فهرست مطالب

پژوهش ملل - پیاپی 62 (اسفند 1399)

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 62 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم وریج کاظمی صفحات 7-28

    هند و پاکستان به دلیل تحولات ناشی از مناقشات سیاسی، امنیتی، مرزی و هسته‌ای، از بی‌ثباتی و درگیری مداوم نسبت به یکدیگر برخوردار هستند و تاکنون راه‌حل جامع و کارآمدی در این خصوص عملیاتی نشده است. این مقاله با روش تحلیلی - توصیفی به دنبال پاسخ به این پرسش است که آیا تنش و درگیری هند و پاکستان تحت تاثیر مستقیم مسایل هیدروپلیتیکی منطقه مورد مناقشه جامو و کشمیر قرار دارد؟ باتوجه به این موضوع که منطقه جامو و کشمیر از مهمترین مناطق آسیای جنوبی به دلیل سر منشاء رودهای دایمی و بزرگ است و بعنوان نبض موجودیت زیستی هند و پاکستان معرفی می‌شود، لذا پتانسیل‌های درگیری و بحران بطور مستقیم به کنترل و نظارت بر منطقه استراتژیک جامو و کشمیر مرتبط است. از این‌رو حاکمیت تفکرات هیدروپلیتیکی و همچنین ژیوپلیتیکی مرتبط با آب از طریق دخل و تصرف در استراتژی‌های اقتصادی، انرژی، امنیتی، فرهنگی، سیاسی، نظامی، اجتماعی و... شکل پیچیده-ای از بحران و تنش را در روابط بین دو کشور بوجود آورده است که می‌تواند قلمروهای سیاسی هند و پاکستان را دستخوش تغییرات اساسی نماید و پیامدهای خشونت‌آمیز مناقشات افراط‌گرایی و تروریستی را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: هیدروپلیتیک، جامو و کشمیر، هند، پاکستان، سد آبی
  • علی اکبر صباحی*، عبدالمهدی حیدری صفحات 29-56

    در حال حاضر اهمیت قراردادهای تجاری بین‌المللی با توسعه صنعت و بازرگانی افزایش یافته است. این قراردادها به لحاظ وجود عنصر خارجی به دو یا چند کشور مرتبط گشته؛ چراکه گاهی طرفین قرارداد تابعیت یا اقامتگاه متفاوتی دارند یا محل انعقاد و اجرای قرارداد در دو کشور مختلف می‌باشد، در برخی موارد محل تنظیم قرارداد در یک کشور، اما عناصر دیگر قرارداد در کشور دیگری قرار دارند. در اینجا این سوال مطرح می‌شود که از میان قوانین این کشورها کدام قانون بر قرارداد حاکم است تا بتوان از طریق آن مسایل و موضوعات مختلف مربوط به قرارداد را حل نمود. در چنین شرایطی و برای حمایت و گسترش قراردادهای تجاری بین‌المللی اصل حاکمیت اراده در انتخاب قانون حاکم بر قرارداد پذیرفته شده است. همچنین در صورت عدم تعیین قانون توسط طرفین، قانونی که بیشترین ارتباط را با قرارداد دارد در اغلب سیستم‌ها پذیرفته شده است. آنچه از برآیند این پژوهش حاصل می‌گردد آن است که در حقوق اتحادیه اروپا علاوه بر اینکه مقررات کنوانسیون رم 1980 و مقرره رم 2008 ناظر بر تعهدات قراردادی وجود دارد، شورای اروپا گام موثری در راستای یکسان‌سازی قواعد حل تعارض بیمه برداشته و دستورالعمل‌هایی را با لحاظ تفکیک میان بیمه عمر و بیمه غیرعمر وضع نموده است و باتوجه به اهداف و عوامل ارتباط موثر در هریک از این موارد قانون حاکم بر قرارداد بیمه را تعیین کرده است.

    کلیدواژگان: قرارداد بیمه حمل و نقل، قانون حاکم، اصل حاکمین اراده، قاعده حل تعارض
  • میلاد میری نام نیها صفحات 57-76

    سیاست خارجی بعنوان دیوانی از رهیافت‌های یک کشور در راستای تعامل با محیط بین‌المللی همواره از تاثیرات شگرفی بر امر توسعه ملی کشورها برخوردار بوده است. در این میان جمهوری اسلامی ایران و ترکیه بعنوان دو قدرت منطقه‌ای و ضمن برخورداری از پتانسیل‌های مشترک فراوان، همواره تا به امروز روند سیاست خارجی منحصر به فردی را طی نموده‌اند. این روند، تفاوت در اولویت‌بخشی به توسعه انواع خاصی از قدرت باتوجه به میزان منابع و سطح تهدیدات را برای دو کشور به دنبال داشته است. باتوجه به موارد مذکور، مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال خواهد بود که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه در قیاس با یکدیگر تا چه میزانی بر توسعه ملی‌شان تاثیرگذار بوده‌اند؟ فرضیه مطرح بیان می‌دارد که ترکیه تا به امروز، مزایای به مراتب بیشتری را از ظرفیت سیاست خارجی توسعه‌محور خود به نسبت جمهوری اسلامی ایران کسب نموده است. روش کلی در مقاله پیش‌رو توصیفی-تحلیلی، با روش گردآوری مبتنی بر مطالعه داده‌های کتابخانه‌ای و آماری می‌باشد. نهایتا ماحصل پژوهش نیز ضمن تایید فرضیه اولیه بیان می‌دارد که رهیافت سیاست خارجی دو کشور، جایگاه متفاوتی را برای آنان در قیاس با یکدیگر متصور گشته و در این بین ترکیه با چالش‌های به مراتب کمتری نسبت به جمهوری اسلامی ایران در امر توسعه ملی متوازن رو در رو بوده است.

    کلیدواژگان: شاخص های توسعه، سیاست خارجی، سازه انگاری، ایران، ترکیه
  • سید عارف ابوالفضلی* صفحات 75-92

    روابط چین با قاره آفریقا در طول دو دهه اخیر رو به رشد بوده است. امروز این کشور روابط اقتصادی گسترده‌ای با قاره آفریقا در حوزه تجارت، سرمایه‌گذاری، کمک‌های مالی و وام دارد. این روابط گسترده اقتصادی آثار قابل توجهی در حوزه تعاملات سیاسی و امنیتی این کشور با کشورهای این قاره داشته است از این‌رو تعاملات سیاسی و امنیتی دوجانبه و چندجانبه چین با قاره آفریقا در سال‌های اخیر افزایش یافته است و چین به یک کنشگر موثر جهانی در صلح و ثبات این قاره تبدیل شده است. قاره آفریقا  با داشتن زمینه‌های مختلف اقتصادی و جغرافیایی به محلی برای رقابت قدرت‌های جهانی از جمله آمریکا، روسیه، اتحادیه اروپا و چین تبدیل شده است. این بازیگران تلاش می‌کنند تا با نفوذ سیاسی و اقتصادی در این قاره با هدف حفظ و گسترش منافع خود در این قاره به رقابت ژیوپلیتیک با سایر قدرت‌های جهانی بپردازند. باتوجه به این مسئله چین تلاش می‌کند ابتکار یک کمربند – یک جاده، که صدها میلیارد دلار برای آن پیش‌بینی کرده است، را به قاره آفریقا گسترش دهد تا ضمن کسب منافع اقتصادی، زمینه‌ را برای ارتقاء جایگاه سیاسی و نظامی و در نتیجه ارتقاء جایگاه ژیوپلیتیک خود را در این قاره فراهم آورد.

    کلیدواژگان: چین، آفریقا، ژئوپلیتیک، ابتکار، یک کمربند- یک جاده
  • هادی داچک صفحات 77-91

    در یک تقسیم‌بندی کلی و جرم‌شناسانه، می‌توان خشونت را به دوسته، خشونت‌های تعارض‌آمیز (مانند: خشونت‌های خانوادگی) وخشونت‌های تعرض‌آمیز (مانند: درگیری‌های خیابانی) تقسیم نمود. خشونت پیشینه‌ای به قدمت تاریخ زندگی بشر دارد که برداشت سنتی از خشونت در گذشته در گونه بدنی محدود می‌شد، ولی امروزه دامنه‌ای وسیع از رفتارهای آزارگونه و آسیب زننده بدنی، کلامی و روانی را در بر می‌گیرد، و یکی از مهمترین جرایم موجود در دنیای صنعتی بویژه در شهرهای بزرگ از جمله جامعه بشری، محسوب می‌شود. اینگونه جرایم که از دامنه و گستردگی برخوردار هستند به‌رغم اختلاف‌های فراوان، در دارا بودن عوامل پرخاشگری با یکدیگر مشترک هستند. پایین آمدن و تضعیف سطح آستانه مقاومت روانی و روحی اشخاص بویژه در کلان شهرها موجب شده افراد به جای حل مسالمت‌آمیز و در واقع رفع مشکلات عاطفی فیمابین و یا سوء تفاهم با تحریک‌پذیری بیشتر و غیرعادی، واکنش‌های غیرقابل کنترل و دارای نتایج غیرقابل پیش‌بینی بروز دهند. که این می‌تواند ناشی از فقدان فرهنگ گفتگو و تبادل افکار و عدم گفتمان منطقی باشد. این امر موجب می‌گردد که افراد به جای پیروی از یک چارچوب منطقی و عقلایی با احساس‌گرایی و تبعیت از واکنش‌های غریزی سعی در حل‌وفصل سوء تفاهم‌ها و مشکلات داشته باشند.

    کلیدواژگان: خشونت، تعارض آمیز، قربانی، تعرض آمیز، جرم شناسی
  • زین العابدین انگورج تقوی صفحات 113-129

    امروزه قسمت اعظمی از میادین نفتی و گازی جهان در امتداد مرزی دو یا چند کشور قرار گرفته‌اند. بهره‌برداری و استخراج از این میادین مشترک یکی از مناقشه‌برانگیزترین مسایل کشورهای میزبان این میادین و مخازن بوده است. مخصوصا فقدان یک رویه خاص و فراگیر به چنین اختلافاتی افزوده است. امروزه کشورها برای جلوگیری یا حداقل کاهش چنین اختلافاتی به روش‌های مختلف بهره‌برداری مشترک روی آورده‌اند. یکی از این روش‌های بسیار سودمند روش بهره‌برداری از طریق قرارداد یکپارچه‌سازی می‌باشد. در این روش کشورهای میزبان میادین و یا مخازن مشترک توافق می‌کنند که میدان بعنوان یک واحد تلقی شود و بهره-برداری از آن بصورت هماهنگ و یکپارچه انجام گیرد. باتوجه به تنوع و گوناگونی قرارداد یکپارچه‌سازی می‌توان گفت که رویه‌ای متحدالشکلی درخصوص این قراردادها وجود دارد. سوالی که برای این مقاله می-توان مطرح نمود این است که آیا رویه متحدالشکلی درخصوص توافقات بهره‌برداری مشترک و یکپارچه-سازی میادین نفتی منعقده بین دولت‌ها وجود دارد؟ که به روش توصیفی-تحلیلی به بررسی این فرضیه پرداخته است که کشورها غالبا برای بهره‌برداری از میادین مشترک نفت و گاز خود از توافقات دوجانبه و چندجانبه به منظور یکپارچه‌سازی و بهره‌برداری مشترک استفاده می‌کنند. این توافقات اگرچه از لحاظ جغرافیایی و بندهای مورد استفاده در آنها دارای تنوع و گوناگونی زیادی هستند اما به نظر می‌رسد از الگوی تقریبا ثابتی پیروی کنند.

    کلیدواژگان: یکپارچه سازی، توافقات توسعه، حاکمیت ملی، مخازن مشترک، رویه دولت ها
  • فاطمه نادری، نصرالله انصاری نژاد، زهرا شایگان منش صفحات 131-153

    این مقاله با هدف تعیین اثربخشی روان‌درمانی متمرکز بر هیجان بر احساس تنهایی و حساسیت به طردشدگی نوجوانان دارای والد معتاد انجام شده است. مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون – پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه نوجوانان دارای والد معتاد شهر تهران در سال 1398 می‌باشند. اعضای نمونه به صورت جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند؛ بدین ترتیب در هر گروه تعداد 15 نفر حضور داشت. روان‌درمانی متمرکز بر هیجان در 8 جلسه 120 دقیقه‌ای در گروه آزمایش اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مقیاس احساس تنهایی اجتماعی – عاطفی (دیتوماسو، برانن و بست، 2004) و پرسشنامه حساسیت بین فردی (بایس و پارکر، 1989) بوده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد. یافته‌ها نشان می‌دهد که روان‌درمانی متمرکز بر هیجان بر احساس تنهایی (868/62=F؛ 000/0=P) و حساسیت به طردشدگی (629/5=F؛ 026/0=P) نوجوانان دارای والد معتاد اثربخش است. بنابر یافته‌ها، روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد سبب بهبود احساس تنهایی و حساسیت به طردشدگی نوجوانان دارای والد معتاد می‌شود و نمایانگر افق‌های تازه در مداخلات بالینی است. بنابراین، به نظر می‌رسد این مداخله برای نوجوانان دارای والد معتاد کاربردی است.

    کلیدواژگان: روان درمانی متمرکز بر هیجان، احساس تنهایی، نوجوانان، والد معتاد، حساسیت به طرددشدگی
|
  • Maryam V. Kazemi Pages 7-28

    India and Pakistan are in a state of constant instability and conflict due to developments resulting from political, security, border and nuclear disputes, and a comprehensive and effective solution has not yet been put in place. Using an analytical-descriptive method, this article seeks to answer the question that whether the tensions and conflicts between India and Pakistan are directly influenced by the hydropolitical issues of the disputed region of Jammu and Kashmir? Given that the Jammu and Kashmir region is one of the most important regions of South Asia - because the origins of some permanent and large rivers are located in this region - and due to the fact that it is considered as the core of the bio-existence of India and Pakistan, the potential for conflict and crisis is directly related to the control and monitoring of the strategic region of Jammu and Kashmir. Hence the dominance of hydropolitical as well as geopolitical thinking related to water through manipulation of economic, energy, security, cultural, political, military, and social strategies has created a complex form of crisis and tension in relations between the two countries, which could fundamentally change the political realms of India and Pakistan and have the violent consequences of extremist and terrorist conflicts.

    Keywords: Hydropolitics, Jammu, Kashmir, India, Pakistan, Dam
  • Ali A. Sabahi*, Abdullmahdi Heydari Pages 29-56

    Today, the importance of international trade agreements has increased with the development of industry and trade. These contracts are related to two or more countries due to the existence of a foreign element, because sometimes the parties to the contract have different citizenship or residence or the place of conclusion and execution of the contract is in two different countries. In some cases, the place of the contract is in one country, but other elements of the contract are in another country. The question here is which of the laws of these countries governs the contract in order to resolve various issues related to the contract. In such circumstances, and for the protection and expansion of international trade agreements, the principle of the rule of will in the choice of the law governing the contract has been accepted. Also, if the law is not determined by the parties, the law that has the most to do with the contract is accepted in most systems. The conclusion of this study is that in EU law, in addition to the inclusion of the provisions of the 1980 Rome Convention and the Rome Statute 2008 on the law applicable to contractual obligations, the Council of Europe has taken an effective step towards unifying the rules for resolving insurance conflicts and has established guidelines regarding the distinction between life insurance and non-life insurance, and has determined the law governing the insurance contracts according to the objectives and factors of effective communication in each of these cases.

    Keywords: Contract, Transport Insurance, Governing Law, Principle Of The Rule Of Will, Conflict Resolution Rule
  • Milad M. Niha Pages 57-76

    Foreign policy as a collection of a country's approaches to interacting with the international environment has always had a tremendous impact on the national development of countries. The Islamic Republic of Iran and Turkey, as two regional powers that have great common potentials, have always gone through a unique foreign policy trend to date. This trend has led to differences in the priority given to the development of certain types of power according to the amount of resources and the level of threats for the two countries. In view of the above, the present article seeks to answer the question that to what extent the foreign policy of the Islamic Republic of Iran and Turkey have affected their national development comparatively? The hypothesis considered in this article states that to date, Turkey has benefited far more from its development-oriented foreign policy capacity than the Islamic Republic of Iran. The general method in this paper is descriptive-analytical, and the data collection method is based on the study of library and statistical data. Finally, while confirming the initial hypothesis, the results of the research state that the foreign policy approaches of the two countries have given them different positions, and in the meantime, Turkey has faced far fewer challenges in balanced national development than the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Development Indicators, Foreign Policy, Constructivism, Iran, Turkey
  • Hadi Dachak Pages 77-91

    In a general and criminological classification, violence can be classified into two categories: conflicting violence (such as domestic violence) and aggressive violence (such as street clashes). Violence is as old as human life. The traditional perception of violence was limited to the physical type, but today it encompasses a wide range of physical, verbal, and psychological abusive behaviors, and it is one of the most important crimes in the industrial world - especially in big cities - including human society. Despite the many differences, a common feature of such crimes - which are wide-ranging - is the presence of aggressive factors. Lowering and weakening the level of psychological resistance of individuals, especially in metropolitan areas, has caused people to exhibit uncontrollable reactions and unpredictable results with more irritability and abnormality, rather than peacefully settling and resolving emotional problems or misunderstandings. This can be due to the lack of a culture of dialogue and exchange of ideas and lack of logical discourse. This causes people to try to resolve misunderstandings and problems with sentimentality and following instinctive reactions instead of following a logical and rational framework.

    Keywords: Violence, Conflicting, Victim, Aggressive, Criminology
  • Zayn al Abidin A. Taghva Pages 113-129

    Today, most of the world's oil and gas fields are located along the borders of two or more countries. Exploitation and extraction from these common fields has been one of the most controversial issues of the host countries of these fields and reservoirs. In particular, the lack of a specific and comprehensive procedure has added to disagreements. Today, countries have resorted to various methods of joint exploitation to prevent or at least reduce such disagreements. One of these very useful methods is the exploitation through the integration contract. In this method, the host countries of the common fields or reservoirs agree that the field should be considered as a single unit and its operation should be done in a coordinated and integrated manner. Given the diversity of integration agreements, it can be said that there is a uniform procedure for these agreements. The question that can be asked in this article is whether there is a uniform procedure for joint exploitation agreements and integration of oil fields agreements between governments? This article examines in a descriptive-analytical manner the hypothesis that countries often use bilateral and multilateral agreements for integration and joint exploitation to exploit their common oil and gas fields. Although these agreements are very diverse in terms of geography and the clauses used in them, they seem to follow an almost fixed pattern.

    Keywords: Integration, Development Agreements, National Sovereignty, Common Reservoirs, Governments’ Procedures
  • Fatemeh Naderi, Nasrollah Ansarinezhad, Zahra Shaygan’manesh Pages 131-153

    This study aimed to investigate the effectiveness of emotion-based psychotherapy on loneliness and sensitivity to rejection in adolescents with an addicted parent. This study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The study population was consisted of all adolescents of Tehran city with an addicted parent in 2020. The sample consisted of 30 (15 for each group) adolescents that were selected as voluntary and randomly recruits to each of the groups. Then, the participants in the experimental group participated in 8 sessions of 120 min of emotion-based psychotherapy, while the control group did not receive any therapy. Instruments for gathering data were the Soci-Affective Loneliness Scale (DiTommasso, Brannen, Best, 2004) and the Interpersonal Sensitivity Questionnaire (Boyce and Parker, 1989). Then, the data were analyzed using SPSS.v21 software and statistical tests such as multivariate analysis of covariance. The results indicate that emotion-based psychotherapy had a significant impact on loneliness (F=62.868, P=0.000) and sensitivity to rejection (F=5.629, P=0.026) in adolescents with an addicted parent. Based on the findings of this study, emotion-based psychotherapy improves loneliness and sensitivity to rejection in adolescents with an addicted parent and represents new horizons in clinical interventions. So, it seems that this intervention is an applicable intervention for adolescents with an addicted parent.

    Keywords: Emotion-Focused Psychotherapy, Loneliness, Rejection Sensitivity, Teenagers, Parents Addicted