فهرست مطالب

نشریه دانشور پزشکی
پیاپی 152 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محدثه علیاری، علی دواتی، فاطمه فتاحی، فرحناز ترکستانی، احیاء گرشاسبی* صفحات 1-12
    مقدمه و هدف

    شواهد نشان دهنده رابطه بین استرس مادر و عوارض بارداری است. سبک های مقابله ای شامل تلاش های شناختی و رفتاری فرد است که جهت اصلاح وضعیت استرس زا و مقابله با مشکلات به کار می رود. راهبردهای مقابله ای موثر باعث می شوند که سطوح بالای استرس کاهش یابد. سلامت معنوی بر چگونگی رویارویی با مشکلات و تنش ها موثر است. با هدف بررسی ارتباط سبک های مقابله با استرس دوران بارداری و سلامت معنوی مطالعه اخیر انجام شد.

    مواد و روش ها:

     طی مطالعه مقطعی، 151 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهید مصطفی خمینی شهر تهران در سال 1399 انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه سلامت معنوی دکتر عزیزی، پرسشنامه مقابله ای بیلینگز و موس (1984)، پرسشنامه مقیاس استرس درک شده (PSS-14) و پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک جمع آوری و در نرم افزار22  SPSS  وارد شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون تی و تحلیل رگرسیون خطی استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سن و سن حاملگی زنان باردار به ترتیب 26/4±85/30  و 58/8 ± 81/28 بود. رابطه خطی معکوس بین سلامت معنوی و استرس درک شده (P=0.03) و رابطه ی مثبت بین سلامت معنوی و سبک مقابله مسئله مدار (P=0.004) وجود داشت.

    نتیجه گیری: 

    در بارداری سلامت معنوی با  سبک مقابله مسئله مدار ارتباط مثبت و با استرس درک شده ارتباط معکوس دارد.توجه بیشتر مراقبین بهداشتی زنان بر روش های ارتقاء سلامت معنوی و آموزش کنترل و مقابله با استرس دوران بارداری تاکید می گردد.

    کلیدواژگان: استرس، بارداری، سلامت معنوی، سبک های مقابله ای
  • مرضیه جلالی، لیلا روحی*، خلیل خاشعی ورنامخواستی صفحات 13-22
    مقدمه و هدف

    آدنوکارسینومای معده به شدت تهاجمی بوده و مبتلایان پاسخ به درمان ضعیفی دارند. در این مطالعه اثر اسید سیتریک بر توان زیستی و میزان وقوع آپوپتوز در رده سلولی آدنوکارسینومای معده انسان (AGS) مورد بررسی قرار گرفت. اسید سیتریک یک اسید آلی طبیعی، موجود در مرکبات به عنوان یک مهارکننده ی فیزیولوژیکی آنزیم های مسیر گلیکولیز، در راستای حذف سلول های سرطانی مورد توجه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 103×5 و105×5  سلول به ترتیب برای بررسی توان زیستی و آپوپتوز با غلظت های 400، 800 و 1600 میکروگرم/ میلی لیتر اسید سیتریک تیمار و در زمان های 24، 48 و 72 ساعت، انکوبه شدند. میزان رشد سلولی با روش رنگ سنجی MTS مورد بررسی قرار گرفت. میزان القا آپوپتوز به وسیله دستگاه فلوسیتومتری با کیت آنکسین-پروپیدیوم یدید (Annexin-PI) طبق دستورالعمل کیت در هر سه زمان انکوباسیون مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 18، آزمون ANOVA و تست دانکن انجام شد.

    نتایج

    نتایج تست MTSحاکی از آن است که توان زیستی سلول های رده ی AGS در تمام غلظت های اسید سیتریک به صورت وابسته به دوز و زمان کاهش می یابد. همچنین نتایج تست انکسین نشان می دهد که با افزایش غلظت اسید سیتریک به صورت وابسته به دوز و زمان القاء آپوپتوز افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد اسید سیتریک بتواند با القاء بیان ژن های دخیل در مسیر آپوپتوز، به عنوان یک ماده ی ضد سرطان در راستای درمان سرطان معده بکار رود.

    کلیدواژگان: اسید سیتریک، توان زیستی، آپوپتوز، آدنوکارسینومای معده، AGS
  • مسعود جوکار*، محمد شرافتی مقدم، فرهاد دریانوش صفحات 23-34
    مقدمه و هدف

    پروتئین های AMPK و PGC-1α از عوامل مهم در تنظیم فرآیندهایی مانند بایوژنز میتوکندری، حفظ تعادل انرژی داخل سلولی هستند که بیماری دیابت می تواند در عملکردهای این پروتئین ها اختلال ایجاد کند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر یک دوره تمرین تناوبی با شدت بالا بر محتوای پروتئین های AMPK و PGC-1α در بافت عضله قلب موش های صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 2 می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 12 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد اسپراگوداولی با میانگین وزنی 20±270 گرم انتخاب و پس از دیابتی شدن از طریق القاء استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین و کنترل (هر گروه 6 سر) تقسیم ‏شدند. گروه تمرین 4 روز در هفته به‏ مدت 8 هفته به تمرین HIIT مطابق با برنامه تمرینی پرداختند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ گونه برنامه تمرینی نداشتند. همچنین موش های صحرایی هیچ گونه درمانی با انسولین را در طول دوره پژوهش نداشتند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل استفاده‏ شد.

    نتایج

    افزایش معنی داری در محتوای پروتئین های AMPK (001/0P=) و PGC-1α (0001/0P=) در گروه تمرین HIIT نسبت به کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان دادند که تمرین HIIT با افزایش محتوای پروتئین های AMPK و PGC-1α می تواند در افزایش ATP و همچنین افزایش بیوژنز میتوکندیریایی تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: عضله قلب، تمرین تناوبی با شدت بالا، پروتئین AMPK، پروتئین PGC-1α، دیابت نوع 2
  • شکوفه عظیمی، بتول رحمتی*، مهرداد روغنی، لادن صدیق نژاد صفحات 35-48
    مقدمه و هدف

    Lavandula dentata در ایران اسطوخودوس نامیده می شود. گزارش هایی مبنی بر اثرات ضد صرعی اسطوخودوس وجود دارد، ولی تا به حال گزارشی درباره اثر این گیاه بر صرع وجود ندارد. این مطالعه اثر Lavandula dentata بر تشنجات ناشی از پیلوکارپین را تحقیق کرده است.

    مواد و روش ها

    75 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر با محدوده وزنی 250-200 گرم به پنج گروه 15 تایی تقسیم شدند که شامل:1- گروه کنترل سالین 2-گروه کنترل عصاره 3-گروه صرعی 4- گروه صرعی پیش درمان شده با تک دوز عصاره اسطوخودوس mg/Kg) 200) 5- گروه صرعی پیش درمان شده با دوزهای مکرر عصاره (mg/Kg 200). القای تشنجات در هر سه گروه اخیر با تزریق داخل صفاقی پیلوکارپین هیدروکلراید (mg/Kg 380) صورت گرفت. مالون دی الدیید (MDA) و گلوتاتیون مغز اندازه گیری شد. از نظر آماری از آزمون آنووای یکطرفه و یا آزمون کروسکال والیس و تست های تعقیبی مربوطه مثل توکی استفاده شد.

    نتایج

    تجویز لاوندولا دنتاتا در گروه پیش درمان موجب تاخیر در بروز Status Epilepticus (SE)، کاهش طول مدت SE و کاهش میزان مرگ و میر نسبت به گروه صرعی شد. پیش درمان با عصاره میزان گلوتاتیون مغز را 24 ساعت پس از تجویز پیلوکارپین، به طور معناداری افزایش داد ولی اثر مهاری بر میزان MDA نداشت.

    نتیجه گیری

    لاوندولا دنتاتا شدت تشنجات و مرگ و میر ناشی از  SEالقاشده توسط تجویز پیلوکارپین را به طور معنی داری کاهش داد. به نظر می رسد افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی مانند افزایش گلوتاتیون مغز تا حدودی مسیول چنین نتایجی باشد.

    کلیدواژگان: لوندر، پیلوکارپین، صرع لوب گیجگاهی، موش بزرگ آزمایشگاهی، استرس اکسیداتیو
  • زهرا حاجیان، مریم مقیمیان*، مهرداد آذربرزین صفحات 49-58
    مقدمه و هدف

    پرفشاری خون ترکیبی از عوامل فیزیولوژیکی و روانشناختی است. به منظور کنترل بیماری، باید علاوه بر مداخلات طبی، هیجانات بیمار نیز مدیریت شوند. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر بهزیستی معنوی بر نارسایی هیجانی مبتلایان به پرفشاری خون انجام شد.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه نیمه تجربی بود که در سال 1399 انجام شد. نمونه پژوهش را 60 بیمار مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به بیمارستان اشرفی اصفهان واجد معیارهای ورود به مطالعه تشکیل دادند. نمونه‏ها بصورت در دسترس انتخاب و با جدول اعداد تصادفی آنلاین به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. گروه مداخله در هشت جلسه 90 دقیقه‏ای آموزشهای معنوی شرکت کردند؛ اما این مداخله بر روی گروه کنترل انجام نشد. ابزار جمع آوری داده‏ها قبل و بعد از مداخله، مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو بود. داده ها از طریق آزمون‏های توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد، درصد) و استنباطی (تی مستقل، تی زوجی، کای اسکویر) در نرم افزار SPSS 16 تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین نمره نارسایی هیجانی قبل از مداخله در گروه مداخله 37/6±.53/69 و کنترل 10/5 ±71 بود که اختلاف معنادار نداشت (49/0=P). بعد از مدخله میانگین نمرات در گروه مداخله 43/10 ±92/60 و کنترل 14/5 ±32/71 شد که اختلاف معنادار داشتند (002/=P). میانگین نمره دشواری در توصیف احساسات قبل و بعد از مداخله اختلاف معنادار نداشت (27/0=P)؛ اما بعد از مداخله میانگین نمره کل نارسایی هیجانی و سایر خرده مقیاس ها به طور معنادار کمتر از قبل بود (003/0= P).

    نتیجه گیری

    آموزش بهزیستی معنوی بر نارسایی هیجانی موثر بود. بنابراین، این آموزشها می‏تواند در برنامه حمایتی مبتلایان به پرفشاری خون پیشنهاد شود

    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، نارسایی هیجانی، پرفشاری خون
  • مطهره مختارزاده بازرگانی، غلامعلی نادری*، مهرداد روغنی، الهام اسماعیل جماعت، سید عباس هاشمی نژاد صفحات 59-69
    مقدمه و هدف

    رژیم پرکلسترول مغز را به طور فزاینده ای در معرض استرس اکسیداتیو قرار می دهد. افزایش کلسترول و استرس اکسیداتیو از فاکتورهای خطر اصلی برای بسیاری از بیماریها از قبیل ناهنجاریهای شناختی و انواع مختلف اختلالات سیستم عصبی مرکزی است. هدف از این مطالعه ارزیابی فعالیتهای آنتی اکسیدانتی و تنظیم آنزیمی عصاره آبی الکلی زنیان دربافت هموژنه مغز موشهای نر ویستار بالغ می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 28 موش آزمایشگاهی بزرگ نر در محدوده وزنی 220-190 گرم به چهار گروه مختلف شامل کنترل، کنترل + عصاره زنیان، پرچرب و پرچرب + عصاره زنیان تقسیم شدند. موش ها با رژیم پرکلسترول (گروه پرچرب) یا غذای نرمال (گروه کنترل) به مدت هشت هفته تغذیه شدند. عصاره با دوز 250 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن به مدت سه هفته و روزی یک بار از طریق داخل صفاقی به موشها تزریق شد. فعالیت آنزیم های بوتیریل کولین استراز BChE ، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون احیا (GSH) و گونه‎ های اکسیژن غیرفعال ((ROS توسط کیت های مربوطه در بافت هموژنه مغز موش ها اندازه گیری شد. در انتها، نتایج توسط تست آماری آنوای یک طرفه آنالیز شد.

    نتایج

    مطالعه ما نشان داد که سطوح بوتیریل کولین استراز، کاتالاز و گلوتاتیون احیا بعد از هشت هفته به طور معناداری در گروه پرچرب نسبت به گروه کنترل کاهش و سطوح ROS به طور معناداری در گروه پرچرب نسبت به کنترل افزایش یافته است (01/0>p). سطوح بوتیریل کولین استراز، کاتالاز و گلوتاتیون احیا به دنبال تیمار با عصاره زنیان به طور معناداری نسبت به گروه پرچرب افزایش یافته است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    ویژگیهای آنتی اکسیدانتی و آنتی کولین استرازی زنیان ممکن است روش درمانی مطلوبی ایجاد کند که از این طریق، استرس اکسیداتیو و کاهش عملکرد شناختی مرتبط با بیماریهای تحلیل برنده ی عصبی بهبود یابند.

    کلیدواژگان: زنیان، استرس اکسیداتیو، کولین استراز، رژیم پرکلسترول
|
  • Mohadese Aliyari, Ali Davati, Fatemeh Fattahi, Farahnaz Torkestani, Ahia Garshasbi * Pages 1-12
    Background and Objective

    Evidence suggests that there is a relationship between maternal stress during pregnancy and pregnancy complications. Coping styles are a set of cognitive and behavioral efforts are used to correct a stressful situation and cope with problems and play an essential role in physical and mental health. Effective coping strategies reduce high levels of stress. One of the most important concepts on how to deal with problems and tensions is spiritual health. This study was designed to examine coping styles during pregnancy based on spiritual health.

    Materials and Methods

    During a cross-sectional study, 151 pregnant women who were referred to Shaheed Mostafa Khomeini hospital in Tehran in 2020 were selected. Data were collected using Dr. Azizi Spiritual Health Questionnaire, Billings & Moss Coping Questionnaire (1984), perceived stress scale (PSS-14) questionnaire and Demographic Information Questionnaire and entered into SPSS 22 software. Pearson correlation coefficient, t-test, and linear regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The mean age and gestational age of pregnant women were 30.85±4.26 and 28.81±8.58, respectively. There was a linear inverse relationship between spiritual health and perceived stress (P=0.03) and a positive relationship between spiritual health and problem-oriented coping style (P=0.004).

    Conclusion

    In pregnancy, spiritual health is positively related to problem-oriented coping style and inversely related to perceived stress.

    Keywords: Stress, Pregnancy, Spiritual Health, Coping Styles
  • Marzyeh Jalali, Leila Rouhi *, Khalil Khashei Pages 13-22
    Background and Objective

    Gastric adenocarcinoma is highly invasive and patients have poor response to treatment. In this study, the effect of citric acid on viability and apoptosis of the human gastric adenocarcinoma cell line (AGS) examined. Citric acid as a naturally organic acid that found in citrus is considered as a physiological inhibitor of enzymes involved in glycolysis pathway to remove cancer cells.

    Materials and Methods

    In this study, 5 × 103 and 5 × 105 cells for bioavailability and apoptosis, respectively, were treated with 400, 800 and 1600 μg/ ml concentrations of citric acid and incubated for 24, 48 and 72 hours. Cell growth was analyzed by MTS kit and apoptosis was analyzed by flowcytometry using an Annexin V-FITC/PI kit according to the manufacturers protocol in both time. Statistical analysis was accomplished by ANOVA and Duncan tests using SPSS 18 softwar.

    Results

    The results of MTT assay showed that, bioavailability of HT-29 cell line decreased at all concentrations of citric acid in dose and time dependent manner. Also, the results of the Annexin test showed that with increasing concentration of citric acid in dose and time dependent manner, induction of apoptosis in this cell line increases.

    Conclusion

    Citric acid seems to be helpful as an anticancer agent for the treatment of gastric adenocarcinoma by inducing expression of genes that involved in the apoptosis pathway.

    Keywords: Citric Acid, Bioavailability, Apoptosis, Gastric adenocarcinoma, AGS
  • Masoud Jokar *, Mohammad Sherafati Moghadam, Farhad Daryanoosh Pages 23-34
    Background and Objective

    AMPK and PGC-1α proteins are important factors in regulating processes such as mitochondrial biogenesis, maintaining intracellular energy balance, which diabetes can disturb the function of these proteins. The aim of this study was to investigate the effect of a period high-intensity interval training on the content of AMPK and PGC-1α proteins in the heart muscle tissue of male rats with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 12 two-month-old Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. After diabetic induction with STZ and nicotinamide, rats were randomly assigned to two groups, training and control (6 rats in group each). The training group trained for 4 days a week in accordance with the training program for 8 weeks; while the control group did not have any training program. Also, rats did not receive any insulin treatment during the study period. The independent t-test was used to analyze the data. Significance level is considered p≤0.05.

    Results

    A significant increase was observed in the content of AMPK (P=0.001) and PGC-1α (P=0.0001) proteins in the High-Intensity Interval Training group compared to control.

    Conclusion

    The results showed that HIIT training could increase ATP and mitochondrial biogenesis by increasing the content of AMPK and PGC-1α proteins.

    Keywords: Cardiac Muscle, High-Intensity interval training, AMPK, PGC-1α, Type 2 Diabetes
  • Shekoofe Azimi, Batool Rahmati *, Mehdad Roghani, Ladan Sedighnejad Pages 35-48
    Background and Objective

    Lavandula dentata is called Ustukhuddus in Iran .There are some reports about the anticonvulsant effects of Ustukhuddus but, the effect of this plant on epilepsy is not reported yet. In this study the effect of Lavandula dentata on seizures induced by pilocarpine was investigated.

    Materials and Methods

    A total of 75 male rats weighing 200-250 grams were divided into five groups of 15, which included: 1- control saline 2- control extract 3- Epileptic group 4- Epileptic group treated with single doses of lavender extract 200 mg / Kg  5- epileptic group treated with repeated dose of lavender extract (200 mg / Kg). The induction of seizures in all three groups was done by intra-peritoneal injection of pilocarpine hydrochloride (380 mg / kg).  Brain malondialdehyde (MDA) and glutathione was measured. Statistical analysis was carried out using one way ANOVA or Kruskal–Wallis oneway analysis of variance by ranks followed by post-hoc tukey test.

    Results

    The administration of Lavandulla dentata in the pretreatment groups delayed the onset of status epilepticus (SE), reduced the duration of SE and decreased the mortality rate compared to the epileptic group. Pretreated extract increased significantly brain glutathione levels 24 hours after pilocarpine administration, but did not exhibit inhibitory effect on brain MDA.

    Conclusion

    Lavendula dentata reduced significantly seizure intensity and the mortality rate due to SE induced by pilocarpine administration. It seems that antioxidant activity such as brain glutathione enhancement was partly responsible for such results.

    Keywords: Lavender, Pilocarpine, Temporal lobe epilepsy, Rat, Oxidative stress
  • Zahra Hajian, Maryam Moghimian *, Mehrdad Azarbarzin Pages 49-58
    Background and Objective

    Hypertension is a combination of physiological and psychological factors. To control the disease, in addition to medical interventions, the patient's emotions must also be managed. This study aimed to determine the effect of spiritual well-being on alexithymia in patients with hypertension.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted in 2020. The sample consisted of 60 hypertensive patients referred to Ashrafi Hospital in Isfahan who met the inclusion criteria. Samples were selected as available and assigned to the intervention and control groups with an online random number table. The intervention group participated in eight 90-minute spiritual training sessions, but this intervention was not performed on the control group. The data collection tool before and after the intervention was the Toronto Emotional Dysfunction Scale. Data were analyzed by descriptive (mean, standard deviation, number, percentage) and inferential tests (independent t-test, paired t-test, Chi-square Tests) in SPSS 16 software.

    Results

    Before the education the mean score of alexithymia in the intervention group was 69.53 ± 6.37 and in the control group was 71 ± 5.10 which was not significantly different (P =0.49). After the intervention, the mean scores in the intervention group was 60.92 ±10.43 and in the control group was 71.32 ± 5.14, which had a significant difference (P =0.002). The mean score of alexithymia in describing emotions before and after the intervention was not significantly different (P= 0.27); But after the intervention, the mean total score of alexithymia and other subscales were significantly lower than before (P =0.003).

    Conclusion

    Spiritual well-being educations were effective on alexithymia. Therefore, these educations can be offered in the support program for patients with hypertension.

    Keywords: Spiritual well-being, Alexithymia, Hypertension
  • Gholamali Naderi *, Mehrdad Roghani, Elham Esmaeil, Jamaat, Seyed Abbas Hasheminejad Pages 59-69
    Background and Objective

    The brain is exceptionally susceptible to oxidative stress that may be caused by a high cholesterol diet. Hypercholesterolemia and oxidative stress are the major risk factors for many diseases such as cognitive abnormalities and various central nervous system disorders. This study aimed to evaluate the antioxidant and enzyme modulation activities of hydro-alcoholic extract of Trachyspermum ammi in the brain homogenates of adult Wistar rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, 28 male rats in the weight range of 190-220 g were divided into four different groups including control, Control plus Ajwain extract, HF, and Ajwain extract-treated high cholesterol-fed groups. Rats were fed a high-cholesterol diet (high-fat group) or a normal diet (control group) for eight weeks. The extract was injected intraperitoneally into rats at a dose of 250 mg/kg weight for three weeks once a day. The activity of butyrylcholinesterase (BChE), catalase (CAT), reduced glutathione (GSH), and reactive oxygen species (ROS) activities were measured by relevant kits in homogenous tissue of the rat brain. Finally, the results were analyzed by one-way ANOVA statistical test.

    Results

    Our study showed that the levels of BChE, Catalase, GSH significantly reduced in the high-fat group compared to the control group after eight weeks and the ROS levels significantly increased in the high-fat group compared to the control (p < 0.01). Levels of BChE, catalase and reduced glutathione were significantly increased compared to the high-fat group after treatment with Ajwain extract (p <0.01).

    Conclusion

    Antioxidants and anticholinesterase inhibitors may provide appropriate therapies that improve oxidative stress and reduced cognitive function associated with neurodegenerative diseases.

    Keywords: Trachyspermum ammi (Ajwain), Oxidative stress, Cholinesterase, Hypercholesterolemia