فهرست مطالب

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 35 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدرالدین ستاری، پریا فتحی ورزقانی* صفحات 11-30

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر فرآیند مدیریت دانش در سازمان آموزش و پرورش شهر تهران است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی می باشد. همچنین پژوهش حاضر از لحاظ گردآوری داده در زمره تحقیقات توصیفی قرار می گیرد. جامعه آماری در این پژوهش شامل 420 نفر از کارکنان آموزش و پرورش منطقه 9 شهر تهران می باشند که حجم نمونه بر اساس جدول مورگان به صورت تصادفی 200 نفر انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای و پرسشنامه استاندارد استفاده گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و PLS استفاده شد. در این پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی (PLS) جهت آزمون فرضیات و برازندگی مدل و برای اندازه گیری روایی واگرا در تحلیل های PLS و برای بررسی روایی همگرا از معیار AVE استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از آن داشت که تمامی فرضیات تحقیق تاثیر معناداری دارد .

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش، تبادل دانش، کاربرد دانش، خلق دانش
  • نرگس عطریان*، غلامرضا عمرانی، مهری مهدیخانی صفحات 31-53

    سواد رسانه ای و اطلاعاتی لازمه زندگی در جوامع امروزی است؛ به ویژه در خصوص دانشجویان که ماهیت کار آن ها پژوهشی است و بر توسعه کشور از هر بعدی اثر می گذارد. از سویی رسانه های جمعی و اجتماعی به عنوان عامل تحولات و تغییرات در عصر حاضر محسوب می شوند و ازنظر کارکرد آموزشی سهم بسزایی در ترفیع سواد رسانه ای دارند. لذا هدف از پژوهش حاضر تحلیل روابط شاخص های سواد رسانه ای با سلامت اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شاهین شهر است. پژوهش کاربردی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد شاهین شهر به تعداد 1846 نفر هستند که مطابق با جدول مورگان تعداد 317 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی سواد رسانه ای و پرسشنامه ی سلامت اجتماعی بوده است. در تجزیه وتحلیل داده ها، آمار توصیفی و آمار استنباطی از نرم افزار SPSS استفاده شده است. نتایج نشان داد بین سطح سواد رسانه ای و میزان سلامت اجتماعی دانشجویان رابطه معنادار وجود دارد. بین ابعاد سطح سواد رسانه ای (آگاهی از اهداف پنهان پیام های رسانه ای دانشجویان، درک محتوای پیام رسانه ای دانشجویان، گزینش آگاهانه پیام رسانه ای دانشجویان، نگاه انتقادی به پیام رسانه ای دانشجویان و تجزیه وتحلیل پیام رسانه ای) و ابعاد سلامت اجتماعی نیز رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: سواد، سواد رسانه ای، سلامت، سلامت اجتماعی
  • سحر فائقی*، بهمن باینگانی صفحات 55-76

    مفهوم سرمایه فرهنگی در چند دهه اخیر در جامعه شناسی ایران با اقبال زیادی مواجه شده است. این مفهوم نخستین بار از سوی جامعه شناس فرانسوی، پی یر بوردیو مطرح شد و هدف از آن تبیین ناکامی های دانش آموزان طبقات پایین در مدرسه بود. این مفهوم از زمان طرح تاکنون در حوزه های مختلفی مانند قشربندی و فرهنگ اهمیت زیادی پیدا کرده و تحقیقات تجربی بسیاری راجع به آن انجام شده است؛ در عین حال مفهوم فوق، مخصوصا از سوی نظریه پردازان نژادی-انتقادی در بوته نقد قرار گرفته است. در این مقاله، ضمن بررسی مفهوم سرمایه فرهنگی، با بررسی متون موجود در این زمینه، به بررسی مهم ترین انتقادات مطرح شده از آن و معرفی مدل ثروت-های فرهنگی به عنوان مکمل و جایگزینی برای آن خواهیم پرداخت. هدف غایی مقاله حاضر معرفی، بررسی و توضیح اجزاء مدل ثروت فرهنگی است که عبارتند از سرمایه آرمانی، سرمایه خانوادگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه زبانی، سرمایه مقاومتی و سرمایه جهت-یابی. ادعای نظری مقاله حاضر این است که مفهوم ثروت فرهنگی، از سویی موجب ایجاد نگاهی جدید به اقلیت ها و فرودستان خواهد شد و به شناخت و برنامه ریزی درباره مسایل مختلف آن ها کمک بسیاری خواهد کرد و از سوی دیگر طرح این مفهوم می تواند به لحاظ تجربی، زمینه ساز تحقیقات و مطالعات تجربی بسیاری شود.

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، ثروت های فرهنگی، پی یر بوردیو، نظریه نژادی-انتقادی، جوامع متکثر
  • مجید فولادیان*، گلناز رفیع زاده اردبیلی، منصوره قندایی، هانیه شارکیان صفحات 77-93

    چنین بنظر می رسد که در جامعه ی حاضر تصویر جایگاهی محوری برای ایجاد هویت دارد و شبکه های اجتماعی شیوه ی خود ابراز گری افراد را تا اندازه ی زیادی تحت تاثیر قرارداده اند. در همین راستا با بررسی نظریه ی گافمن در رابطه با مفهوم خود نمایشی به این نتیجه رسیدیم که افراد در شبکه های اجتماعی خود را به گونه ای دیگر و متفاوت از آنچه در محیط واقعی هستند، نشان می دهند و اینستاگرام به نوبه خود مانند بسیاری دیگر از شبکه های اجتماعی، پیدایش شکل جدیدی از روابط و ارایه خود را موجب گردیده است. بدین ترتیب در این پژوهش هدف ما این بود که بررسی کنیم آیا خود نمایش داده شده افراد در اینستاگرام با خود واقعی آنها تفاوت دارد یا خیر؟ برای رسیدن به این هدف 72 نفر از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد که کاربر فعال اینستاگرام بودند با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و از طرح ترکیبی همزمان قیاسی که ترکیبی از روش کمی و کیفی است بهره گرفتیم. به منظور سنجش خود واقعی و نمایشی پرسشنامه ای را طراحی کردیم که توسط خود افراد و و برای بررسی صفحه اینستاگرام شخص، توسط داوران تکمیل گردید. نتایج حاصل از تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار Spss نشان داد که میان خود واقعی و نمایشی این کاربران تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، خود نمایشی، خود واقعی
  • فاطمه نوری راد* صفحات 95-121

    رسانه‏ای شدن بیش از پیش فرهنگ کودکی ضرورت توجه جدی به پژوهش در این حوزه را می‎طلبد. مطالعه نسبت بین کودک و رسانه موضوعی بین رشته‎ای است که باید مقولات بسیاری را مدنظر قرار دهد. در این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی به معرفی رویکردهای مختلف برای مطالعه کودک و رسانه و ارزیابی آنان می‏پردازد. رویکرد پژوهش بر روی محیط رسانه ای کودکان می تواند کودک محور و یا رسانه محور باشد یعنی در یکی کودک موضوع اصلی و رسانه زمینه بررسی است و در دیگری برعکس. البته در نهایت همین بافت های کودکی هستند که معانی را شکل می دهند.آن دسته از کاربردها و تاثیرات رسانه نیز به نوبه خود به تجربیات کودکی شکل می بخشند. برای بهره بردن از مزایای هر دو رویکرد می‏توان به نظریات مرتبط با مدرنیته متاخر به عنوان ابزاری برای استحکام بخشیدن به رویکردهای کودک محور و رسانه محور توجه کرد. این نگاه موجب می‎شود بتوانیم از مزایای هر دو رویکرد بهره مند شویم و در عین حال برمحدودیت های هریک فایق آییم، آنهم نه تنها از طریق فهم اینکه هرکدام از این دو رویکرد چگونه بخش مهمی از بافت دیگری را تشکیل می دهد بلکه از طریق فهم فرایندهای عام تغییرات اجتماعی که هم محیط رسانه ها و هم محیط کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد.

    کلیدواژگان: رویکرد کودک محور، رویکرد رسانه محور، مدرنیته متاخر، نظریه نسلی، محیط رسانه‎ای
  • سارا صادقی نیا* صفحات 123-143

    در قرن بیستم؛ حوزه ارتباطات و تکنولوژی های وابسته به آن مانند بسیاری از حوزه های دیگر دستخوش تغییر و تحولات گسترده ای شده است. در سالهای اخیر محققان صحبت از انفجار اطلاعات، انقلاب تکنولوژی ارتباطی و یا عصر رسانه های الکترونیک سخن به میان می آورند. در میان رسانه ها، تلویزیون همواره به عنوان یکی از مهمترین رسانه ها مطرح بوده است. شتابزدگی ناشی از اهمیت تاثیر تلویزیون در زندگی کودکان، همواره همراه با شتابزدگی مشابه از ترس و نگرانی های والدین از این رسانه و تاثیرات منفی آن بر زندگی کودکان است. این مسیله، یک موضوع و یک دغدغه بحث برانگیز است. پژوهش حاضر در تلاش است با غلبه بر اختلاف نظرهایی که در این زمینه وجود دارد و از دیدگاه روان شناسی و اجتماعی تاثیر رسانه تلویزیون را بر مخاطبان اصلی خود یعنی کودکان بررسی نماید. یافته های نظری بدست آمده از پژوهش حاضر، نگرش شکاکانه نسبت به رابطه کودک تلویزیون را تقویت می کند و بنابراین ترس ها و نگرانی ها را توجیه می نماید. این پژوهش ماهیتی توصیفی تحلیلی دارد و به روش کتابخانه ای صورت گرفته است. سهم عملی این پژوهش، پیشنهاد راه حل های مناسب به والدین جهت مدیریت بهتر رابطه کودک تلویزیون خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیامدهای اجتماعی تلویزیون، پیامدهای روانشناختی تلویزیون، تلویزیون، کودک
  • آرش حسنپور* صفحات 145-164

    ما در این مقاله منبع ویدیویی شگفت انگیزی را معرفی می کنیم که می تواند به افزایش تجربه یادگیری دانشجویان لیسانس کمک کند. مجموعه انیمیشن تلویزیونی سیمپسون ها می تواند به صورت عملی، ابزاری کارآمد برای تشریح مضامین جامعه شناسانه و تشویق دانشجویان لیسانس به تفکر انتقادی باشد. سیمپسون ها مکمل فلسفه های آموزش و یادگیری ای خواهد بود که بر کاربرد تخیلی جامعه شناسانه در مشاهده زندگی روزمره تاکید می کند. ما دریافتیم که این مجموعه نمایشی ابزار آموزشی مناسبی برای عرضه و ارایه ی مفاهیم جامه شناسانه و پرورش فهم دانشجویان از موضوعات درسی است. دانشجویان می تواند این مجموعه نمایشی را با بحث های انتقادی درآمیزند و مرتبط نمایند؛ بنابراین مجموعه سیمپسون ها ابزار منبع آموزشی ارزشمندی برای برنامه درسی جامعه شناسی خواهد بود. شاخص حقیقی آموزش موفقیت آمیز برحسب توانایی دانشجویان در درک موضوعات درسی به صورت مفید و موثر و استفاده از این دانش بیرون از کلاس درس سنجیده شده است. سیمپسون ها به عنوان یک متن فرهنگ عامه زمینه ای عالی برای تحقق این هدف فراهم می کند.

    کلیدواژگان: جامعه ی کارتونی، انیمیشن، سیمپسون ها، فرهنگ عامه، آموزش و فراگیری جامعه شناسی
|
  • Pariya Fathi Varzaghani *, Sadraddin Satary Pages 11-30

    The present study seeks to investigate the effect of organizational culture on the knowledge management process in the Tehran Education Organization. This research is applied in terms of purpose. Also, the present study is among the descriptive researches in terms of data collection. The statistical population in this study includes 420 education staff in District 9 of Tehran that the sample size was randomly selected based on Morgan table 200 people. In the present study, the library method and a standard questionnaire were used to collect data. SPSS and PLS software were used to analyze the data. In this study, structural equation modeling and partial least squares (PLS) method were used to test the hypotheses and model fit, and to measure divergent validity in PLS analyzes, and to evaluate convergent validity, the AVE criterion was used. The results of data analysis showed that all research hypotheses have a significant effect.

    Keywords: Organizational Culture, Knowledge Management, knowledge exchange, knowledge application, knowledge creation
  • Narges Atrian *, Gholamreza Omrani, Mehri Mahdikhani Pages 31-53

    Media and information literacy are essential to life in today's society; Especially for students whose work is research in nature and affects the development of the country in every dimension. On the other hand, mass and social media are considered as the cause of changes and changes in the present era and in terms of educational function, they have a significant contribution in promoting media literacy. Therefore, the purpose of this study is to analyze the relationship between media literacy indicators and social health among students of Islamic Azad University of Shahinshahr. The research is applied and correlational. The statistical population of all students of Shahinshahr Azad University is 1846 people, which according to Morgan table, 317 people have been selected as a sample. Data collection tools were media literacy questionnaire and social health questionnaire. SPSS software was used in data analysis, descriptive statistics and inferential statistics. The results showed that media age and the level of their social health are significant. There are also significant dimensions between media (awareness of the hidden purposes of student media messages, understanding the content of student media messages, conscious selection of student media messages, critical view of student media messages, and analysis of media messages) and dimensions of social health.

    Keywords: Literacy, Media Literacy, Health, Social Health
  • Sahar Faeghi *, Bahman Bayangani Pages 55-76

    One of the concepts that have been enthusiastically encountered in Iran's sociology in recent decades is the theory of cultural capital. This concept was first introduced by Bourdieu, and its purpose was to explain the disadvantages of Lower-class students at school. This concept has become very important in many areas such as stratification and culture and a great number of experimental researches has been done on it. At the same time, this concept has been criticized, in particular by racial-critical theorists. In this article, by reviewing the existing texts about cultural capital, we will present the most important criticisms raised in this field and we will introduce the cultural wealth model as a complement and also as an alternative to it. The purpose of the present article is to introduce, review and explain the components of the cultural wealth model which includes: aspirational, linguistic, social, navigational, familial, and resistant capital. The theoretical claim of the present article is that the concept of cultural wealth will give new insights to minorities and subordinates, and it will help to recognize and plan their various issues, also the design of this concept can be empirically grounded in many studies.

    Keywords: Cultural capital, Cultural Wealth, Critical-Ethical Theory, Plural Societies
  • Majid Foladian *, Golnaz Rafizadeh Ardebili, Mansoure Ghandaei, Hanieh Sharekian Pages 77-93

    Nowadays, social networks are widely welcomed by different sections of society, especially young people, who spend most of their leisure time in these networks. Among the various applications of social networking, image sharing services such as Instagram have gained a lot of success and have attracted many users so it seems that in today's society image has a central place in identity and networks. Social media has greatly influenced people's way of expressing themselves. Similarly, by examining Goffman's theory of self-representation, we came to the conclusion that people in their social networks represent themselves differently than they are in the real world, and Instagram, like many others, From social networks, the emergence of a new form of relationships and presentations has given rise. So in this study, we aimed to investigate whether the self-displayed people on Instagram differ from their real self. To this end, 72 students of Ferdowsi University of Mashhad who were active users of Instagram were selected using the available sampling method and we used a simultaneous analogous descriptive design that combines qualitative and quantitative methods. We designed a questionnaire that was completed by the individuals themselves and by the referees to check the person's Instagram page for self-actual and demonstrative self-evaluation. The results of statistical analysis using SPSS software showed that there is a significant difference between the actual and the demographic of these users.

    Keywords: Instagram, self-show, real self
  • Fateme Noorirad * Pages 95-121

    The increasing media coverage of childhood culture requires serious attention to research in this area. The study of the relationship between the child and the media is an interdisciplinary subject that must consider many categories. In this article, with a descriptive-analytical approach, it introduces different approaches to studying the child and the media and evaluating them. The research approach on children's media environment can be child-centered or media-oriented, ie in one child is the main subject and the medium of study and in the other vice versa. Of course, it is ultimately the child contexts that shape meanings. Those uses and influences of the media, in turn, shape childhood experiences. To take advantage of both approaches, theories related to late modernity can be considered as a tool to strengthen child-centered and media-oriented approaches. This view allows us to take advantage of both approaches and at the same time overcome the limitations of each, not only by understanding how each of these two approaches forms an important part of the other context, but also by understanding general processes. Social change that affects both the media environment and the children's environment.

    Keywords: Child-centered approach, media-oriented approach, late modernity, generational theory, media environment
  • Sara Sadeghinia * Pages 123-143

    In the twentieth century, the field of communications and its related technologies has undergone many changes, as in many other areas. In recent years, researchers have been talking about information bursts, the technology revolution, or the era of electronic media. Among the media, TV has always been one of the most important media.The speeding up of the importance of television in the lives of children is always accompanied by the same pace of fear and concern from parents about the media and its negative effects on the lives of children. This is an issue and a controversial concern. The present research seeks to overcome the differences of opinion in this field and, from a psychological and social point of view, examine the impact of media television on its main audience, the children. The theoretical findings from this study reinforce the skepticism about the relationship between the TV child and justify fears and fears. The theoretical findings from this study reinforce the skepticism about the relationship between the TV child and justify fears and fears. The practical contribution of this research is to propose appropriate solutions to parents in order to better manage the health of the child.

    Keywords: Child, Psychological TV implication, Social TV implications, Television
  • Pages 145-164

    In this paper we introduce a wonderful video resource that can enhance the undergraduate learning experience. The animated television series, The Simpsons, can be particularly effective for illustrating sociological themes and encouraging critical thinking among today's undergraduates. Borrowing from Mills (1959), The Simpsons complements teaching philosophies that stress applying the sociological imagination to the observation of everyday life. We have found that the show is an effective pedagogical tool for demonstrating sociological concepts and fostering students' understanding of the course material. Students can relate to the show and by engaging them in critical discussions, The Simpsons is a valuable pedagogical resource to the sociology curriculum. The true indication of successful teaching is measured by the students' ability to grasp course material effectively, and then use that knowledge beyond the classroom. The animated series, The Simpsons, can be particularly effective for illustrating sociological themes and encouraging critical thinking among today undergraduates

    Keywords: THE CARTOON SOCIETY, SIMPSONS TO TEACH, LEARN SOCIOLOGY, Popular culture