فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال یازدهم شماره 39 (بهار 1400)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال یازدهم شماره 39 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/04
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمد نیامدپور* صفحات 1-11

    در این پژوهش رابطه تجربی بین مقاومت الکتریکی و محتوای رطوبت زباله های جامد شهری در یک جایگاه انباشت زباله های غیر فعال برآورد شد. نمونه های بدست آمده از گمانه های حفر شده، برای اندازه گیری خواص فیزیکی آنها مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام تصحیحات اثر دما و فشرده سازی برروی داده-های مقاومت الکتریکی اندازه گیری شده در آزمایشگاه، یک همبستگی بالا بین مقاومت الکتریکی و محتوای رطوبت نمونه ها توسعه داده شد. برای ارزیابی اعتبار رابطه ریاضی بدست آمده، از این رابطه برای تخمین مقدار محتوای رطوبت نمونه های مربوط به یک گمانه جدید استفاده شد. داده های این گمانه در تعیین رابطه تجربی بدست آمده بین مقاومت الکتریکی و محتوای رطوبت نمونه ها استفاده نشده بودند. مقایسه محتوای رطوبت تخمین زده شده با مقادیر متناظر اندازه گیری شده در آزمایشگاه، نشان دهنده یک همبستگی بسیار قوی می باشد.

    کلیدواژگان: محتوای رطوبت، مقاومت الکتریکی، زباله جامد شهری، همبستگی، محل دفن زباله
  • اسماعیل درویشی* صفحات 12-28

    گارنت و تورمالین، از جمله کانی های فرعی موجود در لوکوگرانیتهای مرزیان واقع در شمال ازنا، بخشی از پهنه زمین ساختی سنندج-سیرجان می باشند. این لوکوگرانیت ها در سنگ های دگرگونی، شامل میکاشیست و آندالوزیت شیست رخنمون دارند. گارنت ها اکثرا بی شکل تا نیمه شکل دار، بدون حاشیه واکنشی و ادخال، دارای ترکیب یکنواخت و غنی از اسپسارتین می باشند. طبق شواهد پتروگرافی و شیمی کانی گارنت ها دارای منشا ماگمایی و مشتق شده از مذاب های فلسیک بوده و با توجه به مقدار CaO<4wt% پایین و مقادیر متغیری از MnO می باشند، بر این اساس گارنت های مورد بحث در یک ماگمای نوع S و شدیدا پرآلومینه و تحت فشار کم در پوسته بالایی متبلور شده و نظر به محتوایCaO کمتر از 4 درصد و MnO بالا درصد، دارای خاستگاه متاپلیتی است. تورمالین ها اغلب بی شکل تا نیمه شکل دار در ابعاد متوسط تا درشت و دارای ترکیب شورلیت-دراویت بوده و در گروه قلیایی قرار می گیرند. تورمالین ها (شورلیت و دراویت) به دو گروه ماگمایی با نسبت بالای Fe/Fe+Mg و Al و هیدروترمالی با Fe# پایین رده بندی می شود. بررسی شیمی کانی های گارنت و تورمالین دلالت بر S تایپ بودن ماگمای گرانیت مرزیان دارد.

    کلیدواژگان: گارنت، تورمالین، لوکوگرانیت، شیمی کانی، ازنا
  • کاظم رنگزن، سمیه بیرانوند*، هوشنگ پورکاسب، علیرضا زراسوندی، حجت الله رنجبر صفحات 29-42

    سنگ های ولکانیکی گسترده ای همراه با دگرسانی های فیلیک، آرژیلیک و پروپلیتیک در شمال ساوه رخنمون دارند. این منطقه از مناطق مهم به جهت کانه زایی مس (پورفیری و مانتو) قلمداد می شود و از آنجاییکه کانی های آهن دار می توانند طی فرایند های دگرسانی سوپرژن در بخش های بالای سیستم های مس پورفیری تشکیل کلاهک آهنی (زون گوسان) دهند، در این مطالعه به بررسی بارزسازی کانی های آهن دار (زون گوسان) در منطقه شمال ساوه پرداخته شده است. به این منظور از تصاویر TM، ETM+، Landsat8، روش نسبت گیری باندی TM3/TM1. TM4/TM1 بر روی تصویر TM و روش نسبت باندی1/3 و 2/4 به ترتیب بر روی تصاویر ETM+و Landsat8 استفاده شده است. از مناطق بارزسازی شده نمونه های سنگی جمع آوری و طیف نمونه ها توسط دستگاه FieldSpec3 استخراج گردید. در ادامه از نرم افزار تحلیل طیف The Spectral Geologist 7.1.0.073 (TSG) استفاده و طیف های به دست آمده از دستگاه FieldSpec3به این نرم افزار وارد شدند. روش های FieldSpec3 و TSG، کانی های هماتیت و گوتیت در نمونه های سنگ شناسایی نمود. با توجه به اینکه نقاط نمونه برداری بیشترین انطباق را با روش نسبت گیری باندی در تصویر TM دارند و فن طیف سنجی نتایج این روش را تایید می کند، در این مطالعه بارزسازی کانی های آهن دار با روش نسبت گیری باندی، به عنوان روشی مناسب جهت بارزسازی کانی های آهن دار در شمال ساوه شناخته شد.

    کلیدواژگان: بارزسازی، کانی های آهن دار، TM، ETM، FieldSpec3، TSG
  • عزیزالله تاجور، محمد مهدی خطیب*، محمدحسین زرین کوب صفحات 43-62

    منطقه مورد بررسی بخشی از افیولیت شمال مکران، واقع در جنوب خاوری ایران است. این مجموعه، حاوی یک توالی نسبتا کامل از سنگ کره ی اقیانوسی است که در آن بخش گوشتهای و پوستهای به خوبی حفظ شده است. عمده ساختارهای منطقه شامل گسلهای رورانده با روند WNW-ESE با شیب به سمت شمال و شمالشرق هستند که در نتیجه ی عملکرد آنها مواد سنگی به سمت SSW رانده شده اند. فراوانترین واحد سنگی تشکیل دهنده ی توالی گوشته ای این مجموعه ی افیولیتی، پریدوتیت است. کانی های الیوین، ارتوپیروکسن، کلینوپیروکسن و اسپینل، سازنده های اصلی این سنگ ها بوده و بافت های غالب در آنها دانه ای، پویی کلیتیک و مشبک هستند. بررسی ریزپردازش الکترونی کانی های الیوین، پیروکسن و اسپینل در دونیت و هارزبورژیت نشان می دهد الیوین از نوع فورستریت (Fo:87-90)، ارتوپیروکسن از نوع انستاتیت (En:88-91)، کلینوپیروکسن از نوع دیوپسید (En:44-48,Wo:48-52) و اسپینل آلومنیوم-کروم دار (Spl:54-69, Chr:21-36) است. میانگین عدد منیزیم (Mg#=Mg/(Mg+Fe+2)) در الیوین، ارتوپیروکسن و کلینوپیروکسن به ترتیب 86/0، 92/0، 96/0 و میانگین عدد کروم (Cr#=Cr/Cr+Al+Fe3+) در اسپینل 27/0 می باشد. ترکیب شیمیایی الیوین و اسپینل نشان می دهد پریدوتیت های مورد بررسی از نوع ابیسال بوده، به گوشته ی زیر پوسته ی اقیانوسی تعلق دارند و متحمل 10 تا 15 درصد ذوب بخشی شده اند. بر اساس نمودارهای جدا کننده ی محیط های زمین ساختی، پریدوتیت های مکران خصوصیات پشته میان اقیانوسی را به نمایش گذاشته و شواهدی که نمایانگر محیط فرورانش باشد، در آنها مشاهده نمی شود. بنابراین افیولیت شمال مکران در یک حوضه کششی بین دو بلوک قاره ای تشکیل شده است. خرده قاره ی ایران مرکزی (بلوک لوت) در سمت شمال-شمال شرق و باریکه ی قاره ای باجکان-دورکان، در جنوب-جنوب غرب این حوضه ی اقیانوسی قرار داشته اند.

    کلیدواژگان: پریدوتیت ابیسال، شیمی اسپینل، افیولیت شمال مکران، جنوب شرق ایران
  • علیرضا زراسوندی*، الهام پورشیخی، عادل ساکی صفحات 63-83

    کانسارسرب وروی گل زرددرشمال شرقی الیگودرزدراستان لرستان وکانسارسرب وروی باباقله درجنوب غربی شهرستان خمین دراستان مرکزی قراردارند. هر دو این کانسارها در بخش میانی زون سنندج سیرجان و ایالت متالوژنی اصفهان-ملایر واقع هستند. کانه زایی سرب و روی در کانسار گل زرد در تریاس بالایی تا ژوراسیک درون فیلیت، اسلیت و ماسه سنگ رخ داده و کانه زایی ذخیره باباقله پس از ژوراسیک میانی در فیلیت های سیاه ایجاد شده است. بر مبنای مطالعات زمین شیمی، نرخ Zn/Cd در هر دو ذخیره کمتر از مقدار 200 می باشد که در محدوده ذخایر رسوبی دگرگون شده قرار می گیرند. میزان عناصر Ga، Hg و Sn در اسفالریت های ذخیره باباقله بیشتر از ذخیره گل زرد است. مقدار این عناصر با میزان دمای سیال کانه سازرابطه معکوس دارد.مقدارCo دربیشترنمونه های گل زرددارای مقداربیشتری نسبت به نمونه های باباقله است. مقدارCo با دمای سیال کانه سازرابطه مستقیم دارد.مطالعهSEM-EDXبرروی کالکوپیریت هاوآنالیزICP-Ms روی اسفالریت های دوذخیره نشان دادکه مقدارکادمیوم درذخیره گل زردومیزان آهن درباباقله بیشتراست. مقادیرCuوInونسبتCo/Niدراسفالریت های هردوذخیره گل زردوباباقله درمحدوده ذخایرSEDEXجنوب چین قرارمی گیرند.براساس مطالعات سیالات درگیر،بیشترین فراوانی دمای تشکیل کانسارگل زردبین1450 تا200 درجه سانتی گراد(میانگین 181درجه)وبیشترین فراوانی درجه شوری بین15تا5/17درصدوزنی معادل نمک طعام می باشدودرکانسار باباقله دمای همگن شدگی بین 160 تا180درجه سانتی گراد(میانگین166درجه)وبیشترین فراوانی درجه شوری بین12تا17درصدوزنی معادل نمک طعام است.سرب وروی باباقله وگل زردبراساس شواهدزمین شناسی ونوع سنگ میزبان،مطالعات کانی شناسی وسیالات درگیرسرب وروی نوعSEDEXمی باشند.

    کلیدواژگان: کانسار سرب و روی، سدکس، گل زرد، باباقله، ملایر- اصفهان
  • حجت میرانی مقدم، غلامحسین کرمی*، رحیم باقری صفحات 84-98

    دشت گناباد در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد. مهمترین روش استفاده از آب های زیرزمینی در این منطقه قنات است. در دشت گناباد سالانه حدود 5/19 میلیون مترمکعب آب زیرزمینی از طریق 26 رشته قنات با دبی های متغیر حدود 10 تا 120 لیتر در ثانیه تخلیه می گردد. در این تحقیق از 6 رشته قنات مهم دشت نمونه برداری شده و در آنها آنالیزهای ایزوتوپی با هدف تعیین میزان تغذیه سالانه قنات ها انجام شده است. نتایج ایزوتوپ های پایدار اکسیژن 18 و دوتریم نشان می دهد تغذیه قنات ها از طریق نفوذ آب بارش درون درز و شکاف های سازندهای آهکی و ماسه سنگی جنوب حوضه و همچنین نفوذ آب های سطحی حاصل از بارش در مخروط های آبرفتی دانه درشت حاشیه ارتفاعات حوضه اتفاق می افتد. خط شیب ایزوتوپی منطقه نشان می دهد تغذیه قنات ها از محدوده ای در ارتفاعات بین 2000 تا 2700 متر حوضه منشا می گیرد. میزان آبدهی و ترکیب ایزوتوپی قنات ها در فصل تر و خشک و ترکیب ایزوتوپی بارش سالانه نشان می دهد حدود 28 تا 39 درصد آبدهی قنات ها مربوط به بارش های همان سال می باشد.

    کلیدواژگان: قنات، ایزوتوپ پایدار، ارتفاع تغذیه، منشا تغذیه، خط شیب ایزوتوپی
  • قاسم ساعدی، بهمن سلیمانی*، بابک سامانی صفحات 99-115

    تعیین فواصل دارای تراکم شکستگی در مخازن کربناته نقش مهمی در مدیریت هزینه، افزایش بهره وری و توسعه میدان از این مناطق را بازی می کند. مطالعه مغزه ها و نمودارهای تصویرگر از روش های مستقیم و متداول مطالعه شکستگی ها در فواصل مخزنی به صورت یک داده پیوسته است. در این مطالعه از ابزار XMAC جهت تعیین محل قرارگیری و همچنین ارزیابی شکستگیهای سازند مستعد شکستگی آسماری استفاده گردیده است. این ابزار با اندازه گیری و آنالیز امواج استونلی در محیط نرم افزار Geolog 8 قابلیت ارزیابی و آشکارسازی شکستگیها را بصورت پیوسته انجام می دهد. پس از پردازش داده ها و اعمال فیلترهای مختلف جهت بهبود امواج دریافتی، ضریب انعکاسی (RC) با کسر امواج مستقیم و انعکاسی (بصورت دو نوع موج Up و Down) از موج اولیه محاسبه گردید که خود تابعی از محل قرارگیری و تراکم شکستگی ها می باشد. بمنظور صحت سنجی، نتایج مطالعه با اطلاعات نمودار تصویرگر STAR و همچنین نمودار VDL (مشتق از داده های پتروفیزیکی) به ترتیب به عنوان دو روش مستقیم و غیر مستقیم در ارزیابی شکستگی ها مقایسه گردید. نتایج حاصل از مطالعه در بیشتر زونها بیانگر تطابق بسیار خوب فاکتور ضریب انعکاس با تراکم شکستگیهای حاصل از تفسیر نمودار تصویرگر بوده مشروط بر آنکه فواصل دارای تغییرات لایه بندی و همچنین ریزشهای دیواره چاه شناسایی و تعیین گردند. این روش در میادین هدف که کسب داده از روش های مستقیم مطالعه نمودارهای تصویرگر و مغزه امکانپذیر نیست، کاربردی و پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: شدت شکستگی، ابزار XMAC، امواج استونلی، نمودارتصویرگر STAR، نمودار انحراف سرعت (VDL)
  • مهدی خلج، علی اکبر حسن نژاد*، حسن علیزاده، امیر حاجی بابائی، قاسم قربانی صفحات 116-135

    منطقه چاه موسی در راس معدنکاری نوار آتشفشانی طرود-چاه شیرین مدت هاست به عنوان یک منبع مس شناخته شده است. واحدهای سنگی رخنمون یافته در منطقه مورد مطالعه شامل توف ها، برش های آندزیتی ، داسیتی، بازالتهای آندزیتی ، آندزیتها ، میکرو کوارتز دیوریتها و دایکهای گابرویی هستند. کربناتهای مس مواد معدنی اصلی منطقه هستند و کالکوپیریت ، اسفالریت ، گالن ، بورنیت و کوولیت کانیهای کانی های فرعی منطقه را تشکیل می دهند. دگرسانیهای غالب منطقه مورد مطالعه شامل آرژیلیک ، پروپیلیت و کلسیتی شدن هستند. این مطالعه بر روی کانیهای کوارتز و کلسیت به عنوان باطله های اصلی و همزاد کانی های سولفید انجام شده است. انتقال فلزات در سیال کانی ساز به طور عمده توسط کمپلس های های کلرید انجام شده است. علاوه بر آن، داده های یوتکتیک نشان می دهد که احتمالا دو سامانه محلول در این منطقه فعال بوده اند ، که با سامانه های H2O-NaCl-KCl و H2O-CaCl2-MgCl2 مطابقت دارند. دماسنجی دقیق انجام شده بر روی سیالات درگیر منطقه مورد مطالعه، نشان می دهد که شوری این سیال ها از 3 تا 26 درصد وزن معادل NaCl و دمای همگن شدن سیالات درگیر بین 150 تا 470 درجه سانتیگراد در تغییر است. شواهد بدست آمده نشان می دهند که کانه های سولفیدی در این منطقه در شرایط سطح دمایی و اپی ژنتیک تشکیل شده اند. این مطالعات حاکی از آن است که کانه زایی سولفیدی در این منطقه حاصل فرایندهای جوشش، سرد شدگی و اختلاط سیالات گرمابی بالارو با سیالات جوی فرورو است.

    کلیدواژگان: چاه موسی، سیالات درگیر، سطح دما، کانسارهای مس، گرمابی
  • زهرا سادات زکی پور، قدرت ترابی* صفحات 136-156

    منطقه کال کافی در 65 کیلومتری شمال شرق شهر انارک (استان اصفهان) قرار دارند. متاپریدوتیت های این منطقه همراه با متاسدیمنت های پالیوزوییک انارک و در همبری با توده نفوذی ایوسن کال کافی دیده می شوند. متاپریدوتیت ها با سن احتمالی پالیوزوییک، باقیمانده پوسته اقیانوسی پالیوتتیس محسوب می شوند. مطالعه پتروگرافی نشان می دهد که این سنگ ها شامل کانی های دگرگونی الیوین (فورستریت-کریزولیت) (CaO با توجه به مطالعات صحرایی، شواهد پتروگرافی، شیمی کانی ها و نتایج ترمومتری این سنگ ها، می توان گفت متاپریدوتیت های منطقه کال کافی به همراه متاسدیمنت های انارک، در زمان پالیوزوییک دچار دگرگونی ناحیه ای در حد رخساره شیست سبز شده، سپس در زمان ایوسن در اثر نفوذ فازهای مختلف توده نفوذی کال کافی دچار دگرگونی مجاورتی پیشرونده در دمای 680 تا 770 درجه سانتی گراد و فشار 5/0 کیلوبار شده اند. چنین دما و فشار بیانگر دگرگونی در حد رخساره پیروکسن هورنفلس می باشد. سرپانتینی شدن بخشی از الیوین ها و ارتوپیروکسن ها، و جایگزینی حاشیه برخی از ترمولیت ها توسط کلریت، بیانگر رخداد دگرگونی برگشتی پس از دگرگونی پیش رونده در این سنگ ها می باشد.

    کلیدواژگان: متاپریدوتیت ها، دگرگونی مجاورتی، پالئوزوئیک، کال کافی، انارک - ایران مرکزی
  • بیژن ملکی*، ابوذر بازوندی، سعیده سنماری، پرویز آرمانی صفحات 157-168

    بکارگیری ژیوشیمی نفت و تعیین وضعیت نفت زایی سنگ منشاء، کمک زیادی به کاهش ریسک اکتشاف نفت می کند. در این رابطه مدل های سینتیکی، برای ارزیابی دقیق تر وضعیت بلوغ سنگ منشاء و همچنین درصد نفت زایش شده، معرفی شده است. در این تحقیق، کاربرد مدل آرنیوس به عنوان مدل سینتیکی مناسب برای ارزیابی در صد نفت زایش شده در سنگ منشاء ارایه شده است. بدین منظور سازندهای کژدمی، پابده، سروک و گورپی به عنوان سنگ های منشاء احتمالی در میدان نفتی کیلور کریم، برای نشان دادن نحوه کاربرد روش، مورد مطالعه قرار گرفتند. در ابتدا با استفاده از نتایج آنالیز راک- اول ، نوع کروژن بر اساس طبقه بندی مدل آرنیوس تعیین شد. سپس با کمک تاریخچه تدفین، اندیس زمان- دما تعیین و سپس با استفاده از نمودار ها و روابط مدل، نرخ تبدیل سنگ های منشاء احتمالی تعیین شد. برای صحت سنجی، نتایج بدست آمده با تحقیقات توصیفی قبلی مقایسه شد. نتایج مطالعات نشان می دهد که پتانسیل تولید هیدروکربن سازند پابده ضعیف تا خوب است و کروژن غالب در آن از نوع -IIB تا IIC است (68/70%X=،92/3%X=). همچنین سازند کژدمی دارای پتانسیل هیدروکربن زایی متوسط تا خوبی بوده و وارد پنجره نفتی شده است (100, %X=04/66%X=). اما سازندهای سروک و گورپی اصلا وارد پنجره نفتی نشده و دارای TTI پایینی هستند.

    کلیدواژگان: ارزیابی سینتیکی، سنگ منشاء، مدل آرنیوس، تاریخچه تدفین، میدان نفتی کیلورکریم
  • رامین سلماسی* صفحات 169-182

    کیفیت آب عامل بیماری فلویوروزیس در بین اهالی توابع شهرستان اهر واقع در استان آذربایجان شرقی گزارش شده است. در این نوشتار، ویژگی های پایه ی زمین شیمیایی که غلظت فلویوراید را در منابع آب منطقه اداره می کند همراه با ارزیابی مخاطره ی سلامت آن برای ساکنان این مطالعه ارزیابی می شود. به این منظور بعد از برداشت بیست و یک نمونه آب از منابع آبی آبادی های واقع در بخش های شمال و شمال شرق شهرستان اهر، برخی ویژگی ها و یون های نمونه های آب در آزمایشگاه اندازه گیری گردید. بیشترین غلظت یون فلویور با میانگین 8/2 میلی گرم بر لیتر در قسمت مرکزی منطقه ی مورد مطالعه دیده شد. برای ارزیابی بهتر، نمونه های آب منطقه در دو دسته ی دارای غلظت بالا و پایین (کمتر و بیشتر از 1 میلی گرم بر لیتر) فلویوراید قرار داده شدند. بر اساس قرارگیری موقعیت نمونه های مورد مطالعه بر روی نمودار پایپر، بیشتر نمونه های آب منطقه ی مورد مطالعه در دسته ی آب های بی کربنات- سدیمی قرار گرفتند. بررسی های سنگ شناسی واحدهای سنگی منطقه نشان داد خاستگاه فلویور بالا، وجود سنگ های آذرین فلویوروآپاتیتی دربرگیرنده ی کانی های بیوتیت، هورنبلند و آپاتیت می باشند. رابطه بین غلظت فلویوراید با pH، جامدهای محلول کل، رسانایی الکتریکی و یون های اساسی نمونه های آب تحلیل گردید. یافته های به دست آمده از ارزیابی خطر سلامتی فلویوراید نشان داد برای منطقه ی دارای غلظت بیشتر از 1 میلی گرم بر لیتر، برای تمام گروه های سنی بالاتر از حد سالم دریافت روزانه ی دریافت آن می باشد. برای منطقه ی با غلظت کمتر از این اندازه، تنها برای گروه نوزادان مقدار دریافت روزانه بالاتر از حد سالم دریافت به دست آمد.

    کلیدواژگان: فلوئور، هوازدگی کانی ها، برهمکنش آب - سنگ، روستای قلندر
  • مهدیه حسینجانی زاده*، فرزین ناصری، مهدی هنرمند صفحات 183-197

    دستگاه های اسپکترومتر و اسپکترورادیومتر دارای مدل های مختلفی مانند تراسپک و فیلدسپک هستند که برای اندازه گیری انرژی های تابشی در محدوده مریی- فروسرخ نزدیک (VNIR) و فروسرخ موج کوتاه (SWIR) استفاده می شوند. در این تحقیق نتایج حاصل از دستگاه اسپکترورادیومتر مدل فیلدسپک3 موجود در پژوهشگاه علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی کرمان در فضای باز و آزمایشگاه مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج طیف سنجی بدست آمده با طیف های استخراج شده از دستگاه اسپکترومتر مدل تراسپک دانشگاه باسک اسپانیا، مطالعات میکروسکوپی و تجزیه پراش پرتو ایکس (XRD) مورد مقایسه قرار گرفتند. سعی بر این است که صحت طیف های بدست آمده از دستگاه بررسی و با اعمال روش های مختلف کاهش نوفه ، نتایج بهینه و راهکار مناسب ارایه شود. اندازه گیری طیف در شرایط محیطی مختلف حاکی از آنست که متغیرهای مختلفی نظیر شرایط جوی (وزش باد، رطوبت، زاویه تابش خورشید، دما و...)، فاصله تفنگ الکترونی با نمونه، زمان اندازه گیری و زاویه دید بر روی واکنش طیفی تاثیر می گذارند. با اجرای این تحقیق یک فضای آزمایشگاهی مناسب برای اندازه گیری دقیق طیفی با دستگاه فیلدسپک3 فراهم شد. به کمک بررسی های طیفی همچنین کانی های موسکویت، ایلیت، هالوسیت، مونتموریلونیت، دیکیت، کایولینیت، کلریت، اپیدوت، کلسیت، پیروفیلیت، بیوتیت، ژاروسیت، گوتیت و هماتیت شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: دستگاه تجزیه طیفی (ASD)، اسپکترورادیومتر، طیف نمایی، تراسپک، فیلدسپک
|
  • Ahmad Neyamadpour * Pages 1-11

    Abstract In this study, the empirical relation between electrical resistivity and moisture content of municipal solid waste was determined at a closed landfill site. Samples obtained from drilled boreholes were investigated to measure their physical properties. In this study, a specific electrode array, dipole-dipole array, was used in laboratory measurements since it is very useful in 2D and 3D electrical resistivity tomography. After correction of temperature and compression effects on the electrical resistivity data in laboratory, a strong correlation was developed between electrical resistivity and moisture content of samples. The validity of obtained mathematical relation was confirmed by using it in moisture content estimation of a new borehole. The data of this borehole were not used to determine the empirical relation between electrical resistivity and moisture content of the samples. A comparison of the estimated moisture content with the corresponding values measured in the laboratory indicates a very strong correlation.

    Keywords: Moisture Content, Electrical Resistivity, Municipal Solid Waste, Correlation, Landfill
  • Esmaiel Darvishi * Pages 12-28

    Garnet and tourmaline have been recognized as minor minerals in Marziyan leucogranites of the North of the Azna region as a part of the Sanandaj-Sirjan structural zone. These felsic rocks outcrop in metamorphic rocks such as micaschist and andalusite schist. Garnets are mostly anhedral to euhedral, without reaction rim as well as inclusion and they have uniform composition and rich in spessartine. Based on the petrographic and chemical studies, garnets have a magmatic origin and they are derived from a felsic melt because their CaO amount is <4wt%. Tourmalines are anhedral to subhedral, coarse to medium grains and they are classified in shorlite-dravite type as well as alkali group in composition. Tourmalines are categorized into two groups of magmatic with a ratio higher than Al, Fe/Fe+Mg and hydrothermal with a low Fe#. Mineral chemistry of garnet and tourmaline minerals signifies the S-type Marziyan granite magma.

    Keywords: Garnet, tourmaline, leucogranite, mineral chemistry, Azna
  • Kazem Rangzan, Somayeh Beiranvand *, Hooshang Pourkaseb, Alireza Zarasvandi, Hojatollah Ranjbar Pages 29-42

    Extensive volcanic rocks with phyllic, argillic and propylitic alterations have outcrops in the north of Saveh. This area is considered as the an important region for Cu mineralization (e.g., porphyry and manto-types). Given that iron minerals could be formed during the supergene alteration in the upper parts of porphyry Cu systems, the Thematic Mapper (TM), the plus Enhanced Thematic Mapper (ETM+) and landsat8 images were utilized for the enhancement of these minerals in the study area. The TM3/TM1. TM4/TM1 band ratio (BR) on the TM image, 3/1 band ratio on the ETM+ image and 4/2 band ratio on the Landsat8 image were applied to identify iron mineral zones in the study area. The rock samples were collected in the study areas. The FieldSpec3 device and the Spectral Geologist (TSG) 7.1.0.073 techniques were used for detection of iron mineral types. Then the spectra obtained from the FieldSpec3 device were entered into the spectral analysis software (TSG). The FieldSpec3 and TSG identified hematite and goethite minerals in the rock samples. Because the sampling points are most consistent with the band ratio method in the TM image and the spectroscopy technique confirms the results of this method, in this study, enhancing of the iron containing minerals using band ratio method in the TM image was identified as a suitable method in the North Saveh.

    Keywords: Enhancing, Iron containing minerals, TM, ETM, FieldSpec3, TSG techniques
  • Aziz Ollah Tajvar, Mohammadmahdi Khatib *, Mohammadhosien Zarrinkoub Pages 43-62

    The study area, as a part of north Makran ophiolitic melange, is located in Southeast of Iran. This ophiolitic complex contain a relatively complete sequence of oceanic lithosphere with well preserved mantle and crust sequences. The dominant structures are WNW-ESE thrust faults with north-northeast dip resulting a SSW-ward transportion. Peridotite (harzburgite, dunite and lherzolite) is the most abundant rock type in mantle sequence of this complex. Olivine, orthopyroxene, clinopyroxene and a few spinels are the main rock forming minerals, and granular, poikilitic and mesh are their main textures. Electron microprobe analyses of olivine, orthopyroxene, clinopyroxene and spinel in harzburgites and dunites show that olivine is forsterite (Fo:87-90), orthopyroxene is enstatite (En:88-91), clinopyroxene is diopside (En:44-48, Wo:48–52), and spinel is Al-Cr bearing (Spl:54-69, Chr:21–36) type. The mean values of Mg# (Mg#=Mg/(Mg+Fe+2) in olivine, clinopyroxene, respectively are 0.86, 0.92, 0.96 and Cr# (Cr#=Cr/Cr+Al+Fe3+) in spinel is 0.27. The chemical composition of olivine and spinel indicate that the peridotites are of abyssal type, belong to sub-oceanic crust mantle, and endured 10 to 15 % partial melting. Based on discriminant diagrams, Makan peridotites represent mid oceanic ridge affinities with no distinguishable and conclusive subduction influence. Therefore, north Makran ophiolite formed in an extensional basin between the central Iranian microcontinents (Lut block), to the north-northeast, and the continental sliver of Bajkan-Durkan complex to the south-southwest.

    Keywords: North Makran ophiolite, Abyssal peridotite, Southeast of Iran, Spinel chemistry
  • Alireza Zarasvandi *, Elham Poursheikhi, Adel Saki Pages 63-83

    The Gol-e-Zard Zn-Pb deposit northeast ofOligodarz in Lorestan province andthe Baba Gholleh Zn-Pb deposit inthe southwest of Khomein city inthe Markazi province.Both ofthese deposits are located inthe middle part ofSanandaj Sirjan zone andIsfahan-Malayer metallogenic belt.Mineralization occurs inUpper Triassic toJurassic Phyllites and meta-sandestones inthe Gol-e-Zard deposit and mineralization inthe Baba Gholleh deposit occurs inPost-middle Jurassic black Phyllites.The Gol-e-Zard Zn-Pb deposit northeast ofOligodarz inLorestan province andthe BabaGholleh Zn-Pb deposit inthe southwest ofKhomein city inthe Markazi province.Both ofthese deposits are located inthe middle part of Sanandaj Sirjan zone and Isfahan-Malayer metallogenic belt. Based on geochemical studies, Zn/Cd rates inboth deposits are less than200,which are within the range ofmetamorphosed sedimentary deposits.The amount of Ga, Hg and Sn inthe sphalerites ofthe Baba Gholleh deposit was higher than inthe Gol-e-Zard deposit. The amount ofthese elements is inversely correlated withthe temperature ofthe mineralizing fluid.The amount of Co in the Gol-e-Zard deposit sphalerites is higher than inthe Baba Gholleh deposit.Its amount directly related tothe fluid temperature.Based on the SEM-EDX(on chalcopyrite)and ICP-Ms(on sphalerites),the amount ofcadmium inthe Gol-e-Zard deposit and iron content the Baba Gholleh deposit were higher.The amount of Cu and Inand Co/Ni ratios inthe sphalerites of the Gol-e-Zard deposit and the Baba Gholleh deposit arewithin range theSEDEX deposit ofsouthern China.Fluid inclusion analyses indicate that ore bearing fluid salinity is15 to17.5wt%NaCl eq.with mean temperature of181˚C for Gol-e-Zard and 12 to 17 wt% NaCl eq.with mean temperature of166 ˚C forBaba Gholleh.Based on geological,mineralogical,geochemical as well asfluid inclusion studies,it seems that Gol-e-Zard and BabaGolleh deposits share many similarities withSEDEX type deposits.

    Keywords: Zn-Pb deposit, SEDEX, Gol-e-Zard, Baba Gholleh, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Hojat Mirani Moghadam, Gholam Hossein Karami *, Rahim Bagheri Pages 84-98

    Gonabad Plain is located in arid and semi-arid region. Qanat is the most important method for the exploitation of groundwater in this region. In Gonabad Plain, 19.5 million cubic meters of groundwater is annually extracted from 26 qanats whose flow rates vary from 10 to 120 lit/s. in this research, six major qanats of Gonabad Plain were sampled for isotopic analyses to determine the annual recharge of the groundwater of these qanats. The deuterium (D) and oxygen (18O) isotopes signatures demonstrate the origin of the groundwater of these qanats is infiltration of precipitation through fractures in the limestone and sandstone formations at the south of the basin and infiltration of surface water in the coarse grain alluvial cones at the south border of the plain. Isotopic gradient line of basin shows the groundwater recharge of these qanats originates from an area between 2000 to 2700 m a.s.l. Discharge amount and isotopic content of the groundwater of these qanats in wet and dry periods and isotopic composition of annual precipitation indicates approximately 28 to 39 percent of the qanats discharge is related to the precipitation of the same year.

    Keywords: qanat, Stable isotope, recharge elevation, recharge origin
  • Ghasem Saedi, Bahman Soleimani *, Babak Samani Pages 99-115

    The majority of Iranian hydrocarbon reservoirs are carbonate for which fracture evaluation and detection will play an essential role in maximizing production, reservoir development and cost optimization from fractured intervals. Nowadays, Cores and image logs are usual tools and direct methods as continuous data for studying of fracture; however, it is both technically and financially impossible to core or image the whole thickness of the reservoir. One application for Cross Multiple Array Acoustic Log (XMAC) is its capability to evaluate fractures by measuring Stoneley wave. Thus In this study, the XMAC was used to determine position fractures and evaluate its intensity in the fractured bearing Asmari formation. For this, the Stoneley wave data were analyzed using commercial software. After data processing and performance different type filtering methods for reflection enhancement, the direct and Up/Down as reflected Stoneley waves were subtracted from the original data and reflection coefficients were calculated afterwards. From the calculated reflection coefficients, positions and intensities of fracture were determined. The results were validated by STAR and VDL as two direct and indirect methods respectively. The results show the good correlation in the most of zones between fracture intensities derived from RC and star image log respectively provided Such features could be changes in lithology (beddings) and hole diameter (bad hole or break-out intervals) are determined and then eliminated. The reason of doing this project using Stoneley.

    Keywords: Fracture Intensity, XMAC tool, Stoneley Waves, STAR image log, Velocity deviation log (VDL)
  • Mahdi Khalaj, Aliakbar Hassan-Nezhad *, Hasan Alizadeh, Amir Haji Babaei, Ghasem Ghorbani Pages 116-135

    The ChahMusa region is known as the head of the mining of Toroud-ChahShirin volcanic belt which has been a source of copper mineralization for a long time. The outcroped rock units in the studied area are including tuffs and andesitic breccia, , andesitic dacite, andesitic basalts, andesites, micro-quartz diorite and gabbroic dykes. Copper carbonates are the main minerals in the region, and chalcopyrite, sphalerite, galena, bournite and covellite minerals are minor minerals in this region. Dominant alterations of the studied area are including argillic, propylitic, and calcitization. This study has been carried out on quartz and calcite minerals as syngenetic waste of sulfide minerals. The transfer of metals in the mineralizing fluids was mainly carried out by chloride complexes. As well as, eutectic data show that, there are two soluble systems probably active in the region, which is consistent with the H2O-NaCl-KCl and H2O-CaCl2-MgCl2 systems. Measured eutectic temperatures indicate that there are probably two types of fluids in the area. The performed detail temperature on the fluid inclusions of studied area indicates that the salinity of these fluids varies from 3 to 26% by weight, equivalent to NaCl, and the homogenization temperature of fluid inclusions is between 130 ° C and 470 ° C. Obtained evidence show that sulfide ore formation in this region is from epigenetic type and may have occurred under conditions epithermal. The fluid inclusions study has led to the formation of deposits as a result of boiling, cooling during the and mixing whit atmospheric waters.

    Keywords: Chah Mousa, Fluid inclusion, Epithermal, Copper deposits, hydrothermal
  • Zahraalsadat Zakipour, Ghodrat Torabi * Pages 136-156

    The Kal-e-Kafi area is located at 65th km of northeast of the Anarak city (Isfahan province). Metaperidotites of this area and associated Anarak Paleozoic metasediments are in contact with the Kal-e-Kafi Eocene intrusive body. Metaperidotites of Paleozoic age are remnants of the Paleo-Tethys oceanic crust. Petrography study shows that these rocks are consist of metamorphic minerals of olivine (forsterite-chrysolite) (CaO According to the results from the field study, petrography evidences, mineral chemistry and thermobarometry calculations, it can be concluded that peridotites of the Kal-e-Kafi area and Anarak sediments, have suffered a regional metamorphism in P-T condition of green schist facies in the Paleozoic, then in the Eocene the intrusive phases of the Kal-e-Kafi, caused to a progressive contact metamorphism in 680 to 770 °C and at pressure 0.5 kbar. This T-P conditions of metamorphism points to the metamorphism in pyroxene hornfels facies. Partial serpentinization of some metamorphic olivines and orthopyroxenes, and formation of late-stage chlorite around of some of tremolites, indicate occurrence of the retrograde metamorphism.

    Keywords: Metaperidotite, Contact metamorphism, Paleozoic, Kal-e-Kafi, Anarak, Central Iran
  • Bijan Maleki *, Abozar Bazvandi, Saeedeh Senemari, Parviz Aramani Pages 157-168

    The application of petroleum geochemistry and the determination of the source of petroleum source rock will greatly help to reduce the risk of oil exploration. In this regard, kinetic models have been introduced to more accurately assess the maturity of the source rock as well as the percentage of oil generation. In this study, the application of Arrhenius model as a suitable kinetic model for estimating the percentage of oil generation in the source rock has been demonstrated. For this purpose, the Kazhdumi, Pabdeh, Sarvak and Gurpi formations were studied as potential source rocks in the Kilur Karim oilfield to illustrate the application of the method. At first, using the results of Rock-Eval analysis, the type of kerogen was determined based on the Arrhenius model classification. Then, with the burial history, the time-temperature index was determined and the conversion rates of the probable source rocks were determined using diagrams and model relationships. For validation, the results were compared with previous descriptive research. The results show that the hydrocarbon production potential of the Pabdeh formation is weak to good and the dominant kerogen is of type IIB to IIC ( X=70/68%, X=3/92%). Kazhdumi formation also has moderate to good hydrocarbon potential and has entered the oil window (X=66/04%, X=100%). But the Sarvak and Gurpi formations do not enter the oil window and have a lower TTI.

    Keywords: Kinetic evaluation, Source rock, Arrhenius model, Burial History, Kilverkarim oilfield
  • Ramin Salmasi * Pages 169-182

    Water quality was reported a public health issue as cases of fluorosis among Ahar town residents in east Azarbayjan. In this paper, some geochemical parameters were investigated that control fluoride concentration in the water resources with risk assessment for the residents. For this purpose, 21 water samples from water resources in north and eastern north parts of Ahar town villages were sampled and some parameters and ions of the water samples were measured in lab. The highest concentrations of this ion were seen in the central region with average of 2.8 mg/L. With considering F – concentration of 1 mg/L as the best concentration, the water samples were classified in two groups including the high and low F – concentrations. Piper diagram showed the most water samples had high Na + and HCO3 – concentrations. The lithological investigations showed source of high concentrations F – is flouroapatite igneous rocks containing biotite, hornblende, and apatite minerals. Relationships between F – concentration and pH, total soluble solids, electrical conductivity, and basic ions of the water samples were investigated in this study. Results of the health risk of F – showed for higher than 1 mg/L concentration regions, for all ages daily exposure dose was higher than health limit daily exposure dose. In less than 1 mg/L concentration regions, only for infants daily exposure dose was higher than its health limit.

    Keywords: Fluorine, mineral weathering, Water - rock interaction, health risk, Galandar village
  • Mahdieh Hosseinjanizadeh *, Farzin Naseri, Mehdi Honarmand Pages 183-197

    Numerous spectrometer and spectroradiometer models such as TerraSpec and FieldSpec have been designed to measure wavelengths over the Visible Near Infrared (VNIR) and Short Wave Infrared (SWIR) regions. In this research the spectral measurements were conducted indoors and outdoors at the Institute of Science and High Technology and Environmental Sciences of Kerman Gradate University using FieldSpec3 spectroradiometer to identify alteration minerals. The spectral results were compared to the extracted spectra of TerraSpec® spectrometer from Basque university, Spain, microscopic studies and X-ray diffraction (XRD) results. The attempt is to investigate the accuracy of the extracted spectra, optimize the noise and offer a suitable suggestion for improvement the results through implantation of processing methods. Spectral measurements in different situations revealed that many factors such as; the environmental conditions, the distance of electronic gun from samples, time of measurement, and field of view angle can effect on the spectral response. With implementation of this research an appropriate laboratory space were supplied for spectral measurement by FieldSpec3 spectroradiometer. In addition, the spectral analysis identified muscovite, illite, halloysite, montmorillonite, dickite, kaolinite, chlorite, epidote, calcite, pyrophyllite, biotite, jarosite, goethite, and hematite.

    Keywords: Analytical Spectral Device (ASD), FieldSpec, TerraSpec, Remote Sensing, Spectroradiometer, Spectroscopy