فهرست مطالب

پرستاری و مامایی ارومیه - سال هجدهم شماره 12 (پیاپی 137، اسفند 1399)

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال هجدهم شماره 12 (پیاپی 137، اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم دافعی، شهناز مجاهد، طیبه شجاع الدینی اردکانی* صفحات 920-932
    پیش زمینه و هدف

    دوران بارداری، دورانی بحرانی همراه با تغییرات جسمی و روان شناختی است. آموزش زنان با تاکید بر شناخت کافی خود و همسر از تغییرات دوران بارداری، موجب افزایش حمایت روانی آن ها خواهد شد. لذا، هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر دو روش مشاوره گروهی با حضور همسر و مراجع محور، به شیوه شناختی-رفتاری در دوران بارداری، بر ارتقا سلامت روان پس از زایمان بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی می باشد که 60 زن باردار، طبق معیارهای ورود به پژوهش، به روش تصادفی در سه گروه مشاوره گروهی با حضور همسر، مشاوره گروهی مراجع محور و گروه کنترل، هر گروه  n=20)) قرار گرفتند. جلسات مشاوره در گروه های مداخله، طی سه ماهه سوم، توسط محقق و با حضور روانشناس بالینی مدعو به صورت، هشت جلسه 90 دقیقه ای، هفته ای یک بار به شیوه شناختی- رفتاری، انجام شد. گروه کنترل مراقبت روتین و یک جلسه مشاوره، پس از پایان پژوهش، پس از زایمان، دریافت کرد. ابزار جمع آوری داده، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس استرس، افسردگی و اضطراب DASS21)) بود که قبل از مداخله و روز 14 پس از زایمان در هر سه گروه تکمیل شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری کولموگراف اسمیرنوف، تی مستقل، تی زوجی، تحلیل واریانس، آزمون آنوای یک طرفه انجام شد. سطح معناداری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.

     یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد میانگین نمره های اضطراب، افسردگی و استرس پس از زایمان بین گروه های مداخله و کنترل، تفاوت آماری معناداری داشتند ((p<0/001؛ هرچند که کاهش میانگین مولفه های سلامت روان در گروه مشاوره با حضور همسر بیشتر بود؛ اما ازنظر تفاوت تاثیر مداخله، دو روش مشاوره، اختلاف آماری معناداری مشاهده نشد (P>0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، انجام مشاوره گروهی، به شیوه شناختی- رفتاری در دوران بارداری تاثیر مثبتی بر کاهش میزان اضطراب، استرس و افسردگی پس از زایمان دارد. شناسایی به موقع زنان با فاکتور خطر، طراحی مداخلات آموزشی و اقدامات مشاوره ای زودهنگام، می تواند در افزایش سلامت روان مادران در دوران پس از زایمان موثر باشد.

    کلیدواژگان: مشاوره و آموزش، شناختی رفتاری، پس از زایمان، سلامت روان
  • محمدسعید کلانتری میبدی، سمیه علی زاده* صفحات 933-941
    پیش زمینه و هدف

    ویروس COVID-19 برای اولین بار در دسامبر 2019 در ووهان چین گزارش شد و سازمان بهداشت جهانی شیوع آن را یک نگرانی بین المللی اعلام کرد. زنان باردار ازجمله گروه های پرخطری محسوب می شوند که ابتلا به COVID-19 می تواند سلامت آن ها را به خطر اندازد. ازآنجاکه این بیماری می تواند تاثیر مستقیمی بر میزان مرگ ومیر مادر و جنین داشته باشد، این مطالعه باهدف شناخت و ارزیابی بیشتر و دقیق تر عوارض بیماری کرونا در زنان باردار انجام گرفته است.

     مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری نقلی، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر Pubmed, SID, Magiran, Scopus, Web of Science و بدون محدودیت زمانی تا تاریخ اکتبر سال 2020 و با استفاده از کلیدواژه های بیماری کروناویروس 2019، حاملگی، زنان حامله و معادل انگلیسی آن ها انجام گرفت و با توجه به معیارهای ورود درنهایت 26 مقاله موردبررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که شایع ترین عوارض مادری و جنینی گزارش شده در زنان باردار مبتلا به COVID-19 شامل حوادث ترومبوتیک، سندروم دیسترس حاد تنفسی، استرس جنینی، زایمان زودرس، تب پس از زایمان، پارگی زودرس غشا، خونریزی واژینال و پره اکلامپسی بودند و شایع ترین تاثیر COVID-19 در زنان باردار بر سیستم های انعقادی، ایمونولوژیک و قلبی ریوی می باشد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ابتلای زنان باردار به COVID-19 می تواند شدت بیماری و عوارض آن را افزایش دهد و باعث به خطر افتادن سلامت مادر و جنین شود.

    کلیدواژگان: بارداری، زنان باردار، بیماری کرونا
  • سیران ابراهیمی، معصومه همتی مسلک پاک*، هیمن محمودفخه صفحات 942-955
    پیش زمینه و هدف

    بیماران مبتلا به دیابت با مشکلات جسمی و روانی متعددی مانند افسردگی، اضطراب، ناتوانی، کم تحرکی و چاقی روبه رو هستند که درنهایت منجر به کاهش شادکامی و کیفیت زندگی می گردد. درحالی که در آموزش مثبت اندیشی افراد تشویق می شوند با تجربیات مثبت و خوب خود، نقاط قوت زندگی و توانایی های بالقوه شان را بازشناسند و به نقش آن ها در افزایش و ارتقای احترام به خود و عزت نفس و بهبود زندگی شان آگاه تر شوند و شادکامی را موضوع اصلی روانشناسی مثبت گرا دانسته اند. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر خودکارآمدی بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان امام خمینی مهاباد در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی با روش نمونه گیری در دسترس که بر روی 60 نفر از بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان امام خمینی مهاباد که شرایط شرکت در مطالعه را داشتند در سال 1398 اجرا شد. نمونه ها به صورت در دسترس وارد مطالعه شدند، و سپس به روش تخصیص تصادفی سازی ساده در دو گروه 30 نفره مداخله و کنترل تخصیص داده شدند. در گروه مداخله جلسات آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر اساس محتوای مستخرج از منابع و کتاب های روانشناسی مثبت و همچنین مشاوره با اساتید و متخصصان در زمینه روانشناسی مثبت با ساختار هشت جلسه ای هر هفته دو جلسه و هر جلسه در 60-45 دقیقه انجام شد. اطلاعات با پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه سنجش خودکارآمدی درک شده بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 جمع آوری و به صورت پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 سنجش و مقایسه شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، تی زوجی و کای دو مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج آزمون آماری تی مستقل نشان داد که قبل از اجرای آموزش مهارت های مثبت اندیشی، میانگین نمره خودکارآمدی بین دو گروه کنترل و مداخله اختلاف معناداری نداشت (681/0p=). اما بعد از اجرای آموزش مهارت های مثبت اندیشی بین میانگین نمره خودکارآمدی دو گروه اختلاف معناداری وجود داشت (0001/0p=). نتایج آزمون t زوجی نشان داد که بین نمره میانگین خودکارآمدی بیماران قبل و بعد از مداخله درون گروه کنترل اختلاف معناداری مشاهده نشد (554/0=p). اما بین نمره خودکارآمدی بیماران قبل و بعد از مداخله درون گروه مداخله اختلاف معنادار بود (001/0=p).

    نتیجه گیری

    آموزش مهارت های مثبت اندیشی بر خودکارآمدی مبتلا به دیابت نوع 2 تاثیر مثبت را نشان داد بنابراین پیشنهاد می شود از این روش در افزایش خودکارآمدی بیماران مبتلا به 2 استفاده شود.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، آموزش مهارت های مثبت اندیشی، خودکارآمدی، دیابت نوع 2
  • ابراهیم نصیری، سارا شعبان زاد* صفحات 956-964
    پیش زمینه و هدف

    در اواخر سال 2019 یک سندرم حاد تنفسی که بر اثر کرونا ویروس 2 ایجاد شد، در ووهان چین به همه گیری منجر شد. شیوع این بیماری به طور قابل توجهی بالاتر از سایر بیماری های مسری است. تولید آیروسل در عمل های جراحی لاپاراسکوپی و آندوسکوپی و در هنگام استفاده از کوتر به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. در مواجهه با پاندمی کرونا کادر پزشکی تحت آسیب های جسمی و فشارهای روانی بیشتری قرار دارند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت کیفی از نوع پدیدارشناسی بر روی 14 مشارکت کننده از کارکنان اتاق عمل با نمونه گیری هدفمند تا اشباع کامل اطلاعات انجام شد. داده ها توسط مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار word ثبت گردید. گویه ها استخراج شد و از روش تحلیل محتوای کیفی کلایزی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    با تجزیه وتحلیل داده ها درون مایه اصلی با عنوان "شکوفایی و بروز عملکرد درخشان روانی عاطفی علمی" شامل سه زیر طبقه "تلاطم های ذهنی در مواجهه با بیماران مبتلا به کووید-19، به کارگیری تدابیر پیشگیرانه جهت مهار انتشار کووید-19، مشکلات و تاثیرات منفی پاندمی کووید-19 بر کارکنان اتاق عمل و مقابله با آن ها" استخراج گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به مخاطرات شغلی کارکنان اتاق عمل و فشار روانی به دلیل مواجهه با بیماران مبتلا به کووید-19 پیشنهاد می گردد برخورداری از مشاوره روانشناسی، تامین نیروی انسانی و امکانات رفاهی بیشتر برای کارکنان درمان بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: بیماری covid-19، کارکنان اتاق عمل، مطالعه کیفی
  • زهرا مولوی، اکرم قهرمانیان*، عاطفه الله بخشیان، محمد اصغری جعفر آبادی، نیلوفر ستارزاده، مصطفی قاسم پور، صمد غفاری صفحات 965-976
    پیش زمینه و هدف

    بیماری های قلبی عروقی اولین علت مرگ در جهان و ایران هستند. این بیماران از مشکلات متعدد جنسی رنج می برند. علایم فیزیولوژیکی در این بیماران و نیز اختلال عملکرد جنسی می تواند باعث اختلال در روابط فردی و کیفیت زندگی گردد. پژوهش حاضر باهدف تعیین وضعیت عملکرد جنسی در بیماران مبتلابه بیماری عروق کرونری انجام شد.

    مواد و روش کار

    در یک مطالعه توصیفی عملکرد جنسی بیماران مبتلا به اختلالات عروق کرونری در 253 بیمار بررسی شد. داده ها در کلینیک قلب بیمارستان شهید مدنی تبریز در شش ماهه اول سال 1397 جمع آوری شد. مشارکت کنندگان به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. داده های دموگرافیک و مرتبط با بیماری و درمان، با پرسشنامه دموگرافیک و داده های عملکرد جنسی در مردان و زنان به ترتیب با پرسشنامه استاندارد عملکرد جنسی مردان (MSHQ-Men Sexual Health Questionnaire) و پرسشنامه استاندارد شاخص عملکرد جنسی زنان (FSFI-Female Sexual Function Index) به روش مصاحبه جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    از 253 بیمار واردشده به مطالعه 5/54 درصد آنان مرد و بقیه زن بودند که میانگین ± انحراف معیار سنی آنان 65/6±99/51 بود. در مردان نمره کل عملکرد جنسی 90/.±46/53 از 80 بود. نمره بعد انزال (93/.± 28/24) بیشتر از بقیه ابعاد بود و ابعاد نعوظ (92/.±72/9) و رضایت (1±45/19) در وضعیت ضعیف تری بودند. نمره کل عملکرد جنسی زنان، 43/4±42/24 از 36 بود. زنان بیشترین نمره را در بعد درد (57/.±55/5) و کمترین نمره را در بعد میل جنسی (09/1±83/2) داشتند. با توجه به نمره کل پرسشنامه 4/74 درصد زنان عملکرد جنسی بدی داشتند. از کل زنان شرکت کننده در مطالعه، طبق خود اظهاری آن ها، 27 درصد در یک ماه گذشته عملکرد جنسی نداشتند. همچنین عملکرد جنسی با بعضی از مشخصات دموگرافیک و بیماری ازجمله سن، تحصیلات، وضعیت اقتصادی، کسر تخلیه ای، مدت زمان سپری شده از بیماری و سابقه انفارکتوس ارتباط معنی داری داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    عملکرد جنسی در این بیماران بخصوص در بیماران زن تحت تاثیر قرارگرفته است. مراقبین سلامت باید توجه بیشتر به مسایل جنسی این بیماران داشته باشند.

    کلیدواژگان: بیماران عروق کرونری، عملکرد جنسی، سابقه انفارکتوس
  • بهارک حیدری اقدم، علی خادمی*، رحیم زاهدی صفحات 977-985
    پیش زمینه و هدف

    بیماری دیابت از بیماری هایی است که جنبه خودمراقبتی در آن مهم است. ازاین رو شناسایی عواملی که رفتارهای خودمراقبتی را در بیماران دیابتی بهبود می بخشند دارای اهمیت است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی رفتارهای خود مراقبتی براساس شفقت به خود و کانون کنترل سلامت در بیماران مبتلا به دیابت بود.

     مواد و روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. حجم نمونه پژوهش حاضر 200 نفر از بیماران دیابتی مراجعه کننده به بیمارستان طالقانی تهران بود. روش نمونه گیری در دسترس بود و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های خودمراقبتی دیابت، پرسشنامه شفقت به خود و پرسشنامه کانون کنترل سلامت استفاده شد. در این پژوهش به منظور تحلیل داده ها از رگرسیون چندگانه استفاده شد. داده ها با استفاده از نسخه 22 نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد رفتارهای خودمراقبتی بیماران دیابتی را می توان با ترکیب خطی متغیرهای پیش بین، پیش بینی کرد. برای بررسی نقش پیش بینی مولفه های کانون کنترل سلامت و خودشفقت به خود از رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد. بر اساس نتایج متغیرهایی که وارد معادله رگرسیون شدند، مدل معناداری به دست دادند (01/0, p=<789/5F) و قادر به پیش بینی 8/17 درصد از تغییرات خود مراقبتی بود.

    نتیجه گیری

    باور افراد به اینکه چقدر می توانند بر پدیده ها و مشکلات خود کنترل داشته باشند و نیز اتخاذ رویکرد خود دلسوزانه نسبت به خود در مقابل مشکلات زندگی می تواند رفتارهای خود مراقبتی را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: رفتارهای خود مراقبتی، شفقت به خود، کانون کنترل سلامت، دیابت
  • علیرضا دیدارلو، زهرا سرخابی، ناصر شرفخانی* صفحات 986-994
    پیش‌ زمینه و هدف

    مصرف مقادیر مناسب میوه و سبزیجات در رژیم غذایی روزانه یکی از راهکارهای مهم پیشگیری از بیماری‌ها و ارتقای سطح سلامتی به‌ویژه در دوره نوجوانی است. هدف این مطالعه، بررسی و تبیین ابعاد روان‌شناختی مصرف میوه و سبزیجات با به‌کارگیری تیوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده در دانش‌آموزان دوره اول متوسطه بود.

    مواد و روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود که با مشارکت 416 نفر از دانش‌آموزان دوره اول متوسطه شهر خوی در سال 1398 انجام گرفت. نمونه‌گیری به روش خوشه‌ای چندمرحله‌ای بود. ابزار گردآوری داده‌های این مطالعه پرسش‌نامه‌ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک، سوالات مرتبط با سازه‌های تیوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده و سوالاتی در ارتباط با میزان مصرف میوه و سبزی در طول روز بود. داده‌ها با استفاده روش‌های آماری توصیفی و استنباطی (فراوانی، میانگین، انحراف معیار، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی) در نرم‌افزار spss با نسخه 22 تجزیه‌و‌تحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که میزان مصرف میوه و سبزی در بین دانش‌آموزان در حد نامطلوب برای سلامتی و به میزان مصرف میوه 41/0 واحد و سبزیجات 77/0 واحد جمعا 18/1 واحد در روز محاسبه شد. همچنین نتایج مطالعه نشان داد که از بین سازه‌های تیوری رفتار برنامه‌ریزی‌شده، سازه نگرش و کنترل رفتاری درک شده مهم‌ترین پیش‌بینی کننده قصد رفتار مصرف میوه و سبزیجات با واریانس تغییر 23 درصد در بین دانش‌آموزان بودند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج این مطالعه به‌واسطه به‌کارگیری توسط ارایه‌دهندگان خدمات سلامت در برنامه‌ریزی، طراحی مداخلات آموزشی و تعیین استراتژی‌های مناسب در جهت افزایش مصرف میوه و سبزی و به دنبال آن کنترل و پیشگیری از اضافه‌وزن و چاقی در کودکان، می‌تواند مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: مصرف میوه و سبزیجات، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، دانش آموزان، خوی
  • منصوره مکبریان *، حوریه دهقان پوری صفحات 995-1004
    پیش‌ زمینه و هدف

    مشارکت مردان در مراقبت‌های دوران بارداری، به‌منظور ارتقاء سلامت مادران و کودکان همواره موردتوجه نهادهای بین‌المللی بوده است. هدف از پژوهش حاضر تاثیر آموزش مشارکت پدران در مراقبت‌های حین بارداری بر اضطراب و دلبستگی مادر-جنین در زنان نخست باردار ناخواسته در شرایط بیماری کووید- 19 بود.

    مواد و روش کار

    جامعه پژوهش حاضر کلیه زنان بارداری اول ناخواسته مراجعه کننده به درمانگاه‌ زنان بیمارستان امیرالمومنین (ع) شهرستان سمنان بودند که با توجه به معیارهای پژوهش 60 نفر به‌صورت هدفمند انتخاب و به‌صورت تصادفی ساده (بر زدن کارت‌ها) به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. پدران و مادران گروه تجربی طی 8 جلسه 20 الی 30 دقیقه‌ای تحت آموزش‌های دوران بارداری توسط ماماها قرار گرفتند و زنان گروه کنترل همین آموزش‎ها را بدون حضور همسران سپری کردند. یک روز قبل از شروع و یک روز بعد از اتمام پژوهش، میزان اضطراب و دلبستگی مادر- جنین به ترتیب با پرسشنامه‌های اسپیلبرگر و کرانلی اندازه‌گیری شد

    یافته ها

    یافته‌های حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیره (مانکوا) در سطح معناداری 007/0 p≤نشان داد که زنان گروه تجربی نسبت به گروه کنترل پس از مداخله موردنظر، کاهش معناداری در میزان اضطراب و افزایش معناداری در میزان دلبستگی به جنین داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان گفت، مشارکت همسران در مراقبت‌های دوران بارداری می‎تواند به‌عنوان روشی موثر و درعین‌حال کم‌هزینه جهت کاهش اضطراب و بهبودی دلبستگی مادر به جنین در زنان نخست باردار در شرایط بارداری ناخواسته و بیماری کووید 19 که تواما اضطراب بارداری را مضاعف می‌سازد، به کار رود.

    کلیدواژگان: همسران، بارداری، اضطراب، دلبستگی، کووید- 19
|
  • Maryam Dafei, Shahnaz Mojahed, Tayebeh Shojaaddini Ardakani* Pages 920-932
    Background & Aim

    Pregnancy is a critical period with physical and psychological changes. Educating women by emphasizing that they and their husbands know enough about the changes during pregnancy will increase their psychological support. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of group-counseling in the presence of spouse and client-oriented, using Cognitive - behavioral approach during pregnancy on promoting postpartum mental health.

    Materials & Methods

    The present study is a clinical trial that was performed on 60 pregnant women (40 in the intervention groups, 20 in the control group) who were randomly assigned to the group counseling in the presence of spouses, client-oriented group therapy and the control group( each group: n=20) according to the inclusion criteria. Cognitive–behavioral group counseling was performed by the midwife and under the supervision of a psychologist. The counseling was performed for the intervention group in eight sessions, each session lasting 90 min, once a week and during the third trimester. The control group received routine care and a counseling session. Data collection tools were demographic information questionnaire and Depression–Anxiety–Stress Scale 21 which were completed before the intervention, immediately after the intervention, and on the 14th day after delivery in both groups. Data analysis was performed using statistical tests, independent t-test, paired T-test, and ANOVA.

    Results

    The results of this study showed that the mean scores of stress, anxiety, and depression in the three groups in the post intervention stage in the intervention group were significantly reduced compared to the control group(p<0.001). However, in terms of the difference in the effect of the intervention, no statistically significant difference was observed between the two methods of counseling (p> 0.05).

    Conclusion

    According to the research findings, cognitive–behavioral group counseling can be effective as an approach in improving the symptoms of stress, anxiety, and postpartum depression. Early identification of women with risk factors, designing educational interventions and early counseling can be effective in increasing the mental health of mothers in the postpartum period.

    Keywords: counseling, education, cognitive–behavioral, postpartum, mental health
  • Mohammad Saeed Kalantari Meybodi, Somayeh Alizadeh* Pages 933-941
    Background & Aims

    In December 2019, the COVID-19 was first reported in Wuhan, China, and the World Health Organization declared its outbreak an international concern. Pregnant women are among the high-risk groups that COVID-19 can have a significant impact on their health. Since COVID-19 can increase maternal and fetal mortality, this narrative review study was performed to evaluate the complications of COVID-19 in pregnant women.

    Materials & Methods

    This study reviews data from several reliable databases such as PubMed, SID, Magiran, Web of Science, and Scopus, without time limit until October 2020. The keywords included "Pregnancy", "Pregnant women", and "COVID-19". According to the inclusion criteria, finally, 26 articles were included in the study.

    Results

    In this study, most reported maternal and fetal complications in pregnant women with COVID-19 include thrombotic events, acute respiratory distress syndrome, fetal distress, preterm delivery, postpartum fever, PROM, vaginal bleeding, and preeclampsia. The most common effect of COVID-19 during pregnancy is on the coagulation, immune and cardiopulmonary systems, which is mostly due to the stimulation of the immune system. It can also affect the coagulation system and cause thrombotic events.

    Conclusion

    It seems that COVID-19 can increase the severity of the disease and its complications in pregnant women and threaten the health of the mother and fetus.

    Keywords: Pregnancy, Pregnant women, COVID-19
  • Sayran Ebrahimi, Masumeh Hemmati Maslakpak*, Heman Mahmoudfakhe Pages 942-955
    Background & Aim

    Patients with diabetes face a variety of physical and psychological problems, such as depression, anxiety, disability, sedentary lifestyle, and obesity, which ultimately lead to decreased happiness and quality of life. While in positive thinking training, people are encouraged to recognize their strengths in life and their potential abilities through their positive and good experiences, and to their role in increasing and promoting self-esteem and self-esteem and improvement. They have become more aware of their lives and have considered happiness to be the main subject of positivist psychology. Therefore, this study was conducted to determine the Effect of Positive Thinking Skills Training on Self-efficacy and Clinical Tests of Patients with Type 2 Diabetes Referring to Imam Khomeini Hospital of Mahabad, Iran in 2020.

    Materials & Methods

    The present study was a quasi-experimental study with available sampling method that was performed on 60 patients with type 2 diabetes referred to the diabetes clinic of Imam Khomeini Hospital in Mahabad who were eligible to participate in the study in 2016. Samples were entered into the study by convenience sampling, and then were randomly assigned to two groups of 30 intervention and control. In the intervention group, positive thinking skills training sessions based on the content extracted from the sources and books of positive psychology as well as consultation with professors and specialists in the field of positive psychology with an eight-session structure of each Two sessions per week and each session was performed in 60-45 minutes. Data were collected using demographic information questionnaire and perceived self-efficacy questionnaire of patients with type 2 diabetes and were assessed as pre-test and post-test using SPSS-22 software and significance level was less than 0.05. Data were analyzed using independent t-test, paired t-test and chi-square.

    Results

     The results of independent t-test showed that before the implementation of positive thinking skills training, the mean score of self-efficacy was not significantly different between the control and intervention groups (p = 0.681). But after the implementation of positive thinking skills training, there was a significant difference between the mean score of management self-efficacy between the two groups (p = 0.0001). The results of paired t-test showed that there was no significant difference between the mean scores of patientschr('39') self-efficacy before and after the intervention within the control group (p = 0.555). But there was a significant difference between patientschr('39') self-efficacy scores before and after the intervention within the intervention group (p = 0.001). Also, the results of paired t-test showed that before and after the intervention, there was no statistically significant difference in the mean scores of blood sugar, cholesterol, triglyceride and glycosylated hemoglobin within the intervention and control groups (p <0.05).

    Conclusion

     Positive thinking skills training has a positive effect on self-efficacy in type 2 diabetes, so it is recommended to use this method to increase self-efficacy in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Positive Thinking, Positive Thinking Skills Training, Self-Efficacy, Type 2 Diabetes
  • Ebrahim Nasiri, Sara Shabanzad* Pages 956-964
    Background & Aims

    In late 2019, an acute respiratory syndrome caused by Corona virus 2 led to an epidemic in Wuhan, China. The prevalence of this disease is significantly higher than other infectious diseases. Aerosol production is significantly increased during laparoscopic and endoscopic surgeries and when diathermy are used. In the face of a corona pandemic, medical staff are subject to more physical injury and stress.

    Materials & Methods

    This qualitative phenomenological study was performed on 14 participants of operating room staff with purposive sampling until complete saturation of information. Data were collected through semi-structured interviews and recorded using word software. The items were extracted and the colaizzi qualitative content analysis method was used to analyze the data.

    Results

    By analyzing the main theme of the data entitled "Prosperity and the emergence of brilliant psychological-emotional-scientific function" including three subcategories "mental turmoil in the face of patients with Covid-19, the application of preventive measures to Inhibition of Covid-19 release, problems and negative effects of Covid-19 pandemic on operating room staff and their response were extracted.

    Conclusion

    Due to the occupational hazards of operating room staff and stress in dealing patients with Covid-19, it is recommended to use psychological counseling, hiring complementary staff and more welfare facilities for treatment staff.

    Keywords: covid-19, operating room staff, qualitative study
  • Zahra Molavi, Akram Ghahramanian*, Atefeh Allahbakhshian, Mohammad Asghari Jafar Abadi, Niloofar Sattarzadeh, Mostafa Ghasempour, Samad Ghaffari Pages 965-976
    Background & Aims

    Cardiovascular disease is the leading cause of death worldwide as well as in Iran. These patients have a wide range of sexual problems. The purpose of this study was to determine the state of sex function in patients with coronary artery disease.

    Materials & Methods

    In a descriptive correlation study, sexual function among patients with coronary artery disease were examined in 253 patients. The data were collected at the Tabriz Shahid Madani Hospital cardiac clinic during the first six months of 1397. Participants were involved with the study using the convenience sampling method. Demographic and treatment-related data with a demographic questionnaire and sexual function data in men and women with standard male sexual function questionnaire (MSHQ-Men Sexual Health Questionnaire) and standard questionnaire of female sexual function index (FSFI-Female Sexual Function Index), respectively, were collected by interview. The data were analyzed using SPSS version 22.

    Results

    In this study, out of a total of 253 patients, 54.5% were men and the remaining were women and the average age was 51.99±6.65. According to the male sexual function survey, the total sexual function score was 53.46 ±90 out of 80. The rating of the ejaculation dimension was superior to other dimensions. The overall score for the female sexual function was 24.42 ±4.43 out of 36. Women reported the highest score for sexual pain (5.55±.57) and the lowest score for sexual desire (2.83± 1.09). The total score on the questionnaire indicated that 74.4 women had a poor sexual function. Among all women, 27% had no sexual function during the last month. Sexual function was also significantly associated with certain demographic and pathological characteristics such as age, level of education, economic status, Ejection fraction, length of illness, and history of infarction.

    Conclusion

    Sexual function in these patients, particularly in women, is severely affected. Health care providers should be more attention to the sexual problems of these patients.

    Keywords: Coronary artery disease, Sexual function, History of infarction
  • Baharak Heydari Aghdam, Ali Khademi*, Rahim Zahedi Pages 977-985
    Background & Aims

    Diabetes is one of the diseases in which the self-care aspect is important. Therefore, it is important to identify the factors that improve self-care behaviors in diabetic patients. The aim of this study was to predict self-care behaviors based on self-compassion and health locus of control in patients with diabetes.

    Materials & Methods

    The method of this study was descriptive and correctional. The sample size of this study included 200 diabetic patients referred to Taleghani Hospital in Tehran. Diabetes self-care questionnaire, self-compassion questionnaire, and health locus of control questionnaire were used for data collection. Multiple regression was used to analyze the data. Data were analyzed with SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that self-care behaviors of diabetic patients can be predicted by the linear combination of predictor variables. Multiple regression was used to investigate the predictive role of the components of health locus of control and self-compassion. Based on the results of the regression model, a significant model (F = 789.5 p <0.01) was obtained that was able to predict 17.8% of the changes in self-care.

    Conclusion

    Peoplechr('39')s beliefs in how much they can control their phenomena and problems, as well as adopting a self-compassionate approach to lifechr('39')s problems can predict self-care behaviors.

    Keywords: self-care behaviors, self-compassion, health locus of control, diabetes
  • Alireza Didarloo, Zahra Sorkhabi, Naser Sharafkhani * Pages 986-994
    Background & Aims

    Consumption of appropriate amounts of fruits and vegetables in the daily diet is one of the most important strategies to prevent disease and improve health, especially in adolescence.The purpose of this study was using the theory of planned behavior (TPB) to explain intent to consume fruits and vegetables among secondary school students.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical (cross-sectional) study was conducted on 416 secondary school students selected using multi-stage cluster sampling in the city of Khoy in 2019. Data collection instrument was a three-part questionnaire including students' characteristics; students' beliefs toward fruits and vegetables based on the TPB with; and the amount of daily consumption of fruits and vegetables. The collected data were analyzed using descriptive and analytical tests, Pearson’s correlation coefficient and linear regression in the SPSS (version 22.0).

    Results

    The results of this study showed that the consumption of fruits and vegetables among students was unfavorable for health and the consumption of fruits was 0.41 units and vegetables 0.77 units in total 1.18 units per day. In addition, the findings indicated that students' attitude and perceived behavioral control (P<0.001) had a statistically significant association with intent to consumption of fruits and vegetables, and those constructs explained 23% of variance of students' intention.

    Conclusion

    Among the variables related to the TPB, attitude and perceived behavioral control were effective factors on students' intention toward consumption of fruits and vegetables. Hence, by using the present findings, health care providers can plan, implement and evaluate suitable interventions to reduce the consumption of fruits and vegetables in students.

    Keywords: Consumption of Fruits, Vegetables, Theory of planned behavior, Students, Khoy
  • Mansoureh Mokaberian *, Hurieh Dehghanpouri Pages 995-1004
    Background & Aims

    The participation of men in prenatal care has always been the focus of international organizations to promote the health of mothers and children. The aim of the present study is to investigate the effect of fathers' participation in prenatal care on anxiety and maternal-fetal attachment in unwanted first pregnant women during Covid-19 Pandemic.

    Materials & Methods

    The population of the present study was all the unwanted first pregnant women who referred to the gynecology clinic of Amiralmo'menin Hospital in Semnan. According to the research criteria, 60 people were purposefully selected and by simple random sampling (cards shuffling) divided into experimental and control groups. The fathers and mothers of the experimental group underwent prenatal care training by midwives during 8 sessions of 20 - 30 minutes, and the women in the control group underwent the same training without the presence of their husbands. One day before and one day after the end of the research, anxiety and maternal-fetal attachment were measured by Spielberger and Cranley questionnaires, respectively.

    Results

    The results of the multivariate analysis of covariance indicated that after the intervention, women in the experimental group had a significant decrease in anxiety and a significant increase in fetal attachment compared to the control group (p≤0.007).

    Conclusion

    According to the present results, it can be said that the participation of father in prenatal care can be an effective and low-cost way to reduce anxiety and improve maternal-fetal attachment in first-time pregnant women in unwanted pregnancies and Covid-19 Pandemic Increases pregnancy anxiety, is used.

    Keywords: husbands, pregnancy, anxiety, attachment, Covid-19