فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1400)

نشریه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدکریم معتمد*، فاطمه قربانی پیرعلیدهی صفحات 5-24
    نوغانداری ابزار مهمی در راستای توسعه کسب وکار خانگی و ایجاد اشتغال، تولید درآمد و توانمندسازی جامعه روستایی است. بنابراین تحقیق حاضر با هدف بررسی چالش های پیش روی نوغانداری، به عنوان یک فعالیت روستایی درآمدزای پایدار در سطح استان گیلان به انجام رسید. تحقیق حاضر به روش توصیفی- پیمایشی و با کمک تحلیل عاملی اکتشافی نوع R به انجام رسید. فهرست اولیه ی موانع با بررسی پیشینه ی تحقیق و انجام مصاحبه با گروه 30 نفره از خبرگان محلی متشکل از کارشناسان، نوغانداران استان گیلان، تهیه شد. کمبود امکانات تولید، موانع تولیدی- تبدیلی، موانع مالی- بازاریابی، موانع آموزشی و موانع نگرشی از جمله اساسی ترین موانع و مشکلاتی است که در توسعه ی نوغانداری شناسایی شدند. پنج عامل استخراج شده از تحلیل عاملی اکتشافی در مجموع 62/94 درصد از واریانس متغیرها را تبیین کرده اند. جهت رفع موانع شناسایی شده، برگزاری کلاس های ترویجی و آموزشی با کیفیت بالاتر، واگذاری تسهیلات بانکی کم بهره و حمایت از سرمایه گذاری بخش خصوصی برای رفع موانع موجود پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه ی پایدار، اشتغال روستایی، نوغانداری، استان گیلان
  • مریم جعفری مهرآبادی*، شمیلا الله یاری اصلی ارده، کمیل عبدی صفحات 25-42

    اوقات فراغت و چگونه گذراندن آن، بازتابی از شرایط اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی افراد است و تحت تاثیر شرایط مختلف همچون ویژگی های واحد مسکونی و محیط سکونتی افراد و نیز مشخصاتی همچون سن، جنسیت، شغل و سطح تحصیلات میزان و نوع فعالیت های فراغتی افراد می تواند متفاوت باشد. در این پژوهش به نقش متغیرهای زمینه ای و ویژگی های واحد مسکونی بر فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان محلات جوادیه و خیام شهر ساری پرداخته شده که با استفاده از پرسش نامه و به روش توصیفی- تحلیلی و پیمایشی انجام گرفته است. داده ها با استفاده از اس پی اس اس و آزمون های آماری کای اسکویر تک متغیره، من ویتنی، وی کرامرز و ضریب توافق، ضریب همبستگی اسپیرمن و آزمون کندال تاو بی تحلیل شده اند. نتایج نشان داده است میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی در میان ساکنان محله جوادیه نسبتا پایین و در میان ساکنان محله خیام متوسط است. هیچ رابطه معناداری بین سن و میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان در دو محله وجود ندارد اما بین هزینه ی خانوار و شغل با میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان در دو محله رابطه معنادار وجود دارد. در محله جوادیه، میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی در میان مردان و زنان نسبتا برابر است اما در محله خیام، میزان فعالیت زنان در سطح بالاتری نسبت به مردان قرار گرفته است. هیچ رابطه معناداری بین مساحت مسکن و میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان محله جوادیه وجود ندارد اما در محله خیام رابطه نسبتا قوی و مستقیم بین این دو متغیر وجود دارد. هیچ رابطه معناداری بین نوع مسکن و میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان محله خیام وجود ندارد اما در محله جوادیه رابطه نسبتا قوی بین این دو متغیر است. بین بعد خانوار و میزان فعالیت فیزیکی- فراغتی ساکنان در هر دو محله رابطه متوسط و مستقیم وجود دارد.

    کلیدواژگان: واحد مسکونی، فعالیت فیزیکی- فراغتی، ساری، جوادیه، خیام
  • سپیده برزگر* صفحات 43-80

    امروزه، تولید فضاهای تهی بر اندیشه و عمل شهرسازی سایه افکنده؛ حال آنکه فضای شهری، واجد ویژگی بازنمودی است و در فرآیند تاریخی خود، به امری پیچیده‏ و چندلایه بدل می‏گردد.مطالعه تاریخی فضا با توجه به پیچیدگی‏ها و چندگانگی آن، از دغدغه های اصلی در مطالعات شهری است. این پژوهش با بهره گیری از شاکله مفهومی تریالکتیک فضایی و از طریق کاوش تاریخی ضرب آهنگ‏های فضا در دو شهر رشت و کاشان، می کوشد تا با توجه به تاثیر سه مولفه اقلیم، فرهنگ و قدرت انتظام بخش به تحلیلی تاریخی از فضای شهری دست یابد. روش پژوهش مبتنی بر مطالعات اسنادی و تحلیل محتوای آن‏ها با رویکردی تاریخی-تفسیری بوده است. یافته های تطبیقی پژوهش نشان داد که شهر کاشان -به مثابه شهری گرم و خشک در بخش مرکزی فلات ایران- از ضرب آهنگ کیهانی یا ضرب آهنگ‏های قمری قدرتمندی برخوردار است؛ اما در شهر رشت -شهری معتدل و مرطوب در خطه شمال ایران- زمان چرخه‏ای خورشیدی اهمیت بیشتری می ‏یابد. همچنین، نهادهای سیاسی به شکل‏های متفاوتی در رشت و کاشان بالغ شدند. در طول تاریخ، سردمدارانی در کاشان ظهور می‏کنند که برخلاف همتایان خود در رشت که بر بعدهای مدنی، تجاری و سیاسی تاکید دارند؛ بیشتر، به دنبال حفظ روابط خود با شبکه ای مذهبی و متشکل از اعضایی سرشناس ‏در دیگر شهرهای مهم مذهبی اند. روابط اجتماعی تاریخی میان مردم کاشان، بر مبنای قراردادهایی یکدست و مبتنی بر مذهب پایه گذاری شده؛ ولی این روابط در شهر رشت، بیشتر بر اساس پیمان‏های قومی متنوع و در عین حال، متناقضی شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: تریالکتیک فضایی، ضرب آهنگ کاوی، فضای شهری، رشت، کاشان
  • لطفعلی عاقلی* صفحات 81-102

    اشتغال به عنوان یکی از مولفه های اساسی در توسعه روستایی و کشاورزی به شمار می رود. آسایش خاطر و تامین رفاه جسمی و روانی در سایه دستیابی به شغل و حرفه مناسب تحقق می یابد. این مقاله تلاش کرده وضعیت اشتغال را در نقاط روستایی ایران تحلیل کند. داده های آماری در دوره 1398-1368 از مرکز آمار ایران و بانک مرکزی اخذ شده است. در این دوره، 5 برنامه توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اجرا شده و برنامه ششم توسعه در جریان است. طی این دوره، از جمعیت روستایی کشور کاسته شده اما نرخ اشتغال روستایی، نوسانی و متغیر بوده است. نرخ اشتغال در بخش کشاورزی به طور متوسط حول و حوش 51 درصد پایدار مانده است و این بخش همچنان برتری خود را در زمینه اشتغال روستایی حفظ کرده است. در ادامه مقاله، به نقد عملکرد طرح توسعه اقتصادی و اشتغال روستایی پرداخته شده و نشان داده می شود که در دوره 1399-1396 اشتغال زایی روستایی تنها محدود به برنامه های مطالعاتی و شناسایی روستاهای هدف بوده است.

    کلیدواژگان: اشتغال روستایی، توسعه اقتصادی، برنامه توسعه، شاخص تغییر ساختاری
  • سعید غفاری، سمیه رجبی* صفحات 103-114

    مطالعه حاضر با هدف بررسی تولید علم پژوهشگران در حوزه منطقه ساحلی با استفاده از رویکردهای علم سنجی صورت گرفته است. این مطالعه از نوع کاربردی است و به روش پیمایشی-توصیفی و با رویکرد علم سنجی و تحلیل شبکه های اجتماعی صورت گرفته است. جامعه آماری در این مطالعه، 1753 مدرک از پژوهشگران در حوزه منطقه ساحلی در پایگاه استنادی وب آو ساینس بین سال های 2000 تا 2019 می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزار اکسل و VOSviewer مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد تولیدات این حوزه در جهان بیشتر با موضوعات sea, bay, dynamics صورت گرفته و واژگان sea, management, bay, model پرتکرارترین واژگان در تولیدات حوزه ی منطقه ساحلی شناخته شدند. تجزیه و تحلیل داده های مربوط به شبکه هم تالیفی کشورها با یکدیگر نشان داد ایالات متحده آمریکا، روسیه، چین سه کشور برتر از نظر تولید علم و همچنین آلمان، فرانسه و ایالات متحده آمریکا دارای بیشترین زوج علمی می باشند. مطالعه سازمان های فعال در حوزه مناطق ساحلی نیز حاکی از آن است که russian acad sci, chinese acad sci, univ Gdansk برترین دانشگاه ها و موسساتی می باشند که در حوزه منطقه ساحلی فعالیت دارند. با توجه به افزایش کیفیت مقالاتی که با همفکری و مشارکت چند نویسنده صورت می گیرد و افزایش حوزه های میان رشته ای، پژوهشگران در حوزه مناطق ساحلی باید با مدنظر قرار دادن حوزه هایی که نیاز به پژوهش دارند، به مطالعات مشترک با سایر نویسندگان علی الخصوص نویسندگان خارجی بپردازند.

    کلیدواژگان: منطقه ساحلی، تولید علم، علم سنجی، تحلیل شبکه های اجتماعی
  • سیده فاطمه امامی، علیرضا دربان آستانه* صفحات 115-144

    پژوهش حاضر، با رویکرد آینده پژوهی، به شناسایی مهم ترین عوامل موثر بر وضعیت کالبدی روستایی استان گیلان و بررسی میزان و چگونگی تاثیرگذاری این عوامل را بر یکدیگر می پردازد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت، بر اساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با به کارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. همچنین، شیوه های گرد آوری اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای است. داده های کیفی با پرسش نامه باز و از طریق مصاحبه و بررسی اسناد و داده های کمی به کار رفته در این پژوهش به صورت عددی و از طریق وزن دهی پرسش نامه های دلفی تهیه شده است. بر همین اساس، در گام نخست، شاخص ها و مولفه های تاثیر گذار در این حوزه در ابعاد مختلف(اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، زیست محیطی، مکانی-فضایی، کالبدی و تاریخی-باستانی) جمع آوری شد. پس از جمع آوری داده ها و شناسایی متغیرهای اولیه در چارچوب مدل دلفی، 40  پرسشنامه منحصرا بین نخبگان اجرایی استان گیلان و دانشگاهی(جامعه آماری پژوهش)، که تخصص و تجربه کافی پیرامون مسایل کالبدی داشتند توزیع گردید. مطابق نتایج خروجی میک مک، بر اساس نتایج کمی خبرگان، وضعیت کالبدی روستایی در استان گیلان وضعیت کالبدی جامعه محور در استان گیلان تا حدودی پایدار است و شرایط کنونی حاکم بر سیستم کالبدی جامعه محور در آینده نزدیک شاید تغییری صورت نگیرد. در نهایت با توجه به امتیاز بالای تاثیرگذاری مستقیم و غیرمستقیم  ده عامل اصلی کلیدی در آینده توسعه کالبدی روستایی استان گیلان، می توان گفت که مواردی چون وجود عوامل رفاهی، امکانات، درآمد، آب و هوا، قدمت و بافت، بیشترین اثرگذاری مستقیم و وجود آب و هوای مناسب، بازارچه ها،  ناهمواری، توریستی، کاربری مناسب، بیشترین اثرگذاری غیرمستقیم را داشته اند.

    کلیدواژگان: توسعه کالبدی، آینده پژوهی، عوامل موثر، استان گیلان
|
  • Mohammad Karim Motamed *, Fatemeh Ghorbani Piralidehi Pages 5-24
    Sericulture is an important tool for home business development and job creation, income generation and empowerment of rural community. Therefore peresent research was aimed Challenges of advancing sericulture as a sustainable income generating rural activity in Guilan province. The present study was conducted by descriptive-survey method with the help of R-type exploratory factor analysis. The initial list of obstacles was prepared by examining the background of the research and conducting interviews with a group of 30 local elite consisting of experts, sericulture, s farmers of Guilan province. Lack of production facilities, production-conversion barriers, financial-marketing barriers, educational barriers and attitudinal barriers are among the most basic barriers and problems identified in the development of the sericulture. The five factors extracted from exploratory factor analysis explained a total of 62.94% of the variance of the variables. In order to remove the identified barriers, it is recommended to hold higher quality extensional and educational classes, transfer of low-utility banking facilities and support private sector investment to remove the existing barriers.
    Keywords: Sustainable development, rural employment, Sericulture, Guilan Province
  • Maryam Jafari Mehrabadi *, Shamila Allahyari Asli Arde, Komeil Abdi Pages 25-42

    Leisure time and how it passes off reflect the social, economic, and cultural conditions of individuals. Therefore, in this research, the role of background variables and residential unit characteristics on the physical-leisure activity of residents of Javadieh and Khayyam neighborhoods of Sari city have been investigated. Using field questionnaire and descriptive-analytical method, it has been done. The results showed that the level of physical-leisure activity among the residents of Javadieh neighborhood is relatively low and among the inhabitants of Khayyam neighborhood is moderate. There is no significant relationship between age and physical-leisure activity of residents in two neighborhoods, but there is a significant relationship between the cost of household and occupation with the level of physical-leisure activity of residents in the two neighborhoods. In the Javadieh neighborhood, the level of physical-leisure activity is fairly equal between men and women, but in Khayyam neighborhood, women's activity rates are higher than men's. There is no significant relationship between the housing area and the physical-leisure activity of residents in the Javadieh neighborhood, but there is a relatively strong and direct relation between these two variables in Khayyam neighborhood. There is no significant relationship between the type of housing and the amount of physical-leisure activity of residents of the Khayyam neighborhood, but in Javadieh neighborhood, there is a relatively strong correlation between these two variables. There is a moderate and direct relationship between the household size and the level of physical-leisure activity of residents in both neighborhoods.

    Keywords: Residential unit, Physical-leisure activity, Sari. Javadieh.Khayam
  • Sepideh Barzegar * Pages 43-80

    Nowadays , the production of empty spaces wreak havoc on the thought and practice of urban planning, meanwhile urban space has a representational character and, in its historical process, turns into a complex and multilayered being. Historical study of urban space regarding its complexity and multiplicity is one of the main concerns in urban studies. Using the concept of the trialectics of spatiality through historical Rhythm analysis in two cities of Rasht and Kashan, this study seeks to provide a historical analysis of space considering the impact of the three components of climate, culture and regulated power. The research method is based on documentary study and analysis the content with a historical-interpretive approach. The findings of the study showed that in both cities, historical resistance to the conceived space was accompanied by rhythms of co-operation and synchrony in space, and the historical Poly rhythmia resulted from both conflict and resistance.

    Keywords: Trialectics of Spatiality, Rhythmanalysis, Urban space, Rasht, Kashan
  • Lotf Ali Agheli * Pages 81-102

    Employment is counted as one of the basic components in rural and agricultural development. Comfort and physical and mental well-being are achieved through the access to a proper job and profession. This article tries to analyze the employment situation in rural areas of Iran. Statistical data have been obtained from the Statistics Center of Iran and the Central Bank over the period 1989-2019. In this period, five economic, social and cultural development plans have been implemented and the sixth development plan is underway. During the period under study, the rural population of the country has decreased, but the rural employment rate has been fluctuating and variable. The employment rate in the agricultural sector has remained stable at an average of around 51%, and the sector continues to maintain its dominance in rural employment. In this article, the performance of the economic development and rural employment project is reviewed. I it is shown that during 2017-2020, rural employment creation was limited only to feasibility studies and identification of target villages.

    Keywords: rural employment, Economic Development, Development Plan, Structural change index
  • Saeid Ghaffari, Somayeh Rajabi * Pages 103-114
    Objective

    The aim of this study was to investigate the production of science by researchers in the coastal region using scientometric approaches.

    Method

    This study is an applied study and has been done by descriptive-survey method with scientometric approach and analysis of social networks. The statistical population in this study is 1753 documents of researchers in the field of coastal area in the Web of Science citation database between 2000 and 2019. Data were analyzed using Excel and VOSviewer software.

    Findings

    The research findings showed that the products of this field in the world were mostly done with the topics of sea, bay, dynamics and the words sea, management, bay, model were recognized as the most frequent words in the products of the coastal area. Analysis of data on the co-authored network of countries showed that the United States, Russia, China are the top three countries in terms of science production, as well as Germany, France and the United States have the largest scientific pairs. The study of organizations active in the field of coastal areas also shows that russian acad sci, chinese acad sci, univ Gdansk are the top universities and institutions operating in the field of coastal areas.

    Conclusion

    Considering the increase in the quality of articles that are done with the concurrence and participation of several authors and the increase in interdisciplinary fields, researchers in the field of coastal areas should consider the fields that need research and study with other authors, especially authors. Foreign pay.

    Keywords: Coastal area, Science production, Scientometrics, Social network analysis
  • Seyyedeh Fatemeh Emami, Ali Reza Darban Astaneh * Pages 115-144

    In terms of practical purpose and nature, the present study is based on new methods of future science, research, analysis and exploration, which has been done by using a combination of quantitative and qualitative models. It is also a way of collecting documentary and library information. Qualitative data were prepared by open questionnaire and through interviews and review of documents and quantitative data used in this study numerically and by weighting Delphi questionnaires. Accordingly, in the first step, the influential indicators and components in this field were collected in different dimensions (economic, socio-cultural, environmental, spatial-physical, physical and historical-ancient). After collecting the data and identifying the initial variables within the Delphi model, 37 questionnaires were distributed exclusively between the executive elites of Gilan province and the academic (statistical population of the research), who had sufficient expertise and experience on tourism issues. According to the results of Mikmak's output, based on the quantitative results of experts, the physical physical condition in Gilan province is somewhat stable in Gilan province, and the current situation in the community-based physical system may not change in the near future. Finally, considering the high score of direct and indirect impact, the ten key key factors in the future of rural physical development of Gilan province can be considered as such, based on this, the existence of welfare factors, facilities, income, climate, antiquity and weaving the most. Direct impact and the presence of climate, markets, roughness, tourism, proper use have had the most indirect impact.

    Keywords: Physical Development, Future Future, Effective Factors, Gilan Province