فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 89، تابستان 1399)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 89، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هوشنگ گراوند*، علی دلاور صفحات 1-39

    هدف پژوهش حاضر انجام فرامطالعه پیرامون پژوهش های صورت گرفته در رابطه با سرقت در طول سال های 85 تا 96 در کلانشهر تهران و راهکارهای مقابله با آن می باشد. 10 مطالعه در حوزه وقوع سرقت شناسایی شد. نتایج قسمت فرانظری و فراروش نشان دادند که پژوهش های صورت گرفته در زمینه موضوع پژوهش بجزء در موارد (مدل تحلیلی مستخرج از چارچوب نظری و بررسی پیشینه، آزمون مقدماتی وسیله اندازه گیری، تعریف عملیاتی، سنجش پایایی و روایی، ذکر محدودیت و موانع پژوهشی و ملاحظات اخلاقی) در حد نسبتا مطلوبی قرار دارند و همچنین نتایج قسمت فراتحلیل نشان داد که شاخص اندازه اثر ترکیبی r در حوزه ی عوامل موثر بر وقوع سرقت در مدل ثابت 438/0 و تصادفی 414/0 که با توجه به معیار کوهن میزان اندازه اثر، زیاد بود. اما در بررسی جداگانه، در حوزه ی عوامل موثر بر وقوع سرقت اندازه اثر مقوله عوامل فردی بیشتر از مقوله های عوامل خانوادگی و فرهنگی- اجتماعی بود.نتایج آزمون رگرسیون ایگر، آزمون N ایمن از خطا، آزمون اصلاح و برازش دوال و توییدی و نمودار قیفی، حاکی از عدم سوگیری انتشار در نمونه فراتحلیل بود. با توجه به ناهمگنی در مطالعات، تحلیل تعدیل کننده ها صورت گرفت که بیانگر تاثیر تعدیل کننده ی سال انجام و روش نمونه گیری بود.

    کلیدواژگان: فرامطالعه، فرانظری، فراروش، فراتحلیل، سرقت، کلانشهر تهران
  • محمدعلی فاطمی نیا، ستار پروین*، علی اصغر درویشی فرد صفحات 41-69

    قمار یکی از فعالیت هایی است که از دیرباز وسیله ای برای سرگرمی بشر بوده و در همه فرهنگ ها نمود داشته است. هدف اصلی تحقیق حاضر شناسایی گونه های قمار و  آسیب های اجتماعی مرتبط با آن در سطح محله ای است. به طور کلی می توان نظریات قمار را به دو دسته تقسیم نمود. یک دسته نظریه هایی که سعی در فهم فرایند قمار دارند و دیگر، نظریه هایی که قمار را یک آسیب اجتماعی می دانند و تلاش دارند تا مسایل مرتبط با آن را شناسایی کنند. رویکرد دوم مبنای چارچوب مفهومی این پژوهش می باشد. به منظور دست یابی به هدف اصلی تحقیق، از روش کیفی (مردم نگاری) و تکنیک مشاهده و مصاحبه عمیق  استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه قماربازان محله هرندی در منطقه 12 شهر تهران می باشد. حجم نمونه برابر با 30 نفر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تماتیک یا تحلیل مضمون استفاده شد. یافته ها نشان می دهد از لحاظ گونه شناسی می توان قماربازی را در محله هرندی به دو دسته قمار خیابانی و قمار سازمان یافته تقسیم بندی کرد. بعلاوه بر اساس یافته های پژوهش، قمارآمیخته با مسایلی چون اعتیاد، خرید و فروش مواد، خشونت، ازهم گسیختگی خانواده، ازدست دادن شغل، سرقت، طرداجتماعی و بی خانمانی است. بنابراین قمار را نباید یک آسیب  اجتماعی واحد تلقی نمود بلکه باید آن را مسئله ای اجتماعی دانست که دامنه پیامدهای آن نه تنها در سطح فردی و خانوادگی وجود دارد،  بلکه به سطح محلی اجتماعی نیز تسری پیدا می کند.

    کلیدواژگان: محلات شهری، مسئله ی قمار، محله هرندی، آسیب های اجتماعی، تهران
  • محسن نیازی، اسماعیل مزروعی نصرآبادی، شیوا آقابزرگی زاده* صفحات 71-102

    خانواده اساسی ترین نهاد اجتماعی است که وظیفه ی انتقال ارزش های جامعه به افراد را داراست. در دهه های اخیر تغییر در حوزه های مختلف جامعه خانواده را تحت تاثیر قرار داده است. لذا آینده ای متفاوت و نامعلوم در انتظار خانواده است که موجب هراس اجتماعی شده است. با توجه به خلا تحقیقاتی در این زمینه، هدف تحقیق حاضر آینده پژوهی تغییر ارزش های خانواده است که تاکنون در ایران انجام نشده است، لذا به لحاظ موضوعی و رویکرد حاکم بر آن نوآورانه به حساب می آید. جامعه آماری تحقیق خبرگان حوزه ی جامعه شناسی و مطالعات فرهنگی بودند. حجم نمونه 17 نفر و ابزار گردآوری داده ها مصاحبه بود. بعد از پیاده سازی مصاحبه ها به کمک روش تحلیل تماتیک، تم های اصلی و فرعی مصاحبه ها استخراج گردیده و سپس با کاربست تحلیل لایه ای علی، مولفه ها و ابعاد آن ها در 4 سطح لیتانی، علل اجتماعی، گفتمان و اسطوره شناسایی شدند. استعاره/ اسطوره هایی که از آینده پژوهی ارزش های خانواده در ایران در تحقیق حاضر به دست آمد عبارت اند از: پاییز، فقط خودم، خانه به مثابه خوابگاه.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، ارزش های خانواده، نوسازی، تحلیل لایه ای علی، خانواده
  • سید سعید حسن زاده*، محمودرضا رهبرقاضی، مهناز گودرزی صفحات 103-124

    بررسی نگرش سیاسی شهروندان مساله ای است که در جامعه ما از جایگاه خاصی برخوردار است؛ چراکه نگرش ها مقدمه شکل گیری رفتارها و کنش های اجتماعی افراد هستند. در این راستا، یکی از عواملی که به نظر می رسد می تواند بر روی ترجیحات و نگرش سیاسی شهروندان در موقع انتخابات تاثیر گذارد، بنیان های اخلاقی هستند. در این راستا، این پژوهش سعی دارد تا با استفاده از نظریه (Haidt, 2001) در مورد بنیان های اخلاقی به تاثیر چنین بنیان هایی بر روی جهت گیری های سیاسی شهروندان بپردازد. جامعه آماری این پژوهش شامل شهروندان شهر اصفهان در بهار سال 1396 می باشد که به روش نمونه گیری خوشه ای 599 نفر از آنان به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و با روش پیمایش موردمطالعه قرار گرفتند. در این راستا، نتایج پژوهش نشان می دهد درحالی که ارزش های اقتدار و تقدس باعث گرایش شهروندان به گروه های سیاسی اصول گرا می گردد اما افزایش نمرات ارزش اخلاقی انصاف و عدالت منجر به گرایش افراد به سمت اصلاح طلبی شده است. سرانجام نتایج پژوهش حاکی از آن است که برخلاف ادبیات نظری، ارزش های مراقبت و وفاداری تاثیر معنی داری بر روی نوع ترجیح سیاسی شهروندان نداشته است.

    کلیدواژگان: مراقبت، انصاف، وفاداری به گروه، ترجیح سیاسی
  • آمنه اخلاقی، علی یوسفی*، احمدرضا اصغرپور ماسوله صفحات 125-154

    فساد، یک ویژگی ساختاری در خرده نظام اقتصادی و سیاسی جامعه ی افغانستان است. یک ویژگی ساختاری، خصلت الزام آوری دارد؛ بنابراین قابل انتظار است که مهاجر بازگشته از ایران، با قرار گرفتن در ساختار فساد موجود، با فشار آن روبرو شده و در چارچوب آن دست به کنش فساد بزند. سوال تحقیق حاضر چگونگی رخداد این فرایند است. به این منظور، از روش تحقیق مطالعه ی موردی واحد ابزاری استفاده شده است و یک نمونه ی مثالی از این فرایند موردبررسی روایتی قرار گرفته است. داده ها برآمده از 17 مصاحبه هستند که یکی از آن ها با موردمطالعه انجام شده است. تفسیر داده ها در چارچوب مفهومی برآمده از نظریه های دولت غارتگر، حک شدگی و قدرت پیوندهای ضعیف انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که اطلاعات شغلی به دست آمده از پیوندهای ضعیف، زمانی به احراز موفق شغل منجر می شود که با حمایت پیوندهای قوی همراه شود. فرد در ابتدا ممکن است به روند قانونی استخدام روی آورد اما مواجهه با فساد، او را به استفاده از حمایت پیوندهای قوی و توجیه فساد متقاعد می کند. در ادامه، استخدام با ورود به شبکه ی فساد، فرایند توجیه را تقویت کرده، فساد را بازتولید می کند.

    کلیدواژگان: فساد استخدامی، حک شدگی، محاط شدگی، پیوندهای ضعیف، دولت غارتگر
  • غلامرضا ذاکرصالحی* صفحات 155-200

    هدف این مقاله کشف و تجمیع دیدگاه خبرگان ایرانی درزمینه تعامل علوم انسانی-اجتماعی با جامعه است. مقاله با مرور ایده هایی چون علم بومی، علوم انسانی بومی و سپس ایده علم و جامعه آغاز می شود و درادامه دیدگاه های پژوهشگران خارجی را دراین زمینه می کاود. روش مطالعه، تحلیل محتوای مصاحبه باخبرگان ازنوع تحلیل مضمون است که ازطریق کدگذاری باز، محوری وانتخابی صورت گرفته است. سپس نتایج بااستفاده ازنرم افزار MAXQDA تحلیل و شبکه مضامین استخراج و ترسیم شد. یافته های اسنادی مبتنی برادبیات موجود در داخل کشور حداقل پنج پروژه را درارتباط با علوم انسانی بازنمایی می کند: 1-اسلامی سازی علوم انسانی:2-بومی سازی علوم انسانی 3-کاربردی سازی: 4-توانمندسازی، موثر سازی و سرمایه گذاری روی علوم انسانی 5-تجاری سازی و فناوری سازی علوم انسانی. در بخش تحلیل مضمون مقوله ها و کدهای انتخابی عبارتنداز: رویکرد، تعریف و تلقی خبرگان از جامعه، تجربه پاراآکادمی، نقش و کارکرد علوم انسانی-اجتماعی، منزلت علوم انسانی-اجتماعی، شرایط زمینه ای برای تعامل، نهادها و ساختارها، ارتباط کنشگران، ترویج و همگانی سازی، ارتباطات و شبکه سازی، درگیر سازی مردم، خدمات مشاوره ای. در پایان پیشنهاد شد ضمن تکمیل زیرساخت های مدیریتی و اصلاحات آموزشی، ترکیبی از راهبردهای ترویج علم، ارتباطات علم، مشاوره علم به دولتمردان و درگیرسازی مردم درعلم دنبال شود.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، علوم اجتماعی، رابطه علم وجامعه، تحلیل مضمون
  • پرنیا رضی پور*، فرح ترکمان، علی رحمانی فیروزجاه صفحات 201-232

    پژوهش حاضر به بررسی جامعه شناختی جوک های مرتبط با روابط گروه های اجتماعی در ایران (با تاکید بر جوک های تلگرامی سال 97) می پردازد و تلاش می کند به این پرسش ها پاسخ دهد: جوک ها از نظر بعد اجتماعی حاوی چه پیام هایی درباره گروه های اجتماعی هستند؟ این پیام ها چه احساساتی را بیان می کند؟ برای پاسخ به این پرسش ها با بررسی ادبیات موجود در حوزه جامعه شناسی احساسات و جامعه شناسی جوک از نظریه قدرت و منزلت کمپر بهره گرفته شد. این پژوهش با روش تحلیل محتوای کمی و کیفی انجام گردیده و جامعه آماری آن جوک های مبادله شده در شبکه های اجتماعی تلگرام در سال 97 است. نتایج این پژوهش در محتوای جوک ها نشان می دهد؛ جنسیت، قومیت و خانواده مهم ترین مسایل گروهی و درون گروهی است که بیشترین تقابلات قدرتی و جایگاهی در آن ها دیده شده است. از سوی دیگر جوک ها به عنوان ابزاری کارآمد در جهت انتقاد به نابرابری قدرتی و جایگاهی در گروه های مختلف اجتماعی استفاده می گردد.

    کلیدواژگان: طنز، جوک، جایگاه، قدرت، گروه های اجتماعی
|
  • Houshang Garavand *, Ali Delavar Pages 1-39

    The purpose of the present study was don meta-study about research done in relation to the theft during the years 85 to 96 in Tehran metropolis. 10 studies were identified in the field the occurrence of theft. The results part of the meta-theory and meta-method showed that the researches carried out on the subject of the research except in cases (the analytical model extracted from the theoretical framework and basics review, preliminary test of measuring instrument, operational definition, assess reliability and validity, the mention of research limitations and barriers and ethical considerations) are at a rather favorable level and also, the results of meta-analysis showed that the combined effect size index in the field of factors affecting of theft in the fixed model is 0.438 and randomized model 0.414,which according to Cohen's criterion, had a large amount of effect size. But in a separate survey, in the area of effective factors in the occurrence of theft effect size of individual factors was more than family and cultural-social factors. Results demonstrated that the publication bias in meta-analysis sample. Due to the heterogeneity in the studies, the moderators were analyzed which showed the moderating effect of the year and the sampling method.

    Keywords: meta-study, meta-theory, Meta-analysis, Theft, Tehran Metropolis
  • Mohammad Ali Fateminia, Sattar Parvin *, Ali Asghar Darvishifard Pages 41-69

    Gambling is one of the activities that has long been a means of human entertainment and has more or less appeared in all cultures. In general, gambling theories can be divided into two categories. One theory tries to understand the gambling process and the other is to see gambling as a social harm and tries to identify issues related to it. This article analyzes the issue of gambling and its related social harms. The method research is qualitative (ethnography) and data were collected by interview technique. The participants included all gamblers in Harandi neighborhood in Tehran 12th district. The sample size was 30 people. Findings show that in terms of typology, gambling in Harandi neighborhood can be divided into two categories: street gambling and organized gambling. In addition, according to research findings, gambling is associated with issues such as addiction, drug trafficking, violence, family breakdown, job loss, theft, social exclusion and homelessness. Therefore, gambling should not be considered as a single social harm, but should be considered a social issue, the consequences of which are not only at the individual and family level, but also at the local social level.

    Keywords: urban neighborhood, gambling problem, Harandi Neighborhood, social harms, Tehran
  • Mohsen Niazi, Esmail Mazroui Nasrabadi, Shiva Aghabozorgizadeh * Pages 71-102

    The family is the most basic social institution that has the task of transmitting the values of society to individuals. In recent decades, changes in different areas of the family community have affected the family. So a different and unknown future awaits the family that has caused social panic. Given the vacuum of research in this area, the purpose of the present study was to investigate the future of family values change that has not been done in Iran so it is considered to  innovative in its thematic and dominant approach. The statistical population consisted of experts in the fields of sociology and cultural studies. The sample size was 17 persons and data collection tool was interview. After the interviews were conducted by thematic analysis method, the main themes of the interviews were extracted. And then, using the causal layer analysis, their components and dimensions were identified at four levels of Lithuanian, social causes, discourse, and myth. The metaphors / myths derived from the study of family values in Iran in the present study are: Autumn, only myself, home as a dorm.

    Keywords: Futures Studies, Family Values, Modernization, Causal layer analysis, Family
  • Seyed Saied Hassanzadeh *, Mahmoudreza Rahbar Ghazi, Mahnaz Goudarzi Pages 103-124

    Investigating citizens' political attitudes is an issue with a special place in society because attitudes are the prelude to individuals' formation of behaviors and social actions. In this regard, a factor that seems to influence citizens' preferences and political attitudes during elections is moral foundations. In this regard, this study tries to use the moral foundations theory (MFT) (Haidt, 2001) and its impact of such foundations on the political orientations of the citizens. The statistical research population included Isfahan citizens in the spring of 2017. Via a cluster sampling technique, 599 citizens were selected as the sample size and studied using the survey method. Research results showed that while values of authority and sanctity lead citizens to turn to principled political groups, rising scores of the moral value of fairness and justice have led to a tendency toward reformism. Finally, the results indicate that, unlike the theoretical literature, the values of care and loyalty did not significantly affect the citizens' political preference.

    Keywords: Care, Fairness, Group loyalty, political preference
  • Amena Akhlaqi, Ali Yousefi *, Ahmadreza Asgharpourmasouleh Pages 125-154

    Corruption is a structural feature of the economic and political subsystem of Afghan society. A structural feature is obligatory. Therefore, it is expected that the migrant returning from Iran act accroding to system while facing a corupt system. The question of the present study is how this process occurs? For this purpose, the case study method has been used. Data come from 17 interviews, one of which was conducted as the main case. Data analysis has been done in a conceptual framework derived from the theories of the quality of political institutions, embedding, and the power of weak ties.  Results show that job information obtained from weak ties leads to successful job achievement when supported by strong ties. At first, the person may turn to the legal process of employment, but corupt system motivates him /her to use strong ties which finally leads to corruption neutralization. It means that the corrupted structure reproduce itself.

    Keywords: Employment, Corruption, embedding, Weak ties, predatory state
  • Gholamreza Zakersalehi * Pages 155-200

    The purpose of this article is to explore and consolidate the views of Iranian experts in the field of interaction of humanities and social sciences with society. The article begins with a review of ideas such as indigenous science, indigenous humanities, and then the idea of science and society, and then explores the views of foreign researchers in this field. Upon Interview with experts, content analysis has been done through open, axial and selective coding. Then the results were analyzed and drawn using MAXQDA software and a network of themes. Documentary findings based on literature in Iran represent at least five projects related to humanities: 1- Islamization of humanities: 2- Localization of humanities 3- practicalization 4- Empowerment, effectiveness and investment in humanities 5- Commercialization and technologizing humanities. In the section of content analysis, selected categories and codes are: approach, definition and perception of experts from society, para-academic experience, role and function, status of humanities and social sciences, background conditions for interaction, institutions and structures, communication of actors, promotion and generalization, communication and networking, involvement of people and science advisory. Finally, various suggestions for the promotion and improvement of human-social sciences and society are presented.

    Keywords: humanities, Social Sciences, Science, Society, Theme Analysis
  • Parniya Razipur *, Farah Torkaman, Ali Rahmani Pages 201-232

    The present research aimed at the sociological study of the jokes associated with the relations among different social groups in Iran, with emphasis on Telegram jokes in 2018, and attempted to answer the following questions: What messages do the jokes have about social groups from the social perspective? What feelings do these messages want to express? In order to answer these questions, we have used Kemper’s Power-Status Theory alongside investigating the existing literature on the sociology of emotions and sociology of humor. This research was conducted using quantitative-qualitative content-analysis method and the statistical population of the research was the jokes exchanged on Telegram in 2018. The results of the research on the content of the jokes indicate that the concepts of gender, ethnicity and family constitute the most significant group and intra-group issues, in which power and status confrontations are seen at most. On the other hand, jokes are used as efficient instruments for criticizing power and status inequalities in different social groups.

    Keywords: Humor-Joke, status, Power, social groups