فهرست مطالب

دانشکده دندانپزشکی مشهد - سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1400)

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و پنجم شماره 2 (پیاپی 117، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نرجس امرالهی، رسول عموچی* صفحات 113-122
    مقدمه

    اوتیسم یک اختلال مادرزادی عصبی است که با اختلال در تعاملات اجتماعی، ارتباطی و اختلالات رفتاری مشخص می شود.با توجه به شرایط خاص این کودکان و عدم توانایی در رعایت بهداشت دهان، بیماران به مراقبان خودشان وابسته اند. هدف از انجام این مطالعه بررسی نتیجه کلینیکی پوسیدگی های درمان نشده از طریق شاخص PUFA در کودکان 6-12 سال مبتلا به اوتیسم بر اساس شاخص (Pulp, Ulcer, Fistula) pufa/PUFA در شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی، تحلیلی و مقطعی بود که بر اساس معاینه کلینیکی بر روی 90 نفر در مراکز نگهداری کودکان مبتلا به اوتیسم انجام گرفت. معاینه برای هر کودک با کمک آینه، سوند و هدلایت انجام شد. چک لیست PUFA/pufa و شدت اختلال اوتیسم برای هر کودک ثبت شد.داده های بدست آمده با استفاده از آزمون من ویتنی در نرم افزارSPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه اکثر کودکان مبتلا به اوتیسم، از نوع خفیف بیماری برخوردار بوده اند. میانگین شاخص pufa و PUFA در کودکان مبتلا به اوتیسم به ترتیب  46/2±43/3 و  29/0±62/0 بوده است که در بین اجزای مختلف شاخص PUFA/pufa دندان های با درگیری پالپ (p) بیشترین میزان را شامل می شد. در مطالعه حاضر تفاوتی بین دختران و پسران از نظر شدت اوتیسم مشاهده نشد (205/0p =). همچنین شدت اختلال اوتیسم بر نمره pufa/PUFA در سیستم دندان های شیری و دایمی تاثیری نداشت. (05/0p >).

    نتیجه گیری

    در تحقیق حاضر شیوع پوسیدگی دندانی در کودکان مبتلا به اوتیسم نسبتا زیاد بود و سلامت دهان در کودکان مبتلا در سیستم دندان های شیری نسبت به دندان های دایمی وضعیت نامناسب تری داشت.

    کلیدواژگان: اوتیسم، پوسیدگی دندانی، شاخص PUFA، pufa
  • علی باقرپور، حمید جعفرزاده، فرزانه رئیس ستاری* صفحات 123-131
    مقدمه

    هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی مورفولوژیک فراوانی ریشه Radix و کانال میدمزیال در دندان دایمی مولر اول مندیبل با استفاده از CBCT در یک جمعیت ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی و مقطعی، تعداد 100 کلیشه CBCT که در بازه زمانی سال های 1397-1395 در دانشکده دندانپزشکی مشهد تهیه شده بود، بررسی شدند. دندان های مولر اول فک پایین از نظر وجود کانال میدمزیال در ریشه مزیال و ریشه Radix در سمت دیستال بر حسب جنس بیماران و سمت قرارگیری دندان، مورد مطالعه قرار گرفتند. داده ها با نرم افزار PASW Statistics 18.0 و آزمون کای اسکویر، تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه، 57 مولر اول سمت راست و 43 مولر اول سمت چپ بررسی شدند. در مجموع 4 کانال میدمزیال (4 درصد) و 2 ریشه Radix (2 درصد) مشاهده شد. سه کانال میدمزیال در جنس مونث و یک کانال در جنس مذکر مشاهده شد و در هر دو جنس مذکر و مونث تنها یک ریشه Radix وجود داشت.در سمت راست و چپ هر کدام، دو کانال میدمزیال مشاهده شد، هردو ریشه Radix در سمت راست وجود داشت و ریشه ی Radix درسمت چپ مشاهده نشد. ارتباط معنی داری بین جنس و سمت قرارگیری دندان با وجود کانال میدمزیال و ریشه Radix وجود نداشت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    هر چند فراوانی کانال میدمزیال و ریشه Radix در دندان های مولر اول فک پایین در جمعیت مورد مطالعه کم بود، اما باید احتمال وجود کانال میدمزیال و ریشه Radix در این دندان ها همواره مدنظر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: شه Radix، کانال میدمزیال، مولر اول مندیبل، CBCT
  • مجید حسینی ابریشمی، مژگان کاظمیان، علیرضا شیرزاده، شهرزاد دلشاد، سید حمیدرضا ابوتراب زاده* صفحات 132-142
    مقدمه

    تغییر موقعیت فک بالا بطور معمول جزیی از درمان بدشکلی های اسکلتال می باشد. جهت انجام این جابجایی ها تکنیک جراحی استیوتومی لفورت 1 معرفی گردید و از زمان معرفی آن تاکنون جراحان به اثر اجتناب ناپذیر آن در فرم و عملکرد حفره بینی پی برده اند. تعدادی از محققین تاکنون با استفاده از جریان و مقاومت هوای بینی به بررسی این تغییرات پرداخته اند. با در نظر گرفتن این مهم، بر آن شدیم تا تغییرات جریان هوای بینی و مقاومت آن را بعد از جراحی های جابجایی ماگزیلا ارزیابی نماییم.

    مواد و روش ها

    تعداد 21 بیمار ارجاع شده به بخش جراحی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی مشهد در این مطالعه حضور داشتند. کلیه این بیماران به جراحی لفورت 1 نیاز داشتند و به سه گروه جابجایی قدامی، جابجایی فوقانی و جابجایی فوقانی-خلفی تقسیم شدند. جهت انجام بررسی های لازم، تست راینومانومتری قدامی و رادیوگرافی لترال سفالومتری 1 هفته قبل از عمل و 3 ماه پس از آن از کلیه بیماران اخذ شد. داده ها بوسیله آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، t زوجی، کروسکال والیس، ویلکاکسون تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری 05/0 بود.

    یافته ها

    با توجه به بررسی های راینومانومتریک و رادیوگرافیک، بیشترین بهبودی در عملکرد بینی مربوط به گروه جابجایی فوقانی و کمترین تغییر مثبت در نتیجه جابجایی قدامی فک بالا بوده است. بطور کلی و بدون در نظر گرفتن گروه های ذکر شده، میانگین جریان هوا و مقاومت در برابر عبور هوا به دنبال جراحی های جابجایی ماگزیلا به ترتیب افزایش و کاهش داشته است اما هیچکدام از این تغییرات از لحاظ آماری معنی دار نبوده اند.

    نتیجه گیری

    چناچه جراحی ماگزیلا با تکنیک صحیح انجام گردد، اختلالی در تنفس ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: استئوتومی لفورت I، راه هوایی، مقاومت بینی، جریان هوای بینی، راینومانومتری
  • سید حسین حسینی زارچ، سیاوش موشخیان، عبدالله جوان، وجیهه براتی دوغایی* صفحات 143-152
    مقدمه

    بیشتر تروماهای دندانی در ناحیه قدامی دهان و بیشتر در فک بالا اتفاق می افتند؛ که عوارض آن به شکل شکستگی های تاج و ریشه یا صدمات جابجایی می باشد. شکستگی ریشه بر شکستگی سمنتوم، عاج و درگیری پالپ دلالت دارد؛ که ممکن است به صورت عمودی یا افقی در عرض ریشه گسترش یابد.هدف از این مطالعه بررسی دقت دو سایز وکسل (voxel) مختلف در CBCT و نیز تاثیر سیستم های فیلتراسیون و حذف آرتیفکت جهت تشخیص شکستگی افقی ریشه در حضور و یا فقدان پست فلزی بود.

    مواد و روش ها

    شکستگی افقی به شکل مصنوعی در 15دندان درمان ریشه شده به صورت تصادفی در نواحی میانی و کرونال ریشه ایجاد شد؛ و 15 دندان نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. برای هر 30 دندان قبل از ایجاد شکستگی پست ریختگی ساخته شد. دندان ها جهت تصویربرداری در کست ساختگی قرار داده شدند و تصاویر توسط سیستم CBCT در دو سایز وکسل 075/0 میلی متر و 15/0 میلی متر تهیه شد و تحت سیستم های فیلتراسیون و حذف آرتیفکت قرار گرفتند. تصاویر توسط یک رادیولوژیست با تجربه مورد ارزیابی قرار گرفت. حساسیت، ویژگی و دقت شرایط مختلف اعمال شده در تشخیص شکستگی افقی ریشه محاسبه شد. 

    یافته ها

    میزان حساسیت از 7/46 درصد، که مربوط به سایز وکسل 15/0 میلی متر باحضور پست فلزی داخل کانال بود، تا 100 درصد در سایز وکسل 075/0 میلی متر بدون حضور پست، بدست آمد. میزان ویژگی برای همه روش های مورد مطالعه برابر 100 درصد بوده است. بیشترین تاثیر منفی پست در تشخیص شکستگی های یک سوم کرونال ریشه و ناحیه سرویکال بود.

    نتیجه گیری

    بیشترین میزان حساسیت و دقت در سیستم 3Dmax  Promax مربوط به سایز وکسل 075/0 میلی متر، بدون حضور پست، بوده است که با نتایج واقعی نمونه ها یکسان بود (%100). سیستم های حذف آرتیفکت و فیلتراسیون در تشخیص شکستگی  ریشه بی تاثیر بودند.

    کلیدواژگان: توموگرافی کامپیوتری با اشعه مخروطی، شکستگی افقی ریشه، پست فلزی
  • فائزه فتوحی، علیرضا دانش کاظمی، زهرا روستایی، فاطمه زارع بیدکی* صفحات 153-160
    مقدمه

    فیشورسیلانت به عنوان یکی از مهمترین رویکرد های پیشگیری از پوسیدگی در دندانپزشکی، محسوب می گردد. بدین منظور هدف این مطالعه بررسی آزمایشگاهی اثر کاربرد باندینگ یونیورسال در فیشورسیلانت دندان های مولر دایمی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی آزمایشگاهی، 30 دندان مولر سالم کشیده شده ی انسان در قالب سه گروه تقسیم شدند: گروه اول، فیشورسیلانت و باندینگ توتال و اسید اچ، گروه دوم، فیشورسیلانت و باندینگ یونیورسال و اسید اچ، گروه سوم، فیشورسیلانت و باندینگ یونیورسال بدون اسید اچ. بعد از تهیه برش باکولینگوالی از دندان ها ارزیابی ریز نشت به صورت کیفی انجام شد. داده ها پس از جمع آوری و کنترل در محیط نرم افزار SPSS-20 به کامپیوتر وارد شد. از آزمون های آماری Kruskal Wallis و دان تست جهت آنالیز آماری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در بررسی ریزنشت از طریق روش نفوذ رنگ، بیشترین میزان ریزنشت مربوط به گروه باندینگ یونیورسال بدون اچ و کمترین میزان ریزنشت مربوط به گروه باندینگ توتال اچ بود، که این تفاوت بین دو گروه معنادار بود (001/0=P). همچنین تفاوت بین دو گروه باندینگ یونیورسال بدون اچ و باندینگ یونیورسال بعلاوه اچ نیز معنادار بوده است. (003/0=P)

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان ریزنشت در گروه باندینگ یونیورسال سلف اچ، بهتر است جهت حصول ریزنشت کمتر در  فیشورسیلانت از ترکیب اچ انتخابی مینا به همراه باندینگ یونیورسال استفاده نمود. میزان ریزنشت در گروه باندینگ توتال اچ و باندینگ یونیورسال بعلاوه اچ انتخابی مینا کمتر از گروه باندینگ یونیورسال سلف اچ تنها بود.

    کلیدواژگان: فیشورسیلانت، باندینگ، باندینگ یونیورسال، ریزنشت، دندانپزشکی پیشگیری
  • فرناز فراهت، زهرا مرادی مزرعه نو*، علیرضا دانش کاظمی صفحات 161-169
    مقدمه
    خصوصیات سطح ترمیم، یکی از مهم ترین فاکتورها در تعیین موفقیت کلینیکی آن محسوب میشود. سطح ترمیم ممکن است تحت تاثیر نیروهای اکلوژن یا مسواک یا باکتری ها قرار گیرد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی خشونت سطحی دو نوع کامپوزیت نانوهیبرید بالک فیل و یونیورسال پس از سایش توسط مسواک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی، برای هر یک از کامپوزیت های نانوهیبرید (Tetric N Ceram و Tetric N Ceram Bulk fill)، 9 نمونه تهیه شد. میانگین خشونت سطحی نمونه ها توسط پروفایلومتر تماسی اندازه گیری گردید. سپس نمونه ها در دستگاه مسواک مصنوعی تحت 10000 سیکل سایش با مسواک نرم و مخلوط خمیردندان و آب مقطر قرار گرفتند.پس از آن مجددا میانگین خشونت سطحی نمونه ها اندازه گیریشد.داده ها با استفاده از آزمون های ANOVAone-way، t-test وPaired-t-test بررسی شدند. سطح معنی داری آماری 05/0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    در هر دو نوع کامپوزیت، خشونت سطحی پس از ابریژن افزایش یافت. همچنین خشونت سطحی پس از ابریژن در کامپوزیت TNC Bulk fill به طور معنی داری بیشتر از کامپوزیت TNCبود.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن خشونت سطحی کامپوزیت های بالک فیل بعد از ابریژن، بهتر است سطح کامپوزیت های بالک فیل با کامپوزیت مقاوم تر به ابریژن پوشانده شود.
    کلیدواژگان: کامپوزیت بالک فیل، ابریژن، خشونت سطحی
  • محمدعلی مقدم، محسن جعفری، عاطفه یوسفی جوردهی* صفحات 170-177
    مقدمه
    روش اساسی تامین گیر و استحکام ترمیم های کامپوزیت، ایجاد تغییرات ریزساختاری در ساختار مینا با استفاده از اسید در زمان مناسب میباشد. این مطالعه به منظور مقایسه اثر اسیداچ های مختلف بر استحکام باند برشی باندینگ نسل پنجم به سطح مینای دندان به صورت آزمایشگاهی انجام شد.
    مواد و روش ها
    80 عدد دندان پره مولار انسانی جمع آوری و به 4 گروه 20 تایی بر اساس اسیداچ های Morva-Etch، Kimia، Ultra-Etch و Etch-Rite تقسیم شدند. پس از اچ نمودن مینای دندان و استفاده از Single Bond (3M ESPE, USA)، مولد پرشده باکامپوزیت Z250 (3M ESPE,USA) به سطح مقطع 2 میلی متر مربع بر روی سطح آماده شده دندان قرار داده و کیور شد. سپس نمونه ها در دستگاه ترموسیکل (30 ثانیه دمای 55 درجه، 20 ثانیه دمای 25 درجه و 30 ثانیه دمای 5 درجه) 500 دور قرار گرفتند. میزان استحکام باند برشی نمونه ها با استفاده از دستگاه اینسترون با سرعت mm/min 5/0 و نیروی 120 نیوتن به وسیله تیغه چاقویی شکل با ضخامت انتهایی 5/0 میلی متر، اندازه گیری شد. داده های بدست آمده توسط آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی در نرم افزار SPSS24 مورد بررسی آماری قرار گرفتند (05/0p <).
    یافته ها
    نتایج آزمون One-way ANOVAنشان داد میان استحکام باند برشی گروه های مورد بررسی اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0p <). آزمون تعقیبی توکی نشان داد اسیداچ Morva_Etch بیشترین استحکام باند را نسبت به سایر گروه ها داشت و سایر اسیداچ ها تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، اسیداچ ایرانی Morva-Etch بیشترین استحکام باند برشی به مینا را نسبت به سایر گروه ها داشت و سه اسیداچ Kimia، Ultra-Etch وEtch-Rite نیز استحکام برشی کافی جهت حفظ باند ایجاد میکنند.
    کلیدواژگان: استحکام باند برشی، کامپوزیت رزین، مینا، اسیداچ
  • پرستو نامدار، طهورا اعتضادی، سید جابر موسوی، آتوسا ملک نیا، آتنا شیوا* صفحات 178-187
    مقدمه
    شکاف لب وکام، یکی از شایع ترین نواقص مادرزادی در ناحیه ی دهانی - صورتی می باشد. دلایل بروز آن متعدد می باشد و عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد آن دخیل هستند. شیوع این ناهنجاری در نژادها و کشورهای مختلف متفاوت است. هدف از این مطالعه، بررسی شیوع این ناهنجاری در نوزادان متولد شده در سه بیمارستان بوعلی، حکمت و امیرمازندرانی شهر ساری در بازه ی زمانی 97-1383 بود. مواد و روش ها: این مطالعه ی توصیفی - تحلیلی با استفاده از اطلاعات موجود در پرونده ی بیماران سه مرکز درمانی امام، حکمت و امیرمازندرانی در شهر ساری انجام گرفته است. تعداد متولدین با انواع شکاف دهانی بوسیله ی اطلاعات مندرج در پرونده استخراج شد. سپس جهت بررسی عوامل مرتبط با ناهنجاری، متغیرهای مربوط به نوزادان شامل جنس، وزن حین تولد و همچنین عوامل مرتبط با مادر شامل سن مادر در زمان بارداری، ازدواج فامیلی، سابقه خانوادگی شکاف، سابقه مصرف دارو در سه ماهه اول بارداری، الکل و سیگار نیز ثبت گردیدند. یافته ها: طی 14 سال، در مجموع 65522 تولد در سه مرکز درمانی مذکور به ثبت رسیده بود که از این تعداد، 80 نوزاد مبتلا به انواع شکاف دهانی بودند. شیوع کلی شکاف های دهانی در این مطالعه 2/1 در هر 1000 تولد ارزیابی شد. 5/52 درصد (42 مورد) موارد مبتلا به شکاف کام و لب و 5/47 درصد (38 مورد) موارد نیز بروز به صورت شکاف لب بوده است. هیچ موردی از شکاف کام مجزا مشاهده نگردید. 3/71 درصد (57 مورد) نیز به صورت یکطرفه بروز نموده بود. 3/86 درصد از نوزادان بیشتر از 2.500 گرم وزن و 5/72 درصد از مادران در زمان بارداری سن کمتر از 30 سال داشته اند.
    نتیجه گیری
    یافته های بررسی حاضر حاکی از آن است که شیوع کلی شکاف های دهانی در میان جمعیت مورد مطالعه، 2/1 در هر 1000 تولد بوده و اکثرا نیز به صورت یکطرفه رخ داده است.
    کلیدواژگان: شکاف لب، شکاف کام، نوزاد، نقص مادرزادی
  • سمانه همتی، پدرام کرمانی، جمشید یزدانی چراتی، هاله حالی* صفحات 188-195
    مقدمه
    پوسیدگی شدید زودرس دوران کودکی (S-ECC)، نوع حاد پوسیدگی دندانی است که با ایجاد درد و ناراحتی بر کیفیت تغذیه و رشد کودک اثرات نامطلوبی می گذارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط پوسیدگی زودرس شدید دوران کودکی با نمایه توده بدنی (BMI) در کودکان 6-3 سال مهدکودک های شهرستان ساری در سال1396 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی  401 کودک 6-3 سال سالم از نظر سیستمیک، به روش تصادفی از مهدکودک های شهر ساری انتخاب شدند. پس از تکمیل پرسشنامه، شاخص های قد، وزن و dmft (طبق استاندارد who) ثبت و از نظر ارتباط بین BMI و S-ECC مورد بررسی قرار گرفتند. از آزمون کا-اسکویر و رگرسیون لوجستیک جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: در مجموع تعداد 188 نفر (8/46 درصد) مبتلا به s-ECC و 213 نفر (53 درصد) سالم بودند. همچنین از نظر وضعیت توده بدنی 1/38  درصد در محدوده نرمال، 1/28 درصد در محدوده اضافه وزن، 7/19 درصد در محدوده چاقی و 7/13 درصد در محدوده کمبود وزن قرار داشتند. متوسط dmft جامعه آماری 5/3 و متوسط سن جامعه آماری 7/4 سال بوده است. براساس تجزیه و تحلیل داده ها، متغیرهای سن، وضعیت BMI (چاقی و کمبود وزن)، مصرف شیر حین خواب و مصرف تنقلات با بروز s-ECC رابطه معنادار و مستقیم داشت. (001/0p <)
    نتیجه گیری
    طبق این مطالعه، ارتباط مثبت بین s-ECC با چاقی و کمبود وزن براساس نمودار وضیعت BMI مرکز کنترل بیماری ها وجود داشته است.
    کلیدواژگان: پوسیدگی شدید دوران کودکی، نمایه توده بدنی، وزن
  • امین وحدتی، طیبه رجحانیان، زهرا قربانی، مهسا ملک محمدی* صفحات 196-216
    مقدمه

    به علت قدرت انتقال بالای بیماری کووید-19 از طریق آیروسل های دهانی شیوه نامه هایی جهت پیشگیری از انتشار این بیماری از راه خدمات دندانپزشکی ارایه شد. موسسه کاکرین در ماه می سال 2020، با انتشار مقاله ای، به بررسی توصیه های مربوط به بازگشایی مجدد مراکز دندانپزشکی و نحوه ارایه خدمات دندانپزشکی در 11 کشور مختلف پرداخته است. در این پژوهش توصیه نامه های منتشر شده در ایران با مقاله مروری سریع تهیه شده توسط موسسه کاکرین مقایسه شد.

    مواد و روش ها

    نویسندگان توصیه نامه های ارایه خدمات دندانپزشکی منتشر شده از سوی وزارت بهداشت از ابتدای شیوع پاندمی را  با مقاله مرور سریعکاکرین مقایسه کردند. تفاوت ها و شباهت ها استخراج و در جداولی وارد شد. در صورت وجود اختلاف نظر بین محققین، نظر نهایی با مشورت با اساتید رشته سلامت دهان و دندانپزشکی اجتماعی اعمال شد. جهت اطمینان از شواهد علمی معتبر برای پیشنهادات شیوه نامه ها، پایگاه های علمی Google scholar  و  Pubmed مورد جستجو قرار گرفتند.

    یافته ها

    بررسی تفاوت های توصیه نامه ارایه خدمات دندانپزشکی در ایران، با مقاله مروری کاکرین شواهد را به 5 دسته تقسیم کرده بود. در بررسی توسط نویسندگان، دو گروه دیگر مضاف بر طبقه بندی کاکرین، در شیوه نامه های پیشنهادی ایران استخراج شد. تفاوت های بین توصیه نامه ها برای اصلاح نسخه های آینده مورد توجه قرار گرفت.

    بحث

    پیشنهاد می گردد در ارایه برخی گزاره های توصیه نامه داخلی بازنگری صورت گیرد تا امکان شیوع بیماری کووید-19 بین کارکنان مراکز دندانپزشکی به حداقل برسد.

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم انطباق کامل توصیه نامه ها، با اصلاح مغایرت ها می توان یکپارچگی در رعایت نکات حفاظتی را شاهد بود.

    کلیدواژگان: کووید-19، خدمات دندانپزشکی، توصیه نامه
|
  • Narjes Amrollahi, Rasoul Amouchi * Pages 113-122
    Introduction

    Autism is a congenital neurological disorder characterized by impaired social interaction, communication, and behavior. Due to the special condition of these children and their inability to observe oral hygiene, patients depend on their caregivers. In this regard, the present study aimed to evaluate the clinical consequences of untreated dental caries based on the pufa/PUFA index in autistic children aged 6-12 years old In Isfahan.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 90 children in autistic centers based on clinical examination. The examination was performed using a mirror, explores, and headlight. The pufa/PUFA checklist and severity of the autism were documented for each child. The data were analyzed in SPSS software using the Mann-Whitney U test.

    Results

    The majority of children had mild autism. The mean of pufa and PUFA indices in the autistic children were obtained at 3.43±2.46 and 0.62±0.29, respectively. Among all the pufa/PUFA index parameters, the exposed pulp) was higher. In the current study, there was no significant difference between males and females in terms of autism severity (P=0.205). Moreover, the autism severity had no significant relationship with pufa/PUFA index in deciduous and permanent teeth (P>0.05).

    Conclusion

    The results of the current study pointed out that the rate of caries was relatively high in autistic children, and oral hygiene in primary dentition was worse than permanent dentition.

    Keywords: Autistic Children, Dental Caries, Pufa, PUFA index
  • Ali Bagherpour, Hamid Jafar Zade, Farzaneh Raees Satari * Pages 123-131
    Introduction

    The purpose of this study was to evaluate the prevalence of radix root and mid-mesial (MM) canal in the mandibular first molars using cone-beam computed tomography (CBCT) in the Iranian population. Methods & Materials: In this descriptive cross-sectional study, a total of 100 CBCT scans were used which were taken in Mashhad Dental School, Iran, during 2016-2018. The prevalence of MM canal in mesial root and radix root in the mandibular first molars was evaluated according to the gender of the patients and tooth side. The data were analyzed using PASW Statistics software (version 18.0) and Chi-square test.

    Results

    In this study, 57 right and 43 left first molars were evaluated. Based on the results, a total of four MM canals (4%) and two radix roots (2%) were observed. Three MM canals were observed in female patients and one was noticed in male patients. In addition, one radix root was observed in each gender. Two MM canals were observed on the right side and two MM canals on the left side. There was no statistically significant relationship between gender and side of the tooth with radix root and MM canal (P>0.05).

    Conclusion

    Although the frequency of MM canal and radix root in mandibular first molars was low in the studied population, the post-occurrence in these teeth should always be considered.

    Keywords: CBCT, Mandibular first molar, Mid-mesial canal, Radix root
  • Majid Hoseini Abrishami, Mozhgan Kazemian, Alireza Shirzadeh, Shahrzad Delshad, Seyyed Hamidreza Aboutorabzade * Pages 132-142
    Introduction

    Repositioning of the maxilla is usually a part of the treatment of skeletal deformities. Lefort I osteotomy is a surgical technique introduced to perform these movements. Since the introduction of this technique, surgeons have found its inevitable effects on the form and function of the nasal cavity. Some researchers have examined these changes by measuring nasal airflow and. Therefore, the present study aimed to evaluate the differences in nasal airflow and resistance after maxillary movement surgeries.

    Materials and Methods

    The current study was conducted on 21 patients referred to the Oral and Maxillofacial Surgery Department, School of Dentistry, Mashhad University of Medical Sciences, Mashhad, Iran. All of these patients needed Lefort I and were divided into three groups, namely anterior displacement, upper displacement, and upper-posterior displacement. To perform the necessary examinations, anterior rhinomanometry test and lateral cephalometric radiographs were carried out 1 week pre-operationally and 3 months post-operationally.

    Result

    According to results of the rhinomanometric and radiographic assessment, the most and the least improvements in nasal function occurred in the upper and anterior maxillary displacement groups, respectively. Regardless of the group, the mean scores of airflow and air passage resistance increased and decreased after the surgery, respectively; however, none of these changes were statistically significant.

    Conclusion

    If the maxillary surgery is performed with the correct technique, it will not cause breathing problems.

    Keywords: LeFort I osteotomy, Airway, Nasal resistance, Nasal airflow, Rhinomanometry
  • Seyed Hosein Hoseini Zarch, Siavash Moushakhian, Abdollah Javan, Vajihe Barati Doghai * Pages 143-152
    Introduction

    Most dental traumas occur in the maxillary anterior region, and the related complications can be observed as root and crown fractures or luxation injuries. Root fracture indicates cementum, dentin, and pulp fractures that may be extended longitudinally or horizontally across the tooth root. This study aimed to investigate the accuracy of two different voxel sizes in cone beam computed tomography (CBCT) and the effect of filtration and artifact reductionalgorithm (AR) in the diagnosis of horizontal root fracture (HRF) in the presence and absence of intracanal metallic post (IMP).

    Methods and Materials

    Artificial HRF was created randomly in 15 endodontically treated teeth at mid-root and coronal areas. Moreover, 15 intact teeth served as the control group. The cast posts were made for 30 teeth before fracture. The teeth were inserted in artificial casts for imaging and the images were prepared by CBCT system in 0.075 mm and 0.15 mm voxel sizes and were subjected to filtration and AR systems. An experienced radiologist analyzed the radiographic images. The sensitivity, specificity, and accuracy of the HRF diagnosis condition were calculated.

    Results

    Sensitivity values ranged from 46.7% in 0.15 mm voxel size in the presence of IMP to 100% in 0.075 mm voxel size in the absence of IMP. The specificity rate for all the studied techniques was 100%. The most negative effect of IMP was observed in the diagnosis of one-third of the coronal root and cervical area fractures.

    Conclusion

    The highest sensitivity and accuracy (100%) in the Promax 3DMax system was observed in 0.075mm voxel size in the absence of IMP. This result was in line with the results obtained with real samples. Filtration and AR systems were ineffective in the diagnose the HRF.

    Keywords: Cone beam computed tomography, Horizontal root fracture, Metallic post
  • Faezeh Fotouhi, Alireza Daneshkazemi, Zahra Roostae, Fatemeh Zarebidoki * Pages 153-160
    Introduction

    Fissure sealing is considered one of the most important preventive methods of caries in dentistry. This study aimed to investigate the effect of universal bonding on fissure sealing of permanent molars.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 30 healthy human molar teeth that were divided into three groups, namely 1) fissure sealing by total bonding and acid etching, 2) fissure sealing by universal bonding and acid etching, and 3) fissure sealing by universal bonding without acid etching. After the preparation of the buccolingual section of the teeth, the microleakage was evaluated quantitatively. The collected data were analyzed in SPSS software (version 20) using Kruskal-Wallis and Dan tests.

    Results

    In this microleakage study with the dye penetration method, the highest and lowest degrees were observed in the groups of universal bonding without etching and the total bonding with etching, respectively. It must be noted that the difference was significant between these two groups (P=0.001). There was also a significant difference between the two groups of universal bonding without etching and universal bonding with etching (P=0.003)

    Conclusion

    Regarding the microleakage in the universal bonding group, it is better to use a combination of acid etching and universal bonding in fissure sealant. The degree of microleakage was lower in the two groups of fissure sealing by total bonding with acid etching and universal bonding with acid etching, compared to the group of fissure sealing by universal bonding alone.

    Keywords: bonding, Fissure sealant, Microleakage, Preventive dentistry, Universal bonding
  • Farnaz Farahat, Zahra Moradi Mazraeno *, Alireza Daneshkazemi Pages 161-169
    Introduction
    Surface properties are among the most important factors in clinical success of composite restorations. The composite surfaces may be affected by the occlusion forces, tooth brushing, or bacteria. This study aimed to evaluate the surface roughness of Bulk fill and universal nano-hybrid composites after toothbrush abrasion.
    Materials and Methods
    Totally, nine specimens were prepared for each nano-hybrid composite (Tetric N Ceram and Tetric N Ceram Bulk fill) in this in vitro study. The surface roughness of the specimens was evaluated using a contact profilometer. Subsequently, the samples were abraded in a brushing machine using a soft toothbrush and slurry of toothpaste and distilled water at 10000 strokes. Following that, the mean surface roughness of the samples was measured again. Data were analyzed using one-way ANOVA, t-test, and paired-t-test. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    After abrasion, surface roughness was increased in both types of composites. Moreover, the surface roughness of the TNC Bulk fill was significantly higher than that of the TNC composite.
    Conclusion
    Due to the high surface roughness of the Bulk fill composite after abrasion, it is recommended to cover the surface of Bulk fill composites with a more abrasion resistant composite.
    Keywords: abrasion, Bulk fill composite, surface roughness
  • Mohammad Ali Moghadam, Mohsen Jaafari, Atefeh Yousefi Jordehi * Pages 170-177
    Introduction
    Changes in the enamel structure using a suitable acid for adequate time are the basic method of retention and strength of the composite restorations. This in vitro study aimed to compare the effect of different acid etching on the shear bond strength to the enamel surface using the fifth-generation dentin bonding.
    Materials and Methods
    In total, 80 human pre-molar teeth were collected and divided into four groups of 20 teeth per group based on the acid etching of Morva-Etch, Kimia, Ultra-Etch, and Etch-Rite. After enamel etching and using Single Bond (3M ESPE-USA), 2 mm cross-sectional mold filled with Z250 composite (3M ESPE-USA)was placed on the treated tooth surface and cured. The samples were then placed in a thermocycler (500 cycles) (30 sec at 55˚C, 20 sec at 25˚C, and 30 sec at 5˚C). Furthermore, the shear bond strength was measured and recorded using the Instron testing machine with a crosshead speed of 0.5 mm/min and a force of 120 N through a knife blade with a final thickness of 0.5 mm. The obtained data were statistically analyzed in SPSS software (version 24) using one-way ANOVA and Tukey’s test. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.
    Results
    The results of one-way ANOVA showed a significant difference among the studied groups regarding shear bond strength (p < 0.05). The Tukey’s test also revealed that the shear bond strength of Morva-Etch acid etching was significantly higher than that of the other groups; however, no significant difference was found among the other acid etchings in this regard.
    Conclusion
    According to the results of this study, the shear bond strength of Iranian Morva-Etch to the enamel was the highest, compared to the other groups. Moreover, Kimia, Ultra-Etch, and Etch-Rite provided sufficient shear bond strength to the enamel.
    Keywords: acid etching, enamel, resin composite, Shear bond strength
  • Parastoo Namdar, Tahoura Etezadi, Seyed Jaber Mousavi, Atousa Maleknia, Atena Shiva * Pages 178-187
    Introduction
    Cleft lip with or without cleft palate (CLP) is one of the most common congenital defects in the orofacial region. Many factors are involved in the occurrence of cleft lip in newborns including genetic and environmental factors. The prevalence of this anomaly varies in different races and countries. Therefore, this study aimed to determine the prevalence of this disorder in newborns in Bu Ali, Hekmat, and Amir Mazandarani Hospitals in Sari, Iran, during 2004-2018.
    Materials and Methods
    This descriptive-analytical study was carried out using information obtained from the records of patients in Imam, Hekmat, and Amir Mazandarani health centers in Sari, Iran. The number of patients with CLP was extracted from the information in the record files. Afterward, information related to infant and mother, such as gender, birth weight, maternal age, the cases of consanguine marriage, family history of CLP, history of drug use in the first trimester of pregnancy, the history of smoking and alcohol consumption were also recorded to investigate the factors related to CLP.
    Results
    A total of 65,522 births were recorded at the three abovementioned health centers during 14 years, of which 80 infants were born with a variety of CLP anomalies. The overall CLP prevalence in this study was estimated at 1.2 per 1,000 births. It should be noted that 52.5% (n=42) and 47.5% (n=38) of these cases had CLP and CL, respectively. No cases of isolated cleft palate were observed. Furthermore, 71.3% (n=57) of all CLP cases occurred unilaterally. In total, 86.3% of the studied infants weighed over 2,500 gr at birth and 72.5% of mothers aged under 30 years at childbirth.
    Conclusion
    Based on the obtained results, the overall prevalence of oral clefts in the studied population was 1.2 per 1,000 births and mostly occurred unilaterally.
    Keywords: Cleft lip, Cleft palate, Congenital defect, Infant
  • SAMANEH HEMMATI, Pedram Kermani, Jamshid Yazdani Cherati, Haleh Hali * Pages 188-195
    Introduction
    Severe early childhood caries is an acute type of dental caries which causes adverse effects on the quality of nourishment and growth of the baby. The purpose of this study was to determine any relationship between s-ECC and BMI in children aged 3-6 years old of sari`s kindergartens.
    Materials and Methods
    In this descriptive study 401 systematically healthy children aged 3-6 years old, were selected randomly from sari kindergartens. After completing the questionnaire, variables such as height, weight and dmft (according to WHO`s standard) were recorded in a checklistand the relationship between BMI and s-ECC was investigated. Data were subjected to Chi-square and Logistic regression tests.
    Result
    Totally 188 children (46.8%) suffered from s-ECC and 213 (53%) were not affected by. Also, 38.1% had normal status, 28.1% were preoverweight, 19.7% were over weighted and 13.7% were underweighted. Statistical Society had mean dmft of 3.5 and mean age of 4.7. According to the data analysis, age, BMI status (obesity and weight deficiency), milk intake during sleep and consumption of snacks have significant effect on incidence of s-ECC. (Pvalue< 0.001)
    Conclusion
    The results of the current study indicate a positive relationship between s-ECC and obesity and weight loss based on the BMI status chart of the disease control center.
    Keywords: Severe early childhood caries, Body mass index, Weight
  • Amin Vahdati, Tayebe Rojhanian, Zahra Ghorbani, Mahsa Malekmohammadi * Pages 196-216
    Introduction

    Due to the high transmissibility of coronavirus disease 2019 (COVID-19) through oral aerosols, guidelines were provided to prevent the spread of this disease through dental services. The Cochrane Institute published an article on May 13, 2020, reviewing recommendations for reopening dental centers and ways of providing dental services in 11 different countries. In this study, the recommendations published in Iran were compared with the rapid review prepared by the Cochrane Institute.

    Materials and Methods

    The authors compared the recommendations for dental services published by Iran's Ministry of Health from the beginning of the pandemic outbreak with the rapid review prepared by the Cochrane Institute. Differences and similarities were extracted and tabulated in tables. In case of disagreement between researchers, the final opinion was adopted in consultation with the professors of community oral health. Google Scholar and PubMed databases were searched to ensure valid scientific evidence for the methodological suggestions.

    Results

    The study of the differences between the recommendation for providing dental services in Iran and the Cochrane review article divided the evidence into five categories. In this study, two other groups, in addition to the Cochrane classification, were extracted from the proposed guidelines of Iran. Differences between recommendations were noted for modification employed in future versions.

    Discussion

    It is suggested that some of the statements of the Iranian recommendations be reviewed to minimize the possibility of the spread of COVID-19 disease among the staff of dental centers.

    Conclusion

    Due to the complete non-compliance of the recommendations, the integrity in observing the protective points would be possible by correcting the discrepancies.

    Keywords: COVID-19, Dental services, Recommendation