فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات راهبردی زنان
پیاپی 88 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاله حسینی اکبرنژاد*، سوده آیت اللهی صفحات 7-31
    تعریف و مصادیق حق حریم خصوصی مورد اختلاف نظر است و این مسئله در مورد حق حریم خصوصی زنان قدری پیچیده تر نیز می باشد. در غرب، بر مبنای فردگرایی افراطی و تقدم حقوق و آزادی هی فردی، حریم خصوصی افراد با نگاهی مادی گرایانه پیوند خورده و در نتیجه نقش های خانوادگی مانند مادری تنزل یافته است. در حالی که در مبانی اسلامی برمبنای نیازمندی زن و مرد یه یکدیگر، خانواده و مصالح آن در اولویت قرار می گیرد و اخلاقیات محوراصلی شکل گیری روابط درون خانواده می گردد. لذا حریم زنان به گونه ای تعریف می شود که علیرغم حفظ شان انسانی و حریت وی، با مصالح عالیه خانواده در تعارض نباشد. در دهه های اخیر مباحث مهمی مانند ارتباط نقش های خانوادگی با حریم خصوصی زنان و یا حق تصمیم گیری زنان در امور مرتبط با خانواده از جمله باروری، در حوزه عمل و نظر، بسیار بوده اند. با توجه به آموزه های اسلامی و نقد سایر مکاتب، این مقاله به تبیین این مسئله مهم خواهد پرداخت که حریم خصوصی زنان در قلمرو خانواده و متناسب با کارکردهای آن چگونه تعریف و تعدیل می شود و حق تصمیم گیری ایشان در ضمن ایفای نقش های خانوادگی همچون مادری و همسری محترم شمرده خواهد شد.
    کلیدواژگان: حریم خصوصی، زنان، خانواده، تصمیم گیری، مادری
  • حکیمه رضایی نژاد*، مهین چناری صفحات 33-53

    بررسی آرای تربیتی و چگونگی پرورش فرزندان همواره از مباحث مطرح در نظام تعلیم و تربیت ادوار مختلف بوده است. در پژوهش حاضر تلاش شده است از دیدگاه دیگری به امر تربیت پرداخته شود، در این مطالعه بررسی آرای تربیتی و اخلاقی علامه طباطبایی (ره) در رابطه با جنسیت صورت گرفته است. روش تحقیق پیش رو از منظر هدف بنیادی و با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و گردآوری اطلاعات با مراجعه به منابع دست اول و روش کتابخانه ای صورت گرفته است. با جمع آوری و تحلیل اطلاعات در پایان پژوهش روشن گردید علامه طباطبایی(ره) قایل به برابری هر دو جنس در تربیت اخلاقی است و هر دو جنس را مکمل یکدیگر دانسته و اصول ثابتی را برای هر دو جنس مشخص می کند. ایشان در تربیت اخلاقی بیشتر نگاه جمعی دارد تا فردی، هرچند ایشان به تفاوت های فردی هم توجه داشته اند. علامه (ره) می فرماید: علت قوامیت، وجود فضیلتی در مردان است و تاکید دارد این فضیلت استعدادی خاص بوده که بر اساس آن حیات دنیوی، یعنی امور ناظر به معاش، به بهترین نحو نظم یابد و نباید آن را ارزش معنوی که در تقرب به خداوند تاثیر گذار است، شمرد.

    کلیدواژگان: علامه طباطبایی (ره)، تربیت اخلاقی، جنسیت
  • علی محمدیان، بتول سلحشور* صفحات 55-74

    در فقه امامیه، مشروعیت شهادت فرع، امری قطعی است؛ لکن در خصوص برخی جوانب این موضوع، اختلاف نظرهایی وجود دارد؛ از جمله موارد اختلافی، اعتبار شهادت زنان در شهادت فرع می باشد. مشهور قایل به عدم جواز شهادت فرع زنان شده اند و در مقابل، برخی فقها قایل به اعتبار آن در مواضعی که مشهودبه اصلی از مصادیقی مانند دیون است که شهادت اصل زنان در آنها پذیرفته می شود، شده اند. در نوشتار حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی، پس از ذکر مستندات قول مشهور و قول مخالف، تبیین شده است که هیچ یک از ادله دو دیدگاه، توان اثبات مدعی علیه را نداشته و در خصوص شهادت فرع زنان باید به اصل رجوع کرد که با توجه به عمومات و اطلاقات اعتبار بینه و ادله دیگر، اصل بر جواز شهادت زنان است و با عنایت به عدم وجود دلیل معتبر بر خروج شهادت فرع زنان از این اصل، این شهادت امری جایز است.

    کلیدواژگان: شهادت زنان، شهادت بر شهادت، شاهد اصل، شاهد فرع
  • معصومه مظاهری* صفحات 75-96

    بیماری هایی که قدرت سرایت بالایی دارند همانطور که تمام ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر قرار می دهد، بر روابط حقوقی میان افراد نیز تاثیر به سزایی گذاشته و با برخی حقوق و تکالیف تعارض هایی را ایجاد کرده است. قواعد حل تعارض میان ضرر رساندن به خود و اضرار به دیگری اقتضا می کند که ترک قرنطینه (به عنوان موثرترین راهکار کنترل بیماری در جامعه) برای فرد مبتلا به چنین بیماری هایی به دلیل تقدم مصالح و سلامت جامعه بر فرد حرام باشد. از سوی دیگر با نگاه تکلیف مدارانه به حضانت، وجوب حضانت کودک مبتلا به این بیماری برای والدینی که افراد پرخطر محسوب می شوند، به دلیل حکومت قاعده لاضرر برداشته می شود؛ ولی با لحاظ ماهیت حق مدارانه حضانت و اطلاقات ادله ایثار ممکن است نتوان حکم به حرمت نگهداری از کودک داد. در نقطه ی مقابل نیز اگر والدین مبتلا به این بیماری شدند و کودک در معرض خطر این بیماری قرار گرفت، قاعده لاضرر اقتضا می کند جهت حفظ سلامتی کودک، تا زمان سلامتی والدین، حضانت از آنان سلب شود. همچنین به دلیل حکومت قاعده لاضرر بر ادله ی اولیه وظیفه ی وجوب نفقه از عهده ی زوج بیمار ساقط است و نهادهای حمایتی حکومت باید شرایط رفاهی فرد مبتلا به این بیماری را فراهم کند یا مشاغلی که ملازمه با ترک قرنطینه ندارد، فراهم کند

    کلیدواژگان: لاضرر، تعارض ضررین، تزاحم، حضانت، نفقه
  • حمید ستوده*، ابوالقاسم مقیمی حاجی صفحات 97-119
    در این مقاله با بررسی مبانی فقهی ماده واحده سقط درمانی، با روش تحلیلی - توصیفی نشان داده که نظام تقنینی کشور، با توجه به جوانب فرهنگی- اجتماعی این موضوع، اشکالات فقهی این ماده واحده، و به خصوص در بعد سیاست های جمعیتی، نیازمند بازکاوی برای ساماندهی مسئله سقط جنین در جامعه می باشد تا از این رهگذر، موجبات افزایش سقط های غیر قانونی، فراهم نشود. از این رو، هدف پژوهش حاضر آن است که روشن نماید بسیاری از بیماری ها و نواقص جنینی که در اندیکاسیون های پزشکی، ملاک حرج شناخته شده قابل درمان است و یا برخی همانند کوتولگی اساسا یک ویژگی است نه یک بیماری که موجب حرج باشد و نیز با توجه به لزوم احراز قطعی حرج در فتاوا و احتمالات خطای تشخیصی در پاره ای از شیوه های غربالگری نمی توان همه این موارد را در سقط درمانی، مصداق حرج قطعی قبل از ولوج روح دانست؛ به ویژه آنکه ملاک حرج شخصی است و نسبت به توان تحمل مادران نیز متفاوت است و نمی توان برای همه مصادیق، یک ضابطه کلی تنظیم کرد و باید به موارد مسلم، روشن و قدر متیقن از دشواری غیر قابل تحمل در نگهداری کودک توجه کرد و روش آن نیز نه در تکثیر روزانه اندیکاسون های پزشکی به عنوان مصادیق جدید حرج است؛ زیرا سقط جنین به قدری در نزد شارع مقدس، مذموم و ناپسند است که حتی استناد به موارد حرجی نیز چه بسا قبح این عمل و مفسده آن را بر ندارد و لذا باید فقط از باب ناچاری و اضطرار انجام شود. بنابراین باید این موارد بسیار محدود شود و همراه با تشکیل جلسات کارشناسی دقیق برای هر یک از زنان باردار متقاضی باشد که مبتلا به این وضعیت شده اند تا به صورت موردی، میزان اختلال جنین و توانایی هر مادر در نگهداری وی احراز گردد و در صورتی که شرایط استناد به حرج که به صورت مفصل بیان شده، محرز نگردد، اصل اولی حرمت اسقاط جنین، حاکم خواهد بود و پزشک خطاکار مسیول عواقب این کار می باشد.
    کلیدواژگان: نفی حرج، سقط درمانی، فقه، خط مشی گذاری، قانون
  • محمد اسحاقی*، فریبا حاجی علی، زینب نفر صفحات 121-142
    انصاف یک اصل و فضیلت اخلاقی- نفسانی است که برگرفته از وجدان و عقل آدمی می باشد و در نگاه کارکردی خصلتی حق طلبانه است که در جهت ادای حقوق حرکت می کند. به خاطر همین خصلت، اجرای انصاف و عدالت از اهداف مهم هر نظام حقوقی است، به گونه ای که برای ماندگاری و استحکام یک جامعه سالم، حق مدار و عدالت محور، احقاق حقوق افراد به دور از هرگونه ظلم و بدون رعایت انصاف ممکن نیست. رویکرد فقها نسبت به عنوان انصاف متفاوت است؛ برخی اشاره ای به این موضوع در کلمات خود نداشتند؛ برخی دیگر به طور ضمنی به آن پرداخته و گاهی با عناوین دیگری مثل عدالت، قاعده انصاف و... خلط شده است. از این رو تبیین مصادیقی در زمینه خانواده از منظر فقها، برای شناخت بهتر و دقیق تر ماهیت انصاف و تفکیک آن با عناوین دیگر ضروری است. در این پژوهش مصادیق و کاربرد انصاف در فقه خانواده در ابواب مختلف فقهی بررسی کرده و دریافتیم که اجرای قوانین بر مبنای عدالت در برخی موارد خشک و غیرمنعطف است. در حالی که با توجه به اوضاع، شرایط و احوال مختلف، برای احقاق حقوق افراد و دستیابی به اهداف والای الهی و انسانی به عنصر انعطاف پذیری چون "انصاف" نیاز است. در نتیجه پس از شناخت جایگاه انصاف به تعریف دقیق تری از ماهیت و حقیقت انصاف و تفاوت آن با مفاهیمی چون عدالت دست یافتیم.
    کلیدواژگان: انصاف، انصاف و قانون، کارکردها و کاربردهای انصاف، عدالت، حقوق خانواده، رای منصفانه، فقه خانواده
  • حوریه حسینی اکبرنژاد صفحات 143-171

    ارزش‌گذاری مشاغل مراقبتی و خانگی زنان یکی از موضوعات مطرح در رویه ی اخیر نهادهای بین المللی است. از منظر نهادهای بین المللی این مسئله ارتباط تنگاتنگی با برابری جنسیتی و برخورداری زنان و دختران از حقوق بشر و مقابله با فقر و نابرابری دارد. راهکار نهادهای بین المللی متضمن تنزل و درنهایت محو نقش مادری و مقابله با اشتغال زنان به خانه داری و جایگزینی آن‌ها از طریق واگذاری به بخش عمومی و تمهید اشتغال درآمدزا و تمام‌وقت برای زنان است. درحالی‌که در الگوی مطلوب در نظام اسلامی، زن محور و ستون اصلی خانواده است و دو وظیفه ی مهم مادری و همسری را بر عهده دارد که ایفای مطلوب آن در نقش خانه داری متبلور می شود و تحقق کامل آن منوط به فراهم شدن الزامات و احقاق حقوق، ازجمله در حوزه ی مالی است که بر عهده ی همسر و دولت قرار دارد. در این مقاله، ارزش گذاری کار خانگی زنان، در رویه ی نهادهای بین‌المللی و تعالیم اسلامی بررسی تطبیقی شده است.تمایز و تعارض راهبردهای اجرایی و عملیاتی در دو نظام مذکور مشهود است. نکته ی بسیار مهم، توجه به این مقوله ی مهم در نظام حقوق داخلی از منظر تعالیم اسلامی و ضرورت رفع خلاهای قانونی موجود در جهت احقاق حقوق زنان خانه دار و ارج نهادن به نقش مادری است که مستلزم نقش آفرینی موثر شوهر و نیز پشتیبانی همه جانبه ی دولت است.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، کار خانگی، اجرت المثل، خانواده، مادری
|
  • Haleh Hosseini Akbarnejad *, Soodeh Ayatollahi Pages 7-31
    Definitions and examples of the privacy based on different principles are disputed and the issue of women's privacy is even more complicated. In the West, women's privacy is influenced by liberal and feminist teachings. Accordingly, individualism in the family environment causes family ties to be based solely on personal interests and so privacy is linked to a materialistic view, and as a result, family roles such as motherhood have declined. While in Islamic principles, based on the needs of each other, the family and its interests are given priority and ethics becomes the main axis of the formation of relationships within the family. Therefore, women's privacy is defined in such a way that in spite of preserving her human dignity and freedom, it is not in conflict with the higher interests of the family. In recent decades, important issues such as the relationship between family roles and women's privacy or women's right to decide on family-related matters, including reproduction, have been very challenging in practice and opinion, which is explained and analyzed in this article.
    Keywords: “privacy”, “Women”, “Family”, “Decision making”, “motherhood”
  • Hakemeh Rezaeinegad *, Mahin Chenari Pages 33-53

    The study of educational opinions and how to raise children has always been one of the topics in the education system of different periods. In the present study, an attempt has been made to deal with education from another perspective. In this study, the educational and moral views of Allameh Tabatabaei (RA) regarding gender have been studied. The method of the present research has been done from the perspective of the basic purpose and with a descriptive-analytical method, and the information has been collected by referring to first-hand sources and the library method. By collecting and analyzing information at the end of the research, it became clear that Allameh Tabatabaei (RA) believes in the equality of both sexes in moral education and considers both sexes as complementary to each other and defines fixed principles for both sexes. In moral education, he has a collective view rather than an individual one, although he has also paid attention to individual differences. Allameh (RA) says: The cause of solidity is the existence of virtue in men and emphasizes that this virtue is a special talent according to which worldly life, ie matters related to livelihood, is best organized and should not be considered a spiritual value that in Proximity to God is effective, he said.

    Keywords: Allameh Tabatabaei, Moral education, Gender
  • Ali Mohammadian, Batool Salahshor * Pages 55-74

    In Islamic jurisprudence, the legitimacy of the testimony of a branch, which means testimony on martyrdom, is a definite matter; However, there are differences of opinion among the jurists regarding some aspects of this issue; Among the disputes is the validity of women's testimony in sub-testimony. Famous people have considered the impermissibility of women's martyrdom over another's martyrdom, and on the contrary, some jurists, led by Sheikh Tusi and Allameh, believe in the validity of women's martyrdom in positions that are evident from the main examples. It is like a debt in which the testimony of the original women is accepted. In the present article, after examining and searching the documents of the famous and opposite quotations, it is explained that none of the arguments of the two views, whose main argument was based on consensus and narrations on the subject of martyrdom, can prove the claim against Regarding the testimony of women, it is necessary to refer to the principle that according to the generalities and applications of the influence and validity of evidence, the principle is permissible for women to testify, and considering the lack of valid reason for leaving the testimony of women from this principle, Contrary to popular belief, women's testimony is permissible.

    Keywords: Women's Testimony, testimony on testimony, main witness, sub-witness
  • Masoomeh Mazaheri * Pages 75-96

    Diseases that have high potency has affected the different aspects of human lives. The issues rising from this virus are also disturbing legal relationships, and in some cases cause conflicts between rights and commitments. Due to the importance of the health of the people, and the importance of the society’s interest, Islamic law requires the infected person to quarantine himself, as one of the best way to stop the spread of the virus so that he would not put others on risk of infection. Rules of custody necessitates parents to take care of their children in any circumstances, but if parents are classified as high risk people, that means if they are infected it may lead to death, “No-harm Rule” would discharge the duty of custody, so it’s not obligatory (Wajib) to take care of the infected child anymore. Even though the specifications of custody and absoluteness of its reasons make it impossible to consider taking care of infected child as forbidden (Haram). On the other hand, if any of parents get infected, “No-harm Rule” consider the value of health of the child so it would dismiss the custody. “No-harm Rule” also exclude the infected man from duties on alimony, since this duty may require him to break the quarantine, and it’s causing extra risk of infection in the society. In this situation it’s governor’s obligation to support him by providing financial assistances or offering part time jobs that are compatible with quarantine.

    Keywords: No-harm rule, Conflict of Harms, Contention, alimony
  • Hamid Sotoudeh *, Abolgadem Moghimihaji Pages 97-119
    In this article, by examining the jurisprudential principles of the single article of abortion therapy, by analytical-descriptive method, it has been shown that the legislative policy system, considering the socio-cultural aspects of this issue and especially in the field of population policies, needs to be reviewed to organize abortion in society. In order not to increase illegal abortions in this way. Therefore, the aim of the present study is to clarify that many fetal diseases and defects that are known in medical indications as a criterion of discomfort have different spectrum, stages and degrees, and some of these children have unusual and severe disorders after birth. They are not behaviors whose maintenance has caused annoyance to parents, and also due to the possibility of diagnostic error in some of the tests and screening methods, not all of these cases can be considered as embarrassment in medical abortion; In particular, it is a criterion of personal embarrassment and is different from mothers' tolerance, and it is not possible to set a general rule for all cases. It is not in the daily reproduction of medical indications as new examples of embarrassment that contradicts the spirit of the rule of denial of embarrassment, but requires careful expert meetings for pregnant women applicants who have suffered from this condition. His care should be achieved.
    Keywords: Denial of embarrassment, medical abortion, Jurisprudence, Policy-making, Law
  • Mohammad Eshaghi *, Fariba Haji Ali, Zainab Nafar Pages 121-142
    Fairness is a moral-sensual principle and virtue that is derived from human conscience and intellect and is a functionalist right that moves towards the administration of rights. Due to this nature, the implementation of fairness and justice is one of the important goals of any legal system, so that for the survival and strength of a healthy, right-oriented and justice-oriented society, it is not possible to realize the rights of individuals away from any oppression and without observing justice. The jurists' approach to justice is different; Some did not mention this in their words; Others have dealt with it implicitly and sometimes it has been confused with other topics such as justice, the rule of justice, and so on. Therefore, explaining examples in the field of family from the perspective of jurists is necessary to better and more accurately understand the nature of justice and distinguish it from other topics. In this study, we examined the examples and application of fairness in family jurisprudence in different chapters of jurisprudence and found that the implementation of laws based on justice in some cases is dry and inflexible. While according to different situations, circumstances and circumstances, to realize the rights of individuals and achieve high divine and human goals, an element of flexibility such as "fairness" is needed. As a result, after recognizing the status of justice, we came to a more accurate definition of the nature and truth of justice and its difference from concepts such as justice.
    Keywords: Fairness, Justice, examples, Application, family jurisprudence
  • Hoorieh Hosseini Akbarnejad * Pages 143-171

    The valuation of women's unpaid care and domestic work is one of the topics in the recent practice of international institutions. This issue is closely related to gender equality and the enjoyment of human rights by women and girls, and the fight against poverty and inequality. The solution offered by the international institutions in this regard, ensures the reduction and eventual elimination of the role of motherhood and counteracting the employment of women in domestic work and replacing them by transferring women to the public sector and providing paid and full-time employment for women. While in the desired model in the Islamic system, woman as the main axis and pillar of the family, has two important duties of motherhood and as a wife that its optimal performance is crystallized in the role of housewife and its full realization depends on the provision of specific requirements and conditions, including in the financial field, which is the responsibility of the spouse and the government. In this article, the evaluation of women's domestic work in the practice of international institutions and Islamic teachings will be comparatively examined, as a result of which, the distinction and conflict of executive and operational strategies in the two systems is evident. It is very important to pay attention to this important issue in the domestic legal system from the perspective of Islamic teachings and the need to fill the legal gaps in order to realize the rights of housewives and respect the role of motherhood.

    Keywords: Valuation, Domestic Work, Remuneration, Family, Motherhood