فهرست مطالب

پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی - سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال ششم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سجاد احدزاده*، کرم الله دانشفرد، غلامرضا معمارزاده طهران صفحات 7-45

    با توجه به ماهیت وظایف و اهمیت و حساسیت ماموریت های وزارت نیرو ، ضرورت دارد که نظام جبران خدمات کارکنان از کارآمدی مناسبی برخوردار باشد تا بتواند ضمن ایجاد انگیزه در نیروی انسانی، زمینه عملکرد مناسب دستگاه را فراهم کند. هدف از انجام این تحقیق، طراحی الگوی نظام جبران خدمات در وزارت نیرو می باشد. تحقیق از نوع تحقیقات توسعه ای- کاربردی و دارای پارادایم تفسیرگرایی می باشد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های تحلیل تم و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. تحلیل تم به منظور شناسایی ابعاد و مولفه ها و طراحی الگوی نظام جبران خدمات با نظرخواهی از خبرگان از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته انجام گرفته است. براساس نتایج تحلیل تم، نظام جبران خدمات 6 بعد اصلی شامل حق شغل، حق شاغل، فوق العاده خاص، پاداش عملکرد، جایزه و رفاه و همچنین 18 مولفه شامل کار با داده، ابزار و افراد، مشاغل و کارکنان کلیدی، ، حساسیت سازمانی، مناطق جغرافیایی خاص، مدرک تحصیلی، سابقه خدمت، عملکرد فردی، سازمانی و استراتژیک، خدمات شایسته و برجسته، رفاه شغلی، مادی و اجتماعی دارد. در گام بعد، تحلیل عاملی تاییدی به منظور اعتبارسنجی الگوی طراحی شده با ابزار پرسشنامه و نظرخواهی از 384 نفر از مدیران و کارشناسان منابع انسانی انجام گرفته است. نتایج گویای تایید ساختار عاملی الگوی طراحی شده می باشد. الگوی تحقیق با ارایه یک الگوی کاربردی، ضمن داشتن کارآیی مناسب در ‏وزارت نیرو، بین پرداخت های ثابت و انگیزشی توازن ایجاد کرده است و ضعف های نظام پرداخت قانون مدیریت خدمات کشوری را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نظام جبران خدمات، وزارت نیرو، تحلیل تم
  • امیرعلی سیف الدین*، حمیدرضا سراج صفحات 47-80

    اخیرا عدم تعادل در میزان تولید و مصرف برق کشور، موجب به وجود آمدن شرایط بحرانی در برخی ایام سال شده است؛ در این میان بخش خانگی با سهم 51 درصدی، اصلی ترین عامل شکل گیری بحران های اوج مصرف در کشور می باشد. در همین راستا مطابق تجربیات جهانی، می توان امیدوار بود با بازنگری در ساختارهای تعرفه ای بخش خانگی، الگوی مصرف در این بخش تا حد قابل قبولی اصلاح شود. بدین منظور در این پژوهش ابتدا با توجه به زیرساخت ها و طرح های در حال اجرای کشور، ساختار تعرفه ای جدیدی که به صورت ترکیبی از برنامه های پاسخگویی بار زمان استفاده و ماکزیمم تقاضا می باشد، پیشنهاد شده است. در بخش دوم این پژوهش نیز با اعمال این تعرفه به مشترکین خانگی و توسعه یک مدل عامل بنیان، رفتار مصرفی آن ها در زمان های اوج بار شبیه سازی می شود. نتایج حاصل از این شبیه سازی ها نشان داد می توان با اعمال تعرفه جدید به مشترکین، میانگین تقاضای اوج بار آن ها را تا 15/6 درصد کاهش داد.

    کلیدواژگان: رفتار مصرفی، مدلسازی عامل بنیان، تعرفه برق خانگی
  • محمدحسین صابر کهنه گورابی، سید حسین ایرانمنش*، پریوش جعفری صفحات 81-123

    کارآفرینی فناورانه در شرکت های دانش بنیان نفت و گاز نقش مهمی در رشد جوامع با افزایش ظرفیت فناورانه اقتصاد از طریق تولید، انتقال و انتشار محصولات فناورانه در عصر رقابتی امروز ایفا می کند. با توجه به فناوری محور بودن صنعت نفت و گاز و نیز هزینه های بالای تحقیق و توسعه آن، شرکت های دانش بنیان نفت و گاز به دلیل کمبود منابع داخلی همچون سرمایه و منابع انسانی در مسیر کارآفرینی فناورانه با مشکلاتی مواجه هستند که می توانند با اتخاذ نوآوری باز بر این مشکلات فایق آیند. بنابراین هدف این پژوهش شناسایی و الویت بندی عوامل اثرگذار بر پذیرش نوآوری باز در این شرکت ها بود. در این پژوهش پس از مطالعه متون متعدد و  انجام تحلیل محتوا، 8 عامل اصلی و 72 شاخص موثر بر انتخاب نوآوری باز در شرکت های دانش بنیان مبتنی بر کارآفرینی فناورانه نفت و گاز شناسایی گردید. سپس 15 نفر از آگاهان کلیدی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با ابزار پرسشنامه به جمع آوری دیدگاه آنها پرداخته شد. تجزیه و تحلیل داده ها و رتبه بندی آنها از طریق دلفی فازی، دیمتل فازی و تحلیل شبکه ای فازی انجام گرفت. یافته ها نشان داد ویژگی های کارآفرین (شخصیتی-رفتاری)، بازار محصولات و خدمات فناوری پیشرفته، عوامل فناورانه و شبکه های همکاری برای نوآوری، مهارت های اصلی شرکت، ویژگی های سازمانی، منابع انسانی و دولت و نهادها به ترتیب مهمترین عوامل اثرگذار بر اتخاذ نوآوری باز در این شرکت ها می باشند. درنتیجه شناسایی و الویت بندی این عوامل می تواند به کاهش هزینه های تحقیق و توسعه، توسعه فناوری، رشد مداوم شرکت های دانش بنیان نفت و گاز و درنهایت توسعه و پیشرفت مستمر کشورهای دارای این موهبت کمک نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی فناورانه، نوآوری باز، شرکت های دانش بنیان نفت و گاز، دلفی فازی، دیمتل فازی، تحلیل شبکه ای فازی
  • مسعود رضایی سامان کندی، نصرت الله شادنوش*، طهمورث سهرابی صفحات 125-166

    تدوین چارچوبی برای سیاستگذاری و تدوین استراتژی فناوری بر اساس ارزش های اخلاقی و اجتماعی در صنعت برق و انرژی به سبب نقش اساسی این صنعت در نظام توسعه جوامع صنعتی، از اهمیت ویژه ای در تعیین اولویتهای سرمایه گذاری، توسعه و بهره برداری از فناوری ها برخوردار است. نظر به توجه در بکارگیری فناوری نانو در بخش تولید، انتقال و توزیع نیرو در صنعت برق و انرژی با مزیت رقابتی و اثر استراتژیک بالا، هدف اصلی این تحقیق، بررسی عوامل اثرگذار بر نظام سیاستگذاری و استراتژی فناوری نانو در این صنعت، در قالب طراحی و تدوین مدل، مبتنی بر نظام ارزشی اخلاقی و اجتماعی است. در این تحقیق بر اساس نظریه داده بنیاد و مصاحبه با خبرگان و انجام کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی، مدل مفهومی تدوین استراتژی و سیاستگذاری، بر مبنای ارزش های اخلاقی و اجتماعی در فناوری نانو صنعت برق و انرژی با توجه به عوامل علی و شرایط زمینه ای و مداخله گر ارایه شد. در همین راستا سیاست گذاران فناوری، با استفاده از مدل های این تحقیق می توانند، خلاء ارزشی موجود در فرآیند تحقیق و توسعه و یا انتقال فناوری نانو را رصد نمایند. یافته های تحقیق نشان میدهد، سیاستگذاری و تدوین استراتژی فناوری نانو مبتنی بر نظام ارزشی می تواند چارچوبی متمایز برای تشخیص و ارزیابی تقابل و تعامل فناوری نانو و بستر جامعه مدنظر با هدف افزایش رفاه اجتماعی و رشد آگاهی در خصوص پیامدها و کارکردهای اجتماعی بهره برداری از این فناوری و اجتناب از مشکلات آن گردد.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، ارزشهای اخلاقی و اجتماعی‬‬‬‬‬‬، استراتژی تکنولوژی، صنعت برق و انرژی، فناوری نانو
  • احد احدزاده*، سعید صیاد شیرکش، مینا جمشیدی ایوانکی صفحات 167-205

    مرحله اجرا، یکی از مهمترین مراحل فرآیندخط‏ مشی ‏گذاری عمومی به شمار می ‏آید، زیرا تحقق اهداف سیاست‏‏ها دراین مرحله صورت می‏گیرد. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر اجرای اثربخش خط‏مشی‏ های عمومی در وزارت نیرو بوده است. این پژوهش، آمیخته و با استفاده از تحلیل مضمون و مدلسازی معادلات ساختاری انجام شده ‏است. ابزار جمع‏ آوری اطلاعات، مصاحبه و پرسشنامه و جامعه آماری آن خبرگان وزارت نیرو بوده ‏اند. استفاده از روش‏ کیفی پژوهش، برای شناسایی عوامل موثر بر اجرای خط مشی در وزارت نیرو مشتمل بر 6 بعد، 20 مولفه و 110 شاخص و  روش کمی برای اعتباریابی آن بوده است. نتایج این پژوهش، ارایه شبکه مضامین عوامل اجرای اثربخش خط‏مشی‏ های عمومی و براساس حکمرانی اقتضایی، پیشنهاد عوامل موثر بر اجرای سیاستهای صنعت آب و برق می‏ باشدکه با کاربست آن می توان دستیابی به اهداف خط‏مشی‏ ها را تسهیل نمود. این عوامل شامل: آمایش ‏سرزمین و توسعه متوازن، عدم اتکا به بودجه عمومی، تخصص تدوین‏کنندگان، مدیریت عرضه و تقاضا، تبعات زیست محیطی، ناترازی اقتصادی، توجه به تاثیرکلی قوانین، نوسانات ارز، منافع تولید کنندگان و عرضه کنندگان، مدیریت بحران، تبعیت ذینفعان از منافع ملی، گستره بحران، تنوع ذینفعان، شرایط‏جغرافیایی و منابع، تفکیک وظایف حاکمیتی و اجرا، تعارض‏ منافع، تعریف شاخص‏ های ارزیابی، ضعف اقتصادآب و برق و تعرفه مصرف می ‏باشند.

    کلیدواژگان: وزارت نیرو، مدل اجرای خط مشی، خط مشی گذاری عمومی، عوامل موثر بر اجرا، اجرای اثر بخش
  • علی جوانی، صمد عالی*، علیرضا بافنده زنده، یعقوب علوی متین صفحات 207-228

    محققان، تیوری برند مکان را به صورت پویا برای انعکاس هویت مکان و جذب و حفظ سرمایه توسعه داده اند تا بتوانند با این راهبرد در بلندمدت به توسعه دست یابند. این پژوهش قصد دارد مدل فراگیری برای ایجاد جذابیت سرمایه گذاری از طریق برند مکان را در صنعت گاز ایران ارایه نماید. در این پژوهش، مدیران اجرایی و کارشناسان شرکت ملی گاز با تکمیل 300 پرسشنامه به روش نمونه گیری در دسترس در پژوهش شرکت کردند. سپس روایی سازه ها بررسی شده و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرون باخ، پایایی مرکب و متوسط واریانس تبیین شده، تایید گردید. همچنین فرضیه ها به روش معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. براساس یافته های پژوهش، هویت برند مکان اثر مستقیم و تصویر برند مکان از طریق هویت مکان اثر غیرمستقیمی مثبت بر جذابیت سرمایه گذاری دارد. هویت برند مکان و تصویر آن برهمدیگر اثر متقابل پویا داشته و می توانند جذابیت سرمایه گذاری را به میزان 78% تبیین نمایند.

    کلیدواژگان: برند مکان، تصویر برند مکان، هویت برند مکان، جذابیت سرمایه گذاری، صنعت گاز
  • مصطفی اسماعیلی شایان، غلامحسن نجفی*، صحرا اسماعیلی شایان صفحات 229-250

    بهره گیری از منابع انرژی تجدید پذیر پراکنده در شبکه های قدرت، به ویژه در سامانه های توزیع، رشد قابل توجه داشته است. نظر به استفاده از انرژی خورشیدی در شبکه های فشار ضعیف و عدم تعادل بار، بررسی راهکاری باهدف بهینه و جبران سازی بار و جلوگیری از افت ولتاژ و کنترل اعوجاج الکتریکی حاصل از پروفیل ولتاژ و اتصال به شبکه ضروری است. در این پژوهش تحلیل و بهینه سازی اعوجاج الکتریکی نیروگاه فتوولتاییک محلی در شبکه توزیع برق فشار ضعیف نامتعادل چهار سیم، در افق زمانی معین، انجام شده است. شبیه سازی بر روی بخشی از نیروگاه فتوولتاییک جرقویه اصفهان که شامل یک تغذیه کننده ولتاژ متوسط 20 کیلوولت و شش تغذیه کننده فشار ضعیف 400 ولت و 16 شین فشار ضعیف می باشد، تحت دو سناریو انجام شده است. در سناریوی اول خروجی منابع انرژی پراکنده سه فاز متعادل و بدون کنترل می باشد و در سناریوی دوم وضعیتی منظور شده که خروجی این منابع سه فاز نامتعادل باشد. نتایج نشان داد: مدل پیشنهادی موجب ارتقاء فاز پروفیل ولتاژ و تلفات انرژی سالانه به میزان 6/132 مگاوات ساعت شده است.

    کلیدواژگان: جبران سازی بار، نیروگاه فتوولتاییک، شبکه توزیع برق، تلفات انرژی سالانه
|
  • Sajjad Ahadzadeh*, Karam Allah Daneshfard, Gholamreza Memarzadeh Pages 7-45

    Given the nature of the tasks and the importance and sensitivity of the missions of the Ministry of Energy, it is necessary that the staff payment system be efficient. The purpose of this study is to design a model of compensation system for employees of the Ministry of Energy. The research is a type of development-applied research and has an interpretive paradigm. In order to analyze the data, the methods of theme analysis, confirmatory factor analysis were used. The results of the theme analysis, which was conducted by semi-structured interviews with expert opinion, showed that the compensation system has six main dimensions, including Job wage, Personal wage, special allowance, performance bonus, awards and welfare, as well as It has 18 as well as 18 components including working with data, tools and people, key jobs and employees, organizational sensitivity , specific areas, education, length , personal, organizational and strategic performance, merit  and Distinguished award, fiscal and social welfare. In the next step, confirmatory factor analysis was performed to validate the model designed with a questionnaire and a survey of 384 human resource managers and experts. The results confirm the factor structure of the designed model. By providing a practical model, the research model having appropriate efficiency in the Ministry of Energy, has created a balance between fixed and incentive payments and covers the weaknesses of the compensation system of Civil Service Law.

    Keywords: Human Resource Management (HRM), Compensation System, ministry of energy, Theme Analysis
  • Amirali Saifoddin*, Hamidreza Seraj Pages 47-80

    Recently, imbalances in the electricity production and consumption in Iran, have caused critical situations at specific times of the year; meanwhile, the residential sector, with a 51 percent share, is the main reason for peak demand crisis. According to the international experiences, it can be hoped that by revising the residential electricity tariff structure, consumption pattern in this sector would be modified. Therefore in this study, according to the country’s ongoing projects and infrastructures, a new electricity tariff structure which is a combination of time-of-use and maximum-demand pricing, has been proposed. In the second part of this study, by developing an agent-based model and applying this tariff to residential consumers, their consumption behavior in peak hours is simulated. The results of these simulations, showed that by offering this tariff to consumers, the average demand of peak-hours can be reduced by 6.15 percent.

    Keywords: Agent-based modeling, Consumption behavior, Electricity tariff structure
  • Mohammad Hossein Saber Kohneh Goorabi, Seyed Hossein Iranmanesh*, Parivash Jafari Pages 81-123

    Technological entrepreneurship at oil and gas knowledge-based companies plays an important role in the growth of societies by increasing the technological capacity of the economy through the production, transfer, and dissemination of technological products in todaychr('39')s competitive era. Due to the technology-oriented nature of the oil and gas industry and the high costs of its research and development, oil and gas knowledge-based companies face a lack of internal resources such as capital and human resources in the path of technological entrepreneurship. They can overcome these challenges by adopting open innovation. Therefore, the study aimed to identify and prioritize the factors affecting the acceptance of open innovation in these companies. The study identified 8 main factors and 72 indicators affecting the choice of open innovation knowledge-based companies of Oil and Gas Technological Entrepreneurship through content analysis. Then, 15 key experts were selected by purposive sampling method to collect the opinions by a questionnaire. Data analysis and prioritization were performed through fuzzy Delphi, fuzzy Dematel, and fuzzy ANP. Findings showed that entrepreneurial characteristics (personality-behavioral), the market of high-technology products and services, technological factors and cooperation networks for innovation, core skills of the company, organizational characteristics, human resources, and government and institutions were respectively identified as the most important factors influencing the adoption of open innovation. As a result, identifying and prioritizing the factors can help to reduce the costs of research and development, develop technology, continue the growth of oil and gas knowledge-based companies, and develop the continuous progress of countries that owned oil and gas resources.

    Keywords: Technological Entrepreneurship, Open Innovation, Oil, Gas Knowledge-Based Companies, Fuzzy Delphi, Fuzzy Dematel, Fuzzy Network Analysis
  • Masoud Rezaei Saman Kandi, Nosratollah Shadnoush*, Tahmours Sohrabi Pages 125-166

    Developing a framework for policy-making and technology strategy based on ethical and social values ​​in the power and energy industry due to the fundamental role of this industry in the development of industrial societies is of particular importance in determining investment priorities, development, and operation of technologies. Considering the attention in the application of nanotechnology in the production, transmission, and distribution of power in the power and energy industry with a competitive advantage and high strategic effect, the main purpose of this study is to investigate the factors affecting the policy-making and strategy of nanotechnology in this industry. The design and development of the model are based on the moral and social value system. In this research, based on the grounded theory of the foundation and interviews with experts and coding in three open, axial, and selective stages, the conceptual model of strategy formulation and policy-making, based on ethical and social values ​​in nanotechnology of power and energy industry according to factors causal and contextual and intervening conditions were presented. In this regard, technology policy-makers, using the models of this research can observe the value gap in the process of research and development or transfer of nanotechnology. Findings show that policy-making and formulation of nanotechnology strategy based on value system can be a different framework for identifying and evaluating the interaction and interaction of nanotechnology with the community in order to increase social welfare and increase awareness of the consequences and social functions of this technology and avoid its problems.

    Keywords: Policy Making, Ethical, Social Values, Technology Strategy, Power, Energy Industry, Nanotechnology
  • Ahad Ahadzadeh*, Saeed Sayadshirkosh, Mina Jamshidi Ivanaki Pages 167-205

    The implementation step is one of the most important steps in the public policy process. Because the goals of the policies are achieved at this step. The aim of this study was to identify the factors affecting the effective implementation of public policies in the Ministry of Energy. This research has been Mixed research method and done using Theme Analysis Method and Structural Equation Modeling. The data collection tools were interviews and questionnaires and the statistical population was experts from the Ministry of Energy. The use of qualitative research method to identify the factors affecting the implementation of the policy in the Ministry of Energy consisted of 6 dimensions, 20 components and 110 indicators and a quantitative method for its validation. The results of this study are to present  the thematic network of factors for the effective implementation of public policies and based on contingency governance, to suggest the factors affecting the implementation of water and electricity industry policies that can be used to facilitate the achievement of policy goals. These factors include: spatial planning, Not relying on the public budget, expertise of pulicymakers, supply and demand management, Environmental Impact Assessment, Economic imbalance, Pay attention to the overall effect of the rules, Currency price changes, interests of producers and suppliers, Crisis Management, Adherence to national interests by stakeholders, The extent of the crisis, stakeholder diversity, Geographical conditions and resource constraints, Separation of governance and implementation, conflict of interest, definition of evaluation indicators, weakness water and electricity economy and consumption tariffs.

    Keywords: Ministry of Energy, policy implementation model, public policy, Effective factors of implementation, effective implementation
  • Ali Javani, Samad Aali*, Alireza Bafandeh Zendeh, Yaguob Alavimatin Pages 207-228

    Researchers recently developed place brand theory dynamically to reflect place identity in order to attract and maintain invest in long term and develop economy. Aim of this research is to develop comprehensive model of investment attractiveness from place branding perspective empirically to increase investment attractiveness in gas industry. In this research 300 questionnaires completed by available executives and experts of National Gas Company. Constructs Reliability (Cronbachchr(chr(chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39') 39chr('39'))))39chr(chr(chr(chr('39')39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr( '39'))) 39chr(chr(chr('39') 39chr('39')) 39chr(chr('39')39chr('39')))))s α, CR and AVE) and validity test was conducted by confirmatory factor analysis. Then the hypotheses of research were examined by structural equation modeling approach. Findings show that the place brand identity has a direct positive effect and place brand image has an indirect positive effect on investment attractiveness through place brand identity. Also, place brand identity and place brand image has mutual dynamic positive effect on each other. At same time these two factors are able to collectively explain about 78% of investment attractiveness.

    Keywords: Place brand, Place brand identity, place brand image, investment attractiveness, gas industry
  • Mostafa Esameili Shayan, Gholamhassan Najafi*, Sahra Esameili Shayan Pages 229-250

    The use of renewable energy sources distributed throughout power grids, especially in distribution systems, has increased significantly. With the use of solar energy in low-pressure grids and load imbalances, it is important to investigate the solution with the aim of balancing and compensating the load, minimizing the reduction in voltage, and monitoring the electrical disturbance resulting from the voltage profile and the network interaction. In this research, analysis and optimization of the electrical distortion of the local photovoltaic power plant in the weak, unbalanced four-wire low-voltage distribution grid were carried out over a specified time period. Under two scenarios, simulation on the part of Isfahanchr('39')s Jarghouyeh photovoltaic plant, which includes a 20 kV medium voltage feeder and six 400 V low-voltage and 16 Bas low-pressure power supplies, has been carried out. In the first scenario, the output of dispersed energy sources is three phases, balanced and unregulated, while in the second scenario, it is assumed that the output of these three stages is unbalanced. The results showed that the proposed model improved the voltage profile phase and the annual energy losses by 132.6 MWh.

    Keywords: Power Networks, Photovoltaic Power Plant, Electricity Distribution, Annual Energy Losses