فهرست مطالب

آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران - سال چهل و سوم شماره 3 (پیاپی 111، پاییز 1399)

فصلنامه آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران
سال چهل و سوم شماره 3 (پیاپی 111، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هومن تیموریان، نیما سعیدی* صفحه 1
    مقدمه

    تهوع و استفراغ بعد از عمل (PONV) یک پدیده ناخوشایند و شایع پس از اقدامات جراحی است. مهمترین عوامل موثر عبارتند از: عوامل مربوط به جراحی، عوامل مربوط به بیهوشی و عوامل مربوط به بیمار. مطالعات فردی حاکی از شیوع 20٪ - 30٪ در جمعیت های طبیعی و 70٪ - 80٪ در جمعیت های پرخطر است. PONV همچنین یکی از شایع ترین و ناراحت کننده ترین عارضه ای است که بیماران به ویژه زنان تحت عمل جراحی سرطان پس از جراحی تجربه می کنند. PONV همچنین رایج ترین دلیل برای بستری شدن و عدم ترخیص روز عمل بعد از جراحی سرطان پستان است..

    مواد و روش ها

    تعداد 174 نفر تحت یک مطالعه آینده نگر توصیفی از نظر میزان شیوع تهوع و استفراغ پس از عمل و ترخیص در بیماران دچار سرطان سینه قرار گرفتند.

    نتایج

    در روز جراحی ، حالت تهوع در بیشترین میزان (35.1) و استفراغ به (14.3) درصد بود. 24 ساعت پس از ترخیص ، 33.6 درصد از بیماران حالت تهوع داشتند ، در حالی که 10.6 درصد از بیماران دچار استفراغ بودند. 48 ساعت بعد از عمل ، میزان حالت تهوع و استفراغ به ترتیب به 18.8 و 6.3 درصد کاهش یافت. در این مطالعه بروز کلی حالت تهوع 37.2 درصد و استفراغ 15.8 درصد بود.

    بحث و نتیجه گیری

    اگرچه PONV و تهوع و استفراغ پس از ترخیص (PDNV) به عنوان مشکلاتی که نیاز به مدیریت بالینی دارند ، شناخته شده اند ، ولی به نظر می رسد توانایی ما در جلوگیری از این علایم دردسرساز ، به خصوص حالت تهوع محدود است

    کلیدواژگان: تهوع و استفراغ پس از عمل (PONV)، تهوغ و استفراغ پس از ترخیص (PDNV)، جراحی پستان
  • محمد انوری*، عباسعلی دهقانی صفحه 2
    مقدمه

    شیوع درد مزمن پس از جراحی بین تا درصد می باشد؛ با توجه به اینکه درد مزمن پس از جراحی هنوز ناشناخته مانده است و روش های دارویی متفاوتی برای آن مورد استفاده قرار است و به دنبال آن اقدامات پیشگیرانه و درمانی برای پزشکان نامشخص است بر آن شدیم تا در یک مطالعه مروری به درد مزمن پس از جراحی بپردازیم.

    روش کار

    این مطالعه از نوع مروری سیتماتیک بود و بر اساس گام های PRISMA انجام شد و مقالات کارآزمایی بالینی چاپ شده تا انتهای سال 2020 که در پایگاه های داده ای MEDLINE ، Embase ، PsycINFO ، CINAHL و کتابخانه Cochrane با کلیدواژه های درد، جراحی، پس از جراحی نمایه شده بودند مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    نتایج

    66 مطالعه با داده های 3149 شرکت کننده در این مطالعه وارد شدند؛ تمامی آنان مطالعات کارآزمایی بالینی بودند که اثرات دارویی در مدیریت درد مزمن پس از جراحی را بررسی نموده بودند؛ داروهای مورد استفاده شامل داروهای ضد افسردگی، ضد صرع، کپسایسین، تزریق اپیدورال ، نوروتوکسین ها، آنتاگونیست های گیرنده N-methyl-d ‐ aspartate و اوپیوییدها بودند که اثرات آنان مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    دردر مزمن پس از جراحی برای بیمار بسیار ناخوشایند است و منجر به عوارض متنوعی برای بیمار می شود که از این رو کنترل و مدیریت آن مهم است؛ روش های دارویی متفاوتی برای کنترل آن انجام شده است که در بررسی های انجام شده روش هایی همچون استفاده از اوپیوییدهای تزریقی و همچنین داروهایی همچون پرگابالین و گاباپانتین موثرترین روش های درمانی بودند.

    کلیدواژگان: درد مزمن، جراحی، مدیریت
  • سودابه کریمی*، فرناز مسلمی، شمسی عباسعلی زاده، ریحانه ابری، لیلا واحدی صفحه 3

    درد ناشی از زایمان به عنوان درد شدید شناخته شده است؛ عدم کنترل درد موجب بروز عوارض وسیعی بر مادر و نوزاد تازه متولد شده می گردد؛ لذا مدیریت درد در زایمان بسیار مهم است. روش های مختلفی برای بی دردی در حین زایمان مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته اند که در دو دسته دارویی و غیردارویی تقسیم شده اند. روش های غیردارویی تنها زمانی می توانند موثر باشند که درد زایمان کم باشد اما از آنجایی که درد زایمان بسیار بالا است، نمی توان بر بی دردی ناشی از روش های غیردارویی تکیه نمود. در روش های دارویی می توان به تزریق مخدرها به صورت عضلانی، بی حسی نخاعی، بی حسی اپیدورال، بی حسی ترکیبی اسپاینال-اپیدورال، انفوزیون رمی فنتانیل و بی دردی متناوب اپیدورال اشاره نمود. شایع ترین روش مورد استفاده، بی دردی مداوم با اپیدورال است اما در مواردی که منع تعبیه کاتتر اپیدورال بنا به دلایل پزشکی وجود دارد، استفاده از انفوزیون رمی فنتانیل می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بی دردی، زایمان، ایپدورال، رمی فنتانیل
  • قاسم زارعی، الهام شاهزیدی، سجاد ادیب، محمدصادق ابوطالبی* صفحه 4
    زمینه و هدف

    یکی از عوارض مهم حوالی جراحی و بیهوشی، اختلالات شناختی می باشد، که لازم است از قبل از عمل جراحی و بیهوشی به فکر چنین عوارضی بود و تمهیدات لازم را در دستور کار قرار داد. عدم دقت کافی و همچنین عدم آگاهی به عوامل ایجاد کننده این مشکلات می تواند علت اصلی ظهور این مشکلات باشد. هدف از این مقاله مروری بررسی علل و عوامل ایجاد کننده مشکلات شناختی حوالی عمل جراحی است، تا با ارایه راهکارها بتوان از شیوع و ظهور آن ها بعد از عمل جلوگیری کرد.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه 61 مقاله مناسب و مرتیط با موضوع که در طی سال 1990 تا سال 2020 در زمینه علل ایجاد کننده مشکلات شناختی و راهکارهای پیشگیری چاپ شده بود استفاده شد. رفرنس های این مقاله مروری از جاما، ساینس دایرکت، گوگل اسکولار، الزیویر، پاب مد بدست آمدند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    مواردی که باید در بیهوشی و جراحی مورد نظر قرار گرفته شوند تا از بروز مشکلات شناختی پیشگیری به عمل آید در این مقاله مروری مورد بررسی قرار گرفتند. این موارد عبارتند از؛ استفاده از نوروپروتکتیوها، داروهای هوشبر، سیستم آنتی کولینرژیک، عمق بیهوشی، اطفال و بروز مشکلات، اختلالات خواب و سیرکادین، حفظ حریم بیمار، آداب معنوی بیمار، قند خون، الکترولیت ها، هموگلوبین، فشار خون، اکسیژنیشن و نرموکاپنی، پوزیشن بیمار و تخت عمل، تداخلات دارویی، آمبولی ها، فعالیت پلاکتی، عملکرد قلب، هایپوترمی و هایپرترمی، درد و استرس، تاخیر در ترخیص، ایلیوس و آنتی بیوتیک ها بودند.

    کلیدواژگان: مشکلات شناختی، جراحی، بیهوشی
  • رضا گوهرانی، سعیده ناطقی نیا، احمدعلی بابایی، سعدی بنار، محمدرضا حاجی اسماعیلی، بهمن سلیمانی، مهدی امیردوسرا، مسعود زنگی، محمد صمدیان صفحه 5
    مقدمه

    بیمارستان ها همچون یک واحد صنعتی متشکل از عوامل تولید مانند: سرمایه، نیروی انسانی، فن آوری، مدیریت و... هستند. عملکرد موثر یک بیمارستان به نحوه تخصیص منابع وابسته است که از جمله این منابع تخصیص تخت به بیماران می باشد.از این رو به منظور دسترسی به مراقبت به هنگام، ضروری است تا مدیریت موثری یرای تخصیص تخت صورت پذیرد. در همین راستا برای افزایش بهره وری و پیش بینی ظرفیت تخت ها و به منظور مدیریت بهتر تخت بیمارستان ها و ارتقاء سطح درمان هوش تجاری کمک کننده می باشد. لذا در این پژوهش درصدد طراحی مدل هوش تجاری تخصیص تخت بر پایه اولویت بندی بیماران و اختصاص تجهیزات و خدمات برآمدیم.

    روش پژوهش

    در این پژوهش ابتدا مدل اولیه تخصیص تخت بر پایه اولویت بندی در چارچوب مفاهیم هوش تجاری ارایه شد و طبق مدل مفهومی ارایه شده به جمع آوری داده های مورد نیاز از دیتابیس های مختلف بخش مراقبت های ویژه جراحی مغز و اعصاب بیمارستان لقمان حکیم با استفاده از ابزار ETL و ایجاد انباره داده پرداخته شد. در مرحله بعد به منظور دسته بندی بیماران و ساخت مدل پیش بینی از الگوریتم های طبقه بندی در داده کاوی استفاده گردید سپس اولویت بندی هر دسته از بیماران با روش پرومته انجام گرفت و جهت تعیین تاثیر اولویت بندی صورت گرفته از مدل شبیه سازی استفاده شد و در پایان مدل نهایی ارایه گردید.

    نتایج

    مدل اولیه تخصیص تخت بر پایه اولویت بندی در چارچوب مفاهیم هوش تجاری با گردآوری داده های 420 بیمار و انجام داده کاوی جهت دسته بندی بیماران با انتخاب تکنیک درخت تصمیم با دقت 87.2% و اولویت بندی هر دسته از بیماران با استفاده از روش پرومته و شبیه سازی 14 تخت بخش مراقبت های ویژه بر اساس داده های گردآوری شده مورد آزمایش قرار گرفت و در نتیجه تعداد بیماران بستری شده به صورت ماهیانه در حالت عادی معادل 76 بیمار و پس از اعمال اولویت بندی معادل 86 بیمار برآورد گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    پس از آگاهی از نتایج مثبت مدل اولیه تخصیص تخت بر پایه اولویت بندی و افزایش 13 درصدی تعداد پذیرش در ماه و به تبع آن افزایش بهره وری و اثبات کارکرد مدل، اقدام به ارایه مدل جامع هوش تجاری تخصیص تخت بر پایه اولویت بندی شد. مدل ارایه شد در چارچوب هوش تجاری و با استفاده از تحلیل انلاین داده های بدست امده از بیمار طراحی شده و اطلاعات ارایه شده از این مدل می تواند پشتیبان موثری در تصمیم گیری پزشک برای انتخاب بیماران جهت پذیرش باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت های ویژه، جراحی مغز واعصاب، هوش تجاری، تخصیص تخت، اولویت بندی
  • محمد انوری*، عباسعلی دهقانی صفحه 6
    مقدمه

    میزان خطر ابتلا به ایسکمی قلبی پس از رادیوتراپی به صورت دقیق مشخص نشده است و از آن جایی که ایسکمی قلبی نتایج درمان سرطان پستان را با خطر مواجه می سازد بر آن شدیم تا خطر ابتلا به بیماری ایسکمی قلبی بعد از رادیوتراپی پستان و عوامل موثر بر در زنان کاندید بیهوشی عمومی جهت اعمال جراحی به انجام برسانیم.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 209 بیمار مراجعه کننده به اتاق عمل بیمارستان امام رضا تبریز با سابقه رادیوتراپی به روش سرشماری در یک ساله منتهی به شهریور 1398 وارد مطالعه شدند. چک لیست مشخصات جمعیت شناختی و رز(تشخیص ایسکمی میوکارد) جهت اهداف پژوهش مورد استفاده قرار گرفت و داده ها پس از وارد کردن در نرم افزار SPSS21با آزمون های رگرسیون لوجستیک و ویلکاکسون تحلیل شدند. میزان P کمتر از 0.05 معنادار در نظر گرفته شد.

    نتایج

    انحراف معیار ± میانگین کل نمره شاخص تشخیصی ایسکمی قلبی برابر 0.93±04.88 بود، که 78 بیمار(37.33 درصد) نمره بالاتر از 5 و 131 نفر(62.67 درصد)نمره کمتر از 5را کسب کردند؛هفت عامل بالقوه مرتبط با ایسکمی قلبی در افراد با ریسک بالاپس از رادیوتراپی شناسایی شدند که شامل سن (35/0=OR،009/0=p)، شاخص توده بدنی (38/0=OR،007/0=p)، شیمی درمانی (29/0=OR،005/0=p)، سایز تومور (45/0=OR،005/0=p)، مکان تومور (09/0=OR،02/0=p)، سمت درگیری تومور (33/0=OR،003/0=p) و تعداد جلسات رادیوتراپی (60/0=OR،001/0=p) بودند.

    نتیجه گیری

    رادیوتراپی جهت درمان سرطان پستان به عنوان ریسک فاکتور ابتلا به ایسکمی قلبی در زنان کاندید بیهوشی عمومی برای اعمال جراحی است که فاکتورهایی همچون سن، شاخص توده بدنی، شیمی درمانی، سایز و مکان تومور، سمت درگیر و تعداد جلسات رادیوتراپی تشدید کننده آن هستند.

    کلیدواژگان: رادیوتراپی، سرطان پستان، بیهوشی عمومی، ایسکمی قلبی
|
  • Houman Teymourian, Nima Saeedi * Page 1
    Background

    Nausea and vomiting is one of the most frequent and devastating complication after surgery. Most important predicting factors are type of surgery and anesthesia and patients’ factors.Incidence of PONV is reported as high as 20% to 30% up to 70% to 80% in special populations. PONV is one of the most annoying and frequent complication of cancer surgery too. It is also prolongs hospital stay and increases Day care surgeries discharge problems after Breast cancer surgery.

    Materials and methods

    174 patients candidate for breast cancer surgery enrolled in this prospective descriptive study to assess the incidence of PONV and POND in Shohada Tajrish hospital in 2019 to 2020. It is also prolongs hospital stay and increases Day care surgeries discharge problems after Breast cancer surgery.

    Results

    On the day of surgery, nausea in the highest range was (35.1) and vomiting was (14.3). 24 hours after discharge, 33.6% of patients had nausea, while 10.6% of patients had vomiting. 48 hours after surgery, nausea and vomiting decreased to 18.8% and 6.3%, respectively. In this study, the overall incidence of nausea was 37.2% and vomiting was 15.8%.

    Conclusion

    Although PONV and PDNV are known as important problems that need clinical management, it looks our knowledge and capability of handling them is limited.

    Keywords: Postoperative nausea, vomiting (PONV), vomiting after discharge (POND), breast surgery
  • Abbasali Dehghani* Page 2
    Introduction

    The prevalence of chronic pain after surgery is between 10 to 50 percent; Due to the fact that chronic pain after surgery is still unknown and there are different drug regimens are used for it, and as a result, preventive and curative measures are unknown to physicians, we decided to conduct a review study of chronic postoperative pain management.

    Materials and Methods

    This study was a systematic review based on PRISMA steps and clinical trial articles published till the end of 2020 in MEDLINE, Embase, PsycINFO, CINAHL and Cochrane libraries with the keywords of chronic pain, surgery, pain management.

    Results

    66 studies were entered with data from 3149 participants in this study; All were clinical trial studies examining the effects of medication on the management of chronic postoperative pain; Drugs used included antidepressants, antiepileptics, capsaicin, epidural injections, neurotoxins, N-methyl-d-aspartate receptor antagonists, and opioids whose effects were evaluated.

    Conclusion

    Chronic pain after surgery is very unpleasant for every patient and it can lead to various complications for the him/her, so it is important to control and manage the situation with appropriate modality; Different drug regimens have been used to control it, and in studies, methods such as the use of injectable opioids, as well as oral medications such as pregabalin and gabapantin were the most effective treatments.

    Keywords: Chronic pain, Surgery, Pain Management
  • Farnaz Moslemi, Shamsi Abbasalizade, Rayhane AbriSardroodi, Layla Vahedi, Soodabe Karimi Page 3

    Labor pain is known as severe pain; Lack of pain control causes wide-ranging complications for mother and newborn baby; Therefore, pain management in childbirth is very important. Different methods for analgesia during childbirth have been studied and evaluated, which are divided into two categories: pharmacological and non-pharmacological. Non-pharmacological methods can be effective only when labor pains are low, but since labor pains are very high, non-pharmacological analgesia can not be relied on. Drug methods include intramuscular injection of drugs, spinal anesthesia, epidural anesthesia, spinal-epidural anesthesia, remifentanil infusion and intermittent epidural analgesia. The most commonly used method is persistent epidural analgesia, but in cases where epidural catheter insertion is contraindicated for medical reasons, remifentanil infusion can be used.

    Keywords: Analgesia, Delivery, Epidural, Remifentanil 1 .نویسنده مسوول: S.karimi.h@gmail.com
  • Ghasem Zarei, Elham Shahzeidi, Sajad Adib, Sorour Mosleh, Mohammad Sadegh Aboutalebi* Page 4
    Background

    One of the major complications surrounding surgery and anesthesia is cognitive dysfunctions that is necessary to know about important of complications and know the practical methods in perioperative and perianesthesia to reduce these complications. Inadequate accuracy and lack of awareness of the causes of these problems can be the main cause of these problems. The purpose of this article is to review the causes and factors that cause cognitive problems around surgery, in order to provide solutions to prevent their spread and emergence after surgery.

    Materials and Methods

    In this study, 61 appropriate articles related to this subject in terms of title that published between 1990 and 2020 on the causes of cognitive problems and prevention strategies were usedthat have been published in Jama،Science Direct،Google Scholar،Pubmed. Results and

    Conclusion

    In this review article the factors and preventive methods of cognitive dysfunctions were studied. These factors include: neuroprotectives, effect of anesthetic drugs, anticholinergic system, depth of anesthesia, pediatrics and emerging problems, sleep and circadian disorders, patient privacy, patient spirituality, blood sugar, electrolytes, hemoglobin, blood pressure, oxygenation and capnography, posture and position of patient, drug interactions, emboli, platelet activity, cardiac function, hypothermia and hyperthermia, pain and stress, delayed discharge, ileus and antibiotics.

    Keywords: Cognitive dysfunctions, Surgery, Anesthesia
  • Reza Goharani, Saeedeh Nateghinia, Ahmad Alibabaei, Sadi Banar, Mohammadreza Hajiesmaeili, Navid Shafigh, Mahdi Amirdosara, Masoud Zangi, Mohammad Samadian Page 5
    Introduction

    Similar to industrial units, hospitals comprise of production factors including capital, human resource, technology and management. Successful performance of hospitals depends upon the way in which resources and in particular beds are allocated to patients. Thus it is necessary to implement an effective bed management so that on-demand healthcare services are accessible. In the same vein, hospitals need business intelligence tools to increase productivity, predict resource and equipment capacity and upgrade the healthcare service level so that they can achieve an effective bed management. Thus present research aimed to design a business intelligence model for bed allocation based on patient prioritization and allocation of equipment and services.

    Materials and methods

    First the primary model was provided for bed allocation based on prioritization in a business intelligence concept framework. Then according to the conceptual model, required data were collected from various databases of neurosurgical intensive care units (ICUs) of Loqhman Hakim hospital by using ETL process and building data warehouse. In the next step, data mining classification algorithms were used to classify patients and develop prediction model. Then, patient classes were prioritized and simulation model was used to identify the effect of this prioritization. At last, the final model was provided.

    Results

    The primary model for bed allocation based on prioritization in business intelligence concept framework was tested by data collection from 420 patients, data mining to classify them using decision tree technique with %87.02accuracy, prioritization of patient classes using PROMETHEE technique and simulation of 14 ICU beds based on collected data. Finally, it was estimated that the monthly number of hospitalized patients with and without prioritization were 76 and 86 respectively, Discussion and

    Conclusion

    After observing the positive results of the primary model for bed allocation based on prioritization including a 13 percent increase in monthly admission numbers and in turn, increased productivity proving model effectiveness, the next step was to develop a comprehensive business intelligence model for bed allocation based on prioritization of patients. The model was designed in business intelligence framework using online data collected from patients. The information provided by this model cAan be an effective decision making support for physicians and healthcare service providers in choosing patients in admission process.

    Keywords: intensive care. Neurosurgery, business intelligence, bed allocation, prioritization
  • Abbasali Dehghani*, Hassan MohammadipourAnvari Page 6
    Introduction

    The risk of heart ischemia after radiotherapy has not been determined precisely, and since myocardial ischemia jeopardizes the results of breast cancer treatment, we decided to increase the risk of heart ischemia after breast radiotherapy and the factors affecting in women candidates for general anesthesia for surgery.Materilas and

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 209 patients referred to the operating room of Imam Reza Hospital in Tabriz with a history of radiotherapy by census method in the one year leading to September 2017 were included in the study. Demographic and Rose profile checklist (diagnosis of myocardial ischemia) was used for research purposes and the data were analyzed by logistic regression and Wilcoxon tests after entering SPSS21 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    Standard deviation; mean score of cardiac ischemia diagnostic index was 04.88 ± 0.93, of which 78 patients (37.33%) scored higher than 5 and 131 patients (62.67%) scored less than 5; seven potential ischemic related factors Patients at high risk for radiotherapy were identified as including age (OR=0.35, p=0.009), BMI (OR=0.38, p=0.007), and chemotherapy (OR=0.29, p = 0.005), tumor size (OR=0.45, p=0.005), tumor location (OR=0.09, p=0.02), tumor involvement side (OR=0.33, p=0.003)Number of radiotherapy sessions (OR=0.60, p=0.001).

    Conclusion

    Radiotherapy for the treatment of breast cancer as a risk factor for cardiac ischemia in women is a candidate for general anesthesia for surgery, which is exacerbated by factors such as age, body mass index, chemotherapy, tumor size and location, side involved and the number of radiotherapy sessions.

    Keywords: Radiotherapy, Breast cancer, General anesthesia, Cardiac ischemia