فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال دهم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 9
|
  • عارفه عادلی*، فریبا کیانی صفحات 12-26
    مقدمه

    با توجه به رابطه بین نگرش های ناکارآمد افراد با کیفیت زندگی و رضایت زناشویی افراد و تاثیر واقعیت درمانی بر این متغیرها، هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی واقعیت درمانی گروهی بر کیفیت زندگی، رضایت زناشویی و نگرش های ناکارآمد زوجین شهر اصفهان بود.

    روش پژوهش:

    روش تحقیق از نوع نیمه آزمایشی و با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان در سال 1397 بود. از میان جامعه آماری به روش نمونه گیری هدفمند و براساس نمرات پرسشنامه نگرش های ناکارآمد بک و وایزمن (1978)، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (اولسون و فاورز، 1989) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1998) و ملاک های ورود و خروج، 20 زوج (40 نفر) متعارض انتخاب شد که این 20 زوج به طور کاملا تصادفی به دو گروه 10 زوجی (20 نفری) آزمایش و کنترل تقسیم شدند که گروه آزمایش، واقعیت درمانی را براساس برنامه درمانی گلاسر (1391) دریافت کرد و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که واقعیت درمانی به طور معنی داری باعث افزایش کیفیت زندگی (0001/0 P=، 73/49F=) و رضایت زناشویی (0001/0 P=، 47/38=F) و کاهش نگرش های ناکارآمد (0001/0 P=، 93/27=F) زوجین شهر اصفهان می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته ها کیفیت زندگی و رضایت زناشویی زوجینی که در گروه آزمایش بودند، نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش و نگرش های ناکارآمد آنان کاهش یافته است. لذا روش واقعیت درمانی، روشی موثر برای کاهش مشکلات روانشناختی و بهبود زندگی زناشویی افراد است.

    کلیدواژگان: زوجین، کیفیت زندگی، رضایت زناشویی، نگرشهای ناکارآمد، واقعیت درمانی گروهی
  • زهرا فرجی نیا*، فرشید کریمی، نسرین جلیلی ابراهیم آبادی صفحات 26-37
    مقدمه

    اختلال اضطراب اجتماعی دومین نوع اختلال اضطرابی بسیار شایع است که با ترس یا اضطراب محسوس در مورد یک یا چند موقعیت اجتماعی ویژه مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر پیش بینی اضطراب اجتماعی براساس نشخوار خشم، شیوه های حل مسئله و پرخاشگری بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه ازاد اسلامی واحد کرج در پاییز سال 1394 بود که از میان آن ها 600 نفر به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس نشخوار خشم؛ سیاهه ابراز خشم صفت- حالت-2؛ پرسشنامه سبک حل مسئله و پرسشنامه اضطراب اجتماعی بود. داده های پژوهش حاضر با استفاده از روش ماتریس همبستگی و تحلیل رگرسیون چند متغیره تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج تحلیل نشان داد نشخوار نشخوار خشم (394/0=β، 0001/0=P)، حل مسئله غیرسازنده (323/0=β، 0001/0=P)، حل مسئله سازنده (096/0-=β، 049/0=P) و پرخاشگری (256/0=β، 0001/0=P) پیش بینی کننده معنادار اضطراب اجتماعی هستند.

    نتیجه گیری

    از نتایج پژوهش حاضر به‌طورکلی می توان چنین نتیجه گرفت که نشخوار خشم از طریق تضعیف توان مدیریت خشم، به‌کارگیری حل مسئله سازنده را در موقعیت های اجتماعی که فرد دچار اضطراب می شود، را مختل می‌سازد و موجب پرخاشگری می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، پرخاشگری، حل مسئله، نشخوار خشم
  • مونیکا وکیلی، مریم بهرامی هیدجی*، شیدا سوداگر صفحات 38-51
    مقدمه

    پرخوری افراطی به دلیل رابطه اش با پیامدهای روان شناختی و بدنی نامطلوب به یک نگرانی عمده در زمینه بهداشت عمومی تبدیل شده است. هدف پژوهش حاضر پیش بینی پرخوری افراطی براساس دشواری در تنظیم هیجان، الکسی تایمیا، سبک های دفاعی و ترومای دوران کودکی در افراد دارای اضافه وزن بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل 200 نفر از افراد 45-18 سال دارای شاخص توده بدنی بین 25 تا 30 مراجعه کننده به خانه های سلامت، باشگاه های ورزشی و مراکز کاهش وزن سطح شهر کرج در سال 1397-1396 بودند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه آسیب کودکی برنستاین و همکاران؛ مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو ساخته بگبی و همکاران؛ پرسش نامه مکانیسم های دفاعی آندروز و همکاران؛ پرسشنامه دشواری در تنظیم هیجان گراتز و رویمر  و مقیاس پرخوری گورمالی و همکاران بود. داده های پژوهش با استفاده از روش رگرسیون سلسله مراتبی تحلیل شدند.

    یافته ها

    بررسی ضرایب رگرسیون نشان داد از بین مولفه های دشواری تنظیم هیجان، دشواری در انجام رفتار هدفمند (01/0P<، 372/0=β)، فقدان آگاهی هیجانی (01/0P<، 241/0=β) و عدم وضوح هیجانی (01/0P<، 243/0=β)؛ الکسی تایمیا (05/0P<، 129/0=β)؛ از بین سبک های دفاعی سبک دفاعی روان آزرده (01/0P<، 231/0=β) و ترومای دوران کودکی (05/0P<، 145/0=β) پرخوری افراطی را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری

    ترومای دوران کودکی تروما سبک های دفاعی ناپخته، بدتنظیمی هیجانی و الکسی تایمیا را با خود به همراه دارد. نقص در تنظیم هیجان افراد را مستعد مشکلاتی در خوردن و چاقی می نمایند.

    کلیدواژگان: الکسی تایمیا، ترومای کودکی، پرخوری افراطی، دشواری در تنظیم هیجان، سبکهای دفاعی
  • المیرا دشتی داریان، کیانوش هاشمیان*، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 52-72
    مقدمه

    پیوند با مدرسه، یکی از مهم ترین جنبه های ارتباط دانش آموزان با مدرسه است که به عنوان یکی از عوامل موثر بر برون دادهای تحصیلی و رفتاری دانش آموزان، بر شمرده شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثر آموزش خودتعیین گری و آموزش سرمایه روان‌شناختی و تلفیق این دو روش بر افزایش پیوند با مدرسه در دختران دانش آموز دوره اول متوسطه بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه و جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول یکی از مدارس دخترانه شهر تهران در سال 1395 بود که از میان آن ها بر اساس ملاک های ورود، 60 نفر انتخاب و در چهار گروه جایگزین شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه پیوند با مدرسه ساخته رضایی شریف و همکاران را تکمیل کردند. گروه آزمایشی اول تحت آموزش سرمایه روان‌شناختی، گروه آزمایشی دوم تحت آموزش خودتعیین گری و گروه آزمایشی سوم تحت آموزش تلفیقی سرمایه روان‌شناختی و خودتعیین گری قرار گرفتند. در این مدت گروه کنترل تحت هیچ آموزشی قرار نگرفت. داده های پژوهش حاضر با استفاده از تحلیل کوواریانس درون گروهی بین گروهی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که اثر هر سه روش بر افزایش پیوند با مدرسه معنادار بود و در طی پیگیری یک ماهه این اثر دوام داشت. تلفیق آموزش سرمایه روان‌شناختی و خودتعیین گری بیش تر از آموزش های مجزا منجر به افزایش پیوند با مدرسه در دانش آموزان دختران بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج حاصل از پژوهش حاضر پیشنهاد می شود در کنار آموزش سرمایه روان شناختی و خودتعیین گری به دانش آموزان، این آموزش برای آشنایی معلمان با نیازهای بنیادین دانش آموزان و حمایت از آن ها و کمک به افزایش سطح انگیزش درونی دانش آموزان، به آن ها داده شود.

    کلیدواژگان: پیوند با مدرسه، خود تعیین گری، سرمایه روان انشناختی
  • نادره طلوع تکمیلی ترابی، پریوش وکیلی*، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 73-98
    مقدمه

    روابط بین زوجین ‌‌نقش کلیدی در ابعاد مختلف زندگی آن‌ها داشته، ‌‌بر شیوه زندگی آن‌ها تاثیرگذار بوده و مبنای رضایت زناشویی  زوجین قرار می‌گیرد. هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی با رضایت زناشویی بر اساس نقش میانجیگر بخشودگی بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام معلمان زن و مرد متاهل شاغل در مدارس متوسطه اول و دوم منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 4080 نفر بود که به روش نمونه برداری تصادفی تعداد 28 مدرسه و در نهایت از بین آن ها 304 نفر براساس پیشنهاد کلاین (2016) از معلمان داوطلب انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه پنج عاملی نیو کاستا و مک کری (1989)؛ پرسشنامه بخشش در خانواده پولارد، اندرسون، اندرسون و جنینگز (1998) و مقیاس زناشویی انریچ ساخته اولسون، فورنیر و دروچمن (1983) استفاده شد. پس از حذف 10 پرسشنامه مخدوش و 3 داده پرت، جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد ضریب مسیر غیرمستقیم ویژگی های وظیفه‌شناسی (01/0>p، 065/0=β) و توافق پذیری (01/0>p، 184/0=β) شخصیت با رضایت زناشویی مثبت و ضریب مسیر غیرمستقیم بین ویژگی روان‌رنجورخویی شخصیت و رضایت زناشویی (01/0>p، 071/0-=β) منفی و در سطح 01/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با تمرکز بر افزایش بخشودگی میان زوجین در زوج درمانی می توان رضایت زناشویی زوجین ناسازگار و متعارض را افزایش و تظاهرات شخصیتی منفی و پیامدهای نارضایتی زناشویی نظیر طلاق عاطفی و طلاق واقعی را کاهش داد و بدین ترتیب به خانواده ای با کارکرد سالم دست یافت.

    کلیدواژگان: بخشودگی، توافق پذیری، رضایت زناشویی، روان رنجورخویی، وظیفه شناسی
  • ریحانه شریفی پیشه*، عاطفه میرزایی جاهد صفحات 99-111
  • تدوین برنامه آموزشی معنادرمانی گروهی و بررسی اثربخشی آن بر اضطراب وجودی دربیماران زن مبتلا به سندرم متابولیک
    معصومه علی محمدی، پرویز شریفی درآمدی*، شهناز نوحی صفحات 99-124
    مقدمه

    یکی از شایع‌ترین بیماری‌ها در ایران و جهان سندرم متابولیک است که می‌تواند عامل خطری مهم در ابتلا به سایر بیماری‌ها از جمله دیابت، کبد چرب، کلسترول و... باشد. پژوهش حاضر با هدف تدوین برنامه آموزشی معنادرمانی گروهی و بررسی اثربخشی آن بر اضطراب وجودی در بیماران زن مبتلا به سندرم متابولیک انجام شد.

    روش پژوهش:

    این پژوهش شامل دو مرحله بود. در مرحله اول اقدام به تدوین برنامه مداخله‌ای معنادرمانی گردید و سپس در مرحله دوم پس از تدوین و اعتباریابی برنامه درمانی، از روش پژوهشی از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه استفاده شد. جامعه پژوهش، شامل زنان بزرگسال سنین 25تا60سال مبتلا به سندرم متابولیک مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهرستان سمنان، در سال 1397بود.روش نمونه‌گیری با نمونه‌ای متشکل از 30 نفر به صورت نمونه در دسترس انتخاب و افراد به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش، مقیاس‌ اضطراب وجودی (ثانی و همکاران،1394) بود.

    یافته‌ها:

    یافته‌ها نشان داد که اثر آموزش معنادرمانی گروهی بر اضطراب مرگ در بیماران سندرم متابولیک نیز تایید شد (p<0.01)، اما ثبات آن در دوره زمانی 2 ماهه رد شد (p>0.01). اثر این آموزش بر اضطراب تنهایی و نیز ثبات 2 ماهه آن هم رد شد(p>0.01). اما اثر آن بر اضطراب معنا و نیز ثبات اثر آن در بازه زمانی 2 ماهه تایید شد (p<0.01). همچنین اثر برنامه آموزشی بر اضطراب مسئولیت رد (p>0.01)، اما ثبات اثر آن در دوره پیگیری 2 ماهه تایید شد(p<0.01).

    نتیجه‌گیری:

    نتایج نشان داد که برنامه آموزشی تدوین شده، ویژگی‌های کاربردی داشته و می‌تواند نقش تعیین‌کننده و اثربخشی در برخی از ابعاد متغیر اضطراب وجودی داشته باشد.

    کلیدواژگان: معنادرمانی گروهی، اضطراب وجودی، زنان، سندرم متابولیک
  • لیلا طورانی*، پرویز شریفی درآمدی، لیلا طورانی صفحات 112-133
    مقدمه

    روابط بین زوجین ‌‌نقش کلیدی در ابعاد مختلف زندگی آن‌ها داشته، ‌‌بر شیوه زندگی آن‌ها تاثیرگذار بوده و مبنای رضایت زناشویی  زوجین قرار می‌گیرد. هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین ویژگی های شخصیتی با رضایت زناشویی بر اساس نقش میانجیگر بخشودگی بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام معلمان زن و مرد متاهل شاغل در مدارس متوسطه اول و دوم منطقه 6 آموزش و پرورش شهر تهران به تعداد 4080 نفر بود که به روش نمونه برداری تصادفی تعداد 28 مدرسه و در نهایت از بین آن ها 304 نفر براساس پیشنهاد کلاین (2016) از معلمان داوطلب انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه پنج عاملی نیو کاستا و مک کری (1989)؛ پرسشنامه بخشش در خانواده پولارد، اندرسون، اندرسون و جنینگز (1998) و مقیاس زناشویی انریچ ساخته اولسون، فورنیر و دروچمن (1983) استفاده شد. پس از حذف 10 پرسشنامه مخدوش و 3 داده پرت، جهت تحلیل داده ها از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد ضریب مسیر غیرمستقیم ویژگی های وظیفه‌شناسی (01/0>p، 065/0=β) و توافق پذیری (01/0>p، 184/0=β) شخصیت با رضایت زناشویی مثبت و ضریب مسیر غیرمستقیم بین ویژگی روان‌رنجورخویی شخصیت و رضایت زناشویی (01/0>p، 071/0-=β) منفی و در سطح 01/0 معنادار بود.

    نتیجه گیری

    با تمرکز بر افزایش بخشودگی میان زوجین در زوج درمانی می توان رضایت زناشویی زوجین ناسازگار و متعارض را افزایش و تظاهرات شخصیتی منفی و پیامدهای نارضایتی زناشویی نظیر طلاق عاطفی و طلاق واقعی را کاهش داد و بدین ترتیب به خانواده ای با کارکرد سالم دست یافت.

    کلیدواژگان: فلسفه درمانی ویتگنشتاین، افسردگی، اضطراب، نوجوانان بی سرپرست، مراکز بهزیستی
  • آیدا سمسارزاده* صفحات 134-150
    مقدمه

    فضای مجازی، دنیایی را به تصویر می‌کشد که از تخیلات برخاسته‌اند؛ بااین‌حال برای بسیاری از مردم فضای مجازی بخشی از زندگی روزمره شده است، به طوری که بهزیستی روان شناختی و عملکرد خانوادگی شان را تحت تاثیر قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی عملکرد خانواده براساس بهزیستی روان شناختی و آمادگی به اعتیاد به شبکه های اجتماعی میان کاربران دانشجو بود.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 97-1396 بود که به روش نمونه برداری خوشه ای چندمرحله ای تعداد 200 نفر از میان آن ها انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس جو عاطفی خانواده؛ مقیاس بهزیستی روان‌شناختی ریف- نسخه کوتاه؛ پرسشنامه اعتیاد به شبکه های اجتماعی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان دادند ابعاد عملکرد خانواده با بهزیستی روان شناختی ارتباط داشته است. ابعاد عملکرد خانواده با آمادگی به اعتیاد به شبکه های اجتماعی ارتباط داشته است.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود با آموزش خانواده و والدین برای خانواده های دارای کودکان و نوجوانان سنین پایین تر می توان علاوه بر پیشگیری، سطح عملکرد خانواده و متعاقبا بهزیستی کودکان، نوجوانان و بزرگسالان جوان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، بهزیستی، شبکه های مجازی، عملکرد خانواده
|
  • Adeli A*, Kiyani F Pages 12-26
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of group reality therapy on quality of life, marital satisfaction and inefficient attitudes of couples in Isfahan.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design with control group. The statistical population of this study was all couples who referred to counseling centers in Isfahan in 1397. The statistical population were selected through purposeful sampling based on Beck & Weisman's dysfunctional attitudes questionnaire (1978), Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (Olson & Favers, 1989) and World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1998) and inclusion and exclusion criteria. Exclusion, 20 conflicting couples were selected. These 20 couples were divided into two groups of 10 experimental and control couples. The experimental group received reality therapy based on the Glaser treatment program (2012) and the control group received no treatment. Covariance analysis was also used to analyze the data and to accelerate the results of SPSS 21 software.

    Results

    The results showed that reality therapy significantly increased quality of life (P = 0.0001, F = 49.73) and marital satisfaction (P = 0.0001, F = 38.47) and decreased dysfunctional attitudes (P = 0.001). P = 0.0001, F = 27.23) Isfahan city couples.

    Conclusion

    The quality of life and marital satisfaction of thشe couples in the experimental group significantly increased and their dysfunctional attitudes decreased compared to the control group.

    Keywords: couples, inefficient attitudes group, marital satisfaction, reality therapy, quality oflife
  • Faraji Nia Z, Karimi F, Jalili Ebrahim Abadi N Pages 26-37
    Introduction

    Social anxiety disorder is the second most common type of anxiety disorder characterized by fear or perceived anxiety about one or more specific social situations. The purpose of this study was to predict social anxiety based on anger rumination, problem solving, and aggression.

    Methods

    This was a correlation descriptive study and the population of this study consisted of all students in Islamic Azad University Karaj Branch in autumn 2015 which trough them 600 students were selected by multistage sampling method. The study tools were included Anger Rumination Scale, State-Trait Anger Expression Inventory-2, Problem Solving Styles Questionnaire and Social Anxiety Questionnaire.

    Results

    Results showed that anger rumination (β=0.394, P=0.0001), non-constructive problem solving (β=0.323, P=0.0001), constructive problem solving (β=-0.096, P=0.049) and aggression (P=0.0001, β=0.256) were significant predictors of social anxiety.

    Conclusion

    It can be concluded from the results of this study that anger rumination, by weakening the anger management ability, impedes the use of constructive problem solving in social situations in which the person has anxiety and becomes aggressive.

    Keywords: aggression, anger rumination, problem solving, social anxiety
  • Vakili M, Bahrami Hidaji M*, Sodagar Sh Pages 38-51
    Introduction

    Binge eating has become a major public health concern because of its association with adverse psychological and physical consequences. The purpose of this study was to predict binge eating based on difficulties in emotion regulation, alexithymia, defensive styles, and childhood trauma in overweight individuals.

    Methods

    The research method was descriptive correlational and the statistical population of the study included individuals aged 45-45 with BMI between 25 and 30 referring to health centers, sports clubs and weight loss centers of Karaj city in 2017-2018 which through them 200 people were selected as available. The instrument in the study were childhood trauma questionnaire by Bernstein et al (1994); Toronto alexithymia scale by Bagby et al (1994); defense style questionnaire by Andrews et al (1993); emotion regulation difficulties scale by Gratz & Roemer (2004) and Binge Eating Scale by Gormally et al (1982). Data were analyzed using a hierarchical regression method.

    Results

    The regression coefficients showed that among the components of difficulties in emotion regulation, the difficulty engaging in Goal-directed behavior (P<0.01, β=0.372), lack of emotional awareness (P<0.01, β=0.241), lack of emotional clarity (P<0.01, β=0.243); alexithymia (P<0.05, β=0.129), and among the components of defensive styles neurotic style (P<0.01, β=0.231) and childhood trauma (P<0.05, β=0.145) predict binge eating.

    Conclusion

    Childhood Trauma brings with it immature defensive styles, emotion dysregulation, and alexithymia. Emotion dysregulation prone people to difficulties in eating and obesity. Individuals respond to the lack of recognition of emotions and inappropriate responses to their emotions cope with inappropriate and overeating.

    Keywords: alexithymia, binge eating, childhood trauma, defensive styles, difficulties in emotionregulation
  • Elmira Dashti Darian, Kianosh Hashemian*, Khadije Abolmaali Alhoseini Pages 52-72
    Introduction

    School engagement is one of the most important aspects of students 'relationship with school, which has been considered as one of the factors affecting students' academic and behavioral outputs. The aim of the present study was to compare the effect of self-determination training and psychological capital training and the integration of these two methods on increasing school engagement in female high school students.

    Method

    The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group and an one-month follow-up and the statistical population included female high school students in one of the girls' schools in Tehran in 2016, among whom based on the criteria 60 people were selected and replaced in four groups. Participants completed School Bonding Questionnaire developed by Rezaei Sharif et al. (2014). The first experimental group was trained in psychological capital, the second experimental group was trained in self-determination and the third experimental group was trained in psychological capital and self-determination. During this period, the control group did not receive any training. The data of the present study were analyzed using intragroup covariance analysis.

    Results

    The results of the present study showed that the effect of all three methods on increasing the school engagement was significant and lasted for one month. Integration of psychological capital and self-determination education more than separate education led to an increase in school engagement among female students.

    Conclusion

    Based on the results of the present study, it is suggested that in addition to teaching psychological capital and self-determination to students, this training is be given to teachers to familiarize them with the basic needs of students and support them and help increase the level of intrinsic motivation of students.

    Keywords: psychological capital, school engagement, self-determination
  • Toloo Takmili Torabi N, Vakili P, Fattahi Andebil A Pages 73-98
    Introduction

    Relationships between couples play a key role in various aspects of their lives, affect their lifestyle and are the basis of marital satisfaction of couples. The aim of this study was to explain the relationship between personality features with marital satisfaction based on the mediating role of forgiveness.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all married teachers working in the first and second secondary schools of Tehran's 6th educational district, with a total of 4080 people, among whom using random sampling 28 schools and finally among them, 304 were selected as volunteer teachers according to Klein's (2016) suggestion. To collect research data NEO-Five Factor Inventory of Costa and McCrae (1989); Family Forgiveness Scale by Pollard, Anderson, Anderson & Jennings (1998) and ENRICH Marital Satisfaction Scale by Olson, Fournier & Druckman 1983 were used. After deleting 10 distortion questionnaires and 3 outliers, for data analysis, structural equation modeling was used.

    Results

    The results of the present study showed that the indirect path coefficient of conscientiousness (p<0.01, β=0.065) and agreement (p=0.01, β=0.184) personality characters with marital satisfaction were positive and the indirect path coefficient between neuroticism personality character and marital satisfaction (p<0.01, β=-0.0171) was negative and significant at the level of 0.01.

    Conclusion

    By focusing on increasing forgiveness between couples in couple therapy, it is possible to increase the marital satisfaction of incompatible and conflicting couples and reduce the manifestations of negative personality and the consequences of marital dissatisfaction such as emotional divorce and real divorce, thus achieving healthy families.

    Keywords: Agreement, conscientiousness, forgiveness, marital satisfaction, neuroticism
  • Sharifi Pishe R*, Mirzaee Jahed A Pages 99-111
    Introduction

    Relationship Obsessive-Compulsive Disorder (ROCD) is a form of obsessivecompulsive disorder focusing on intimate relationships. Such obsessions can become extremely distressing and debilitating, having negative impacts on relationships functioning. The aim of this study was to prediction of couple’s obsessive beliefs based on narcissism and attachment.

    Method

    The research method was descriptive and correlational type and the statistical population consisted of all residents of Karaj in the summer of 2018. 250 residents of Karaj city were selected through available sampling method from amusement, cultural and artistic centers. They answered Experiences in Close Relationships Scale, Narcissistic Personality Inventory, and Relationship Obsessive-Compulsive Inventory & Partner-Related ObsessiveCompulsive Symptoms Inventory. Data were analyzed using Pearson correlation and entire regression analysis.

    Results

    Avoidance attachment positively and significantly predicts relationship obsessivecompulsive beliefs (β=0.331, P=0.000). Anxiety attachment predicts positively and significantly partner-related obsessive-compulsive beliefs (β=0.165, P=0.009). Avoidance attachment and significantly predicts partner-related obsessive-compulsive beliefs (β=0.572, P=0.000).

    Conclusion

    Attachment theory is a psychological model attempting to describe the dynamics of long-term and short-term interpersonal relationships between humans.

    Keywords: attachment, obsessive beliefs, narcissism
  • Development of a group semantic therapy program and its effectiveness on existential anxiety in female patients with metabolic syndrome
    Alimogammadi, Sharifidaramid P, Noohi SH Pages 99-124

    Introduction:

    One of the most common diseases in Iran and the world is metabolic syndrome, which can be an important risk factor for other diseases such as diabetes, fatty liver, cholesterol, etc. The aim of this study was to develop a group semantic therapy program and evaluate its effectiveness on existential anxiety in female patients with metabolic syndrome.

    Methods:

    This study consisted of two stages. In the first stage, a meaningful intervention program was developed and then in the second stage, after compiling and validating the treatment program, a semi-experimental research method with pre-test-post-experimental design with control group and two-month follow-up period was used. The research population included adult women between the ages of 25 and 60 with metabolic syndrome who referred to the health centers of Semnan city in 1397. Sampling method was selected as a sample of 30 people and individuals were randomly assigned to two experimental and control groups. The research tool was the scale of existential anxiety (Thani et al., 2015).

    Results:

    The findings showed that the effect of group semantic therapy on death anxiety was also confirmed in patients with metabolic syndrome (p <0.01), but its stability was rejected over a 2-month period (p> 0.01). The effect of this training on loneliness anxiety and its 2-month stability was also rejected (p> 0.01). However, its effect on semantic anxiety and the stability of its effect were confirmed in a period of 2 months (p <0.01). Also, the effect of the training program on anxiety was rejected (p> 0.01), but the stability of its effect was confirmed in the 2-month follow-up period (p <0.01).

    Conclusion:

    The results showed that the developed training program has practical features and can play a decisive and effective role in some of the variables of existential anxiety.

    Keywords: Group meaning therapy, existential anxiety, women, metabolic syndrome
  • Pages 112-133
    Introduction

    The aim of this study was to develop a Wittgenstein’s philosophy therapy protocol and its effectiveness on depression and anxiety in derelict adolescents in welfare organization centers.

    Methods

    This study was a cross-sectional study in two stages. In the first stage, we developed and validated the Wittgenstein’s philosophy therapy protocol and validated it using content analysis method. The second stage of this research is semi-experimental and practical with a pre-test post-test with control group. The statistical population of this study was all adolescents living in Tehran's welfare centers in 2017-2018. A sample of 30 adolescents residing in welfare centers of Tehran in 2017-2018 who was randomly selected and assigned to two control and experimental groups. For sampling in this research, simple random sampling method was used. In order to collect data, Beck Depression Inventory (BDI-II) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used. After formulating the protocol and investigating its validity, this intervention was performed once a week in eight 60 minute-sessions.

    Results

    According to the results of Weinkenstein's philosophy of therapy in the post-test of depression components reduce sadness, pessimism, feelings of failure, dissatisfaction, guilt, expectation of punishment, dislike, self-blame, suicidal thoughts, indecision, loss of energy, stimulation Is acceptable (p≤ 0.01). Also, this treatment in the post-test of anxiety components reduced tremors in the legs (F = 7.11, p = 0.001), inability to relax (F = 5.69, p = 0.001), heart rate (07/07). F = 9, p = 0.001), variable state (F = 10.24, p = 0.001), nervous (F = 4.86, p = 0.05), fear of death (22.78 = F, p = 0.001) and the state of fear (F = 6.37, p = 0.05).

    Conclusion

    Generally based on the results of this study, Wittgenstein's philosophy therapy can be considered as a suitable way to reduce the symptoms of depression and anxiety.

    Keywords: Wittgenstein's philosophy therapy, Depression, Anxiety
  • Semsarzadeh A* Pages 134-150
    Introduction

    Cyberspace depicts world that have emerged from fiction; however, for many people, cyberspace has become a part of their daily lives, affecting their psychological wellbeing and family functioning. The aim of this study was to predict family performance based on psychological well-being and readiness for social media addiction among student users.

    Method

    The research method was descriptive-correlational type and the statistical population of this study included all students of Islamic Azad University, Karaj Branch in the academic year 2016-2017, from which 200 people were selected by multi-stage cluster sampling. Research tools include the Affective Family Climate Scale; Ryff Psychological Well-Being Scale-Short Form and Social Media Addiction Questionnaire. Pearson correlation and simultaneous regression analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results of the present study showed that the dimensions of family functioning have been associated with psychological well-being. Dimensions of family functioning have been associated with readiness social media addiction.

    Conclusion

    It is suggested that by educating families and parents for families with children and adolescents, in addition to prevention, the level of family performance and consequently the well-being of children, adolescents and young adults can be increased.

    Keywords: addiction, family performance, social media, well-being