فهرست مطالب

مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی - سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات حقوق کیفری و جرم شناسی
سال پنجاهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامحسین الهام*، یونس پورسعدی صفحات 279-300
    محاکم کیفری اخیرا با تمسک به عنوان تعدد و ضرورت تشدید مجازات، شلاق افزون بر 74 ضربه را با حفظ ماهیت تعزیری مورد حکم قرار می دهند. مبنای چنین اقدام قضایی گاهی صدق عنوان تعدد بر رفتار مجرمانه و در حقیقت تحمیل کیفر بر جرایم متعدد و نه رفتار واحد است؛ حال آنکه قانونگذار به صراحت جمع مجازات در جرایم تعزیری را منع کرده است. گاهی نیز تعدد حیثیات مختلف بر فعل واحد از جمله نفس تعدد را پایه توجیه شلاق زیاده بر حداکثر قرار می دهند. این رویکرد ضمن آنکه به توسعه مجازات شلاق به لحاظ کمی می انجامد و در موارد بسیاری از شلاق حدی نیز فراتر می رود، برخلاف مبانی فقهی محدودیت مجازات شلاق تعزیری است؛ و از سوی دیگر با سیاست عملی قانونگذار در کاهش مجازات بدنی و تمایل به مجازات های اجتماعی سازگاری ندارد. رویه سال های اخیر در شرایطی اتخاذ شده است که قانون مجازات اسلامی در سال 1392 با طبقه بندی مجازات های تعزیری شلاق را در طبقه ششم قرار داده و حداکثر مجازات این طبقه را 74 ضربه تعیین کرده است. مجازات بیشتر از 74 ضربه جز در موارد منصوص تعریف و مصداق قانونی ندارد و از حدود طبقات کیفر خارج می شود و از این جهت نیز انطباق آن با قانون مجازات ممکن نیست. شکل گیری این رویه «اصل قانونی بودن مجازات» را که اصل سی و ششم قانون اساسی بر آن تاکید کرده نیز مورد خدشه قرار داده است. در این مقاله رویه مزبور با مبانی فقهی و حقوقی مجازات شلاق تعزیری مورد سنجش و واکاوی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شلاق، تعزیر، تشدید مجازات، تعزیر منصوص، التعزیر دون الحد
  • فرهادالله وردی* صفحات 301-323

    بازپروری مجرمان، تاریخی پرفراز و فرود دارد. بی هیچ تردیدی کارهای مارتینسون و عبارت «هیچ چیز موثر نیست» که از درون ارزیابی های او بر مفهوم بازپروری بیرون آمده بود، نقطه عطف مهم در این تاریخچه به شمار می آید. این عبارت توانست آن چنان نفوذی در میان جرم شناسان و سیاست گذاران کیفری به دست بیاورد که شاید در تاریخ جرم شناسی کم نظیر باشد. باوجوداین، پژوهش های متعدد ارزیابی کننده نشان داده اند که به ایده «هیچ چیز موثر نیست» از جهت های مختلف، نقدهای بسیار جدی وارد است؛ ما در این مقاله ضعف های روش شناختی پژوهش مارتینسون را بررسی کرده ایم بعضی از برنامه های بازپرورانه ای که مارتینسون در فراتحلیل خود به آنان پرداخته است، اتفاقا موفق بوده و بعضی از برنامه های بازپرورانه که او آن ها را برنامه های «ناموفق» ارزیابی کرده بود، از بودجه مناسب برخوردار نبوده اند. سپس به این سوال پرداخته ایم که چرا به نحو پارادوکسیکالی، سنت های رقیب در جرم شناسی، بر سر «هیچ چیز موثر نیست» به تفاهم رسیده و در یک همدستی نانوشته آن را برجسته کرده و جنبه اسطوره ای به آن بخشیده اند. در انتها نیز بر پیامدهای سیاستی این اسطوره متمرکزشده و تاثیر آن بر شکل گیری دوران تنبیهی و سیاست های سخت گیرانه را توضیح داده ایم. از منظر این مقاله، ادبیات شکل گرفته درباره بازپروری باوجود تمامی ناکامی ها،شکست ها و محدودیت ها، سنت نظری غنی در اختیار می گذارد که بر اساس آن می توان به بازاندیشی و بازسازی بازپروری فکر کرد. هرگونه تلاش برای احیا بازپروری بدون این بازاندیشی انتقادی و بازسازی نظری، به شکست می انجامد.

    کلیدواژگان: بازپروری، هیچ چیز موثر نیست، اثربخشی مداخله های بازپرورانه، مارتینسون، برنامه های اصلاح و درمان
  • سیف الله احدی*، علی محمدیان صفحات 325-343

    مطابق قوانین جزایی اسلام، بینه یکی از ادله ی اثبات دعواست، اما در برخی موارد وجود چند بینه در مسئله و تعارض میان آنها، اثبات ادعا و بلکه تبیین حکم مسئله را پیچیده می کند. یکی از مسایل مهم در این راستا، وجود دو بینه ی متعارض در تعیین قاتل است که در تبیین حکم مسیله، ثبوت قصاص، یا دیه، و یا سقوط هر دو، محتمل بوده، بلکه هر یک از این احتمالات، دارای وجه و قایل است. نویسنده در پژوهش حاضر به شیوه ی توصیفی- تحلیلی مسئله ی مذکور را مورد واکاوی قرار داده و پس از بررسی دیدگاه های موجود و ادله ی مورد استناد بر آن شده است از آنجا که در مسئله ی مورد پژوهش دلیل خاصی وجود ندارد، بایستی به قواعد باب تعارض بینه ها رجوع شود، و مقتضای قواعد باب مذکور این است که هر دو بینه در اثر تعارض از حجیت در مودای خود و نفی حکم ثالث ساقط می گردد، از این رو در قتل عمد، قصاص و دیه، هر دو از مشهود علیهما ساقط، و دیه ی مقتول از بیت المال مسلمین پرداخت می شود. و بر این اساس مواد 477، 482 و 484 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تعارض بینه ها، موارد سقوط قصاص، موارد ثبوت دیه بر بیت المال، نفی حکم ثالث
  • روح الله اکرمی* صفحات 345-367

    اقرار به اعتبار ترکیب آن به انواع مختلفی تقسیم می شود. اقرار مقید یکی از این اقسامی است که طی آن مقر با پذیرش ادعای مدعی قیدی که مساعد به حال او است را به آن می-افزاید به گونه ای که ماهیت جزء نخست از جهت آثار حقوقی مترتب بر آن تغییر می کند. مهم ترین اثری که بر این تقسیم بندی مترتب است از جهت قابلیت تجزیه ی اقرار است. حقوق کیفری کشورهای مختلف رویکردهای متفاوتی را در این خصوص اتخاذ نموده اند. در مقررات موضوعه کشور ما نسبت به تجزیه اقرار مقید کیفری حکمی بیان نشده است. از این رو در نوشتار حاضر ضمن مطالعه ی اجمالی نظام حقوقی برخی از کشورهای اسلامی، موضوع از منظر دکترین حقوقی کشورمان مورد بررسی قرار گرفت و به این نتیجه دست یافتیم که اقتضای ادله و مبانی مطرح آن است که به تجزیه ناپذیری چنین اقراری نظر دهیم.

    کلیدواژگان: اقرار مقید، تجزیه اقرار، ادله اثبات کیفری، فقه امامیه
  • الهام جعفرپور*، سامان سیاوشی صفحات 369-392
    ارتکاب جرایم متعدد توسط یک شخص از موجبات تشدید مجازات است. تعیین و اجرای مجازات تشدید یافته و اعمال مقررات مربوط به تعدد در مواردی که تمامی جرایم متهم درصلاحیت یک مرجع باشد با چالش خاصی رو به رو نیست. اما در صورت صدور احکام مختلف از مراجع متعدد چالش های تقنینی و اجرایی متعددی در اعمال مقررات تعدد جرم وجود دارد. قانون گذار در ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری در مقام رفع چالش های اعمال مقررات تعدد جرم برآمده است. بررسی آراء متعدد صادره از مراجع قضایی مختلف حاکی از آن است که در دادگاه ها مشکلات متعدد و اختلاف نظرهایی در زمینه اعمال مقررات ماده 510 که این امر را تجویز و در خصوص آن تعیین تکلیف نموده است وجود دارد. بررسی برخی از این آراء در این مقاله ضرورت بازنگری در این ماده در جهت برخی مشکلات اجرایی در دادگاه ها را نشان می دهد؛ از جمله این مشکلات می توان به چالش های اعمال مقررات تعدد جرم اعم از مادی و معنوی در ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری، نحوه تعیین دادگاه بالاتر در میان مراجع بدوی رسیدگی، حدود و مفهوم عدم اظهارنظر ماهوی توسط مرجع تجمیع کننده احکام، امکان تخفیف مجازات پس از اعمال مقررات تعدد جرم و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: احکام متعدد، تعدد جرم، تشدید مجازات، محکوم علیه واحد، اجرای احکام
  • مهدی صبوری پور*، اصغر احمدی صفحات 393-413

    نهنگ ها به عنوان یکی از گونه های آبزی نادر که بزرگ ترین جان دار کره زمین نهنگ آبی را نیز در خانواده خود دارند، نیازمند حمایت حقوقی و کیفری ویژه هستند. حقوق بین الملل محیط زیست هم به طور خاص با تصویب کنوانسیون بین المللی تنظیم صید نهنگ مصوب 1946 و تشکیل کمیسیون ناظر بر این امر (IWC)، و هم به طور عام با تصویب اسناد دیگر از این گونه های در معرض خطر انقراض حمایت کرده است. با وجود این، نظام بین المللی هم در چیستی نهنگ تعریف و گونه های آن و هم در ضعف ضمانت-اجراهای کنوانسیون صید نهنگ با چالش مواجه است. حقوق کیفری ایران نیز با تصویب قوانینی به طور عام از گونه های آبزی در برابر رفتارهای آسیب زایی چون صید و آلودگی حمایت کیفری به عمل آورده است. با وجود این، حقوق کیفری ایران نیز علاوه بر چالش چیستی نهنگ، نبود هم گرایی تقنینی با کنوانسیون صید نهنگ و ضعف پاسخ های کیفری با سه چالش مهم همسان انگاری گونه های آبزی و نبود حمایت کیفری ویژه از پستانداران دریایی به خصوص نهنگ، جامع نبودن جرم انگاری حمایت مدار از نهنگ ها و یکسان انگاری منابع آلودگی مواجه است.

    کلیدواژگان: نهنگ، محیط زیست دریایی، حقوق بین الملل محیط زیست، حقوق کیفری زیست محیطی
  • سهام صداقتی، حسن عالی پور*، کریم صالحی، مهدی دهشیری صفحات 415-438
    انگاره اصلی این نوشتار، این است که رویه قضایی در نظام کیفری ایران، جایگاهی برتر از موقعیتی که در آن به عنوان منبع ارشادی حقوق شناسانده می شود، دارد. رویه قضایی، به معنای جریان مشخصی از مسیر حرکت تعداد قابل توجهی از تصمیمات قضایی است که می تواند در رای وحدت رویه یا اتحاد نسبی یا مطلق دادگاه، متجلی شود. در رویکرد سنتی، رویه قضایی، منبع محور است تا مبنا محور. در این نگاه، رویه قضایی منبعی برای قضاوت و دستاویزی برای تحلیل در ادبیات حقوقی است؛ در حالی که در رویکرد مبنایی، رویه قضایی، خود خاستگاهی برای قانونگذاری به شمار می رود. رویه قضایی، پیوند مستقیم با مبانی شناخته شده حقوق یعنی عرف، فرهنگ جامعه و ارزش های آن دارد و خود به سان یک مبنای پالایشگر رخ می نماید که گزاره ها و اصول را از مبانی دیگر گرفته، آنها را به وصف نیازسنجی و نخبگی سنجیده و سپس آن را به قانونگذار جهت وضع می نمایاند. در نوشتار کنونی، رویه قضایی با بررسی جریانات قضایی و آرای وحدت رویه، مطالعه شده و با شیوه تحلیلی، نشان داده شده که چگونه رویه قضایی در ایران، نیرومندتر از گذشته شده و یکی از جلوه های آن، تاثیر در قانونگذاری کیفری است. دستاورد نوشتار نیز بر این استوار است که رویه قضایی، نقشی «هدایت گر»، «جهت دهنده»، «بازآموزنده» و بویژه «پیشرو» دارد که باید با اختصاص نهادی برای ارزیابی آن، کوشش شود تا تعامل رویه قضایی و قانونگذاری، علمی تر و کارآمدتر شود؛ تعاملی بر پایه پیروی رویه قضایی از قانون و قانونگذاری از رویه قضایی.
    کلیدواژگان: حقوق مدون، رویه قضایی، قانون، قانونگذاری
  • جمشید غلاملو*، محمد کرمی صفحات 439-464

    تعقیب مصرانه گونه‏ای مزاحمت است. گاه افراد با انگیزه‏های گوناگون خوب و بد، افرادی دیگر را پیوسته تعقیب کرده و می‏پایند و بدین طریق موجب اذیت و آزار می‏شوند. شاید تعقیب‏شونده، سرانجام ناگوارتری پیدا کند و بزه‏دیده جرایم شدیدتری مانند قتل و تجاوز جنسی (تعقیب مصرانه مشدد) ‏شود. تعقیب مصرانه در کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، به‏طور مستقل جرم‏انگاری و واکنش‏ها و تدابیر ویژه‏ای، مانند دستورهای حفاظت و محدودیت، نیز اتخاذ شده است. در حقوق کیفری ایران، جرمی با این عنوان وجود ندارد، بلکه جلوه‏ها و مصادیقی از آن، از جمله ماده 619 قانون تعزیرات مصوب 1375، پیش‏بینی شده است که جز تعیین مجازات، تدبیر دیگری دربرندارد. موضوع اصلی این مقاله تحلیل ماهیت و ارکان جرم تعقیب مصرانه و پاسخ‏دهی به آن در حقوق کیفری با روش تحلیلی-توصیفی و با رویکرد تطبیقی است. به نظر می‏رسد باتوجه به تغییر در سبک زندگی و الگوهای روابط اجتماعی، به‏ویژه با رواج شبکه‏های اجتماعی مجازی و پیام‏رسان‏ها، ارتکاب تعقیب مصرانه بسیار بیشتر و آسان‏تر از پیش شده است که تنها با جرم‏انگاری‏های عام و واکنش‏های عادی، نمی‏توان بازدارندگی و پاسخگویی مناسب و موثر را انتظار داشت. بسنده کردن حمایت کیفری از بزه‏دیدگان این رفتار به زنان و کودکان و نیز مقید کردن آن به مکان‏های عمومی‏ و عدم توجه به تعقیب‏مصرانه مجازی، فقدان تدابیر تامینی و منوط کردن حمایت‏های قانونی به پس از اثبات جرم، از مهم‏ترین نقصان‏های قانونی موجود است که در مقایسه، کشورهای با قانون تعقیب مصرانه، وضعیت بهتری دارند.

    کلیدواژگان: تعقیب مصرانه، مزاحمت، آزار و اذیت، خشونت، جرم انگاری، اقدام تامینی
  • محسن قجاوند* صفحات 465-490
    به موازات افزایش پیچیدگی بزه های اقتصادی و از جمله پولشویی سازمان یافته و نقش در حال افزایش اموال حاصل از ارتکاب بزه در تشکیل و تقویت گروه های سازمان یافته بزهکار در زمینه های مختلف مالی, تروریسم و قاچاق انسان و مواد مخدر, ارتقاء و به روزرسانی قوانین کیفری ماهوی و شکلی به منظور مقابله با آنها به عنوان ضرورتی انکار ناپذیر مورد توجه اسناد بین المللی قرار گرفته است. قانونگذاران کشورمان نیز در راستای عمل به ضرورت مورد اشاره, ضمن اصلاح قانون مبارزه با پولشویی در سال 1397 سیاست های کیفری ماهوی و شکلی اتخاذی در اسناد بین المللی را به نحو چشم گیری وارد نظام حقوق کیفری ایران نموده اند. علیرغم دستاوردهای مثبت رویکرد مورد اشاره همچون متنوع سازی کیفر, پیش بینی قابلیت اعمال کیفر نسبت به اشخاص حقوقی و وضع کیفیات تشدید کننده کیفر مرتکبین بزه پولشویی, کاستی هایی نیز همچون تداخل حوزه های وظایف نهادهای نظارتی و عدم کیفر انگاری مناسب برای معاونین بزه در این رابطه به چشم می خورد که عدم توجه به آنها می تواند کارایی و تاثیر قانون اصلاحی را تحت شعاع خود قرار دهد. از اینرو, در پژوهش حاضر برآنیم که با استفاده از روش تحقیقی تحلیل محتوا, ضمن تحلیلتطبیقی دستاوردهای سیاست کیفری نوین ایران و اسناد بین المللی مرتبط, کاستی های آن را در رابطه با مبارزه با بزه پولشویی تبیین نموده و پیشنهادات مقتضی را بیان نماییم.
    کلیدواژگان: جرایم اقتصادی، پولشویی، اسناد بین المللی، سیاست کیفری، حقوق ایران
  • وحیدرضا معصومی*، بهزاد رضوی فرد، حسین غلامی دون، فریده حسین ثابت صفحات 491-520
    نظریه های انتخاب عقلانی در پرتوی سادگی و کارایی روش خود، جایگاه ویژه ای در جرم شناسی دارند؛ با این حال در تبیین جرایم غیرسودمدار چندان موفق عمل نمی کنند. دیدگاه غالب این عدم موفقیت را در ماهیت غیرعقلانی جرایم غیرسودمدار جستجو می کند، اما دیدگاه روان شناسی تکاملی علت را مشکلات روشی موجود در نظریه های انتخاب عقلانی می داند. از همین رو، با ارایه ی یک روش تعاملی تلاش می کند نقاط ضعف نظریه های انتخاب عقلانی را در تبیین جرایم غیرسودمدار پوشش دهد و با ارایه ی یک روش کارا و منطبق با واقع، ضمن تبیین جرایم غیرسودمدار خود را به عنوان مکملی قابل اتکا برای نظریه های انتخاب عقلانی معرفی نماید. پژوهش پیش رو، تلاش دارد در ابتدا به این مسئله بپردازد که چرا نظریه های انتخاب عقلانی در تبیین جرایم غیرسودمدار موفق عمل نمی کنند و پس از آن به این پرسش پاسخ گوید که آیا می توانیم جرایم غیرسودمدار را در قالب یک نظریه ی عقلانی درک کنیم؟ روش مورد استفاده در این مقاله، توصیفی است و با توجه به اینکه ادبیات جرم شناسی را گسترش می دهد بنیادین محسوب می شود. این پژوهش به صورت کتابخانه ای صورت می پذیرد. در نوشته پیش رو، نشان داده شده است که انسان اقتصادی به عنوان یک نمونه ی علمی، انطباق چندانی با واقعیت های مرتبط با فرایند تصمیم گیری مجرمانه ندارد چراکه اصولا سازوکارهای شناختی انسان به گونه ای طراحی نشده اند که بتواند پیش از ارتکاب جرم اقدام به محاسبه ی دقیق سود و زیان رفتار خود کند. در نقطه ی مقابل عقلانیت سازشی می تواند سازوکارهای روان شناختی مرتبط با جرایم غیرسودمدار را به خوبی تبیین کند و نقش آن ها را در فرایند تصمیم گیری مجرمانه نشان دهد.
    کلیدواژگان: روان شناسی تکاملی، جرایم غیرسودمدار، انتخاب طبیعی، انتخاب عقلانی، عقلانیت سازشی
  • رحیم نوبهار، ایمان شاه بیگی* صفحات 521-545
    تدوین یک راهبرد جامع برای مداخله در حوزه کنترل پدیده های مجرمانه که بتواند همواره اهداف قانون گذاران از مداخله را تامین کند مهمترین دغدغه همیشگی سیاست گذاران جنایی بوده است. عدالت کیفری این قابلیت را دارد که مواجهه شخصی با افراد یک جامعه داشته باشد و به همین دلیل نیز نقش مهمی در اجرای سیاست ها و توزیع عدالت اجتماعی دارد. در توزیع عدالت اجتماعی، سهم نابرابر شهروندان از مزایای اجتماعی می بایست از طریق تبعیض های مثبت و جبرانی پوشش داده شود. یکی از ابزارهایی که دولت ها می توانند این تبعیض های جبرانی را به واسطه آن ها در جامعه اجرا کنند، مداخله و پاسخ هایی است که به خطاهای شهروندان از طریق کیفر داده می شود. بنابراین سیاست جنایی نظام عدالت کیفری باید به گونه ای طراحی شود که بتواند علاوه بر تنظیم عملی روابط اجتماعی - که ذاتی هر قانونی است - به نحو موثری گامی در جهت توزیع عدالت اجتماعی بردارد. تنظیم گری پاسخگو ایده ای است که با ابتنا به یک عدالت رویه ای و ساختار سلسله مراتبی و از طریق سازوکار اختصاصی خود، سه منطق واکنشی عدالت ترمیمی، بازدارندگی و ناتوان سازی بزه کار را در هرمی از مداخله ها به کار می بندد تا با فلسفه ای مبتنی بر اعتقاد به مجازات به عنوان آخرین راه حل، تعامل میان تنظیم گر و سهامداران پدیده مجرمانه، انعطاف پذیری پاسخ ها و توجه به دلایل زیربنایی جرم، هر پدیده مجرمانه را به عنوان یک مشکل قلمداد کرده و برای آن مشکل بهترین پاسخ اختصاصی ممکن - که هم تنظیم گرانه است و هم در جهت تقویت عدالت اجتماعی- را بیابد.
    کلیدواژگان: تنظیم گری پاسخگو، عدالت کیفری، عدالت اجتماعی، سیاست جنایی، سیاست کیفری
  • حمیدرضا نیکوکار*، شهلا معظمی، ستار پروین صفحات 547-574

    با وجود پیدایش رسانه های نوظهور هم چون شبکه های اجتماعی، روزنامه هم چنان نقش مهمی در اطلاع رسانی ایفا می کند. از جمله اطلاعات مورد توجه در صفحات مطبوعات، اخبار و حوادث جنایی ای است که - از هر دو حیث کمی و کیفی- با دنیای واقع و آمار و ارقام رسمی انطباق ندارد. نحوه بازنمایی جرم بر مبنای «ارزش خبری»، نقش مهمی در تغییر بینش افراد نسبت به جرم، مجازات و نظام عدالت کیفری دارد. این مقاله با رویکرد تطبیقی به بررسی الگوهای بازنمایی بزه کاری، کیفر و بزه دیدگان در مطبوعات ایران و آلمان می پردازد. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و کمی است که به بررسی تحلیل محتوای دو روزنامه پرمخاطب ایران و آلمان (همشهری و بیلد)، طی بازه زمانی از ابتدای بهمن سال 1398 تا پانزدهم فرودین ماه سال 1399 پرداخته است. نتایج در زمینه بازتاب بزه کاری در روزنامه همشهری از مجموع 311 عنوان خبری و روزنامه بیلد با 134 عنوان، حاکی از عدم تفاوت فاحش در نمایش برخی جرایم هم چون قتل عمد و غیرعمد و تجاوز جنسی است. در زمینه بازتاب پاسخ از سوی نظام عدالت کیفری، تفاوت فاحشی بین دو روزنامه مورد بررسی وجود دارد؛ به گونه ای که روزنامه همشهری، 60 درصد به «اعدام» و «قصاص» و تنها 4 درصد به دست گیری و حبس اختصاص داده و در مقابل، روزنامه بیلد تنها به یک مورد اعدام (آن هم مربوط به کشور گینه نو) و 86 درصد به دست گیری و حبس پرداخته که در مجموع، روزنامه همشهری، از حیث کمیت و ماهیت بازتاب عدالت کیفری کیفرگراتر از روزنامه آلمانی بیلد است.

    کلیدواژگان: بازنمایی، بازدارندگی، ترس از جرم، عوام گرایی کیفری، کیفرگرایی، مطبوعات
|
  • Ghomhossein Elham *, Younes Poursaadi Pages 279-300
    Criminal courts have recently ruled that whipping more than 74 strikes while maintaining the nature of punishment, relying on the multiplicity and necessity of aggravated punishment. The basis for such a judicial action is sometimes the title of the multiplicity of criminal behavior and, in fact, the imposition of punishment on multiple crimes and not a single act; However, the legislature has explicitly banned the collection of punishments for criminal offenses. Sometimes, the multiplicity of different dignity on a single verb, including the soul of multiplicity, is the basis for justifying whipping.This approach, while leading to the development of the whipping penalty in a quantitative manner and in many cases exceeding the whipping limit, is, contrary to the jurisprudential principles, the limitation of the punishment of whipping; On the other hand, it is not compatible with the legislative policy of reducing the corporal punishment and the desire for social punishment.The practice of recent years has been adopted in a situation where the Islamic Penal Code in 1392, by classifying the punishments of whipping, lays the whip on the sixth floor and the maximum punishment of this class is 74 blows. Punishment for more than 74 blows has no legal definition except in the prescribed cases, and it goes beyond the limits of the penal classes, and therefore it is not possible to comply with the penal code.The formation of this procedure has also undermined the "principle of legality of punishment" emphasized by Article 36 of the Constitution.
    Keywords: Ta’zir, intensification of punishment, Mansoos Ta’zir, Less than Ha’d
  • farhad allahverdi* Pages 301-323

    Rehabilitation has a long history. Undoubtedly, Martinson's work and the phrase "Nothing works “that emerged from his assessments of the concept of rehabilitation are important milestones in this history. The term has gained so much influence among criminologists and criminal policymakers that it may be unparalleled in the history of criminology. However, several evaluative studies have shown that the idea of "Nothing works" has been widely criticized in many ways. In this paper, we examine the methodological weaknesses of Martinson's research. Some of the rehabilitation programs that Martinson has addressed in his meta-analysis have been successful, and some of the rehabilitation programs he has described as "unsuccessful" programs have not been well funded. We then turn to the question of why, paradoxically, competitor traditions in criminology have come to a consensus of "Nothing works “and have highlighted it in an unwritten complicity and given it a mythical aspect. Finally, we focus on the political implications of this myth and its impact on the formation of the “Punitive Era” and strict policies. From the perspective of this paper, the literature on rehabilitation, despite all its failures and limitations, provides a fertile theoretical tradition that can be used to rethink and reconstruct rehabilitation. Any attempt to revive rehabilitation without this critical rethinking and theoretical reconstruction will fails.

    Keywords: rehabilitation, Nothing works, effectiveness of rehabilitation interventions, n.Robert Martinson. treatment programs
  • Seifollah Ahadi *, Ali Mohammadian Pages 325-343

    According to Islamic penal code, testimony is one of the reasons for proving a dispute, but in some cases there are several testimonies on the issue and the conflict between them, complicating the claim and also clarifying the verdict. One of the important issues in this regard is the existence of two contradictory testimonies in identifying the killer that are probable in explaining the verdict of the case, the establishment of retribution, or the Diyat, or the fall of both, but each of these possibilities has its merits. In this descriptive-analytical study, the author analyzes the aforementioned problem, and after reviewing the existing and substantiated views, it is reviewed Since there is no specific reason for the issue under investigation, the rules on conflict of testimony should be addressed, And the requirement of the above rules is that both testimony was overturned as a result of the conflict of authority in its meaning and the rejection of the third sentence, Hence, the murder of willful, retribution, and Diyat, both of whom are testified against, abolished, and the blood of a killed person from the Muslim al-Baital are paid. And accordingly, Articles 477, 482 and 484 of the Islamic Penal

    Keywords: Conflicts of testimony, cases of retribution, cases of Diyat al-Muttal, abolish another sentence
  • Rouhollah Akrami * Pages 345-367

    Confession is divided into several types based on its composition. Conditional Confession is one of those types in which the Confessor, In addition to accepting the claim, Adds a favorable condition to it, in such a way that the nature of the first part changes in terms of its legal effects. The most important effect on this division is Divisibility of Confession. Criminal law of different countries have adopted different approaches in this issue. The regulations of our country do not contain a provision on the Divisibility of confessional confession. Therefore, in the present article, while reviewing the legal system of some Islamic countries, the subject was examined from the perspective of our country's legal doctrine, and We came to the conclusion that Conditional Confession cannot be divisible according to the available evidences and underlying principles.

    Keywords: Conditional Confession, divisibility of confession, Criminal Evidence, Imamiyah Jurisprudence
  • Elham Jafarpour *, Saman Siavashi Pages 369-392
    Committing multiple offenses by one person may increase the punishment. Determining and enforcing intensified penalties and enforcing regulations concerning the multiplicity of cases where all the offenses are in the jurisdiction of a reference is not particularly challenging. But there are numerous legal and enforcement challenges to enforcing multiplicity of regulations when issuing different sentences from multiple jurisdictions. The legislator has come up with Article 510 of the Code of Criminal Procedure to address the challenges of enforcing the multiplicity of laws. Examination of the numerous opinions of various judicial authorities indicates that there are numerous difficulties and disagreements in the courts with regard to the application of the provisions of Article 510 which prescribe and assign this matter. The examination of some of the opinions in this article indicates the necessity of revising this article in relation to some of the problems encountered in the courts, including the challenges to the application of multivariate criminal offenses, both material and spiritual, to Article 510. The Code of Criminal Procedure, the manner in which a higher court is designated by the primitive body of proceedings, the scope and concept of material non-comment by the aggregation authority, the possibility of mitigating the punishment after the application of the multiplication provisions, etc.
    Keywords: multiple offenses, multiple verdict, Increased punishment, verdict execution, unit convicted
  • Asghar Ahmadi Pages 393-413

    Whales, as one of the rarest aqueous species of the world, which also include the largest animal known to have ever existed (blue whale), need special protection in criminal law. International environmental law has protected this species, which is in danger of extinction, by ratification of the International Convention for the Regulation of Whaling 1946 and the formation of relevant commission (IWC) and some other international instruments. But there are some challenges in the international system of protection of whales in relation to the definition of this species and the sanctions of violation of the Convention. Iranian criminal law has protected aquatic animals by the ratification of some general codes and criminalization of damaging acts like excessive fishing and polluting of sea waters. Despite these protections, Iranian criminal law faces some challenges like the ambiguity of the definition of the whale, the lack of convergence between domestic laws and international convention and the weakness of criminal responses as well as the identification of different species and the lack of special protection for the whales, lack of a comprehensive approach to the criminal protection of whales and identification of different sources of pollution.

    Keywords: Whale, Green Victimization, Marine Environment, Internation Environmental Law, Environmental Criminal Law
  • Saham Sedaghati, Hassan Alipour *, Karim Salehi, Mehdi Dehshiri Pages 415-438
    The hypothesis of this article is that judicial precedent in Criminal Legislation has higher level than sub- source. The meaning of judicial precedent is movement of amount of judicial decision that they are indicated the Supreme Court decision as a unified judicial precedent or total or partial unity of courts decisions in certain issues. In traditional approach, judicial precedent is source based not rule based. In that approach, judicial precedent is source for judgment and legal analysis, but in our approach, judicial precedent is source for legislation. In new approach, judicial precedent has strong bond with famous principles of law such as custom, social culture and norms that takes requirements from one place and presents them to law makers, by regarding necessity and elitism. In this article, we examined several Supreme Court decisions and judicial proceeding and tried to show that judicial precedent has a powerful role in Iran legal system on criminal legislation. Achievement of article is based on this consumption that Judicial precedent has a “didactic”, “re- educative",” re- instructive" and " pioneer" role. It is necessary to make a policy and interaction to evaluate and connect legislation and judicial precedent more efficiently: Interaction based on following judicial precedent from legislation and following legislation from judicial precedent.
    Keywords: Legislation, Criminal Act, Judicial precedent, Interaction legislation, judicial precedent
  • Jamshid Golamloo *, Mohammad Karami Pages 439-464

    Stalking is a form of harassment. Sometimes people with different motives, good or bad, constantly follow and Watch others. This behavior has been criminalized in some countries such as the USA with differential policies and measures. In criminal law of Iran, there is no crime with this title exactly, but its manifestations and examples, such as Article 619 of the Penal Code adopted in 1996, have been considered a crime, with no special punishment and security measures. It seems that through the development of cyberspace into today's life, it has become much easier to commit stalking crimes than past. therefore, general criminal policies do not make an effective deterrence. Victims in stalking crimes need legal protective and preventative measures like Protection order and Restraining order. Lack of preventive and security measures before proof of stalking crimes and conviction of offender are the most important legal shortcomings in criminal justice system of Iran. A comparative study with countries that have been successful in this regard seems useful.

    Keywords: Stalking, Harassment, Violence, criminalization, Security measure
  • Mohsen Ghojavand * Pages 465-490
    Whereas increasing of elaboration of commitment of the economic crimes such as organized money laundering and increasing rule of dirty proceeds of crimes in foundation and enforcement of criminal organized groups activities in many fields such as financial crimes, terrorism and human and drug trafficking, the international instruments have paid attention to update and promote of criminal acts in order to affective fighting against these crimes. Upon the mentioned policy, the Iranian legislators have correct existing acts and promote substantive and procedural criminal policy against money laundering in 2018. These reforms have taken in order to proportionate reaction to offenders (substantive criminal policy) and increase the pace and accuracy in finding of crimes and prevention from their occurrence (procedural criminal policy). In this article we try to exercise the new criminal policy achievements and survey shortages of it and propose necessary suggestions about them upon content analysis and comparative method.
    Keywords: Economic crimes, money laundering, International Instruments, Criminal policy, Iranian Law
  • Vahidreza Masoumi *, Behzad Razavifard, Hossein Gholamidoon, Farideh Hosseinsabet Pages 491-520
    The simplicity and efficiency of rational choice theories is one of the most crucial issues in criminology but they are not successful in explaining expressive crimes. The dominant point of view, believes that this failure is due to irrational nature of expressive crimes; so the defenders of this theory try to present an interactional and multiple method to cover the weaknesses of rational choice theory. Their attitude is to make a strong base for rational choice theory. This paper is supposed to show the reasons that make the rational choice theory weak in explanation of expressive crimes. Then it tries to reveal the possibility of understanding expressive crimes in the context of rational choice theory. This research is based on descriptive method and criminology literature, it has been counted as fundamental secondary research. This papers shows that the economic human as a scientific sample is not coincident with criminal decision making process. The cognitive mechanism of human being cannot evaluate costs and benefits of behavior before committing a crime. In the opposite aspect, adaptive rationality can explain the psychological mechanisms that are related to expressive crimes and its role in criminal decision making.
    Keywords: evolutionary psychology, expressive crimes, natural selection, Rational Choice, adaptive rationality
  • Rahim Nobahar, Iman Shahbeigi * Pages 521-545
    framing a comprehensive strategy for controlling criminal phenomenons which can provide legislators's goals of intervention is the most important concern of criminal policymakers. criminal justice have this opportunity to face individual people in a society and because of this it can have an important role in implementing and distributing the social justice and policies. in distributing social justice, unequal share of citizens from social benefits should be covered by affirmative actions. one of the means that states could use as these affirmative actions are interventions and responses to the misconducts of citizens. therefore criminal policies should be designed not only to regulate social relations but to take an effective steps toward a better distribution of social justice. Responsive Regulation is an idea which is based upon procedural Justice and hierarchical Structure that by using its unique mechanisms implement three reactionary theories of restorative justice, Deterrence and incapacitation theory in a pyramid of interventions according to a philosophy based on believing in punishment as last resort, interaction between regulator and criminal phenomenon's shareholders, flexibility of responses and considering the underlying causes of crime and considers every crime as a problem that should be solved by the best possible response.
    Keywords: responsive regulation, criminal justice, Social Justice, Criminal policy, Penal Policy
  • Hamidreza Nikookar *, Shahla Moazami, Sattar Parvin Pages 547-574

    Important information published on newspapers includes those found in their news on crime and criminal incidents which, neither qualitatively nor quantitatively, correspond to the real-world situations and official statistics. The way crime is represented based on its “news values” or newsworthiness can importantly shape people’s view of crime, punishment, and criminal justice systems. The present paper adopts a comparative approach to examining portrayal of crime, punishment, and victims in Iranian and German press. Using qualitative and quantitative analysis of content, we studied the content of two popular newspapers in Iran and Germany (Hamshahri and Bild, respectively) for the period January 21, 2020 to April 3, 2020. Our findings on crime representation by 311 titles in Hamshahri and 134 titles in Bild revealed an insignificant difference in representation of such crimes as murder, manslaughter, and rape. The two newspapers, however, differed significantly in terms of representing criminal justice response as Hamshahri dedicated 60% of its stories to “death penalty” and “qisas” and only 4% to detention and incarceration while Bild covered only one case of death penalty (and that was a case in New Guinea) with 86% of its stories representing detention and incarceration, meaning that Hamshahri, the Iranian newspaper, in general adopted a more punitive approach in terms of the quality and the nature of representing criminal justice compared to the German newspaper Bild. As far as the way of representation is concerned,

    Keywords: representation, deterrence, fear of crim, penal populism, punitivity, the press