فهرست مطالب

ابن سینا - سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1399)

فصلنامه ابن سینا
سال بیست و دوم شماره 4 (پیاپی 73، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید تیمور سیدی اصل، امیرمحسن راه نجات*، محمد مهدی الیکائی، مژگان خادمی، هاله شاهدحق قدم، ارسیا تقوا صفحات 4-13
    مقدمه

    کارکنان نیروهای مسلح با توجه به قرارگیری در معرض استرس شغلی بالا، از گروه های پر خطر برای ایجاد فرسودگی شغلی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش توانایی های منش، هیجان های مثبت و منفی و تاب آوری در پیش بینی فرسودگی شغلی کارکنان نیروهای مسلح بود.

    روش بررسی

    146 نفر از افراد شاغل در نیروهای مختلف نظامی و انتظامی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های فرسودگی شغلی مزلاچ (MBI)، پرسشنامه تاب آوری کونور - دیویدسون (CD-RIS) پرسشنامه توانایی ها و فضیلت ها در عمل (VIA-IS) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی (PANAS) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی به سبک گام به گام تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی با تاب آوری، هیجان های مثبت و تمامی مولفه های توانایی های منش همبستگی منفی و معنادار دارد (01/0p<). از سوی دیگر نتایج تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که سه متغیر خردمندی و دانش، شجاعت و هیجان های مثبت توانستند به طور معناداری فرسودگی شغلی را پیش بینی کنند (58/0AdjR2= و 001/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، به نظر می رسد که هیجان های مثبت و برخی از جنبه های توانایی های منش می توانند فرسودگی شغلی را پیش بینی نمایند. بنابراین می توان این متغیرها را در گزینش کارکنان نیروهای مسلح و آموزش های بعد از گزینش آنان لحاظ کرد تا در کاهش فرسودگی شغلی این گروه گام برداشت.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، توانایی های منش، تاب آوری، هیجان ها، کارکنان نظامی
  • کامیاب علیزاده، محسن ابراهیمی*، رضا اسلامی صفحات 14-20
    مقدمه

    با همه‎گیری ویروس کرونای جدید در جهان، طی حدود یک سال بیش از دو میلیون نفر جان خود را از دست دادند. این مطالعه با هدف بررسی مقادیر مرتبط با گلبول های سفید خون (لنفوسیت ها، نوتروفیل ها، NLR و d-NLR) در بیماران بستری شده مبتلا به کووید-19 و ارتباط آنها با میزان مرگ و میر انجام گرفت.

    روش بررسی

    داده های اولیه 807  بیمار که در طول 4 ماه ابتدایی همه گیری به علت کووید-19 بستری شده بودند، از سیستم HIS یکی از بیمارستان های مرجع کووید-19 در شهر تهران استخراج گردید و بعد از مراحل آماده سازی مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    مقایسه بین افراد فوت شده و مرخص شده نشان داد که پنج عامل سن، تعداد گلبول سفید، نوتروفیل، NLR و d-NLR به طور معنی داری متفاوت است (001/0>p). آنالیز رگرسیون به روش گام به گام دو فاکتور سن بالای 5/66 سال و d-NLR بالای 7/2 را به عنوان فاکتورهای پیش بینی کننده وخامت بیماری نشان داد که به ترتیب خطر مرگ را در بیماران بستری 3/4 و 7/3 برابر می کند.

    بحث و نتیجه گیری

    سیر بالینی بیماری کرونا ممکن است با تعداد سلولهای ایمنی بدن مرتبط باشد. یافته های مطالعه حاضر شواهدی نشان داد مبنی بر اینکه سن بیمار و مقدار d NLR می توانند به عنوان عوامل پیش بینی کننده سیر بهبود و یا مرگ و میر در بیماران بستری شده مبتلا به کووید-19 باشند.

    کلیدواژگان: کووید 19، شمارش گلبول سفید خون، مرگ و میر
  • مصطفی زرین افضل، یاسر کاظم زاده*، سعید صداقتی، ساناز میرزایان، عبدالعلی بنایی فر صفحات 21-28
    مقدمه

    رسوب آمیلویید بتا (Aβ) در مغز موجب شروع بیماری آلزایمر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر یک دوره تمرین تناوبی با شدت متوسط بر سطوح انتقال دهنده های Aβ پلاسمایی (LRP1) و سطوح آمیلوییدبتای مغزی و پلاسمایی در رت های آلزایمری القاشده بود.

    روش بررسی

    بدین منظور 30 سر رت نژاد ویستار هشت هفته ای با میانگین وزنی 10±191 گرم به روش تصادفی ساده به سه گروه مساوی شامل Aβ+ورزش، Aβ و کنترل تقسیم شدند. رت های گروه های اول و دوم از طریق تزریق Aβ1-42 به فضای درون بطنی آلزایمری شدند. گروه Aβ+تمرین پس از 3 روز ریکاوری، تمرین هوازی تناوبی با شدت متوسط به مدت 4 هفته را تجربه نمودند. بقیه گروه ها به زندگی عادی خود ادامه دادند.

    یافته ها

    نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که بین میانگین سطوح Aβ هیپوکمپ، Aβ پلاسما و LRP1 پلاسمایی در گروه های مختلف تحقیق تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0p=). همچنین نتایج آزمون تعقیبی LSD بیانگر بیشترین اختلاف میانگین گروه Aβ+ورزش با گروه Aβ در متغیرهای فوق بود.

    بحث و نتیجه گیری

    به طورکلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد تمرین ورزشی تداومی با شدت متوسط می تواند با افزایش سطوح LRP1 پلاسمایی و پاکسازی محیطی سطوح Aβ در هیپوکمپ، منجر به تعدیل و کنترل عوامل موثر در بیماری آلزایمر در رت های آزمایشگاهی شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، بیماری آلزایمر، آمیلوئید بتا، LRP1
  • خیرالله صادقی، علی اکبر فروغی، امیرسام کیانی مقدم، میثم بازانی*، علی اکبر پرویزی فرد صفحات 29-38
    مقدمه

    شواهد روبه رشدی نشان می دهند که مداخلات خودیاری مبتنی بر توجه آگاهی منافعی برای سلامت جسمانی و روان شناختی در جمعیت های مختلف دارند. توازن هیجانی مبتنی بر توجه آگاهی برنامه جدیدی است که تاکنون کارآمدی فرمت خودیاری آن مورد بررسی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر به بررسی کارآمدی این برنامه بر کژتنظیمی هیجان و بر شفقت بر خود در یک نمونه دانشجویی پرداخت.

    روش بررسی

    این مطالعه یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده دوسوکور بود. هشتاد دانشجو به صورت تصادفی در دو گروه (هر گروه 40 نفر) خودیاری توازن هیجانی مبتنی بر توجه آگاهی یا کنترل فهرست انتظار قرار گرفتند. سنجش استفاده از مقیاس توجه آگاهی (MAAS)، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (DERS) و مقیاس شفقت بر خود (SCS)، پیش از شروع مداخله، ده هفته بعد و در پی گیری دوماهه به انجام رسید.

    یافته ها

    تحلیل کوواریانس نشان دهنده اثر معنادار برنامه خودیاری مداخله مبتنی بر توجه آگاهی بر کژتنظیمی هیجان و شفقت برخود در گروه آزمایش در پس آزمون و پیگیری بود (05/0>p)، درحالی که گروه کنترل فهرست انتظار در هیچ کدام از مقیاس ها تغییر معناداری وجود نداشت. همچنین افزایش معناداری در توجه آگاهی در مرحله پس آزمون مشاهده شد (05/0>p). تغییرات به دست آمده در پیگیری دو ماهه پابرجا بود.

    بحث و نتیجه گیری

    توازن هیجانی مبتنی بر توجه آگاهی می تواند یک برنامه خودیاری اثربخش، ارزان و مقبول در جهت کاهش کژتنظیمی هیجان و همچنین موثر بر شفقت بر خود باشد.

    کلیدواژگان: توجه آگاهی، هیجان، شفقت
  • مجتبی صالح پور*، جواد نعمتی، رسول رضایی صفحات 39-46
    مقدمه

    یکی از عوامل از هم پاشی پیوندگاه عصب-عضله در دوران سالمندی نوروتروپسین است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر یک دوره تمرین هوازی به همراه مهار نیتریک اکساید  (NO) بر مقادیر نوروتروپسین عضلات بازکننده دراز انگشتان پا (EDL) و نعلی در موش های صحرایی سالمند بود.

    روش بررسی

    سی و شش سر موش نر نژاد ویستار مسن (20ماهه) به صورت تصادفی به شش گروه 1) کنترل؛ 2) کنترل-25 (به همراه مهار NO با استفاده ازL-NAME با دوز روزانه mg/Kg25)؛ 3) کنترل-100 ؛ 4) تمرین-25 ؛ 5) تمرین-100؛ و 6) تمرین تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 8 هفته، هر هفته 5 روز و روزی 60 دقیقه با سرعت 28 متر بر دقیقه به طور فزاینده روی نوارگردان دویدند. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، عضله نعلی و عضله بازکننده دراز انگشتان برداشته شد.

    یافته ها

    کاهش معنی دار نوروتروپسین در گروه های کنترل-25 و کنترل-100 نسبت به گروه کنترل، در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل، در گروه تمرین-25 نسبت به گروه کنترل-25، و در گروه تمرین-100 نسبت به گروه کنترل-100 در هر دو عضله مشاهده شد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین هوازی سبب کاهش نوروتروپسین می شود. همچنین تمرین هوازی حتی در شرایط مهار NOS نیز میزان نوروتروپسین را کاهش می دهد. بنابراین انجام تمرین هوازی با کاهش نوروتروپسین و احتمالا اثر جبرانی در افزایش تولید نیتریک اکساید در دوران سالمندی می تواند در استحکام ناحیه تماس عصب-عضله و به تعویق افتادن سارکوپنیای ناشی از تحلیل این ناحیه نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، نیتریک اکساید، سالمندی، موش صحرایی
  • مرجان میرزایی، پیمان حسنی ابهریان*، فرحناز مسچی، مهرداد ثابت صفحات 47-59
    مقدمه

    سالمندی روندی است که باعث تغییر در عملکرد شناختی و بروز اختلال در فعالیت روزمره افراد می شود، بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان ترکیبی توانبخشی شناختی رایانه ای و تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم از روی جمجمه، بر بهبود عملکرد شناختی سالمندان شهر مشهد بود.

    روش بررسی

    این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. 60 سالمند 60 سال به بالا انتخاب و به صورت تصادفی ساده در سه گروه آزمایش و گروه کنترل گمارده شدند. برای سه گروه آزمایش به صورت جدا، جلسات تحریک الکتریکی مستقیم مغز، توانبخشی شناختی رایانه ای و درمان ترکیبی به صورت روزانه به مدت دو هفته متناوب اجرا شد. متغیرهای وابسته در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط آزمون های جایگزینی نماد و ارقام، فراخنای ارقام و بررسی عملکرد یکپارچه دیداری شنیداری سنجیده شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    بین گروه های آزمایش و کنترل از لحاظ عملکرد شناختی تفاوت معنی داری وجود دارد و اثربخشی درمان ترکیبی نسبت به درمان ها به صورت جداگانه نیز متفاوت بود (05/0>p، 39/19=F).

    بحث و نتیجه گیری

    درمان های تحریک الکتریکی مغز با جریان مستقیم از روی جمجمه و توانبخشی شناختی رایانه ای به صورت جداگانه باعث بهبود عملکرد شناختی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده بودند. اما درمان ترکیبی اثربخش تر از درمان ها به صورت جداگانه بود و می تواند جزء درمان های مفید و کاربردی در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: عملکرد شناختی، بازتوانی، تحریک الکتریکی مستقیم مغز، سالمندی
  • محمود پارسامنش*، مجید عرفانیان، عباس اکرمی صفحات 60-74
    مقدمه

    مدل های ریاضی و شبیه سازی کامپیوتری با کمک به فهم مشخصه های انتقال بیماری های عفونی، تعیین روند آنها و پیشگویی های کلی، امکان مطالعه رفتار یک جامعه را فراهم می کنند. هدف از این مطالعه بررسی تلاش های انجام شده در جهت مدل سازی اپیدمی، به ویژه مدل های چندقسمتی و نیز چگونگی بررسی واکسیناسیون در مدل ها بود.

    روش بررسی

    این مقاله مروری با استفاده از جستجو در پایگاه های اطلاعاتی بین المللی نظیر پابمد، گوگل اسکالر و ساینس دایرکت و با کلمات کلیدی اپیدمیولوژی، واکسیناسیون، عدد مولد عمومی و کووید-19 انجام گردید.

    یافته ها

    یک مدل مقدماتی بدون زاد و مرگ و همچنین یک مدل شامل موارد حیاتی مرگ طبیعی، مرگ در اثر بیماری، تولد و حتی مهاجرت، همراه با یک برنامه واکسیناسیون مطالعه می شوند. به علاوه، با توجه به جنبه های شناخته شده از رفتار کرونا ویروس جدید یک مدل پیشرفته ریاضی برای پاندمی کووید-19 مورد بررسی قرار می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    عدد مولد عمومی برای چنین مدل هایی معرفی گردید و ملاحظه شد که رفتار جامعه توسط این مقدار آستانه ای کاملا مشخص می شود. اگر برای مقادیر پارامتری یک مدل این کمیت کمتر از یک باشد بیماری از بین می رود و اگر این کمیت بیشتر از یک باشد بیماری در جامعه باقی می ماند. به علاوه، با شبیه سازی محاسباتی و با کمک تحلیل حساسیت، می توان پارامترهای حساس مدل که تاثیر بیشتری در انتشار بیماری دارند را مشخص نمود. با کنترل این پارامترها می توان به طور قابل ملاحظه ای باعث کاهش افراد عفونی و در نتیجه مهار بیماری شد.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، واکسیناسیون، عدد مولد عمومی، کووید-19
  • زهرا مشرفی، فرحناز خوشدل نظامیها، رضا عربی میانرودی، اعظم بردپیشه، امیررضا اسفندیاری* صفحات 75-84
    مقدمه

    تشخیص و درمان به موقع می تواند یک سوم مرگ و میر ناشی از سرطان را از بین ببرد. بدون شک، ایمنی و کنترل مواد غذایی یکی از موثرترین اقدامات برای پیشگیری از سرطان است. وجود مواد شیمیایی سرطانزا مانند آفت کش های ارگانوفسفوره در نمونه های غذایی پیشنهاد شده به مراکز نظامی اغلب گزارش شده است. متاسفانه، سیستم نظارت یکپارچه ای برای شناسایی و اندازه گیری این مواد شیمیایی در ایران وجود ندارد. شیر و فراورده های لبنی بیشتر از غذاهای دیگر مغذی هستند و طیف وسیعی از مصرف را دارند. هدف از این مقاله مروری، بررسی تحقیقات انجام شده در مورد آلودگی شیر پاستوریزه به دیازینون و مالاتیون بود.

    روش بررسی

    این بررسی با جستجو در پایگاه های داده مانند پابمد، ساینس دایرکت و گوگل اسکالر انجام شده است.

    یافته ها

    با توجه به مطالعات انجام گرفته مشخص گردید که محصولات لبنی مانند شیر می توانند آغشته به سموم ارگانوفسفره مانند دیازینون و مالاتیون باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود شیر و سایر محصولات لبنی معرفی شده به مراکز نظامی، تحت ردیابی و اندازه گیری سموم ارگانوفسفره، بخصوص سموم دیازینون و مالاتیون قرار گرفته به طوری که محصولات لبنی خریداری شده دارای کمترین میزان سموم باشد.

    کلیدواژگان: ارگانوفسفره، آفت کش ها، دیازینون، مالاتیون، شیر
  • فائزه لرکی، شهرام مولوی نژاد*، علیرضا مومنی، مژده فتحی صفحات 85-88
    مقدمه

    یادگیری کلید ورود به جامعه دانش محور و موضوع اصلی هر نوع آموزش است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین یادگیری خودراهبر و موفقیت تحصیلی در دانشجویان پرستاری مقطع کارشناسی در دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه تحلیلی مقطعی بر روی 230 نفر از دانشجویان پرستاری انجام شد. دانشجویان به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه یادگیری خود راهبر فیشر بود.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین میزان یادگیری خود راهبر و موفقیت تحصیلی دانشجویان رابطه وجود ندارد. اما بین خود مدیریتی و موفقیت تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0>p).

    بحث و نتیجه گیری

    یادگیری خودراهبر نمی تواند پیش بینی کننده موفقیت تحصیلی در دانشجویان پرستاری باشد.

    کلیدواژگان: موفقیت تحصیلی، یادگیری خود راهبر، دانشجویان پرستاری
  • سید علی اکبر فلاح پور نوش آبادی، یاسر کاظم زاده*، علی گرزی صفحات 89-94
    مقدمه

    مشاهده شده محتوای PGC-1α در بیماری دیابت نوع 2 کاهش می یابد. به علاوه، هایپوکسی به عنوان یک مداخله گر درمانی جدید در دیابت نوع 2 معرفی شده است. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته هایپوکسی نورموباریک روزانه (60دقیقه) بر محتوای PGC 1α عضله نعلی، مقاومت به انسولین و گلوکز ناشتا در رت های مبتلا به دیابت نوع2 بود.

    روش بررسی

    24 سر رت نر ویستار به سه گروه کنترل، دیابتی و هایپوکسی دیابتی تقسیم شدند. در گروه های دیابتی القا دیابت با روش HFD-STZ انجام شد. طرح شامل 8 هفته، 5 جلسه در هفته و 60 دقیقه قرارگیری در هایپوکسی نورموباریک با اکسیژن 4/14% در گروه هایپوکسی دیابتی در هر جلسه بود. پس از اتمام طرح، نمونه بافت و خون جهت آنالیز استخراج شد. آنالیز آماری به وسیله تحلیل واریانس یکراهه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آنالیز واریانس در هر سه متغیر  تفاوت معنی دار را نشان داد (0001/0=p). نتایج آزمون تعقیبی تفاوت معنی داری بین گروه های کنترل و دیابتی (0001/0=p)، کنترل و هایپوکسی دیابتی(0001/0=p) و دیابتی با هایپوکسی دیابتی (009/0=p) در متغیر PGC-1α نشان داد. همچنین آزمون تعقیبی بین هر سه گروه تفاوت معنی دار (0001/0=p) را در متغیرهای گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر هایپوکسی نورموباریک بر افزایش PGC-1α، کاهش گلوکز ناشتا و مقاومت به انسولین، می توان از هایپوکسی نورموباریک به عنوان استراتژی درمانی جدید در دیابت نوع 2 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع2، گلوکز خون، مقاومت به انسولین، هایپوکسی، PGC-1α
|
  • Seyed Teymur Seyedi Asl, Amir Mohsen Rahnejat*, Mohammad Mehdi Elikaee, Mojgan Khademi, Haleh Shahed-Haghghadam, Arsia Taghva Pages 4-13
    Background

    Military personnel are at high risk for burnout due to exposure to high job stress. The purpose of this study was to investigate the role of character strengths, positive and negative emotions, and resilience in predicting burnout of military personnel in Iran.

    Materials and methods

    A sample of 146 people working in different military and law enforcement forces was selected by available sampling method. They responded to the Maslach Burnout Inventory (MBI), Stress Questionnaire Conner-Davidson Resilience Scale (CD-RIS), Values in Action Inventory of Strengths (VIA-IS), and Positive and Negative Affect Scale (PANAS). The data were analyzed using descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, and stepwise regression.

    Results

    The results showed that job burnout had a negative and significant correlation with resiliency, positive emotions, and all subscales of character strengths (p<0.01). On the other hand, the results of stepwise regression analysis showed that three variables of wisdom and knowledge, courage, and positive emotions can significantly predict burnout (AdjR2 = 0.58 and p<0.001).

    Conclusion

    In conclusion, it seems that positive emotions and some aspects of character strengths can predict occupational burnout. Therefore, these variables can be considered in the selection of military personnel and training after their selection in order to reduce the burnout in them.

    Keywords: Burnout, Emotions, Military Personnel
  • Kamyab Alizadeh, Mohsen Ebrahimi*, Reza Eslami Pages 14-20
    Background

    More than two million people have died from the novel coronavirus outbreak in about one year. The aim of this study was to evaluate the values associated with white blood cells counts (lymphocytes, neutrophils, NLR and d-NLR) and their relationship with mortality in hospitalized patients with covid-19.

    Materials and methods

    Preliminary data of 807 covid-19 hospitalized patients were extracted using the health information system of a referral hospital for covid-19 in Tehran city, during the first four months of the epidemic in Iran. Data was analyzed after preparation.

    Results

    Comparison between discharged and deceased patients showed significant differences in terms of five factors including age, white blood cell count, neutrophil, NLR, and d-NLR (p<0.001). Stepwise regression analysis showed that two factors of age over 66.5 years and d-NLR above 2.7 as the predictors of disease severity, which increased the risk of death in hospitalized patients by 4.3 and 3.7 times, respectively.

    Conclusion

    The clinical course of covid-19 may be related to the number of immune cells. The findings of the present study showed evidence that patient age and d-NLR levels could be predictors of improvement or mortality in hospitalized patients with covid-19.

    Keywords: COVID 19, White Blood Cell Count, Mortality
  • Mostafa Zarin Afzal, Yaser Kazemzadeh*, Saeed Sedaghati, Sanaz Mirzayan, Abdolali Banaeifar Pages 21-28
    Background

    Deposition of amyloid beta (Aβ) in the brain triggers Alzheimerchr('39')s disease. The aim of the present study was to investigate the effect of moderate-intensity interval training the plasma levels of LDL receptor-related protein-1 (LRP1) and cerebral and plasma levels of amyloid beta in induced Alzheimerchr('39')s rats.

    Materials and methods

    For this purpose, 30 eight-week-old Wistar rats with an average weight of 191±10 g were randomly divided into three equal groups: Aβ+exercise, Aβ, and the control group. The rats of the first and second groups became Alzheimerchr('39')s by injecting Aβ1-42 into the intraventricular space. After three days of recovery, the Aβ+exercise group experienced moderate-intensity intermittent aerobic exercise for four weeks. The other groups continued their normal lives.

    Results

    The results of one-way analysis of variance showed that there was a significant difference between the average levels of hippocampal Aβ, plasma Aβ, and plasma LRP1 in different groups (p=0.001). Also, the results of LSD post hoc test showed the greatest difference between the mean of Aβ+exercise group and Aβ group in the above variables.

    Conclusion

    In summary, the results of the present study indicated that the moderate-intensity interval training can increase the plasma levels of LRP1 and environmental clearance of Aβ levels in the hippocampus, resulting in the modulation and control of factors affecting Alzheimerchr('39')s disease in laboratory rats.

    Keywords: Aerobic Exercise, Alzheimer's Disease, beta Amyloid, LRP1 protein, human
  • Khirollah Sadeghi, Aliakbar Foroughi, Amir Sam Kianimoghadam, Bazani Meysam*, Aliakbar Parvizifard Pages 29-38
    Background

    Growing evidence demonstrate that mindfulness-based self-help interventions have benefits for physical and psychological health in different populations. Mindfulness-based emotional balance is a new program whose efficacy in form of self-help has not been studied so far. This study aimed to investigate the efficacy of the program on the emotion dysregulation and self-compassion in a student sample.

    Materials and methods

    this study was a double-blind randomized control trial. Totally 80 students were randomly divided into two groups (40 people in each group) of self-help of mindfulness-based emotional balance and waiting list control. The Mindful Attentional Awareness Scale (MAAS), the Difficulty in Emotion Regulation Scale (DERS), and Self-Compassion Scale (SCS) were done before the intervention, after ten weeks, and at two months follow up.

    Results

    Analysis of covariance showed a significant effect of self-help program on emotion dysregulation and self-compassion in the experimental group in the post-test and follow-up (P<0.05), whereas waiting list control group showed no significant change in any of the scales. There was also a significant increase in  mindfulness in the post-test stage (p<0.05). All changes were permanent in two months follow-up.

    Conclusion

    In summary, the mindfulness-based emotional balance can be an effective, inexpensive, and acceptable self-help program to reduce the emotion dysregulation and self-compassion.

    Keywords: Mindfulness, Emotion, Compassion
  • Mojtaba Salehpour*, Javad Nemati, Rasoul Rezaei Pages 39-46
    Background

    One of the causes of neuromuscular junction (NMJ) disruption in old age is neurotropin. The aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise with nitric oxide (NO) inhibition on neurotrypsin levels of soleus and extensor digitorum longus (EDL) musles in elderly rats.

    Materials and methods

    old Wistar male rats (n=36, 20 months old) were randomly divided into six groups: 1) control, 2) control-25 (with NO inhibition using L-NAME at a daily dose of 25mg/Kg), 3) control 100, 4) exercise-25, 5) exercise-100, and 6) exercise. The training groups were exercised progressively on a treadmill for eight weeks, five days a week for 60 minutes at a speed of 28 m/min. The soleus and EDL musles were removed 48 hours after the last session of exercise training,.

    Results

    In both muscles, a significant decrease in neurotropin was observed in the control-25 and control-100 compared to the control group, in the exercise group compared to the control group, in the exercise-25 compared to the control-25, and in the exercise-100 compared to the control-100.

    Conclusion

    In summary, the aerobic exercise reduces neurotropin levels, even with inhibition of nNOS. Therefore, aerobic exercise with a decrease in neurotropin and possibly a compensatory effect on increasing NO production in old age can play a role in maintain NMJ and delaying sarcopenia due to destabilization of the NMJ.

    Keywords: Aerobic Exercise, Nitric Oxide, Aging, Rat
  • Marjan Mirzaei, Peyman Hasani Abharian*, Farahnaz Meschi, Mehrdad Sabet Pages 47-59
    Background

    Aging is a process that causes changes in cognitive function and disruption in peoplechr('39')s daily activities. The aim of this study was to investigate the effectiveness of combination therapy of computerized cognitive rehabilitation and transcranial direct current stimulation (tDCS) on the cognitive function in elderly people in Mashhad.

    Materials and methods

    This quasi-experimental and follow-up study was a pre-test-post-test control group design. The study subjects were 60 elderly people aged 60 years and over. They randomly assigned to three experimental groups and a control group. For the three experimental groups, tDCS sessions of the brain, computer-based cognitive rehabilitation, and combination therapy were performed daily for two consecutive weeks. Dependent variables were measured in three rounds of pre-test, post-test, and follow up using symbol digit modalities test, digit span, and integrated visual and auditory tests. Repeated measurement analysis of variance was used to analyze the data.

    Results

    There was a significant difference in the cognitive function between the experimental and control groups. The effectiveness of combination therapy was also different from separate treatments (F= 19.39, p<0.05).

    Conclusion

    Computer-based cognitive rehabilitation and tDCS individually improved cognitive function in experimental groups compared to the control group. However, the combination therapy was more effective than the individual therapies and can be one of the useful and practical treatments in this field.

    Keywords: Cognitive Function, Rehabilitation, Transcranial Direct Current Stimulation, Aging
  • Mahmood Parsamanesh*, Majid Erfanian, Abbas Akrami Pages 60-74
    Background

    Mathematical models and computer simulations provide an opportunity to study the behavior of a population by helping to understand the characteristics of the transmission of infectious diseases, determining the trends, and general predictions. This study was aimed to investigate the efforts made to epidemic modeling, especially compartmental models, and how to evaluate vaccination in models.

    Materials and methods

    This review article was conducted using international databases such as PabMed, Google Scholar, and Science Direct, and with the keywords "epidemiology", "vaccination", "basic reproduction number", and "Covid-19".

    Results

    A simple epidemic model without birth and death and also a model, including vital cases of natural death, disease-caused death, birth, and even immigration, are studied along with a vaccination program. Moreover, an advanced mathematical model for Covid-19 pandemic is reviewed based on the known aspects of the new coronavirus.

    Conclusion

    The basic reproduction number was introduced for these models, and it was observed that the behavior of the population is completely determined by this threshold: for those parameter values that this quantity is less than unity, the disease will be wiped out, while when it is greater than unity, the disease will persist in population. In addition, those parameters with most impact on spread of disease can be found by computational  simulations and sensitivity analysis. By managing these parameters, it is possible to significantly reduce the number of infected people, and therefore, control the disease.

    Keywords: Epidemiology, Vaccination, Basic reproduction number, COVID-19
  • Zahra Moshrefi, Farahnaz Khoshdel Nezamiha, Reza Arabimianroodi, Azam Bordpisheh, Amirreza Esfandiari* Pages 75-84
    Background

    Early diagnosis and treatment can prevent one-third of the deaths from cancer. Undoubtedly, food safety and control is one of the most effective interventions for cancer prevention. Occurrence of carcinogenic chemicals such as organo-phosphosphate pesticides has been frequently reported in food samples. Unfortunately, there is not an integrated surveillance system to detect and measure these chemicals in Iran. Milk and dairy products are more nutritious than other foods and have a wider range of consumption. The purpose of this paper was to review the researches on occurrence of Diazinon and Malathion pesticides in dairy products.

    Materials and methods

    This review has been conducted by searching databases such as: Science direct, Google Scholar and PubMed.

    Results

    According to previous Studies, it was demonstrated that dairy products such as milk can be contaminated with organophosphate pesticides such as Diazinon and Malathion.

    Conclusion

    It is recommended that, before purchase, milk and other dairy products introduced to military centers be traced for organophosphate pesticides, especially Diazinon and Malathion, so that the purchased dairy products would have the least amount of toxins and the health of military personnel be secured.

    Keywords: Cancer, Milk, Organophosphate Toxins, Diazinon, Malathion
  • Faezeh Larki, Shahram Molavynejad*, Alireza Momeni, Mojdeh Fathi Pages 85-88
    Background

    Learning is the key to entering of a knowledge-based society and is the main topic of any kind of education. This study was aimed to investigate the relationship between self-directed learning and academic achievement among undergraduate nursing students in Ahvaz University of Medical Sciences.

    Materials and methods

    This cross-sectional analytical study was performed on 230 nursing students. Students were randomly selected. The data collection tool was Fisherchr('39')s Self-Learning Questionnaire.

    Results

    The results showed that there was no relationship between self-directed learning and academic achievement of nursing students. However, there was a positive and significant relationship between self-management and academic success (p<0.05).

    Conclusion

    Self-directed learning cannot predict the academic achievement of nursing students.

    Keywords: Academic Success, Self-Directed Learning as Topic, Nursing Students
  • Seyedaliakbar Fallahpournooshabadi, Yaser Kazemzadeh*, Ali Gorzi Pages 89-94
    Background

    It has been observed that PGC-1α content decreases in type 2 diabetes. In addition, hypoxia has been introduced as a new therapeutic intervention in type 2 diabetes. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of eight weeks of daily normobaric hypoxia (60 minutes) on PGC-1α content of soleus muscle, insulin resistance, and fasting glucose in type 2 diabetic rats.

    Materials and methods

    In this study, 24 male Wistar rats were divided into three groups: control, diabetic, and diabetic hypoxia. In diabetic groups, induction of diabetes was performed by HFD-STZ method. The plan consisted of eight weeks, five sessions per week and 60 minutes of exposure to normobaric hypoxia with 14.4% oxygen in the diabetic hypoxia group in each session. At the end, tissue and blood samples were extracted for analysis. Statistical analysis was performed by one-way analysis of variance.

    Results

    The results of analysis of variance showed a significant difference in all three variables (p=0.0001). The results of post hoc test indicated a significant difference in PGC-1α between control and diabetic groups (p=0.0001), between control and diabetic hypoxia (p=0.0001),  and between diabetic and diabetic hypoxia (p=0.009). Also, the post hoc test among three groups showed a significant difference (p=0.0001) in variables of fasting glucose and resistance to insulin.

    Conclusion

    Due to the effect of normobaric hypoxia on the increase of PGC-1α, the decrease of fasting glucose, and resistance to insulin, normobaric hypoxia can be used as a new treatment strategy in type 2 diabetes.

    Keywords: Type 2 Diabetes, Blood Glucose, Insulin Resistance, Hypoxia, PGC-1-alpha Protein