فهرست مطالب

نشریه مطالعات روابط فرهنگی بین المللی
پیاپی 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن الویری* صفحات 1-18

    واقعیت تلخ رویاروییهایی درونی که امروزه جهان اسلام بدان دچار است، بسیاری از اندیشمندان را به چاره اندیشی واداشته است. گره گشایی از وضعیت موجود هیچ راهی جز گفتگو ندارد. این نوشتار پس از مروری بر مفهوم گفتگو و برخی ویژگیهای آن، با تکیه بر تجربه زیسته (Lived Experience) به اهمیت گفتگوی ایرانی عربی و زمینه های آماده برای موفقیت آن و قابلیت تعمیم الگوی این گفتگو برای همه دیگر انواع گفتگوها در امت اسلامی پرداخته است و سپس ضمن اشاره به برخی بایستگی های گفتگو، شناخت طرفین از یکدیگر را به صورت ویژه و به عنوان گام نخست برای گفتگو مورد بررسی قرار داده و پیشنهاد کرده است جریانهای فکری جهان عرب و ایران با تکیه بر پنج مولفه تبارشناسی، موقعیت، مبانی فکری و دینی، پایگاه اجتماعی و موضع گیری نسبت به مسایل اصلی امت اسلامی و از دو منظر خود و دیگری مورد شناسایی قرار گیرند. لازمه این کار تاسیس یک دبیرخانه در یکی از نهادهای مورد اعتماد اندیشمندان جهان اسلام است.

    کلیدواژگان: گفتگو، ایران، جهان عرب، امت اسلامی، روشنفکران، علمای اسلام
  • محمد خاقانی اصفهانی*، معصومه کارخانه صفحات 19-37
    در سال های اخیر تبلیغات گسترده ای درباره راه های برقراری صلح و هم زیستی مسالمت آمیز در سطح جهان شکل گرفته است در رویکردی بدبینانه به زندگی بشر، فعالیت هایی که دراین حوزه صورت می گیرد، ارزش چندانی ندارد. با این استدلال که اینگونه فعالیت ها از واقعیت امروزی گرایش های جهانی که همواره به کناره گیری از شر هشدار می دهد، و به " نزاع برای بقا" به عنوان یک اصل بیولوژیکی پای بند است، به دور است. در مقابل، یک دیدگاه خوش بینانه هم وجود دارد که همه ی افراد بشر را عضوی از یک خانواده می داند و همواره در پی کم کردن فاصله ها است؛ از این رو این مقاله پاسخ به این پرسش است که در نگرش اسلامی اصل، منشا و مبداء"گفتگو" چیست؟ در این مقاله به روش وصفی - تحلیلی بر امکان ارایه خوانش های مختلف حتی در یک دین ، مانند اسلام تاکید شده است. با علم به این که هریک از این خوانش های مختلف مسیر خود را یافته و بهره ی خود را از جریان های مختلف بشری و امیال اجتماعی خواهند برد . مصداق ها و شمولیت این رویکرد در رویداد های پیچیده جهانی به بوته ی آزمایش گذاشته شده، تا به بشر فرصتی دست دهد که کم کم بتواند بهترین راه را برای نزدیکی به آنچه که حق پنداشته می شود ، برگزیند.
    کلیدواژگان: گفتگوی تمدن ها، اختلاف ها و اشتراک ها، جهانی سازی فرهنگی، ارزش های انسانی
  • محمود واعظی* صفحات 39-71
    گفت وگو همزاد با آفرینش بشر در سرشت و طبیعت انسان تکوین یافته و جایگاه و اهمیت آن با رفعت و عظمت انسان پیوند ناگسستنی یافته است. انسان از گاهی که به سطحی از زندگی اجتماعی دست یافت و تنوع و اختلاف در دیدگاه ها و برداشت هایش نمایان شد در حقیقت پای به عرصه گفت وگو با دیگران گذاشت. در طول تاریخ، متفکران و اندیشمندان هرکدام از دریچه ای به این مهم پرداخته اند؛ اما وجه مشترک همه پژوهش ها جز ضرورت اصل گفت وگو در میان آحاد انسانی، نهادها و طبقات اجتماعی و در همه عرصه ها و موضوعات موردنیاز، نیست. قرآن کریم سرشار از بیان گونه های مختلف گفت وگو با روش ها و موضوعات متفاوت است و گفت وگو را نه برای گفت وگوی بلکه به صورت هدفمند و در راستای دستیابی به آرمان ها و اهداف و تعالی جامعه اسلامی مطرح می کند. با توجه به نظریات آینده پژوهان بزرگ جهان پیرامون پارادایم آینده جهانی"معنویت و فرهنگ" ضروری است تا ایران و جهان عرب با به کارگیری سنت قرانی گفت وگوهای هدفمند و سازنده و دوش به دوش هم در جهت تحقق تمدن بزرگ اسلامی و با به کارگیری سرمایه بزرگ معارف، مکارم و فضایل اخلاقی مورد سفارش قران کریم، بیش ازپیش مسیر این مهم را هموار سازند.
    کلیدواژگان: ایران و عرب، تمدن، گفت وگو
  • مسعود فکری* صفحات 73-88
    روابط انسانی از ضروری ترین مفاهیم پذیرفته شده میان افراد و جوامع بشری است. از میان این پیوند ها روابط فرهنگی، که در دامنه فرهنگ نقش آفرینی می کند، اهمیت بیش تری دارد. فرهنگ فارسی را باید اصطلاحی فراگیرتر از فرهنگ ایرانی بنامیم، زیرا براساس اوضاع تاریخی و دوره های زمانی ای که ایران پشت سر گذاشته و مرزهایی گسترده را در برگرفته و ساختارهای حکم رانی گوناگون و رخ دادهای چشم گیری را شاهد بوده است آثار همه این ها در فرهنگ فارسی هویدا شده است؛ این فرهنگ از جمله فرهنگ هایی است که دربردارنده عنصر نزدیکی به دیگر فرهنگ ها و پذیرش آن ها براساس مشترکات و تفاوت های خود است. روشن است که فرهنگ ها، به ویژه فرهنگ های هم جوار، تاثیرگذاری و تاثیرپذیری دوسویه ای دارند و هیچ فرهنگی از این قاعده مستثنا نیست، خواه فرهنگ عربی و خواه فرهنگ فارسی. بر همین اساس، در نوشتار حاضر درصددیم برخی عرصه های مشترک این دو فرهنگ برای ساختن زمینه تعامل با تکیه بر زیرساخت های پیشینی به دست آمده طی قرن ها را تبیین کنیم تا آن را زمینه مناسبی برای گام های آینده قرار دهیم. مسیله اصلی این پژوهش تبیین بایستگی و امکان پذیری روابط فرهنگی ایران و عرب براساس نقاط مشترک و ظرفیت های بالفعل یا بالقوه است. به منظور دست یابی به چنین هدفی باید پیشینه های تاریخی و اوضاع اکنون و کرانه های پیش رو را از جهت روابط فرهنگی میان دو جامعه عربی و ایرانی بررسی کنیم؛ هرچند طبقه بندی این پژوهش صرفا پرداختن به دوره های زمانی این روابط نیست؛ اگرچه طبقه بندی زمانی آن از جهت تاثیر آن در شفاف سازی موضوع بحث و پرده برداشتن از زوایای پنهان آن اهمیت دارد.
    کلیدواژگان: روابط فرهنگی، ایران، جهان عرب، ظرفیت ها
  • آیت فتحی کندوله*، الهام مریمی صفحات 89-100
    امروزه برخی از کشورهای خاورمیانه، که زیر لوای دین اسلام در حال رشد و توسعه اند، به علت ضعف اعتدال و عقلانیت در عملکردشان به پدیده افراطی گری در سنت، فرهنگ، و دین دچار شده اند. از این میان افراط گرایی دینی، بیش تر از هر چیز، نتیجه پدیدآمدن گروه هایی متصف به خروج از اعتدال و عقلانیت است که باعث شکل گیری تنش در سطح منطقه و خلق صورتی غیرواقعی از اسلام و جوامع اسلامی شده است. در این مقاله برآن ایم تا با روش توصیفی تحلیلی به این سوال پاسخ دهیم که چه مولفه هایی زمینه تضعیف عقلانیت و اعتدال و سرانجام بروز افکار و اعمال افراط گرایانه را در جوامع مسلمان فراهم کرده است؟ برای این مهم ضمن تعریف مفهوم اعتدال و عقلانیت و ارزش آن از نگاه قرآن، احادیث، و کلام بزرگان به بررسی مولفه های افراط گرایی می پردازیم. به نظر می رسد که برداشت سطحی از متون دینی، فقر و بی کاری، نابرابری های اجتماعی، رشد در محیط نامناسب، آلوده شدن فضای مجازی و ماهواره ای به تبلیغات نادرست، هم نشینی سوء هم سالان و تاثیرپذیری شان از یک دیگر، و تمرکز مذاهب بر اختلافات و دوری از اشتراکات از اصلی ترین عوامل خروج از عقلانیت و اعتدال در جوامع اسلامی است که به عملکردهای افراطی منجر می شود.
    کلیدواژگان: جوامع مسلمان، نبود اعتدال و عقلانیت، افراط گرایی، تاثیرپذیری
  • عباس اقبالی* صفحات 101-113
    روابط ایرانیان با عرب ها، که به دورانی دور یعنی عهد هخامنشی بازمی گردد، به دلیل هم جواری و بعد از ظهور اسلام و استقبال ایرانیان از آیین اسلام به اوج خود رسید و به تعامل بیش تر دو ملت انجامید. این روابط در زبان، فرهنگ، و رهاوردهای ادبی تاثیر گذاشت. نشانه های این تاثیر در یکی از نمادهای فرهنگی دو ملت یعنی ضرب المثل ها و کنایات رایج فرهنگ ایرانی و عربی تبلور یافته است. مقایسه ضرب المثل ها تبادلات فرهنگی و سطح تاثیرپذیری ها را نشان می دهد. در این مقاله با نگاهی به مبادلات زبانی دو ملت و جایگاه ضرب المثل ها در فرهنگ ایرانی و عربی، با روش استقرایی استنتاجی، به سراغ برخی مشترکات ضرب المثل های ایرانی و عربی می رویم و نقش آن ها را در شناخت قرابت این تمدن ها بررسی می کنیم. در این واکاوی درخواهیم یافت که برخی از ضرب المثل های عربی وام گرفته از زبان فارسی و برخی از ضرب المثل های فارسی نیز برگردانده از زبان عربی است. هم چنین بسیاری از ضرب المثل های هر دو زبان از یک سرچشمه است و این از تجارب همانند دو ملت حکایت می کند و بر مشترکات، روابط فرهنگی، و تعامل دو ملت دلالت دارد.
    کلیدواژگان: ضرب المثل ها، تعامل، عربی، فارسی، فرهنگ
  • طیبه امیریان*، فرامرز میرزایی صفحات 115-135
    «گفت وگو ی تمدن ها»، به منزله طرح اعتدالی و تفسیرکننده روابط بین الملل، بیان گر نقش مهم ارتباط میان ملت ها در تداوم تمدن ها و ترسیم آینده ای شکوفا در پیش برد اهداف صلح آمیز است. پیش نیاز فرایند گفت وگو ی حقیقی تمدن ها شناسایی ظرفیت های تمدن ها، احترام دوسویه، پذیرش جایگاه صاحبان آن ها، ویژگی های اصیل تمدنی آن ها، و گفت وگو از موضعی برابر است. بدیهی است که عرصه فرهنگ، با لایه های متعدد در تمدن های بزرگ، یکی از حوزه های عالی گفت وگو در پیش برد اعتدال و صلح جهانی است. دو تمدن بزرگ ایرانی و عربی، که دو شاخه تنومند تمدن اسلامی قلمداد می شوند، با پیشینه عظیم تاریخی و ظرفیت های فرهنگی پویایی که در آن ها جریان دارد، طبعا با تعامل و هم گرایی فرهنگی و بهره مندی از مواضع و اهداف فرهنگی مشترک و ازمیان برداشتن موانع ذهنی تاریخی و چالش های فرهنگی مانند جریان افراطی گری، نفوذ و رشد فرهنگ های غلط غربی، تفرقه افکنی های قومی مذهبی، افزایش برخی واگرایی هایی فرهنگی در جهت اعتدال فکری و فرهنگی در منطقه خاورمیانه و جهان، از مسیر دست یابی به سطح بالاتری از مدیریت روابط و گفت وگو های تمدنی و همکاری های فرهنگی، می توانند اقدامات مشترکی انجام دهند، که می توان آن را «گفت وگو ی فرهنگی تمدن ایرانی و اسلامی» نام نهاد. اجرایی کردن گفت وگو ی فرهنگی کارساز با به کارگیری سیاست های اعتدال گرایانه، مانند تشکیل کمیته های فرهنگی مشترک چندجانبه و طرح ریزی نقشه فرهنگی با اهداف و ارزش های مشترک از مجموع کشورهای عربی و ایران و بازتاب آن در عرصه جهانی، تحقق می یابد. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی درصدد پاسخ گویی به این سوال است که، با توجه به شناخت ضرورت گفت وگو ی فرهنگی تمدن ایرانی و عربی اسلامی، با چه روش هایی تعامل میان این دو تمدن افزایش می یابد. از جمله راه های تعامل می توان به هم افزایی فرهنگی، ترویج فرهنگ خودباوری، و استفاده از امکانات فرهنگی اشاره کرد. این مقاله سعی دارد با برشمردن فرصت های یک سان و کاربست راه کارهای فرهنگی در جهت سامان و بلوغ جامعه ای امیدوار با گسترش صلح، اعتدال، و دوستی در جهان گامی بردارد.
    کلیدواژگان: اعتدال، تمدن ایرانی، تمدن عربی اسلامی، فرهنگ، گفت وگو ی تمدن ها
|
  • Ali Adami*, Abdullah Moradi Pages 1-18

    The bitter fact of internal conflicts that the world of Islam is suffering from today has made the majority of thinkers to look for solutions. There is no way but dialogue to solve this complicated status quo. Following a review of the concept of dialogue and some of its specifications, this paper has employed “lived experience” to highlight the importance of Iranian-Arab dialogue and pave the way for its success in generalization of this pattern of dialogue into all other forms of dialogue in Islamic community. Then, pointing to some requirements and prerequisites of such a dialogue, in the first step, the paper has focused on mutual recognition of the two sides and proposed that the intellectual currents in Iran and the Arab world must be analyzed in view of the self and other through five factors of genealogy, situation, intellectual and religious fundamentals, social status and stance vis-à-vis major issues of the Islamic ummah. This needs establishment of a permanent secretariat at one of the institutes trustable to the Muslim thinkers in both Iran and the Arab world.

    Keywords: Dialogue, Iran, Arab world, Islamic umma, thinkers, Islamic scholars
  • Pages 19-37
    During the recent years, there has been vast propaganda on ways to establish peace and peaceful coexistence across the world. According to a pessimistic view on human life, the activities made in this regard are not that much valuable, given the fact that these activities are far away from the modern-day realities of world approaches that warn keeping distance from evil, and believes in the biological principle of “struggle for survival”. On the contrary, there is an optimistic approach that renders all human beings as members of a single family and always tries to alleviate the differences. This paper intends to provide an appropriate answer to the question of “What are the principles and origin of “dialogue” in Islamic attitude?” Using a descriptive-analytical method, in this paper we have placed emphasis on the possibility of making diversified interpretations – even in a religion like Islam – knowing that each interpretation will be able to proceed automatically and make its gains from various human movements and social desires. The examples and universality of this approach have been put on trial in the highly complicated world incidents to give humans a chance to pick the best way for proximity to what is believed to be “the right”.
    Keywords: Dialogue among civilization, differences, commonalities, cultural globalization, human values
  • Pages 39-71
    Dialogue has a history as long as the history of human being and it has been embedded in the nature or man. Its excellence and magnificence have an unbreakable link with human nature. Humans started dialogue with one another ever since he attained a level of social life and accordingly diversity and difference in opinions and in understandings appeared. In the course of history, various scientists and thinkers have studied this from various perspectives but the common point in the meantime is the need for dialogue among humans, social institutions and classes, in all fields and subjects needed. The Holy Quran highlights the status and authenticity of dialogue not only by the type, methods and subject matters, but also stressed on its form and purposeful and constructive content as an urgent and natural issue in order to facilitate the ideals, goals and excellence of Islamic community in various individual and groups levels. Since great experts of future studies consider the two main Islamic tenets of “spirituality and culture” as the two future paradigms of humanity, it is necessary for Iran and the Arab world to resort to the Quranic tradition of constructive and purposeful dialogues, in order to pave the ground for a civilized, cultural and spiritualistic society based on human capacities and capabilities. The principal question of this research paper deals with the status and role of constructive Quranic dialogues in the civilized society before Iran and the Arab world. The research method is library based.
    Keywords: Iran, Civilization, Arab, Dialogue
  • Pages 73-88
    Human relations are among the most vital concepts widely accepted by all walks of life in human societies. From among various such relations, cultural relations practiced in cultural fields, are very important. The Persian culture, that must be considered as a broader concept than the Iranian culture, encompasses historical conditions and epochs of time that Iran has put behind, covering vast borders and experiencing various government structures as well as eye-catching events. Signs of all these developments have been manifested in Persian culture. It is among the cultures that possesses elements for proximity to other cultures and admitting those cultures with all commonalities and differences. It is clear that cultures, particularly neighboring and closer cultures, have mutual influence on one another. There is no exception to this rule, be it a Western culture or a Persian one. On this basis, this paper intends to clarify some common points with these cultures to pave the ground for an interaction based on past infrastructures in the course of centuries in order to use it as an appropriate ground for future steps. The principal issue of this research paper is to clarify the need and possibility of cultural relations between Iran and the Arab world based on commonalities and practical or potential capacities. To realize such an objective, the historical background, current conditions, and the prospects shall be studied in view of cultural relations between Iranian and Arab communities. Although the categorization of this research paper is not merely based on studying the historical periods of these relations, it is however important in helping elucidation of the subject matter and in uncovering its hidden aspects.
    Keywords: Cultural Relations, Iran, Arab world, capacities
  • Pages 89-100
    Today, some Middle Eastern countries making their development under the banner of Islam, suffer extremism in traditions, culture and religion in their performance due to weakness in moderation and rationality. From among them, religious extremism – more than anything else-comes from the emergence of immoderate and irrational groups that stir up tensions and portray an unreal image of Islam and Islamic community to the world. In this paper, we intend to use a descriptive and analytical method to respond to the question of “What factors are behind the weakening of moderation and irrationality and the emergence of extremist thoughts and actions in Muslim communities?” To respond to this question, we have first provided definitions for moderation and rationality and continued with elaborating their values in view of the Holy Quran, in traditions and in the words of the elite religious scholars in order to review the factors behind extremism. It seems that a superficial understanding of religious texts, poverty and unemployment, social inequity, substandard living conditions, impression by bad publicity at virtual world and through satellite programs, keeping bad company and living under his/her influence, and concentration of the religions on differences rather than commonalities are among the major factors behind keeping distance from moderation and rationality in an Islamic society that leads to extremist acts and behaviors.
    Keywords: Muslim community, lack of moderation, rationality, Extremism
  • Pages 101-113
    The Iran-Arab relations, dating back to the far past, i.e. to the time of Achaemenid Empire, was based on the principle of good neighborliness. These relations rose to perfection with the advent of Islam and conversion of the Iranians to the new religion. Increased interactions between the two nations deeply affected language, culture and literary productions. An example of the mutual influence of the two nations could be the cultural symbols such as proverbs and sayings, manifested in both Persian and Arabic languages. A comparison of the two cultures and languages will show their cultural exchanges and the degree of impressionability from each other. In this paper, we will review linguistic exchanges and the importance of proverbs in Iranian and Arab cultures by using an inductive-deductive method. We have also studied some commonalities in Iranian-Arab proverbs and used them as cultural media for identifying commonalities in the two civilizations. It was understood through this survey that some Arab proverbs have their roots in Iranian culture and vice versa. Also, many of the proverbs have joint roots that depict the joint experience of the two nations as well as their cultural relations, commonalities, and interactions.
    Keywords: proverbs, Interaction, Arab, Persia, culture
  • Taebeh Amirian *, Faramarz Mirzaei Pages 115-135
    The “Dialogue among Civilizations” is a moderate plan for interpretation of international relations and a reason for the important role of communications among nations, sustainability of civilizations, and a bright future in realization of the peaceful goals. The process of real dialogue among civilizations is a prerequisite for identifying diversified capacities of civilizations, bilateral respect and respecting the status of the owners and special characteristics of their civilization, then initiating dialogue on an equal stance. Culture, with its various layers in big civilizations, is one of the best areas for dialogue in advancing moderation and world peace as well as in keeping the culture alive. Thanks to their vast historical background and dynamic cultural capacities, the two great Iranian and Arab civilizations – considered as the two great pillars of Islamic civilization – can have joint efforts and actions in terms of removing intellectual-historical obstacles, overcoming cultural challenges (such as extremism, infiltration of wrong Western cultures, ethnic and religious discords, the increase in cultural disintegration), through interaction, cultural integration and making optimal use of the cultural stances and commonalities. These efforts, aimed at intellectual and cultural interaction and moderation in the Middle East and the world, can be achieved through a higher level of management of civilizational relations and dialogues as well as cultural cooperation. The entirety of these efforts can be termed as “Cultural Dialogue between Iranian and Arab Civilizations”. Translating an efficient cultural dialogue into action will be realized by moderate policies and overseeing based on moderation such as establishing multilateral cultural committees, planning a cultural roadmap with joint values and goals from among the Arab nations and Iran and publicizing it in the world. Making use of a descriptive-analytical method, this paper intends to provide an answer to the question of “Given the importance of cultural dialogue between Iranian and Arab civilizations, what techniques of interaction can boost civilizational interaction between Iranian and Arab civilizations?” From among the most important solutions for interaction we can refer to cultural cooperation, promoting the culture of self-confidence, and making optimal use of cultural facilities. This paper tries to take a step toward reorganization and maturity of a society by listing equal opportunities and using cultural solutions in the hope of promoting peace, moderation and friendship in the world.
    Keywords: moderation, Iranian civilization, Arab civilization, culture, Dialogue among civilizations