule, and each time a group of inhabitants migrated to their neighboring safe areas and even to distant lands. Against the question of why Iranians migrated during this period? And to which areas did the immigrants migrate? The claim of the investigation is as follows: In the first wave of migration, a group of Iranians saved their lives and left their homeland due to the terrifying policy of the Mongols and their brutal killing, slaughter and looting. But with the establishment of Mongol power in Iran and the formation of the Ilkhanate, other factors such as livelihood conflicts, heavy taxes and captivity caused the migration of Iranians. The southern regions of Iran, such as Fars, Kerman, and Yazd, which were dominated by local rulers during this period, along with India, Egypt, and Asia Minor, were shelters for immigrants in both waves of migration. This descriptive-analytical study, with reference to first-hand sources, will first analyze the reasons for the migration of Iranians after the Mongol invasion and the Ilkhanate period, and then the class base of immigrants and their safe havens will be examined.
    Keywords: Immigration, Ilkhans, Southern Provinces of Iran, Indian subcontinent, Asia Minor
  • Razieh Ansari, MohammadAli Chelongar *, Fereydoun Al Hayari Pages 55-78

    The Fatimid Caliphate, which was always seeking to develop its religious and political sovereignty over all Islamic lands and to expand its views and ideas outside its territory, especially in the eastern part of the Islamic world, had a great effort to strengthen the educational system within its territory. One of the actions of the Fatimid caliphate was creating scientific and ideological open-mindedness in society. In this article, an attempt has been made to deal with the descriptive-analytical method to the issue of what achievements these actions have brought in advancing the political-religious goals of the Fatimids outside the territory. The results of this study show that this improvement in the level of education has had many achievements, which can be mentioned as follows: Attracting the scholars from other lands and improving cultural position of the Fatimid Caliphate in the Islamic world, 2- Introducing the scientific community of the Islamic world to Ismaili culture and religion, 3- Familiarizing the Fatimid missionaries with the cultural and intellectual needs of different societies before Mission and 4- Training and teaching specialized and responsible missionaries in order to operate outside the territory.

    Keywords: Ismailis, foreign scholars, Abbasids, Fatimids, Egypt
  • Hedayat Behnampour *, Mouhammadkarim Yosefjamali, Soheila Torabi Farsani Pages 79-97
    After Nader Shah's murder, Iran's internal conditions moved ahead in a way that European companies could influence on Iran’s political and economical transformation. But some events happened that just British East India Company stayed in Persian Gulf as the most effective foreign force. Since the Dutch were deported from Kkark Island by Mir Mohna and there after they had no active presence in Persian Gulf and the Frenchs failed to make relations with Karimkhan’s government. The confliction among power pretenders, the outbreak of numerous riots of domestic “Khans” and the tribe chiefs of the Persian Gulf's coast, the lack of the Zand government presence in Persian Gulf due to inefficiency of the marine force, the weakness Iran’s economy and trade regarding domestic production, the deficiency of financial support in internal trade and the shortage of the marine transportation were the causing factors for the active and monopolistic presence of the English in the traditional and political scene of the Persian Gulf in Zand’s dynasty government. Findings of the research indicate that English company to limit Iran's role and Increasing its influence and power in the Persian Gulf.
    Keywords: İran, Persian Gulf. Karimkhan Zand, British East India Company
  • Dariush Nazari *, Mojtaba Garavand, Hassan Bostan Pages 98-113

    Thabit Ibn Naeem was from the Jozam tribe. This tribe was one of the important tribes of Palestine and accompanied them from the beginning of the Umayyad rule and served the Umayyads. They were allied with the Umayyads, quarrels and divisions arose, and at the end of the Umayyad period, some of these tribes rose up against them. The uprising of Thabit ibn Naeem Jazami took place at the end of the Umayyad rule and spread quickly, and although the last Umayyad caliph was suppressed by the efforts of Marwan ibn Muhammad, it shook the foundations of the Umayyad caliphate. This research intends to study the subject with a descriptive-analytical method based on library studies.

    Keywords: Sabet Ibn Naeem, Bani Jazam, Marwan Ibn Muhammad, Qisi, Yemeni conflict
  • Sayeed Tofigh *, Wajiha Miri Pages 114-144

    With the establishment of the foundations of the Fatimid Caliphate in Egypt (362 AH), their advance to the east, which coincided with the third period of the Abbasid Caliphate (337-447 AH), began. In this era, by sending his da'is to the island of Iraq, he tried his best to promote the Ismaili religion and to attract the ideological-political interests of the Iraqi Shiites, especially in Baghdad. The propaganda attack of the da'is coincided with the life of Sharif Morteza, who not only became the leader of the Baghdad school after his teacher, Sheikh Mofid, but also held the positions of niqab, Hajj emirate and court of oppression for thirty years.Nevertheless, a question worth asking is: How did Sharif Morteza, as the second leader of the Baghdad school, react to the propaganda attacks of the Fatimid prayers? The findings of this article are that on the one hand, by persuading his brother to sign the Charter of Al-Qadir, with the help of the reflection and social impact of Razi and his signature on the Shiite community, and on the other hand, the scholarly denial and critique of Ismaili beliefs succeeded To break the propaganda atmosphere of the Fatimids on the mentality of the Shiites of Iraq, especially Baghdad, and to make them more and more aware of the line of belief - political authority of the Imami jurists under the leadership of Sheikh Mufid - which was based on accepting the Imamate of Hazrat Sahib al-Amr Sharif Morteza tried to reduce the Shiite political-religious tendency to the Fatimids according to his ability and possibilities, to pass the Shiite community through this crisis. This article tries to study Sharif Morteza's reaction to the propaganda attacks of the Fatimid prayers in a descriptive-analytical way.