فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 89 (پاییز 1399)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 89 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد کریمی زارچی، حامد معبودی، محمدرضا فتحی*، ابوالفضل خسروی صفحات 7-31

    امروزه تاب آوری زنجیره تامین یکی از ضرورتهای اساسی برای کاهش شدت و احتمال اختلال ها و نیز حرکت زنجیره تامین دفاعی به وضعیت مطلوبتر به شمار می آید. یکی از راهکارهای ارتقای تاب آوری زنجیره تامین دفاعی، انجام فعالیتهای نوآورانه و توسعه فناوری در سازمانهای دفاعی است. هدف اصلی این پژوهش ارتقای اثربخشی خدمات و فعالیتهای صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوریهای دفاعی در جهت ارتقای تاب آوری زنجیره تامین دفاعی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از نظر نوع روش، توصیفی پیمایشی است. به منظور جمع آوری داده ها در این تحقیق از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق، برخی از مدیران و کارشناسان صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوریهای دفاعی بودند که برای پرکردن پرسشنامه تاپسیس فازی، همکاری کردند. تعداد این افراد 18 نفر بوده است. این تحقیق در دو مرحله اصلی انجام شده است: مرحله اول به شناسایی توانمندسازهای تاب آوری زنجیره تامین دفاعی مربوط است که براساس مبانی نظری و نظرخواهی از خبرگان انجام گرفت. گام دوم نیز با به کارگیری روش تاپسیس فازی و به منظور اولویت بندی خدمات صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوریهای دفاعی براساس توانمندسازهای تاب آوری شناسایی شده انجام گرفته است. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با تاپسیس فازی نشان داد که به ترتیب "عرضه خدمات فن بازار"،  "عرضه خدمات مشاوره (نقش میانجی)" و "عرضه تسهیلات به شرکتهای دانش بنیان" بیشترین اولویت را دارد. هم چنین تحلیل نتایج تحقیق نشان داد که صندوق حمایت از تحقیقات، نوآوری و توسعه فناوریهای دفاعی از طریق ایفای سه نقش "میانجی و هماهنگ کننده"، "حمایت کننده" و "جهت دهنده" می تواند در ارتقای تاب آوری زنجیره تامین دفاعی موثر باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دفاعی، تاب آوری، فناوریهای دفاعی، تاپسیس فازی
  • اسماعیل خان احمدی*، بهنام رحیمی صفحات 33-56

    تحقق اهداف متعالی انقلاب اسلامی و دفع تهدیدات پیچیده نظام سلطه نیازمند، سازمانی با توانایی دفاع همه جانبه است. امامین انقلاب این نهاد را سازمان بسیج تعیین و بر ارتقای کارآیی آن تاکید مضاعف کردند. براین اساس هدف این نوشتار بررسی عوامل سازمانی موثر در مشارکت اعضای بسیج گردانهای امام حسین علیه السلام در برنامه های آموزشی است. این پژوهش به لحاظ روش آمیخته اکتشافی و به لحاظ هدف کاربردی است. با بررسی و نقد منابع و تکیه بر دیدگاه های صاحبنظران، الگویی با سیزده عامل تدوین شد و در معرض قضاوت 92 از خبرگان بسیج استان اصفهان قرار گرفت. نظر به اینکه میانگین رتبه گویه ها 97/3 ، آزمون t 122/12، درجه آزادی 91، سطح معنی داری 000/0 و کای اسکوثر 993/104 تعیین شد که موید رابطه معنادار گویه ها و عامل سازمان و تاثیر زیاد عوامل بر ارتقای سطح مشارکت بسیجیان از برنامه های آموزشی است، گویه ساختار گردانها با ماموریتهای دفاعی با رتبه 13/9 بیشترین، و گویه حجم برنامه های گردانها با رتبه 20/5 کمترین تاثیر را در استقبال بسیجیان از برنامه های آموزشی دارد. در راستای نهادینه شدن نتایج پیشنهادهایی در سطوح مختلف ایفاد شده است.

    کلیدواژگان: عوامل سازمانی، مشارکت، برنامه های آموزش، اعضای بسیج
  • واجد رضایی*، روح الله مرادی صفحات 57-79
    هدف این پژوهش بررسی وضعیت سرمایه فکری یکی از دانشگاه های وابسته به نیروهای مسلح، به منظور مدیریت این سرمایه است تا بدین وسیله این دانشگاه در پیشبرد اهداف نظام مقدس  جمهوری اسلامی ایران، که در آن دانش از اهیمت بسیاری برخوردار است، نقش پررنگتری داشته باشد. به منظور رسیدن به هدف از معیارهای سرمایه فکری، که در تحقیق مرادی و رضایی (1399) برای این دانشگاه تعیین شد در پرسشنامه های این تحقیق استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق استادان، مدیران گروه ها و دانشجویان دانشگاه مورد مطالعه بودند.معیارهای سرمایه فکری بررسی شده با استفاده از روش های TOPSIS، ELECTRE و AHP  رتبه‏بندی شد و درنهایت وضعیت این دانشگاه بر اساس این معیارها مورد بررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که سرمایه فکری  در این دانشگاه به سه دسته سرمایه انسانی، سرمایه رابطه‎ای و سرمایه ساختاری تقسیم می شود و این دانشگاه بر اساس هفت معیار سرمایه انسانی، شش معیار سرمایه ساختاری و هفت معیار سرمایه رابطه ای به اصلاح نیاز دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه فکری، سرمایه ساختاری، سرمایه انسانی، سرمایه رابطه ای، سرمایه فکری دانشگاه
  • امید حیدری* صفحات 81-101

    در این تحقیق به دنبال بررسی و شناخت دیدگاه های مقام معظم رهبری در مورد خلیج فارس و نقش نیروهای مسلح مستقر در آن هستیم که ضمن بررسی ابعاد تاریخی خلیج فارس و جایگاه آن درسطوح و ابعاد مختلف به  بررسی دیدگاه های مقام معظم رهبری از سال 1366 تا کنون درمورد خلیج فارس و نقش نیروهای مسلح با روش مطالعه کتابخانه ای، اسنادی و استفاده از روش تحلیل محتوا به تحلیل این دیدگاه ها پرداخته شد .نتایج نهایی بررسی دیدگاه ها نشان می دهد که مهمترین مسئله در مورد خلیج فارس را ایجاد محیطی امن برای حضور در تمام عرصه هایی که زمینه فعالیتهای آن فراهم است و یا در آینده فراهم خواهد شد، مد نظر داشته اند که بدین دلیل، عمده نیروهای مسلح استان هرمزگان، که حافظ اصلی امنیت خلیج فارس هستند، باید حداکثر توان خود را به منظور ایجاد امنیت پایدار به صورت راهبردی و با حمایت مدیران ارشد نظام و دیگر نیروهای مسلح کشورهای منطقه به کار برند.

    کلیدواژگان: خلیج فارس، دیدگاه مقام معظم رهبری، نیروهای مسلح
  • محمود مهدوی جو، ابوالفضل بهنیافر*، اردشیر اسدبیگی صفحات 103-127

    بستر جغرافیای فرهنگی سوریه موزاییکی از قومیتها و مذاهب گوناگونی است که هر کدام آثار تمدنی متنوعی برای این ناحیه داشته است. حاکمیت شصت ساله علویها با قومیتها و مذاهب گوناگون در کنار آثار تمدنی متفاوت، هم شکاف ها و هم اشتراکاتی را در پی داشته است. چنین بستر جغرافیایی در کنار تداوم اقتدارگرایی، عامل تضاد و تنش اجتماعی در این کشور بوده است. ویژگیهای جغرافیای فرهنگی سوریه، در کنار شروع بحران در غرب آسیا در 2011 این کشور را تحت فشار سه نیروی داخلی، منطقه ای و بین المللی قرار داد. نتیجه این وضعیت فعال شدن اختلافات در جغرافیای فرهنگی سوریه و نابودی امنیت بود. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی برگرفته از منابع کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که جغرافیای فرهنگی بر امنیت سوریه در شرایط کنونی و آینده چه تاثیری دارد. به نظر می رسد حل نشدن تنشهای قومی و مذهبی در این کشور پس از جنگ داخلی سبب می شود سوریه همچنان کانون بحران در آینده باقی بماند. تاثیر عدم حل این تنشها بر موقعیت کشورهای ذی نفع در سوریه سبب مداخله این کشورها و کاهش امنیت سوریه شده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای فرهنگی، سوریه، امنیت، قومیت، مذهب
  • مهدی حشمتی جدید*، مسعود حقیقت صفحات 129-154

    تهران ازجمله کلانشهرهای ایران است که با پدیده احساس ناامنی شهری به طور جدی روبه رو است و هر روز پیامدهای ناشی از آن برای مردم و مسیولان بیشتر آشکار می شود. نبود پژوهشهای کافی از یک سو و عدم توجه ویژه مسیولان از سوی دیگر به ناامنی هر چه روز افزون اغلب مناطق تهران بویژه منطقه 12 تهران منجر شده است. بررسی امنیت و چگونگی تاثیرپذیری در شهرها بیشتر متوجه محیط پیرامونی انسانهاست ولی در این حوزه بیشتر به جنبه نظری و روانی امنیت پرداخته شده و چگونگی تاثیر عوامل فیزیکی و شکل گیری کالبدی محیط و تاثیر آن بر احساس امنیت مغفول مانده است؛ لذا همین امر ضرورت پژوهشی این مقاله را تبیین می کند. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و با رویکرد پیمایشی است. در همین راستا به منظور بررسی میزان تاثیر دسترسیهای منطقه 12 تهران بر احساس امنیت ساکنان آن 344 عدد پرسشنامه (حاصل برآورد حجم نمونه با فرمول کوکران) طراحی، و نتایج آن به روش استقرایی با نقشه ها و اطلاعات جی. آی. اس. مقایسه و تحلیل شد. نتایج تحلیلهای نظرسنجی میان ساکنان منطقه 12 در این پژوهش بیانگر این است که  افزایش احساس امنیت در فضای شهری با افزایش میزان دسترسی پذیری و نفوذ پذیری فضا افزایش می یابد ولی این احساس امنیت با افزایش میزان سطوح زیرگذر رابطه عکس دارد.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، عوامل کالبدی، دسترسی پذیری، نفوذ پذیری، معابر شهری
|
  • Mohammad Karimi Zarchi, Hamed Maboudi, MohammadReza Fathi *, Abolfazl Khosravi Pages 7-31

    Nowadays, supply chain Resilience is considered as one of the essential requirements for reducing the severity and likelihood of disruptions, as well as the movement of the supply chain to the more favorable conditions. One of the ways to enhance the defense of the supply chain is to carry out innovative activities and develop technology in defense organizations. The main objective of this research is to enhance the effectiveness of the services and activities of the Fund to support research, innovation and development of defense technologies in order to enhance the resilience of the defense supply chain. This research has been conducted in two main stages. The first phase was the identification of defense supply chain resiliency enhancers which was based on a review of theoretical foundations and expert opinion. The second step, using the Fuzzy Topsis method, is to prioritize research support fund support, innovation and development of defense technologies based on identified resilience empowers. The results of the analysis of data with Fuzzy Topsis showed that the "provision of fan market services", "advisory services (mediating role)" and "provision of facilities to knowledge-based companies" are the highest priority respectively. Also, the analysis of the results of the research showed that the Fund for the Defense of Research, Innovation and Development of Defense Technologies, through the three roles of "mediator and coordinator", "supporting" and "guidance" can be effective in promoting the resilience of the defense supply chain.

    Keywords: Defense Supply Chain, Defense Technologies, resilience, Fuzzy TOPSIS
  • Ismail Khanahmadi *, Behnam Rahimi Pages 33-56

    Achieving the lofty goals of the Islamic Revolution and repelling the complex threats of the ruling system requires an organization with all-round defenses. The Imams of the Revolution appointed the above-mentioned organization as the Basij Organization and emphasized on doubling its efficiency. Accordingly, the purpose of this paper is to investigate the organizational factors affecting the participation of members of the mobilization of Imam Hussein (AS) in training programs. By reviewing and criticizing the sources and relying on the views of experts, a model with 13 compilation factors; He was subjected to trial by 92 Basij experts in Isfahan province. Considering that the average score of the items was 3.37, the T-test was 122.12, the degree of freedom was 91, the level of significance was 0.000 and Kai Scooter was 104/993. It confirms the significant relationship between the discourses and the agent of the organization, and the great influence of the factors on the promotion of the level of participation of the Basijis in the educational programs. The discourse structure of the battalions with the defense missions with the rank of 9.33 has the highest, and the discourse of the volume of the programs of the battalions with the rank of 5.20 has the least effect on the Basijis' acceptance of the training programs. In order to institutionalize the results, suggestions have been made at different levels.

    Keywords: Organizational Factors, Participation, Training Programs, Basij Members
  • Wajed Rezaei *, Ruhollah Moradi Pages 57-79
    The purpose of this study is to investigate the intellectual capital of Imam Ali Officers' Academy in order to manage this capital, in order to advance the goals of the Islamic Republic of Iran, which knowledge is of high importance in this country and have a big role. In order to achieve this goal, the criteria of intellectual capital that were determined for this university in Moradi and Rezaei (2020) research were used in the questionnaires of this research. The statistical population of the research consists of professors, department heads and students of Imam Ali Officers' Academy. The criteria of intellectual capital were evaluated using TOPSIS, ELECTRE and AHP techniques and finally the situation of this university was evaluated based on these criteria. Findings showed that the intellectual capital of Imam Ali Officers' Academy is divided into three categories of human capital, relational capital and structural capital, and this university is not in a favorable condition based on 7 criteria of human capital, 6 criteria of structural capital and 7 criteria of relational capital.
    Keywords: Intellectual Capital, Structural Capital, Human Capital, Relational Capital, University Intellectual Capital
  • Omid Heydari * Pages 81-101

    Considering that the Persian Gulf has a long history from the time of the Achaemenids until now, based on well-reasonedhistorical documents.Which has been most important from an economic point of viewAnd this can be considered a very important factor in creating conflicts, While from the 1970s onwards is considered as a gathering place for military forces in the region as well as a new critical environment.Which has provided the ground for the presence of great powers.In this study, we seek to examine and recognize the views of the Supreme Leader on the Persian Gulf and the role of thearmed forces stationed in it.While examining the historical dimensions of the Persian Gulf and its place in different levels and dimensions, to examinethe views of the Supreme Leader from 1987 until now about the Persian Gulf and the role of the Armed Forcesمترجم فارسی ⇄ انگلیسی These views were analyzed by the method of library study, documentation and using content analysis technique.The final results of the survey show that the most important issue about the Persian Gulf was to create a safeenvironment for participation in all areas where its activities are provided or will be provided in the future.For this reason, the main armed forces in Hormozgan province, which are the main guardians of the security of thePersian Gulf,They must do their utmost to create sustainable security strategically with the support of senior regime officials andother armed forces in the region.

    Keywords: Persian Gulf, Viewpoint, Supreme Leader, Armed Forces based in Hormozgan
  • Mahmood Mahdavijoo, Ardeshir Asd Baigi Pages 103-127

    The developments of Syria in the last decade after the Arab Spring have taken into account the cultural geography in relation to the security situation in Syria. The context of Syria's cultural geography has been a mosaic of different ethnicities and religions, each of which has had a variety of civilizational artifacts for the region. Therefore, this context has historical roots and not only current ones. The sixty-year rule of the Alawites with different ethnicities and religions, along with the works of different civilizations, has led to both divisions and commonalities. Such a geographical context, along with the continuation of authoritarianism, has been the cause of conflict and social tension in this country. If these similarities created the basis for unity in some periods, the differences also provided the ground for the development of takfiri movements. The cultural geography of Syria is inseparable from the cultural geography of West Asia. Therefore, the existence of any crisis in the region makes it possible to expand it to Syria. The characteristics of Syria's cultural geography, along with the onset of the crisis in West Asia in 2011, put Syria under pressure from three forces: domestic, regional and international. The result was the activation of differences in the cultural geography of Syria and the destruction of security. This article seeks to answer the question with a descriptive-analytical method taken from library sources. What effect does cultural geography have on the security of Syria in the current and future conditions? It seems that the

    Keywords: Cultural geography, Syria, security, ethnicity, Religion
  • Mahdi Heshmati *, Masoud Haghighat Pages 129-154

    The study of security and how to be affected in cities is more concerned with the human environment, but in this area, more attention has been paid to the theoretical and psychological aspects of security and how the physical factors and the physical formation of the environment and its impact on the sense of security have been neglected. In order to investigate the effect of access in District 12 of Tehran on the sense of security of its residents, 344 inductive design questionnaires were compared and analyzed with GIS maps and information. The results indicate that the increase in the sense of security is inversely related to the increase in the level of underpasses, and in contrast, with the increase in the accessibility and permeability of the space, the residents' sense of security increases.. The results indicate that the increase in the sense of security is inversely related to the increase in the level of underpasses, and in contrast, with the increase in the accessibility and permeability of the space, the residents' sense of security increases.

    Keywords: security, physical factors, Accessibility, District 12 of Tehran, Permeability