فهرست مطالب

نشریه خانواده و بهداشت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/17
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مهنوش رحیمی، سیمین بشردوست* صفحه 1
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی نشانه های اختلال وسواس فکری- عملی دانشجویان بر اساس کمال گرایی والدین و سبک های مقابله با استرس بود.

    روش پژوهش:

     روش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد روهن و پدران و مادران آن ها در نیم سال تحصیلی اول 95-1394 به تعداد 12 هزار نفر بود که از دانشکده های کشاورزی و علوم پایه، مدیریت و حسابداری، ادبیات فارسی و زبان های خارجی و فنی و مهندسی به صورت نمونه برداری تصادفی چندمرحله ای 150 نفر براساس فرمول پیشنهادی گرین 1991 انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل سیاهه کمال گرایی (هیل، هولسمن، فور، کیبلر، ویسنت و همکاران، 2004) بود که توسط پدر یا مادر دانشجویان تکمیل شد و پرسش نامه مقابله با موقعیت های استرس زای (اندلر و پارکر، 1990) و پرسش نامه وسواس فکری عملی پادوآی (ساناویو، 1980) بود که توسط دانشجویان تکمیل شد. تحلیل داد ها با استفاده از تحلیل رگرسیون چندمتغیری صورت گرفت.

    یافته ها

    نگرانی از اشتباه ها (308/0= b، 01/0< P)، نظم و سازماندهی (240/0= b، 01/0< P)، نشخوار فکری (302/0= b، 01/0< P) و انتظارهای بالا از دیگران (241/0= b، 01/0< P) و سبک مقابله مسئله مدار (190/0-= b، 05/0< P) و سبک هیجان مدار (275/0= b، 01/0< P) وسواس فکری عملی را در دانشجویان پیش بینی کرد.

    نتیجه گیری

    ویژگی های شخصیتی والدین مانند کمال گرایی بر شکل گیری و استمرار اختلال وسواس فکری- عملی تاثیر دارد. افراد با نشانه های اختلال وسواس فکری عملی از راهبردهای هیجان مدار که احتمالا با آسیب شناسی این افراد و شکل گیری و تشدید نشانه های وسواس پیوند دارد، بیش تر استفاده می کنند. از این رو پیشنهاد می شود به عوامل مربوط به خانواده و روان شناختی دخیل در این اختلال در تدوین برنامه های درمانی توجه شود.

    کلیدواژگان: استرس، سبک های مقابله، عملی، فکری، کمال گرایی، والدین
  • خسرو جلیلی کهنه شهری* صفحه 2
    مقدمه

    ازدواج های فامیلی و پیشگیری از آن تبدیل به مساله ای پیچیده شده است که برای حل آن، مطالعات و پژوهش های گسترده توسط حوزه های مختلف علوم نظیر حوزه های پزشکی، اقتصاد، جامعه شناسی و به ویژه حوزه های فرهنگی، ضروری به نظر می رسد. یکی از این زمینه ها، ادبیات عامیانه است. پژوهش حاضر با هدف همیاری با سایر رشته ها در آسیب شناسی ازدواج های فامیلی، با فرض این که مسایل فرهنگی عامل رغبت جوانان به ازدواج های فامیلی است و اغلب این ازدواج ها آینده زوجین و فرزندان آن ها را با خطر مواجه می سازد، سعی دارد ضمن بررسی چگونگی انعکاس مساله ازدواج های فامیلی در قصه ها و داستان های عامیانه به ریشه یابی علل و عوامل اقدام افراد به ازدواج های فامیلی و شناسایی آسیب های ناشی از   اینگونه ازدواج ها، بپردازد.

    روش پژوهش: 

    به منظور تحقق هدف فوق، مجموعه ای نسبتا کامل از قصه های عامیانه به نام «قصه های مشدی گلین خانم»، به عنوان جامعه آماری، انتخاب و به روش تحلیل محتوا با تکیه بر اسناد و آثار مکتوب ادبی، و استخراج مواد و داده‌ها به طریق کتابخانه‌ای  به تحلیل قصه های مذکور پرداخته است.

    یافته ها

    تحلیل نتایج به دست آمده نشان می دهد که 40 درصد ازدواج ها در قصه های عامیانه، ازدواج های فامیلی است و 100 درصد ازدواج های فامیلی بین پسرعمو و دخترعمو رخ می دهد. در این قصه ها مطلقا از آینده این زوج ها و یا از معلولیت فرزندان آن ها سخنی به میان نمی آید. در 25 درصد از این داستان ها، عوامل فرهنگی و  در 25 درصد عشق، به عنوان انگیزه ازدواج فامیلی مطرح شده است؛ و این  درحالیست که در 50 درصد موارد به طور مستقیم هیچ اشاره ای به انگیزه ازدواج نشده است. همچنین در 5/62 درصد موارد برادری که صاحب دختر است به دلیل برخورداری از امکانات مادی بیشتر نسبت به برادر دیگر، از دادن دختر خود به پسر برادرفقیرش ناراضی است. از نظر آسیب شناسی نیز، مشخص شد در 40 درصد موارد دخترعمو در معرض آسیب قرار می گیرد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تاکید بیش از 50 درصد قصه ها به ثروتمندبودن برادری که دختر داشت، برخلاف فرضیه تحقیق، چنین به نظر می رسد که انگیزه پسرعمو برای ازدواج با دخترعمو بیشتر مادی بوده است اگرچه قصه ها به طور مستقیم به این موضوع اشاره ای ندارند. همچنین در ازدواج های فامیلی دخترعمو بیشترین آسیب را می بیند.

    کلیدواژگان: ازدواج فامیلی، قصه های عامیانه، پسرعمو، دخترعمو، سلامت خانواده، میان رشته
  • زهرا میدانی، هاییده صابری * صفحه 3
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر پیش بینی رضایت جنسی براساس پردازش اطلاعات هیجانی و مولفه‎های عشق ورزی در زنان و مردان متاهل کارمند و مراجعه کننده به دادسرای عمومی انقلاب بود.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری این پژوهش شامل زنان و مردان کارمند و مراجعه کننده به دادسرای عمومی انقلاب در سال 1395 می‎باشد. در این پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس، 145 نفر (108زن، 36 مرد) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده‎ها از مقیاس رضایت جنسی لارسون، پردازش هیجانی باکر و مولفه ‎های عشق استرنبرگ استفاده شد.

    یافته ها

    تحلیل رگرسیون چند گانه نشان داد که عشق ورزی به صورت معناداری در سطح (01/0 p<، 333/0=β) رضایت جنسی را پیش بینی می‎کند و این رابطه به صورت مثبت ومستقیم است یعنی با افزایش نمره عشق ورزی افزایش در رضایت جنسی را می‎توان پیش بینی کرد و پردازش هیجانی به صورت معناداری در سطح (01/0 p<، =443/0-β) رضایت جنسی را به صورت معکوس و منفی پیش بینی می‎کند

    نتیجه گیری

    بر طبق یافته های این پژوهش می توان گفت با افزایش مشکلات در پردازش هیجانی رضایت جنسی کاهش می‎یابد.

    کلیدواژگان: پردازش اطلاعات هیجانی، رضایت جنسی، مولفه های عشق ورزی
  • توکل موسی زاده * صفحه 4
    مقدمه

    رضایت زناشویی یکی از عوامل موثر در ثبات و پایایی خانواده‌ و در عین حال بهداشت روانی همسران و فرزندان است. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط رضایت زناشویی با سلامت روان در زنان باردار و غیرباردار شهر اردبیل انجام شد.

    روش پژوهش:

     این مطالعه توصیفی تحلیلی در 100 نفر زن باردار و 100 نفر زن غیرباردار مراجعه‌کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهری انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه‌های استاندارد 47 سوالی رضایت زناشویی اینریچ با ضریب پایایی 95/0 و پرسشنامه سلامت روانی 28 سوالی گلدبرگ و هیلر با ضریب پایایی 84/0 بود. پرسشنامه‌ها توسط خود مادران که واجد مشخصات واحدهای پژوهش بودند، به صورت انفرادی تکمیل می‌شد. اطلاعات با spss16  و آزمونهای آماری تی‌ تست وتی دوهتلینگ تحلیل گردید.

    یافته‌ها:

     در 100 نفر زن غیرباردار با میانگین نمرات اینریچ 53/15 ±62/ 135 و در 100 نفر زن باردار با میانگین نمرات اینریچ 37/18 ± 38/136 در میزان رضایت زناشویی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. ولی در نمره سلامت روان گروه های مورد پژوهش تفاوت معنی‌دار وجود داشت. (05/0 > p) بطوری که زنان در طی دوران بارداری از سلامت روانی کافی برخوردار نبودند، و بین سلامت روان و رضایت زناشویی در گروه های مورد پژوهش رابطه معنادار بود. (05/0>p)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از پژوهش، لزوم انجام مشاوره در طی دوران بارداری و در طول زندگی زناشویی، به منظور پیشگیری و درمان زود هنگام مشکلات احتمالی در سلامت روان و در نتیجه کاهش احتمال بروز تعارضات زناشویی و بهبود مهارتهای ارتباطی آنها مطرح می‌گردد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زنان باردار، سلامت روان
  • فاطمه فرامرزی، صفیه بهزادی صفحه 5
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تعیین تفاوت بهزیستی روان شناختی و رضایت مندی از زندگی در همسران جانبازان و همسران شاهد بود.

    روش پژوهش:

     این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای و جامعه آماری این پژوهش شامل تمام همسران جانبازان و همسران شاهد مراجعه کننده به درمانگاه شاهد در منطقه 4 شهر تهران در سال 1395 بود که از میان آن ها 200 نفر که تعداد آن ها براساس فرمول کوکران و با 5 درصد خطا تعیین شد (100 نفر همسران جانبازان و 100 نفر همسران شاهد) به صورت نمونه برداری تصادفی انتخاب و با گمارش تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسش نامه بهزیستی روان شناختی زنجانی طبسی (1383) و مقیاس رضایت از زندگی دینر، ایمونز، لارسن و گریفین (1985) بود.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین میانگین نمره های بهزیستی روان شناختی (62/1=F) و رضایتمندی از زندگی (009/0=F)، بین گروه های همسران جانبازان و همسران شاهد تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، جانباز، رضایت مندی از زندگی، شاهد، همسر
|
  • M.Rahimi *, S.Bashar Dust Page 1
    Introduction

    The aim of this study was to prediction of obsessive-compulsive in student base on perfectionism of parents and coping style with stress.

    Methods

    This study utilized a descriptive correlational type design and the statistical population of this study included of all students of Azad University, Roodehen Branch and their fathers and mothers in the first semester of 2015-2016 with the quantity of 12000 subject which through Agriculture and Science, Management and Accounting, Persian literature and foreign languages and Engineering colleges, 150 subjects through multiple randomized sampling base on proposed formula of Green 1991 were selected. The study tools were Perfectionist Checklist (Hill, Huelsman, Furr, Kibler, Vicente et al, 2004) which was completed by father or mother of students and were Coping Inventory for Stressful Situations (Endler & Parker, 1990) and Padua Inventory of obsessive compulsive disorder (Sanavio, 1980) which was completed by children. Data were analyzed using multiple regression analysis.

    Results

    The results showed that concern over mistakes (β=0.308, P0.01), discipline and organization (β=0.240, P0.01), rumination (β=0.302, P0.01) and high expectations of others (β=0.241, P0.01) and problem-focused coping (β=-0.190, P0.05) and emotion-focused style (β=0.275, P0.01) predicted OCD in students.

    Conclusion

    The personality traits of parents, such as perfectionism, have effect on formation and persistence of obsessive-compulsive disorder. The people with the symptoms of obsessive-compulsive disorder more use emotion-focused style that probably they have relation with pathology and exacerbation of obsessive-compulsive symptoms in this people. Therefore, it is recommended, involved factors related to family and psychological factors in the borderline personality disorder should be considered in the treatment programs.

    Keywords: compulsive, coping style, obsessive, parents, perfectionism, stress
  • KH.Jalili Page 2
    Introduction

    The issue of pathology of consanguineous marriages, due to the diversity and complexity of material and spiritual damages caused by the birth of disabled children resulting from such marriages has become a complex issue today which to solve that, it seems necessary extensive studies and researches by various fields of science such as medical, economics, sociology, and especially cultural spheres. The present study aims at the pathology of consanguineous marriages, with the assumption that cultural issues are the mainstays of young people's tendency to consanguineous marriages, while examining how the family-married issue is reflected in folk tales and stories to root causes and the agents of acting on consanguineous marriages and identifying the harm caused by such marriages.

    Methods

    In order to achieve the goal described above, a relatively complete collection of folk tales - that called "Tales of Mashadi Galin Khanom" - is selected as a statistical society, and has analyzed the stories to be considered by content analysis method and extraction of materials and the data through a library.

    Results

    The analysis of the results shows that 40% of marriages in folk tales are familial marriages and 100% of marriage is between cousin and cousin. In these stories, never spoken the future of these couples about children's belongings. In 25% of these stories, cultural factors, and in 25% of them, love, have been raised as a motive for consanguineous marriages, while in 50% of cases, there is no direct reference to the motive of being married. Also, in 62.5% of cases, the girlfriend's fraternity is dissatisfied with giving her daughter a son to his brother, due to having more material resources than another brother. In the case of pathology, it was found that in 40% of cases, the female genital mutilation was exposed.

    Conclusion

    Given that on more than 50% of the stories, that brother who has a girl, is more wealthy than another brother, for this reason, , contrary to the research hypothesis, seems that cousin's motive for marrying, was more financial. Also, in the consanguineous marriages, the daughter is the most injured.

    Keywords: Cousin, Family health, consanguineous marriages, Folk tales, Interdisciplinary
  • Z.Meydani, H.Saberi * Page 3
    Introduction

    The present study is conducted to predict sexual satisfaction based on the processing of emotional information and elements of lovemaking among employed men and women who referred to the Public Revolutionary Court.

    Methods

    The target population included all employed women and men who referred to the Public Revolutionary Court in 2016. Using convenience sampling method, 145 subjects (108 females, 36 males) were selected for the current study. For data collection, Larson sexual satisfaction scale, Sternberg's Triangular Love Scale, and Baker’s Emotional Processing were used. Two levels of analysis were carried out: descriptive data analysis such as mean, standard deviation, skewness and stretchiness, and etc.; inferential statistics measurement using multiple regression analysis.

    Results

    The results showed that lovemaking is a significant determinant of sexual satisfaction at p<0.01 and β=0.333. There is a positive and direct relationship between these two factors, i.e. with increasing level of lovemaking, enhanced sexual satisfaction is predictable.

    Conclusion

    emotional processing is a significant determinant of sexual satisfaction at p<0.01 and β=0.443 yet there is an indirect and negative relationship between these two factors, i.e. sexual satisfaction decreases as a result of increased issues of emotional processing.

    Keywords: Components of love, processing emotional information, sexual satisfaction
  • T.Mousazadeh* Page 4
    Introduction

    Marriage satisfaction is one of the effective factors in consistency and permanency of family and also wives and children’s physiological sanitation, so this study was done by the objective of studying the relation of marriage satisfaction with mental health in pregnant and un-pregnant women of Ardebil.

    Methods

    This analytic-descriptive study was done in 100 referred pregnant women and 100 un-pregnant women to urban remedial sanitary centers related to Ardebil University of medical sciences which had been chosen in a form of cluster sampling. Accumulating tool of information involved standard ENRICH questionnaires which had 47 questions about marriage satisfaction with 0.95 reliability coefficient and Goldberg and Hiler’s remedial healthy questionnaires which had 28 questions with 0.84 reliability coefficient. Questionnaires were completed by mothers themselves who had the necessary qualifications of research units. Information was analyzed by SPSS 16 and statistical T-Test and T 2 Hoteling.

    Results

    It was not seen significant difference in 100 un-pregnant women with 135.61+-15.53 average ENRICH scores and in 100 pregnant women with 136.38+-18.37 average ENRICH scores in the amount of marriage satisfaction, but there was significant difference in the score of psychological health of researched group. Then, (p<0.05) women had not enough psychological health during pregnancy and there was significant relation between mental health and marriage satisfaction in researched groups (p<0.05).

    Conclusion

    The necessity of consulting during pregnancy and during married life is recommended with consideration to results from research for prevention and on-time treatment of possible problems in mental health and as a result of possible decrease of marriage conflicts and improvement of their communicational skills.

    Keywords: Marriage Satisfaction, Mental Health, Pregnant Women