فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال چهاردهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صمد عرفانی فر، سیده هاجر حسینی، محمد بخشوده* صفحات 1-22
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر ترجیحات زمانی خانوارهای شیرازی بر تمایل به پرداخت اضافه آنان برای برنج ارگانیک نسبت به برنج معمولی انجام شد. برای استخراخ ترجیحات زمانی افراد از مقیاس سنجش عواقب آینده چهارده گویه ای استفاده شد. تمایل به پرداخت مازاد پاسخگویان براساس روش ارزشگذاری مشروط با سوال های دوگانه یک طرفه استخراج شد. طراحی بردار پیشنهاد قیمت و تخصیص حجم نمونه بین مقادیر مختلف این بردار بر اساس معیار کمینه کردن واریانس تمایل به پرداخت و بر اساس روش کوپر انجام شد. داده های مورد نیاز در خرداد ماه 1397 با تکمیل 536 پرسشنامه از شهروندان شیرازی جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از تخمین مدل رگرسیون نرمال سانسور شده انجام شد. بر اساس نتایج، تاثیر متغیر ترجیحات زمانی مصرف کنندگان بر تمایل به پرداخت اضافه آنان برای مصرف برنج ارگانیک نسبت به معمولی مثبت و معنی دار برآورد شد، به طوری که آن ها حاضر به پرداخت مبلغی اضافه برای خرید برنج ارگانیک هستند. اثر متقابل متغیرهای سطح تحصیلات و ترجیحات زمانی در سطح یک درصد با تاثیر مثبت معنی دار شد. این امر حاکی از آن است که با ثابت در نظر گرفتن ترجیحات زمانی افراد، مصرف کنندگان با تحصیلات دانشگاهی حاضرند که درصد بیشتری اضافه پرداخت نسبت به افراد بدون تحصیلات دانشگاهی داشته باشند. لذا با فرض این که تحصیلات دانشگاهی منجر به افزایش بینش زیست محیطی افراد شده است، افزایش سواد عمومی جامعه نسبت به حفظ محیط زیست از طریق رسانه های عمومی با هدف تحریک تقاضا برای محصولات ارگانیک و طرفدار محیط زیست، از طرف سیاستگذار مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ترجیحات زمانی، ارزشگذاری مشروط، برنج ارگانیک، شیراز
  • محمد قربانی*، محمد تیرگری سراج صفحات 23-56
    در طول بیش از سه دهه محققان به شناسایی عوامل مختلف موثر بر امنیت غذایی اعم از کشت محصولات غیر غذایی (سوخت زیستی)، مدیریت آب، تخریب محیط زیست، بازار نیروی کار، جهانی سازی و... مبادرت ورزیده اند. در دهه اخیر با گسترش مطالعات در سطح خانوار و با هدف ارزیابی برنامه های موثر بر امنیت غذایی خانوار در کشورهای در حال توسعه افریقایی و آسیایی استفاده از PSM و شاخص های امنیت غذایی با قابلیت تحلیل اقتصادی افزایش یافته است. چرا که شاخص های رایج بهداشت و سلامت فاقد قابلیت تحلیل اقتصادی هستند. از این رو انباشت مطالعات با روش شناسی PSM منبع اطلاعاتی مناسبی برای بررسی تغییر وضعیت امنیت غذایی تحت برنامه های اجرا شده در خانوارهای هدف فراهم می کند. این مطالعه با بهره گیری از الگوی فرا رگرسیون فضایی در صدد پاسخ به سوالاتی از قبیل تغییر وضعیت امنیت غذایی خانوارها در کشورهای در حال توسعه افریقایی و آسیایی در طول یک دهه گذشته، تاثیر تعدیلات روش شناسی PSM بر یافته های محققان در حوزه امنیت غذایی و سرانجام تاثیر برنامه های اجرا شده بر امنیت غذایی خانوار برآمده است. یافته ها نشان می دهد در حالت کلی در طول زمان مورد بررسی سطح امنیت غذایی خانوارهای تحت برنامه (اقدام سیاستی) با سایر خانوارها همگرا شده است. همچنین برنامه های کمک غذایی و مداخلات هدفمند در حوزه کشاورزی و توسعه روستایی مانند استفاده از بذر اصلاح شده به افزایش سطح همگرایی منجر می شود؛ در حالی که برنامه های از نوع تامین مالی فاقد این قابلیت هستند. از طرف دیگر استفاده از شاخص امنیت غذایی به عنوان شاخص موازی با سایر شاخص ها به کاهش سطح همگرایی می انجامد.
    کلیدواژگان: امنیت غذایی خانوار، روش شناسی PSM، تحلیل فرا رگرسیونی فضایی، محرومیت زدایی، سیاست های امنیت غذایی
  • سیده سمانه راعی، ابراهیم مرادی*، احمد اکبری صفحات 57-86
    هدف از این پژوهش، تجزیه رشد بهره وری محصول گندم در مناطق استان فارس طی دوره زمانی 1392-1397 با استفاده از روش مرزی تصادفی فضایی و کاربرد تابع هزینه ترانسلوگ است. با استفاده از نتایج حاصل از تخمین مدل، رشد بهره وری کل عوامل تولید به دو جزء تغییر تکنولوژی و اثر مقیاس تجزیه شد. نتایج نشان داد که بهره وری کل عوامل تولید محصول گندم در استان فارس به طور متوسط در دوره مورد نظر 029/0 رشد داشته است و تاثیر اثرات مستقیم رشد بهره وری به طور میانگین بیش از اثرات غیر مستقیم آن است. میانگین نرخ رشد تغییر تکنولوژی و اثر مقیاس 002/0- و 031/0 است و لذا سهم اثر مقیاس در رشد بهره وری کل بیشتر از سهم تغییرات تکنولوژی است و عدم همسویی میانگین نرخ رشد اثر مقیاس و تغییر تکنولوژی باعث رشد ناچیز بهره وری شده است. با توجه به یافته ها، لازم است موانع استفاده از تکنولوژی های نوین تسهیل شود. سیاست یکپارچه سازی اراضی در راستای راهبردهای آمایش سرزمین می تواند گامی موثر برای بهینه سازی مقیاس تولید باشد و زمینه توسعه تکنولوژی فراهم شود و نتیجه آن بهبود رشد بهره وری خواهد بود.
    کلیدواژگان: بهره وری کل عوامل تولید، استان فارس، مدل مرزی تصادفی فضایی
  • مجتبی نیک زاد، سید صفدر حسینی*، حبیب الله سلامی، امیرحسین چیذری، انوار الحق احدی صفحات 87-112

    بخش کشاورزی با سهم 20 درصدی از تولید ناخالص داخلی و سهم 45 درصدی از اشتغال، مهم ترین بخش اقتصادی افغانستان برای کاهش سطح فقر و بیکاری و بهبود امنیت غذایی در این کشور است. بر همین مبنا، انتظار می رود رشد بخش کشاورزی بر دیگر بخش های اقتصادی نیز اثرگذار باشد. هدف مطالعه ی حاضر، تعیین همبستگی فضایی بین بخش کشاورزی و بخش های صنعت و خدمات به تفکیک نواحی اقتصادی-کشاورزی افغانستان برای بررسی چگونگی ارتباط این بخش با دیگر بخش های اقتصادی با بهره گیری از الگوهای فضایی تابلویی ایستا و پویا می باشد. به این منظور، نواحی اقتصادی-کشاورزی افغانستان تعیین شده و پس از تایید وجود خودهمبستگی فضایی مثبت با استفاده از آماره های تشخیصی، میزان همبستگی فضایی بین رشد بخش کشاورزی در این نواحی در قالب الگوی رگرسیون فضایی در اجزای اخلال (SEM) و همچنین الگوهای ایستا و پویای مختلط خودرگرسیون-خودرگرسیون فضایی (SAR) به عنوان مدل نهایی ارزیابی شدند. در الگوهای برآوردی برای دوره زمانی 1397-1380 علاوه بر اثرات سرریز رشد بخش صنعت و خدمات، به نقش سرمایه گذاری های دولتی، حمایت های بین المللی و سرمایه انسانی با لحاظ ویژگی های خاص قومی، مذهبی و مکانی هر ناحیه نیز توجه شده و اثرات مستقیم و غیرمستقیم حاصل از هر عامل استخراج شد. نتایج گویای سرریز رشد بخش های غیرکشاورزی و نقش سرمایه گذاری های فیزیکی و انسانی (دانش فنی) در پیوندهای منطقه ای رشد بخش کشاورزی می باشد که در نظرگرفتن آن ها در سیاست گذاری منطقه ای بخش کشاورزی، بر اثر بخشی برنامه ریزی های رشد بخش کشاورزی می افزاید؛ همچنین در این زمینه بر اهمیت حفظ استمرار رشد بخش کشاورزی، جذب حمایت های بین المللی و ارتقاء سطح سرمایه انسانی تاکید می شود. از سوی دیگر توجه به سیاست گذاری بین بخشی و توسعه متوازن بخش ها زمینه ساز رشد و توسعه فراگیر اقتصاد افغانستان خواهد بود.

    کلیدواژگان: رشد بخش کشاورزی، وابستگی فضایی، الگوهای فضایی تابلویی، نواحی اقتصادی-کشاورزی، افغانستان
  • ابوذر پرهیزکاری*، غلامرضا یاوری، ابوالفضل محمودی، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 113-146
    در مطالعه حاضر ارزیابی اثرات انتشار گازهای گلخانه ای بر عملکرد و الگوی کشت محصولات منتخب زراعی استان تهران مورد بررسی و کنکاش قرار گرفت. برای این منظور، ابتدا با استفاده از مدل های گردش عمومی (GCM) میزان اثرات گازهای گلخانه ای بر میانگین متغیرهای اقلیمی دما و بارش تحت سناریوهای انتشار A1B، A2 و B1 بررسی شد. این کار به کمک سامانه دیتایی GCM/RCM و مدل ریزمقیاس LARS-WG صورت گرفت. در ادامه، با استفاده از رویکرد اقتصادسنجی و تحلیل رگرسیون اثرات متغیرهای اقلیمی دما و بارش بر میانگین عملکرد محصولات منتخب زراعی ارزیابی شد. جهت بررسی تغییرات عملکرد محصولات بر الگوهای زراعی از مدل برنامه ریزی ریاضی اثباتی (PMP) استفاده شد. نتایج نشان داد که رفتار متغیرهای اقلیمی دما و بارش طی دوره های آتی در سطح حوضه های مطالعاتی استان تهران نسبت به دوره پایه به ترتیب افزایشی (27/0 تا 75/3 درجه سانتی گراد) و کاهشی (63/0 تا 1/41 میلی متر) خواهد بود. افزایش تمایل کشاورزان جهت توسعه سطح زیرکشت گندم آبی، ذرت دانه ای و کلزا و کاهش سطح زیرکشت جو آبی، گوجه فرنگی، هندوانه و آفتابگردان در الگوی زراعی استان تهران از نتایج اعمال سناریوی اقلیمی تلفیقی (افزایش دو درجه ای دما و کاهش 20 میلی متری بارش) در این مطالعه است. تحت شرایط رخداد تغییر اقلیم، هندوانه و آفتابگردان به ترتیب با بیشترین تغییرات کاهشی در عملکرد (1/13، 7/17 درصد) و سطح زیرکشت (8/68 و 9/31 درصد) به عنوان حساس ترین محصولات در الگوی زراعی استان تهران شناسایی شدند. از این رو، برنامه-ریزی جهت کاهش و یا توسعه سطح آن ها طی دوره های آتی در الگوی کشت منطقه به زارعین و مسیولان ذیربط در بخش کشاورزی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، عملکرد محصولات، بازده ناخالص کشاورزان، الگوی کشت، تهران
  • الهام کنعانی، زهرا دهقان شبانی*، محبوبه جعفری صفحات 147-178
    کشور ایران، یکی از کشورهای جهان است که با محدودیت منابع آبی رو به رو است و بیش از 90 درصد منابع آبی آن در بخش کشاورزی مصرف می شود. طرح مبادله آب مجازی یکی از روش های مناسب برای بهینه سازی مصرف آب در بخش کشاورزی است. برای بررسی مناسب بودن استراتژی مبادله آب مجازی محصولات نیازمند این است که علاوه بر توجه به منابع آبی به عوامل اقتصادی، فناوری و حمل و نقل، محیط زیست توجه شود. در این راستا، در تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و با درنظرگرفتن شاخص های منابع، فناوری و حمل و نقل، اقتصاد، جامعه و محیط زیست، مناسب بودن طرح مبادله آب مجازی محصولات گندم، جو و شلتوک برای هر استان بررسی شده است. بر اساس نتایج این مقاله، برای مبادله آب مجازی محصول گندم، استان های کرمانشاه، ایلام و فارس دارای وضعیت خوب و استان های خراسان شمالی و گلستان دارای وضعیت ضعیف هستند. در محصول جو استان چهارمحال بختیاری دارای وضعیت خوب و استان خراسان رضوی وضعیت ضعیف قرار دارد. برای محصول شلتوک، استان مازندران دارای وضعیت خوب و استان های گیلان و گلستان دارای وضعیت ضعیف می باشد.
    کلیدواژگان: آب مجازی، شاخص آبی-اکوسیستمی-اقتصادی، گندم، جو، شلتوک
|
  • Samad Erfani Far, Seyedeh Hajar Hosseini, Mohammad Bakhshoodeh * Pages 1-22
    The aim of this study was to investigate the influence of households’ time preferences on their willingness to pay a price premium for organic rice over conventional rice in Shiraz. A fourteen-item Consideration of Future Consequences (CFC) scale was used to extract consumers time preferences. The consumers' willingness to pay was extracted based on single–bounded dichotomous choice contingent valuation method. The design of the bid price vector and the allocation of the sample between different values of this vector were made based on the criterion of minimizing the variance of willingness to pay applying the Cooper method. The required data were collected in June 2018 by completing 536 questionnaires from Shirazian citizens. Data analysis was performed using the censored normal regression model. Based on the results, the effect of consumers time preferences on their willingness to pay a premium price for organic rice was estimated to be significant and positive, so that they are willing to pay premium to buy organic rice. The interaction of education level and time preferences variables was significantly positive at 1% level. This suggests that by taking into account fixed level of the individuals' time preferences, consumers with a college education are willing to have a higher price premium than those without a college education. Therefore, assuming that university education leads to improve environmental insights, increasing public knowledge to protect the environment through public media with the aim of stimulating demand for organic and pro-environmental products, should be considered by policy makers.
    Keywords: Time Preferences, Contingent valuation, Organic rice, Shiraz
  • Mohammad Ghorbani *, Mohammad Tirgariseraj Pages 23-56
    Moran test confirmed the spatial dependence in observation distributed around countries. Hence, the meta-regression is combined by spatial approach for all three equations. Results show: i) decrease in difference between control and treated groups in recent years since improvement in household’s food security condition due to policies as FAO confirmed as well and improvement in quality of studies; ii) using logit model to determine propensity score makes higher difference between control and treated groups in compare of probit model; iii) financial program does not improve food security condition of treated groups because financial program regardless complementary program such as environmental protection, irrigation, non-farm income and improved seeds could not improve food security index as expressed by Stamoulis & Zezza (2003) and Thomas & Strauss (1997). Suggestions: Therefore, it is strongly suggested that the priority of Asian and African developing countries to avoid food insecurity should be stressed on a set of pro-poor program including improvement of access to food and measures to development of agriculture. Also, considering balance between enhancing household’s income and facilitating acceptance of technology in farming systems. Results of investigation can be ensured in survey studies applying PSM by using a specific welfare indicator rather than pillared indicators.
    Keywords: Household’s Food Security, PSM, Spatial Meta-regression, Pro-poor programs, Food Security Policies
  • Seyedeh Samaneh Raei, EBRAHIM MORADI *, Ahmad Akbari Pages 57-86
    Humans in all ages have faced a problem limited resources and production facilities So that even in the current situation and with the increasing development of science and technology, it is still limited to the available facilities. Therefore, higher productivity and efficient use of available facilities has practically gone beyond a choice and become a necessity. Therefore, the productivity growth of wheat crop in the regions of Fars province during the period 2013-2018 has been studied by Spatial-Stochastic Frontier Analysis. For this purpose, first the Translog cost function is estimated by using the collected data for the studied time period. Then, using the results of model estimation, total productivity growth of production factors is divided into two components: technology change and scale effect. The results show that the total productivity growth of wheat production factors in Fars province has been grown by an average of 0.029, and the impact of the direct effects of productivity growth average is more than its indirect effects. The share of the effect of scale in total productivity growth is greater than the share of technological change, the average growth rate of technology change and the effect of the scale are obtained -0.002 and 0.031. The mismatch between the average growth rate of the scale effect and the change in technology has led to a slight increase in productivity. Therefore, according to the findings, it is recommended to take an effective step to remove the major obstacles of new technologies by integrating lands or land preparation to enable production at the optimal level and achieve the desired level of productivity growth.
    Keywords: Total Factor Productivity, Fars province, Spatial Stochastic Frontier Analysis
  • Mojtaba Nikzad, Seyyed Safdar Hossini *, Habibollah Salami, Amirhossein Chizari, Anwarul Haq Ahady Pages 87-112

    The agricultural sector is one of the most important and main economic sectors of Afghanistan to improve the situation of poverty, unemployment and food insecurity in this country. On the other hand, due to the nature of production regions, the adoption of regional policies is necessary for the growth of the agricultural sector. Also, major studies show that in the field of investigating the factors affecting growth, ignoring the issue of spatial dependence of areas on each other, will lead to bias and inefficient estimates and incorrect results. Therefore, the aim of the present study is to determine and explain the spatial dependence by considering the effects of spatial overflow on the growth of the agricultural sector in the economic-agricultural areas of Afghanistan using static and dynamic panel spatial models. For this purpose, economic-agricultural areas of Afghanistan have been determined and after confirming the existence of positive spatial correlation using diagnostic statistics and first-order spatial autoregression model, Spatial correlation between agricultural sector growth in these areas evaluated in the form of spatial errors model (SEM) as well as static and dynamic spatial autoregressive model (SAR) as the final model. In the estimation models for the period, 2001-2019 to the role of other effective factors such as the amount of government investment and international support, price index, the role of human capital and specific ethnic, religious and spatial characteristics of each the area was also considered and the direct and indirect effects of each factor were extracted. According to the obtained results, the necessity of using spatial models in agricultural sector policy-making and also the importance of continuing to support the agricultural sector of Afghanistan are emphasized.

    Keywords: Agricultural Sector Growth, Spatial Dependence, Panel Spatial Models, Economic-Agricultural Areas, Afghanistan
  • Abozar Parhizkari *, Gholamreza Yavari, Abolfazl Mahmoodi, Golamreza Bakhshi Khaniki Pages 113-146
    in the present study evaluation of the effects of greenhouse gas emissions on the yield and cropping pattern of selected products in Tehran province were investigated. In order to assess the potential effects of drought, global warming and the establishment of local or regional water markets. To achieve this goal, first using general circulation models (GCM) the effects of greenhouse gases on the average climatic variables of temperature and precipitation under the emission scenarios A1B, A2 and B1 were investigated. This was done with the help of GCM/RCM data system and LARS-WG microscale model. Then, using econometric approach and regression analysis, the effects of climatic variables of temperature and precipitation on the average yield of selected products were evaluated. A positive mathematical programming (PMP) model to investigate changes of products yields on cropping patterns was used. The results showed that the behavior of climatic variables of temperature and precipitation during the future periods in Tehran province compared to the base period will increase (0/27 to 3/75 °c) and decrease (0/63 to 41/1 mm) respectively. Increasing the farmers’ desire to develop the acreage of irrigated wheat, corn and canola and reducing the acreage of irrigated barley, tomato, watermelon and sunflower in the cropping patterns of of Tehran province is an important result of application of integrated climate scenario (2 °c increase in temperature and 20 mm decrease in precipitation) in this study. Under the terms of climate change occurrence, watermelon and sunflower with the most decreasing changes in yield (13/1 and 17/7 %) and acreage (68/8 and 31/9 %) as the most sensitive products in cropping pattern of Tehran province were identified. Therefore, planning to reduce or develop the their acrage in the cropping pattern of Tehran province is recommended to farmers and relevant officials in the agricultural sector during future periods.
    Keywords: Greenhouse gases, Products Yield, Farmers' Gross Profit, Cropping Pattern, Tehran
  • Elham Kanani, Zahra Dehghan Shabani *, Mahboubeh Jafari Pages 147-178
    Iran has limited water resources, and more than 90% of its water is used in the agriculture sector. Virtual water exchange plan is a suitable method to optimize water consumption in the agricultural sector. Attention to water resources, economic factors, technology and transportation, society, and the environment is necessary to examine the suitability of virtual water exchange plans between regions. To do that, this study using the principal component analysis (PCA) method, and an integrated water-ecosystem- economy index has been constructed that includes the indicators of resources, technology, and transportation, economy, society, and environment. The suitability of the virtual water exchange plan in wheat, barley, and paddy products for each province has been investigated based on an integrated index. The results show that Kermanshah, Ilam, and Fars are good and North Khorasan and Golestan are weak for the exchange of virtual water of wheat. In the barley, Chaharmahal Bakhtiari has a good condition, and Khorasan Razavi has a weak condition. For paddy, Mazandaran has a good, and Gilan and Golestan have a weak condition.
    Keywords: virtual water, water-ecosystem- economic index, Wheat, barley, Paddy