فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال چهاردهم شماره 6 (بهمن و اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محدصابر ملکی، لیلا روحی*، خلیل خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 476-483
    زمینه و هدف

    لاکتوباسیل ها از مهم ترین جنس های باکتری های اسید لاکتیک محسوب می شوند و استفاده از بعضی گونه های آن با توان پروبیوتیک می تواند در جلوگیری از رشد بعضی میکروارگانیسم های بیماری زا و کنترل بیماری ها و سرطان های گوارشی موثر باشد. در مطالعه ی حاضر اثرات پروآپوپتوزی و ضدباکتریایی لاکتوباسیلوس ساکیی بر رده سلولی آدنوکارسینومای کولورکتال انسان و برخی پاتوژن های گوارشی بررسی گردید.

    روش بررسی

    در تحقیق حاضر، اثر ضدباکتریایی متابولیت های کشت باکتری های لاکتوباسیلوس ساکیی علیه باکتری های بیمار ی زای گوارشی به کمک روش چاهک بررسی گردید و قطر هاله عدم رشد ایجاد شده توسط ساکیی علیه هریک از باکتری های بیماری زا، اندازه گیری شد. با کشت رده سلولی (HT-29) در محیط کشت DMEM محتوی 10 درصد سرم جنین گاوی و تیمار سلول ها در غلظت های 5، 10، 15 و 20 میلی گرم/ میلی لیتر از متابولیت های ساکیی و انکوبه شدن در زمان 24 و 48 ساعت، میزان القای آپوپتوز با استفاده از کیت آنکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر دو زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. به منظور کاهش خطا، آزمون ها با سه بار تکرار انجام گرفت. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که ساکیی قادر به تولید متابولیت های مقابله کننده با باکتری های بیماری زای گوارشی می باشد. نتایج تست انکسین نیز نشان داد که با افزایش غلظت متابولیت ها، القای آپوپتوز در این رده ی سلولی (HT-29) به صورت وابسته به دوز افزایش می یابد (0/05>P).

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که زمینه ی تحقیقاتی مناسبی برای بهره برداری از ترکیبات فعال زیستی تولیدشده توسط لاکتوباسیلوس ساکیی در کنترل و مقابله با باکتری های بیمار ی زای گوارشی و درمان آدنوکارسینومای کولورکتال وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس ساکئی، آدنوکارسینومای کولورکتال، پاتوژن های گوارشی، اثر پروآپوپتوزی، اثر ضدمیکروبی
  • امید زادی آخوله*، مژگان لطفی، ابراهیم نصیری، صبا چلنگری، یسنا ترکعلی پور صفحات 484-496
    زمینه و هدف

    در راستای بهبود ایمنی بیمار، کشورها بر آن هستند تا ایمنی سیستم ها را پایش کنند و ازآنجایی که ایمنی جراحی، بخش مهمی از ایمنی بیمار به حساب می آید، این پژوهش با هدف تعیین عملکرد پرسنل اتاق عمل در خصوص رعایت اصول جراحی ایمن انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی و مقطعی بود که در سال 1398 و در بخش های اتاق عمل بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. جامعه ی پژوهش شامل 271 نفر از پرسنل اتاق عمل بودند که با نمونه گیری تصادفی طبقه ای وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه ی دموگرافیک و چک لیست جراحی ایمن سازمان جهانی بهداشت بود. داده ها پس از گردآوری با نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها: 

    میانگین±انحراف معیار نمره ی عملکرد تکنولوژیست های اتاق عمل در نقش سیرکولر و اسکراب و تکنولوژیست بیهوشی در خصوص رعایت اصول جراحی ایمن به ترتیب برابر با 3/1±23/2، 3±18/4 و 3/5±28/2 بود که سطح عملکرد هر سه مورد در حد متوسط بود. یافته ها نشان داد که بین نمره عملکرد با سطح تحصیلات، تفاوت معنی داری وجود داشت و میانگین نمره ی عملکرد کارکنان اتاق عمل با مدرک کارشناسی به طور معنی داری بیشتر از کاردان ها بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه عملکرد واحدهای مورد پژوهش در خصوص رعایت اصول جراحی ایمن، در سطح مطلوبی نبود، استمرار در نظارت مداوم عملکرد کارکنان و تشویق آنها به ارتقای سطح تحصیلات جهت تقویت عملکرد در زمینه ی رعایت اصول جراحی ایمن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ایمنی بیمار، جراحی، عملکرد، پرسنل اتاق عمل
  • نیلوفر محمدزاده، زیبا مسیبی، حمید بیگی، محمد شجاعی نیا* صفحات 497-505
    زمینه و هدف

    سپسیس، مهمترین بیماری 28 روز اول زندگی و از دلایل اصلی مرگ و میر نوزادان در بخش مراقبت های ویژه می باشد. سپسیس نوزادی می تواند از علایم بالینی عفونت های بیمارستانی باشد. از این رو هدف از این پژوهش، ایجاد و ارزیابی مدل پیش بینی سپسیس بیمارستانی و ارایه نتایج آن به ارایه دهندگان خدمات مراقبت سلامت است. 

    روش بررسی

    در این مطالعه ی توصیفی کاربردی، جامعه ی پژوهش شامل نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان ولیعصر (عج) تهران و نمونه پژوهش، داده های ثبت شده ی 4196 نوزاد بستری شده در این بخش از سال 95 تا شهریور ماه 99 می باشد. ویژگی های اولیه جهت ایجاد مدل پیش بینی بیماری سپسیس با بررسی منابع اطلاعاتی مرتبط و مطابق با نظر استادان و مسیولان مرکز تحقیقات مادر و جنین بیمارستان ولیعصر تهیه گردید و روایی آن توسط 5 نفر از استادان فوق تخصص نوزادان این بیمارستان تایید شد. در این پژوهش از الگوریتم های یادگیری ماشین جهت ایجاد مدل پیش بینی سپسیس استفاده شده است. 

    یافته ها: 

    برای ارزیابی مدل های ایجاد شده، از پارامترهای Accuracy و AUROC (سطح زیرمنحنیROC) استفاده شد. بیشترین مقدار Accuracy و AUROC به ترتیب مربوط به الگوریتم های Adaptive Boosting و جنگل تصادفی می باشد.

    نتیجه گیری: 

    منحنی های یادگیری نشان می دهد که با استفاده از نمونه های آموزشی مختلف و انتخاب پیچیده تر ویژگیهای ترکیبی، عملکرد مدل ها بهبود می یابد. تحقیقات بیشتر برای ارزیابی اثربخشی بالینی مدل های یادگیری ماشین در یک کارآزمایی ضروری است.

    کلیدواژگان: سپسیس، آسینتوباکتر، عفونت های بیمارستانی، یادگیری ماشین، مدل پیش بینی
  • الهه بهمنی، رستگار حسینی*، احسان امیری صفحات 506-518
    زمینه و هدف

    بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری پیش رونده ی سیستم اعصاب مرکزی است که علایم و مشکلات ناشی از این بیماری باعث کاهش کیفیت زندگی می شود. پژوهش های اخیر، تمرینات ورزشی را به عنوان بخش برجسته ی سبک زندگی سالم در کاهش علایم بیماری M‏S  معرفی کرده اند؛ اما با این حال هنوز اثرگذارترین نوع تمرین به روشنی مشخص نشده است. هدف از پژوهش حاضر فراهم نمودن آگاهی درمورد اثرات مفید ورزش در بیماران MS و دستورالعمل هایی در مورد تجویز برنامه ورزشی برای این افراد است.

    روش بررسی

    این مقاله، مروری بر نحوه ی تاثیر فعالیت های مختلف ورزشی بر بیماری MS می باشد. جهت دسترسی به مقالات علمی از بانک های اطلاعاتی Google Scholar ،Magiran ،SID ،PubMed و کلیدواژه های بیماری مالتیپل اسکروزیس (MS)، تمرینات هوازی، تمرینات مقاومتی و تمرینات ترکیبی استفاده شد. 

    یافته ها: 

    گزارش های اخیر نشان می دهد که فعالیت ورزشی منجر به افزایش معناداری در بهبود علایم بیماری MS می شود، هرچند که در تجویز برنامه های مختلف ورزشی بین محققان تناقض های زیادی وجود دارد.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس یافته های مطالعه ی حاضر، تمرینات ورزشی منظم(هوازی، مقاومتی و ترکیبی) با شدت و مدت مناسب، بر بیماری MS باعث بهبود علایم این بیماری و افزایش کیفیت زندگی می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، بیماری مالتیپل اسکلروزیس (MS)، کیفیت زندگی
  • رضا دهقان، حمیده رشادت جو*، کامبیز طالبی، حسین درگاهی صفحات 519-534
    زمینه و هدف

    گردشگری سلامت یکی از اشکال مهم گردشگری در ایران است. ایران دارای نقاط قوت بسیاری در زمینه ی گردشگری سلامت است. همچنین چالش هایی مانند ناهماهنگی نظام ارتباطات و اطلاعات در زمینه ی گردشگری سلامت و شیوع بیماری کرونا مطرح است. ازآنجاکه حجم ناشناخته ها در مورد کووید 19 قابل توجه است، نیاز به تعیین استراتژی های موثر برای کنترل پیامدها و کاهش اثرات اقتصادی و اجتماعی این ویروس در همه صنایع به خصوص صنعت گردشگری سلامت محسوس بود. 

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مرور نظام مند، 500 مقاله ی منتشر شده در سالهای 2018 تا 2020 بررسی گردید. در قسمت مصاحبه های جمعی نیز از دیدگاه های متخصصان صنعت گردشگری سلامت که در فرایند برگزاری 8 رویداد علمی در ایران، ترکیه و عمان حضور داشتند و از مدل Strengths, Weaknesses, Opportunities and  Challenges)SWOC  Analysis) (قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و چالش ها) و نرم افزار MAXQDA استفاده شد.   

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که استراتژی منتخب شامل دو استراتژی تدافعی و رقابتی بود. این تحقیق بیانگر این است که نقاط قوت صنعت گردشگری سلامت بر نقاط ضعف غلبه دارد و فرصت های توسعه بیش از چالش های موجود است. همچنین استراتژی حفظ و نگهداری بهترین راهبرد حمایت از گردشگری سلامت در شرایط موجود در ایران است. 

    نتیجه گیری: 

    باید طراحی و تدوین سند جامع دیپلماسی گردشگری سلامت ایران، تدوین برنامه راهبردی توسعه ی گردشگری سلامت، ایجاد سازمان مستقل گردشگری سلامت ایران، توسعه ی سلامت الکترونیک در حوزه ی گردشگری، طراحی نظام بیمه گردشگری سلامت و... با هدف رسوخ در بازارهای فعلی و ایجاد بازارهای جدید خارجی در اولویت کاری سیاست گذاران صنعت گردشگری سلامت ایران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، مدل تحلیل محیط داخلی و خارجی صنعت، عوامل راهبردی، استراتژی حفظ و نگهداری، کووید 19
  • محمد ضربی، رضا صفدری*، ناهید عین الهی صفحات 535-545
    زمینه و هدف

    آزمایشگاه های تشخیص پزشکی از جمله مهم ترین مراکز در چرخه ی درمان بیماران محسوب می شوند. امروزه انتخاب آگاهانه ی آزمایشگاه های تشخیص پزشکی یکی از چالش هایی است که بیماران در فرایند درمان با آن مواجه هستند. این پژوهش با هدف ارتقای دانش کاربران نرم افزار در زمینه ی علوم آزمایشگاهی و همچنین تسهیل در انتخاب آگاهانه و هوشمند آزمایشگاه موردنیاز کاربران انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع مطالعات توصیفی-توسعه ای با رویکرد کاربردی است. مراحل انجام کار شامل مطالعات کتابخانه ای، نیازسنجی براساس پرسش نامه ها، جمع آوری انواع داده های دانشی و شناسنامه ای، طراحی از طریق ترسیم نمودارهای UML، پیاده سازی با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا و ارزیابی نرم افزار بود.

    یافته ها: 

    یک سیستم جامع از اطلاعات آزمایشگاهی و آزمایش های قابل انجام در کلیه آزمایشگاه های تهران می باشند، ایجاد گردید. همچنین براساس فاکتورهایی نظیر دسترسی مکانی، انواع آزمایشگاه ها و انواع آزمایش ها سامانه ای طراحی شد که با استفاده از آن کاربران می توانند با سرعت بالا و جابه جایی کمتر، اطلاعات کافی و مطابق با نیازهای خود به مناسب ترین مراکز آزمایشگاهی دسترسی داشته باشند. ارزیابی با استفاده از پرسش نامه ی محقق ساخته که روایی و پایایی آن تایید شده بود، انجام شد. جامعه هدف شامل 11 نفر متخصص و 40 نفر کاربر عادی بود. براساس معیار لیکرت، نتایج به دست آمده از پاسخ تمام افراد شرکت کننده در پژوهش برای سوالات موجود در پرسش نامه، بالاتر از 4/05 بود. 

    نتیجه گیری: 

    نرم افزار مذکور نشان داد، فاکتورهایی که در نیازسنجی از اولویت برخوردار بودند به مقدار قابل توجهی موجب افزایش رضایتمندی کاربران شده و همچنین سهولت استفاده از خدمات آزمایشگاهی را مطابق با نیاز کاربران فراهم نمود.

    کلیدواژگان: نرم افزار شناسایی آزمایشگاه، تلفن همراه، اندروید
  • مرجان قاضی سعیدی، رویا ریاحی، رسول نوری* صفحات 546-556
    زمینه و هدف

    در این پژوهش به منظور افزایش رویت پذیری مقالات مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران خدمات اشاعه ی گزینشی اطلاعات ارایه و تاثیر آن بر برخی شاخص‏های استنادی مجلات مذکور بررسی گردید.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر نیمه تجربی از نوع دو گروهی بود. در این مطالعه، مجلات Scopus دانشگاه علوم پزشکی تهران (20 عنوان) به صورت تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل، تقسیم و شاخص های استنادی آنها  بررسی شد. سپس خدمات اشاعه ی گزینشی اطلاعات مجلات گروه آزمون بر پایه ی سیستم Alert پابمد طراحی و به مدت یک سال ارایه گردید. در نهایت، شاخص‏های استنادی مجلات گروه آزمون و کنترل مجددا ارزیابی و مقایسه گردید. برای تحلیل داده‏ها از آزمون تی مستقل، تی زوجی و آنالیز کواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    مقایسه ی میانگین استنادات و نیز شاخص‏های SNIP ،SJR و CiteScore  قبل و بعد از مداخله بین گروه‏های آزمون و کنترل تفاوت معناداری نشان نداد. اما میانگین شاخص CiteScore در هر دو گروه پس از مداخله به صورت معناداری بیشتر از قبل مداخله بود. 

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که ارایه خدمات پیش گفته در بازه زمانی تعریف شده در این پژوهش بر شاخص‏های استنادی مد نظر تاثیر معناداری نداشته است اما تجارب ارزشمندی در این مطالعه حاصل شد که در پژوهش‏های بعدی و نیز ارایه خدماتی از این دست برای پژوهشگران، کتابداران و نیز مدیران مجلات قابل استفاده خواهد بود.

    کلیدواژگان: اشاعه ی گزینشی اطلاعات، شاخص های استنادی، مجلات، پایگاه های اطلاعاتی استنادی، خدمات مرجع
  • محمد جبرییلی، علی رشیدی، طاهر محیط مافی، رقیه موسی زاده صفحات 557-568
    زمینه و هدف

    سیستم های نسخه نویسی الکترونیکی می توانند ایمنی بیمار و کیفیت خدمات مراقبت سلامت را ارتقا دهند. این سیستم ها باید قابلیت های لازم جهت کاهش خطاهای پزشکی و بهبود عملکرد ارایه کنندگان خدمات سلامت را فراهم کنند. هدف این تحقیق، ارزیابی قابلیت های سیستم نسخه نویسی الکترونیکی از دیدگاه پزشکان در پلی کلینیک های سازمان تامین اجتماعی ارومیه می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک تحقیق توصیفی- مقطعی است که در سال 1399 انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه شامل 82 نفر از پزشکان شاغل در 3 پلی کلینیک سازمان تامین اجتماعی ارومیه بود که به صورت سرشماری تعیین گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه محقق-ساخته می باشد که روایی پرسشنامه بر اساس نظرات خبرگان تعیین شد و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بررسی گردید. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در بخش ثبت و دسترسی به اطلاعات سیستم، بیشترین امتیاز مربوط به امکان ثبت دارو (4/58) و ثبت دستورات مرتبط با آزمایش، رادیولوژی (4/44) بود. از لحاظ قابلیت های پشتیبان تصمیم گیری، بیشترین امتیاز به ارایه هشدارهای مربوط به تداخلات دارویی (4/18)، کنترل میزان تجویز دارو برای بیماران مزمن (3/83) و در بخش قابلیت های فنی سیستم، بیشترین امتیاز مربوط به سهولت استفاده سیستم (3/87) و رابط کاربری مناسب (3/66) می باشد.

    نتیجه گیری

    سیستم نسخه نویسی الکترونیکی مورد مطالعه، در برخی قابلیت ها مانند دسترسی به اطلاعات دارویی براساس منابع معتبر، پیشنهاد گزینه های درمانی براساس تشخیص اصلی و همچنین سفارشی سازی سیستم امتیاز کمتری کسب کرده لذا توسعه دهندگان سیستم، باید قابلیت های آن را، از طریق برقراری ارتباط مناسب با کاربران و درک کامل نیازهای واقعی آنها، ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: سیستم نسخه نویسی الکترونیکی، سیستم پشتیبان تصمیم گیری، ارزیابی قابلیت ها، کاربران
|
  • MohammadSaber Malaki, Leila Rouhi*, Khalil Khalil Khashei Varnamkhasti Pages 476-483
    Background and Aim

    Lactobacillus is the most important genus of lactic acid bacteria and the use of some species of lactobacillus with the probiotic potential can be effective for inhibition of the growth of some pathogens and control of 
    gastrointestinal diseases and cancers. In this study, the pro-apoptotic and antimicrobial effect of Lactobacillus sakei on human colorectal adenocarcinoma cell line and some gastrointestinal pathogenic species was examined. 

    Materials and Methods

    In this study, the antimicrobial activity of metabolites of Lactobacillus sakei was assessed by Well Diffusion Agar(WDA) method against some gastrointestinal pathogenic bacteria. HT-29 colorectal adenocarcinoma cancer cells were cultured in DMEM medium with 10% bovine serum. The cells were treated in 5, 10, 15 and 20 mg/ml concentrations of sakei metabolites and incubated at 24 and 48 hours. Apoptosis was analyzed by Annexin V-FITC/PI kit according to the manufacturers protocol in both incubation times. For error reduction, each test was performed in triplicate

    Results

    The results of this study indicate that sakei  was able to produce antimicrobial metabolites against gastrointestinal pathogenic bacteria. Also, the results of the Annexin test showed that with increasing concentration of sakei metabolites in dose dependent manner, induction of apoptosis in this cell line increases(p<0.05).

    Conclusion

    It seems that there is a good research field for the use of bioactive compounds produced by Lactobacillus sakei in the control of gastrointestinal pathogenic bacteria and treatment of human colorectal adenocarcinoma.

    Keywords: Lactobacillus Sakei, Colorectal Adenocarcinoma, Gastrointestinal Pathogens, Pro-Apoptotic Effect, Antimicrobial Effect
  • Omid Zadi Akhule*, Mojgan Lotfi, Ebrahim Nasiri, Saba Chalangari, Yasna Torkali Pur Pages 484-496
    Background and Aim

    In order to improve patient safety, countries are seeking to monitor the safety of health systems and since surgical safety is an important part of patient safety, this study aimed to determine performance of Operating Room Personnel regarding the observance of surgical safety principles.

    Materials & Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on operating rooms of hospitals of Mazandaran university of medical sciences in 2019. Research population included 271 personnel of operating room selected via stratified random sampling. Data were collected using demographic characteristics questionnaire and Surgical Safety Checklist of the World Health Organization. The data was analyzed using SPSS software.

    Results

    The mean scores of performance of surgical technologists in the circulating and scrub roles and anesthesia technologists regarding the observance of surgical safety principles, were 23.2±3.1, 18.4±3 and 28.2±3.5 respectively. The performance level of all three specialties was moderate. Findings showed that there was a significant difference between performance score with educational level. The mean score of performance was significantly higher in the technologists with bachelor’s degree as compared to the technologists with associate degree (p<0.05).

    Conclusion

    Considering that the performance of the participants of the study regarding the observance of surgical safety principles, it was not at a desirable level, thus it is recommended to encourage operating room personnel to upgrade their education and to continue monitoring the performance of them regarding the observance of surgical safety principles.

    Keywords: Patient Safety, Surgery, Performance, Operating Room Personnel
  • Niloofar Mohammadzadeh, Ziba Mosayebi, Hamid Beigy, Mohammad Shojaeinia* Pages 497-505
    Background and Aim

    Sepsis is the most important disease in the first 28 days of life and one of the main causes of infant mortality in the intensive care unit. Its definitive diagnosis is possible by performing blood culture. Neonatal sepsis can be a clinical sign of nosocomial infections that are often resistant to antibiotics. Therefore, the purpose of this study was to create and evaluate a hospital sepsis prediction model and present its results to health care providers.

    Materials and Methods

    In this descriptive-applied study, the research population includes neonates admitted to the intensive care unit of Valiasr Hospital in Tehran and the research sample is the data of 4196 neonates admitted to this ward from 2016 to August, 2020. The initial features for creating a predictive model of sepsis were prepared by examining the relevant information sources and under the supervision of professors and officials of Valiasr Hospitalchr('39')s mother and fetus research center and its validity was confirmed by 5 neonatal professors of this hospital. In this research, machine learning algorithms have been used to create a sepsis prediction model.

    Results

    Accuracy and AUROC(area under the ROC curve) parameters were used to evaluate the generated models. The highest values of Accuracy and AUROC are related to Adaptive Boosting and random forest algorithms, respectively.

    Conclusion

    Learning curves show that using different training examples and more complex selection of combination features improves the performance of the models. Further research is needed to evaluate the clinical effectiveness of machine learning models in a trial.

    Keywords: Sepsis, Acinetobacter, Nosocomial Infection, Machine Learning, Prediction Model
  • Elahe Behmani, Rastegar Hoseini*, Ehsan Amiri Pages 506-518
    Background and Aim

    Multiple sclerosis(MS) is a progressive disease of the central nervous system, of which the symptoms and problems reduce the quality of life. Recent research has identified sport exercises as an important part of healthy lifestyle in reducing the symptoms of the disease and improving the quality of life; however, the most effective type of exercise is not yet clearly known. The aim of this study was to provide information about the beneficial effects of exercise in MS patients and guidelines for prescribing exercise programs for them.

    Materials and Methods

    This article is an overview of the ways different sport exercises affect MS. To access scientific articles, databases of PubMed, SID, Google Scholar, and Mag Iran, and the keywords including multiple sclerosis(MS), aerobic training, resistance training, and combined training were used.

    Results

    Recent reports show that different types of sport exercises lead to a significant increase in the improvement of MS symptoms, although there are many discrepancies between researchers in prescribing different exercise programs.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, regular exercises (aerobic, resistance and combination) with moderate intensity improve the symptoms of MS and increase the quality of life.

    Keywords: Sport Exercises, Multiple Sclerosis (MS), Quality of Life
  • Reza Dehghan, Hamideh Reshadatjoo*, Kambeiz Talebi, Hossein Dargahi Pages 519-534
    Background and Aim

    Health tourism is one of the most important tourism types in Iran. Iran has many strengths in health tourism. Also, there are challenges such as communication and information inconsistency in the health tourism industry and the outbreak of COVID-19 disease. Due to the unknown issues about COVID-19, it is important to determine effective strategies to control the consequences and reduce the economic and social effects of the virus in all industries, especially the health tourism industry.

    Materials and Methods

    In this systematic review study, 500 published papers from 2018 to 2020 were evaluated. In the group interview section, we used the views of participated health tourism experts in the scientific events in Iran, Turkey, and Oman. Also, the SWOC Analysis model(strengths, weaknesses, opportunities, and challenges) and MAXQDA software were applied.

    Results

    The results showed that the selected strategies were defensive and competitive. This research showed that the strengths of the health tourism industry overcome the weaknesses and development opportunities outweigh the challenges. Also, the maintenance strategy is the best strategy to support health tourism in the current situation in Iran.

    Conclusion

    It is necessary to be following issues for the politicians of Iranchr('39')s health tourism industry to design a comprehensive document of Iran Health Tourism Diplomacy, preparation of a strategic plan for the development of health tourism, establish an independent organization of Iran Health Tourism, develop electronic health in the health tourism industry, design a health tourism insurance system, and…, with the aim of entrance to the current markets and creating new foreign markets.

    Keywords: Health Tourism, SWOC Analysis Model, Strategic Factors, Maintenance Strategy, COVID-19
  • Mohammad Zarbi, Reza Safdari*, Nahid Einollahi Pages 535-545
    Background and Aim

    Medical diagnostic laboratories are among the most important centers in the treatment cycle of patients. Today, the conscious choice of such laboratories is one of the challenges that patients face in the treatment process. This study was conducted with the aim of improving the knowledge of software users in the field of laboratory sciences and also facilitating the conscious and intelligent selection of the laboratory required by users. 

    Materials and Methods

    This is a descriptive-developmental research with an applied approach. The steps consisted of library studies, questionnaire-based needs assessment, collection of knowledge and identity data, design through drawing UML diagrams, implementation using Java programming language, and software evaluation.  

    Results

    A comprehensive system of laboratory information and experiments can be performed in all laboratories in Tehran, based on factors such as location access, types of laboratories and types of tests, a system was designed that allows users to access the most appropriate laboratory centers with high speed and less mobility, sufficient information, and in accordance with their needs. The evaluation was done using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. The target population consisted of eleven specialists and forty ordinary users. According to the Likert criterion, the results obtained from the answers of all participants in the study to the questions of the questionnaire were higher than 4.05.  

    Conclusion

    The software showed that the factors that had priority in the need assessment significantly increased user satisfaction and also provided ease of use of laboratory services in accordance with userschr('39') needs.

    Keywords: Laboratory Identification Software, Smart Phone, Android
  • Marjan Ghazi Saeedi, Roya Riahi, Rasool Nouri* Pages 546-556
    Background and Aim

    In this study, in order to increase the visibility of articles in Scopus journals of Tehran University of Medical Sciences (TUMS), selective dissemination of information (SDI) service was presented and its impact on some citation indices was investigated.

    Materials and Methods

    This is a semi-experimental study of two groups (pretest-posttest design with a control group). In this study, TUMS Scopus indexed journals (20 titles) were randomly divided into test and control groups  and their citation indices were assessed. Then, the SDI services for test group journals were designed based on PubMedchr('39')s Alert system and presented to the universitychr('39')s top researchers for one year. Finally, the citation indices of the journals of test and control groups were reassessed and compared. For data analysis, independent t-test, paired t-test and, covariance analysis were used.

    Results

    Comparison of mean citations as well as SJR, SNIP and CiteScore indices before and after the intervention showed no significant difference between the test and control groups. But the average CiteScore in both groups after the intervention was significantly higher than the average before the intervention. 

    Conclusion

    The results showed that the provision of the aformentioned services in the time period defined in this study had no significant effect on the citation indices. However, the valuable experiences gained in this study will undoubtedly be applicable to future research as well as services to researchers, librarians, and journal managers.

    Keywords: Selective Dissemination of Information(SDI), Citation Indexes, Journals, Citation Databases, Reference Services
  • Mohamad Jebraeily, Ali Rashidi, Taher Mohitmafi, Rooghayeh Muossazadeh Pages 557-568
    Background and Aim

    Electronic prescription systems can improve patient safety and the quality of health care services. These systems must provide the capabilities required to reduce medical errors and enhance the performance of health care providers. The purpose of this study is to evaluate the capabilities of the e-prescription system from the perspective of physicians in the polyclinics of the Social Security Organization (SSO) of Urmia.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study that was conducted in 2020. The study population consisted of 82 physicians working in 3 polyclinics of the SSO in Urmia, which was determined by census. The instrument used in this study is a self-designed questionnaire that the validity of it was determined based on the opinions of experts and its reliability was evaluated by Cronbachchr(chr('39')39chr('39'))s alpha coefficient. Data analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that in the section of documentation and access to information, the highest score was related to the possibility of drug prescribe (4.58), request for examination and radiology (4.44). In terms of decision support capabilities, the highest score for providing alerts related to drug interactions (4.18) and controlling the amount of medication prescribed for chronic patients (3.83) and also in the field of technical capabilities, the highest score related to easy to use (3.87) and fit of user interface (3.66).

    Conclusion

    The e-prescription system under survey has gained fewer score in some capabilities, such as access to pharmaceutical information based on reliable sources, advice to treatment options based on original diagnosis and the customized system. Therefore the system developer should be improved capabilities of it through communicating properly with users and understanding their real needs.

    Keywords: Electronic prescription, decision support system, capabilities evaluation, users