فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و چهارم شماره 1 (پیاپی 91، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هدی هماوندی، فاطمه فهیم نیا*، مریم ناخدا، ملوک السادات حسینی بهشتی صفحات 13-36
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و طبقه بندی روش های ایجاد هستی شناسی و ویژگی ها و شاخص های مورد توجه در این روش ها برمبنای مطالعات صورت گرفته در این حوزه انجام شده است.

    روش

    به منظور تحقق اهداف مورد نظر، پژوهش پیش رو برای نخستین بار با استفاده از روش فراترکیب به بررسی نظام مند و تحلیل پژوهش های انجام شده در حوزه روش های طراحی و ساخت هستی شناسی پرداخت. برهمین اساس 59 منبع (مقالات پژوهشی و مقالات کنفرانس ها و پایان نامه) از میان منابع موجود جستجو شده، برگزیده و تحلیل شدند. به منظور اعتبارسنجی نتایج از ضریب توافق خبرگی کاپا استفاده شد. سپس بر اساس نتایج حاصل از آن اقدام به ارایه چارچوبی شامل طبقه بندی روش ها و ویژگی ها و مفاهیم مورد توجه در هر یک از منابع مورد بررسی نمود.

    یافته ها: 

    در نتیجه تحلیل مطالعات 64 مولفه (حاصل از 140 کد اولیه)، 43 مفهوم و 10 مقوله اصلی حاصل شد.

    اصالت:

     ویژگی ها و شاخص های حاصل شده، چارچوبی عمومی برای طراحی و ساخت هستی شناسی مبتنی بر پژوهش های صورت گرفته ارایه می دهد و علاوه بر آن با ارایه شمایی از پژوهش هایی که تاکنون در این حوزه صورت گرفته، پژوهشگران حوزه طراحی و ساخت هستی شناسی را تا حد زیادی از جستجو، مطالعه و تحلیل منابع متعدد و پراکنده بی نیاز می گرداند. بدین صورت که با ارایه ویژگی ها و نقاط اصلی این روش ها کار انتخاب روش های ساخت هستی شناسی متناسب با ملزومات حوزه مورد نظر برای سازندگان آن تسهیل شود

    کلیدواژگان: روش طراحی هستی شناسی، چارچوب هستی شناسی، فراترکیب، روش های هستان نگاری
  • بابک سهرابی*، حمیدرضا یزدانی، علی رجب زاده، حامد محجوب صفحات 39-57
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف ارایه تعریف دقیقی از «نیازهای بنیادین روانشناختی کاربر» در استفاده از محصولات تعاملی و همچنین استخراج مولفه های آن انجام شد.

    روش تحقیق: 

    در این مطالعه از روش فراترکیب به منظور جمع آوری و تحلیل داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، پایان نامه ها و مقالات فارسی و لاتین مرتبط با موضوع است که بدون محدودیت زمانی در پایگاه های اطلاعاتی و مجلات علمی پژوهشی معتبر داخل و خارج کشور انتشار یافته اند. 45 عنوان پژوهش با کسب شرایط مناسب برای ورود به فراترکیب انتخاب شدند.

    یافته ها:

     پژوهش حاضر در گام اول، با ایجاد تمایز مفهوم «نیازهای روانشناختی بنیادین کاربر» از «نیازهای روانشناختی بنیادین انسان» به تعریف هر یک از این مفاهیم رسیده و سپس در گام دوم تعداد 37 مولفه نیاز روانشناختی بنیادین را استخراج و تعریف نموده است.

    اصالت اثر:

     استفاده از ظرفیت نظریه های مربوط به نیازهای روانشناختی انسان در سایر علوم، همواره محدود به بکارگیری یک نظریه خاص بوده است، درحالی که استفاده از یک فرامطالعه که بتواند فرصت های بیشتری برای خلق ایده های جدید مرتبط با طراحی و توسعه محصولات تعاملی فراهم آورد مغفول مانده است. نتایج این تحقیق می تواند به درک عمیق تر از مفهوم نیازهای روانشناختی کاربر در مسیر طراحی محصولات تعاملی کمک نماید. همچنین نیازهای روانشناختی معرفی شده در این پژوهش را می توان به عنوان نقطه شروع طراحی محصولات تعاملی درنظر گرفت و این رویکرد جدید می تواند ظرفیت عظیمی برای ایجاد ایده های خلاقانه و تازه باشد.

    کلیدواژگان: تجربه کاربر، نیاز، نیازهای روانشناختی بنیادین انسان، نیازهای روانشناختی بنیادین کاربر
  • عبدالرضا ایزدی*، عبدالحسین فرج پهلو صفحات 57-75
    هدف

    هدف پژوهش حاضر مشخص کردن نرم افزارهای ذخیره سازی مبتنی بر ابر که دارای قابلیت آرشیوی هستند و بررسی میزان امکانات و ویژگی های آن هاست تا مناسب ترین نرم افزار از نظر دارا بودن امکانات مشخص شده و به مراکز آرشیوی داخلی معرفی شود.

    روش شناسی:

     این پژوهش با دو روش مطالعه کتابخانه ای و پیمایش توصیفی انجام شده است که ابزار گردآوری داده در هرکدام از روش ها به ترتیب، عبارتند از فیش برداری و سیاهه وارسی محقق ساخته. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 22 نرم افزار ذخیره سازی مبتنی بر ابر که قابلیت آرشیوی دارند می باشد که بر اساس شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند.

    یافته ها:

     یافته ها حاکی از آن است که نرم افزارهایی که قابلیت چند سکویی دارند مزایایی زیادی هم برای کاربران و هم برای طراحان نرم افزار دارند و بیشترین ضعف نرم افزارهای پژوهش حاضر در زمینه سکوی ارایه نرم افزار، مربوط به سکوهای سیستم عامل IOS و سیستم عامل Android می باشد. در زمینه ویژگی های فضای ذخیره سازی ابری نرم افزارها نیز ویژگی های رمزنگاری، اشتراک گذاری پرونده ها، کنترل دسترسی و پشتیبان گیری بیشترین میزان پشتیبانی را داشتند؛ همچنین بیشترین ضعف نرم افزارهای جامعه آماری در این زمینه نیز ضعف در ویژگی کنترل نسخه است.

    نتایج

    نتایج این پژوهش، دو نرم افزار X Cloud و luckycloud را به عنوان مناسب ترین نرم افزارهای ذخیره سازی مبتنی بر ابر که دارای قابلیت آرشیوی، جهت استفاده در مراکز آرشیوی داخلی، معرفی می کند.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، نرم افزار ابری، آرشیو
  • قاسم آزادی احمدآبادی*، حمزه علی نورمحمدی صفحات 77-95
    هدف

    این پژوهش قصد دارد ماهیت میان رشتگی مقاله های چهار حوزه نانو، زیستی، شناختی و اطلاعات را براساس تکنیک هم استنادی شناسایی کند.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی بوده و از تکنیک هم استنادی استفاده کرد. جامعه آماری، مقاله های ایران به زبان انگلیسی در قالب مقاله در چهار حوزه فناوری نانو (21393 مقاله)، زیستی (27578)، شناختی (16358) و اطلاعات (3535) سال های 2001 تا 2015 که در اسکوپوس نمایه شده است. شاخص های مورداستفاده شامل تاثیرگذاری و تاثیرپذیری، شاخص شمول (دربردارندگی)، نظریه گراف، درخت پوشای بیشینه و کمینه است.

    یافته ها: 

    بالاترین امتیاز شاخص شمول متعلق به حوزه اطلاعات در ترکیب «اطلاعات - زیستی» است. بالاترین تعداد استناد مشترک، مربوط به ترکیب حوزه های «نانو - اطلاعات - زیستی» است. تاثیرپذیری حوزه اطلاعات از سایر حوزه ها و تاثیرگذاری حوزه نانو بر سایر حوزه ها بیشتر است.

    نتیجه گیری: 

    دو حوزه نانو و زیستی به میزان زیادی این قابلیت را دارند که از آثار نویسندگان مشترکی جهت استناد به مقاله های خود بهره مند شوند. در ترکیب سه گانه «نانو - اطلاعات - زیستی»، از بعد استناد بین نویسندگان مشترک، هماهنگی یا میان رشتگی بیشتری دیده می شود و امکان بیشتری جهت بهره گیری از آثار نویسندگان به منظور استناددهی در مقاله های خود را دارند.

    کلیدواژگان: هم استنادی، میان رشتگی، فناوری های همگرا، تولیدات علمی ایران، علم سنجی
  • صالح رحیمی*، فرامرز سهیلی، نسرین بسطامی، سارا بهرامی نیا صفحات 99-114
    هدف

    هدف این پژوهش تعیین رابطه مدیریت دانش با نوآوری خدمات در کتابخانه های دانشگاهی شهر کرمانشاه است.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر از نوع کاربردی و به روش پیمایشی انجام گرفته است. برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه اسلام، آگروال و اکیدا استفاده، و پس از هنجاریابی در میان نمونه پژوهشی توزیع گردید. جامعه آماری پژوهش، شامل 55 نفر از کتابداران کتابخانه های دانشگاهی بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس انجام گرفت.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که بیشترین میانگین مربوط به متغیر نوآوری در خدمات کتابخانه (39/3) و کمترین میانگین مربوط به اشاعه و انتقال دانش (05/3) بود. همچنین بین کسب و خلق دانش، اشاعه و انتقال دانش، و کاربرد و استفاده از دانش با نوآوری در خدمات کتابخانه های دانشگاهی رابطه مثبت معناداری وجود دارد و همچنین بین مدیریت دانش و نوآوری در خدمات کتابخانه های دانشگاهی رابطه مثبت معناداری دیده شد. بین نوآوری در خدمات و ابعاد مدیریت دانش کتابداران مورد مطالعه بر حسب محل خدمت کتابداران تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    اصالت اثر: 

    باتوجه به، مطلوب بودن وضعیت مدیریت دانش و نوآوری در خدمات کتابخانه های دانشگاهی (به جز مولفه ی اشاعه و انتقال دانش) ضروری است تا مدیران و مسیولان کتابخانه های دانشگاهی در مولفه ی تسهیم دانش، زمینه ی حضور کتابداران را در فعالیت های اجتماعی و جلسات بحث و گفتگو فراهم ساخته و با برنامه ریزی مناسب با ایجاد انگیزه لازم، فرهنگ تسهیم و اشتراک دانش را در بین کتابداران افزایش دهد. مدیران می توانند از طریق برگزاری جلسات طوفان فکری یا جلسات بازنگری پس از اقدام، فضایی آزاد برای ابراز ایده ها و نظرات کتابداران فراهم کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کسب و خلق دانش، اشاعه و انتقال دانش، کاربرد و استفاده دانش، نوآوری خدمات
  • رحیم شهبازی* صفحات 115-134
    هدف

    هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر تولید علم در رشته های ریاضی، فیزیک و شیمی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان است.

    روش : 

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش علم سنجی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش، مدارک نمایه شده (1989 -2019) در حوزه های موضوعی شیمی، ریاضی و فیزیک از پژوهشگران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس است. برای ترسیم نقشه های علمی، از نرم افزار ووس ویوور و برای پاسخ به فرضیه های پژوهش از آزمون های آماری t، تحلیل واریانس، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است.

    یافته ها:

     بر اساس یافته ها، میزان همکاری های علمی بین المللی پژوهشگران ریاضیات دانشگاه در مقایسه با محققان رشته های شیمی و فیزیک بیشتر است. همچنین، میانگین تولیدات علمی بر حسب مرتبه علمی و جنسیت معنی دار، ولی بر حسب گروه آموزشی و محل اخذ مدرک معنی دار نیستند. بین تعداد واحد پایان نامه و تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس رابطه معنی دار و همبستگی مثبت بالایی وجود دارد.

    اصالت اثر: 

    تحلیل تولیدات علمی محققان دانشگاه شهید مدنی آذربایجان بر اساس پایگاه اسکوپوس و ترسیم شبکه هم تالیفی با نرم افزار ووس ویور از نوآوری های پژوهش حاضر است.واژه های کلیدی: علم سنجی، هم تالیفی، اسکوپوس

    کلیدواژگان: علم سنجی، هم نویسندگی، وس ویوور، پایان نامه، تحلیل رگرسیون
|
  • Hoda Homavandi, Fatima Fahimnia *, Maryam Nakhoda, Moluk Hoseini Beheshti Pages 13-36
    Objective

    Ontologies are effective tools for organizing and retrieving information. They are more compatible with semantic information retrieval systems and environment. Several methods and approaches have been proposed for designing and building ontologies. The aim of this study is to categorize ontology building methods and identify their important features and requirements.

    Methodology

    The present research is a qualitative study using meta-synthesis method to analyze selected studies (include scientific journal and conference papers from available resources) in the area of designing and building ontologies. Accordingly, 59 articles were selected and reviewed among resources. After analyzing articles, a framework includes identified designing and building ontologies methods’ categories and features were presented.

    Findings

    Based on the analysis of the studies, 140 codes, 43 concepts and 10 categories were obtained. The categories include: social and user-centered; Philosophical approaches and methods based on logic, mathematics and probability; Knowledge organization approaches; Methods based on the application of engineering principles; Methods based on natural text and language processing; Automatic and semi-automatic building methods; Facilitated environment-based and software supported building methods; Risk analysis methods; Methods focused on acquiring knowledge and Methods based on the integration of existing ontologies.

    Originality: 

    Present study is one of the first one which analyze ontology building approaches using meta-synthesis method. It provides a general framework and guidance for researchers who want to create ontologies in different subject domains. The proposed framework can be used to select suitable method based on different features and prerequisites for creating ontology.

    Keywords: ontology design method, ontology framework, Meta Synthesis, ontology building method
  • Babak Sohrabi *, HamidReza Yazdani, Ali Rajabzade, Hamed Mahjoub Pages 39-57
    Objective

    The present study aims to provide a precise definition of "user basic psychological needs" in using interactive products and also to extract its elements.

    Methodology

    This research uses Meta-Synthesis method to collect and analyze data. The statistical population of the research is Persian and English dissertations and articles related to the subject, which have been published in reputable databases and scientific research journals in the country and abroad without any time limit. 45 research met the criteria and were selected to enter the Meta-Synthesis method.

    Findings

    The present study distinguished concepts of "human basic psychological needs" and "user basic psychological needs" and define them at first step and subsequently extracts and defines 37 basic psychological needs at the second step.

    Originality: 

    Application of human need theories was always limited to a particular pervasive theory, while performing a meta-study has potential capacity for providing more opportunities to generate new ideas related to design and development of interactive products. The results of this study facilitate a deeper understanding of “user psychological needs” concept to design interactive products. The psychological needs presented in this research can be considered as the starting point for the design of interactive products while this new approach can provide a great capacity to create novel and creative ideas.

    Keywords: User Experience, need, Human Basic Psychological Needs, User Basic Psychological Needs
  • Abdolreza Izadi *, Abdolhossein Farajpahlou Pages 57-75
    Purpose

    The purpose of this research is to identify cloud-based storage software that has archival capability and check out their features to the most appropriate software for having the features specified and introduced to internal archive centers.

    Methodology

    The study is descriptive and is based on a survey and library study. A researcher-constructed checklist and taking notes are used to collect the data. The statistical population of this research is 22 cloud-based storage softwares that has archival capability Which were selected by purposive sampling.

    Findings

    The findings suggest that Cross-platform softwares have many benefits for both users and software developers and The greatest weakness of the software in this study in the software platform, Contains platforms for iOS and Android. On the features of software cloud storage, Encryption, file sharing, access control and backup had the most support; The biggest weakness of the statistical softwares in this area is the weakness in the version control feature.

    Result

    The results of this study identify both X Cloud and luckycloud as the most appropriate cloud-based storage software that has archival capability for use in internal archives.

    Keywords: Cloud Computing, cloud software, archive
  • Ghasem Azadi Ahmadabadi *, Hamzehali Nourmohammadi Pages 77-95
    Objective

    This study aims assessment interdisciplinary relations in nanotechnology, biotechnology, cognitive and information articles using co-citation technique.

    Methodology

    This study in object aspect, is applied, in method aspect is descriptive and use co-citation technique. Bibliographic data of Iranian English articles published between 2001 and 2015, including 68,864 records in nano, bio, info and cognitive sciences fields indexed Scopus. A number of measures were used for the relationship between scientific fields, including: inclusion index, homogeneous index, maximum and minimum spanning tree, impacted and effected fields.

    Findings

    The highest scores in ‌ inclusion index belong to information technology in "info - bio" compound and biotechnology lowest rating in "cog - bio" compound. The highest numbers of author cited belong to the combined areas of "Nano - Info - bio" and the least number belong to "cog - nano - info" compound. Information technology affected by other areas and nanotechnology impact on other areas.

    Results

    Bio-nanotechnology fields have the potential greatly to the benefit of the co-authors to cite their articles. Cited authors patterns in the information technology articles is most similar to the bio-technology articles. Nanotechnology, biotechnology and cognitive articles have many cited authors that can use in information technology articles for citing. Nanotechnology articles have many cited authors that the other fields can use them for citing. In compound tertiary "nano - info - bio" be seen more coordination and interdisciplinary according to the cited authors and there is greater potential to utilize the authors to citing in their papers.

    Keywords: Co-citation, Interdisciplinary Relations, Converging Technologies, Iran Scientific Outputs, Scientometrics
  • Saleh Rahimi *, Faramarz Soheili, Nasrin Bastami, Sara Bahrami Nia Pages 99-114
    Objective

    The purpose of this study was to determine the relationship between knowledge management and service innovation in academic libraries of Kermanshah.

    Method

    The present study is a practical research and was conducted based on descriptive-survey method. To collect data, Islam, Agarwal & Ikeda questionnaire was used. After standardization it was distributed among the research population. The population of the study consisted 55 academic librarians. Because research population was limited, so, census method was used to collect data. To analyze the data, descriptive and inferential statistical tests were used.

    Findings

    The findings showed the highest mean was related to variable of innovation in library services (3.39) and the lowest mean for dissemination and transfer of knowledge (3.05). There is also a significant relationship between knowledge creation/capture, knowledge sharing/transfer and knowledge application/use with innovation in academic library services. Also, there was a significant correlation between knowledge management and innovation in academic library services. Of course there is no significant difference between the innovation in services and the dimensions of knowledge management of librarians based on the places of librarians' services.

    Originality:

     Based on the desirability of knowledge management and innovation in academic library services (except knowledge sharing/transfer) it is imperative to improve knowledge sharing in academic libraries, so, librarians need to participate in social activities and discussion sessions.

    Keywords: Knowledge Management, knowledge creation, capture, knowledge sharing, transfer, knowledge application, use
  • Rahim Shahbazi * Pages 115-134
    Purpose

    The main purpose of this study was to analyze the factors affecting the Scientific Outputs in mathematics, physics and chemistry in Azarbaijan Shahid Madani University (ASMU).

    Methodology

    This applied research has been done using the scientometrics method. The statistical population of the research is the indexed outputs of basic science researchers in the Scopus database (1989-2019). VOSViewer was used to draw scientific maps as well as T-test, ANOVA, Pearson correlation and regression analysis were applied to answer the research hypotheses.

    Findings

    According to the findings, the level of international scientific cooperation of mathematics researchers at ASMU is higher than that of researchers in chemistry and physics. The results showed that the mean of scientific outputs in terms of academic rank and gender were significant, but not significant in terms of educational group and degree of education There was significant and high positive correlation between the number of dissertation units and scientific outputs indexed in Scopus.

    Originality: 

    Analyze the factors affecting the Scientific Outputs of ASMU and Drawing Co-authorship Network with the VOSViewer are the main novelties of this paper.

    Keywords: Scientometrics, Co-authorship, regression analysis, VOSViewer, Dissertation Units