فهرست مطالب

بهداشت مواد غذایی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1400)

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جلیل خندقی، محمدرضا افشار مقدم* صفحات 1-13
    به منظور بهبود کیفیت و افزایش زمان ماندگاری محصولات کشاورزی از آفت کش های مختلف به طور گسترده ای در آن ها استفاده می شود. اگرچه استفاده از این سموم دارای فواید زیادی هستند ولی استفاده بیش از حد این مواد منجر به تجمع آن ها در خاک، آب های سطحی و مواد غذایی می شود. بنابراین آنالیز باقی مانده این سموم در مواد غذایی برای حفظ سلامت مصرف کنندگان از اهمیت بالایی برخوردار است. در این کار پژوهشی روش تلفیق شده کچرز بر اساس مایعات اتکتیک عمیق و میکرواستخراج مایع-مایع پخشی برای استخراج برخی از حشره کش های بنزوییل اوره شامل هگزافلومرون، کلرفلوازرون، فلوفنوکسرون، دیافنتیورون و دی فلوبنزرون از نمونه های میوه انگور، سیب، آلبالو، زردآلو و پرتقال و سپس آنالیز آن ها با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا مجهز به شناساگر آرایه دیودی ارایه شده است. طبق نتایج حاصله روش پیشنهادی ساده، قابل اعتماد، ارزان، با مصرف حلال های آلی کم و دارای زمان آنالیز کوتاه است و مقادیر مطلوبی برای راندمان استخراج به دست می دهد به طوری که تحت شرایط بهینه حد تشخیص و کمی بودن در بازه 3/3- 5/6 و 2/11- 2/22 نانوگرم در میلی لیتر به دست آمد. همچنین راندمان استخراج و فاکتورهای تغلیظ در بازه 52-88 درصد به دست آمد. در نمونه های حقیقی فقط آفت کش فلوفنوکسرون در یک نمونه انگور در غلظت 5/0±17 نانوگرم بر میلی لیتر اندازه گیری شد
    کلیدواژگان: بنزوئیل اوره، کچرز، میکرواستخراج مایع-مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، میوه
  • وجیهه دیانی عراقی، نفیسه زمین دار*، مریم گل آبادی صفحات 15-28
    ماریناد کردن گوشت در محلول های حاوی اسیدهای آلی و عصاره گیاهان سبب کاهش بار میکروبی و افزایش زمان ماندگاری آن می شود. در مطالعه حاضر اثر ماریناد کردن گوشت شتر در عصاره آبی زنجبیل و اسیدسیتریک بر میزان رشد باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولای و تغییرات pH و کل مواد ازته فرار (TVN) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور نمونه های گوشت ران شتر به گروه کنترل (آب مقطر) و گروه های ماریناد شده با اسیدسیتریک (5/0 و 1 و 5/1 درصد) و ترکیب عصاره آبی زنجبیل 30 درصد و اسیدسیتریک (5/0 و 1 و 5/1درصد)، دسته بندی شدند. نمونه ها در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شده و پس از زمان های 24 و 48 ساعت، آزمون های میکروبی و شیمیایی انجام پذیرفت. نتایج نشان داد که بین گروه کنترل با سایر گروه ها، اختلاف آماری معنی داری وجود داشت (05/0˂p). بیشترین رشد میکروبی در زمان 24 و 48 ساعت مربوط به گروه کنترل بود. کمترین میزان pH مربوط به اسیدسیتریک 5/1 درصد و بیشترین آن در گروه کنترل و عصاره زنجبیل 30 درصد مشاهده شد. مقدار TVN در نمونه کنترل در زمان 48 ساعت نسبت به سایر گروه های ماریناد به شکل چشم گیری بالاتر بود (05/0˂p). با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که تغییرات غلظت اسیدسیتریک بر میزان رشد باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کولای تلقیح شده بر گوشت شتر موثر بوده است.
    کلیدواژگان: ماریناد، گوشت شتر، عصاره آبی زنجبیل، اسیدسیتریک
  • میرعلی رحیمی زاد تولون، حمید میرزایی*، امیرعباس متین، افشین جوادی، علیرضا امانی قدیم صفحات 29-41
    بیس فنول آ یک ماده شیمیایی مختل کننده غدد درون ریز استروژنیک بوده و  آلودگی آب های آشامیدنی به آن مشکلات عدیده ای در سلامت انسان ایجاد می کند. هدف از مطالعه حاضر، تعیین میزان بیس فنول آ در آب های بسته بندی عرضه شده در اردبیل و بهینه سازی شرایط ازون زنی جهت کاهش آن بود. برای این منظور از 13 برند آب بطری شده 5 نمونه انتخاب شد. از هر برند یک نمونه در روز اول و 4 نمونه دیگر بعد از 30 روز نگهداری در دماهای 5، 15، 25 و 40 درجه سلسیوس با استفاده از روش کرو ماتور گرافی مایع با کارایی بالا آزمایش شد. برای تعیین میزان کارایی ازون زنی، ابتدا میزان غلظت ازون مصرفی، pH محیط، مدت زمان ازون زنی و غلظت اولیه بیس فنول اولیه بهینه سازی و سپس آزمایش در شرایط بهینه انجام شد. مقدار بیس فنول آ در تمام برندها در روز اول در حد مجاز وزارت بهداشت آمریکا (20 میکروگرم بر لیتر) بود. با افزایش دمای شرایط نگهداری مقدار آن در تمام نمونه ها افزایش یافت و در دمای 40 درجه سلسیوس مقدار آن در 3 برند بیشتر از حد مجاز شد. غلظت ازون 6 میلی گرم بر لیتر، pH مساوی 7، غلظت محلول بیس فنول آ 10 میلی گرم بر لیتر و زمان ازون زنی 10 دقیقه به عنوان شرایط بهینه به دست آمد و ازون زنی در این شرایط باعث حذف 90 درصد بیس فنول آ موجود در آب شد. درمجموع می توان گفت میزان بیس فنول آ در آب های بطری شده در طول مدت نگهداری و بخصوص در دماهای خارج از یخچال افزایش می یابد و ازون زنی در شرایط بهینه روش موثری در کاهش آن می باشد.
    کلیدواژگان: بیس فنول آ، آب های بطری شده، ازون زنی، بهینه سازی، اردبیل
  • مهتاب علیپور عمروآبادی، ابراهیم رحیمی*، امیر شاکریان صفحات 43-51
    توکسوپلاسموزیس یکی از خطرناک ترین بیماری های تک یاخته ای مشترک بین انسان و دام است که انسان از طرق مختلف به آن آلوده می شود. تماس با حیوان آلوده، مصرف مواد غذایی آلوده و انتقال از مادر به جنین از مهم ترین راه های انتقال می باشد.مطالعه حاضر اولین گزارش شیوع توکسوپلاسما گوندی در شیر خام گاومیش و شتر در برخی از مناطق ایران می باشد. به این منظور تعداد 440 نمونه شیر خام 5 گونه دام طی چهار فصل سال از استان های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، خوزستان و فارس جمع آوری و از نظر حضور توکسوپلاسما گوندی به روش واکنش nested-PCR مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد که 26 نمونه (9/5 درصد) آلوده به توکسوپلاسماگوندی بود. بالاترین میزان آلودگی در شیر گوسفند (8 درصد) و پایین ترین آن در شیر گاومیش (28/4 درصد) مشاهده شد. ازنظر شیوع فصلی میزان آلودگی در فصل زمستان (43/11 درصد)، در پاییز (8/6 درصد) و در بهار (03/5 درصد) بود، در حالی که هیچ یک از نمونه های اخذ شده در تابستان به این انگل آلوده نبود. آلودگی شیر خام و فرآورده های لبنی سنتی به توکسوپلاسما گوندی می تواند به شکل مستقیم از حیوانات آلوده و یا درنتیجه عدم رعایت اصول بهداشتی در طول فرایند شیردوشی، حمل ونقل، نگهداری و آلودگی متقاطع باشد. لذا سالم سازی مناسب شیر قبل از مصرف پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: شیوع فصلی، شیر خام، توکسوپلاسما گوندی، Nested-PCR
  • محمود فروزان تبار، سعید حسین زاده*، حمیدرضا قیصری، سید شهرام شکرفروش صفحات 53-69
    استفاده از تکنیک ریزپوشانی می تواند منجر به افزایش قابلیت زنده مانی پروبیوتیک ها در فرآورده های لبنی طی دوره نگه داری گردد. یکی از   راهکارهای پیشنهاد شده برای بهبود توانایی حفاظتی آلژینات مورد استفاده در ریزپوشانی، اصلاح شیمیایی آن است. در این پژوهش تاثیر سوکسینیله کردن آلژینات و کاربرد آن به عنوان ماده ریزپوشانی کننده در تهیه ریزپوشینه های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس   بر ویژگی های کیفی (pH، اسیدیته، آب اندازی و ظرفیت نگهداری آب)، خصوصیات حسی و قابلیت زنده مانی این باکتری در ماست طی 21 روز نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور چهار نمونه ماست شامل ماست فاقد لاکتویاسیلوس اسیدوفیلوس، ماست حاوی لاکتویاسیلوس اسیدوفیلوس آزاد، ماست حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ریزپوشانی شده با آلژینات طبیعی و ماست حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس ریزپوشانی شده با آلژینات سوکسینیله شده تهیه گردید. نتایج آزمون های کیفی نشان داد که اسیدیته و آب اندازی ماست حاوی ریزپوشینه های آلژینات سوکسینیله شده در مقایسه با سایر نمونه ها کمتر و در مقابل pH و ظرفیت نگه داری آب آن نسبت به دیگر نمونه ها بیشتر بود. هم چنین نتایج حاصل از آزمون شمارش میکروبی و ارزیابی حسی نشان داد که ریزپوشانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس با استفاده از آلژینات سوکسینیله شده به طور معنی داری منجر به افزایش زنده مانی آن طی دوره نگه داری ماست گردید (05/0>p) بدون آن که اثر منفی معنی داری بر ویژگی های حسی ماست داشته باشد، لذا می توان ریزپوشانی با آلژینات سوکسینیله شده را به عنوان روشی موثر برای بهبود زنده مانی پروبیوتیک ها در ماست پیشنهاد  نمود.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، ریزپوشانی، آلژینات سوکسینیله شده، ماست پروبیوتیک
  • سیده الهام موسوی کلجاهی، آیناز علیزاده*، حامد همیشه کار، هادی الماسی، نارملا آصفی صفحات 71-85

    گوشت گاو با وجود فساد سریع یکی از منابع پروتیینی اصلی در رژیم غذایی است. در این راستا استفاده از فیلم های زیست تخریب پذیر حاوی اسانس های گیاهی به‌عنوان ترکیبات ضدمیکروبی یکی از روش های افزایش ماندگاری تلقی می گردد. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فیلم زیست تخریب پذیر حاصل از تفاله پرتقال حاوی اسانس گزنه و نانوفیبرسلولز در افزایش ماندگاری گوشت گاو در شرایط یخچالی به مدت 12 روز بود؛ بدین منظور نمونه ها به سه گروه گوشت بدون پوشش (کنترل)، پیچیده شده در فیلم حاصل از تفاله پرتقال بدون اسانس و نانوفیبرسلولز و پیچیده شده در فیلم تفاله پرتقال حاوی 3 درصد اسانس گزنه و 6 درصد نانوفیبرسلولز تقسیم‌شده و در فواصل زمانی معین (روزهای 0، 4، 8 و 12) از نظر آزمون های میکروبی (شمارش باکتری های مزوفیل هوازی، سایکروفیل و کلی فرم) و شیمیایی (pH، تیوباربیتوریک اسید و بازهای ازته فرار) مورد ارزیابی قرار گرفتند. مطابق نتایج به‌دست‌آمده نمونه گوشت پیچیده شده در فیلم تفاله پرتقال حاوی 3 درصد اسانس گزنه و 6 درصد نانوفیبرسلولز دارای کمترین میزان رشد در میزان باکتری های ذکرشده بعد از 12 روز نگهداری بود؛ همچنین نمونه های پیچیده شده در فیلم حاوی اسانس و نانوفیبرسلولز میزان کمتری از pH، تیوباربیتوریک اسید و بازهای ازته فرار را نسبت به دو نمونه دیگر بعد از 12 روز نگهداری نشان دادند. به طورکلی نتایج این تحقیق حاکی از آن است که پوشش دهی با فیلم حاصل از تفاله پرتقال حاوی اسانس گزنه و نانوفیبرسلولز می تواند منجر به افزایش زمان ماندگاری گوشت نگهداری شده در شرایط یخچالی گردد.

    کلیدواژگان: پرتقال، گزنه، نانوبیوکامپوزیت، نانوفیبر سلولز
  • سید امیرعلی انوار، بهاره نوروزی*، مریم طلا صفحات 87-106

    سیانوباکتری‌ها و ریز جلبک‌ها، پتانسیل زیادی در تولید انواع زیادی از ترکیبات فعال زیستی توکسیک و غیر توکسیک دارند و می‌توانند منجر به توسعه صنایع غذایی و دارویی در آینده‌ای نزدیک شوند. تکثیر تجاری جلبک‌ها در ابعاد وسیع، ناشی از توانایی آن‌ها در تولید طیف وسیعی از متابولیت‌های ثانویه باارزش مانند پلی و منو اسیدهای چرب غیراشباع، پلی ساکاریدها، گلیسرول، گلیکوپروتیین‌ها، ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌بیوتیک‌ها است. امروزه با گسترش بالقوه مقاومت باکتریایی و کاهش کارایی آنتی‌بیوتیک‌های موجود، محققین در بین محصولات تولیدشده توسط ریز جلبک‌ها، به دنبال یافتن آنتی‌بیوتیک‌های جدیدی هستند. بااین‌حال، بسیاری از سویه‌های سیانوباکتریایی دارای ترکیبات توکسیک هستند که منجر به مرگ بسیاری از انسان‌ها و حیوانات می‌شود. در این مقاله مروری کوشش شده است تا با جمع‌آوری و گردآوردی آخرین تحقیقات انجام‌شده، به معرفی محصولات فعال زیستی با ارزش به همراه انواع سیانوتوکسین‌های موجود در مواد غذایی و روش‌های تیمار با آن‌ها پرداخته شود. امید است نتایج حاصل از این تحقیق بتواند زمینه‌ساز معرفی متابولیت‌های با ارزش تولیدشده توسط سیانوباکتری‌ها و ریز جلبک‌ها در صنایع غذایی و داروسازی تلقی گردد.

    کلیدواژگان: محصولات فعال زیستی، ریز جلبک ها، سیانوباکتری ها، ترکیبات توکسیک
|
  • J. Khandaghi, M. R. Afshar Mogaddam * Pages 1-13
    To improve the quality and increase the shelf life of agricultural products, many pesticides are widely used. Although the use of pesticides in agricultural applications provides a wide range of beneficial effects, overuse of these substances results in their accumulation in soil, surface water, and foods. The analysis of pesticide residues is thus very important for the health of consumers. In this study, a combined extraction method of QuEChERS based on deep eutectic solvents and DLLME method for the extraction of Hexaflumuron, Chlorfluazuron, Flufenoxuron, Diafenthiuron, and Diflubenzuron benzoylurea pesticides from fruit samples of grape, apple, cherry, apricot, and orange and then analyzing them using high-performance liquid chromatography with diode array detector is presented. According to the results, the proposed method is simple, reliable, and inexpensive with low organic solvent consumption and has a short analysis time, and indicates good values extraction efficiency, so that under optimal conditions, limits of detection and quantification were obtained in the range of 3.3-6.5 and 11.2-22.2 ng/ml, respectively. Recovery rates and enhancement factors ranged from 52% to 88%. In actual samples, only Flufenoxuron insecticide present in one grape sample was detected at 17 0.5 ng/ml.
    Keywords: Benzoylurea, QuEChERS, DLLME, HPLC, fruit
  • V. Dayani Araghi, N. Zamindar *, M. Golabadi Pages 15-28
    Marinating meat in solutions containing organic acids and plant extracts reduces the microbial load and increases its shelf life. In the present study, the effect of marinating camel meat with an aqueous extract of ginger and citric acid was investigated on the growth rate of Staphylococcus aureus and Escherichia coli bacteria and changes in pH and total volatile nitrogen (TVN). For this purpose, camel thigh meat samples were divided into 8 groups, including the control group (marinated in distilled water) and groups marinated with citric acid (0.5, 1.5, and 1.5%) and groups marinated with a combination of aqueous extract of 30% ginger and citric acid (0.5, 1.5 and 1.5%). The samples were stored at 4 °C and after 24 and 48 hours, microbiological and chemical tests were performed. The results showed that there was a statistically significant difference between the control and other groups (P˂ 0.05). The Control group showed the highest microbial growth in both time intervals. The lowest pH was observed in 1.5% citric acid marinade, while the highest pH was related to the control group and ginger extract solution. The Control group showed the highest TVN after 48 h (P˂ 0.05). Based on the results, it can be concluded that changes in the concentration of citric acid and ginger extract affected the growth of S. aureus and E. coli inoculated on camel meat and increased its shelf life in refrigerated temperatures.
    Keywords: Marinating, camel meat, Ginger aqueous extract, citric acid
  • M.A. Rahimizad Toulon, H. Mirzaei *, A.A. Matin, A. Javadi, A. Amani Ghadim Pages 29-41
    Bisphenol A is a chemical substance that impairs estrogenic endocrine and the presence of BPA in water causes various problems for human health. The present study aims to evaluate the amount of BPA in bottled waters in Ardabil and to optimize the ozone condition for reducing it in water. For this purpose, 5 samples were selected out of 13 brands of bottled water. One sample of each brand was tested on the first day and 4 other samples were tested after 30 days of storage at temperatures of 5, 15, 25, and 40 °C using a high-performance liquid chromatography device. To determine the ozonation efficiency, at first, the concentration of consuming ozone, pH of the environment, duration of ozonation, and initial concentration of BPA were optimized and then tested under optimal conditions. On the first day, the amount of BPA in all brands was within the limits allowed by the Department of Health of America (20 µg/L). By increasing the temperature of storage, the amount of BPA increased in all samples and at 40 °C, its amount exceeded the allowable limit in 3 brands. Optimal conditions are achieved at an ozone concentration of 6 mg/l, pH equal to 7, concentration of dissolved BPA equal to 10 mg/l, and ozonation time in 10 minutes. Furthermore, ozonation in these conditions removed 90% of BPA in water. In general, it can be declared that the contamination of BPA in bottled waters increases during preservation, and especially at temperatures higher than a refrigerator (out of the refrigerator), and ozonation under optimized condition is an effective method to reduce it.
    Keywords: Bisphenol A, Bottled water, ozonation, Optimization, Ardabil
  • M. Alipour Amroabadi, E. Rahimi *, A. Shakerian Pages 43-51
    Toxoplasmosis is one of the most dangerous common protozoan diseases between humans and animals that infect humans in various ways. Contact with the infected animal, consuming contaminated food, and transmitting from mother to fetus is the most important means of transmission. Based on the recorded data, this study is the first report of Toxoplasma gondii in buffalo and camel milk in some parts of Iran. For this purpose, 440 raw milk samples of 5 species of animals were collected from Isfahan, Chaharmahal & Bakhtiari, Khuzestan, and Fars provinces during four seasons and studied for the presence of Toxoplasma gondii by nested-PCR. The results showed that 26 (5.9%) of the samples were infected with Toxoplasma gondii. The highest infection was observed in sheep milk (8%) and the lowest in buffalo milk (4.28%). The seasonal prevalence of infection was in winter (11.43%), autumn (6.8%), and spring (5.03%), while none of the samples obtained in summer the parasite was not infected. Contamination of raw milk and traditional dairy products with Toxoplasma gondii can either occur directly from infected animals or as a result of non-compliance with the principles of hygiene during the process of milking, transportation, storage, and cross-contamination. Therefore, proper pre-consumption of milk is recommended.
    Keywords: Season prevalence, raw milk, Toxoplasma gondii, Nested-PCR
  • M. Forouzantabar, S. Hosseinzadeh *, H. R. Gheisari, S. S. Shekarforoush Pages 53-69
    The use of the microencapsulation technique can lead to an increase in the survival of probiotics in dairy products during storage. Chemical modification is one of the proposed strategies to improve the protective ability of alginate used in microencapsulation. In the current work, the effect of succinylated alginate and its application as a micro-coating on the preparation of Lactobacillus acidophilus microcapsules was evaluated on the qualitative properties (pH, acidity, syneresis, and water holding capacity), sensory properties, and survival of this bacteria in yogurt during 21 days of storage at 4°C. For this purpose, four samples of yogurt including yogurt without L. acidophilus, yogurt containing free L. acidophilus, yogurt containing microencapsulated L. acidophilus with native alginate, and yogurt containing microencapsulated L. acidophilus with succinylated alginate, was prepared. The results of qualitative tests showed that the acidity and syneresis of yogurt containing succinylated alginate microcapsules were lower while the pH and water holding capacity were higher than the other experimental groups. Also, the results of microbial counting and sensory evaluation showed that the microencapsulation of L. acidophilus using succinylated alginate was significantly increased its survival during the storage time (p < /em><0.05) without any adverse effects on the sensory properties. Therefore, microencapsulation with succinylated alginate can be suggested as an effective approach to improve the survival of probiotics in yogurt.
    Keywords: Lactobacillus acidophilus, Microencapsulation, Succinylated alginate, Probiotic yogurt
  • S.E. Mousavi Kalajahi, A. Alizadeh *, H. Hamishehkar, H. Almasi, N. Asefi Pages 71-85

    Beef is considered the main source of dietary protein despite being perishable. In this regard, utilization of biodegradable films containing plant essential oils, as antimicrobial compounds, is one of the concepts to prolong the beef shelf life. Accordingly, this study aimed to investigate the effect of the biodegradable film based on orange waste powder (OWP) containing nettle essential oil (NEO) and cellulose nanofiber (CNF) to increase the shelf life of the refrigerated beef samples stored for 12 days. As well, beef samples were divided into three groups of uncovered (control), wrapped with the OWP-based film without essential oil and nanofiber and wrapped with OWP-base film containing 3% NEO and 6% CNF and the microbial (aerobic mesophilic count, psychrophilic count, and coliform count) and chemical (pH, thiobarbituric acid and volatile nitrogen bases) properties were evaluated at regular intervals (0, 4, 8 and 12days). According to the results, the beef sample wrapped with OWP-base film containing 3% NEO and 6% CNF showed the lowest growth rate of the mentioned bacteria after 12 days of storage; Moreover, the samples covered by the film containing NEO and CNF had lower levels of pH, thiobarbituric acid and volatile nitrogen bases values compared to the other two samples at 12th day of storage. The results of this study indicate that wrapping beef samples with an OWP-based nanobiocomposite film containing 3% NEO and 6% CNF could remarkably prolong its shelf life in refrigerated conditions.

    Keywords: Cellulose nanofiber, Nanobiocomposite, nettle, Orange
  • S. A.A. Anvar, B. Nowruzi *, M. Tala Pages 87-106

    Cyanobacteria and microalgae have great potential to produce a wide variety of biotoxic and non-toxic biologically active compounds and could lead to the development of the food and pharmaceutical industries soon. The commercial proliferation of algae on a large scale is due to their ability to produce a wide range of valuable secondary metabolites such as polyunsaturated monounsaturated fatty acids, polysaccharides, glycerol, glycoproteins, antioxidant compounds, and antibiotics. Today, with the potential spread of bacterial resistance and reduced efficacy of existing antibiotics, researchers are looking to find new antibiotics among the products produced by microalgae. However, many cyanobacterial strains contain toxic compounds that cause the death of many humans and animals. In this review article, an attempt has been made to introduce valuable biologically active products along with various types of cyanotoxins in foods and treatment methods by collecting the latest research. It is hoped that the results of this study could pave the way for the introduction of valuable metabolites produced by cyanobacteria and microalgae in the food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Natural bioactive compounds, Microalgae, Cyanobacteria, Toxic compounds