فهرست مطالب

برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای - پیاپی 9 (تابستان 1398)

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 9 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا خیرالدین*، محمد عباسپور کالمرزی صفحات 1-36

    مناطق صعب العبور کوهستانی یکی از مقاصد جذاب گردشگری هستند؛ که به دلیل دسترسی دشوار به این مناطق کمتر موردتوجه قرار می گیرند. بهترین راه دسترسی به این مناطق استفاده از شبکه ریلی است، شبکه ریلی می تواند موجب حفاظت از محیط طبیعی و سکونتگاهی گردد و از آلودگی های محیطی و ورود بیش ازحد جمعیت به این مناطق جلوگیری نماید. با توجه به این موضوع هدف از این پژوهش تبیین الگوی توسعه گردشگری اکولوژیک در مناطق صعب العبور کوهستانی به وسیله محور ریلی است. محور ریلی تهران-مازندران به دلیل قدمت و پیشروی آن در دل مناطق کوهستانی و داشتن قطار گردشگری فعال به عنوان نمونه مورد مطالعاتی این پژوهش انتخاب شد. برای شناخت و تحلیل وضعیت موجود محور ریلی و مناطق مجاور آن از مطالعات اسنادی، کتابخانه ای در کنار پیمایش های میدانی و برای آگاهی ازنظر ذی نفعان و کنشگران این پژوهش از پرسشنامه و مصاحبه استفاده شد. سپس با بهره گیری از این موارد، الگوی توسعه منطقه تدوین شد.  در این توسعه ایستگاه های راه آهن نقش کانون توسعه گردشگری در یک منطقه را فراهم می نمایند. ایستگاه هایی که دارای بیشترین ظرفیت توسعه بودند به عنوان کانون های توسعه گردشگری اکولوژیک انتخاب شدند. این کانون ها با تشکیل یک مجموعه گردشگری اعم از جاذبه های طبیعی، روستایی و تاریخی نقش محور توسعه منطقه را پیدا می کنند و نواحی پیرامونی خود را با ایجاد یک شبکه گردشگری رشد می دهند. با این عمل علاوه بر توسعه اقتصادی سکونتگاه ها و رونق گردشگری، حفاظت و نگه داری از محیط زیست نیز به بهترین نحو انجام می پذیرد و بدین ترتیب گردشگری اکولوژیک در مناطق کوهستانی با محوریت مسیر ریلی تحقق می یابد.

    کلیدواژگان: گردشگری اکولوژیک، گردشگری ریلی، کانون های توسعه گردشگری، ایستگاه های راه آهن، مسیر ریلی تهران-مازندران
  • سروناز حسین رضوی، زهره داودپور*، منوچهر طبیبیان، مریم معینی فر صفحات 37-58

    امروزه درک کامل شهر نیازمند حرکت از میان جهان واقعی به دنیای مجازی و بر عکس است. فضای شهری، بستری است که روابط اجتماعی و حیات مدنی در آن جریان می یابد. تکنولوژی به عنوان جز جدایی ناپذیر از زندگی، شهرها را تحت تاثیر تغییراتی بنیادین و کارکردی قرارداده و به نوعی ویژگی نوین آنها در قرن بیست ویکم شناخته می شود. این دگرگونی ها دو فضایی شدن زندگی و به تبع، شهروندانی با  استحاله رفتاری را در پی داشته است. به بیان دیگر فضای شهری هیبریدی، شهروندی با عملکرد دوگانه واقعی-مجازی را خلق کرده است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت، کیفی و از نظر هدف، کاربردی است. جمع آوری داده ها علاوه بر مطالعات میدانی و اسنادی، از طریق پرسشنامه آنلاین به صورت تصادفی ساده صورت گرفته است. از آنجا که جامعه موردمطالعه نامحدود بوده، تعداد نمونه بر اساس فرمول کوهن 559 تعیین که جهت اطمینان بیشتر 660پرسشنامه آنلاین از 22 منطقه شهر تهران تکمیل شده است. روایی پرسشنامه از طریق تنظیم و پر کردن پرسشنامه آزمون به تعداد 35 عدد و پایایی پرسشنامه بر اساس آلفای کرونباخ سنجیده شده است. یافته های حاصل از تحلیل پرسشنامه ها نشان می دهد که همبستگی و رابطه معنادار و متقابلی میان متغیرهای پژوهش شامل روابط اجتماعی، کالبد شهر و شهروندان وجود دارد  و  از برآیند این تعاملات فضای هیبریدی در تهران به عنوان نماد شهر قرن بیست ویکمی خلق شده  و فناوری نقش  تسهیلگر ارتباطی را  در این بین بازی می کند؛ این تعاملات هر روز بیش از روز قبل تقویت شده و نووارگی اجتماعی در حال شکل گیری است.

    کلیدواژگان: فضای هیبریدی، شهروندی دوسویه، شهر قرن بیست ویکم، تکنولوژی، تهران
  • اعظم افشارنیا*، اسفندیار زبردست، مرتضی طلاچیان صفحات 59-92

    بررسی و ارزیابی طرحهای توسعه مبتنی بر نظریه های  عدالت فضایی یکی از موضوعاتی است که در برنامه ریزی شهری ایران مغفول مانده است. هدف این مقاله تدوین چارچوب معیارهای عدالت فضایی و ارزیابی طرح ساماندهی محله ی فرحزاد  بر اساس آن معیارها به روش کیفی است. از آنجا که ارزیابی طرحهای توسعه شهری با رویکرد عدالت فضایی مد نظر است با توجه به ماهیت موضوع عمدتا از روش تحلیل ثانویه استفاده شده است. مبتنی بر یافته های پژوهش اصول عدالت فضایی در قالب 12 مفهوم شامل، مشاوره با مردم، مشارکت محورری، نفی محرومیت و حاشیه نشینی، رعایت حقوق مردم، توزیع عادلانه منابع، آزادی، برابری فرصت ها، نیاز به سهیم شدن در منفعت عمومی، استحقاق، همه شمولی و فراگیری، تنوع و تفاوت شناسایی شد. تحلیل محتوای اسناد طرح ساماندهی محله فرحزاد بیانگر آن است این طرح به میزان کمی با برخی از معیارهای عدالت فضایی مانند مشارکت محوری، مشاوره با مردم، استحقاق، توزیع عادلانه منابع، آزادی، برابری فرصت ها انطباق دارد، در صورتی که معیارهای نفی محرومیت و حاشیه نشینی، همه شمولی و نیاز بهسهیم شدن در منفعت عمومی در برنامه ریزی ساماندهی محله فرحزاد جایگاه پایین تری داشته است. طرح ساماندهی محله ی فرحزاد طرحی کالبدی است که تنها برخی از معیارهای مورد نظر عدالت اجتماعی مبتنی بر لیبرالیسم را مورد توجه قرار داده است.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، طرح های توسعه شهری، طرح احیا و ساماندهی، محله فرحزاد
  • حمید مطیعیان* صفحات 93-114

    پدیده شهر نشینی باعث شده است تا شهرها آرایش فضایی جدیدی به خود اختصاص دهند و بافت های قدیمی شهرها کمتر مورد توجه قرار گیرند. این عدم توجه، مشکلات اقتصادی-اجتماعی و زیست محیطی فراوانی را در این بافت ها به همراه داشته و باعث تبدیل آن ها به بافت های فرسوده شهری شده است.  بنابراین، امروزه تشخیص بافت فرسوده یکی از گام های اولیه برای برنامه ریزی مدرن شهری می باشد. هدف این مقاله ارایه یک شاخص مکانی یکپارچه بوده تا بتوان به کمک آن میزان فرسودگی بافت های شهری را تشخیص داد. البته این شاخص شامل مجموعه ای از معیارهای مکانی همچون ریزدانگی بافت، قدمت بناها و نفوذپذیری می باشد که جهت محاسبه آنها از سامانه اطلاعات مکانی استفاده شده است. اما در این معیار ها، نفوذ پذیری نیاز به توجه بیشتری در مدلسازی نسبت به تحقیقات صورت گرفته دارد، لذا در این تحقیق سعی شده است که این معیار به کمک توسعه نشانگرهای دسترسی، اتصال و ترافیک معابر به صورت جامع تری ارزیابی گردد. سپس به منظور تولید یک شاخص یکپارچه برای ارزیابی بافت فرسوده، معیارها بر اساس نظرات افراد خبره و به کمک تصمیم گیری چند معیاره بایکدیگر ترکیب شده اند. در نهایت، به منظور نمایش نتایج فرسودگی، مقادیر حاصل از این شاخص در سطح محله های منطقه 7 تهران در پنج کلاس از فرسودگی خیلی کم تا خیلی زیاد نمایش داده شده است. مقایسه نتایج مقادیر ارایه شده با بلوک های فرسوده شهری معرفی شده توسط شهرداری، بازدیدهای میدانی از منطقه و اقدامات شهرداری جهت بهسازی بافت، کارایی بالای روش پیشنهادی را تصدیق می کند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، نفوذپذیری، سیستم اطلاعات مکانی، تصمیم گیری چند معیاره، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • محمد آیینی* صفحات 115-146

    شهرهای جدید در ایران عمدتا برای کاهش بار جمعیت و تراکم فعالیت های اقتصادی از شهرهای بزرگ ایجاد شدند. اما با وجود پیش اندیشگی، مدیران شهری  برای تحقق این اهداف با چالش‏های زیادی  مواجه شدند. مدیریت مناسب این چالش‏ها برای رسیدن به سطحی قابل قبول از انسجام در مدیریت شهرهای جدید، مستلزم واکاوی و ارزیابی این چالش‏ها و شناخت رابطه و میزان تاثیرآنها بر همدیگر بصورتی سیستماتیک و هدفمند است، هدف این تحقیق؛ این واکاوی و اثرسنجی است. به این منظور در تحقیق حاضر از روش مدل سازی معادلات ساختاری برای مسیریابی و تعیین ضرایب تاثیر عوامل اصلی استفاده شده است که درآن پیمایشدر قالب پرسشنامه کارشناسان به عنوان ابزار اصلی است. رابطه نسبتا قوی، مثبت و معنی دار میان تمامی چالش های شناسایی شده وجود دارد و بیشترین میزان مربوط به تاثیرچالش «نهادی-اداری» بر چالش «تسهیلات - خدمات» است اما همین چالش خود به میزان چشمگیری متاثر از چالش «مالی-بودجه» است و این چالش نیز متاثر از چالش «سیاستگذاری و برنامه‏ ریزی»است. به همین ترتیب میزان تاثیر سایر چالشها برهمدیگر مشخص شده است. نتایج این تحقیق به عنوان یک راهنما؛ ضمن نشان دادن نقاط کانونی مورد توجه برای اصلاح و بهبود در نظام مدیریت شهری شهرهای جدید پایه های مناسبی برای طراحی الگوی مدیریت شهری منسجم در این شهرها بمنظور ارتقای کیفیت رندگی شهروندان را فراهم می نماید.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، چالش‏های مدیریت شهری، مدل‏سازی معادلات ساختاری
  • ژیلا سجادی*، روناک اردلانی، رضوان ماندگار، عین الله جمالی حاجی حسن سفلی، کمال رسولی صفحات 147-179

    وسعت بافت های تاریخی و فرسوده در ایران و کم توجهی به لایه های اجتماعی در تشخیص اینگونه بافت ها، لزوم پرداختن  به حوزه های اجتماعی و مکان را روشن می سازد. رویکرد اخیر، «بازآفرینی شهری» است که دید جامعی به بافت های تاریخی و حفاظت آن دارد. هدف این پژوهش بازتعریف شاخص های مکانی ارتقاء دهنده ی پایداری اجتماعی با رویکرد بازآفرینی شهری در بافت تاریخی شهر سنندج می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی - تحلیلی و نوع آن کاربردی می باشد. نمونه گیری به صورت تصادفی بوده و با فرمول کوکران ، 400 نفر برای پرسشگری انتخاب شدند. داده های بدست آمده از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج  نشان داد که شاخص های تنوع فعالیتی، تراکم و فشردگی، طراحی منظر محله به ترتیب با ارزش عددی «0.854، 0.748، 0.871» بیشترین تاثیر را بر ابعاد فعالیت پذیری، انسجام فضایی - کالبدی و عدالت مندی دارند. همچنین شاخص های مربوط به «هویت مندی»  با میانگین عددی 0.730و شاخص های مربوط به «عدالت مندی» با میانگین عددی 0.691 بیشترین تاثیر را بر پایداری اجتماعی بافت ناکارآمد مرکزی شهر سنندج دارند.

    کلیدواژگان: شاخص های مکانی، پایداری اجتماعی، بازآفرینی شهری پایدار، بافت تاریخی شهر سنندج
|
  • Reza Kheiroddin *, Mohammad Abbaspour Kalmarzi Pages 1-36

    Impassable mountainous regions are one of the significant destinations for tourists, which due to arduous accessibility, are neglected to visit. The best way to reach these regions would be the railways, owing to its conservative nature which protects the environment and noteworthy settlements and also reduces the pollution and non-native population. So , the main goal of this research would be explaining the role of ecological tourism planning in impassable mountainous regions by railways. Tehran-Mazandaran railway is chosen as the case of this study in light of its antiquity, settlement growth in heart of the mountain, and presence of railway tourism. Documentary and library studies along with field surveys ,questionnaires and interviews were used to recognize and explore the existent stations and adjacent habitations and to understand the opinions of stakeholders . Then, using these items, ecological tourism development model of the Region was developed. In this kind of development, railway stations provide the role of tourism development center. Stations with the highest development capacity were selected as the centers for the development of ecological tourism. These centers play a main role to develop the region and grow their surrounding areas, by forming a tourism complex including natural, rural and historical attractions. This way, in addition to the economic development of settlements and the prosperity of tourism, the protection and maintenance of the environment is also done in the best way, and thus ecological tourism will be done in mountainous areas with the focus on the railway route.

    Keywords: Ecological tourism, Rail tourism, Tourism development centers, Railway stations, Tehran-Mazandaran railway
  • Sarvenaz Hossein Razavi, Zohreh Davodpour *, Manouchehr Tabibian, Maryam Moeinifar Pages 37-58

    Today Urban space is a platform in which social relations and civic life flow.Technology, as an integral part of life, has influenced cities to undergo fundamental and functional changes and is recognized as a new feature in the 21st century. These changes have led to the dual specialization of life and, consequently, to citizens with behavioral transformation. In other words, hybrid urban space has created a dual-function citizenship of virtual-virtual.This study deals with the spatial-functional duality of citizens or the dichotomy of citizenship in the context of Tehran. The research is qualitative in nature and practical in terms of purpose.In addition to documentary and library studies, data collection was done through a simple random questionnaire. Since the study population was uncertain and unlimited, the number of samples was determined based on Cohen's formula559, which was completed to ensure 666 questionnaires from 22 districts of Tehran. The validity of the questionnaire was measured by adjusting and filling out a 35-item test questionnaire and the reliability of the questionnaire was measured based on Cronbach's alpha. According to the research findings, there is a significant correlation and relationship between research variables and among the main factors of social interactions and urban structure, it has a higher priority than technology. Studies show that the interaction of the 3 elements:city citizen and technology,the phenomenon of two permissible approaches - the reality of citizenship and space in Tehran as a symbol of the 21st century city is strengthened every day and social innovation is being formed

    Keywords: Hybrid space, Citizenship Dichotomy, 21st century city, Technology, Tehran
  • Aam Afsharnia *, Esfandiar Zebardast, Morteza Talachian Pages 59-92

    Review and evaluation of development plans based on theories of spatial justice is one of the topics that has been neglected in urban planning in Iran. The purpose of this article is to formulate a framework of spatial justice criteria and evaluate the reorganization plan of Farahzad neighborhood based on those criteria in a qualitative manner. Based on the research findings, the principles of spatial justice in the form of 12 concepts including, consultation with the people, centralized participation, denial of deprivation and marginalization, respect for people's rights, fair distribution of resources, freedom, equality of opportunity, need to share in the public interest, entitlement Inclusion and diversity, diversity and differences were identified. Analysis of the content of the documents of Farahzad neighborhood reorganization plan shows that this plan complies to some extent with some criteria of spatial justice such as central participation, consultation with people, entitlement, fair distribution of resources, freedom, equality of opportunities, while the criteria of denial and deprivation Marginalization, inclusion, and the need to share in the public interest have had a lower place in Farahzad neighborhood planning. The Farahzad neighborhood reorganization plan is a physical plan that considers only some of the criteria for social justice based on liberalism.

    Keywords: spatial justice, Urban development plans, revitalization, reorganization plan, Farahzad neighborhood
  • Hamid Motieyan * Pages 93-114

    The phenomenon of urbanism has caused cities to adopt a new spatial arrangement and old, deteriorated urban textures receive less attentions than before. This lack of attention brings several socio-economic and environmental issues for these textures and make them to convert to deteriorated urban texture. Therefore, todays detecting deteriorated urban texture is the primary step for modern planning. Proposing an integrated spatial index is the novelty of the research to determine the level of deteriorated urban texture in an study area. Indeed, this index consists of a set of spatial criteria such as graining, age of building, and permeability, that are calculated through geographical information systems. Among these criteria, permeability needs more notice in modeling compared to previous works. Thus, in this research based on accessibility, street crossing, and traffic indicators are utilize to evaluate permeability efficiently. In the next step, these criteria are combined based on the opinions of experts and with the help of multi-criteria decision making to create an integrated spatial index. Finally, in order to show the results of this index, the values for deterioration has been illustrated in 5 class from very low to very high deterioration at neighborhood scale of Tehran's 7th region. Comparison of the results of the index with the reference data, ameliorated activities as well as with field surveys, shows the high verification of the proposed index.

    Keywords: Deteriorated Urban Texture, Permeability, Geographic Information System, Multi-Criteria Decision Making, Analytical hierarchy process
  • Mohammad Aeeni * Pages 115-146

    New Iranian towns were created mainly for the goals of reducing population burden and concentrating economic activity on large cities. Despite their thoughtful formation, practically it was not easy to achieve these two goals and many challenges were faced by urban managers in different dimensions. Given that achieving an acceptable level of cohesion in managing new towns requires analyzing and assessing these challenges and identifying the relationship and their impact on each other in a systematic and purposeful way, the goal of this study is to analyze these impacts. Structural Equation Modeling (SEM) is used in the study for routing and determining the main coefficients of impact and measurement is in the form of expert questionnaires as the main tool. Research shows that there is a relatively strong, positive, and meaningful relationship among all the challenges identified and most concerned with the impact of the “institutional-administrative” challenge on the “facilities-services” challenge. But this challenge is significantly influenced by the “finance-budget” challenge, and it also influenced by the policy-making challenge. Similarly, the impact of other challenges on each other has been determined. The result of this study as a guide, while pointing out the focal points of interest for reform and improvement of the new urban management system, provide a good basis for designing a coherent urban management model in the new Iranian towns to improve the quality of citizenship in these towns. Keywords: New Towns, Urban Management Challenges, Structural Equation Modeling.

    Keywords: New Towns, Urban Management Challenges, structural equation modeling
  • Jila Sajadi *, Roonak Ardalani, Rezvan Mandegar, Ainollah Jamali, Kamal Rassouli Pages 147-179

    The extent of historical and worn-out contexts in Iran and the lack of attention to social strata in identifying such contexts, clarifies the need to pay more attention to social areas and places. One of the recent approaches in the field of restoration of historical textures is the "urban regeneration" approach, which has a comprehensive view of historical textures and its protection. The purpose of this study is to redefine the spatial indicators that promote social sustainability with an urban regeneration approach in the historical context of Sanandaj. The research method is descriptive-analytical and its type is applied. The data collection method was a survey method with a questionnaire. Sampling was random and using Cochran's formula, 400 people were selected for questioning. The data were then analyzed using SPSS and AMOS software including factor analysis, path analysis and structural equation tests. The results of factor analysis showed that the indicators of activity diversity, density and compactness, neighborhood landscape design, privacy and preservation of indigenous and local characteristics with numerical values of "0.854, 0.748, 0.871, 0.843 and 0.761" respectively have the greatest impact on the dimensions of activity, They have spatial-physical cohesion, justice, security and identity. Also, according to the results of AMOS, the indicators related to "identity" with numerical values of 0.687, 0.787, 0.751 and 0.698, respectively, and the indicators related to "justice" with numerical values of 0.801, 0.746, 0.543 and 0.677, respectively, have the greatest impact on They have social stability in the dysfunctional central fabric of Sanandaj.

    Keywords: spatial indicators, social sustainability, sustainable urban regeneration, historical context of Sanandaj city