فهرست مطالب

مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی - سال دوازدهم شماره 47 (بهار 1400)

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال دوازدهم شماره 47 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • عادل آذر، سید رضا سیدجوادین، حسین صفری، محمدرضا تقی زاده یزدی، امیر آذرفر* صفحات 2-21

    از جمله روش های مورد استفاده برای سنجش و ارزیابی کارکنان، استفاده از کانون ارزیابی است. کانون های ارزیابی معمولا از روایی مناسبی در سطح ابزار برخوردارند اما در سطح مدل جمع بندی دارای ضعف هایی هستند. این پژوهش به طراحی سیستمی فازی برای برآورد امتیاز نهایی کانون های ارزیابی با بهره گیری از مدل سازی ذهنیت خبرگان می پردازد. برای این منظور از داده های کانون ارزیابی با ابعاد، هوش، شخصیت و شایستگی استفاده گردیده و در نهایت، مدلی برای ترکیب این سه دسته از مفاهیم ارایه شده است. سیستم طراحی شده، دارای سه دسته اعداد فازی ذوزنقه ای و 27 قاعده است. به منظور اعتبارسنجی این مدل از داده های 116 نفر از مدیران کشور و شبیه سازی مونت کارلو استفاده و مشخص شد شایستگی، هوش و شخصیت به ترتیب بیشترین اهمیت را در امتیاز نهایی کانون ارزیابی دارند.

    کلیدواژگان: کانون ارزیابی، سیستم استنتاج فازی، امتیاز نهایی کانون ارزیابی، شبیه سازی مونت کارلو
  • ریحانه هاشم زهی*، رضا نجف بیگی، محمدرضا ذبیحی صفحات 22-39

    در شرایط اقتصادی موجود کشور، نگهداری کارکنان دانشی از مهم ترین چالش سازمان های دانش بنیان محسوب می شود. لذا، طراحی مدل ترک خدمت کارکنان دانشی هدف پژوهش حاضر قرار گرفت. در این پژوهش روش تحقیق آمیخته مورد استفاده قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از تکنیک سه مرحله ای دلفی، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پیشینه پژوهش در بخش کیفی و دربخش کمی نیز از معادلات ساختاری استفاده گردید. بر اساس یافته های بخش کیفی، هفت عامل محیطی، سازمانی و ساختاری، شغلی، فردی، قانونی و حقوقی، ارزشی-عقیدتی و مدیریتی، 35 مولفه و 167 گویه در ترک خدمت کارکنان دانشی شناسایی شد. نتایج حاصل از معادلات ساختاری در بخش کمی نشان داد که مدل ترک خدمت کارکنان دانشی در شرکت پخش فرآورده های نفتی شامل عوامل محیطی، ساختاری، شغلی، قانونی-حقوقی و ارزشی - عقیدتی می باشد که از بین آنها عامل ساختاری مهم ترین عامل در ترک خدمت کارکنان دانشی بود و عامل قانونی -حقوقی آخرین رتبه را به خود اختصاص داد.

    کلیدواژگان: ترک خدمت، کارکنان دانشی، سازمان های دانش بنیان، شرکت پخش فراورده های نفتی خراسان رضوی
  • فرجام زارع، رضا سپهوند*، محمد حکاک، سید نجم الدین موسوی صفحات 40-57

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل سنجش مسمومیت سازمانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی و از طریق روش آمیخته و به صورت کمی و کیفی انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف و روش، به ترتیب در مقوله پژوهش های کاربردی و توصیفی قرار گرفت. تعداد32 نفر از خبرگان شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، جامعه آماری پژوهش را تشکیل دادند که بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 17 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب گردید. در بخش کیفی و کمی پژوهش، گردآوری اطلاعات به ترتیب از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه انجام پذیرفت. در بخش کیفی، تحلیل داده های حاصله از مصاحبه با استفاده از نرم افزار اطلس و روش کدگذاری صورت پذیرفت و در نتیجه تحلیل انجام شده، 12 بعد به عنوان ابعاد مسمومیت سازمانی شناسایی گردید. با استفاده از تکنیک دلفی فازی، اجماع نظر خبرگان در خصوص ابعاد شناسایی شده مورد تایید قرار گرفت. در ادامه نیز با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری، مدل نهایی پژوهش(سطوح ابعاد و همچنین روابط بین آن ها) ترسیم گردید و در ارتباط با هریک از ابعاد مدل نیز گویه هایی در جهت تدوین پرسشنامه ارایه شد.

    کلیدواژگان: مسمومیت سازمانی، سموم سازمانی، مدل دلفی فازی، مدل ساختاری تفسیری
  • محسن ترابی*، محمدرضا بهبودی، سید حمیدرضا موسوی، رضوان رجبوند صفحات 58-75

    پژوهش حاضر باهدف آسیب شناسی مولفه های نظام خلاقیت و نوآوری در شرکت گاز استان هرمزگان، انجام گرفت. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و از نظر رویکرد تحقیق، ترکیبی_ اکتشافی است. در مرحله اول، با 13 نفر از روسای شرکت گاز استان هرمزگان (تا حد اشباع نظری) مصاحبه شد و با استفاده از نرم افزار MAXQDA و طی مراحل شش گانه کلارک و برون (2006)، مصاحبه ها مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت و الگوی فرایندی خلاقیت و نوآوری شرکت، با شش مضمون اصلی تدوین شد. در مرحله دوم، به منظور دسته بندی عوامل موثر بر خلاقیت و نوآوری در ماتریس اهمیت-عملکرد، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه طبق نظر صاحب نظران و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ تایید شد.جامعه آماری پژوهش متشکل از تمام کارمندان شاغل در واحدهای اداری شرکت گاز استان هرمزگان بود. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 140 نفر انتخاب و پرسشنامه بین آن ها توزیع شد. محاسبات مربوط به اهمیت و عملکرد پژوهش با کمک نرم افزار SPSS انجام شد. یافته های تحقیق حاکی از آن است که واحد منابع انسانی، محدودیت های استراتژیک فرا سازمانی، محدودیت های درون سازمانی و فرهنگ سازمانی در موضوع خلاقیت و نوآوری اهمیت بسزایی دارند و با توجه به عملکرد پایین شرکت، این مولفه ها بایستی موردتوجه بیشتری از طرف مسیولان ذی ربط قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، نوآوری، تحلیل مضمون، تحلیل اهمیت-عملکرد، شرکت گاز استان هرمزگان
  • نعمت الله شیرانی*، بیژن عبدالهی، سعید جعفری نیا، حسین عباسیان صفحات 76-91

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل محیط یادگیری سازمانی شرکت گاز استان البرز بوده است. روش پژوهش، تیوری داده بنیاد  است. ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، مبانی نظری متغیر موردمطالعه و مولفه های آن، بررسی گردید. سپس داده های آن با استفاده از روش مشاهده مشارکتی، تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل اسناد، جمع آوری شده و درنهایت با استفاده از تکنیک مثلث سازی ترکیب شده اند. روش نمونه گیری در این پژوهش، نمونه گیری معیار- هدفمند است که با استفاده از شاخص اشباع نظری تعداد 10 نفر از اساتید و دانشجویان دکتری حوزه های مرتبط دانشگاه و همچنین 15 نفر از صاحب نظران و مدیران شرکت گاز، به عنوان نمونه ی پژوهش مورد مصاحبه قرار گرفتند. دیدگاه آن ها نسبت به مدل محیط یادگیری سازمانی موردبررسی قرار گرفت. یافته های  پژوهش با استفاده از نظریه زمینه ای شامل مقولاتی همچون عوامل فردی، عوامل آموزشی، عوامل سازمانی، عوامل روان شناختی، عوامل محیطی، کاربردی کردن آموخته ها و عوامل فرا سازمانی می باشند.

    کلیدواژگان: محیط یادگیری سازمانی، عوامل فرا سازمانی، عوامل فردی، عوامل آموزشی، عوامل سازمانی، عوامل روان شناختی، عوامل محیطی، شرکت گاز استان البرز
  • محمد فروهر، رضا هویدا*، عبدالرسول جمشیدیان، مریم قانع نیا صفحات 92-111

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر رهبری توانمند محور بر پردازش شغلی کارکنان با نقش میانجی سرمایه ی روان شناختی و چابکی یادگیری انجام شد. روش پژوهش، همبستگی- پیمایشی در نظر گرفته شد. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران، شامل500 نفر بود که تعداد 217 نفر به صورت تصادفی به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه های رهبری توانمندمحور (محقق ساخته)، چابکی یادگیری کراوت و کالدول (2016) سرمایه روان شناختی لوتانز و همکاران (2007) و پردازش شغلی تایمز و همکاران (2014) پاسخ دادند. پایایی کلیه پرسشنامه ها برحسب آلفای کرونباخ بالای 70/. بود. همچنین، روایی پرسشنامه ها با استفاده از روایی محتوایی و سازه مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار SPSS  و AMOS تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها نشان داد رهبری توانمندمحور به طور مستقیم بر روی پردازش شغلی تاثیر دارد و چابکی یادگیری و سرمایه روان شناختی نقش میانجی جزیی بین رهبری توانمند محور و پردازش شغلی دارند.

    کلیدواژگان: پردازش شغلی، رهبری توانمندمحور، سرمایه روان شناختی، چابکی یادگیری
  • علی ناظری*، ناصر صفایی، سمیرا نیکومند نیکومند صفحات 112-129

    مدیریت منابع انسانی سبز رویکردی فراگیر در سازمان و مدیریت عصر حاضر است که به ویژه در یک دهه اخیر با اقبال فراوانی در جوامع علمی و صنایع مواجه شده است. در صنعت نفت نیز استفاده از منابع انسانی سبز به ابزاری راهبردی برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار تبدیل شده است. از این رو، شناسایی و اولویت بندی موانع پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز هدف این پژوهش قرار گرفت. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه خبره استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران و کارشناسان با سابقه شرکت پالایش نفت تهران بود و الگوریتم های ANP و DEMATEL به عنوان ابزار تحقیق استفاده شدند. نتایج نشان داد عوامل فردی، اصلی ترین موانع در پیاده سازی مدیریت منابع انسانی سبز هستند و موانع زیرساختی و فراسازمانی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، تئوری خاکستری، ANP، DEMATEL
  • اکبر حسن پور*، یوسف وکیلی، سعید جعفری نیا، رها فرهادی صفحات 130-151

    امروزه نقش مربیگری مدیران منابع انسانی به عنوان یک پارادایم جدید در سازمان ها مطرح شده است. بر همین اساس، طراحی الگوی مدیر منابع انسانی به عنوان مربی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی هدف قرار گرفت. در این پژوهش از روش کیفی و بر اساس رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جامعه آماری تحقیق شامل 15 نفر از مدیران، روسا و کارشناسان منابع انسانی و گیرندگان خدمات حوزه منابع انسانی در صنعت پتروشیمی بود که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند.  تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان دهنده 18 مقوله کلی، 51 مقوله فرعی و 160 خرده مقوله است که به صورت مدل پارادایمی مدیر منابع انسانی به عنوان مربی در قالب شرایط علی، زمینه ای، مداخله گر، مقوله محوری، راهبردها و پیامدها طراحی و شناسایی گردید

    کلیدواژگان: مربیگری، مربیگری مدیریتی، مدیر منابع انسانی به عنوان مربی، شرکت ملی صنایع پتروشیمی
  • آفرین اخوان*، علی صدری اصفهانی صفحات 152-169

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر جانشین پروری بر بهره وری منابع انسانی و عملکردسازمانی با درنظرگرفتن نقش میانجی رضایت شغلی کارکنان در شرکت نفت پارس انجام شده است. این تحقیق از نظر روش گردآوری اطلاعات، پیمایشی- میدانی و از لحاظ ماهیت و روش نیز توصیفی از نوع همبستگی است. ابزار تحقیق، پرسشنامه ی محقق ساخته است که روایی و پایایی آن مورد تایید قرارگرفت. جامعه آماری تحقیق نیز در برگیرنده کلیه مدیران، معاونان و کارشناسان خبره شرکت نفت پارس به تعداد 410 نفر می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری همزمان در نرم افزار AMOS (22) استفاده شد. نتایج بررسی مدل تحقیق نشان داد جانشین پروری بر بهره وری منابع انسانی و عملکرد سازمانی به طور مستقیم و غیرمستقیم با در نظر گرفتن نقش میانجی رضایت شغلی کارکنان تاثیر گذار است. در تحقیقات پیشین تاثیرات همزمان چهار متغیر بررسی نشده است. ضمن آنکه در شرکت نفت پارس نیز تحقیقی در این خصوص انجام نشده است.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، بهره وری منابع انسانی، عملکرد سازمانی، رضایت شغلی، شرکت نفت پارس
  • مهدی افخمی اردکانی، ابراهیم رجب پور، مجید علی محمدی اردکانی* صفحات 170-191

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی تاثیر پیاده سازی نظام پیشنهادها در کاهش رفتار سکوت کارکنان پژوهشگاه صنعت نفت بود. این تحقیق از لحاظ هدف کاربردی ؛ از لحاظ روش تحقیق شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه به شمار می رود. جامعه آماری تحقیق کارکنان پ‍ژوهشگاه صنعت نفت شاغل در شهر تهران در همه سطوح سازمانی بودند. نمونه آماری پژوهش شامل181 نفر بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند و اطلاعات به دست آمده از آنان موردبررسی و تحلیل قرارگرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد 26 سوالی برگرفته از مدل لام (2013) در دانشگاه میشیگان بود. روایی صوری این پرسشنامه با نظر متخصصین بررسی و تاییدشد و همچنین، پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 0/81 مورد تایید قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که با اجرای طرح نظام پیشنهادها، رفتار سکوت کاهش معناداری داشته است. به عبارت دیگر نظام پیشنهادها می تواند یک فرصت ارتباطی باشد که رفتار سکوت(سازمانی) را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، نظام پیشنهادها، آوای سازمانی، پ‍ژوهشگاه صنعت نفت
  • حامد محمدی* صفحات 192-211

    هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل محتوای تولیدات علمی فصلنامه مدیریت منابع انسانی در صنعت نفت بود. این پژوهش از نوع تحقیق کیفی مبتنی بر تحلیل محتوا به شمار می رود که از حیث هدف، کاربردی و از حیث رویکرد، توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل 200 مقاله منتشرشده در 24 شماره این فصلنامه بین سال های 1393 تا 1398 بود. ازآنجایی که تمامی مقاله ها مورد بررسی گرفت، نیازی به نمونه گیری نبوده و از روش سرشماری استفاده شده است. پایایی پژوهش بر اساس فرمول اسکات معادل 0/84 محاسبه گردید که عدد قابل قبولی است. نتایج پژوهش حاضر بیانگر آن بود که در تولیدات علمی فصلنامه از حیث موضوعات تخصصی، اصلی و پایه به ترتیب مدیریت استعداد، مدیریت دانش و رهبری دارای بیشترین فراوانی بوده است. اکثر مقاله های مورد بررسی در این مطالعه از حیث هدف، کاربردی (با فراوانی 95 درصد)، از نظر تحلیل داده ها، اکثریت با روش های آماری (با فراوانی 72 درصد)، از لحاظ رویکرد، کمی (با فراوانی 73 درصد) بوده اند و از نظر جنسیت نویسنده، مردان (با فراوانی 79 درصد) غالب بوده اند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، تحلیل محتوا، فصلنامه مدیریت منابع انسانی در صنعت نفت
  • سیف الله فضل الهی قمشی*، علی اکبر خوش گفتار مقدم، پژمان صالحی صفحات 212-229

    هدف از تحقیق حاضر، اولویت بندی عامل های اصلی و فرعی موثر بر تضمین کیفیت یادگیری در دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در مطالعه موردی دانشگاه نفت بود. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان (استادان و اعضاء هییت علمی، مدیران و کارکنان) و دانشجویان دانشگاه صنعت نفت بود. برای تعیین عناصر اصلی و فرعی درون و برون دانشگاهی موثر بر تضمین کیفیت یادگیری، تعداد 21 نفر از خبرگان، شناسایی و مورد مصاحبه قرار گرفتند که با استفاده از روش گلوله برفی از کفایت یافته های کیفی اطمینان حاصل شد. از بین دانشجویان نیز به روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از رابطه کوکران در جامعه محدود، تعداد 386 نفر انتخاب و پرسش نامه میان آنها توزیع گردید. برای تجزیه وتحلیل داده ها، پس از جمع آوری و کدگذاری، از روش های آمار توصیفی و استنباطی (میانگین، فراوانی و انحراف معیار، خی دو، همبستگی و تحلیل واریانس فریدمن) در نرم افزارهای Lisrel و SPSS استفاده شد. درنهایت نیز نتایج به دست آمده از پژوهش به شناسایی و تبیین عوامل اصلی و اولویت بندی عوامل فرعی درون و برون دانشگاهی تاثیرگذار بر تضمین کیفیت یادگیری در دانشگاه صنعت نفت منتهی گردید. بر اساس این نتایج، عوامل اصلی عبارت اند از: عوامل مدیریتی، فن آورانه و آموزشی؛ عوامل فرعی مرتبط با هر عامل اصلی نیز شناسایی و اولویت بندی گردید.

    کلیدواژگان: تضمین کیفیت یادگیری، عوامل اصلی و فرعی کیفیت، دانشگاه صنعت نفت
  • مهدی نداف*، منظر خواجه صفحات 230-250

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر زبان انگیزشی رهبر بر پیش فعالی کارکنان با نقش میانجی معنادار بودن روان شناختی شغل و نشاط سازمانی فرد بود. این تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی، ازلحاظ نحوه گردآوری اطلاعات توصیفی - همبستگی و از نوع تحقیقات کمی به شمار می رود. جامعه آماری پژوهش را  کارکنان شرکت پتروشیمی بوعلی سینا به تعداد 793 نفر تشکیل داده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 259 نفر برآورد گردید که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود که پایایی آن با آلفای کرونباخ و روایی آن با روایی همگرا و واگرا مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های نرمال بودن، همبستگی و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای spss و  plsاستفاده شد. یافته ها تاثیر زبان انگیزشی رهبر بر پیش فعالی کارکنان و معناداری روان شناختی شغل و نشاط سازمانی فرد را تایید کردند. همچنین، تاثیر معناداری روان شناختی شغل و نشاط سازمانی فرد بر پیش فعالی کارکنان، و تاثیر معناداری روان شناختی شغل بر نشاط سازمانی فرد تایید شدند. درنهایت، نقش میانجی معناداری روان شناختی شغل و نشاط سازمانی فرد در تاثیر غیر مستقیم زبان انگیزشی رهبر بر پیش فعالی کارکنان مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: زبان انگیزشی رهبر، پیش فعالی کارکنان، معنادار بودن روان شناختی شغل، نشاط سازمانی فرد
|
  • Adel Azar, Seyyed Reza Sedjavadein, Hosein Safari, Mohamadreza Taghizade, Amir Azarfar* Pages 2-21

    One of the methods used to measure and evaluate employees is the assessment center. Assessment centers usually have good validity at the instrumental level, but have weaknesses at the summation level. This research seeks to provide a fuzzy system for estimating AC final scores based on competency, intelligence and personality scores by modeling mentality of experts in this field. For this purpose, the data of the assessment center and expert’s opinion have collected and finally a model has been presented to combine these three categories of concepts. The developed model has three sets of trapezoidal fuzzy numbers and 27 rules. In order to validate this model, the data of 116 managers of the country and the simulation of Monte Carlo were used, and it is clear that competence, intelligence and personality are the most important parameters, respectively, in the final score of the evaluation center

    Keywords: Assessment Center, Fuzzy Inference System, Final Score of the Assessment Center, Monte Carlo Simulation
  • Reihaneh Hashemzehi*, Reza Najafbeygi, Mohammadreza Zabihi Pages 22-39

    In the current economic conditions of the country, retaining knowledge workers is one of the most important future challenges for organization, especially in the knowledge-based organizations. So, this study aimed at designing a knowledge worker turnover model. The mixed method has been used in this research. In order to collect data, three-stage Delphi technique, semi-structured interviews and research background were used in qualitative section and structural equations were used in the quantitative section. Based on the findings of qualitative section of the research, 7 factors including: environmental, organizational and structural, occupational, individual, legal, ideological and managerial factors, 35 components and 167 items were identified. The results of structural equations showed that model of turnover of knowledge workers in Oil Products Distribution Company Includes environmental, structural, occupational, legal, ideological factors, among which the structural factor was the most important and the legal factor was the least in the ranking.

    Keywords: Turnover, Knowledge worker, Knowledge-Based Organizations, Khorasan Razavi Oil Products Distribution Company
  • Farjam Zare, Reza Sepahvand*, Mohammad Hakkak, Seyed Najmeddin Moosavi Pages 40-57

    Present research was conducted with the aim of designing and explaining the model of organizational toxicity measurement in South Zagros Oil and Gas Production Company through the mixed method (quantitative and qualitative). In terms of purpose and method, this research was in the category of applied and descriptive researches, respectively. The number of 32 experts from the South Zagros Oil and Gas Production Company formed the statistical population of the research, and based on the principle of theoretical adequacy and using the Purposive Sampling method, 17 of them were selected as the sample. In the qualitative and quantitative part of the research, data collection was performed through semi-structured interviews and questionnaire, respectively. In the qualitative section, the data obtained from the interview were analyzed using Atlas software and coding method. As a result of the analysis, 12 dimensions were identified as the dimensions of organizational toxicity. Using fuzzy Delphi technique, the consensus of experts on the identified dimensions was confirmed. Then, using the interpretive structural modeling method, the final research model (levels of the dimensions as well as the relationships between them) was drawn and also in relation to each of the dimensions of the model, some items were presented to design the questionnaire.

    Keywords: Organizational Toxicity, Organizational Toxics, Fuzzy Delphi model, Interpretive Structural model
  • Mohsen Torabi*, MohammadReza Behboudi, Hamidreza Mosavi Mosavi, Rezvan Rajabvand Pages 58-75

    The present study was conducted with the aim of pathology of the components of the creativity and innovation system in Hormozgan Gas Company. This research is applied in terms of purpose and exploratory in terms of research approach. In the first stage, 13 heads of Hormozgan Gas Company were interviewed (to the extent of theoretical saturation). The interviews were analyzed by using MAXQDA software. The model of creativity and innovation was formulated with six main themes, based on six stages of Clark & ​​Brown (2006). In the second stage, in order to classify the factors affecting creativity and innovation system in the importance-performance matrix, a researcher-made questionnaire was used and the data were analyzed by using SPSS software. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha. At this stage, the statistical population consisted of all employees working in the administrative units of Hormozgan Gas Company. The sample size was determined using the Cochranchr('39')s formula of 140 people .The research findings indicated that the human resources unit, strategic cross-organizational constraints, intra-organizational constraints and organizational culture are very important in terms of creativity and innovation, and given the poor performance of the firm, these components should be given more attention by relevant officials.

    Keywords: Creativity, Innovation, Theme Analysis, Importance-Performance Analysis, Gas Company of Hormozgan Province
  • Nematalah Shirani*, Bijan Abdollahi, Saeed Jafarnia, Hosein Abbasian Pages 76-91

    The purpose of this study was to design an organizational learning environment model for Alborz Gas Company. The research method is Grounded theory. At First, the library studies are conducted to examine the theoretical foundations of the variable and its components. The data were collected using the participatory observation method, the semi-structured interview technique, document analysis, and finally triangulation technique was applied to combine them. Sampling method in this study is standard-purposive sampling using the theoretical saturation index of the 10 professors and PhD students in related fields of the university as well as 15 experts and managers of the gas company, which were interviewed as a sample and their views on the organizational learning environment model were examined. The findings of this study resulting from the grounded theory include components such as individual factors, educational factors, organizational factors, psychological factors, environmental factors, application of learning and extra-organizational factors.

    Keywords: organizational learning environment, extra-organizational factors, Individual factors, Educational factors, Organizational factors, psychological factors, environmental factors, Alborz Gas Company
  • Mohamad Forouhar, Reza Hoveida*, Abdalrasool Jamshidian, Maryam Ghanenia Pages 92-111

    The aim of this study was to investigate the effect of Strengths-Based leadership on employee’s job crafting with the mediating role of psychological capital and learning. The correlation-descriptive research method has been used. All the employees of National Petrochemical Company (N=500) comprised the statistical population of the present study and 217 individuals were randomly selected as the sample who responded to the questionnaires of Strengths-Based Leadership (researcher made), learning agility Gravett and Caldwell (2016) psychological capital Luthans et al. (2007) and job crafting Times et al, (2014). Reliability of all questionnaires evaluated and verified by Cronbachchr('39')s alpha greater than 0.7. In addition, both the construct and the content validity of the questionnaires were confirmed. Data was analyzed using structural equation modeling and SPSS and Amos software. Findings indicated that strengths-based leadership directly affectshas direct effects upon job crafting. In addition, learning and psychological capital play the role of mediator between strengths-based leadership and job crafting.

    Keywords: job crafting, strengths-based leadership, psychological capital, learning agility
  • Ali Nazeri*, Nasser Safaie, Samira Nikoomand Pages 112-129

    Green Human Resource Management is a comprehensive approach in todaychr('39')s organization and management, especially in the last decade, which has been met with great success in the scientific and industrial communities. In the Petroleum industry, the use of green human resources has become a strategic tool for achieving sustainable competitive advantage. So, this study intended to identify and prioritize the obstacles to the implementation of green human resource management. An expert questionnaire was used to collect research data. The statistical population of this study included managers and experts with a history of Tehran Oil Refining Company (TORC). The ANP and DEMATEL algorithms were used as research tools. The results showed that individual factors are the main obstacles in the implementation of green human resource management and infrastructural and cross-organizational barriers are also of great importance.

    Keywords: Green Human Resource Management, Petroleum Industry, Gray Theory, ANP, DEMATEL
  • Akbar Hassanpoor*, Yusuf Vakili, Saeed Jafarinia, Raha Farhadi Pages 130-151

    In recent years, the role of coaching human resource managers has been proposed as a new paradigm in organizations. Accordingly, present research aimed at designing HR as coach paradigm in National Iranian Petrochemical Company by utilizing a qualitative technique based on grounded theory. Data collection has been done by semi-structured interview with 15 managers, heads and expert of human resources and the receivers of HR services in petrochemical industry who were selected and interviewed by objective and snowball sampling methods. The collected data was analyzed in three steps of open coding, critical coding and selective coding. Research findings indicate 18 general category, 51 sub-category and 160 minor category that were designed and identified as a paradigm of human resources manager as coach in the form of causal, contextual and intervener conditions, axial category, strategies and consequences.

    Keywords: coaching, managerial coaching, HR manager as coach, National Iranian Petrochemical Company
  • Afarin Akhavan*, Ali Sadri Esfahan Pages 152-169

    The aim of this study was to investigate the effect of succession on human resource productivity and organizational performance by considering the mediating role of job satisfaction in Pars Oil Company. This research is a descriptive correlational study in terms of the method of collecting survey-field information, nature, and method. The research tool is a researcher-made questionnaire, the validity and reliability of which have been confirmed. The statistical population of the study is 410 people, entailing  all managers, deputies and experts of Pars Oil Company. The simultaneous structural equation method was used in AMOS software to analyze the data. The results of the research model showed that succession management has a direct and indirect effect on human resource productivity and organizational performance by considering the mediating role of employee job satisfaction. In previous research, the simultaneous effects of four variables have not been studied. Meanwhile, in this regard, no research has been conducted in the Pars Oil Company.

    Keywords: Succession, Human Resource Productivity, Organizational Performance, Job Satisfaction, Pars Oil Company
  • Mehdi Afkhami Ardakani, Ebrahim Rajabpour, Majid Ali Mohammadi Ardakani* Pages 170-191

    The purpose of this study was to investigate the effect of implementing the suggestion system on reducing the silent behavior of employees of the Petroleum Industry Research Institute (RIPI). This research is consumed an applied research; based on the research method, quasi-experimental a pre-test and post-test with a group staff before and after the implementation of a comprehensive. To perform the research, a self-structured questionnaire has been developed and distributed among all staff. Quasi-experimental methodology has been carried out by comparing pre-test and post-test results of silence status in regard to implementing suggestion system. The results show that silence behavior has been meaningfully reduced as based on simple T- test done by SPSS software there is a meaningful difference between silence status of pretest and posttest. In other words, suggestion system could be a communication opportunity to acknowledge staff to provide suggestions and cooperate in promoting the organization; which finally reduces the organizational silence.

    Keywords: Suggestion System, Get Rid of Organizational Silence
  • Hamed Mohammadi* Pages 192-211

    The main purpose of this study was to analyze the content of scientific products of the Quarterly Journal of Human Resources Management in the Oil Industry. This research was a qualitative research based on content analysis, which was considered applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of approach. The statistical population of the study included 200 articles published in 24 issues of this quarterly during 2014-2017. Since all articles were reviewed, no sampling was required and the census method was used. The reliability of the research was calculated based on Scottchr('39')s formula equal to 0.84, which is an acceptable number. The results of the present study showed that in the scientific publications of the quarterly categorized into specialized, main and basic topics, fields of talent management, knowledge management and leadership had shown the highest frequency, respectively. Most of the articles in this study were applied in terms of purpose (with a frequency of %95), using statistical methods (with a frequency of %72) in terms of data analysis, quantitative (with a frequency of %73) in terms of approach, and has done by dominance of men (with a frequency of %79) in terms of author gender.

    Keywords: Human Resource Management, Content analysis, Quarterly of Human Resource Management in the Oil Industry
  • Seifollah Fazlollahi Ghomshi*, AliAkbar Khoshgoftar Moghadam, Pejman Salehi Pages 212-229

    The purpose of the present study was to prioritize the main and sub-factors that affecting learning quality assurance in universities and higher education institutes in the case of Petroleum University of Technology (PUT). The statistical population of this study consisted of experts (professors, managers and staff) and students of PUT. Twenty one experts were identified and interviewed to determine the main and sub-academic elements affecting the learning quality assurance. The snowball method was used to determine the adequacy of the findings. Among the students, 386 students were selected through random sampling and Cochranchr('39')s relationship in the restricted society was used. Descriptive and inferential statistics (mean, frequency and standard deviation, chi-square, correlation and analysis of Friedmanchr('39')s variance) were used for data analysis and data collection and analysing in Lisrel and SPSS software were done. Finally, the results of the research led to the identification of the main factors and prioritization of the internal- and external-university factors influencing the quality assurance of learning in PUT Based on these results, the main factors were managerial, technological and educational; and sub-factors related to each major were identified and prioritized.

    Keywords: Quality assurance of learning, academic factors, Petroleum University of Technology (PUT)
  • Mahdi Nadaf*, Manzar Khajeh Pages 230-250

    The present study aimed to investigate the effect of the leaderchr('39')s motivational language on employee pro-activity with the mediating role of psychological meaningfulness of job and organizational vitality of the individuals. This research was an applied research in terms of practical purpose, and descriptive-correlation in terms of data collection and it was a type of quantitative research. The statistical population of the study consisted of 793 employees of Buali Sina Petrochemical Company. Based on the Cochranchr('39')s formula, the sample size was estimated to be 259, which were selected by simple random sampling. The data collection tool was a questionnaire that its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha and its validity was confirmed by convergent and divergent validity. Descriptive and inferential statistics including: normality, correlation and structural equation modeling tests were used to analyze the data through SPSS and PLS software. The findings indicated that leader’s motivational language affects proactivity of employees, psychological meaningfulness and vitality. Also, the effects of psychological meaningfulness and vitality on employee proactivity and the effect of psychological meaningfulness on vitality were approved. Finally, the mediator role of the psychological meaningfulness and vitality was confirmed through the indirect impact of the leaderchr('39')s motivational language on employeeschr('39') proactivity.

    Keywords: Employee proactivity, leader's motivational language, psychological meaningfulness, vitality