فهرست مطالب

مطالعات هنر اسلامی - پیاپی 40 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات هنر اسلامی
پیاپی 40 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 23
|
  • محمد ابوالمعصوم، اصغر مشبکی اصفهانی*، عبدالله نعامی صفحات 7-20

    امروزه بازاریابی یکی از مهمترین اصول موفقیت شرکت های مختلف است. با توجه به تنوع روزافزون شرکت های تجاری و رقابت در عرصه خدمات، دغدغه بازاریابی تبدیل به یکی از مهم ترین مسایل آن ها شده است. با توجه به رشد تکنولوژی در عصر حاضر، بازاریابی هوشمند مسئله قابل تامل در این حوزه است. در چنین محیطی، مدیریت ناگزیر است در همه تصمیم گیری‏ها میزان ریسک را مورد ارزیابی قرار دهد و هوشمندانه عمل کند. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با رویکرد کمی و کیفی انجام شده است. یافته های تحقیق حاکی از این است که اطلاعات دقیق، به روز و شفاف، ریسک تصمیم گیری غلط را کاهش می‏دهد و این یکی از دلایل مهم ضرورت انجام تحقیقات بازاریابی و ارتقای هوشمند بازاریابی در نهاد سازمان است. در این تحقیق تلاش شده تا به معرفی مدل بازاریابی هوشمند در توسعه شرکت‏های سرمایه گذاری صنایع دستی کشور (مورد مطالعه گسترش پایا صنعت سینا) مبادرت گردد..نتایج تحلیل داده های به دست آمده با تکنیک دلفی فازی نشان داده که مهم ترین ابعاد مدل بازاریابی هوشمند در 3 فاز (ورودی، تحلیل و خروجی) 13 مولفه کلی و 42 شاخص شناسایی گردیدند. در نهایت با توجه به تحلیل های انجام شده مدل نهایی بازاریابی هوشمندی در شرکت سرمایه گذاری در سه فاز طراحی گردید. در این میان سرمایه گذاری در حوزه صنایع دستی با توجه به داشتن مسایل و دغدغه های خاص خود در صورت کاربست بازاریابی هوشمند موفق خواهد بود.

    اهداف تحقیق: 

    1.شناخت اهمیت بازاریابی هوشمند در حوزه رقابت در صنعت صنایع دستی. 2.آشنایی بافرصتها و تهدیدهای موجود در بازار صنایع دستی.

    سوالات تحقیق:

     1-مدل بازاریابی هوشمند در شرکت های سرمایه گذاری صنایع دستی چگونه است؟ 2-ابعاد، مولفه ها و ارتباطات آن ها به چه صورتی است؟

    کلیدواژگان: بازاریابی هوشمند، سرمایه گذاری، شرکت‏های سرمایه گذاری، صنایع دستی
  • شیما اسلامی محمودآبادی، سید مجید مفیدی شمیرانی*، فرح حبیب صفحات 21-38

    مطالعه و بررسی اصول معماری در مناطق مختلف حاکی از ارتباط نزدیک معماری رایج در هر منطقه با محیط جغرافیایی است. بررسی شاخصه های سبک های معماری در مناطق مختلف و محاسن آنها می تواند در ارایه الگوهای بهینه معماری موثر واقع گردد. مسکن بومی اقلیم گرم و خشک ایران، همواره شرایط آسایش حرارتی را برای ساکنین خود به همراه داشته است، هماهنگی اصول سازنده بنا با شرایط اقلیمی، آسایش محیطی و صرفه جویی در مصرف انرژی و کنترل شرایط محیطی را به دنبال داشته است، از این رو بازخوانی این ویژگی ها می تواند در معماری معاصر به عنوان الگوهای غنی معماری گذشته مورد استفاده قرار گیرد. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد ظرفیت های معماری بومی برای کاربست در معماری نوین است. این پژوهش، با روش توصیفی و تحلیلی و با هدفی کاربردی و به روش استنتاج کیفی و کمی و تحلیل میدانی خانه های بومی شهر یزد انجام گرفته و گردآوری داده ها به کمک مطالعات کتابخانه ای و مشاهده ی میدانی به انجام رسیده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که در بسیاری از موارد، الگوهای مسکن بومی اقلیم گرم و خشک در ارتقاء آسایش حرارتی استفاده کنندگان از بنا تاثیر بسزایی دارد.

    اهداف پژوهش: 

    1.شناخت راهبردهای طراحی مسکن بومی در مناطق گرم و خشک. 2.بررسی تاثیر شکلی بنا در مناطق گرم و خشک بر مسئله آسایش حرارتی در بنا.

    سوالات: 

    1. اصول معماری بومی مناطق گرم و خشک چه تاثیری در آسایش حرارتی بناها دارد؟ 2.آیا معماری بومی مناطق گرم و خشک می تواند به عنوان یک الگوی مناسب در معماری عصر جدید مورد استفاده قرار گیرد؟

    کلیدواژگان: اصول معماری، مسکن بومی، اقلیم گرم و خشک، آسایش حرارتی بنا
  • الهام امیری، غلامحسین زرگری نژاد*، سینا فروزش صفحات 40-53

    مسئله هنر و زیبایی به عنوان یکی از وجوه ذاتی حیات انسان ها در ادیان مختلف مورد توجه بوده است به طوری که بخش مهمی از هنر در جوامع مختلف حول هنر مذهبی تکوین یافته است. بخش مهمی از تاریخ تشیع به تقابل علمای اخباری و اصولی اختصاص داشته است. اثرات این تقابل معمولا از حیطه نظر فراتر رفته و در ادوار تاریخی به اشکال مختلف بروز یافته است. هرکدام از این نحله ها در برخی زمان ها در منزوی ساختن طرف مقابل در عرصه نظر و عمل کوشیده و  گاهی به دلیل الزامات این دو تفکر به همزیستی رسیده اند. با ظهور قاجاریه، اصولیان و اخباریان پس از مدت ها انزوا به عرصه سیاست بازگشته و رقابت های گذشته را تجدید کردند. به هر حال تقابل اصولیان و اخباریان آخرین مقابله ی جدی آن ها بود که بروز یافت. هنر و زیبایی یکی از وجوه مهم اجتماع است و به عنوان یک موضوع محوری بررسی آن از نگاه فقه اصولی و اخباری حایز اهمیت است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی  و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که اصولیان و اخباریون هر دو با توجه به مبانی بنیادین دین اسلام و احادیث بر جای مانده از ایمه دیدگاهی مثبت و حمایت گرانه نسبت به مسئله هنر، ابعاد آن و زیبایی داشته است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی هنر از دیدگاه مبانی فقه اخباری و اجتهادی 2.بررسی زیبایی از دیدگاه مبانی فقه اخباری و اجتهادی .

    سوالات پژوهش:

     1.هنر از دیدگاه مبانی فقه اخباری و اجتهادی چگونه است؟ 2.زیبایی از دیدگاه مبانی فقه اخباری و اجتهادی چگونه است؟

    کلیدواژگان: اخباریون، اصولیان، هنر، زیبایی
  • محمدرضا بختیاری نیازآبادی، حسین خسروی*، سهراب اسلامی، ابوالفضل حسن آبادی صفحات 54-71

    منشآت یا نامه های تاریخی از ابزارهای اداره امور دیوانی در تاریخ ایران بوده اند. بازشناسی متن این آثار گامی مهم در آگاهی از رازهای موجود در ساختار اداری کهن است. یکی از ارکان مهم ساختار اداری در جامعه ایران در دوره اسلامی، نظام قضایی بوده است. برقراری عدل یکی از مهم ترین اصول اسلامی در جامعه مسلمانان به شمار می رود و شاهان به عنوان نماینده عدالت خداوند بر زمین خود را مسیول برپایی عدالت می دانستند. این مهم از طریق مناصب شرعی و مذهبی به خصوص قضاوت ممکن می شد. در این مقاله به بررسی اسناد انتصاب قاضیان در دوره تیموری در خراسان بزرگ موجود در منشات مهم این دوره پرداخته شده است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های آرشیوی و کتابخانه ای است انجام شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که قاضیان با توجه به اسناد و منابع باقیمانده، طیف وسیعی از اختیارات را از جنبه شرعی و عرفی در جامعه به عهده داشته اند و با توجه به ویژگی شرایط انتخاب قاضی، ارتباط مستقیم با مردم و ارتباط با دربار از جنبه حکومتی و مذهبی مورد توجه بوده اند. برخی از این قاضیان ضمن حمایت از هنرمندان در زمره شعرا، هنرمندان و نویسندگان بزرگ دوره تیموری محسوب می شدند. واکاوی نگاره های تاریخی موجود بر اهمیت این منصب تاکید دارد.

    اهداف پژوهش: 

    1.واکاوی وضعیت عدل و دادگستری در دوره تیموری. 2.بررسی نقش منشآت در واکاوی نقش قاضیان و انعکاس آن در نگارگری. 

    سوالات پژوهش:

    1- نظام قضایی ایران در تیموری چه وضعیتی داشت؟ 2- منشآت چه نقشی در اختیارات قضات دوره تیموری و بازشناسی وظایف آن ها دارند؟

    کلیدواژگان: خراسان بزرگ، دوره تیموری، قاضی، منشآت، نگارگری
  • مریم برزگر، سید جمال الدین مهدی نژاد*، علی اکبر حیدری صفحات 72-91

    شیوه زندگی عشایر بر پایه کوچ مسکنی ، انعطاف پذیرمنطبق با شرایط زیستی و سبک زندگی برخاسته از شیوه زندگی است که عامل سازگاری عشایر با شرایط اقلیمی محیط پیرامون آنان می باشد، مسکنی که از گذشته تا کنون به حیات خود ادامه داده و با عوامل محیطی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی پایدار به جلوه های پایداری در مسکن دست یافته است. مسئله این پژوهش، شناخت مولفه های شکل گیری مسکن پایدار عشایر می باشد. در واقع سیاه چادر، تمامی تعاریف و معانی خانه را داراست که با حداقل هزینه و با ظاهری ساده ولی کارایی بسیار بالا است که با وجود انعطاف پذیری در ابعاد زندگی و مسکن عشایر، می توان فاکتورهای مسکن پایدار را در آن یافت، مسکنی که منطبق با شرایط محیط طبیعی و ساکنان آن می باشد. روش انجام این پژوهش جمع آوری اطلاعات این تحقیق مطالعه اسنادی و مصاحبه با چندین طایفه از ایل قشقایی و روش تحقیق با طبقه بندی و تحلیل محتوایی انجام می گیرد.  این پژوهش بعد پایداری کالبدی به معرفی عناصر فضایی و عملکردی مسکن عشایر در انواع گونه های انعطاف پذیری و در بعد پایداری محیطی به معرفی عناصر عملکردی و ساختاری و انطباق آن ها با تنوع پذیری و تطبیق پذیری می پردازد. در بعد پایداری اجتماعی به بررسی مفاهیم ساختار زندگی عشایر در هر کدام از سه گونه انعطاف پذیری، می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از این است که استفاده و تلفیق این اصول با تکنولوژی و فناوری های روز می تواند گامی در جهت غنای طراحی و اجرای مسکن متحرک و قابل حمل باشد.

    اهداف پژوهش: 

    1. دست یافتن به شاخص های انعطاف-پذیری در روش زندگی سازگار با محیط. 2. شناخت و بازخوانی مسکن عشایر باهدف طرح الگوی مناسبی برای مساکن متحرک و مورد استفاده در مواقع لازم.

    سوالات پژوهش:

     1.ابعاد پایداری مسکن عشایر کدام ها هستند؟ 2.ویژگی انعطاف پذیری در این الگوی سکونتی چگونه باعث ایجاد پایداری در مسکن عشایر می شود؟

    کلیدواژگان: معماری پایدار، سیاه چادر، عشایر کوچ رو، انعطاف پذیری
  • آرزو پوریایی، مهناز شایسته فر* صفحات 91-105

    رنگ ها دارای ویژگی های بصری، معنایی و عرفانی خاصی هستند که این ویژگی های منحصربه فرد، آن ها را در زمره ی مهمترین ابزارهای خلق آثار هنری قرار داده است .معانی پنهان و درونی رنگ ها در رنگ سازی سنتی تاکنون مغلق و سربسته باقی مانده است. در شیوه های ساخت رنگ سازی سنتی ایران، عناصر کاربردی، جایگاه و هویت ویژه ای دارند. این پژوهش پلی برای شناخت صحیح رنگ سازی سنتی و اشاره به ارتباط علوم در سنت اسلامی دارد. بازشناسی چگونگی کاربست رنگ در هنر و ماهیت آن مسئله ای قابل تامل است. آشنایی با مبانی کلی رنگ سازی سنتی ایران اسلامی در جهت ساخت، پیش برد و احیاء مجدد رنگ سازی پیچیده ی در هنر سنتی ایران حایز اهمیت است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که شیوه ی ساخت صحیح  رنگ در هنر سنتی ایران بر اساس دستورات پیشین و ارتباط آن با علوم دیگر بوده است. دستیابی به چگونگی ارتباط شیوه های ساخت عناصر چهارگانه، طبایع چهارگانه و کیفیات مزاج هر عنصر در ترکیب با عنصر دیگر، نتیجه مهم حاصل از این پژوهش در رنگ سازی سنتی ایران اسلامی است. امتزاج و ساخت همه رنگ ها در گذشته بر مبنای شیوه های ساخت چهارگانه عناصر (حرارتی، خیساندنی، فشردنی، پودرشدنی)، طبایع چهارگانه عناصر (آتش، هوا،آب، خاک) و مزاج عناصر(گرمی،سردی، تری، خشکی) بوده است. کیفیت کاربست این رنگ ها و  ماهیت آن را می توان در نسخ مصور در قرون 4 تا 6 هجری مشاهده کرد.

    اهداف پژوهش:

     1.آشنایی با مبانی کلی رنگ سازی سنتی ایران 2.شناخت رنگ های اصلی در چرخه رنگ سازی در هنر سنتی  ایران.

    سوالات پژوهش: 

    1. مبانی کلی رنگ سازی سنتی در هنر ایران چیست؟ 2.رنگ های اصلی در چرخه رنگ سازی ایران کدامند و اساس ترکیب این رنگ ها چگونه است؟

    کلیدواژگان: مبانی رنگ سازی، هنرهای سنتی ایران، طبایع و مزاج، نسخه های قرون 4 تا 6
  • مهسا تندرو، محمد خزایی*، سید ابوتراب احمدپناه صفحات 107-125

    هر دوره تاریخی دارای ویژگی هایی از نظر معماری و سبک تزیینات است. بررسی این ویژگی ها در بازشناسی آثار متعلق به ادوار مختلف موثر است. یکی از آثار موجود در موزه ملی ایران، در چوبی است که مختصات زمانی و مکانی دقیق آن نامشخص است. در چوبی به شماره 3292 یکی از آثار نفیس موزه ملی ایران بشمار می رود که اطلاعات چندانی از آن در دست نیست. براساس اطلاعات موزه، در چوبی متعلق به قرن پنجم ه.ق و منسوب به شهر بهبهان می باشد. مسئله ای که می توان اینجا مطرح کرد نقش واکاوی تزیینات موجود در این در چوبی برای شناخت ماهیت دقیق آن است. این در، مربوط به اواخر سده چهارم و یا اوایل سده پنجم ه.ق و متعلق به دوره حکومت آل بویه باشد. بر روی این در و کتیبه های آن اسامی پنج تن آل عبا و اسماء الهی، قسمتی از دعای توبه صحیفه سجادیه، آیه 1 تا 52 سوره یس، قسمتی از دعای امام زمان (عج) (اللهم ارزقنا) و نوشته هایی در رابطه با حاکم وقت در چهار قاب، دیده می شود. این پژوهش به روش تاریخی، توصیفی و تحلیلی انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که در چوبی، به فرمان آخرین حکمران آل بویه در منطقه فارس، بین سالهای 440تا 448 ه.ق ساخته شده است. اسناد موجود در مورد در گمشده امامزاده حمزه در دهه 1320ش. توسط متولی آن به وزیر فرهنگ وقت، عامل موثر در گمانه زنی شناسایی مکان اصلی در را فراهم نمود. با بررسی اسناد موجود مشخص شد که در فوق به امامزاده حمزه دهدشت در شصت کیلومتری بهبهان تعلق دارد. پژوهش فوق با روشن نمودن وضعیت تاریخی و مکانی در و بررسی شاخصه های بصری تزیینات آن، این در را به عنوان اثر ارزشمند هنر شیعی آل بویه در سده پنجم ه.ق معرفی می کند.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی پیشینه تاریخی و  هویتی در چوبی موجود در موزه ملی ایران. 2.واکاوی شاخصه های تزیینات بصری موجود در چوبی مقبره امامزاده دهدشت.

    سوالات:

     1.در چوبی موجود در موزه ملی ایران دارای چه هویت زمانی و مکانی است؟ 2-در چوبی موجود در موزه ملی ایران دارای چه شاخصه هایی در تزیینات بصری است؟

    کلیدواژگان: در چوبی، آل بویه، کتیبه، امامزاده حمزه دهدشت، تزیینات بصری
  • ابوذر خسروی* صفحات 126-142

    شهر آخرین مرحله گسترش محیط زیست اولیه انسان شمرده می شود. شهرها تبلور نظام های فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و کالبدی دوران خود هستند. شهرهای موجود در ایران سیر متنوعی را از نظر شکل گیری پشت سرگذاشته اند. بررسی پیشینه شهرسازی در ایران به عهد باستان می رسد. امروزه آثار از برخی از این شهرها برجای مانده است. شهر گور که ایجاد آن به دوره ساسانی می رسد یکی از این شهرهاست. شهر گور نمادی از تبلور و بروز نتایج روح انسان‎ها و عملکرد گردهمایی اجتماع ایرانی در شکل گیری و ساماندهی یکی از فضاهای مهم شهری در ایران اوایل عصر ساسانی است. شهر گور، نخستین شهری است که ساسانیان بنیان نهاده اند. مسئله ای که اینجا مطرح است امکان بازشناسی هنر و تمدن عصر ساسانی به واسطه بررسی این شهر تاریخی است. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این مقاله، کتابخانه ای و تحلیل اسنادی است. یافته های پژوهش حاکی از این است که سیمای شهر گور؛ گویای شخصیت، سرنوشت و گذر تحولات تاریخی بر مردم این سرزمین است و شناخت آن در شاکله فرهنگ و تمدن ایران عصر ساسانی قابل تامل است. شناخت شهر گور، صرفا شناخت یک جغرافیا نیست؛ بلکه بازشناخت ارزش های سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، هنر و معماری برشی از تاریخ است که از ذهنیت به عینیت درآمده و در قالب زیستگاه مردمی، شبکه بندی ها، خیابان ها، اماکن عمومی، آتشکده و رصدخانه مجسم شده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بازشناسی شهر  گور به عنوان یک شهر باستانی. 2.مطالعه و بررسی عناصر هنر و تمدن عصر ساسانی در شهر گور.

    سوالات پژوهش: 

    1.شهر گور به عنوان یک شهر باستانی دارای چه مختصاتی است؟ 2.هنر و تمدن عصر ساسانی چه بازتابی در شهر گور دارد؟

    کلیدواژگان: شهر گور، فیروزآباد، شهرهای ساسانی، هنر و تمدن
  • آذر رهنما، محمدرضا شریف زاده*، سید مصطفی مختاباد امرئی صفحات 143-154

    در عصر حاضر تکنولوژی بیش از هر زمان دیگری بر ارزش های فرهنگی و هنری در جوامع تاثیرگذار است. گسترش آن نیز بستگی به انطباقش با شرایط فرهنگی و اجتماعی دارد. امکان انتشار آثار فرهنگی و هنری بر روی شبکه های الکترونیکی به صورت بی حد و مرز ضمن ایجاد نگرش خاص، هویت اجتماعی انسان ها را تغییر داده و فضای فرهنگی جدیدی به وجود آورده است؛ تا جایی که در تمام جوامع، اعم از اسلامی و غیراسلامی، برقراری پیوند بین فرهنگ، هنر و تکنولوژی مدرن با کمک رسانه های نوین برای مفاهیمی چون آزادی، حقیقت و واقعیت معانی تازه آفریده است. مسئله ای که اینجا مطرح است تبیین تاثیر اجتماعی تکنولوژی بر هنر اسلامی و ماهیت آن در عصر جدید است. این نوشتار با روش توصیفی- تحلیلی، تاثیرات اجتماعی تکنولوژی بر فرهنگ و خصوصا هنر اسلامی را در عصر حاضر از منظر دیدگاه انتقادی مکتب فرانکفورت بررسی می کند. یافته های پژوهش حاکی از این است گرچه همواره به نظر می رسد که فرهنگ و هنر اسلامی باید از منظر عالم معنوی اسلام مورد توجه قرار گیرد؛ اما در دهکده جهانی دوران معاصر که راه یابی تکنولوژی به ساحت تغییرات اجتماعی در همه جوامع به محرکی در نوآوری های فرهنگی بدل شده؛ به نگرش تازه ای در قلمرو هنر اسلامی نیاز است. گرچه اساسا در فرهنگ اسلامی نگاه عارفانه و شهودی هنرمند به پدیده های عالم، باعث شکل گیری هنری شده است که روایتگر زیبایی نقش بسته از تجلیات ذات اقدس الهی در دنیای زمینی با ماهیتی متفاوت از تعریف هنر در جهان مدرن است. از این رو تکنولوژی به عنوان نیروی اصلی برای ایجاد سازمان اجتماعی در تمامی جوامع و دگرگونی روابط اجتماعی و فرهنگی، یکی از دغدغه های اساسی پیروان نظریه انتقادی است.

    اهداف پژوهش:

    1.واکاوی رویکرد اندیشه انتقادی مکتب فرانکفورت به تعامل تکنولوژی مدرن با فرهنگ و هنر در عصر حاضر. 2.بررسی تاثیر تکنولوژی به عنوان یک پدیده اجتماعی و موضوع فلسفی بر روی هنر اسلامی در جهان مدرن از دیدگاه نظریه انتقادی مکتب فرانکفورت.

    سوالات پژوهش:

    1.با توجه به رویکرد مکتب فرانکفورت، چگونه می توان میان هنر اسلامی و تکنولوژی ارتباط برقرار کرد؟ 2. تکنولوژی در عصر جدید چه تاثیری بر هنر اسلامی داشته است؟

    کلیدواژگان: تکنولوژی مدرن، فرهنگ و هنر اسلامی، نظریه انتقادی، مکتب فرانکفورت
  • ماهک روهینا، محمد خزایی*، سید ابوتراب احمدپناه صفحات 155-190

    از میان هنرهای سنتی، معماری اسلامی و تزیینات وابسته به آن همواره بستری مناسب برای حضور عناصر تجسمی گوناگون، به ویژه آرایه های تزیینی بوده است. آرایه هایی که هر کدام دارای راز و رمزهایی است که هنرمند مسلمان با توجه به بنا از آن ها برای تزیین استفاده می کند. در ایران دوره اسلامی وجود آمیزه ای از هنرهای ایرانی و اسلامی منجر به تکوین شکل نوینی از معماری گردید. دوره حکومت ایلخانان(651-736ق) یکی از ادوار مهم از نظر هنر معماری در ایران است. شماری از بناهای برجای مانده از دوره ایلخانیان، همچون آرامگاه خواجه علی صفی مصداق روشنی از این غنای هنری است که به سبب برخورداری از توانمندی های بالقوه تصویری، می تواند کاربردی امروزین یافته، در شاخه هایی از هنر معاصر همچون گرافیک، استفاده شود. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد مسئله ظرفیت های قابل انتقال ابعاد هنری این بنا به دوره جدید است. این پژوهش به روش «تاریخی-تطبیقی» و گردآوری یافته ها در منابع کتابخانه ای و اسنادی و بررسی های میدانی صورت گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از این است که آرامگاه خواجه علی صفی با برخورداری از مجموعه ای از نقوش تزیینی و آرایه های هنری از ظریفت بالایی در انتقال مفاهیم هنری دارد. با توجه به رعایت کیفیت و سواد بصری ممتاز این نقوش، تزیینات یاد شده می تواند به منبع تصویری غنی برای طراحان گرافیک امروز تبدیل شود.

      اهداف پژوهش :

    1. مطالعه و واکاوی نقوش آرامگاه خواجه علی و ابعاد گرافیکی آن. 2. بازشناسی تزیینات آرامگاه خواجه علی صفی.

    سوالات پژوهش:

     1. نقوش آرامگاه خواجه علی صفی دارای چه ویژگی ها و سواد بصری هستند؟ 2. تنوع عناصر تزیینی آرامگاه  خواجه علی صفی چگونه است؟

    کلیدواژگان: مقابر گنبد سبز، عصر ایلخانی، گچبری، نقوش تزیینی
  • اسلام سالاری، سعید عباسی نیا*، هادی رزاقی هریکنده ئی صفحات 191-208

    هر مذهبی دارای نظام معنای خاص خویش است که براساس آن نظام به داوری اخلاقی می پردازد و باید و نبایدهای فردی و اجتماعی را تقویت می کند. سنت آزمون الهی از سنن قطعی و حتمی خداوند است که ذات و جوهره ی انسان ها را به تکاپو می کشاند و او را از حضیض خاک به اوج افلاک می رساند. قوه و استعداد درونی انسان را به فعلیت می رساند؛ از این رو زمینه ساز ظهور افعال و نیات درونی بندگان است؛ این سنت عام و همگانی مختص قشر خاصی نیست، بلکه در همه افراد بشر جریان دارد اما شکل و ابزار آن متفاوت است. از آن جایی که سنت امتحان به پیروان دین خاصی اختصاص ندارد. مسئله ای که اینجا طرح می گردد چگونگی سنت ابتلا در قرآن و عهدین قوم بنی اسراییل است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است و  به شیوه تطبیقی به بررسی این سنت در قوم بنی اسراییل در قرآن و عهدین پرداخته و مستندات مربوط به فلسفه آزمایش، ابزار از جمله با نهر آب، با ممنوع کردن صید در روز سبت، با کشتن پسران و اسیر کردن زنان با مال و فرزند و... با تحلیل و توصیف بیان کرده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که سنت ابتلا در قرآن به عنوان کتاب آسمانی دین اسلام و در عهدین قوم بی اسراییل وجود دارد.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی وقایع آزمون های در قرآن و عهدین. 2.بررسی بازتاب وقایع آزمون های الهی در قرآن و عهدین در مصورسازی متون دینی.

    سوالات پژوهش: 

    1.وقایع آزمون های الهی در قرآن و عهدین چگونه آمده است؟ 2.وقایع آزمون های الهی در قرآن و عهدین چه بازتابی در مصورسازی متون دینی داشته است؟

    کلیدواژگان: سنت الهی، قرآن، عهدین، آزمون های الهی، بنی اسرائیل
  • زهره شایسته فر، اصغر کفشچیان مقدم* صفحات 209-230

    تمایزات منحصر به فرد شخصیتی پرده های ناپیدا در پس آفرینش آثار هنری خوانده شده اند که بی گمان، ردپای منشا آفرینش هر اثر هنری را باید در این بعد پنهان از فرآیند ظهور هنری جستجو کرد. لذا، درونیات هر فرد هم به لحاظ جنبه مثبت و هم جنبه منفی، بر خلق آثار هنرمندان تاثیرگذار است. مسئله ای که می توان اینجا مطرح کرد چگونگی بازتاب مولفه های روانشناختی در آثار نقاشان است. در این بین، می توان از هنرمندان نقاشی چون نیکزاد نجومی و علی اکبر صادقی نام برد که در دوره حاضر از جریان های هنری رایج، با زبان تصویری سعی در بیان درونیات روانشناختی خود دارند. در این پژوهش که به صورت توصیفی و تحلیلی و با به کارگیری روش کتابخانه ای انجام شده، به سبب محدودیت حجم مقاله، 5 نمونه اثر از آثار نقاشی هر هنرمند مورد پژوهش قرار گرفته است. روش نمونه گیری انتخابی و به صورت کیفی به تجزیه و تحلیل اطلاعات پرداخته شده است. یافته های تحقیق حاکی از این است که آثار نیکزاد نجومی و علی اکبر صادقی که به نوعی توانایی های ذهنی مخاطب در درک مفاهیم و باورهای درونی هنرمند را تقویت می کنند، تاویل و تفسیری از مولفه های روان شناختی است که در آثار این دو هنرمند ظهور یافته است. نتایج این نوشتار تبیین کننده اهمیت پرداختن به بحث مولفه های روانشناختی هنرمندان در بررسی و واکاوی مفاهیم هنری در آثار آنان می با شد، خصوصا آثار هنرمندان هنرهای تجسمی که نمودی ملموسی از بازتاب این درونیات پنهان هنرمندان است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی مولفه های روانشناختی از توانایی ذهنی مخاطب در تفسیر آثار نقاشی علی اکبر صادقی و نیکزاد نجومی. 2.تطبیق شیوه تاثیرگذاری آثار نقاشی علی اکبر صادقی و نیکزاد نجومی بر طبق دیدگاه روانشناختی.

    سوالات پژوهش: 

    1.با توجه به کاربرد مولفه های روانشناختی در هنر، چگونه می توان آثار نقاشی علی اکبر صادقی و نیکزاد نجومی را تفسیر و تحلیل کرد؟ 2.کدام یک از مولفه های روانشناختی تاثیرات پر رنگ تری در آثار نقاشی علی اکبر صادقی و نیکزاد نجومی دارد؟

    کلیدواژگان: مولفه های روان شناختی، نقاشی، علی اکبر صادقی، نیکزاد نجومی
  • حسین عابددوست* صفحات 231-249

    خطوط کهن به صورت رمز و نشانه هایی هستند که سیر تکاملی را از نشانه های تصویری تا نشانه های الفبایی پیموده اند. خط در ایران نیز از دوره باستان از نشانه های مهم تمدنی بوده است. برخی از این علایم خطی در دوره اسلامی نیز تداوم یافته است. مسئله اصلی تحقیق چگونگی تداوم حیات برخی نشانه های خطی کهن ایران بر طلسم های دوره اسلامی به عنوان بخشی از گرافیک سنتی ایران است. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است. روش گردآوری مطالب کتابخانه ای، از طریق شناسه برداری و تصویر خوانی است. یافته های تحقیق حاکی از این است برخی نمادهای خیر ظهور یافته در طلسم های ایرانی به لحاظ شکلی در کهن ترین خطوط معنادار، خط پیشا ایلامی و مخطط ایلامی ریشه دارد. ساختار بصری برخی نشانه های خطی ایلامی کهن (پیشا ایلامی و مخطط ایلامی) بر طلسم های دوره اسلامی قابل شناسایی است. در مواردی نشانه های جدید طلسمین در ترکیب با سایر نقوش و نشانه های هندسی، ظاهری متمایز یافته اند و رابطه ای تفصیلی با نشانه های خطی کهن دارند. این نمادها اشکال شرابه دار، مربع، دایره، مثلث، چلیپا و خطوط زیگزاگ و نماد گیاه است که مرتبط با عناصر تاثیرگذار زندگی اند. ترکیب تصویر و نوشتار در طلسم ها بر اساس نظام زیبایی شناسی معنی داری شکل گرفته است. نمادهای هندسی برگرفته از خطوط کهن، ساختارهای شکل یافته ای هستند که بنیان نوشتار برخی طلسم ها را تشکیل داده اند .این نکته را می توان یکی از اصول صفحه آرایی طلسم های دوره اسلامی دانست.

    اهداف پژوهش: 

    1.شناسایی وجوه تشابه و تفاوت در ساختار نشانه های خطی ایلامی کهن با نمادهای طلسم های دوره اسلامی. 2.تفسیر معنای نمادین نشانه های مشترک خطوط قبل از اسلام و نقوش طلسم های دوره اسلامی.

    سوالات پژوهش:

     1.چه شباهت ها و تفاوت هایی میان ساختار بصری نشانه های خطی کهن ایران با نقوش نمادین طلسم های دوره اسلامی دیده می شود؟  2.مفاهیم نمادین برخی نشانه های مشابه در خطوط کهن و طلسم های دوره اسلامی چیست؟

    کلیدواژگان: ساختار بصری، نشانه های خطی، خطوط ایران پیش از اسلام، طلسم های دوره اسلامی
  • فاطمه عماد، خسرو موحد*، ملیحه تقی پور، علی اکبر حیدری صفحات 250-266

    معماری به صورت ابزاری برای پاسخگویی به نیازهای انسان است و در این زمینه، مساجد به عنوان یکی از جلوه های معماری اسلامی، سهم ویژه ای در پاسخگویی به نیازهای روحی انسان برعهده دارد. مساجد در گذر زمان دارای اصولی واحد برای ایجاد سلسله مراتب هستند. این پژوهش به دنبال بازشناسی سلسله مراتب در مساجد شهر شیراز است تا بتوان آن را در مساجد معاصر شیراز مورد استفاده قرار داد. بر همین اساس در ابتدا با مراجعه به متون معماری و نیز دیدگاه صاحب نظران، به بازشناسی اصل سلسله مراتب مکانی پرداخته شد و سپس به تعریف علمی این کلمه و یافتن بن مایه های آن پرداخته شده است. برای این منظور از روش توصیفی- تحلیلی برای بدست آوردن مبانی نظری و از روش نحوه فضا به کمک نرم افزار Depthmap برای تحلیل چهار مسجد نمونه موردی برگرفته شده است. یافته های پژوهش بیانگر این موضوع است که در مساجد شهر شیراز، فضاهای عمومی که بیشتر مورد استفاده قرار می گرفته اند مانند شبستان در درجه اول دسترسی در نظر گرفته شده اند و تمام فضاهای دیگر دارای محرمیت بیشتری بودند و در درجه دوم دسترسی قرار داشتند تا جایی که افراد استفاده کننده عادی حتی شاید متوجه وجود این فضاها در مسجد نمی شدند. همچنین در مساجد شهر شیراز در صورتی که امکان ایجاد دو ورودی بوده است، دو ورودی را از دو محل کاملا متفاوت می ساختند تا جایی که حتی مساجد ارتباط دهنده دو محله با هم بودند.

    اهداف پژوهش: 

    1.بازشناسی اصول سلسله مراتب مکانی در مساجد سنتی ایران. 2.تحلیل سلسله مراتب مکانی مساجد شیراز با روش نحو فضا.

    سوالات پژوهش: 

    1.چه عواملی بر شکل دهی به ساختار مکانی مساجد سنتی ایران تاثیرگذار بوده است؟ 2.سلسله مراتب مکانی مساجد شیراز  بر چه اساسی بوده است؟

    کلیدواژگان: سلسله مراتب مکانی، مساجد سنتی ایران، نحوه فضا، طراحی، مساجد شیراز
  • سوگند محمدزاده، حمیدرضا آویشی*، عاطفه آویشی صفحات 268-282

    فرش دردوره صفوی یکی از مراحل رونق و شکوفایی خود را پشت سرگذاشته است.در این دوره تاریخ ایجاد کارگاه های بزرگ سلطنتی و حمایت حکومت صفوی زمینه ساز ایجاد طرح های زیبا با الگوهای کهن در طراحی فرش این دوره گردید. بررسی طرح های فرش در این مقطع تاریخی حاکی از وجود انگاره های مذهبی و غیر مذهبی در بافتار این الگوها است. مسئله ای که می توان اینجا طرح کرد تاثیر باورهای مذهبی عهد باستان در ایران در این طرح های فرش این دوره است. آیین میترایسم یکی از این باورهای مذهبی است که ردپای ظهور و تداوم نمادهای آن در بسیاری از هنرهای دوره اسلامی در ایران به چشم می خورد. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که ظهور نقش مایه های ماهی درهم در فرشهای دوره صفوی تحت تاثیر باورهای آیین میترایسم است. طراحی ماهی های درهم در کنار گل از شاخصه های هنری عهد باستان نیز بوده است که در الگوهای فرش دوره صفوی به چشم می خورد. طرح ماهی درهم یا «هراتی» در فرش عبارت است از دو ماهی و چهره مهر در میان آن.

    اهداف پژوهش

    1.واکاوی چگونگی تاثیر آیین مهر بر نقوش فرش دوره صفوی. 2.بررسی طرح ماهی درهم فرش دوره صفوی.

    سوالات پژوهش: 

    1.طرح ماهی درهم فرش دوره صفوی تحت تاثیر چه باور مذهبی ایجاد شده بود؟ 2. طرح ماهی درهم در فرش دوره صفوی چه مختصاتی داشت؟

    کلیدواژگان: طرح فرش، دوره صفوی، ماهی درهم، آیین میترایسم
  • علی مشهدی*، محمدرضا نامداری، عباس حبیبی صفحات 283-298

    طراحی در معماری تحت تاثیر عوامل مختلفی تکوین یافته است. هر طراحی دارای ویژگی های منحصر به خود است. با این حال مولفه زمان و تحولات فرهنگی و اجتماعی تبدیل به عاملی مهم در مواجه با فرایند طراحی  معماری است. مسئله قابل بررسی در این پژوهش شناخت تکوین فرایند طراحی معماری است. روش انجام این پژوهش، استفاده از مطالعات اسنادی و روش توصیفی تحلیلی، مدل ها و نظری های فرایند طراحی معماری بر اساس سیر تاریخی آنها  است. یافته های پژوهش نشان می دهد یکی از مهمترین نقطه ضعف های مدل های رایج فرایند طراحی معماری، خطی بودن سیر حرکت از مساله به راه حل بوده و این امر منجر به عدم تحلیل جوانب مسئله و عدم تطبیق راه حل ها با مسئله گشته و طراح را تشویق به تقدم الگوهای گزینشی برای هدایت فرایند تصمیم گیری نموده است. در برخی مدل ها، سیر خطی مسئله به راه حل در حالتی افراط آمیز منجر به واسازی مسئله اصلی به مسایل خرد و تولید راه حل های غیرکاربردی گردیده که در عمل پاسخ دهنده مسایل طراحی نمی باشد. نتایج پژوهش منجر به تبیین و طبقه بندی پارامترها و شاخص های مساله محوری در فرایند طراحی معماری گردیده که با تعریف و تبیین ریزپارامترهای ذیل هر دسته، این پژوهش را در مسیر ایجاد خلاقیت در کشف متدها و روش های جدید و نوآورانه برای مسئله گشایی در فرایند طراحی معماری هدایت کرده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.شناسایی پارامترها و شاخص های مسئله محوری در فرایند طراحی معماری. 2.بررسی امکان دستیابی به مدل های جامع طراحی معماری.

    سوالات پژوهش: 

    1.فرایند طراحی در معماری دارای چه پارامترهایی است؟ 2.چگونه می توان با مطالعه فرایند طراحی معماری به مدل های جامع طراحی معماری دست یافت؟

    کلیدواژگان: معماری، فرایند طراحی، شاخص ها، مسئله محوری
  • مژده ملی، علیرضا عزیزی یوسفکند*، میثم براری صفحات 299-313

    در نگارگری ایران، طبیعت و درختان به وفور انعکاس یافته است. نماد درخت در ایران باستان رکن و پایه ی هستی، ارتباط میان زمین و آسمان و ستون گیتی تلقی می شد و نشانی از تولد، رشد و بالندگی، مرگ، رستاخیز، هستی پایدار و فناناپذیری بود. در آثار و بناهای تاریخی دوره اسلامی ار نقش مایه درخت استفاد شده است. یکی از بناهای زیبای دوره صفوی عمارت چهلسون است. مسئله ای که اینجا مطرح است چگونگی و ماهیت نقش مایه های درخت در این بنای تاریخ است. رویکرد پژوهش کیفی بوده و تحلیل داده ها به شیوه توصیفی- تحلیلی صورت گرفته است. جمع آوری داده ها و اطلاعات از منابع کتابخانه ای، شبکه جهانی اینترنت و همچنین مشاهدات میدانی صورت گرفته است. یافته های تحقیق حاکی از این است که در نگاره های کاخ عمارت چهل ستون  اصفهان، حدود 110 نگاره مزین به نقش مایه درخت ترسیم شده بر روی دیوارهای آن شناسایی شد. شناخت بیشتر فراوانی این تعداد از نقوش انواع درختان، ضرورت این تحقیق را مهیا نمود. نقش درخت در اکثر موارد با الهام از طبیعت واقعی و در بعضی موارد از درختان موجود در حیاط این عمارت در انواع (نارون، چنار، سرو، شکوفه و درختان میوه) ترسیم و نقاشی شده اند. درختان ترسیم شده در بسیاری از نگاره های عمارت، از باغ این عمارت ملهم بوده یا درختانی ملهم از این نقاشی ها در حیاط کاشته شده اند. همچنین این نقوش صرفا جنبه تزیینی صرف نداشته اند و با توجه به هم جواری و روابط فی مابین آن ها با انسان و عناصر دیگر در آثار، جنبه مضمونی و مفهومی پیدا کرده اند.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی و تحلیل نقوش درختان در نگاره های کاخ عمارت چهل ستون اصفهان به لحاظ فرم و محتوا. 2.بررسی و واکاوی منابع موثر در طراحی نقوش درخت در نگاره های این عمارت.

     سوالات پژوهش: 

    1.نقش و جایگاه درخت در نگاره های چهل ستون از منظر ساختاری و مضمونی کدام است ؟ 2.در طراحی انواع نقش مایه درخت در این نگاره ها، منبع و ذهنیت هنرمند نقاش چه بوده است؟

    کلیدواژگان: مکتب اصفهان، عمارت چهل ستون، درخت، گونه شناسی ساختاری و مضمونی
  • میترا میربخش، میرزامحمد حسنی*، جواد هروی صفحات 314-332

    بررسی تاریخ اجتماعی ادوار طولانی از تاریخ ایران نشان می دهد مسئله اصل و نسب یکی از دغدغه های مهم سیاسی و اجتماعی بوه است که ارتباط نزدیکی با مشروعیت داشت. ساسانیان بیش از چهار سده بر قلمرو وسیعی از ایران و انیران حکم راندند و شاهنشاهی به وجود آورند که دغدغه پاکی خون و اصالت نسب داشت. این اهمیت علاوه بر نژاده بودن تبار پدر برای تبار مادر نیز مطرح بوده است؛ چنانچه از نظر حفظ پاکی خون و نسب، توصیه به خویدوده یا ازدواج با محارم می کردند. به نظر می رسد در سلسله ساسانی، پادشاهان همسران ایرانی و انیرانی اختیار می کردند که از آن ها هم درمنابع مکتوب و هم در آثار تاریخی مربوط به زمان ساسانیان مانند کتیبه کعبه زردشت نام برده شده است. مسئله ای که در اینجا مطرح است چگونگی تاثیر این رویکرد بر وضعیت زنان و اصل و نسب آن ها در دوره ساسانی است. این پژوهش با هدف بررسی اصالت نژادی و نسب زنان ایرانی بر پایه منابع مکتوب و مصور تاریخی انجام گرفته است. روش این پژوهش تحلیلی- توصیفی  و با تکیه بر داده های کتابخانه ای می باشد. یافته های این پژوهش نشان می دهد، در این دوران  همسران پادشاهان ساسانی بیشتر از خاندان های بزرگ اشکانی انتخاب می شدند و می توان گفت در سلسله ساسانی، حداقل در بدو تاسیس، از عنوان خانوادگی این زنان، به واقع یا به صورت تبلیغی برای مشروعیت بخشیدن به پادشاهی استفاده می شد. علاوه بر این موارد به چند نمونه ازدواج خویدوده نیز می توان اشاره نمود.                                                                         

     اهداف پژوهش: 

    1.بررسی اصل و نسب زنان دربار ساسانی براساس منابع مکتوب و مصور تاریخی. 2.بررسی نقش ازدواج در مناسبات قدرت در دوره ساسانی.

    سوالات پژوهش: 

    1.مسئله اصل و نسب زنان در دوره ساسانی چه تاثیر در مناسبات سیاسی داشت؟ 2.آیا شواهدی ازازدواج خویدوده درمنابع مکتوب و مصور تاریخی می توان یافت؟

    کلیدواژگان: ساسانیان، زنان درباری، اصل و نسب، خویدوده، منابع مکتوب و مصور تاریخی
  • فرناز ناصری، مجید شهبازی*، هومن ثبوتی صفحات 333-349

    بازآفرینی شهری در راستای  احیای بافت ها و بناهای تاریخی با تاکید بر حفظ ارزش های فرهنگی و حفاظت از ثروت های بومی می تواند علاوه بر حفظ و تقویت استخوان بندی اصلی شهر، موجب رشد اقتصادی و توسعه شهری گردد و گروه های اقتصادی مناسبی را برای ارتقاء درآمدهای شهری ایجاد کند. از سوی دیگر شهر ایرانی- اسلامی واقعیتی است که وجود دارد و لازم است ضوابط و مقررات آن با توجه به صفات، ارزش ها و زبان طراحی آن تدوین و مشخص گردد. در این پژوهش که یک تحقیق کاربردی است و مبتنی بر مطالعات اسنادی، روش پیمایشی- توصیفی می باشد، تلاش شده است ضمن تبیین معیارها و شاخص های شهر ایرانی- اسلامی به بررسی وضع موجود در محلات حسینیه و نایب آقا در شهر زنجان پرداخته شود. عوامل دخیل در بازآفرینی شهری که مطابق با شاخص های شهر ایرانی- اسلامی است مشخص شده و به دنبال آن معیارهایی برای بازآفرینی محلات تاریخی ارایه شده که با رعایت آنها محلات هدف بازآفرینی انطباق پذیری بیشتری با اصول شهر ایرانی- اسلامی خواهد داشت. یافته های پژوهش حاکی از این است که در محدوده مورد مطالعه، حفظ برج و باروی تاریخی شهر و تکیه حسینیه به عنوان اصول اصلی شهر ایرانی- اسلامی بایستی در اولویت طرح قرار گیرد. بنابراین شناخت دقیق شاخص های شهر ایرانی اسلامی گامی مهم در بازآفرینی الگوی شهر است.

    اهداف پژوهش:

    1.آشنایی با اصول معماری شهرهای ایرانی و اسلامی.2.یافتن معیارهای مطلوب برای بازآفرینی محلات تاریخی با تکیه بر اصول شهرهای ایرانی - اسلامی.

    سوالات پژوهش:

    1.معیارها و شاخص های شهر ایرانی- اسلامی کدم اند ؟2.آیا در بازآفرینی های شهری می توان الگوی شهرهای ایرانی- اسلامی را به عنوان را الگوی طراحی انتخاب کرد؟

    کلیدواژگان: بازآفرینی الگوی شهری، شهر ایرانی- اسلامی، محلات تاریخی، شهر زنجان
  • مهدی نصرتی، حبیب الله جدید الاسلامی*، احمدرضا کیخای فرزانه صفحات 350-365

    عطار، از بزرگترین عارفان شاعر قرن ششم و اوایل قرن هفتم هجری است که برای بیان مفاهیم عمیق عرفانی خود از داستان و حکایت بهره گرفته است، چراکه انسان، مخاطب خاص وی می باشد. الهی نامه یکی از آثار برجسته عطار است که شاعر ضمن آن موفق خلق حکایات زیبا و عمیقی شده است. با توجه به نقش کلیدی که شخصیت پردازی در آفرینش داستان ها و حکایات دارد، مسئله شخصیت پردازی در الهی نامه و انطباق آن با داستان های مصور مطرح می گردد. این پژوهش با بر روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که شخصیت، عنصر حادثه و سرعت رخداد آن، از عناصر مهم داستان و داستان نویسی می باشد در حکایات عطار وجود دارند. هر چند اثر مذکور جنبه زهد و اخلاق گرایی دارد اما چیدمان و سرعت حوادث داستان عامل محرک و پیش برنده هر یک از داستان های آن محسوب می شود و در نهایت به طور کلی می توان گفت که در حکایت و داستان و رمان نمی توان با یک دیدگاه حرکت کرد و یا نتیجه کلی گرفت که عناصر داستان، شالوده ی اصلی حکایت ها و داستان ها را می سازند یا داستان و حکایت ها به عناصر داستان بها و معنا می دهند. توانمندی عطار در توصیف دقیق حکایات، منجر به تصویرسازی ملموس از حکایات گردیده است.

    اهداف پژوهش:

     1.واکاوی چگونگی عناصر حکایات در الهی نامه ی عطار. 2.بررسی شخصیت پردازی در حکایات الهی نامه ی عطار.

    سوالات پژوهش: 

     1.حکایات موجود در الهی نامه ی عطار دارای چه مختصاتی است؟ 2. شخصیت پردازی چه جایگاهی در حکایات الهی نامه دارد؟

    کلیدواژگان: شخصیت پردازی، حکایات، الهی نامه، عطار، داستان های مصور
  • حسن نوروزی، کرمعلی قدمیاری*، عبدالناصر نظریانی صفحات 366-384

    حمله راجی کرمانی، به گمان بیش تر پژوهندگان، بهترین حماسه دینی است که در مقام تقلید و نظیره گویی در بیشتر اوقات، پا، جای حماسه فردوسی و دیگر حماسه های ملی گذاشته است. داستان قاسم (ع) نیز در متن این حماسه، یکی از بهترین و سوزناک ترین داستان هایی است که راجی، دو عنصر حماسه و روایت را در متن آن به خوبی آمیخته و نظیره ای هر چند تقلیدگرایانه  به سبک حماسه های ملی آفریده است. این داستان در هیچ یک از حماسه های دینی به غیر از حماسه راجی نیامده است و این مطلب یکی از ویژگی های منحصر به فرد راجی است. هم چنین، این داستان در مقام رعایت ویژگی های سبکی هر اثر حماسی، در متن حمله راجی به زیبایی می درخشد.یافته های پژوهش حاکی از اغراق در اشعار حمله حیدری به خصوص در داستان حماسی حضرت قاسم (ع) است. این اغراق در تصاویر مربوط به این رویداد نیز بازتاب یافته است. این اغراق به شکل ظهور یا ایجاد داستان های غیر واقعی تا  بیان وقایع خارق العاده به حضرت قاسم متغیر بوده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی بازتاب اغراق در اشعار حمله حیدری با تاکید بر داستان حضرت قاسم. 2.بررسی اغراق های موجود در اشعار حمله حیدری درباره حضرت قاسم در تصاویر داستان های حماسی.

    سوالات پژوهش: 

    1.شعر حمله حیدری چه اطلاعاتی درباره داستان حضرت قاسم ارایه می دهند؟ 2.ماهیت داستان حضرت قاسم چه بازتابی در تصاویر داستان های حماسی یافته است؟

    کلیدواژگان: اشعار حمله حیدری، داستان حماسی، حضرت قاسم
  • سمیرا نیکخواه بهنمیری، عبدالله حسن زاده میرعلی*، محمد رضایی، یدالله شکری صفحات 385-405

    سرمایه ی اجتماعی به عنوان یکی از شاخص های رشد و توسعه جوامع مطرح شده است. پیشرفت جامعه با ایجاد روابط صمیمانه، گسترش انسجام و مشارکت اجتماعی، اعتماد چند سویه و با بالا رفتن حجم سرمایه ی اجتماعی میسر می شود.. این از ارزش های اخلاقی بر فعالیت های اجتماعی موثرند و موجب پایداری روابط اجتماعی، برقراری صلح و نهایتا ایجاد جامعه ای سالم می شوند. آثار ادبی عاملی موثر در هویت یابی محیط اجتماعی اند و هیچ سخن آفرینی نمی تواند گسسته از امور اجتماعی زمانه اش باشد. تاریخ ادبیات ایران، نشان دهنده وجود آثار متعددی در حوزه اخلاق است؛ یکی از این آثار قابوس نامه است. مسئله ای که می توان اینجا طرح کرد ماهیت اندرزهای اخلاقی عنصرالمعالی در این کتاب است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر داده های منابع کتابخانه ای انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که عنصرالمعالی در قابوس نامه به همه ی زوایای زندگی فردی و اجتماعی پرداخته است. او صداقت، تعهد به پیمان، کاردانی و امانت داری را از جمله عوامل ایجاد اعتماد در روابط اجتماعی دانسته و در مقابل نفاق، دروغ، خیانت ورزی، ظلم، نادانی و افشای راز را عوامل تخریب اعتماد معرفی می نماید. همچنین رعایت اصول اخلاقی مانند حق شناسی نسبت به پروردگار و والدین، احسان، مدارا، حسن خلق، عدل و سخاوت را برای تمام افراد جامعه ضروری می داند. این معانی و مفاهیم در نسخ مصور قابوس نامه نیز تکرار شده و قابل مشاهده است.

    اهداف پژوهش: 

    1.شناخت مفاهیم اخلاقی و اجتماعی در قابوس نامه. 2.بررسی انعکاس مفاهیم اخلاقی قابوس نامه در نگاره های نسخه مصور قابوس نامه.

    سوالات پژوهش:

     1.عنصرالمعالی در قابوس نامه به چه  اندرزهای اخلاقی و اجتماعی  اشاره کرده است؟ 2.مفاهیم اخلاقی و اجتماعی قابوس نامه در نگاره های نسخه مصور قابوس نامه چه انعکاسی داشته است؟

    کلیدواژگان: قابوس نامه، اندرزهای اجتماعی، ارزش های اخلاقی، نگاره
  • علی یوسف زاده، محسن وفامهر*، محمدهادی مهدی نیا صفحات 406-429

    نیاز بشر برای پیوند با دنیای طبیعی، نیازی فطری است. طبیعت و انتقال مفاهیم آن در طراحی محیط های زندگی باعث افزایش کیفیت زندگی و ارتقاء زیست پذیری مکان خواهد شد. از دیرباز معماری سنتی شهرهای ایران حایز اهمیت بوده و عامل اقلیم به عنوان یک پارامتر ویژه در طراحی، مورد توجه بوده است. با توجه به اینکه اکثر انگاره های معماری نوین غربی هستند. مسئله ای که اینجا مطرح می گردد چگونگی انطباق اصول انگاره بیوفیلیا با اصول معماری در اقلیم گرم و خشک است. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و روش انجام آن توصیفی - تحلیلی با رویکرد کیفی و کمی انجام شده است. برای جمع آوری داده ها از روش های اسنادی (برای تبیین شاخص ها) و پیمایشی (مشاهده و پرسشنامه) استفاده شده است. از آنجا که تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کمی محسوب می شود لذا از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری داده ها و از نرم افزار آماری SPSS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است از آزمون های آماری همبستگی برای بررسی روابط متغیرها، آزمون T تک نمونه ای برای مقایسه جامعه آماری با میانه نظری و رگرسیون چند متغیره برای بررسی تاثیرگذاری مولفه های طراحی بیوفیلیک بر زیست پذیری استفاده شده است. شهر جدید هشتگرد به عنوان محدوده مورد مطالعه انتخاب شد. یافته های پژوهش حاکی از این است که همبستگی مستقیم و معناداری بین متغیرهای طراحی بیوفیلیک و زیست پذیری محاسبه وجود دارد. از طرفی براساس آزمون T تک نمونه ای مشخص شد وضعیت زیست پذیری از حد نرمال (میانگین 3) کمتر است، لذا جامعه در وضعیت مطلوب قرار ندارد. بر اساس آزمون رگرسیون چند متفیره، معادلات چگونگی روابط بین متغیرها ارایه شده و بر اساس ضریب بتا الویت بندی متغیرهای طراحی بیوفیلیک بر زیست پذیری مکان اعلام گردید که مولفه «بیومورفی» بیشترین تاثیر را بر حصول زیست پذیری مکان دارد. برخی مولفه های معماری اسلامی مانند کاربرد نور و فضا، روابط مکان محور و شکل و فضای طبیعی در طراحی بیوفیلیک نیز وجود دارند.

    اهداف پژوهش: 

    1.بررسی میزان زیست پذیری معماری بیوفیلیک با مکان. 2.بررسی میزان انطباق معماری بیوفیلیک با معماری اسلامی.

    سوالات پژوهش: 

    1.معماری بیوفیلیک تا چه میزان امکان زیست پذیری و انطباق با مکان را دارا است؟ 2.معماری بیوفیلیک و معماری اسلامی چه وجوه شباهتی با یکدیگر دارند؟

    کلیدواژگان: طراحی بیوفیلیک، اقلیم گرم و خشک، معماری اسلامی، زیست پذیری
|
  • Mohamad Abolmasom, Asghar Moshabaki Esfahani *, Abdolah Neami Pages 7-20

    In the present day, marketing is one of the most central principles for the triumph of various companies. Due to the increasing diversity of commercial companies and competition in the field of services, marketing concerns have become one of their most significant concerns. Given the growth of technology in the present age, smart marketing is a matter to be considered in this area. In such an environment, management must evaluate risk and act intelligently in all decisions. The present research is accomplished via a descriptive and analytical method with a quantitative and qualitative approach. Research findings indicate that accurate, up-to-date and transparent information reduces the risk of incorrect decision making; hence, this has become one of the significant reasons for the need for marketing research and smart marketing promotion in any organization. In this research, an attempt has been made to introduce a smart marketing model in the development of handicraft investment companies in the country (case study of the sustainable development of Sina Industry). The results of data analysis obtained with fuzzy Delphi technique shows that the important dimensions of the intelligent marketing model were identified in 3 phases (input, analysis and output) of 13 general components and 42 indicators. Finally, according to the analysis, the final model of intelligent marketing in the investment company is designed in three phases. In the meantime, investing in the field of handicrafts will be fruitful due to consuming its own issues and concerns and this is achieved if smart marketing is applied.

    Research aims

    1. Recognizing the status of smart marketing in the field of competition in the handicraft industry.
    2. Becoming acquainted with the opportunities and threats in the handicraft market.

    Research questions:

    1. What is the role of smart marketing model in handicraft investment companies?
    2. What are their dimensions, components and associations?

    Keywords: smart marketing, Investment, Investment Companies, Handicrafts
  • Shima Eslami Mahmoodabadi, Seyed Majid Mofidi Shemirani *, Farah Habib Pages 21-38

    The study of architectural principles in various regions indicates the close relationship between the common architecture in each region and its geographical environment. Scrutinizing the characteristics of architectural styles in different regions and their merits can be effective in providing optimal architectural patterns. Indigenous housing in the hot and dry climate of Iran has constantly provided thermal comfort for its residents; followed by the coordination of the principles of construction according to climatic conditions, environmental comfort and energy saving solutions. Hence, such features can be used in contemporary architecture as rich patterns of former architecture. The issue raised here is the capacity of indigenous architecture used in modern architecture. This research is completed by a descriptive and analytical method with an applied purpose and the use of qualitative and quantitative inference method along with field analysis of native houses of Yazd city; moreover, data collection is accomplished with the aid of library studies and field observation. Findings show that in many cases, indigenous housing patterns of hot and dry climates have a noteworthy outcome on cultivating the thermal comfort of building users.

    Research aims

    1. Recognition of indigenous housing design strategies in hot and dry areas. 2. Investigation the influence of the form of the building in hot and dry areas on the issue of thermal comfort.

    Research questions: 

    1. What is the effect of indigenous architectural principles of hot and dry areas on the thermal comfort of the building? 2. Can the indigenous architecture of hot and dry areas be used as a suitable model in modern architecture?

    Keywords: architectural principles, indigenous housing, Hot, dry climate, thermal comfort of the building
  • Elham Amiri, GholamHossein Zargarinezhad *, Sina Froozesh Pages 40-53

    The matter of art and beauty has been deliberated upon as one of the inherent aspects of human life in various religions, accordingly, a main part of art in diverse societies has advanced around religious art. An imperative share of the history of Shiism has been devoted to the confrontation of Akhabri and fundamentalist scholars. The effects of this confrontation are generally beyond the scope of view and have manifested themselves in various forms in historical periods. Each of these sects have at times attempted to isolate the other party in the field of thought and action, and at times due to the necessities have reached coexistence. With the rise of the Qajar dynasty, the fundamentalists and the followers of the Akhbari opinion returned to politics after a long period of segregation and renewed previous rivalries. However, the confrontation between the fundamentalists and the Akhbaris was their last serious opposition. Art and beauty are one of the vital features of society and as a central issue, study in this field is considered significant from the viewpoint of Akhbari and Ijtihad Islamic jurisprudence. This research is accomplished via a descriptive and analytical method by relying on library data. The findings of the study indicate that the fundamentalists and the Akhbaris both had a positive and supportive view of the issue of art, its dimensions and beauty, considering the basic principles of Islam and the Hadiths remained from the Imams.

    Research aims

    1. Studying art from the perspective of the principles of Akhbari and Ijtihad Islamic jurisprudence
    2. Studying beauty from the perspective of the principles of Akhbari and Ijtihad Islamic jurisprudence

    Research questions:

    1. How is art defined from the point of view of the principles of Akhbari and Ijtihad Islamic jurisprudence?
    2. How is beauty defined from the point of view of the principles of Akhbari and Ijtihad Islamic jurisprudence?

    Keywords: art, beauty, Akhbari, Ijtihad, Islamic Jurisprudence
  • Mohammadreza Bakhtiari Niazabadi, Hossein Kosravi *, Sohrab Eslami, Abolfazl Hassan Abadi Pages 54-71

    Historical sources or letters have been tools of administration of court affairs in the history of Iran. Recognizing the text of these works is a significant step in acknowledging the mysteries of the ancient administrative structure. One of the imperative pillars of the administrative structure in Iranian society in the Islamic period was the judiciary system. The establishment of justice is one of the most vital Islamic principles in the Muslim community and the kings, as the representatives of God's justice on earth, considered themselves responsible for the institution of justice; hence, this act became conceivable through religious positions, specifically through judging. This article examines the documents of appointment of judges in the Timurid period in Greater Khorasan via a descriptive and analytical method and relying on archival and library data. Findings show that according to the remaining documents and sources, the judges beheld a vast range of authorities in terms of Sharia and local customs in the society and according to the principals of judge selection, they were renowned for their direct relation with the people and courtiers in terms of a governmental and religious outlooks. A number of these judges, while supporting artists, were considered great poets, artists and writers of the Timurid period. Analysis of existing historical drawings emphasizes the importance of this position.

    Research aims

    1. An analysis of the state of justice in the Timurid period. 2. A investigation on the role of origins in analyzing the position of judges and its reflection in painting.

    Research questions:

     1. What was the situation of the Iranian judicial system in Timurid? 2. What is the role of sources in the powers of Timurid judges and the recognition of their duties?

    Keywords: Greater Khorasan, Timurid period, Judge, origins, Painting
  • Maryam Barzegar, Jamal E Din Mahdinejad *, Aliakbar Heidari Pages 72-91

    Nomadic way of life based on housing migration is flexible in accordance with the living conditions and lifestyle arising from the standard of living that is the reason for the adaptation of nomads to the climatic conditions of the environment around them, housing that has survived from the past to the present and with sustainable environmental, physical, economic and social conditions that have successfully achieved the effects of maintainable housing. The aim of this study is to identify the components of the formation of sustainable nomadic housing. In fact, the black tent has all the definitions and meanings of a house, which is at a low cost and with a simple appearance but high in efficiency, which despite the flexibility in the dimensions of nomadic life and housing, can be found in justifiable housing factors, housing that meets the conditions of the natural environment and its inhabitants. The method of this research is data collection within a documentary framework based on local interviews with the tribes of the Qashqai community; moreover, the research method is classification and content analysis. This study introduces the spatial dimension of physical and functional elements of nomadic housing in various types of flexibility and the dimension of environmental sustainability introduces functional and structural elements and their adaptation to diversity and adaptability. In the field of social sustainability, it examines the concepts of nomadic life structure in each of the three types of flexibility. Findings indicate that the use and integration of these principles with modern technology and expertise can be a step towards the richness of the design and implementation of mobile and sustainable housing.

    Research aims

    1. Achieving flexibility indicators in environmentally achievable lifestyle. 2. Recognition and re-reading of nomadic housing in order to design a suitable model for mobile housing.

    Research questions:

     1. What are the dimensions of nomadic housing sustainability? 2. How does the flexibility feature in this housing model create stability in nomadic housing?

    Keywords: Sustainable Architecture, Black Tent, nomadic tribes, flexibility
  • Arezoo Puriyay, Mahnaz Shayestehfar * Pages 91-105

    Colors have exceptional visual, semantic and mystical properties and are considered as the most significant tool for creating works of art. The concealed and inner meanings of colors in traditional coloring have remained unknown till today. In the art of creating traditional Iranian paint, functional elements have a distinct place and uniqueness. This research is pathway for the better understanding of traditional color-making and refers to the sciences in the Islamic tradition. Recognizing how color is used in art and its nature is a matter for reflection. Familiarity with the general principles of traditional Iranian painting is significant for the construction, promotion and revitalization of multifarious painting in Iranian traditional art. This research is completed via a descriptive and analytical method and relying on the data of library resources. The research findings indicate that the correct method of color-making in traditional Iranian art is based on previous instructions and its association with other sciences. Achieving how the methods of making the four elements, the four natures and the temperament qualities of each element in combination with the other component and how they are related, are the significant achievements of this research in the field of traditional coloring in Islamic Iran. The combination and generation of colors in the past was primary based on method of the four basics (thermal, wetting, compressible, pulverizable), the four elements of nature (fire, air, water, soil) and the temperament of the elements (warm, cold, wet, dry). The quality of the application of such colors and their nature are observable in the illustrated versions of the 4th to 6th centuries AH.

    Research aims

    1. Understanding the general principles of traditional Iranian painting 2. Recognizing the main colors in the coloring cycle of traditional Iranian art.

    Research questions: 

    1. What are the general principles of traditional coloring in Iranian art? 2. What are the main colors in the Iranian painting cycle and what is the basis of the combination of these colors?

    Keywords: Basics of Painting, Traditional Iranian Arts, Nature, Temperament, 4th to 6th Century Versions
  • Mahsa Tondro, Mohammad Khazaei *, Abutorab Ahmadpanah Pages 107-125

    Most museums worldwide behold valuable artifacts that despite their magnificence, do not have a specific identity, in this regard, The National Museum of Iran is no exception. Many of the works preserved at the museum have little or no recorded information. One of the exquisite and artistic works of the Islamic section of the National Museum of Iran is a wooden door numbered as 3292; this magnificent door is ornamented with a variety of inscriptions and plant adornments. According to the Museum's information, the door is attributed to the city of Behbahan and dates from the fifth century AH. By first studying the inscriptions and door decorations and comparing them with the specimens of the wooden doors with the initial dating information and the text of the inscriptions beholding Shi’ah concepts, it appears that the above door is related to the late fourth or early fifth century AH and is related to the Buyid period. In regard to Islamic ornamentations, wooden door inscriptions partake a vast array of decorations; hence, many decorations have religious contents. The names of the five figures of Al-e Aba, the Divine names of Allah neatly settled in frames of circle and rhombus shapes, sections of “Tobeh” prayer of Sahifah of Sajadiyyah, verse 1 to 52 of Surah Yasin, the prayer of Imam Zaman (pbuh) and inscriptions relating to the ruler of the time are the inscriptions engraved on the mentioned door appearing in four rectangular frames. The present article follows a descriptive and analytical approach and the goals of the research include classifying, identifying and completing the door's historical identity. After interpreting and reading all the inscriptions of the door including all four historical inscriptions by the authors of the article, it can be concluded that the ancient door was built between 440 and 448 AH at the Fars province of Iran by the order of the last Buyid ruler. Regarding the original location of the mentioned door, by studying the documents regarding the missing door of Imamzadeh Hamza of Dehdasht in the 1920s by the trustee of the Imamzadeh to the Minister of Culture and Art of the time, provided an effective factor in specifying the identity of the main door location. Examination of the letters and documents found that the stated door belongs to Imamzadeh Hamzah of Dehdasht locating 60 kilometers from Behbahan. The present study, by clarifying the historical and spatial status of the ancient door, presents this unique wooden artwork as a valuable artifact of Buyid Shi’ah art of the fifth century AH.

    Research aims

    1- A study on the historical background and identity of the wooden door in the National Museum of Iran. 2. An analysis of the features of visual decorations in the wooden shrine of Imamzadeh Dehdasht.

    Questions: 

    1. What are the temporal and spatial identity of the wooden door preserved at the National Museum of Iran? 2- What are the features of the wooden door preserved at the National Museum of Iran in regard to visual decorations?

    Keywords: Buiid Art, Shi’ah art, Behbahan, Dehdasht, Imamzadeh Hamzeh
  • Abozar Khosravi * Pages 126-142

    The city is the last phase in the development of the primitive human environment. Cities are the crystallization of the cultural, economic, social and physical systems of their time. The existing cities in Iran undergone various stages in terms of formation. The study of the history of urban planning in Iran dates back to ancient times. Today, traces of a number of such cities remain. The city of Gur, which dates back to the Sassanid period, is one of the cities mentioned above. The city of Gur is a symbol of the manifestation and exhibition of the consequences of the human soul and the performance of gathering of the Iranian community in the formation and organization of one of the significant urban spaces in Iran in the early Sassanid era. The city of Gur is the first city founded by the Sassanids. The issue raised here is the possibility of recognizing the art and civilization of the Sassanid era by examining this historic city. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and documentary analysis. Findings of the research indicate that the city of Gur expresses the personality, destiny and the passage of historical developments of the people of this land; furthermore, its knowledge in the form of culture and civilization of Sassanid Iran can be deliberated. Acknowledging the city of Gur is not only significant in terms of geographic features rather it is the recognition of political, cultural, social, artistic and architectural values; in other words, the city is a piece of history that has been materialized from the mind and embodied in the form of public habitats, networks, streets, public places, fire temples and observatories.

    Research aims

    1. Recognition of the city of Gur as an ancient city. 2. Investigation of the elements of art and civilization of the Sassanid era in the city of Gur.

    Research questions: 

    1. What are the characteristics of the city of Gur as an ancient city? 2. What is the reflection of Sassanid art and civilization in the city of Gur?

    Keywords: Gur city, Firoozabad, Sassanid cities, art, civilization
  • Azar Rahnama, MohammadReza Sharif Zadeh *, Mostafa Mokhtabad Amreee Pages 143-154

    Currently, technology influences cultural and artistic values ​​in societies more than ever. Its development also depends on its adaptation to cultural and social circumstances. The possibility of publishing cultural and artistic works on electronic networks for an indefinite period, while creating a special attitude, has altered the social identity of human beings and has formed a new cultural atmosphere; to the extent that in all societies, both Islamic and non-Islamic, the linking between modern culture, art and technology with the help of new media has created new meanings for concepts such as freedom, verity and reality. The topic here is to explain the social impact of technology on Islamic art and its nature in the modern era. This article applies a descriptive-analytical method to examine the social effects of technology on culture particularly Islamic art in the present era from the perspective of the Frankfurt School. The findings of the research indicate that although it continuously appears that Islamic culture and art should be considered from the perspective of the spiritual world of Islam; nonetheless in the global village of the contemporary era, where technology has shifted to social change in all societies, it has become a stimulus for cultural innovation; hence, a new approach is desirable in the field of Islamic art. Conversely, basically in Islamic culture, the mystical and intuitive view of the artist on the phenomena of the world has led to the formation of art, which narrates the beauty of the exhibition of the manifestation of the divine essence in the terrestrial world with a dissimilar nature from the definition of art in the modern world. Thus, technology as the main force for creating social organization in all societies and the transformation of social and cultural relations is one of the main concerns of the followers of critical theory.

    Research aims

    1. An analysis of the Frankfurt School's critical thinking approach to the interaction of modern technology with culture and art in the present age. 2. The study of the impact of technology as a social phenomenon and philosophical subject on Islamic art in the modern world from the perspective of the critical theory of the Frankfurt School.

    Research questions: 

    1. According to the Frankfurt School approach, how can a connection be made between Islamic art and technology? 2. What effect has technology had on Islamic art in the modern era?

    Keywords: Modern Technology, Islamic culture, art, critical theory, Frankfurt school
  • Mahak Rouhina, Mohammad Khazaei *, Abutorab Ahmadpanah Pages 155-190

    Among the traditional arts, Islamic architecture and its associated decorations has always been the perfect setting for the presence of various visual elements, particularly decorative ornaments. A number of remaining monuments from the Ilkhanid era such as the tombs of Qom's Green Dome (the tomb of Khajeh Ali Safi which is the main focus of this research) provide a clear example of this artistic richness that due to its potential visual abilities can be found in today’s art and in branches of contemporary art including graphic arts. This research is based on a "historical-comparative" method and a collection of findings based on library and documentary sources and field surveys. Firstly, a brief study of the historical background of the monument and the identification of the types of ornamentation used in the tomb, including herbal, geometric and inscriptional decorations among which the plant motifs occupy most of the ornamentation will be studied. In the following, the factors and elements of this role are discussed and their visual characteristics (rhythm, balance, symmetry, composition, unity, harmony of positive and negative space, etc.) are identified in order to understand the graphical dimensions of these motifs. Given that visual qualities and literacy are well-respected in these motifs, the above decorations can become a rich visual source for today's graphic designers.

    Research objectives

    1. Identifying the variety and characteristics of the motifs of Khajeh Ali Safi's tomb. 2. Extraction of motifs and studying its graphical features which can lead to revival and reuse of motifs in today's graphic arts.

    Research questions: 

    1. What are the features and visual literacy of the tombstone designs of Khajeh Ali Safi? 2. What is the diversity of the decorative elements of the tomb?

    Keywords: Tombs of the Green Dome, Ilkhanid era, Plastering, Decorative motifs
  • Eslam Salari, Saeed Abbasinia *, Hadi Razaghi Harikandei Pages 191-208

    Every religion has its own system of meaning, according to which the system makes moral judgments and strengthens individual and social do's and don'ts. The tradition of the divine test is one of the definite and certain traditions of God, which strives for the essence of human beings and raises them from the depths of the earth to the heights of the heavens. It actualizes the inner strength and talent of man; Hence, it paves the way for the emergence of the inner actions and intentions of the servants; This general tradition is not specific to a particular class, but is present in all human beings, nevertheless, its form and tools are unalike since the tradition of examination is not reserved for the followers of a particular religion. The issue raised here is how the tradition of affliction in the Qur'an and the covenants of the people of Israelites tribe. This research with the means of a descriptive and analytical method and based on library data. Instances such as the banning of fishing on the Sabbath, killing boys and capturing women with property and children and other occurrences are studied with reasoning and thought. The findings of the study indicate that the tradition of assessment exists in the Qur'an as the holy book of Islam and the testaments of the Israelites.

    Research objectives

    1. Examining the assessment events among the Israelites in the Qur'an and the Testaments.
    2. Inspecting the tradition in the documents related to the philosophy of assessment.

    Research questions:

    1. How are the events of the divine tests considered in the Qur'an and the Testaments?
    2. What is the reflection of the events of the divine tests in the Qur'an and the Testaments in the illustration of religious texts?

    Keywords: Assessment, Quran, Testaments, Israelites
  • Zohreh Shayestehfar, Asghar Kafshchian Moghadam * Pages 209-230

    Unique character dissimilarities are the invisible curtains behind the creation of works of art, which, of course, trace the origin of the creation of each work of art in this hidden dimension of the process of artistic emergence. Therefore, the inner self of each person, both positively and negatively, influences the creation of artists' works. The question that can be raised here is how the psychological components are reflected in the works of painters. In the meantime, an investigation on the art of artists such as Nikzad Nojoomi and Ali Akbar Sadeghi, who in the current period of popular artistic currents, try to express their psychological inner selves through visual language is necessary. In this research, accomplished descriptively and analytically using the library method, five samples of the paintings of each artist have been explored by selective sampling method and qualitatively analyzed information. The findings of the research indicate that the works of Nikzad Nojomi and Ali Akbar Sadeghi, which in a way strengthen the audience's mental abilities to understand the concepts and inner beliefs of the artist, are an interpretation of the psychological components in the works of these two artists. The results explain the importance of discussing the psychological components of artists and their artistic concepts, especially the works of visual artists, which is a tangible reflection of the hidden layers of their personality.

    Research aims

    1. A study of the psychological components of the audience's mental ability in interpreting the paintings of Ali Akbar Sadeghi and Nikzad Nojomi. 2. An analysis on the paintings of Ali Akbar Sadeghi and Nikzad Nojomi according to a psychological point of view. 

    Research questions:

     1. Considering the application of psychological components in art, how can the paintings of Ali Akbar Sadeghi and Nikzad Nojomi be interpreted and analyzed? 2. Which of the psychological components has more colorful effects in the paintings of Ali Akbar Sadeghi and Nikzad Nojomi?

    Keywords: Psychological Components, Painting, Ali Akbar Sadeghi, Nikzad Nojomi
  • Hossein Abeddoust * Pages 231-249

    Ancient written material consists of symbols and signs that have evolved from pictorial cyphers to alphabetic letters. Calligraphy in Iran is an imperative symbol of civilization since ancient times and a number of these written signs have continued in the Islamic period. The main issue of the research is how ancient Iranian textual signs survive on the hexes of the Islamic period as part of traditional Iranian graphics. The research method is descriptive and analytical and data is collected via library contents through identification and image reading. The research findings indicate that a number of the “good” symbols that appear in Iranian hexes are formally rooted in the oldest meaningful texts including Poroto Elamite and Linear Elamite. The visual structure of a number of ancient Elamite linear signs (Poroto Elamite and Linear Elamite) can be identified on the incantations of the Islamic period. In some cases, the new enchantment signs, in combination with other motifs and geometric signs, have a distinct appearance and behold a detailed affiliation with the old textual signs. These symbols are the shapes of uneven forms, squares, circles, triangles, crosses and zigzag lines and the plant symbol that are associated with the influential elements of life. The combination of image and text in the incantations are based on a meaningful aesthetic system. Geometric symbols derived from ancient written texts are shaped structures that have formed the basis of the writing of some spells. This feature can be considered as one of the principles of the overall page layout of the enchantments of the Islamic period.

    Research aims

    1. Identifying the similarities and differences in the structure of ancient Elamite linear signs with the symbols of Islamic incantations. 2. Interpreting the symbolic meaning of common signs of pre-Islamic texts and spell patterns of the Islamic period.

    Research questions:

     1. What are the similarities and differences between the visual structure of the ancient Iranian textual symbols and the symbolic motifs of the enchantments of the Islamic period? 2. What are the symbolic meanings of similar signs in the ancient texts and incantations of the Islamic period?

    Keywords: Visual structure, textual signs, pre-Islamic Iran, incantations of the Islamic period
  • Fatemeh Emad, Khosro Movahed *, Malihe Taghipour, Ali Akbar Heidari Pages 250-266

    Architecture is a tool for encountering human needs, and in this regard, mosques, as one of the manifestations of Islamic architecture, have a distinct role in meeting human spiritual needs. Mosques over time have unified principles for creating hierarchies. This research seeks to recognize the hierarchy of the mosques of Shiraz in which the obtained information can be applied in contemporary mosques. Accordingly, first, by referring to architectural texts and experts' views, the principle of spatial hierarchy is recognized and then the scientific definition of the word and its foundations are found. For this purpose, a descriptive-analytical method is applied to obtain theoretical foundations; furthermore, the method of space method with the help of Depthmap software was also used to analyze four mosques. The research findings express the view that the mosques of shiraz behold public spaces such as the courtyards in first degree and other areas that were more cloistered and are classified as second spaces of accessibility in which ordinary people may have been unaware of. Correspondingly, if it was possible to create two entrances, they were made from two completely diverse places to the point that the mosques connected neighborhoods.

    Research aims

    1. Recognizing the principles of spatial hierarchy in traditional Iranian mosques. 2. Analyzing the spatial hierarchy of Shiraz mosques with the method of space syntax.

    Research questions: 

    1. What factors have influenced the shaping of the spatial structure of traditional Iranian mosques? 2. What is the spatial hierarchy of Shiraz mosques based on?

    Keywords: spatial hierarchy, Traditional Iranian Mosques, Space, Design, Shiraz Mosques
  • Saogand Mohamadzade, HamidReza Avishi *, Atefeh Avishi Pages 268-282

    Carpets have undergone one of the stages of prosperity and richness during the Safavid period. In this historic period, the establishment of large royal workshops under the support of the Safavid government paved the way for the creation of beautiful designs with ancient patterns of the carpets of this era. By studying the carpet designs of the Safavid period, the existence of religious and non-religious notions is exposed. The issue under study is the influence of ancient religious beliefs of Iran on the carpet designs of this period. Mithraism is considered as a belief in which the emergence and continuity of its symbols are observed in many of the arts of the Islamic period. The research in hand is conducted via a descriptive and analytical method while relying on library data. Findings indicate that the appearance of tangled fish motifs in Safavid carpets is influenced by the beliefs of Mithraism. The appearance of the tangled fish subsequent to flower motifs has also been one of the artistic features of antiquity abundantly perceived in Safavid carpet designs. The motif of the tangled fish or "Herati" design is the appearance of two fish amidst the face of the “Mehr”.

    Research aims

    1. An analysis of the effect of the Mehr religious symbol on the carpet designs of the Safavid period. 2. An investigation on the presence of the tangled-fish pattern in Safavid carpets.

    Research questions: 

    1. Under what religious impact was the tangled-fish design generated in the carpets of the Safavid period? 2. What were the characteristics of the tangled-fish design in Safavid carpets?

    Keywords: Carpet Design, Safavid period, tangled fish, Mithraism
  • Ali Mashhadi *, MohammadReza Namdari, Abbas Habibi Pages 283-298

    Design in architecture has evolved under the influence of various factors. Each design has its own unique features. However, the component of time and cultural and social developments has become an imperative factor in the process of architectural design. The subject examined in this research is understanding the evolution of the architectural design process. The method of this research is carried out via documentary studies and is based on a descriptive-analytical method considering models and theories of the architectural design process based on their historical course. Findings show that one of the most chief weaknesses of common models of architectural design process is the linearity of the path from problem to solution and this leads to lack of analysis of aspects of the problem and mismatch of solutions with the issue under study. Moreover, this has encouraged the designer to prioritize selective patterns to guide the decision-making process. In some models, the linear path of the problem to the solution in the extreme case leads to the deconstruction of the main problem into micro-problems and the production of non-practical solutions that in practice do not answer the design problems. The results of the research lead to the explanation and classification of parameters and problem-oriented indicators in the process of architectural design.

    Research aims

    1. To identify the parameters and indicators of the problem-solving issues in the architectural design process.
    2. To investigate the possibility of achieving comprehensive architectural design models.

    Research questions:

    1. What are the parameters of the design process in architecture?
    2. How can comprehensive architectural design models be achieved by studying the architectural design process?

    Keywords: Architecture, Design Process, Indicators, Problem-solving
  • Mozdaeh Melli, Alireza Azizi Yousefkand *, Meysam Barary Pages 299-313

    In Iranian paintings, the element of nature, particularly trees are reflected abundantly and was considered as the pillar and foundation of existence, the connection between earth and sky the basis of the universe. Moreover, the mentioned symbol was a sign of birth, growth, development, death, resurrection, stable existence and immortality. The role of the tree has been used in the historical monuments of the Islamic period. One of the beautiful structures of the Safavid period is the Chehelsoton Palace. The issue under study is the presence of the tree motif in the mentioned structure and its role and purpose. The research approach is qualitative and data analysis is accomplished via a descriptive-analytical manner. Data and information is collected from library sources, online sources, as well as field observations. The findings of the research indicate that in the paintings of the Chehelsoton Palace of Isfahan, about 110 wall paintings decorated with the tree motif are identified. Further understanding of the occurrence of the tree designs, necessitated this research. The role of the tree is mostly inspired by the tangible nature and the actual trees located in the garden of this mansion that are drawn and painted in various manners (elm, sycamore, cypress, blossom and fruit trees). Likewise, the motifs do not only bestow a purely decorative aspect due to their proximity and relationship between human beings and other elements, but also behold a thematic and conceptual aspect.

    Research aims

    1. A study and analysis of tree designs in the paintings of Chehelsoton Palace in Isfahan in terms of form and content.
    2. A reflection on the effective sources in designing the tree motifs of the Chehelsoton Palace.

     Research questions:

    1. What is the role and position of the tree motif in the paintings of the Chehelsoton Palace from a structural and thematic point of view?
    2. What was the basis and approach of the artist in designing the various tree motifs?

    Keywords: Isfahan school, Chehelsoton Palace, tree, structural, thematic typology
  • Mitra Mirbakhsh, Mirza Mohamad Hasani *, Javad Heravi Pages 314-332

    An overall study on the extended periods of Iranian history indicates that the subject of ancestry is one of the significant political and social concerns which was closely related to legitimacy. For more than four centuries, the Sassanids ruled over a large territory of Iran and established an empire that was concerned with matters of purity of blood and originality of lineage. This matter was imperative both regarding paternal and maternal lineages. In order to maintain the purity of blood and ancestry, they recommended incestuous marriages. It seems that in the Sassanid dynasty, kings adopted Iranian and Aneran wives, who are mentioned both in written sources and historical monuments related to the Sassanid era, such as the inscription of the Kaaba of Zoroaster. The dispute in this study is how this approach affects the status of women and their lineage in the Sassanid period. Hence, the goal of this research is to investigate the racial origin and lineage of Iranian women based on written and illustrated historical sources. The method of this research is analytical-descriptive and based on library data. The findings of this study show that during this period, the wives of Sassanid kings were selected more compared to the noble Parthian families, and it can be stated that in the Sassanid dynasty, at least at its commencement, the family title of these women, truly or as propaganda was used to legitimize the kingdom. In addition to these cases, examples of incestuous marriages are mentioned.

    Research aims

    1. Examining the lineage of women in the Sassanid court based on written and illustrated historical sources. 2. Investigating the role of marriage in authority relations in the Sassanid period.

    Research questions: 

    1. What effect did the issue of women's lineage have on political relations in the Sassanid period? 2. Can evidence of intermarriage be found in written and illustrated historical sources?

    Keywords: Sassanids, court women, lineage, Family, written sources, historical illustrations
  • Farnaz Naseri, Majid Shahbazi *, Hooman Sabooti Pages 333-349

    Urban regeneration in order to revive historical structures and monuments by emphasizing the preservation of cultural values ​​and protection of indigenous wealth can, in addition to preserving and strengthening the main ossification of the city, lead to economic growth and urban development and appropriate economic groups to promote and generate municipal revenues. On the other hand, the Iranian-Islamic city is a reality that exists and it is necessary to formulate and specify its rules and regulations according to its attributes, values ​​and language of design. In this research, which is an applied research based on documentary studies following a survey-descriptive method, while explaining the criteria and indicators of the Iranian-Islamic city, an attempt has been made to study the current situation in Hosseinieh and Nayeb-Agha neighborhoods in Zanjan. Factors involved in urban regeneration that are in accordance with the characteristics of the Iranian-Islamic city have been identified, followed by criteria for the regeneration of historical sites, which will be more compatible with the principles of Iranian-Islamic city. Findings indicate that in the study area, preservation of the historic tower and fortifications of the city and reliance on Tekyeh Hosseinieh as the main principles representing the Iranian-Islamic city should be a priority. Therefore, accurate knowledge of the characteristics of the Islamic Iranian city is a vital step in recreating the city model.

    Research aims

    1. Familiarity with the principles of architecture of Iranian and Islamic cities.
    2. Finding desirable criteria for recreating historical sites based on the principles of Iranian-Islamic cities.

    Research questions:

    1. What are the criteria and characteristics of an Iranian-Islamic city?
    2. In urban regenerations, can the pattern of Iranian-Islamic cities be chosen as the design pattern?

    Keywords: Reconstruction of urban model, Iranian-Islamic City, historical neighborhoods, Zanjan city
  • Mehdi Nosrati, Habiballah Jadidoleslami *, Ahmadreza Keikhafarzaneh Pages 350-365

    Attar is one of the utmost theological poets of the sixth and early seventh century AH, who took use of stories and anecdotes to express his deep spiritual meanings since mankind was his distinctive addressee. “Elahi Nameh” is one of Attar's outstanding works in which the poet has succeeded in creating amiable and profound anecdotes. Given the key role that characterization plays in the creation of stories and anecdotes, the issue of characterization is raised in theological concepts and its adaptation to illustrated stories. This research has been done based on descriptive and analytical methods and relying on library data. Findings of the research indicate that the character, the element of the incident and the speed of its occurrence are central elements in the realm of story and storytelling in Attar's anecdotes. Even though the mentioned work has the aspect of asceticism and moralism, the sequence and speed of the events of the story is the motivating and is considered as the driving factor of each tale. At the end, it can be generally stated that in the anecdotes, tales and novels; one cannot move with a single outlook or it can be concluded that the elements of the story shape the main feature of the stories or anecdotes or that they add meaning and value to the features of the story. Attar's ability to accurately describe anecdotes has led to a tangible depiction of such narrations.

    Research aims

    1. An analysis of the elements of anecdotes in Attar's theology. 2. A study of characterization in Attar's theological anecdotes.

    Research questions: 

     1. What are the characteristics of anecdotes in Attar's theology? 2- What is the role of characterization in the stories of “Elahi Nameh” by Attar?

    Keywords: Characterization, anecdotes, Elahi Nameh, Attar, illustrated stories
  • Hassan Norouzi, Karamali Ghadimian *, Abdulnasser Nazarian Pages 366-384

    According to many scholars, the Raji Kermani's attack is the finest religious epic that has replaced the Ferdowsi epic or other national epics in the position of imitation and narration. The story of Qasim (PBUH) in the text of this epic is one of the best and most sorrowful stories in which Raji mixes the two elements of epic and narration masterfully and although it is imitative in the style of national epics, the story of Hazrat Qasim (PBUH) does not appear in any other religious epics other than Raji's epic, and this is one of Raji's unique features. Likewise, this story shines beautifully in the context of Raji's attack in terms with the stylistic features of each epic work. The findings of the study indicate an exaggeration in the poems of Heydari's attack, especially in the epic story of Hazrat Qasim (PBUH). This exaggeration is also reflected in the images related to this event. This exaggeration has varied in the form of the appearance or creation of untrue stories to the narration of extraordinary events to Hazrat Qasim (PBUH) .

    Research aims

    1. Examining the reflection of exaggeration in the poems of Heydari attack with emphasis on the story of Hazrat Qasim. 2. Scrutinizing the exaggerations in the poems of Heydari's attack on Hazrat Qasim in the images of epic stories.

    Research questions: 

    1. What information do the poems of Heidari attack provide about the story of Hazrat Qasim? 2. What is the reflection of the story of Hazrat Qasim in the images of epic stories?

    Keywords: Exaggeration, Heydari's attack poems, epic story, Hazrat Qasim
  • Samira Nikkha Behnamiri, Abdollah Hasanzadeh Mirali *, Mohammad Rezaie, Yadollah Shokri Pages 385-405

    Social capital has been proposed as one of the indicators of growth and development of societies. The development of society is achieved by establishing sincere relations, expanding social cohesion and participation, multilateral trust, and increasing the volume of social capital. These moral values ​​affect social activities and lead to the stability of social relations eliciting peace and ultimately the creation of a healthy society. Literary works are an effective factor in identifying the social environment and no speech-creation can be considered separate from the social affairs of its time. The history of Iranian literature indicates the existence of several works in the field of ethics; one of these works is Qaboos Nameh. The issue that can be raised here is the nature of the moral advice of the supreme element in this book. This research has been done by descriptive and analytical method and relying on library resource data. The findings of the research indicate that the supreme element in Qaboos Nameh has dealt with all aspects of individual and social life. The book considers honesty, commitment to the covenant, professionalism and trustworthiness as the factors that create trust in social relations, and in contrast to hypocrisy, lies, betrayal, oppression, ignorance and disclosure of secrets; moreover, it introduces the factors of destroying trust. It also considers the observance of moral principles such as knowledge of God and parents, kindness, tolerance, good character, justice and generosity necessary for all members of society. These meanings and concepts are repeated and visible in the illustrated version of Qaboos Nameh.

    Research aims

    1. Recongnizing the moral and social concepts in Qaboos Nameh. 2. Examining the reflection of the moral concepts of Qaboos letter in the illustrated versions of Qaboos Nameh.

    Research questions: 

    1. What moral and social advice did Ansar al-Ma'ali refer to in Qaboos Nameh? 2. What are the moral and social implications in the illustrated versions of the Qaboos Nameh?

    Keywords: Qaboos Nameh, social advice, moral values, illustrations
  • Ali Yousefzadeh, Mohsen Vafamehr *, Mohammadhadi Mahdinia Pages 406-429

    Mankind desires to connect with the natural world is an innate need. Nature and the transfer of its concepts in the design of living environments will increase the quality of life and improve the livability of the place. Traditional architecture of Iranian cities has long been significant and climate factor has been considered as a superior parameter in design. Given that most modern architectural ideas are Western, the issue here is how to adapt the principles of biophilia to the principles of architecture in hot and dry climates. The present research has been accomplished in terms of applied purpose and descriptive-analytical method with a qualitative and quantitative approach. Documentary methods (to explain the indicators) and survey (observation and questionnaire) were used to collect data. Since the present study is a quantitative research, a questionnaire was used to collect data and SPSS statistical software was applied to analyze data. Correlation tests were applied to examine the relationships between variables. A one-sample t-test was used to compare the statistical population with theoretical median and multivariate regression to investigate the effect of biophilic design components on bioavailability; moreover, the new city of Hashtgerd was selected as the study area. Findings indicate that there is a direct and significant correlation between biophilic design variables and computable bioavailability. On the other hand, based on a single-sample t-test, it was found that the viability status is lower than normal (average 3), consequently, the community is not in the desired condition. Based on the multivariate regression test, the equations of how the relationships between the variables were presented and based on the beta coefficient of prioritization of biophilic design variables on the viability of the site, it was announced that the "biomorphic" component has the greatest impact on location viability. There are also a number of components of Islamic architecture such as the use of light and space, spatial relationships and the shape and nature of natural space in biophilic design.

    Research aims

    1. Investigating the viability of biophilic architecture with location. 2. Examining the degree of compatibility of biophilic architecture with Islamic architecture.

    Research questions: 

    1. To what extent is biophilic architecture viable and adaptable to place? 2. What are the similarities between biophilic architecture and Islamic architecture?

    Keywords: Biophilic Design, Hot, dry climate, Islamic architecture, viability