فهرست مطالب

Economic Studies - Volume:9 Issue: 1, Winter and Spring 2020

Iranian Journal of Economic Studies
Volume:9 Issue: 1, Winter and Spring 2020

  • تاریخ انتشار: 1400/02/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ملیحه آشنا*، حسین صادقی، غزل شهپری صفحات 7-33
    بهبود بهره وری انرژی یکی از مهمترین سیاست های انرژی در اکثر کشورها است. این مطالعه به تاثیرات اقتصادی و زیست محیطی بهبود بهره وری انرژی بخش برق ایران در یک چارچوب CGE می پردازد.علاوه بر بهره وری انرژی ، مزایای مکانیسم های زیست محیطی از نظر پتانسیل کاهش کربن مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که مهمترین تاثیر اقتصادی در بخش تولید برق است. سایر متغیرهای کلان اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی و صادرات نیز تغییرات مثبتی را نشان می دهند. می توان ادعا کرد که ترکیب سیاست های انرژی شامل بهبود بهره وری انرژی با بازیافت درآمد کربن به اقتصاد می تواند به طور بالقوه اثرات مثبت بیشتری را بر اقتصاد و محیط زیست بطور همزمان ایجاد کند. بنابراین ، بهبود بهره وری انرژی ممکن است روشی مقرون به صرفه برای ارتقاء توسعه پایدار در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تعادل عمومی قابل محاسبه، سیاست های زیست محیطی، بهره وری انرژی، توسعه پاک، ایران
  • سید رضا نخلی، منیره رفعت*، رسول بخشی دستجردی، میثم رافعی صفحات 35-70
    تحریم نفتی از مهمترین تحریم ها بوده و اثرات مهم و قابل توجهی بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران داشته است. از این جهت این پژوهش درصدد تحلیل تاثیر تحریم های مذکور بر متغیرهای کلان اقتصاد ایران در قالب روش تعادل عمومی پویای تصادفی با رویکرد نیوکینزی است. شبیه سازی اعمال تحریم نفتی و مالی بین المللی بر اقتصاد ایران نشان می دهد افزایش شدت تحریم ها، میزان سرمایه گذاری خارجی و دولتی، تکنولوژی، صادرات و در نتیجه تولید بخش نفت را کاهش می-دهد؛ منجر به کاهش نسبت ذخایر خارجی بانک مرکزی به پایه پولی و افزایش نرخ ارز می شود؛ کاهش تولید داخلی، کاهش صادرات، افزایش تورم و در نتیجه بروز رکود تورمی در اقتصاد ملی را به همراه دارد؛ موجب افزایش مخارج مصرفی و کاهش مخارج سرمایه ای خانوار می شود؛ از سوی دیگر درآمدهای دولت را کاهش و با اتخاذ سیاست مالی دولت در قالب افزایش مخارج جاری و حفظ مخارج عمرانی جهت جلوگیری از تعمیق رکود اقتصادی، موجبات کسری بودجه دولت و تمایل آن به فروش اوراق را فراهم می آورد.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، هدف گذاری تورم، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی، کالیبراسیون، ایران
  • محمدنبی شهیکی تاش، مصطفی خواجه حسنی، مرتضی یعقوبی* صفحات 93-116

    انحصار و اثرات جانبی منفی دو جنبه شکست بازار هستند که بر عملکرد بازار تاثیر می گذارند. این مطالعه از رویکرد تعمیم یافته لایبنشتاین که چارچوبی برای سنجش عملکرد بازار با تکیه بر هزینه های رفاه اجتماعی قدرت بازار و ناکارآمدی محیطی است، استفاده میکند. برای ارزیابی رفاه گمشده، در یک رقابت ناقص اثرات آلودگی را بر عملکرد بازار درنظر می گیریم. هزینه نهایی و کشش قیمت تقاضا با یک تابع ترانسلوگ، قدرت بازار با شاخص های هرفیندال-هیرشمن و لرنر و ناکارایی زیست محیطی با استفاده از توابع فاصله در یک شرایط کورنو برای صنایع پرمصرف ایران در چهار سطح ISIC رقمی ارزیابی میشوند. نتایج نشان می دهد که هزینه های رفاه اجتماعی مثلث رفاه و رانت اقتصادی بسیار ناچیز است و مقدار کمی از هزینه های رفاه را دربرمیگیرد. ریخته گری غیر آهنی کمترین هزینه اجتماعی (1.03٪ از ارزش تولید آن) و صنایع سیمان ، آهک و گچ بیشترین هزینه اجتماعی (50.7٪ از ارزش تولید آنها) را تحمیل می کنند. صنایعی که قدرت بازار بیشتری دارند کمتر به محیط زیست توجه می کنند. در صنایع آلاینده ، از دست دادن رفاه به دلیل قدرت بازار نسبتا ناچیز است. با این حال ، هزینه نسبتا بالای رفاه اجتماعی به دلیل عدم کارایی محیط زیست ، ضرورت اخذ مالیات سبز برای کاهش اثرات سو را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: هزینه های رفاه اجتماعی، آلودگی محیط زیست، عملکرد بازار، صنایع انرژی بر، انحصار
  • محمدحسن فطرس، محمد علیزاده، نرگس احمدوند* صفحات 117-146

    مخارج دولت یک ابزار مالی مهم برای توانمند سازی فقرا به شمار می رود. به گونه ای که دولت با سرمایه گذاری در حوزه های دفاعی، قانون گذاری، نظم و امنیت محیطی مناسب برای کسب و کار افراد فراهم می کند. همچنین، با ارایه خدمات اجتماعی همچون؛ آموزش، بهداشت، تامین اجتماعی و زیر ساخت های حمل و نقل، ارتباطات، انرژی موجب افزایش توانایی های انسانی برای کسب درآمد بیشتر، کاهش فقر و نابرابری می شود. در این میان، هدف این پژوهش برآورد مقدار بهینه مخارج دولت در امور اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، عمومی و دفاعی و فصول مربوط به هریک از امور با هدف حداقل سازی نابرابری درآمد است. در این راستا از مدل رگرسیون آستانه و الگوریتم برنامه ریزی خطی سیمپلکس جهت برآورد داده های سری زمانی در طی دوره زمانی 1398-1350 بهره گرفته شده است. نتایج بیانگر این است که برای کاهش نابرابری درآمد باید مقدار بهینه کل مخارج دولت برابر 19.2 درصد تولید ناخالص داخلی باشد. همچنین، برای کاهش نابرابری درآمد باید مقدار بهینه مخارج امور عمومی، دفاعی، اجتماعی و اقتصادی در تولید ناخالص داخلی به ترتیب به 1.1، 2.35، 10.2 و 5.5 درصد برسد. همچنین، در میان فصول، مقدار بهینه فصل آموزش، سلامت و دفاع با بیشترین اولویت باید به ترتیب به 6.5 ، 2.25، 1.79 درصد از تولید ناخالص داخلی باشد. سایر فصول نیز آثار متفاوتی بر روی نابرابری درآمد دارا هستند.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، توزیع درآمد، مدل رگرسیون آستانه، الگو ریتم برنامه ریزی خطی سیمپلکس، اقتصاد ایران
  • وحیده ستوده*، محمد طالبی، محمدعلی رستگار، رامین مجاب صفحات 147-180

    بعد از بحران مالی سال های 2007-2009 که در آن مشکلات نقدینگی به ناتوانی مالی و متعاقبا ورشکستگی بسیاری از بانک های بزرگ و موسسات مالی نظیر لمان برادرز منجر شد، کمیته نظارت بانکی بازل الزامات نقدینگی را بیشتر با هدف کاهش احتمال ناتوانی مالی که بوسیله شوک های نقدینگی ایجاد می شود معرفی کرد. این مقاله یک مدل عامل محور از یک سیستم بانکی طراحی کرده است که می تواند برای ارزیابی اثر الزامات نقدینگی بر وضعیت توانایی مالی بانک ها مورد استفاده قرار بگیرد. مدل یک سیستم بانک طراحی کرده است که 12 بانک ناهمگن در آن وجود دارد که فعالیت سنتی بانک یعنی دریافت سپرده و پرداخت وام را انجام می دهند. بانک های می توانند نیاز نقدینگی خود را با مشارکت در بازار بین بانکی، فروش اوراق بهادار و کمک از بانک مرکزی برطرف کنند. هدف مدل مطالعه رفتار بانک های مختلف در واکنش به وضع الزامات نقدینگی است. مدل با استفاده از داده های بانک های عضو بورس ایران در سال های 2018-2020 کالیبره شده است. الزامات نقدینگی با استفاده از LCR و وضعیت توانایی مالی یک بانک با نسبت کفایت سرمایه اندازه گیری شده است. نتایج شبیه سازی نشان می دهد که با افزایش الزامات نقدینگی وضعیت توانایی مالی برخی بانک ها بهتر، برخی بانک ها بدتر، برخی بانک ها بدون تغییر می ماند. در ارتباط با این واکنش از بین عوامل مختلف سودآوری، پارامتر ورود و خروج نقدینگی و نهایتا پارامتر نرخ خروج نقش اساسی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: الزامات نقدینگی، شوک نقدینگی، توانی مالی، مدلسازی عامل محور، بازار بین بانکی
  • علیرضا کمالیان، سید کمیل طیبی*، علیمراد شریفی، هادی امیری صفحات 181-212

    مچینگ ضریب تمایل به وفور برای تخمین اثر برنامه و مداخلات سیاستی برای داده های مشاهده ای استفاده شده است. این روش با مقایسه ی میان دوگروه درمان و کنترل به استنتاج آماری درباره معنی داری تاثیر این سیاستها بر متغیرهای هدف می پردازد و به همین دلیل یکی از موضوعات مهم در هنگام استفاده از مچینگ ضریب تمایل، برآورد انحراف معیار برای تخمین اثر درمان است. برآورد دقیق واریانس و انحراف معیار،آزمون آماری کاراتر و فاصله اطمینان دقیق تر را ممکن می سازد. با این حال اختلافات بسیاری در ادبیات چگونگی تخمین انحراف معیار وجود دارد. برخی از این روش ها مبتنی بر بازنمونه گیری و برخی مستقل از آن است. در این پژوهش با به کارگیری شبیه سازی مونت کارلو و محاسبه ی میانگین حداقل مربعات خطای این برآوردگرها (MSE) به مقایسه این روش ها پرداخته شده است. نتایج شبیه سازی در این مطالعه دلالت بر مزیت روش های جکنایف و استاندارد نسبت به روش های آبادی-ایمبنز ، بوت استرپ و زیرنمونه داشته است. در پایان نیز با بررسی مقاله طیبی و همکاران نشان داده شد که روش های مختلف برآورد واریانس در برآوردگر مچینگ منجر به استنتاج آماری متفاوت از لحاظ معنی داری آماره ها می شد.

    کلیدواژگان: مچینگ، ضریب تمایل، مونت کارلو، بازنمونه گیری
  • الهام خراسانی کرده کوهی*، رضا نجارزاده صفحات 213-231
    قانون واگنر معتقد است که با رشد درآمد سرانه ، اندازه نسبی بخش دولتی افزایش می یابد. این مطالعه شواهد تجربی از وجود قانون واگنر در اقتصاد ایران را با استفاده از داده های سالانه سری زمانی در طول سال های 1985 تا 2018، با استفاده از تکنیک خودهمبستگی و مدل تصحیح خطای برداری (VECM) بررسی می کند. به طور خاص، این مطالعه تمرکز ویژه ای بر بررسی اعتبار نسخه هایی از فرضیه واگنر دارد که از وجود رابطه طولانی مدت بین هزینه های عمومی دولت و رشد اقتصادی پشتیبانی می کند. نتایج برآوردها نشان می دهد که این قانون در اقتصاد ایران صادق است. برای برقراری قانون واگنر باید میزان کشش هزینه های دولت در رابطه با درآمد ملی بیشتر از یک باشد. اما کشش درآمدی مخارج دولت در بخش بهداشت و آموزش و پرورش کوچکتر از یک برآورد شد. بنابراین با در نظر گرفتن کل هزینه های دولت ، قانون واگنر در ایران برقرار است. از طرف دیگر، با بررسی هزینه های دولت در بخش های بهداشت و آموزش و پرورش به عنوان مهمترین بخش هزینه های دولت، مشاهده می شود که میزان کشش درآمدی هزینه های دولت در بخش های بهداشت و آموزش کمتر از یک است. بنابراین، برآوردهای ما برای اقتصاد ایران این قانون را تایید نمی کند. اگرچه با افزایش درآمد، اندازه مطلق بخش دولتی رشد می کند، میزان رشد آن در بخشهای مورد بررسی بسیار کمتر از رشد درآمد است. این امر حاکی از عدم توجه کافی دولت به بهداشت و آموزش می‎باشد.
    کلیدواژگان: تولید ناخالص داخلی، قانون واگنر، مخارج دولت، مدل تصحیح خطای برداری
  • مجتبی پورقربان، سیاب ممی پور* صفحات 233-260
    پس از تجدید ساختار بازار برق ایران در سال 2005 ، قیمت برق توسط نیروهای حاکم بر بازار تعیین می شود. هدف اصلی این مقاله، ارایه روشی برای مدلسازی و پیش بینی قیمت برق براساس ویژگی های پیچیده آن همانند نامانایی، غیرخطی و نوسانات زیاد در ایران طی دوره زمانی بهار 2013 تا زمستان 2018 است. برای دست یابی به این هدف، با بهره گیری از ابزار تبدیل موجک داده های سری زمانی قیمت متوسط موزون روزانه بازار در ابعاد فرکانس - زمان به یک سری تقریبی (فرکانس پایین) و چهار سری جزییات (فرکانس بالا) تجزیه شده است. سری های تجزیه شده توسط مدلهای ARMA و GARCH برآورد و پیش بینی می شود و سپس قیمت برق با بازسازی و ترکیب مقادیر پیش بینی شده حاصل از فرکانس های مختلف به عنوان روش پیشنهادی (Wavelet-ARMA-GARCH) پیش بینی می شود. نتایج حاصل از مدل نشان می دهد مدل ارایه شده از قدرت پیش بینی بالاتری برخوردار است و قادر است رفتار نوسانی قیمت برق را با لحاظ ابعاد مختلف فرکانس-زمان با دقت بیشتری پیش بینی نماید؛ ولی عدم بهره گیری از تبدیل موجک منجر به افزایش خطای پیش بینی قیمت برق می شود.مقادیر میانگین درصد خطای مطلق برای روش پیشنهادی در طی بهار 2017 تا زمستان 2018 به طور قابل توجهی کمتر از روش جایگزین است و روش پیشنهادی می تواند ویژگی های پیچیده قیمت برق را بهتر و با دقت بیشتری تبیین نماید.
    کلیدواژگان: قیمت برق، پیش بینی، نوسانات، تبدیل موجک، مدل ARMA-GARCH
  • رزگار فیضی، خالد احمدزاده*، بختیار جواهری، سحر عمیدی صفحات 261-291
    نرخ ارز و قیمت بین المللی نفت از متغیرهای کلیدی اقتصاد هستند که تاثیرات شوکهای خارجی بر اقتصاد داخلی و ارتباط  اقتصاد دنیای خارج با اقتصاد داخلی را نشان می دهند. از آنجا که در کشورهایی مانند ایران که بیشتر درآمدهای دولت از محل درآمد ارزی حاصل از فروش نفت در بازارهای بین المللی حاصل می شود، تاثیر این دو متغیر بر اقتصاد پیامدهای قابل توجهی دارد. علاوه بر این باید در نظر گرفت که نوسانات نرخ ارز و قیمت های بین المللی نفت چگونه می توانند بر سیاست ها و روابط بین المللی تاثیر بگذارند. با توجه به دیدگاه تجارت بین الملل، اعتقاد بر این است که نرخ ارز از طریق تغییر در میزان صادرات و واردات کالاها بر اقتصاد داخلی می تواند تاثیر بگذارد، بنابراین انتظارات نرخ ارز بر قیمت محصولات معامله شده تاثیرمستقیمی می گذارد. همچنین تاثیر قیمت نفت بر تولید کالاها از طریق تغییر در قیمت عوامل تولید و قیمت واردات واسطه ای سطح عرضه فعالیت ها و درآمد فعالیت های اقتصادی را تغییر می دهد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که اگر تغییری در نرخ ارز و قیمت نفت ایجاد شود چگونه باعث تغییر در شاخص های رفاهی خانوارها می شود. بنابراین این تحقیق به پر کردن این خلا در ادبیات موضوع می پردازد. می توان افزود که این پژوهش برای نشان دادن تغییر در نرخ ارز و قیمت نفت از یک مدل لجستیکی استفاده می کند. بر اساس نتایج تجربی در این مطالعه برای پیش بینی رفاه اجتماعی آینده و شبیه سازی تاثیر نوسانات نرخ ارز همراه با شوک قیمت نفت از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه استفاده شده است. نتایج با استفاده از ماتریس حسابداری اجتماعی 2011 و در سناریوهای مختلفی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نرخ ارز، قیمت نفت، رفاه، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، ماتریس حسابداری اجتماعی
|
  • Malihe Ashena *, Hossein Sadeqi, Ghazal Shahpari Pages 7-33
    Improving energy efficiency is one of the most important energy policies in many countries. This study mainly focused on the economic and environmental effects of energy efficiency improvements in Iran’s electricity sector on Iran’s economy using a computable general equilibrium framework. Furthermore, the potential benefits of carbon reduction were explored. The results showed that the most significant change occurred in the sectoral output. Other macroeconomic variables, such as GDP and export, also showed higher levels. Accordingly, it can be asserted that a combination of energy policies, such as carbon pricing and revenue recycling, that are aimed at improving energy efficiency can potentially have positive effects on both the economy and the environment. Therefore, energy efficiency improvements can be considered a cost-effective alternative to promoting sustainable development.
    Keywords: Computable General Equilibrium, Environmental Policy, Energy Efficiency, Clean Development, Iran
  • Seyed Reza Nakhli, Monireh Rafat *, Rasul Bakhshi Dastjerdi, Meysam Rafei Pages 35-70
    Since the nationalization of the oil industry, especially after the 1979 revolution, Iran has always encountered economic sanctions. The oil embargo and international financial sanctions are the most severe sanctions imposed on Iran and have had significant effects on Iran’s macroeconomic variables. The current study aimed to analyze the effects of economic sanctions on Iran’s macroeconomic variables using a dynamic stochastic general equilibrium (DSGE) model based on the new Keynesian approach. The simulation results showed that the intensification of the oil and international financial sanctions would 1) reduce foreign and government investment, technology innovation, export in the oil sector, and consequently oil production, 2) lead to a higher exchange rate and a decrease in the ratio of the central bank foreign exchange reserves to the monetary base, 3) reduce the GDP and non-oil exports and increase the inflation, which may cause stagflation, 4) increase household consumption and decrease household investment, 5) increase budget deficit, forcing the government to adopt policies to raise current expenditures and maintain housing and urban development budget, which, in turn, will lead to a budget deficit and bond sales. The analysis of various optimal monetary policies in the context of economic sanctions and considering the contingent business interruption (CBI) loss function showed that the optimal simple rule, in the form of the producer price index, targeting monetary policy, could reduce the loss function and increase the importance value of output coefficient in themonetary policy.
    Keywords: Economic Sanctions, Optimal Simple Rule, CPI-PPI inflation targeting, DSGE Model, Calibration, Iran
  • Parisa Mohajeri * Pages 71-91
    The main aim of the present paper is to measure the potential value-added tax (VAT) capacity in Iran using the multiregional input-output model (MIOM) to answer the following question: “how much indirect value-added tax is potentially generated in one region in order to satisfy the production of other regions?” Applying Leontief’s final demand-to-output is not suitable and therefore, Pasinetti’s parsimonious production-to-production approach is utilized. For this purpose, we have used a MIOM covering 9 regions for the year 2016. Based on the existing conventional regional theory, we expect that larger regions have a tendency to contribute more value-added to other regions. Surprisingly, the overall results confirm the prevailing theory as follows: for example, region 6 (the largest region) generates 5.3% of the total value added of region 1, whereas region 7 (the smallest region) is responsible for 1.7% of the total value added of region 1. Similar results have been found on the impact of regions 6 and 7 on the added value of other regions. In addition, based on the logic of VAT system, it is expected that a larger region has a higher impact on VAT capacity in other regions. The overall findings relatively confirm the theoretical prediction as follows: the impact of region 6 on VAT capacity of other regions is 4-12 times more than the impact of the smallest region on the potential VAT capacity of other regions.
    Keywords: Region, Production to production Approach, Multi-Regional Input-Output Table, Value Added Tax Capacity
  • MohammadNabi Shahiki Tash, Mostafa Khajehhasani, Morteza Yaqubi * Pages 93-116

    Monopoly and negative externalities are two aspects of market failure that affect the market performance. This study extends the Leibenstein approach, a framework to measure the market performance, which evaluates the social welfare costs of market power and environmental inefficiency. To assess the deadweight loss, we capture pollution impacts, on the market performance in an imperfect competition. In doing so, we assess marginal costs and price elasticity of demand by a Translog function, market power by Herfindahl-Hirschman and Lerner indices, and environmental inefficiency by directional distance functions, at a Cournot competition for Iran’s energy-intensive industries at the four-digit ISIC level. Our results demonstrate that the social welfare costs of welfare triangle and economic rent are negligible and include a small amount of welfare costs. Non-ferrous foundry imposes the lowest social cost (1.03% of its production value), and cement, lime and gypsum industries impose the highest social cost (50.7% of their production value). Those industries with more market power pay less attention to the environment. In polluting industries, welfare loss, due to market power, is relatively negligible. However, relatively high cost of social welfare, due to environmental inefficiency, indicates the necessity of levying a green tax to reduce the adverse effects.

    Keywords: Social Welfare Costs, Environmental Pollution, Market Performance, Energy-Intensive Industries, Monopoly
  • MohammadHassan Fotros, Mohammad Alizadeh, Narges Ahmadvand * Pages 117-146

    Government expense is an important financial tool for empowering the poor. In such a way that the government provides a suitable environment for the business of people by investing in the fields of defense, judiciary, legislation, order and security. In addition, by providing social services such as education, health, social security, and transportation, communication, energy and infrastructure, the government causes an increase in human capacity for earning more money leading to the reduction of poverty and inequality. The purpose of this study is to estimate the optimal amount of government expenses in economic, social and cultural, defense and security, public affairs. Related chapters aim at minimizing income inequality. In this regard, the threshold regression model and the simplex linear programming algorithm are used for estimating the time series data during the period 1971-2019. The results reveal that the optimal amount of government expenditure total should be equal to 19.2% of GDP to reduce the income inequality. Also, for reducing the income inequality, the optimal amount of public, defense, social and economic expenses in GDP should reach 1.1, 2.35, 10.2 and 5.5 percent, respectively. Moreover, among the chapters, the optimal amount of education, health and defense chapters with the highest priority should be 6.5, 2.25, 1.79% of GDP, respectively. Furthermore, other chapters have different effects on income inequality.

    Keywords: Government Size Income Distribution Threshold Regression Model Simplex Linear Programming, Algorithm Iran''s Economy
  • Vahideh Sotoudeh Mollashahi *, Mohammad Talebi, MohammadAli Rastegar, Ramin Mojab Pages 147-180

    After the financial crisis of 2007-2009, in which liquidity problems led to insolvency and consequently the bankruptcy of many large banks and financial institutions such as Lehman Brothers, Basel Committee on Banking Supervision introduced liquidity requirements for the most part to reduce the possibility of bank insolvency caused by liquidity shocks. This research develops an agent-based model of a banking system to be used to analyze the impact of the liquidity requirements on the solvency position of banks. The model devises a banking system with 12 heterogeneous banks in which banks perform their traditional activities namely taking deposits and making loans. Banks can fulfill their liquidity needs by engaging in interbank lending, selling their securities, and using central bank lending assistance. The model aims to study the behavior of different banks in response to imposing liquidity requirements. This model is calibrated using the data of Iranian listed banks during 2018-2020. Liquidity requirements are measured using liquidity coverage ratio, and the solvency position of a bank is measured using the capital adequacy ratio. The results of the simulations demonstrate that as liquidity requirements increase, the solvency position of some banks improves, some banks deteriorate, and some remain unchanged. Regarding this reaction among other various factors, profitability, inflow, and outflow of liquidity, and finally, the outflow rate parameter play an essential role.

    Keywords: Liquidity Requirements, Liquidity Shock, Solvency Requirement, Agent-based Modelling Interbank Market, Reserve Requirement
  • Alireza Kamalian, Seyed Komail Tayebi *, Alimorad Sharifi, Hadi Amiri Pages 181-212

    Propensity score matching is extensively utilized in estimating the effects of policy interventions and programs for data observations. This method compares two treatment and control groups to make statistical inferences about the significance of the effects of these policies on target variables. Therefore, when using propensity score matching, it is significant to obtain the standard error to estimate the treatment effect. The precise estimations of variance and standard deviation facilitate more efficient statistical testing and more accurate confidence intervals. However, there is no agreement in the literature on the estimation method of standard error; some methods rely on resampling, while others do not. This study compares these methods using Monte Carlo simulation and calculating the Mean Squared Errors (MSE) of these estimators. Our results indicate that Jackknife and standard methods are superior to Abadie and Imbens (2006) bootstrap, and subsampling ones in terms of accuracy. Finally, reviewing Tayyebi et al. (2019) indicated that different methods of estimating variance in the matching estimator led to different statistical inferences in terms of statistical significance.

    Keywords: matching, Propensity Score, Monte Carlo, Resampling
  • Elham Khorasani Kordeh Koohi *, Reza Najarzadeh Pages 213-231
    Wagner's Law states that the relative size of public sector increases with the growth of per capita income. This study examines whether there is empirical evidence that Wagner’s law holds in the Iranian economy using time series annual data over the period 1985-2018 in Iran, applying cointegration and vector error correction modelling (VECM) techniques. In particular, this study provides a special focus on examining the validity of the versions of Wagner’s hypothesis, which supports the existence of long-run relationship between public expenditure and economic growth. The results of the estimates demonstrate that this law holds in Iran. The elasticity of the government expenditures with respect to national income must be greater than one for the Wagner’s law to hold. However, government’s spending on health and education has been less than expected. Therefore, considering all the government’s spending, Wagner's law is valid in Iran. On the other hand, by examining government expenditures in health and education sector as the most important part of the government expenditures, it is seen that the revenue elasticity of government expenditures in the health and education sectors is less than one. Accordingly, our estimates for Iran do not confirm this law. Although the absolute size of the public sector grows when the income increases, its rate of growth in these sectors is substantially lower than the growth of income. This could suggest that the government does not pay enough attention to health and education sectors and that these are not priorities of the government.
    Keywords: Gross Domestic Product (GDP), Wagner', s Law, Government expenditure, Vector Error Correction Model (VECM)
  • Mojtaba Pourghorban, Siab Mamipour * Pages 233-260
    The restructuring of Iranian electricity industry allowed electricity price to be determined through market forces in 2005. The main purpose of this paper is to present a method for modeling and forecasting the electricity prices based on complex features such as instability, nonlinear conditions, and high fluctuations in Iran during the spring 2013 and winter 2018. For this purpose, time-series data of the daily average electricity price was decomposed into one approximation series (low frequency) and four details series (high frequency) utilizing the wavelet transform technique. The approximation and details series are estimated and predicted by ARIMA and GARCH models, respectively. Then, the electricity price is predicted by reconstructing and composing the forecasted values of different frequencies as a proposed method (Wavelet-ARMA-GARCH). The results demonstrated that the proposed method has higher predictive power and can forecast volatility of electricity prices more accurately by taking into consideration different domains of the time-frequency; although, more errors are produced if the wavelet transform process is not used. The mean absolute percentage error values of the proposed method during spring 2017 to winter 2018 are significantly less than that of the alternative method, and the proposed method can better and more accurately capture the complex features of electricity prices.
    Keywords: Electricity price, Forecasting, Volatility, wavelet transform, ARMA-GARCH Model
  • Rezgar Feizi, Khaled Ahmadzadeh *, Bakhtiar Javaheri, Sahar Amidi Pages 261-291
    The exchange rate and international oil price are key variables to cause the effects of external shock on economics and the relationship to domestic economy. Since in countries like Iran, most government revenues come from exchange earnings from the international markets by oil exports, the impact of these two variables on the economy has significant consequences. In addition, it should be considered how fluctuations in the exchange rate and international oil prices can impact policy and international relations. According to the international trade perspective, it is believed that the exchange rate affects the economy through the changes in exports and imports commodities; therefore, expectations of the exchange rate will affect the price of the products traded. Moreover, the impact of oil price on the production of commodities changes the level of supply for activities and income of institutions through changes in the production factors and intermediary imports price. We conclude that if any change in both exchange rate and oil prices occurs, it will cause a change in welfare indicators. This research has therefore arisen to fill this void in the literature. Moreover, it utilizes a logistic model to represent the change in the exchange rate and oil price. Based on empirical results, a recursive computable general equilibrium model is constructed to predict future social welfare and simulate the impact of exchange rate fluctuations along with the oil price shock. The results are presented in different scenarios using the 2011 Social Accounting Matrix (SAM).
    Keywords: Exchange rate, Oil prices, Welfare, Computable General Equilibrium Model, Social Accounting Matrix