فهرست مطالب

پژوهشنامه حلال
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسین همایون مصباح صفحات 5-16

    امروزه مسلمانان زیادی در کشور های غیر مسلمان زندگی می نمایند و طبعا برای ادامه زندگی ناگزیر از داشتن و استفاده نمودن از منابع و امکانات حیاتی و زیستی هستند. یکی از این منابع گرفتن وام با بهره از موسسات پولی و مالی غیر مسلمان در آن کشور ها می باشد. حلال و یا حرام بودن این امر برای مسلمانان آن دیار یکی از چالش های عمده زندگی در کشورهای مذکور به شمار می رود. در فقه شیعه، نظریه های متفاوتی در تبیین حلیت وام با بهره ارایه شده است؛ نظریه قصد قرض نداشتن از سوی مسلمان، نظریه غنیمت، نظریه استنقاذ، نظریه از باب ضرورت و عدم عسر و حرج از این شمارند. این پژوهش با بازاندیشی انتقادی و رد نظریه های چهارگانه، حلیت وام با بهره از موسسات پولی و مالی غیر مسلمان را از طریق نظریه قدرت واقعی و خرید پول و ارزش مالی و مبادلاتی آن، تحلیل و تجویز می نماید. بر اساس این نظریه، اگر در بازه زمانی کوتاه، قدرت و ارزش نامبرده تغییری نکرد، حلیت این گونه تسهیلات، به کمک نظریه ضرورت و عدم عسر و حرج تبیین می شود.

    کلیدواژگان: بهره، وام، حلیت، موسسات پولی، مسلمان، غیر مسلمان
  • عبدالله صادقی صفحات 17-33

    فعالیت های اقتصادی و درآمدزایی جزء جدانشدنی زندگی بشر است. تامین نیازهای انسان مانند غذا، پوشاک، مسکن، یادگیری و دیگر موارد در سایه این نوع فعالیت ها تامین می گردد. تامین این نیازها از منابع مشترک، بودن زمینه ساز بروز اختلافات در میان بشر در حوزه فعالیت های اقتصادی و درآمدزایی است. دین اسلام به فعالیت های اقتصادی و درآمدزایی اهمیت  فراوانی داده است. در منابع دینی گزاره «کاد الفقر ان یکون کفرا» بیان شده است که بیانگر این مطلب است که عدم توجه به فعالیت های اقتصادی و درآمدزایی در تامین نیازها سرنوشت نهایی انسان را با خطر مواجه می کند. در گزاره های دینی علاوه بر توجه به فعالیت های اقتصادی و درآمدزایی، فرایندی جلوگیری از بروز اختلاف نیز ارایه شده است. کسب درآمد حلال، فرایند پیشنهادی در گزاره های دینی برای پیشگیری از اختلاف است. مسئله ای که این نوشتار به آن خواهد پرداخت این است که شاخص های معاملات حلال و قانونی چیست؟ درگزاره های دینی راهبرد محوری در کسب درآمد حلال، «مصلحت ساز بودن» و «فساد انگیز نبودن» بیان شده است که براساس آن ها شاخصه های متعددی به دست خواهد آمد. تحقیق پیش رو، یک تحقیق بنیادی است که رویکرد آن توصیفی بوده و به روش کتابخانه ای انجام شده است.

    کلیدواژگان: فعالیت های اقتصادی، دادوستد، رزق و درآمد، حلال، شاخصه های حلال
  • ابراهیم توکلی مقدم صفحات 34-46

    معارف دینی دربردارنده دستوراتی در حوزه تغذیه است که منع یا جواز استفاده از خوراکی ها، از آن جمله است. در این میان،  حلیت خوردن گوشت بروی از حیوانات مانند گوساند و حرمت خوردن گوشت برخی دیگر از حیوانات مانند خوک مشخص است،  اما حلیت یا حرمت خوردن گوشت برخی دیگر از حیوانات، مانند گوشت زرافه، کانگورو، گوزن و یا حیوانی که به عنوان مثال،  حاصل  لقاح گوسفند و خوک است، مسلم نیست. در این گونه موارد مشکوک که نص خاص معتبری که بر حرمت خوردن گوشت چنین حیواناتی دلالت کند یافت نمی شود، برخی به نصوص  عام بر حلیت و یا طهارت استدلال کرده اند، برخی چنین مواردی را مجرای قاعده حل انگاشته اند و برخی دیگر به اصل عدم تذکیه و یا اصول دیگری که مفید حرمت خوردن گوشت حیوانات مشتبه هست، استدلال کرده اند. این مقاله به دنبال آن است که مبانی صاحب نظران علم اصول را نسبت به جریان این گونه قواعد و اصول،  مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. نگارنده در این نوشتار نظریه کسانی را که «اصاله الح » و «قاعده حل » را مرجع قرار داده اند  قابل دفاع می داند.

    کلیدواژگان: گوشت حیوانات، اصاله التذکیه، قابلیت تذکیه، اصاله الحل
  • عبدالله نعامی صفحات 47-64

    گردشگری سلامت، شکل جدیدی از بازاریابی در صنعت گردشگری است که در سال های اخیر به طور فزاینده ای رشد پیدا کرده است. گردشگری سلامت، به منظور بهبود سلامتی افراد و در مکانی خارج از محل سکونت آنها انجام می شود. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی گردشگری سلامت  با تاکید  بر تبلیغات شفاهی مراکز درمانی می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها، غیر آزمایشی و توصیفی می باشد. محقق  تلاش داشته تا عوامل اثرگذار بر مفهوم گردشگری سلامت با تاکید بر نقش تبلیغات شفاهی را با استفاده از روش کیفی و از طریق مصاحبه با بیست مدیر مرکز گردشگری سلامت و خبرگان دانشگاهی شناسایی و با استفاده از رویکرد «داده بنیاد»  تحلیل و ارایه نماید. پژوهشگر در نتیجه تحلیل داده ها از طریق کدگذاری باز، محوری انتخابی نتایج نهایی پژوهش خود را در قالب یک الگو که دارای شش بعد اصلی جذابیت بازار، راهبرد، تنوع ارایه خدمات، شرایط داخلی کشور، تبلیغات شفاهی، گردشگری سلامت و 33 بعد فرعی است، ارایه کرده است. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که به شرط جمعآوری و دسته بندی عوامل اثرگذار بر مفهوم گردشگری سلامت توسط مدیران تصمیمگیر، این موضوع می تواند راهگشای متولیان و مسیولین حوزه سلامت کشور در ایجاد و افزایش درآمد ارزی برای کشور باشد.

    کلیدواژگان: داده بنیاد، گردشگری سلامت، تبلیغات شفاهی، مراکز درمانی
  • فروغ زکاوتی*، عبدالله نعامی صفحات 65-76
    امروزه گردشگری به صنعتی تبدیل شده است که سرمایه گذاری های بالایی در آن صورت می گیرد و نقشی اساسی در رشد و موفقیت تجاری همراه با سودآوری در ابعاد گوناگون دارد. کشور ایران به سبب تنوع اقلیم و گیاهان متفاوت، منبعی سرشار از موارد مرتبط با درمان گیاهی است که می تواند با جذب کردشگر در حوزه سلامت رشد و سودآوری بالایی را در این زمینه داشته باشد. ازهمین رو، این تحقیق با هدف تبیین عوامل موثر بر گردشگری سلامت با رویکرد گیاهان دارویی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، 385 نفر از کارشناسان، متخصصان، خبرگان و افراد مرابط با صنعت گردشگری، گردشگری سلامت و گیاهان دارویی بودند که با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شدند. ابزارگردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته ای بود که بر اساس تحلیل محتوا از شاخص های اثرگذار بر گردشگری سلامت با تاکید بر گیاهان دارویی شکل گرفت. نتایج نشان داد بر اساس 34 عامل اصلی شناسایی شده، پنج شاخص تنوع گیاهان دارویی، بازاریابی و معرفی، امکانات و تسهیلات، الگوی مدیریت و نیازسنجی و تطبیق در تبیین گردشگری سلامت با رویکرد گیاهان دارویی اثرگذار می باشند. همچنین بر اساس برازش مطلوب مدل طراحی شده، مولفه های شناسایی شده عاملی اساسی در شناخت عوامل موثر بر گردشگری سلامت با رویکرد گیاهان دارویی می باشند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، توریسم، گردشگری سلامت، الگوی مدیریت
  • حسین ادبی*، قاسم نوربخش صفحات 77-87
    نظام اسلامی در سال های اخیر با مشکلات فراوانی مواجه شده که عمده آن ها ناشی از اقتصاد وابسته به نفت است. گردشگری حلال یکی از شاخه های فعالیت اقتصادی است که می تواند ضامن توسعه اقتصاد غیر نفتی در کشور شود. از طرفی ظرفیت عظیم مساجد و اماکن مقدس مذهبی همچون حرم ایمه: فرصت بی نظیری برای گردشگری حلال است که اگر اجازه ورود به این اماکن به گردشگران غیر مسلمان داده شود، ارزش افزوده فراوانی را در عرصه اقتصادی و تبلیغ دین اسلام و فرهنگ ناب اسلامی تولید می کند. با توجه به حرمت ورود مشرکان و کافران به مساجد و حرم معصومین:، در این مقاله با روش توصیفی، کتابخانه ای به دنبال تبیین قاعده فقهی «تالیف قلوب» و بهره گیری از آن برای توسعه گردشگری حلال با ارایه مجوز فقهی ورود اهل کتاب به مساجد و اماکن مقدس اسلامی هستیم. با بررسی ادله تالیف قلوب و همچنین ادله عدم جواز ورود مشرکان به مساجد، در پایان چنین به دست آمد که اهل کتاب که بخش عمده گردشگران خارجی را تشکیل می دهند، از شمول آیه حرمت ورود به مساجد خارج اند، در نتیجه می توان با سرمایه گذاری و هدف گذاری مناسب در این راه، و با بهره گیری از جلوه های هنری زیبا و آرامش معنوی منحصر به فرد این اماکن، به توسعه گردشگری حلال و اقتصاد درون زا در کشور کمک کرد و فرهنگ اسلامی را نیز به دیگران منتقل کرد.
    کلیدواژگان: تالیف قلوب، اهل کتاب، مسجد، گردشگری حلال، گردشگری مذهبی
  • سید ابوالحسن نقیبی، مریم خزائی پول*، سید نجمه نجفی تروجنی صفحات 88-101
    با کاهش روند فرزندآوری در سالیان اخیر و هم زمانی آن با برخی تغییرات در باورهای دینی، مطالعه اخیر با هدف تعیین رابطه باورهای دینی و گرایش به فرزندآوری در زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز بهداشتی، درمانی شهر «بهشهر» در سال 1397 انجام شده است. مطالعه حاضر از نوع «مقطعی، همبستگی» است و جامعه مطالعه را زنان متاهل(در سن باروری) مراجعه کننده به مراکز بهداشتی، درمانی و آموزشی شهر بهشهر در سال 1397 تشکیل داده اند. تعداد نمونه ها 280 نفر بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته، است و داده ها بر اساس نرم افزار SPSS(نسخه24) و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های همبستگی پیرسون، اسپیرمن، رگرسیون تجزیه و تحلیل شده است. میانگین سن زنان شرکت کننده در مطالعه 3 ± 4/30 سال و میانگین سن ازدواج 9/3 ± 3/21 سال بوده است. بین میانگین نمره باورهای دینی با تعداد فرزندان دلخواه، اختلاف معناداری وجود داشت(5/0>p).  افراد با باور دینی پایین، تعداد فرزندان دلخواه کمتری داشته و یک فرزند و کمتر(1/1%) را قصد داشتند. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که بین تحصیلات و باور دینی به فرزندآوری رابطه معناداری وجود داشت. بر اساس یافته ها، گرایش به فرزندآوری متاثر از سطح باور دینی زنان بود و این تاثیر در حضور متغیرهای اقتصادی، اجتماعی نقش بیشتری را ایفا می کند، لذا طراحی مداخلات آموزشی جهت اجرای سیاست های افزایش فرزندآوری با تکیه بر اقدامات اجتماعی، فرهنگی در خصوص ترویج باور دینی فرزندآوری می تواند راهکار مناسبی باشد.
    کلیدواژگان: باور دینی، گرایش به فرزندآوری، زنان متاهل، بهشهر
  • مرتضی عمارلو*، سیدصادق حیدری، محسن پیشاهنگ صفحات 102-116
    خانواده بعنوان قدرتمند ترین کانون و موثر ترین مرکز برای سازماندهی جامعه است و شکی نیست که دوام و قوام یک جامعه بستگی به استحکام بنیان خانواده دارد و این تحکیم خانواده موثر از عواملی است که از جمله کسب روزی حلال است که در قرآن ، روایات و سخنان بزرگان دین مورد تاکید واقع شده است و در این پژوهش در صدد پاسخ به چهار سوال است، الف: مفهوم خانواده چیست ؟ ب: مفهوم کسب روزی حلال چیست؟ ج)آیا کسب روزی حلال بر تحکیم بنیان خانواده تاثیر دارد؟ د)نقش کسب روزی حلال بر جلو گیری از انحطاط خانواده چیست؟و در مقاله حاضر رابطه کسب روزی حلال و تحکیم بنیان خانواده تبیین شده است زیرا نظر به اهمیت خانواده ،اسلام راه کارهای زیادی برای تحکیم آن بیان داشته است که باعث پیشگیری از انحطاط می شود که تاثیر کسب روزی حلال بر تحکیم خانواده که از جمله :اصل شرافت در خانواده ، اصل عفت در خانواده، اصل اعتدال در خانواده،اصل قناعت،اصل صبر و... در استحکام بنیان خانواده نقش بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: خانواده، روزی، حلال، کسب حلال
|
  • Homayun Mesbah Pages 5-16

    Today, many Muslims live in non-Muslim countries and naturally have to use vital resources and facilities to continue living there. One of these sources is practicing usury from non-Muslim monetary and financial institutions in those countries. Permission or prohibition of that is one of the major challenges for Muslims in those countries. In Shi'a jurisprudence, different theories have been put forward in explaining the permission (Helleiiat) of usury; the theory of not aiming the borrowing by Muslims, the theory of Trophy, the theory of seeking to extricate, the theory of necessity and the lack of hardship. This paper, by critically rethinking and rejecting the four mentioned theories, analyzes and permits the usury from non-Muslim monetary and financial institutions through the theory of real power and the purchase of money and its financial and exchange value. According to this theory, if the aforementioned power and value do not change in the short term, the permission of such facilities will be explained by the theory of necessity and lack of hardship.

    Keywords: interest, Loan, permission (Helleiiat), Monetary Institutions, Muslim, non-Muslim
  • Abdullah Sadeghi Pages 17-33

    Economic activities and having an income are an essential part of human life. Providing human needs, such as food, clothing, housing, learning, and more, can be achieved through such activities. Providing these needs from common resources is a prerequisite for the emergence of human differences in economic activities and receiving an income. The Islamic religion has given much importance to economic activities and generating an income. Religious sources have stated in the phrase "The poverty leads to the infidelity" that not paying attention to economic activities and income-generating, endanger human destiny. In religious propositions, in addition to vetoing economic activities and income, the process of preventing dispute has also been presented. Earning Halal income is the recommended process to prevent dispute in this religious propositions.The question that this paper will address is what are the factors of fair and legal transactions? According to religious beliefs, the main strategies for making a Halal income are "being expedient" and "not being corrupt." On the basis of them, it will be obtained many indicators of Halal trading. This research is a fundamental research which approach is descriptive and conducted in a library method.​​​​​​​

    Keywords: Economic Activities, Trading, Salary, Income, Halal, Halal factors
  • Ebrahim Tavakolimoghaddam Pages 34-46

    Religious instructions contain some orders in the field of nutrition, including the permission or prohibition of food consumption. It is certainly permitted to eat the meat of some animals such as sheep and prohibited to use the meat of some other animals such as pigs, but it is not clear the permission or prohibition of some other animals, such as giraffe, kangaroo, deer or animals which are the result of sheep and pigfertilization. In such cases that there is no specific authentic tradition, some have permitted eating them by using the Rule of Permission (Helleiiat) and others have forbidden them by using the Principle of Impurity (Tazkiah). This article seeks to study the fundamentals of the scholars’ ideas in relation to the mentioned rules and principles. In this paper, the author defends the theory of those who use "The Principle of Permission (Helleiiat)".

    Keywords: Animal meat, The principle of Purity (Purity), The Principle of Permission (Helleiiat)
  • Abdollah Naami Pages 47-64

    Health tourism is a new form of marketing in the tourism industry that has grown rapidly in recent years. Health tourism helps improve the wellbeing of those who are outside up their place of residence. The purpose of this study is to offer a model of health tourism with emphasis on verbal advertising in health centers. This study has practical proposes and in terms of data collection, it is descriptive and non-experimental. The researcher attempts to offer and analyze the factors influencing the concept of health tourism by emphasizing the role of verbal advertising by qualitative method and by interviewing twenty managers of health tourism centers and academic experts and using the "data base" approach. As a result of analyzing data through open source coding, the researcher offers the final results of his research in a model that has six main elements: market attractiveness, strategy, variety of services, territorial conditions of the country, verbal advertising, health tourism and 33 sub dimensions. According to the results of this study, it can be said that this can be an opportunity for health authorities in creating and increasing foreign exchange incomes for the country, provided the decision makers collect and classify factors affecting the concept of health tourism.

    Keywords: Data Based, Health tourism, Verbal Advertising, medical centers
  • Forough Zekavati *, Abdollah Naami Pages 65-76
    Today, tourism has become a high-investment industry and plays a key role in the growth and success of business in various aspects. Due to the diversity of climates and plants, Iran is a rich source of herbal treatment that can have high profitability and growth in the field of health by attracting tourists. Therefore, this paper aimed at explaining the factors affecting health tourism with medicinal plants approach. The statistical population of the study consisted of 385 experts, specialists, individuals related to tourism industry, health tourism and medicinal plants that were selected as sample size using Cochran formula and purposeful sampling method. Data collection tool was a researcher-made questionnaire based on content analysis of indicators affecting health tourism with emphasis on medicinal plants. The results showed that based on 34 identified factors, five indicators of medicinal herbs diversity, marketing and introduction, facilities, management model and need assessment and adaptation are effective in explaining health tourism with medicinal herbs approach. Also, based on the designed model, the identified indicators are an essential factor in identifying the factors affecting health tourism with the medicinal herbal approach.
    Keywords: medicinal plants, Tourism, Health tourism, Management model
  • Hossein Adaby *, Ghsem Noorbaksh Pages 77-87
    The Islamic system has faced many problems in recent years, most of them are due to the oil-dependent economy. Halal tourism is one of the branches of economic activity that can guarantee the development of non-oil economy in the country. On the other hand, the high capacity of the mosques and sacred places of worship, such as the shrines of Imams, is a unique opportunity for Halal tourism, which, if opened to non-Muslim tourists, generates a great deal of added value in the economy and leads to preaching of Islam and pure Islamic culture. Regarding the prohibition of the polytheists and disbelievers to enter the mosques and the holy shrines of the infallibles, this paper uses a descriptive method to explain the jurisprudential ruleReconciling the Hearts and its use for the development of halal tourism by providing jurisprudential permission for the People of the Book to enter the mosques and Islamic sacred places. By examining the proofs of reconciling of the hearts as well as the arguments of the inability of the polytheists to enter the mosques, it was finally concluded that the People of the Book, who constitute the major part of foreign tourists, are excluded from the verses that prohibit the entering of those people to mosques. In this way, appropriate investment and targeting as well as using the beautiful artistic features and unique spiritual calm of those places, can be helpful for developing the halal tourism and the endogenous economy in the country and causes preaching Islamic culture to others.
    Keywords: Reconciling the Hearts, the People of the Book, mosque, Halal Tourism, religious tourism
  • Sayyedabolhasan Naqibi, Maryam Khazaeipul *, Seyyedehnajmeh Najafitrojany Pages 88-101
    The recent study aimed at determining the relationship between religious beliefs and the tendency to childbirth in married women referring to health centers in Behshahr city in 1397, with decreasing childbearing trend in recent years coinciding with changes in religious beliefs. This research is a cross-sectional, correlation study. The study population consisted of married women (in reproductive age) attending to health, treatment and education centers in Behshahr city in 1977. The samples were 280 people. The data collection tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed by SPSS software (version 24) using descriptive statistics and Pearson, Spearman and regression’s correlation tests. The mean age of women was 30.4±3 years and the mean age of marriage was 21.3±3.9 years. There was a significant difference between the mean score of religious beliefs and number of preferred children (P <0.5). People with weak religious beliefs had fewer wanted children and had one child and fewewr (1.1%). Stepwise regression analysis showed that there was a significant relationship between education and religious belief in childbearing. According to the findings, tendency to childbearing was influenced by the level of religious beliefs of women and this influence plays a greater role in the presence of economic, social variables, so designing educational interventions in order to implement the politics of childbearing enhancement based on social, cultural measures to promote religious beliefs can be a good solution.
    Keywords: religious beliefs, Tendency towards Childbirth, Married women, Behshahr
  • Morteza Ammarloo *, Sayyed Sadegh Heidary, Mohsen Peshahng Pages 102-116
    The "family" is considered to be the most powerful and effective center of organizing a society, and in a clear relationship, the durability and consistency of a society depends on the strength of its foundations. On the other hand, the strength of family is influenced by various factors. This research is focused on answering the question of what effect halal income has on the strength of family foundations, using a documentary method and with reference to the Holy Qur'anic verses and Ahlul-Bayt traditions. The findings of the study show that attaining a halal sustenance is one of the most fundamental divine commandments and significant recommendations of the religious leaders. According to the findings of the paper, in the light of observing the rules of the halal sustenance, if the believers follow the epistemic recommendations of the religious leaders, the family has valuable components such as increased chastity, dignity, moderation, Patience, contentment and ..., which play a key role in strengthening and preventing its degeneration.
    Keywords: Family, Halal sustenance, Degeneration, Verses, Traditions