فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و هشتم شماره 1 (پیاپی 114، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/08
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مجید صفاری نیا، فاطمه عیسی زاده*، زهرا حمزئی صفحات 1-9
    زمینه و هدف 

     بیماری کووید-19 با شیوع روزافزون خود و آسیب هایی که بر منابع جانی، مالی و روانشناختی وارد می کند، بسیار مورد بحث است؛ لذا، هدف پژوهش حاضر، پیش بینی امید به زندگی بر اساس حمایت اجتماعی ادراک شده و سلامت روان در میان بهبودیافتگان بیماری کووید- 19 بود.

    مواد و روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر، 117 فرد بهبودیافته از بیماری کووید- 19 بود که بر اساس جدول مورگان 90 نفر از آنها حجم نمونه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. پژوهش حاضر در سال 1399 و در استان بوشهر انجام گرفت و نمونه گیری، بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انجام گرفت. ابزار این پژوهش شامل سه پرسشنامه کتبی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت (1988) (MSPSS)، سلامت روان گلدبرگ (1972)  (GHQ-12)و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر (1991) بود. پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی است و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها 

    نتایج حاصل نشان داد که حمایت اجتماعی ادراک شده و سلامت روان با امید به زندگی همبستگی دارند. همچنین مشخص شد که حمایت اجتماعی ادراک شده و سلامت روان به ترتیب 49 (0/000=P) و 36 درصد (0/006 =P) از تغییرات امید به زندگی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر، حاکی از آن است که با فراهم آوردن زمینه های مناسب برای بهبود کیفیت، تقویت و ایجاد شاخصه های حمایت اجتماعی ادراک شده و سلامت روان در بهبودیافتگان از بیماری کووید- 19 می توان امید به زندگی را در آنها بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی ادراک شده، سلامت روان، امید به زندگی، بهبودیافتگان بیماری کووید- 19
  • کلثومه چمنی، محمدرضا حامدی نیا، محمدرضا معین فرد*، طیبه امیری پارسا صفحات 11-20
    زمینه و هدف

     مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر بجنورد انجام شد.

    مواد و روش

    در این مطالعه 380 نفر از زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری اطلاعات مربوط به دلایل زاد و ولد چاقی تحلیل شد و پرسشنامه فعالیت بدنی بک Beck Physical Activity Questionnaire)) برای تعیین میزان فعالیت بدنی زنان مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    در این بررسی شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد به ترتیب 21/8 درصد و 43/4 درصد بود.

    نتایج

    نتایج نشان داد که سن اولین زایمان (0/06=p)، مدت زمان شیردهی (0/25=p)، سن اولین قاعدگی (0/24=p)، مدت تماشای تلویزیون در شبانه روز (0/61=p)، شاخص فعالیت بدنی در حین کار (0/36=p) و حین ورزش بین سه گروه، تفاوت معنی داری نداشت (0/21=p). سن (0/00=p)، تعداد فرزندان (0/01=p)، تعداد بارداری (0/00=p)، مدت استفاده از قرص های ضدبارداری (0/03=p) و نشستن و عدم فعالیت بدنی (0/01=p) در زنان طبیعی نسبت به زنان چاق، به طور معنی داری، کمتر و شاخص فعالیت بدنی در اوقات فراغت (0/00=p) و سن ازدواج (0/03=p) بیشتر بود. برای کاهش چاقی توصیه می شود زنان فعالیت بدنی بیشتری انجام دهند و اطلاع رسانی بیشتر برای آشنایی مردم به ویژه زنان با عوامل مرتبط با چاقی، عوارض و بیماری های ناشی از چاقی و در نهایت پیشگیری و کاهش بیماری های مزمن و هزینه های ناشی از برنامه های درمانی آنها انجام شود.

    کلیدواژگان: چاقی، ورزش، زنان، اضافه وزن
  • ماندانا نیکنام*، مریم تیموری صفحات 21-28
    زمینه و هدف

     ازدواج سالمندان، یکی از تمهیدات مناسب برای بهبود شاخص های کیفیت زندگی در سالمندان است که باعث می شود سالمندان تنها نباشند و با داشتن هم کلام روحیه خود را حفظ کنند.هدف پژوهش حاضر، مقایسه رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی و سبک های مقابله با استرس در مردان سالمند با ازدواج مجدد و مردان سالمند مجرد بود.

    مواد و روش ها 

    طرح پژوهش، از نوع علی- مقایسه ای بود. نمونه آماری شامل 40 سالمند با ازدواج مجدد و 40 سالمند مجرد تهران بود که با روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب گردیدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی و سبک های مقابله با استرس استفاده شد. داده ها از طریق tمستقل و تحلیل واریانس، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نتایج نشان داد که رضایت از زندگی مردان سالمند با ازدواج مجدد، بیشتر از مردان سالمند مجرد است (0/001>p).

    نتیجه گیری

    همچنین نتایج نشان داد بین تحمل پریشانی و سبک های مقابله با استرس در مردان سالمند با ازدواج مجدد و مردان سالمند مجرد، تفاوت معنادار وجود دارد (0/001>p). مردان سالمند با ازدواج مجدد، بیشتر از ارزیابی پریشانی و تنظیم پریشانی استفاده می کنند ولی مردان سالمند مجرد، از مولفه جذب و تحمل استفاده می کنند. مردان سالمند با ازدواج مجدد در موقعیت های استرس زا از مقابله متمرکز بر ارزیابی شناختی و مقابله متمرکز بر حل مسئله استفاده می کنند ولی مردان سالمند مجرد، بیشتر از مقابله متمرکز بر هیجان، جلب حمایت اجتماعی و مهار جسمانی استفاده می کنند. بحث و نتیجه گیری بنابراین مردان سالمند مجرد نسبت به مردان سالمند با ازدواج مجدد، آسیب پذیری بیشتری دارند و افزایش سلامت روان آنان باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی، سبک های مقابله با استرس، سالمندی
  • رحمت الله فتاحیان دهکردی*، کاظم نوروزی، سعید حبیبیان دهکردی صفحات 29-38
    زمینه و هدف

     دیابت با سطح بالای گلوکز خون و نقص در تولید و عملکرد انسولین شناخته می شود. آلودگی مواد غذایی و محیط با سرب، سبب وخامت حال دیابتی ها می شود. این مطالعه، تاثیر تیامین بر هیستومورفولوژی روده کوچک موش های دیابتی ناشی از آلوکسان را بررسی کرد.

    مواد و روش

    در این پژوهش مداخله ای، تعداد 63 سر موش صحرایی نژاد ویستار، به صورت تصادفی در 9 گروه جای گرفتند. سه گروه از حیوانات به عنوان گروه کنترل (A)، گروه تیامین+ سرب 200 (H) و تیامین+ سرب 1000 (I) درنظر گرفته شدند. سرب بر حسب ppm و به صورت استات در آب مصرفی اضافه شد. سایر گروه ها، از طریق آلوکسان با دوزmg/kg 200 دیابتی شدند. موش های گروه B دیابتی تنها، گروه C موش های دیابتی دریافت کننده تیامین، گروه های D و E موش های دیابتی دریافت کننده سرب 200 و 1000 نام گذاری شدند. موش های گروه های F و G، تیامین و سرب به میزان ppm 200 و 1000 دریافت کردند. تیامین، روزانه، صفاقی و mg/kg70 استفاده شد. روز 29 ام بر نمونه های روده کوچک، هیستوتکنیک انجام شد و هیستومورفومتری آنها بررسی شد.

    یافته ها

    هیستوموفومتری ساختار روده در موش های گروه دیابتی دریافت کننده سرب درمان نشده، در مقایسه با موش های سالم، افزایش معنی دار نشان داد. اما این پارامترها در موش های دیابتی دریافت کننده سرب که با تیامین درمان شدند نسبت به گروه کنترل، تفاوت معنی دار نشان نداد.

    نتیجه گیری

    احتمالا ترکیب آنتی اکسیدانی موجود در تیامین می تواند برخی از عوارض استات سرب را در بیماران دیابتی کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تیامین، استات سرب، دیابت، روده کوچک، موش صحرایی
  • رحیمه موسوی، فهیمه کاظمی*، پروانه نظرعلی صفحات 39-46
    زمینه و هدف

     اخیرا مشخص شده است که تمرین مقاومتی کل بدن (TRX)، یک روش تمرینی جدید برای بهبود قدرت و توده عضلانی می باشد ولی تاثیر تمرین TRX بر هورمون های درگیر در تنظیم توده عضلانی ناشناخته باقی مانده است. از این رو، هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر یک دوره تمرین TRX بر غلظت میوستاتین و فولیستاتین سرم در زنان غیرفعال بود.

    مواد و روش ها

    درمطالعه ای تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 27 زن غیرفعال (20 تا 40 سال) به طور تصادفی به دو گروه کنترل (12 نفر) و TRX (15 نفر) تقسیم شدند. گروه TRX به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته تمرینات منتخب TRX را اجرا کردند که شامل 6 حرکت اصلی به مدت 60 دقیقه بود. نمونه های خونی در حالت پایه و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی جمع آوری و غلظت میوستاتین و فولیستاتین سرم اندازه گیری شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های t همبسته و t مستقل استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تمرین TRX منجر به کاهش معنی دار میوستاتین سرم نسبت به گروه کنترل (TRX: 8/64± 42/53پیکوگرم بر میلی لیتر در برابر کنترل: 12/90± 52/77پیکوگرم بر میلی لیتر) می شود (0/021=p). همچنین، تمرین TRX منجر به افزایش معنی دار فولیستاتین سرم نسبت به گروه کنترل (TRX: 209/78± 1865/93پیکوگرم بر میلی لیتر در برابر کنترل: 164/92± 1651/41پیکوگرم بر میلی لیتر) شد (0/008=p).  

    نتیجه گیری 

    مطابق با یافته های پژوهش حاضر به نظر می رسد که یک دوره تمرین TRX ممکن است منجر به کاهش میوستاتین و افزایش فولیستاتین سرم در زنان غیرفعال شود

    کلیدواژگان: TRX، میوستاتین، فولیستاتین، زنان غیرفعال
  • ندا آقایی بهمن بگلو، محمد شرافتی مقدم، فرهاد دریانوش*، سعیده شادمهری، شیوا جهانی گلبر صفحات 47-54
    زمینه و هدف

     مسیر کمپلکس یک هدف راپامایسین در پستانداران (mTORC1) از مسیرهای مهم سنتز پروتئین در قلب می باشد که در بیماران دیابتی نوع 1 می تواند منجر به نقص شود و عاملی برای هیپرتروفی پاتولوژیک باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین تناوبی پرشدت (HIIT) بر مسیر mTORC1 در بافت عضله قلب موش های صحرایی مبتلا به دیابت نوع 1 می باشد.

    مواد و روش ها 

    در این مطالعه، 16 سر موش صحرایی نر 3 ماهه نر از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±300 گرم انتخاب ‏شدند و پس از دیابتی شدن نوع 1 از طریق محلول استرپتوزوتوسین، به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی (8 سر) و کنترل دیابتی (8 سر) تقسیم ‏شدند؛ گروه تمرینی 4 روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به‏ مدت 4 هفته به تمرین ورزشی پرداختند؛ در حالی که گروه کنترل هیچ گونه برنامه تمرینی نداشتند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t-مستقل استفاده‏ شد.

    یافته ها

    افزایش معنی داری در محتوای پروتئین های AKT1 (p <0/027)، mTOR (p <0/003) و P70S6K1 (p <0/024) در گروه تمرین نسبت به کنترل مشاهده شد؛ اما تغییر معنی داری در محتوای 4EBP1 (p <0/75) در گروه تمرین نسبت به کنترل مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی پرشدت به مدت 4 هفته توانست مسیر AKT1/mTOR/P70S6K1 را در مسیر mTORC1 فعال کند. بنابراین، HIIT از این مسیر می تواند منجر به هیپرتروفی فیزیوژلویک در قلب آزمودنی های دیابتی نوع 1 شود.

    کلیدواژگان: عضله قلبی، تمرین تناوبی پرشدت، مسیر mTORC1، دیابت نوع 1
  • سید مصطفی ابطحی، محمدتقی عیلپور، محمود نقدبیشی، گئا اولیوری کنتی، محمد میری* صفحات 55-66
    زمینه و هدف

     هیدروکربن های پلی آروماتیک بر سلامت انسان و محیط زیست در کوتاه مدت و بلندمدت تاثیرات منفی متعددی دارد. در این مطالعه به بررسی سیستماتیک مطالعات انجام شده در زمینه حذف PAHs از خاک های آلوده با استفاده از روش الکتروکنیتیک و تعیین پارامترهای تاثیرگذار بر این فرایند پرداخته شده است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق، یک مطالعه مروری نظام مند می باشد. برای این منظور، ابتدا کلیدواژه های مرتبط با آلاینده های نفتی و روش الکتروکنتیک تهیه شد. جستجو در پایگاه های علمی شامل Scopus،  Web of Scienceو PubMed انجام گرفت. پس از اتمام جستجو در هر پایگاه مقالات به نرم افزار Endnote منتقل شد و غربالگری تا رسیدن به مقالاتی که کاملا به موضوع ارتباط دارند انجام گردید.

    یافته ها

    به طور کلی571 مقاله تا تاریخ 10 سپتامبر سال 2018 از پایگاه های ذکر شده پیدا گردید. سپس با حذف موارد تکراری و موارد غیرمرتبط با موضوع، 10 مطالعه موردبررسی دقیق قرار گرفت. مطالعات بررسی شده مربوط به سال های 2000 تا سال 2017 بود. در سه مطالعه از روش الکتروکنتیک به همراه سورفاکتانت ها و بیوسورفاکتانت ها شده بود. چهار مطالعه از روش تجزیه زیستی به همراه فرایند الکتروکنتیک بهره برده بود. تلفیق فرایند الکتروکنتیک با سایر فرایندها می تواند کارایی این فرایند را در حذف PAHs از خاک تا حد بسیار بالایی در زمان های نسبتا کوتاه (کمتر از 1 ماه) افزایش دهد.

    نتیجه گیری 

    با توجه تاثیرگذاری پارامترهای مختلف بر فرایند، انجام یک پایلوت آزمایشگاهی برای بهینه گرفتن فرایند قبل از اجرای این روش به صورت میدانی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: خاک های آلوده، هیدروکربن های پلی آروماتیک، مرور سیستماتیک، الکتروکنتیک
  • یاسمین خوارزمی خراسانی، احمد آسوده* صفحات 67-80
    زمینه و هدف

     تیموزین آلفا-1 (زاداکسین)، پپتید 28 اسیدآمینه‏ای می‏باشد که اولین بار از تیموس گوساله شناسایی شد. این پپتید، یک اصلاح کننده واکنش زیستی می‎باشد که منجر به فعال شدن سلول‎های مختلف سیستم ایمنی می‎شود. در سال‏های اخیر، تیموزین آلفا-1 در مطالعات درون‏تنی و برون‏تنی به منظور بررسی فعالیت زیستی و کاربردهای درمانی آن مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، تعدادی از مطالعات موجود در زمینه تیموزین آلفا-1 از طریق جستجوی الکترونیکی با وارد کردن کلید واژه‏های تیموزین آلفا-1، تنظیم سیستم ایمنی، سرطان، هپاتیت و ایدز در بانک‏های اطلاعاتی نظیر Google، Google Scholar و PubMed بین سال‎های 1966 تا 2019 نقد و بررسی شدند.

    یافته ‏ها 

    نتایج نشان داد که تیموزین آلفا-1 با گیرنده‏های Toll-like receptors (TLR) برهم‏کنش برقرار می‏کند و منجر به فعال‎سازی برخی از مسیرهای داخل سلولی می‎شود که در نهایت سبب تحریک سیستم ایمنی از طریق تحریک تولید سیتوکین‎ها، افزایش سلول‎های T و دندریتیک می‏گردد. این پپتید همچنین دارای فعالیت ضدتوموری و نیز خاصیت دفاع در برابر آسیب‏های اکسیداتیو از طریق افزایش سطح آنزیم‎های آنتی‎اکسیدانی می‏باشد. تیموزین آلفا-1 کاربرد بالینی گسترده‎ ای در برابر بسیاری از بیماری‎های عفونی از جمله هپاتیت B و C و ایدز نشان داده است. علاوه بر این، استفاده از تیموزین آلفا-1 می‏تواند در درمان برخی سرطان‏ها از جمله سرطان هپاتوسلولار و ملانوما بسیار امیدبخش باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده خواص بیولوژیکی چندگانه تیموزین آلفا-1 می‏باشد. با این وجود، مطالعات بیشتری به منظور درک سازوکار عمل تیموزین آلفا-1 مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: تیموزین آلفا-1، تنظیم سیستم ایمنی، سرطان، هپاتیت، ایدز
  • ابوالفضل موسوی، محمد آرمین*، سید هاشم اخلاقی صفحات 81-89
    زمینه و هدف

     روش های معمول سنتز نانوذرات، نقایصی مانند ساختار ضعیف، نرخ تولید کم، هزینه تولید بالا و نیاز به انرژی زیاد دارد. از این رو، امروزه گرایش به استفاده از منابع گیاهی، به عنوان یکی از مناسب ترین روش های سنتز نانوذرات، مورد توجه محققان قرار گرفته است. رازیانه (Foeniculum vulgare) یکی از گیاهان دارویی بسیار مهم در ایران است که پتانسیل سنتز نانوذرات از عصاره های بذر یا اندام هوایی آن وجود دارد. در این مطالعه، امکان سنتز سبز نانو ذرات آهن صفر با استفاده از عصاره های بذر رازیانه مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها 

    در این بررسی از عصاره بذر برای سنتز سبز نانو ذرات آهن استفاده شد. خصوصیات آنتی اکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی عصاره بذر و عصاره حاوی ذرات نانو آهن تعیین شد. بررسی ساختاری نانوذرات آهن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام شد.

    یافته ‏ها

    تشکیل نانوذرات آهن با تغییر رنگ محلول از زرد به قهوه ای تایید شد. هم در عصاره حاوی بذر و هم در عصاره حاوی نانوذرات آهن، خصوصیت آنتی اکسیدانی مشاهده شد و افزودن نانوذرات آهن، سبب افزایش خصوصیات آنتی اکسیدانی رازیانه شد. بررسی ساختاری نانوذرات آهن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که شکل ذرات کروی و ابعاد آن 200 نانومتر می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج این آزمایش نشان داد می توان از عصاره بذر رازیانه برای سنتز نانوآهن صفر ظرفیتی استفاده کرد و افزایش نانوذرات آهن صفر، سبب افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی آن می شود.

    کلیدواژگان: رازیانه، سنتز سبز، فعالیت آنتی آکسیدانی، نانوذرات آهن
  • شهرام کمالی، سهراب بوذرپور، مجید مومنی مقدم* صفحات 91-98
    زمینه و هدف

     ایجاد زخم؛ از ساده تا پیشرفته و از حاد تا مزمن، یکی از مشکلاتی است که بشر از دیرباز با آن مواجه بوده است. در نیمه قرن گذشته و با کشف آنتی بیوتیک ها، توانایی بشر در مدیریت زخم، بسیار بهتر از گذشته شد اما مقاومت آنتی بیوتیکی در دهه های اخیر به مشکلی جدی برای کنترل زخم به ویژه زخم های مزمن تبدیل شده و لذا روش های درمانی متفاوت مورد نیاز می باشند. لارو درمانی، یک روش قدیمی است که نیازمند بررسی و شناخت سلولی مولکولی است و تایید عملکرد آن می تواند به تهیه داروهای جدید منجر شود.

    مواد و روش ها 

    در این مطالعه، ابتدا لارو مگس لوسیلیا سریکاتا تهیه و عصاره آن تهیه شد و در مرحله بعد این عصاره بر سلول های فیبروبلاستی تاثیر داده شد و بررسی سلولی مولکولی در مورد نحوه تاثیر انجام گردید.

    یافته ‏ها

    سلول ها در تست MTT همان طور که طبق مقالات قبلی، قابل پیش بینی بود رشد معنی داری را نسبت به نمونه کنترل از خود نشان دادند.

    نتیجه گیری 

    نتایج نشان دهنده این موضوع می باشند که بیان ژن TNF-α در نمونه تیمار 8 برابر نمونه کنترل بود. بیان ژن SMAD-2 در نمونه تیمار 6 برابر نمونه کنترل بود. بیان ژن TGF-β در نمونه تیمار 4 برابر نمونه کنترل بود. با توجه به اثر افزایشی بر رشد فیبروبلاست و تایید مولکولی ژن های فوق پیشنهاد می شود این عصاره دارای توانایی برای درمان زخم می باشد.

    کلیدواژگان: TNF-α، ترمیم زخم، لارودرمانی
  • مجتبی فتاحی عبدی زاده*، زهرا پاکیزه مقدم، علیرضا قربانی، محمدحسن ربیعی، حامد گوکلانی، رامین شهرایینی صفحات 99-104
    زمینه و هدف

    بیماری سل، دومین علت مرگ ناشی از بیماریهای عفونی است. سازمان بهداشت جهانی، تخمین میزندکه یک چهارم مردم دنیا به مایکو باکتریوم آلوده هستند. این مطالعه با توجه به شیوع مجدد این بیماری طی سالهای اخیر، در راستای توجه بیشتر و اقدامات کنترلی مناسبتر، صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، پرونده 150 بیمار مبتلا به سل طی سال های 1392-1388 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بیماران شامل اطلاعات دموگراف یک ، وضعیت سل ریو ی (اسمیر مثبت یا منفی)، محل سکونت و سایر متغیرها مورد تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و روش آزمون کای دو قرار گرفت.

    یافته ها

    شیوع کلی بیماران مسلول در شهرستان سبزوار طی سال های 1392-1388 کمتر ازیک نفر(94 /0) در هر 10 هزار نفر (براساس جمعیت وسط سال) بود. میانگین سن بیماران 20 ± 53 سال بود. 85 نفر(56 درصد) به سل ریوی و 65 نفر(44 درصد) به سل خارج ریوی، مبتلا بودند. بین سن و جنسیت با نوع بیماری سل، رابطه معنی دار وجود داشت (05.0<p). در بین بیماران مبتلا به سل خارج ریوی، درگیری پلور فراوانی بیشتری داشت. در این مطالعه، شیوع بیماری سل و نوع آن با سایر فاکتورها (محل سکونت، سابقه تماس و...) از لحاظ آماری، رابطه معنیدار نداشت.

    نتیجهگیری

    براساس یافته های این مطالعه، تعداد مسلولین سل خارج ریوی، درصد بالایی را به خود اختصاص داده اند و میزان بالاتر نسبت به آمار جهانی و کشوری دارد. همچنین وجود 60 درصدی موارد اسمیر مثبت نشان داد که سیاست کنترلی به طور مناسب اجرا نشده است. عملکرد بهتر به منظور بیماریابی، اقدامات پیشگیرانه، درمان به موقع و پیگیری بیماران برای کنترل بیماری سل توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، سل، سل خارج ریوی
  • شیلا نایبی فر*، الهام قاسمی صفحات 105-114
    زمینه و هدف

    سنجش آمینوترانسفرازهای کبدی و مقاومت به انسولین، به دنبال فعالیت ورزشی به منظور پیشگیری از بیماری کبدی، همواره اهمیت بالایی داشته است. هدف از انجام این پژوهش، تعیین تاثیر 4 هفته تمرین تناوبی شدید همراه با مصرف زنجبیل بر سطوح سرمی آنزیم های کبدی و مقاومت به انسولین پیشکسوتان فوتبال بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی،46 مرد پیشکسوت فوتبالیست (50-40 سال) به روش نمونه گیری انتخابی در دسترس و هدف دار، انتخاب شدند و به صورت تصادفی در چهار گروه زنجبیل، تمرین- دارونما، تمرین- زنجبیل و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرینی به مدت 4 هفته به اجرای تمرینات تناوبی شدید با شدت90 درصد ضربان قلب بیشینه پرداختند؛ در حالی که گروه های مکمل، روزانه سه عددکپسول 1000میلی گرمی زنجبیل مصرف کردند. خون گیری از افراد موردمطالعه، قبل و 48 ساعت پس از مداخله در حالت ناشتایی انجام شد. داده ها با آزمون های آماری شاپیروویلک، آنالیزواریانس دوراهه و تست تعقیبی توکی در سطح معناداری 0/05≤ p تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    4 هفته تمرین و مصرف مکمل موجب کاهش معنادار سطوح HOMA، ALT، AST، گلوکز، انسولین، وزن، WC و BMI در سه گروه دارای مداخله (زنجبیل، تمرین-دارونما و تمرین-زنجبیل) نسبت به پیش آزمون گردید (05/0 ≤p). میانگین تغییرات این شاخص ها در گروه تمرین- زنجبیل به طور معناداری کاهش بیشتری از سایر گروه ها نشان داد (0/05≤p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف زنجبیل همراه با تمرین تناوبی شدید با افزایش سوخت وساز چربی ها از طریق تاثیر مطلوب بر سطوح آنزیم های کبدی و مقاومت به انسولین و ترکیبات بدن، عامل کارآمدی در پیشگیری و بهبود کبد چرب غیرالکلی در مردان پیشکسوت فوتبال است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، زنجبیل، آنزیم های کبدی، مقاومت به انسولین
  • بهرام فرهادی مقدم، مسعود فریدونی* صفحات 115-122
    زمینه و هدف

    مطالعات فراوانی نشان داده است که فرایندهای التهابی ناشی از ایسکمی/ ریپرفیوژن مغزی، منجر به ایجاد آسیب های مغزی و اختلالات شناختی می گردد. از سوی دیگر، مناکویینون-4 (MK-4)، یکی از مهم ترین انواع ویتامین کا (K2)، دارای تاثیرات ضدالتهابی است؛ لذا در این مطالعه، تاثیرات تجویز MK-4 بر میزان بیان ژن های عوامل پیش برنده التهاب به دنبال ایسکمی/ ریپرفیوژن مغزی سرتاسری در هیپوکامپ موش های صحرایی نر بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، 20 موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن تقریبی 300 تا 250 گرم به طور تصادفی، انتخاب و در 5 گروه آزمایشی بررسی شدند: گروه کنترل (سالم)، شم (جراحی، بدون بستن شریان های کاروتید)، ایسکمی/ ریپرفیوژن، ایسکمی/ ریپرفیوژن + تزریق درون صفاقی DMSO به عنوان حلال MK-4، درمان (ایسکمی/ ریپرفیوژن + تزریق درون صفاقی MK-4). به منظور ایجاد مدل ایسکمی هر دو شریان کاروتید مشترک به مدت 20 دقیقه مسدود شدند. در گروه درمانی، تجویز درون صفاقی MK-4 (mg/kg200) 20 دقیقه پس از ایسکمی (بلافاصله و 2 ساعت پس از ریپرفیوژن) انجام شد. 24 ساعت پس از ریپرفیوژن، میزان mRNA ژن های TNF-α، IL-1β و IL-6 بررسی گردید.

    یافته ها

    تجویز درون صفاقی MK-4 به طور معنی داری میزان بیان mRNA ژن های عوامل پیش برنده التهابی شامل TNF-α (p <0.05)، IL-1β و IL-6 (p <0.001) به دنبال ایسکمی/ ریپرفیوژن را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که تجویز MK-4 پس از القای ایسکمی/ ریپرفیوژن مغزی توانسته است موجب کاهش بیان عوامل پیش برنده التهاب در هیپوکامپ شود و احتمالا از این طریق منجر به بروز اثرات حفاظت نورونی می شود.

    کلیدواژگان: مناکوئینون-4، ایسکمی مغزی گذرا، عامل نکروز توموری آلفا، اینترلوکین 6، اینترلوکین 1 بتا
  • منور افضل آقایی، احسان موسی فرخانی، بهناز بیگی، رضا افتخاری گل، وجیهه اسلامی، حمیدرضا بهرامی* صفحات 809-816
    زمینه و هدف

     کم خونی فقر آهن به علت شیوع بالا و تاثیرات نامطلوب به عنوان یکی از مشکلات اصلی بهداشت عمومی در بارداری مطرح شده است؛ لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین کم خونی فقر آهن مادر و تاثیر آن بر وزن هنگام تولد نوزاد در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها 

    در پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر، اطلاعات مربوط به تولد نوزادان از سامانه پرونده الکترونیک سلامت سینا استخراج شد. در این مطالعه، مادران باردار به دو گروه مبتلا به کم خونی و سالم، چهار گروه کم خونی متوسط تا شدید، خفیف، طبیعی و هموگلوبین بالا و نه گروه با فواصل 10 گرم بر لیتر از کم خونی شدید تا هموگلوبین بالا تقسیم بندی شدند. متغیرهای این پژوهش شامل سن، تحصیلات، تعداد فرزندان، وزن، قد و دور سرنوزادان بود.تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSTATA  نسخه 14 و با استفاده از روش های آمار توصیفی، آزمون تست تی و رگرسیون لجستیک انجام شد. سطح معنی داری در این مطالعه 0/05درنظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد غلظت کم هموگلوبین با نسبت احتمال بالای تولد نوزاد کم وزن (0/271=P ، 1/19=OR)، دورسر (0/611= P، 1/07= OR) و قد (0/587=P ، 1/10=OR) غیرطبیعی نسبت با هموگلوبین طبیعی مرتبط است. خطر این عوامل در 9 گروه هموگلوبین مادران باردار به شدت کم خونی بستگی دارد. در این مطالعه، غلظت هموگلوبین بالا با خطر تولد نوزاد کم وزن، دورسر و قد غیرطبیعی، مرتبط است.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت های کم و زیاد هموگلوبین مادر در طول بارداری می تواند تاثیر به سزایی در قد و وزن نوزاد داشته باشد.

    کلیدواژگان: بارداری، کم خونی، وزن نوزاد، قد
  • معصومه حبیبیان*، سعید امیرنیاشوبی، امام علی ذاکری خطیر صفحات 825-832
    زمینه و هدف

     چاقی دوران کودکی با افزایش خطر عوارض بیماری های قلبی- عروقی و متابولیکی از جمله هایپرلیپیدیما همراه است و به عنوان یک وضعیت التهابی مزمن با درجه کم در نظر گرفته می شود؛ از این رو هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین هوازی منظم بر سطوح فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) و نیم رخ لیپیدی دختران چاق بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تحربی، 14 دختر چاق با میانگین سنی 1/18± 9/9 سال و شاخص توده بدن 95 درصد یا بیشتر، انتخاب و به طور تصادفی به گروه های تمرین و کنترل تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل حرکات ورزشی با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب حداکثر، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود.نمونه های خونی ناشتا قبل و 48 ساعت پس از آخرین مداخله جمع آوری شد. سطوح سرمی TNF-α، تری گلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتیین با چگالی بالا (HDL-C) و لیپوپروتیین با چگالی کم (LDL-C) اندازه گیری شد. از آزمون های t مستقل و زوجی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد (0/05>p).

    یافته ها

    8 هفته تمرین هوازی منجر به کاهش سطوح TNF-α، تری گلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و افزایش سطوح HDL-C در دختران چاق شد (0/05>p). در مقایسه با گروه کنترل درصد تعییرات متغیرها در گروه تمرین بالاتر بود (0/05>p).

    نتیجه گیری 

    فعالیت ورزشی هوازی به عنوان یک مداخله درمانی غیردارویی برای کودکان چاق می تواند منجر به کاهش عوامل خطرزای بیماری های قلبی- عروقی و متابولیکی از طریق بهبود نیم رخ لیپیدی و کاهش التهاب سیستماتیک شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، کلسترول، تری گلیسیرید، فاکتور نکروزدهنده تومور-آلفا، چاقی
  • فرشته جوکار کاشی*، زهره برومند صفحات 840-851
    زمینه و هدف

     باکتری ها با توجه به توانایی قابل توجه شان برای احیای یون های فلزی سنگین به عنوان کارخانه های زیستی یا نانوکارخانه های مهمی برای تولید نانوذرات در نظر گرفته می شوند. تولید باکتریایی نانوذرات به عنوان یک روش سبز و تک مرحله ای می تواند بر مشکلات و معایب تولید از طریق روش های فیزیکی و شیمیایی غلبه کند.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، سویه های باکتری از خاک معدن نخلک جدا شد. سپس یک سویه باکتری مقاوم به نقره برای تولید نانوذرات نقره انتخاب شد. توانایی این سویه برای تولید نانوذرات نقره به صورت خارج سلولی و داخل سلولی بررسی شد. نانوذرات تولیدشده با استفاده از شیوه های طیف سنجی پراش پرتو ایکس (XRD) و تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) شناسایی شدند. فعالیت ضدمیکروبی نانوذرات نیز بررسی گردید.

    یافته ها

    از نمونه های خاک جمع آوری شده، سویه های باکتری مقاوم به نقره جداسازی و یک سویه برای تولید نانوذرات نقره انتخاب شد. سویه مذکور قادر بود نانوذرات را هم به صورت داخل سلولی و هم خارج سلولی سنتز کند. نانوذرات سنتزشده، اثر ضدمیکروبی خوبی بر ضدسویه های استاندارد مورد آزمایش داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که سویه باکتری جدا شده از معدن نخلک، منبع زیستی خوبی برای سنتز نانوذرات نقره با توانایی ضدمیکروبی است. در ادامه می توان این ترکیب را برای بررسی های بیشتر با هدف ساخت مواد ضدعفونی کننده پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: اثر ضدمیکروبی، نانوذرات نقره، میکروارگانیسم، سنتز سبز
|
  • Majid Saffari Nia, Fatemeh Eisazadeh *, Zahra Hamzehei Pages 1-9
    Introduction

    Covid-19 disease is highly debated with its increasing prevalence and the damage it inflicts on life, financial and psychological resources; so, The aim of the present study is to predict life expectancy based on perceived social support and mental health among those recovering from Covid-19 disease.

    Materials and Methods

    The statistical population of the present study was 117 people with improved covid-19 disease, 90 of whom were the statistical sample size of the present study according to Morgan table. The present study was conducted in 1399 in Bushehr province and sampling was done based on available sampling method. The study's tools included three written perceptions of perceived social support, Zimet (1988) (MSPSS), Goldberg's Mental Health (1972) (GHQ-12), and Snyder's Life Hope Questionnaire (1991). The present study was a descriptive study and Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that perceived social support and mental health are correlated with life expectancy. It was also found that perceived social support and mental health predicted 49(P=0/000) and 36(P=-0/006)  percent of life expectancy changes, respectively.

    Conclusion

    The findings of the present study indicate that by providing suitable grounds for improving quality, strengthening and creating the characteristics of perceived social support and mental health in those recovering from covid-19 disease, life expectancy can be expected in They improved

    Keywords: Social Support, Mental Health, Life Expectancy, Covid- 19
  • Kolsomeh Chamani, Mohammad Reza Hamedinia, Mohammad Reza Moein Frad *, Tayebe Amiri Parsa Pages 11-20
    Introduction

    The purpose of this study  was the investigation of obesity prevalence and some related factors in Bojnord female.

    Materials and Methods

    The samples consisting of 380 females of 3050 years of age, were selected based on random cluster sampling method. A researcher made questionnaire was prepared for gathering data about breeding and obesity. The Beck questionnaire was used to measure the physical activity level.

    Results

    The results showed that the prevalence of obesity and overweight in the female aged 30-50 years of the city of Bojnord were 21.8 and 43.4 percent, respectively.   

    Conclusion

    The results also showed that age of the first Parturition (P=0/06), lactation duration (P=0/26), the age of the first menstrual period (P=0/24), TV watching duration in 24 hours (P=0/61), physical activity index during job (P=0/36) and exercising (P=0/21) among three groups were not significantly differnece. Age (P=0/00), children number (P=0/01), pregnancy number (P=0/00), duration of consumption of Oral contraceptive pill (P=0/03), sitting and physical inactivity in female normal weight in comparison with obese female (P=0/01)were significantly lower, and physical activity index in leasure time (P=0/00) and marriage age (P=0/03) were higer. Considering the high prevalence of obesity and overweight in Bojnord, it is recommended that women do more physical activity and  further information be made for women about obesity-related risk factors, recognize symptoms and illnesses caused by obesity and ultimately prevent and reduce chronic diseases and their costs resulting from treatment programs should be done

    Keywords: Obesity, Exercise, women, overweight
  • Mandana Niknam *, Maryam Teymouri Pages 21-28
    Introduction

    Elderly marriage is one of the appropriate arrangements to improve quality of life indicators in the elderly which makes the elderly to not be alone and to keep their spirits together. The purpose of this study was to compare the satisfaction of life, distress tolerance and coping styles in elderly men with re-marriage and single elderly men. Materials &

    Method

    The research design was causal-comparative. The statistical population included 40 remarried elderlies and 40 single elderlies of Tehran, who were selected using a snowball sampling method. For data collection, life satisfaction questionnaire, distress tolerance and stress coping styles were used. Data were analyzed using independent t-test and analysis of variance.

    Results

    findings showed that the Life Satisfaction of elderly men with re-marriage is higher than single elderly men (p < 0/001). also, the results showed that there is a significant difference between tolerance and coping styles in elderly men with remarriage and single elderly men (p < 0/001). remarriage Elderly men more use distress assessment and distress adjustment but single elderly men use the attraction and tolerance component. elderly men whit remarriage in stressful situations use focused cognitive assessment and problem-solving focused coping. But single elderly men are more likely to use emotion-focused coping, social support, and physical restraint coping-focused.

    Conclusion

    Therefore, single elderly men are more vulnerable to married elderly men, and more effort is needed to increase their mental health.

    Keywords: Life Satisfaction, distress tolerance, Stress coping styles, elderly
  • Rahmat Allah Fatahian Dehkordi *, Kazem Norouzi, Saeed Habibian Dehkordi Pages 29-38
    Introduction

    Diabetes is characterized by high blood glucose levels and defects in insulin production and function. Contamination of food and the environment with lead can worsen the condition of diabetics. This study investigated the effect of thiamine on the small intestinal histomorphology of alloxan-induced diabetic rats.

    Material and Methods

    In this interventional study, 63 Wistar rats were randomly divided into 9 groups. Three groups of animals were considered as control group (A), thiamine+lead 200 (H) and thiamine+lead 1000 (I). Lead in ppm and acetate form was added to drinking water. The other groups became diabetic via alloxan at a dose of 200 mg/kg. Group B: diabetic mice; Group C: Diabetic mice receiving thiamine; Groups D and E of diabetic mice receiving lead 200 and 1000 were named. Mice in groups F and G received 200 and 1000 ppm of thiamine and lead. Thiamine was used daily and peritoneal with 70 mg/kg dose. On the 29th day, histotechnique was performed on small intestine samples and their histomorphometry was examined.

    Result

    Histomophometry of intestinal structure in mice receiving untreated lead in diabetic group showed a significant increase compared to healthy mice. However, these parameters did not show a significant difference in lead-receiving diabetic rats treated with thiamine compared to the control group. The thiamin improved insulin secretion and reduced turbulence in villi´s of small intestine and improve size of muscular layer in digestive lumen.

    Conclusion

    Probably the antioxidant compound in the thiamin can reduce some complications of lead acetate in diabetic patients.

    Keywords: Thiamin, Lead acetate, diabetes, Small intestine, Wistar rats
  • Rahimeh Moosavi, Fahimeh Kazemi *, Parvaneh Nazarali Pages 39-46
    Introduction

    It is known that the total-body resistance exercise (TRX) is a new training method to improve muscle strength and muscle mass, but, the impact of TRX training on the hormones involved in regulating muscle mass remains unknown. Therefore, the purpose of this study was to determine the effects of one period of TRX training on serum concentration of myostatin and follistatin in inactive women.

    Materials and methods

    In an experimental study with pre- and post-test design, 27 inactive women aged 20 to 40 years were randomly divided into two groups of control (n=12) and TRX (n=15). The TRX group performed for eight weeks and three sessions a week on selected TRX trainings, which included 6 main movements for 60 minutes. Blood samples were collected at baseline and 48 hours after the last exercise session and serum concentration of myostatin and follistatin was measure. Independent sample t-test and paired sample t-test was used for analyzing data.

    Results

    The results showed that TRX training resulted in a significant reduction in serum myostatin (TRX: 42.53 ± 8.64 pg/ml versus control: 52.77 ± 12.90 pg/ml) when compared to the control group (P= 0.021). Also, TRX training resulted in a significant increase in serum follistatin (TRX: 1865.93 ± 209.78 pg/ml versus control: 1651.41 ± 164.92 pg/ml) when compared to the control group (P= 0.008).

    Conclusion

    According to the present findings, it seems that one period of TRX training may be result in decrease of myostatin and increase of follistatin hormones in inactive women

    Keywords: TRX, myostatin, follistatin, inactive women
  • Neda Aghaei Bahmanbeglou, Mohammad Sherafati Moghadam, Farhad Daryanoosh *, Saeedeh Shadmehri, Shiva Jahani Golbar Pages 47-54
    Introduction

    The complex pathway of a rapamycin target in mammals (mTORC1) is one of the important pathways in protein synthesis in the heart, which in type 1diabetes can led to impairment and is a factor for hypertrophy. The aim of this study is to investigate the effect of high intensity interval training (HIIT) on the mTORC1 pathway in heart muscle tissue of type 1 diabetic rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 16 SpragueDawley male rats (with mean weight of 300±20 gr) were selected and after induction of diabetes by STZ and nicotinamide were randomly assigned into two groups: diabetic training (8 head) and diabetic control (8 head). The experimental group performed 4 days a week the exercise training for 4 weeks, while the control group did not have any training program. Independent T-test was used to analyze the data.

    Results

    There was a significant increase in the content of AKT1 (p < 0.027), mTOR (p < 0.003) and P70S6K1 (p < 0.024) proteins in the training group compared to control group, while significant change was not observed in the content of 4EBP1 (p < 0.75) in the training group compared to control group.

    Conclusion

    HIIT for 4 weeks can activate the pathway AKT1/mTOR/P70S6K1 on the mTORC1 pathway. Therefore, HIIT by this pathway could lead to physiologic hypertrophy in the heart of type 1 diabetic subjects.

    Keywords: Heart Muscle, HighIntensity Interval Training, mTORC1 Pathway, Type 1 Diabetes
  • Seyyed Mostafa Abtahi, Mohammad Taghi Alipour, Mahmoud Naghdbishi, Gea Oliveri Conti, Mohammad Miri * Pages 55-66
    Introduction

    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) have several adverse effects on human health and environment in the short and long term. In this study, a systematic review of the studies carried out to date on the removal of PAHs from contaminated soils by electrokinetic method and determining the parameters affecting this process has been investigated.

    Materials and Methods

    This research is a systematic review study. For this purpose, the keywords related to PAHs pollutants and electrokinetic methods were first prepared. Search in scientific databases including Scopus, Web of Science and PubMed was done. After completion of the search, the findings of search was transferred to the Endnote software and screening was done to reach articles that are fully related to the subject.

    Results

    A total of 571 articles were found until September 10, 2018 from the mentioned data basis. Then, 10 studies were carefully reviewed after removing duplicates and non-compliant items. The included studies were from 2000 to 2017. In 3 studies, electrochemical methods with surfactants and biosurfactants were used. Four studies utilized biodegradation techniques along with electro-kinetics. Combination of the electrokinetic with other processes can increase the efficiency of this process in removing PAHs from soil in a short period (less than 1 month).

    Conclusion

    Considering the influence of different parameters on the process, it is recommended to conduct a pilot test to optimize the process before the implementation of this method.

    Keywords: Contaminated soils, Polyaromatic hydrocarbons, systematic review, Electroconect
  • Jasmin Kharazmi-Khorassani, Ahmad Asoodeh * Pages 67-80
    Introduction

    Thymosin alpha-1 (zadaxin) a 28-amino acid peptide, which was first identified in the calf thymus. This peptide is a biological modifier which leads to activation of various cells of the immune system. In the recent years, thymosin alpha-1 has been studied in in vitro and in vitro studies to evaluate its biological activities and therapeutic applications. 

    Materials and Methods

    This study was done to summarize findings from the biological and clinical applications of thymosin alpha-1 peptide. We searched at the sites of Google, Google Scholar and PubMed over 1966-2019 using Thymosin alpha-1, Immunomodulatory, Cancer, Hepatitis and AIDS as keywords.

    Results

    The results showed that thymosin alpha-1 interacts with Tolllike receptors (TLR) and brings about to activation of some intracellular pathways that ultimately stimulate the immune system by modulating cytokine production, enhancing T-cell and dendritic cells. The peptide also shows antitumor activity and a protective role against oxidative damage by increasing the level of antioxidant enzymes. Clinical studies with thymosin alpha-1 have been shown a broad effective application against many infectious diseases, including hepatitis B and C and AIDS. In addition, thymosin alpha-1 is considered as a promising and adjunctive approach for subjects suffering from some cancers such as hepatocellular carcinoma and melanoma.

    Conclusion

    The results of this study indicate the multiple biological properties of thymosin alpha-1. However, further studies are needed to understand the mechanism of action of thymosin alpha-1.

    Keywords: Thymosin alpha-1, Immunomodulatory, cancer, Hepatitis, AIDS
  • Abolfazel Mossavi, Mohammad Armin *, Hashem Akhlaghi Pages 81-89
    Introduction

    Typical nanoparticle synthesis methods have disadvantages such as poor structure, low production rate, high production cost and high energy requirement. Therefore, today the tendency to use plant resources as one of the most suitable methods of nanoparticle synthesis is taken into consideration by researcher attention. Foeniculum vulgare is one of the most important medicinal plants in Iran that has the potential to synthesize nanoparticles from its seed or shoot extracts. In this study, the possibility of green synthesis of zero iron nanoparticles using fennel seed extracts was investigated.  

    Materials and Methods

    In this study, seed extract was used to synthesize green nanoparticles of iron particles.The antioxidant properties and the total amount of phenolic compounds of seed extract and extract containing nano-iron particles were determined. Structural analysis of iron nanoparticles was performed using scanning electron microscopy.

    Results

    The formation of iron nanoparticles was confirmed by changing the color of the solution from yellow to brown. Both in the extract containing the seeds and in the extract containing iron nanoparticles, antioxidant properties were observed and adding iron nanoparticles increased the antioxidant properties of fennel. Structural analysis of iron nanoparticles using scanning electron microscopy showed that the shape of spherical particles and its dimensions are 200 nm.

    Conclusion

    The results of this experiment showed that the fennel seed extract can be used to synthesize nanoscale zero-valent iron particles, and increasing the Zero nanoparticles increases its antioxidant properties. Received

    Keywords: Antibacterial Activity, Fennel, iron nanoparticles, Green synthesis
  • Shahram Kamali, Sohrab Boozarpour, Madjid Momeni-Moghaddam * Pages 91-98

    Creating wounds from simple to advanced and from acute to chronic is one of the problems that mankind has faced for a long time. Over the past half century, with the discovery of antibiotics, human ability to manage wounds has improved much more than before, but antibiotic resistance has become a serious problem in recent decades, especially for chronic wounds, and therefore different therapeutic approaches are needed. Larval therapy is an old method that requires molecular cellular research and recognition and confirmation of its function can lead to the development of new drugs. In this study, the larvae of Lucilia sericata were first prepared and extracted, and then the extract was affected on fibroblast cells and molecular cellular studies were performed. The results indicate that TNF-α gene expression was 8 times higher in the control sample. The expression of SMAD-2 gene was 6 times higher in the control sample than in the control sample. TGF-β gene expression in the treated sample was 4 times that of the control sample. Given the additive effect on fibroblast growth and molecular confirmation of the above genes, it is suggested that this extract has the potential to heal wounds.

    Keywords: TNF-α, Wound healing, Larvae therapy
  • Mojtaba Fattahi Abdizadeh *, Zahra Pakize Moghaddam, Alireza Ghorbani, Mohammad Hasan Rabiee, Hamed Goklani, Ramin Shahraini Pages 99-104
    Introduction

    Tuberculosis(TB) is the second leading infectious disease cause of death worldwide. The World Health Organization estimates that close to one quarter of the world's population are infected with Mycobacterium tuberculosis. The study was carried out to pay more attention and appropriate control of the disease due to its re-outbreak in recent years in Sabzevar district.

    Materials and Methods

    This study is recruited 150 patients with tuberculosis who were treated between 2009 and 2013 in health centers. Data of patients were included demographic parameter, pulmonary tuberculosis status (positive or negative smear) and locations. Data analysis was performed using Chi-Square test by SPSS version 22.

    Results

    A population-based survey of the prevalence was 0.94 person per 10000. Mean age of patients was 53± 20. Among these patients, 56.7%(85) had pulmonary TB and 43.3% had non pulmonary TB. There was a statistically significant difference in types of TB (pulmonary and non- pulmonary) when considering with sex and age(P<0.05). Pleural tuberculosis was the most involved organ in non-pulmonary patients. There was no significant difference in types of TB with other varieties such as residence and exposure(P>0.05)..

    Conclusion

    According to the results, non-pulmonary tuberculosis was higher compared to other types (43.3 %) and higher than global and national rates. In addition, presence of 60% positive smears indicated that health control policies were not appropriately performed. To control the disease, a more accurate way of case-finding, preventive activities, well-time treatment, and relevant follow up are recommended.

    Keywords: Epidemiology, Tuberculosis, non-pulmonary tuberculosis
  • Shila Nayebi Far *, Elham Ghasemi Pages 105-114
    Introduction

    The assessment of changes in liver Aminotranspherases and Insulin resistance following 4 weeks of exercise trainings have been of great importance in order to prevent liver diseases. The purpose of present study is to determine the effect of 4 weeks of high intensity interval trainings together with ginger on serum levels of liver enzymes and insulin resistance in pioneer football players.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, 46 football pioneer men (40-50 years) were selected according to selective and on purpose sampling, and were divided into 4 groups of Ginger+Training, Gnger, Training+placebo and control. The training groups performed high intensity trainings for 4 weeks with 90% HRmax while supplementation groups consumed 3×1000 mg ginger capsules daily. Blood sampling was done before and 48 hours after the intervention in fasting state. Data were analyzed using Shapiro-wilk, Two way ANOVA and Tukey post hoc tests in p < 0.05 significant level.

    Results

    4 weeks of ginger and HIIT decreased HOMA, ALT, AST, Glucose, Insulin, weight, WC and BMI significantly in experimental groups (Ginger, Train-Ginger, Train-placebo) compared to pretest (p≤0.05). The mean changes in mentioned indices showed better improvements in ginger+training group compared to other groups (p≤0.05).

    Conclusion

    It seems that ginger intake together with high intensity interval exercises is an efficient factor in non-alcoholic fatty liver prevention and improvement by augmentation in fat metabolism through putting desirable results on serum liver enzymes, insulin resistance and body composition in pioneer football men players.

    Keywords: HIIT, ginger, liver enzymes, insulin resistance
  • Bahram Farhadi Moghaddam, Masoud Fereidoni * Pages 115-122
    Introduction

    Many investigations revealed that the inflammatory process induced by cerebral ischemia/reperfusion causes brain damages and cognitive impairments. On the other hand, Menaquinone-4 (MK-4) is one of the important vitamin K2 types that has anti-inflammatory effects. Therefore, in this study, we investigated the effect of administration of MK-4 on the level of gene expression of proinflammatory cytokines following global ischemia/reperfusion in the hippocampus of male Wistar rats.

    Materials and Methods

    In this research, 20 adult male Wistar rats (250-300 g) were randomly selected in 5 experimental groups and studied: control (intact), sham (surgery without carotid artery occlusion), ischemia/reperfusion, ischemia/reperfusion + intraperitoneal (i.p.) injection of DMSO as MK-4 solvent, treatment (ischemia/reperfusion + i.p. injection of MK-4). For induction ischemic model, common carotid occlusion was performed for 20 minutes. In the treatment group i.p. injection of 200 mg/kg MK-4 was done 20 minutes after obstruction (immediately and 2 hours after reperfusion). 24 hours after reperfusion, mRNA expression level of TNF-α, IL-1β and IL-6 were assessed.

    Results

    I.p. administration of MK-4 could significantly decrease mRNA expression level of TNF-α (p < 1.15), IL-1β and IL-6 (p < 0.001) induced by ischemia/reperfusion.

    Conclusion

    The findings of this study show that MK-4 administration following cerebral ischemia/reperfusion could diminish the expression of the pro-inflammatory factors in the hippocampus and maybe cause neuroprotective effects. Received.

    Keywords: Menaquinone-4 (Menatetrenone), Transient cerebral ischemia, Tumor Necrosis Factor-alpha, Interleukin-1beta, Interleukin-6
  • Monavar Afzal Aghai, Ehsan Musa Farkhani, Behnaz Beygi, Reza Eftekhari Gol, Vajihe Eslami, Hamid Reza Bahrami * Pages 809-816
    Introduction

    Iron deficiency anemia Has been raised due to high prevalence and adverse effects as one of the main problems of public health in pregnancy. The aim of this study was to investigate the relationship between maternal iron deficiency anemia and its effect on birth weight in a population covered by Mashhad University of Medical Sciences in 2018.

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytic research, information on the birth of newborns was extracted from the Sina Electronic Health Record System. In this study, pregnant mothers were divided into two groups: anemia and non-anemia, 4 groups: moderate to severe, mild, normal and high hemoglobin, and 9 groups with 10 g/L interval from severe anemia to high hemoglobin. Data analysis was performed using statistical software STATA 14 and descriptive statistics, t test and logistic regression. The significance level in this study was considered 0.05.

    Results

    Result of this study showed Low concentration of Hemoglobin was associated with higher odds of Low Birth Weight (OR:1.19 P:0.271) abnormal head circumference (OR:1.07 P:0.611) and abnormal hight (OR:1.10 P:0.587) When compared with normal hemoglobin. The risk of this factors across 9 pregnancy hemoglobin groups depended on severity of anemia. In this study high hemoglobin concentration was associated with an elevated risk of Low Birth Weight, abnormal head circumference and abnormal hight of neonate.

    Conclusion

    The results of this study showed that high and Low maternal hemoglobin concentrations during pregnancy can have an adverse effect on neonatal weight and height.

    Keywords: pregnancy, Anemia, LOW BIRTH WEIGHT, Body height
  • Masoumeh Habibian *, Saied Amirnia Shobi, Emamali Zakeri Khatir Pages 825-832
    Introduction

    Childhood obesity is associated with an increased risk for several metabolic and cardiovascular complications, and is now considered as a state of chronic low-grade inflammation. The aim of this study was to invistigate of the effect 8 weeks of regular aerobic exercise on the Tumor necrosis factor alpha (TNF-α) and lipid profile in obese girls.

    Materials and Methods

    This semi experimental research, 14 obese girls (mean age 9.9±1.18 year) whose body mass index was 95% or greater were selected and assigned randomly to two equal groups as follow: exercise and control groups. Aerobic exercise was consisted of exercise movements at 50% to 70% maximal heart rate and 3 sessions/week for 8 weeks. Fasting blood samples were collected before and 48 hour after the last intervention. The serum levels of TNF-α, triglycerides, total cholesterol, lowdensity lipoprotein cholesterol (LDLC) and high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) were measured. Data were analyzed by paired and independent t tests. The level of statistical significance was set at p < 0.05.

    Results

    Eight weeks of aerobic exercise caused a significant decrease in TNF-α, triglycerides, total cholesterol, LDL-C and an increase in HDL-C levels (p < 0.05). Compared with the control group, the percent changes of these variabls in exercise training group were significantly greater (p < 0.05).

    Conclusion

    Aerobic exercise as a non-medical therapeutic intervention for obese children can leads to reduced cardiovascular and metabolic diseases risk factors by improving lipid profiles and a reducse in systemic inflammation. Received

    Keywords: Aerobic Exercise, CHOLESTEROL, Triglycerides, Tumor Necrosis Factor-alpha, Obesity
  • Fereshteh Jookar Kashi *, Zohreh Boroumand Pages 840-851
    Introduction

    The bacteria with a remarkable ability to regenerate heavy metal ions are considered biological factories or important nano-factories to produce nanoparticles. The bacterial production of nanoparticles as a green and one-step method can overcome production problems and disadvantages through physical and chemical methods.

    Materials and Methods

    In this study, bacteria isolates were taken from soil samples of Nakhlak mine. One silver resistant bacterial strain was selected for the production of silver nanoparticles. This strain synthesized silver nanoparticles with supernatant and biomass. The nanoparticles synthesized were characterized using XRD and SEM. The antimicrobial activity of the nanoparticles was determined.

    Results

    The silver resistance bacteria were isolated from soil samples. One silver resistant bacterial strain was selected for the production of silver nanoparticles. The nanoparticles showed good antimicrobial activity against standard strains of tested microorganisms.

    Conclusion

    The nanoparticle synthesized by bacterial strain isolated from Nakhlak mine is a promising new biological source for synthesizing silver nanoparticles with potent antimicrobial activity. According to the results, this compound can be used to make disinfectants

    Keywords: Antimicrobial effect, Silver nanoparticles, Microorganism, Green synthesis