فهرست مطالب

Iranian Journal of Analytical Chemistry
Volume:7 Issue: 1, Winter and Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1398/12/11
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمد الهربی، علا س. امین* صفحات 1-13

    استفاده از غشای شامل پولیمر (PIM) بعنوان یک ماده حساس، روشی جدید برای دستیابی به انتخابگری و پایداری الکترودهای شیمیایی نوری می باشد. در این کار یک PIM بدون پلاستی سایزر و هادی پلی وینیل کلرید (PVC) بعنوان یک تکیه گاه، 2-(2-بنزوتیازولیل آزو) به عنوان واکنشگر و AliquaT336 به عنوان حامل (یونوفر) تهیه و کارایی آن برای تعیین یون های Fe3+ بررسی گردید. نتایج نشان داد که خواص PIM به مقدار زیادی بستگی به ترکیب غشا دارد. مطالعات نشان داد که پاسخ الکترود به ضخامت فیلم، حضور پلاستی سایزر، هم زدن، غلظت 2-(2-بنزوتیازولیل آزو)، غلظت Aliquat 336 و pH محلول مورد استفاده دارد. منحنی کالیبراسیون در محدوده 210-5.0 نانوگرم بر میلی لیتر Fe3+با حدود تشخیص و تعیین به ترتیب 1.60 و 4.95 نانوگرم بر میلی لیتر بدست آمد. طول موج ماکزیمم برای PIM برابر با 581 نانومتر بود. PIM ارایه شده در این تحقیق پایدار، قدرت مکانیکی خوب، حساس و قابل استفاده مجدد بود. نهایتا، PIM بطور موفقیت آمیزی بعنوان یک سنسور نوری جهت تعیین Fe3+در آب های طبیعی،غذا و نمونه های محیطی و بیولوژیکی بکارگرفته شد و نتایج بدست آمده با روش طیف سنجی جذب اتمی مقایسه گردید.

    کلیدواژگان: تعیین Fe3+، سنسور نوری، اسپکتروفتومتری، تیازولیل آزو، آنالیز نمونه های محیطی و بیولوژیکی
  • متینا آزاد روستا*، عاطفه تمدن، الهام منیری صفحات 14-20

    در کار حاضر از شن جزیره هنگام برای تهیه نانوجاذب جدید مغناطیسی استفاده شده است. نانوجاذب مغناطیسی تهیه شده ذاتا به دلیل داشتن ترکیبات ویژه مخصوصا اکسید آهن (III) یعنی Fe3O4 دارای خاصیت مغناطیسی بوده و به کمک عامل فعال کننده سطح به نام 3-(گلایسی دیلوکسی پروپیل) تری متوکسی سیلان برای تولید یک نانوجاذب موثر اصلاح شده است. تهیه نانوجاذب مغناطیسی به همراه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی به طور موفقیت آمیزی به کمک تکنیک های مادون قرمز تبدیل فوریه FTIR، آنالیز گرماسنجی تفاضلی/گرماسنجی حرارتی دیفرانسیلی TGA/DTG، پراش اشعه ایکس XRD و تصویر برداری میکروسکوپی الکترونی SEM تایید شد. نانوجاذب به عنوان فاز جامد برای استخراج داروی سیتریزین از محلول های آبی استفاده بکار برده شد. تعیین میزان دارو به کمک کروماتوگرافی مایعی با کارایی بالا انجام شد. پارامترهای تجزیه ایی موثر مانند pH محلول نمونه (4)، میزان جاذب (100 میلی گرم)، نقطه بار صفر (5)، حجم رسوخ (500 میلی لیتر) و مدت زمان تماس (15 دقیقه) ارزیابی و بهینه شدند. علاوه بر این، ارقام شایستگی روش مانند دقت RSD (44/1%)، حد تشخیصLOD (µg L-11/1) و گستره خطی روش LDR (mg L-1250-01/0) بدست آمد. همچنین به منظور اعتباربخشی و صحت روش، مقدار سیتریزین در دو نمونه حقیقی ارزیابی و از نقطه نظر بازیابی نتایج رضایت بخش حاصل شد.

    کلیدواژگان: شن جزیره هنگام، نانوذرات مغناطیسی اصلاح شده، اندازه گیری، استخراج سیتریزین، کروماتوگرافی با کارایی بالا
  • سید حسین هاشمی*، فاطمه کیخا صفحات 21-29

    در این کار تحقیقاتی یک نانو کامپوزیت گرافن اکسید/ روی اکسید (GO/ZnO) سنتز گردید و برای استخراج فاز جامد در سر سمپلر نالیدیکسیک اسید از نمونه های آب دریا و پلاسمای خون انسان و تعیین آن با اسپکتروفتومتری بکار رفت. پارامترهای موثر بر روش پیشنهادی، از جمله نوع و حجم حلال شوینده، مقدار جاذب، حجم نمونه، تعداد سیکل های استخراج و شویش، pH محلول نمونه، نوع و مقدار نمک بررسی و بهینه سازی شدند. بهینه سازی با استفاده از روش های یک متغیر در یک زمان و سطح پاسخ انجام گردید. ارقام شایستگی روش به صورت زیر بدست آمد: حد تشخیص روش 30/0 میکروگرم بر لیتر، فاکتور پیش تغلیظ 40 برای NA، محدوده خطی منحنی درجه بندی 0/200- 0/1 میکروگرم بر لیتر و با تکرارپذیری (RSD) بهتر از 4/4% حاصل گردید. نتایج کاربرد روش در آب دریا و پلاسما خون انسان نشان داد که این روش تجزیه ای می تواند برای تعیین آنالیت در نمونه های واقعی پیچیده به طور موفقیت آمیزی بکار رود.

    کلیدواژگان: نالیدیکسیک اسید، آب دریا، گرافن اکسید، روی اکسید، استخراج فاز جامد در سرسمپلر، روش شناسی سطح پاسخ
  • نیگوسی فیکر* صفحات 30-40

    خواص فیزیکوشیمیایی آب آشامیدنی شهرهای ماشا و میزان-آما در جنوب اتیوپی برای بررسی کیفیت آب تعیین گردید. حجم مشخصی از نمونه های آب شیر با روش استاندارد هضم میکرو ویو K3030 توسط 5 میلی لیتر اسید نیتریک غلیظ به مدت 20 دقیقه در دمای متغیر (170-160) صورت گرفت. بعد از هضم به روش هضم اسیدی میکرو ویو، تعدادی از فلزات از جمله منگنز، کلسیم، مس، منیزیم، آهن، روی، کادمیم و سرب توسط اسپکترومتری جذب اتمی شعله  و آنیون های متداول آب با روش های زیر تعیین گردیدند. PO43-به روشوانادومولیبدوفسفریک، یون کلرید به روش آرژنومتری، یون کربنات به روش تیتراسیون و نیترات و امونیاک به روش فتومری WTD. غلظت همه این آنیون ها و فلزات بجز کادمیوم در محدوده استانداردهای بین المللی و سازمان بهداشت جهانی بود. در همه نمونه های آبی، منگنز غلظت بالاتری نسبت به سایر فلزات داشت و سپس کلسیم، آهن، منیزیم، روی، مس و کادمیم به ترتیب بیشترین غلظت ها را داشتند. در این تحقیق، در 0.05=P، پارامترهای فیزیکوشیمیایی همه نمونه های آبی که از مناطق مختلف نمونه برداری شده بود، بطور محسوسی در بین نقاط توزیع و سیستم های توزیع متفاوت بود. غلظت فلزات و آنیون های انتخاب شده در بین نقاط و سیستم های توزیع کاملا متفاوت بود بجز روی در شهر میزان و منیزیم، آهن و کادمیم در شهر آمان و نیز نیترات آمونیاک در شهر ماشا، در بین خواص فیزیکی دما و هدایت الکتریکی همه نمونه های آبی در همه، بجز منطقه ماشا کاملا متفاوت بود. pH  و سختی کل همه نمونه های آبی بجز منطقه ماشا یکسان بود.

    کلیدواژگان: آب شیر، فلز، آنیون، نفاط توزیع، سیستم توزیع
  • مهدی حسینی* صفحات 41-49

    یک روش ساده، سبز و حساس به نام ریزاستخراج تشکیل حلال درجا (ISFME) بر اساس استفاده از 1-اکتیل-3-متیل ایمیدازولیوم هگزافلویوروفسفات [Omim][PF6] به عنوان یک مایع یونی/استخراج کننده سبز (دوستدار محیط زیست) برای تغلیظ و اندازه گیری مقادیر در حد ناچیز یون های کادمیم (II) به عنوان یک آلاینده خطرناک در چندین نمونه نمکی و حقیقی بکار برده شده است. در این روش، یون های کادمیم (II) با لیگاندی از نوع بازشیف ها به عنوان عامل کمپلکس دهنده، کمپلکس داده شده و سپس به داخل فاز مایع یونی/(فاز ثانویه) به عنوان استخراج کننده سبز/دوستدار محیط زیست، استخراج می شود. بعد از جداسازی فازها، یون کادمیم (II) تغلیظ شده در فاز ثانویه نهایی به کمک دستگاه جذب اتمی شعله ایی اندازه گیری می شود. تاثیر برخی پارامترهای تجزیه ایی بررسی و بهینه شده است. در شرایط بهینه، حد تشخیص کمی (LOD)، انحراف استاندارد نسبی (RSD) و فاکتور تغلیظ (EF) روش به ترتیب برابر با µg L-1 05/0، 2/1% و 93 بدست آمد. صحت روش با آنالیز یک ماده استاندارد (مرجع) تایید شد. بر اساس نتایج بدست آمده، روش ارایه شده می تواند به طور موفقیت آمیز برای اندازه گیری یون های کادمیم (II) در چندین نمونه نمکی و حقیقی بکار برده شود.

    کلیدواژگان: مایعات یونی، ریز استخراج تشکیل حلال درجا، کادمیم (II) سمی، اندازه گیری سبز، دوستدار محیط زیست
  • راضیه رضوی*، سید محمدعلی حسینی، نبی پودینه تمییز صفحات 50-56

    در تحقیق حاضر، نانوذرات پلی پیرول بر روی سطح مس با بکار بردن روش آمپرومتری سنتز شده اند. خواص سطحی و اندازه ذرات و خصوصیات دمایی آن مورد بررسی قرار گرفتند. ذرات دی اکسید تیتانیم به عنوان پرکننده برای افزایش انتقال الکترون در لایه فعال سل خورشیدی به نانوذرات پلی پیرول اضافه شدند. نانوذرات پلی پیرول به روش الکتروشیمیایی در کمترین زمان ممکن با ایده آل ترین مورفولوژی و اندازه ذرات کمتر از 40 نانومتر به روش امپرومتری چند مرحله ایی سنتز شدند. نتایج آنالیز EDAX حضور ذرات دی اکسید تیتانیم در ساختار پلی پیرول را اثبات کرد. سایز کریستال ها توسط XRD مشخص شدند. تصاویر SEM حضور ذرات کروی نانو پلی پیرول را مشخص کرد. براساس نتایج بدست آمده، ظرفیت سل خورشیدی تهیه شده بر پایه نانوکامپوزیت پلی پیرول/دی اکسید تیتانیم 39.7 درصد می باشد. کاربرد مس به عنوان سطح فلزی رسانا، خاصیت هدایت الکتریکی و شارش جریان بهتر فوتون ها را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: نانو ذرات پلی پیرول، تیتانیوم دی اکسید، سلول خورشیدی، بازده تبدیل انرژی
  • فاطمه صابر ماهانی*، فریبا هنرمند صفحات 57-63

    در این کار نانو کامپوزیت خاک اره/نانوذره مغناطیسی سنتز و برای حذف سرب از محیطهای آبی استفاده گردید. سایز، ساختمان، خواص مورفولوژی و ریخت شناسی با دستگاه های میکروسکوپ الکترونی روبشی SEM، و روش پراکندگی نوریDLS مورد آنالیز و بررسی قرار گرفت. pH، زمان تماس، مقدار جاذب، غلظت کاتیون، قدرت یونی و اثر دما و با استفاده از روش ناپیوسته مطالعه شد. با استفاده از ثابت های تعادلی بدست آمده در دماهای مختلف، پارامترهای ترمودینامیکی مثل 〖∆G〗^0,〖∆S〗^0,〖∆H〗^0 محاسبه شدند. پارامترهای ترمودینامیکی در این آزمایش نشان داد که فرآیند جذب سرب خودبخودی و گرماگیر است. ایزوترم های جذب سطحی لانگمویر و فروندلیچ برای توصیف تعادل جذب استفاده شد. مشخص گردید داده های مربوطه تطابق بهتری با مدل فروندلیچ دارند. حداکثر ظرفیت جذب با استفاده ازمعادله لانگمویر 12.99 میلی گرم بر گرم محاسبه شد. داده های سینتیکی با شبه مرتبه دوم مطابقت داشتند. مطالعه به این نتیجه رسید که خاک اره/ نانوذره مغناطیسی می تواند پتانسیل خوبی برای حذف یون های سرب از محیطهای آبی داشته باشد .

    کلیدواژگان: حذف، سرب، خاک اره، نانوذره مغناطیسی، نانوکامپوزیت، سینتیک
  • نصرت مدی ماهانی*، خدیجه انجم شعاع، سید ضیا محمدی صفحات 64-69

    مشتقات N سالیسیلول تریپتامین به عنوان عامل های ضد حساسیت عصبی دارای پتانسیل درمانی بیماری های الزایمر و پارکینسون می باشند. روش های محاسباتی روابط کمی خواص- ساختار(QSPR) و شبیه سازی دینامیک مولکولی برای طراحی چهار ترکیب جدید مشتقات N سالیسیلول تریپتامین بصورت موفقیت آمیز استفاده گردید. مدل QSPR پنج متغیره برای پیش بینی خواص و فعالیت ضد التهاب عصب مشتقات N سالیسیلول تریپتامین ارایه گردید. توصیف گرهای کوانتومی مانند، انرژی هارتری فاک، انرژی یونش، ممان دوقطبی و انرژی گرمایی با استفاده از روش نظریه تابعیت چگالی در سطح B3LYP/6-311G محاسبه گردید. اعتبارسنجی متقابل رگرسیون خطی چند متغیره MLR برای طراحی مدل QSPR استفاده گردید. مدل دارای بالاترین ضریب همبستگی R2 برابر 900/0برای سری آموزش و 817/0 برای سری تست می باشد. نتایج آماری سازگاری داخلی و خارجی بالایی را بوسیله روش های اعتبار سنجی نشان می دهد. سه مورد از ترکیبات طراحی شده، خواص دارویی خوبی را با مدل QSPR ارایه می دهند و می تواند راهنمای مناسبی برای کشف و طراحی ترکیبات جدید با خاصیت ضد التهابی عصبی را فراهم می نماید. همچنین جذب ترکیبات طراحی شده بر روی نانولوله کربنی (0و8) عامل دار با استفاده از شبیه سازی دینامیک مولکولی ومیدان نیرو COMPASS انجام گردید. نتایج جذب مشتقات طراحی شده بر نانولوله کربنی (0و8) عامل دار نشان داد که برهمکنش ها می توانند شامل برهمکنش های جزیی π-π و پیوندهای هیدروژنی باشند. مطالعه برهمکنش این ترکیبات با نانولوله کربنی (0و8) عامل دار جهت یافتن حامل های دارویی پایه نانولوله کربنی برای این مشتقات، می تواند مناسب باشد.

    کلیدواژگان: روابط کمی خواص- ساختار (QSPR)، مشتقات N سالیسیلول تریپتامین، دینامیک مولکولی، نظریه تابعیت چگالی، نانولوله کربنی عامل دار
  • بختیار خداوردیلو*، ناصر صمدی، مرضیه اهری سلماسی صفحات 70-77

    دراین مطالعه یک روش جدید بابکارگیری نانوکامپوزیت های گرافن اکسید- ملامین و مشتقی ازپلی استایرن -آلترناتیو- مالییک انیدرید- ملامین به عنوان جاذب برای حذف یون های سرب  از محلول های آبی مورد استفاده قرارگرفته اند. جاذب ها برای حذف یون های سرب  قابلیت لازم را دارند. بانشاندن و ثابت کردن ملامین روی نانوورقه های گرافن اکسید ترکیب مورد نظر ساخته شده وبوسیله تکنیک های میکروسکوپ الکترونی روبشی نشری، اسپکتروسکوپی تبدیل فوریه فروسرخ و اسپکتروسکوپی جذب اتمی مورد ارزیابی وشناسایی قرار گرفت. پارامترهای مختلف نظیر غلظت محلول های سرب، مقدار جاذب ها، زمان تماس با جاذب ها و pH  بهینه شده اند. دراین مطالعه نشان داده شده است که با نشاندن ملامین روی جاذب ها کارایی آنها افرایش پیدا کرده است.

    کلیدواژگان: گرافن اکسید، حذف، نانوورقه ها، ملامین، نانوکامپوزیت
  • سید حسین هاشمی*، مسعود کیخوائی، محمد شاکری صفحات 78-87

    در این تحقیق، یک روش جدید مدل سازی با شبکه عصبی مصنوعی سه لایه ای برای پیشگویی بازده استخراج کمپلکس مس- مورین از نمونه های آبی توسط استخراج بر روی میله همزن پوشش دار شده با مولکول نگاری پلیمری بکار رفت. داده های ورودی مدل شبکه عصبی مصنوعی، pH، زمان جذب و واجذب، سرعت هم زدن، دما و مقدار لیگاند بودند و خروجی آن بازده استخراج یون های مس بود. نتایج نشان داد که شبکه با 12 نرون مخفی صحت بالایی در پیشگویی بازده استخراج کمپلکس مس- مورین در نمونه های آبی دارد. میانگین خطای مربعات و ضریب همبستگی بین داده های تجربی و پیشگویی های 0009/0 و 9999/0 برای آموزش، 0032/0 و 976/0 برای ارزیابی و 0030/0 و 96666/0 برای داده های آزمایش تعیین شد. در شرایط بهینه، گستره خطی دینامیکی 0/5 تا 0/1000 میکرو گرم بر لیتر با حد تشخیص 38/0 میکروگرم بر لیتر به دست آمد و انحراف استاندارد نسبی کمتر از 3/5% بود. این روش با موفقیت برای پیش تغلیظ و تعیین مس در چند نمونه حقیقی بکار گرفته شد.

    کلیدواژگان: شبکه عصبی مصنوعی، استخراج مس، میله همزن پوشش دار شده با مولکول نگاری پلیمری، تجزیه آب
  • فاطمه نورپیشه، علی اصغر امیری، علی شیبانی*، مسعود رضا شیشه بر صفحات 88-95

    در این مطالعه، یک روش ساده و حساس برای پیش تغلیظ و اندازه گیری اسپروتترامات (سم) با استفاده از تکنیک میکرواستخراج مایع-مایع پخشی جفت شده با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا توسعه داده شده است. پس از استخراج اسپیروتترامات با مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیوم هگزافلویوروفسفات، این سم از محلول جدا شده و به دستگاه کروماتوگرافی جهت اندازه گیری تزریق می شود. در شرایط بهینه، یک گستره خطی در محدوده 05/0 تا 2میکروگرم بر میلی لیتر  حاصل شد (9987/0 =R2) و همچنین فاکتور تغلیظ 250 بود. حدتشخیص و انحراف استاندارد نسبی به ترتیب 0.01 و 2.7 میکروگرم بر میلی لیتر بدست آمد. روش پیشنهادی برای پیش تغلیظ و اندازه گیری اسپیروتترامات در نمونه های آبی تزریق شده بطور موفقیت آمیزی بکار گرفته شد که متوسط بازیابی ها بین 94 تا 96 درصد شد.

    کلیدواژگان: اسپیروتترامات، مایع یونی، میکرواستخراج مایع مایع پخشی، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، نمونه آبی
|
  • Ahmed Alharbi, Alaa S. Amin * Pages 1-13

    The use of a polymer inclusion membrane (PIM) as a sensing material is a novel approach to overcome the selectivity and stability of the optical chemical sensor (optode). In this work, non-plasticized PIM containing poly vinyl chloride (PVC) as a support base, 2-(2-benzothiazolylazo)phenol (BTAP)  as a reagent and Aliquat 336 as a fixed carrier (ionophore) was prepared and its performance was tested for application in an optode to determine Fe3+‏ ions. The results showed that PIM properties are greatly affected by the membrane composition. The studies revealed that the optode response was dependent on film thickness, the presence of plasticizer, stirring effect, concentration of BTAP, concentration of Aliquat 336 and pH of the aqueous solution used. A linear calibration curve in the range from 5.0–210 ng mL−1 of Fe3+, with a detection and quantification limits of 1.60 and 4.95 ng mL−1, respectively were obtained. The maximum wavelength (λmax) for the PIM based optical optode was 581 nm. The PIM developed in this investigation was found to be stable, has good mechanical strength, sensitive and reusable. Lastly, the PIM was successfully applied as an optical sensor to determine Fe3+ ions in natural water, food, biological and environmental samples, and the obtained result is comparable to atomic absorption spectrometry method.

    Keywords: Iron(III) Determination, Optical Optode, Spectrophotometry, Thiazolylazo, Biological, Environmental Analysis
  • Matina Azad Roosta *, Atefeh Tamaddon, Elham Moniri Pages 14-20

    In present work Hengam island sands were used for preparation of new magnetic nano-adsorbent. These sands have intrinsic magnetic properties due to possess specific compounds such as Fe3O4. It was modified by surface activator agent namely 3-(Glycidyloxypropyl)trimethoxysilane to produce effective nano-adsorbent. After preparation of this nano-adsorbent, Its physical and chemical properties was verified using several techniques such as FTIR, TGA/DTG, XRD and SEM. Nano-adsorbent was used as a solid phase to extraction of cetirizine from aqueous solutions and then its determination was done by HPLC. Effective analytical parameters such as pH of sample solution (pH=4), dosage of nano-adsorbent (100 mg), zero charge (pHz=5), breakthrough volume (500 mL) and contact time (15 min) were evaluated and optimized. Furthermore, figures of merit parameters such as precision (RSD=1.44%), limit of detection (LOD=1.1 µg L-1) and linear dynamic range (LDR=0.01-250 mg L-1) were obtained. Also for validation the accuracy of method, amount of cetirizine in two real samples were successfully determined.

    Keywords: Hengam Island Sand, Modified Magnetic Nano-Particles, Cetirizine Extraction, Determination, HPLC
  • Sayyed Hossein Hashemi *, Fateme Keykha Pages 21-29

    In this research a graphene oxide/zinc oxide nanocomposite (GO/ZnO) was synthesized and employed for simple and sensitive pipette tip-based micro-solid phase extraction (PT-µSPE) of nalidixic acid (NA) from seawater and human blood plasma samples following by its determination by spectrophotometry. Several parameters affecting the suggested protocol were optimized, namely type and volume of eluent, amount of sorbent, sample volume, number of cycles of extraction and elution, pH of sample solution and type and amount of salt. The optimization performed by both response surface methodology (RSM) and one-variable-at-a-time techniques. Figures of merit were achieved as: detection limit; 0.30 µg L-1, enrichment factor 40 for NA, linear calibration curve in the range of 1.0-200.0 µg L-1; and reproducibility (as RSD %) better than 4.4%. Results for the application of the technique in seawater and human blood plasma showed that this analysis method can be applied for the determination of the analyte in complex real samples successfully.

    Keywords: Nalidixic Acid, Seawater, Graphene Oxide, Zinc Oxide Nanocomposite, Pipette Tip Solid Phase Extraction, Response Surface Methodology
  • Nigussie Fikre * Pages 30-40

    Physicochemical characterization was carried out for the determination of the quality of drinking tap water from Masha, and Mizan-Aman town southwest Ethiopia. Known volume of tap water samples were digested by Standard Method 3030K microwave digestion system using 5 mL concentrated of HNO3 for 20 minutes at variable temperature (160-170 oC). After digestion with microwave acid digestion, some selected metals (Mg, Ca, Cu, Mn, Fe, Zn, Cd & Pb) were determined by Flame Atomic Absorption Spectrophotometer and the common anions were determined as follows, Ortho phosphorous (PO43-) by APHA4500-PC.Vanadomolybdphosphoric method, Chloride (Cl-) by APHA4500-Cl-B. Argentometric method, Carbonate(CO3-2) by APHA 2330B.Titration method, Nitrate (NO3-) and ammonia (NH3) by WTD photometer method (WAG PHOT-24).The concentration of these metals and common anions obtained in this study were found to be within the range of WHO and other international guideline lines except Cd. Levels of these metals concentration in this study was that, in all water samples, Mg was found in higher concentration followed by Ca, Fe, Mn, Zn, Cu and Cd respectively. Concentration of Pb was below the method detection limit in all water samples. Under this investigation, at p = 0.05, the physicochemical parameters of all water samples which were taken from different sites were significantly different among the distribution points and distribution systems. The concentrations of the selected metals and common anions were significantly different in between the distribution points and distribution systems except Zn in Mizan, Mn, Fe and Cd in Aman, NH3 in Masha, and Aman sites and in respective of the physical parameters, temperature and electrical conductivity of all the water samples were significantly different except in Masha site. pH and total hardness of all water samples were not significantly different in all sites except total hardness in Masha site.

    Keywords: Tap Water, Metal, Anion, Distribution Points, Distribution Systems
  • Mehdi Hosseini * Pages 41-49

    A simple, green and sensitive method namely in situ solvent formation microextraction (ISFME) based on the use of 1-Octyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate [Omim][PF6] as an ionic liquid/green extractant (eco-friendly) was proposed for the concentration and deternination trace levels of cadmium(II) ions as dangerous pollution agent in some real and saline samples. In this method, cadmium(II) ions was complexed with a Schiff bases ligand (L) as complexing agent and then extracted into an ionic liquid phase (secoundary phase) as green/eco-friendly extractant. After phases separation, the enriched Cd(II) ions in the secoundary phase was determined by flame atomic absorption spectrometer (FAAS). The effect of some analytical parameters were investigated and optimized. In the optimum conditions, the limit of detection (LOD), relative standard deviation (RSD) and enhancement factor (EF) were 0.05 µg L−1, 1.2% and 93, respectively. The accuracy of the method was confirmed by analyzing of a certified reference matter. Based on the obtained results, the method was successfully applied for the determination of cadmium(II) ions in several real and saline samples.

    Keywords: Ionic Liquids, In Situ Solvent Formation Microextraction, Toxic Cadmium(II), Green, Eco-Friendly Determination
  • Razieh Razavi *, Seyyed Mohammad Ali Hossein, Nabi Poodineh Tamiiz Pages 50-56

    In this research study Polypyrrole nanoparticles were synthesized on the copper surface using the amperometry technique, and their morphology, particle size, and thermal properties were investigated. Titanium dioxide particles were added to the texture of polypyrrole nanoparticles as the filler in order to increase electron transfer in the active layer of the solar cell. Polypyrrole nanoparticles were electrochemically synthesized in the shortest time possible with an ideal morphology and a particle size of less than 40 nm using a new multi-step amperometry technique. The results of EDAX analysis confirmed the existence of titanium particles in the texture of polypyrrole. The crystal size was determined through XRD analysis. SEM images confirmed the uniform and spherical appearance of polypyrrole nanoparticles with spongy and porous structures. Based on the results, the increase in the efficiency of the prepared solar cell based on polypyrrole/TiO2 nanocomposite coated on the copper surface (compared to common polymeric solar cells) was 39.7%. Application of copper as the conductive metal surface improves the electrical conductivity .

    Keywords: Polypyrrole Nanoparticle, Titanium Dioxide, Solar Cell, Energy Conversion Efficiency
  • Fatemeh Sabermahani *, Fariba Honarmand Pages 57-63

    In this study, Magnetic Fe3O4-walnut sawdust nanocompositewas synthesized and used for removal of lead from aqueous solution. The size, structural, optical and morphological properties of nanoparticles have been analyzed by Scanning Electron Microscope )SEM) and Dynamic Light Scattering method. The effect of pH, contact time, adsorbent dose, initial concentration, ionic strength and the effect of temperature on the adsorption was checked out in a batch process mode. Using the equilibrium constants obtained at different temperatures, the thermodynamic results parameters were calculated as ∆G, ∆H and ∆S. The thermodynamic parameters showed that the uptake of lead is spontaneous and endothermic. The data were fitted with the Langmuir and Freundlich equations to describe the adsorption equilibrium. The maximum adsorption capacity by using Langmuir equation was calculated 12.99 mg/g. The kinetic data followed by Pseudo second. Owing to such outstanding features, Magnetic Fe3O4-walnut sawdust nanocompositeproved the great potential in adsorption lead removal from aqueous solutions.

    Keywords: removal, lead, Magnetic Fe3O4- sawdust, Nanocomposite, Kinetics
  • Nosrat Madadi Mahani *, Khadije Anjomshoaa, Sayed Zia Mohammadi Pages 64-69

    N-salicyloyl tryptamine derivatives as anti-neuroinflammatory agents have a potent strategy to cure neuroinflammatory diseases including Alzheimer and Parkinson. Computational methods of quantitative structure properties relationships (QSPR) and molecular dynamics were successfully used to design of four novel N-salicyloyl tryptamine with improved properties. The QSPR model of five variables was presented to predict anti- neuroinflammatory activity of N-salicyloyl tryptamine derivatives. The quantum descriptors as Hartree Fock energy, ionization energy, softness, dipole moment and the thermal energy, were calculated with density functional theory at the B3LYP/6-311G level. Cross validation of multivariate linear regression (MLR) was used to build and evaluate the model QSPR. The model possesses coefficients of the highest squared correlation coefficient (R2) of 0.900 for the training set and 0.817 for the test set. The statistical results exhibited high internal and external consistency as demonstrated by the validation methods. Three of designed compounds showed good pharmacokinetic properties by QSPR predictions. These results provided strong guidance for the discovery and design of novel potential anti- neuroinflammatory compounds. Also, the adsorption of the designed compounds on functionalized carbon nanotube (8, 0) was investigated using molecular dynamics simulation with COMPASS force field. Results indicated that the adsorption of designed N-salicyloyl tryptamine derivatives on f-CNT involves a partial π–π interaction and hydrogen bonding. The study of investigation the interactions of N-salicyloyl tryptamine with f-CNT (8, 0) can be useful for finding the main CNT-based carriers for these derrivatives.

    Keywords: QSPR, N-salicyloyl tryptamine derivatives, Dynamic molecular, density functional theory, Functionalized-Carbon nanotube
  • Bakhtiar Khodavirdilo *, Naser Samadi, Marzieh Ahari Salmasi Pages 70-77

    In this study a new method by using graphene oxide (GO) Nano sheets-melamine composites and derivation of Poly (Styrene –alternative- Maleic Anhydride) (SMA), (SMA+Melamine) (SMA-M) were presented as Sorbents for the elimination of Lead ions from aqueous solutions. The adsorbents have the sufficiency to adsorb the Lead ions. Through the immobilization of melamine onto GO Nano sheets, the desired composite was synthesized and identified by field emission scanning electron microscopy (FE-SEM), Fourier transform infrared (FT-IR) spectroscopy and absorption atomic spectroscopy (AAS) techniques. The various experimental parameters such as pH and concentration of the aqueous solution of Lead (II) ion, the content of the Lead (II) ion the grapheme oxide-Melamine and SMA-M have been optimized. It was shown that the uptake efficiency of Lead (II) ion considerably increased after immobilization of Melamine on the GO Nano sheets and SMA.

    Keywords: graphene oxide, Elimination, Nano sheets, Melamine, adsorbents, Nano Composites
  • Sayyed Hossein Hashemi *, Massoud Kaykhaii, Mohamad Shakeri Pages 78-87

    In this research, a new modeling method based on three-layer artificial neural network (ANN) technique was applied to predict the extraction yield of copper-morin complex from aqueous samples by means of molecularly imprinted stir bar sorptive extraction. Input variables of the model were pH of the solution, absorption and desorption times, stirring rate, temperature, and amount of morin ligand; while the output was extraction yield of copper ions. It was found that a network with 12 hidden neurons is highly accurate in predicting extraction recovery of copper-morin complex. The mean squared error and correlation coefficient between the experimental data and the ANN predictions were achieved as 0.0009 and 0.9999 for training, 0.0032 and 0.976 for validation and 0.0030 and 0.96666 for testing data sets. Under the optimum conditions, the linear range found to be in the range of 5-1000 μg L-1 with the detection limit of 0.38 μg L-1. The relative standard deviation was obtained to be below 5.3%. The method was successfully applied for preconcentration and determination of Cu in a few real samples.

    Keywords: artificial neural network, Copper extraction, Molecularly imprinted stir bar sorptive extraction, Water analysis
  • Fatemeh Nourpishe, Ali Asghar Amiri, Ali Sheibani *, Masoud Reza Shishehbore Pages 88-95

    In this study, a simple and sensitive method was developed for pre-concentration of spirotetramat (SPT) using the ionic liquid-based dispersive liquid-liquid microextraction. After extracting of SPT into 1-butyl-3-methylimidazolium hexafluorophosphate (ionic liquid), the insecticide was injected into HPLC system for determining. Under the optimum conditions, the developed method provided a linearity in the range of 0.05–2.0 µg mL-1 with R2= 0.9987, and also enrichment factor was 250. The detection limit and relative standard deviation of the developed method were 0.01 µg mL-1 and 2.7%, respectively. The proposed method was successfully applied to the pre-concentration and determination of SPT in spiked water samples with mean recoveries 94.0-96.0%.

    Keywords: Spirotetramat, ionic liquid, Dispersive Liquid-Liquid Microextraction, HPLC, Water sample