فهرست مطالب

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال یازدهم شماره 42 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیما سادات کرسوی، مجید صدوقی* صفحات 1-14
    مقدمه و هدف

    قلدری در مدرسه نوعی خشونت میان فردی است که می تواند پیامدهای کوتاه مدت و بلندمدت نامطلوبی به دنبال داشته باشد. هدف پژوهش حاضر، خوشه بندی دانش آموزان قلدر و قربانی بر اساس شایستگی اجتماعی و ترجیح اجتماعی بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی با طرح خوشه بندی اکتشافی بود. جامعه آماری این پژوهش، نوجوانان 13 تا 15 ساله شهر کاشان بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 414 نفر (202 دختر و 212 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده و به پرسشنامه شایستگی اجتماعی اسمارت و سان سون (2003)، مقیاس رفتار اجتماعی واردن و همکاران (2003)، پرسشنامه قلدری ایلی نویز (2001) و آزمون گروه سنجی پاسخ دادند.

    یافته ها

    خوشه بندی داده ها به روش سلسله مراتبی حاکی از وجود چهار خوشه مجزا از دانش آموزان بود که روایی آماری و تجربی آن ها مورد تایید قرار گرفت: محبوب (99/35 درصد)، قلدر (77/20 درصد)، شایسته اجتماعی (81/26 درصد)، قربانی (42/16 درصد). همچنین مقایسه خوشه ها در متغیرهای جنسیت، رفتار اجتماعی عملی و ارتباطی، رفتار ضداجتماعی آشکار و رابطه ای و رفتار قربانی نشان داد که خوشه بندی انجام شده از اعتبار کافی برخوردار است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد افراد قلدر و قربانی دارای نیمرخ رفتاری متفاوت با ویژگی های مختلفی هستند و تحلیل خوشه ای می تواند منجر به شناسایی این نیمرخ ها شده و مبنای طراحی و اجرای تمهیدات پیشگیری و درمانی لازم درباره پدیده آزار و اذیت و پیامدهای آن را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: قلدری، قربانی، شایستگی اجتماعی، ترجیح اجتماعی، رفتار اجتماعی
  • نرجس عباسی، فریده یوسفی* صفحات 15-31
    مقدمه و هدف
    یکی از شاخصه های بهزیستی، نشاط ذهنی است. شناخت عوامل پیش بینی کننده نشاط ذهنی به عنوان یک شاخص مهم و اساسی از سلامتی و انگیزش از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه علی کنترل روان شناختی والدین با نشاط ذهنی دانشجویان با نقش واسطه گری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود.
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان شامل 346 دانشجوی کارشناسی دانشگاه شیراز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شده و مقیاس کنترل روان شناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار سوننز و همکاران، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج، و مقیاس نشاط ذهنی ریان و فردریک را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که کنترل روان شناختی والدین به صورت منفی نشاط ذهنی و راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین اثر کنترل روان شناختی والدین بر راهبردهای غیر انطباقی تنظیم شناختی هیجان، به صورت مثبت و از لحاظ آماری معنی دار بود. راهبردهای غیر انطباقی اثر منفی و معنی دار و راهبردهای انطباقی اثر مثبت و معنی دار بر نشاط ذهنی داشتند. آزمون بوت استراپ معنی داری اثر واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین کنترل روان شناختی والدین و نشاط ذهنی را مورد تایید قرار داد.
    بحث و نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که کاهش کنترل روان شناختی والدین موجب افزایش استفاده از راهبردهای انطباقی تنظیم شناختی هیجان در فرزندان شده و از این طریق نشاط ذهنی آن ها را ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، کنترل روان-شناختی والدین، نشاط ذهنی
  • محمدصادق ارجمندی علیا*، آذرمیدخت رضایی، سلطانعلی کاظمی، نادره سهرابی صفحات 32-47
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری هوش هیجانی در رابطه بین ابعاد نظریه ذهن با مهارت های اجتماعی در دانش آموزان با اختلال های یادگیری بود. جامعه ی پژوهش حاضر کلیه ی دانش آموزان دارای اختلالات یادگیری دوره ابتدایی که در مراکز اختلالات یادگیری شهرستان شیراز و مرودشت مشغول به تحصیل بودند.

    مواد و روش

    برای نمونه پژوهش، 227 دانش آموز به صورت هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز به وسیله آزمون نظریه ذهن استیرنمن (1999)، مقیاس هوش هیجانی بار آن (1980) و مقیاس سنجش مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) گردآوری شد. تجزیه و تحلیل آماری به وسیله آزمون مدل میانجی گری چندگانه با بیش از یک متغیر مستقل با استفاده از برنامه آماری پریچر و هیز (2014) انجام شد.

     یافته ها:

     یافته ها نشان داد هوش هیجانی می تواند نقش میانجیگری را بین متغیر نظریه ذهن، با مهارت اجتماعی را در کودکان با اختلال یادگیری را ایفا کند. این بیانگر نقش میانجی گری کامل (نه جزیی) ابعاد شادمانی، واقع گرایی، روابط بین فردی، خویشتن داری و انعطاف پذیری در رابطه بین نظریه ذهن سطح دوم و مهارت های اجتماعی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بین نظریه ذهن و هوش هیجانی و مهارت اجتماعی در کودکان با اختلال یادگیری رابطه معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، نظریه ذهن، مهارت های اجتماعی و اختلال یادگیری
  • سید عبدالهادی سماوی، حجت الله جاویدی*، سلطانعلی کاظمی، حسین بقولی صفحات 48-58
    مقدمه و هدف

    ین پژوهش با هدف مقایسه اثر بخشی آموزش مبتنی بر یادگیری معکوس و آموزش مبتنی بریادگیری مشارکتی  بر پیشرفت تحصیلی، خود تنظیمی تحصیلی و درگیری تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان لامرد  انجام شد.

    مواد و روش ها

    کلیه دانش آموزان کلاس ششم مدارس ابتدایی شهرستان لامرد در سال تحصیلی 99-98 به عنوان جامعه آماری این پژوهش و 60 نفر دانش آموز کلاس ششمی که در سال تحصیلی 99-98 در آموزشگاه خیریه ابوفاضل لامرد مشغول به تحصیل بودند به عنوان نمونه آماری پژوهش در نظر گرفته شدند. اعضای نمونه پژوهش حاضر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اعضای نمونه در سه  گروه (گروه کنترل به تعداد 20 نفر، گروه آزمایش اول به تعداد 20 نفر وگروه آزمایش دوم به تعداد 20 نفر) گماشته شدند. روش پژوهش به صورت شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری صورت گرفت و برای مشخص کردن نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که اثر گذاری آموزش مبتنی بر یادگیری معکوس بر پیشرفت تحصیلی، خود تنظیمی و درگیری تحصیلی نسبت به آموزش مبتنی بر یادگیری مشارکتی بیشتر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    بین اثربخشی آموزش مبتنی بر یادگیری معکوس و آموزش مبتنی بریادگیری مشارکتی، بر  پیشرفت تحصیلی، خود تنظیمی و درگیری تحصیلی دانش آموزان پایه ششم ابتدایی شهرستان لامرد، تفاوتی معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، یادگیری مشارکتی، پیشرفت تحصیلی، خود تنظیمی تحصیلی، درگیری تحصیلی، دانش آموزان ششم
  • سمانه نجارپوریان*، فرزانه حسنی، سید عبدالوهاب سماوی، سیامک سامانی صفحات 59-72
    مقدمه و هدف

    در سال های اخیر کوشش برای افزایش تراز سلامت روانی و بهبود روابط زوجین در راستای افزایش پایداری خانواده و پیشگیری از آشفتگی زندگی زناشویی و رخداد طلاق مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی مثبت نگر و درمان کوتاه مدت راه حل محور بر بهزیستی روانشناختی و بهبود سازگاری زناشویی بوده است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با سه گروه (دو گروه آزمایش، یک گروه زوج درمانی مثبت نگر، یک گروه درمان کوتاه مدت راه حل محور و یک گروه کنترل) بود .جامعه ی پژوهش حاضر کلیه زوجین متاهل شهر شیراز بودند. شیوه نمونه گیری به صورت غیراحتمالی هدفمند بود. 48 نفر از افرادی که نمره کمتری در بهزیستی روانشناختی و سازگاری زناشویی بدست آورند به عنوان نمونه نهایی در نظر گرفته شدند به طوری که، در هر گروه 16 نفر قرار گرفت. گروه های آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان قرار گرفتند. جهت گردآوری اطلاعات از مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف پرسش نامه سازگاری اسپانیراستفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هر دو رویکرد درمانی بر بهزیستی روانشناختی و بهبود سازگاری زناشویی در خانواده ها اثر داشته است (05/0 ≥P). اما تفاوت معناداری بین اثربخشی دو روش مداخله مشاهده نگردید (05/0  >p).

    بحث و نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر حمایت تجربی قابل قبولی برای اتربخشی رویکرد راه حل محور و زوج درمانی مثبت نگر فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی مثبت نگر، درمان کوتاه مدت راه حل محور، بهزیستی روانشناختی، سازگاری زناشوئی
  • شهرام نوری ثمرین، نسرین ارشدی*، سید اسماعیل هاشمی، عبدالزهرا نعامی صفحات 73-87

    مقدمه و هدف:

     امروزه، فرسودگی شغلی به یک معضل شایع سازمانی تبدیل شده که تمام شیون زندگی مردم را در برگرفته و موجبات کاهش نیروی کار و ضربه به اقتصاد و تولید کشور را فراهم آورده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی تصمیم‏گیری متمرکز و اوباشگری در محیط کار با فرسودگی شغلی با نقش واسطه‏ای سکوت سازمانی انجام گرفت.

    مواد و روش‏ها:

     این مطالعه از نوع پژوهش‏های همبستگی مبتنی بر الگویابی معادلات ساختاری بود.جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کارکنان مدیریت تعمیر، تکمیل و خدمات فنی چاه ‏های نفت شرکت ملی مناطق نفت‏خیزجنوب در سال 1398 بود. کل این جامعه آماری به عنوان نمونه پژوهش به کار گرفته شد (376نفر). شرکت‏ کنندگان در پژوهش به پرسشنامه تمرکزگرایی در تصمیم‏گیری (46) سکوت سازمانی (39)،  اوباشگری در محیط کار (48) و فرسودگی شغلی (6) پاسخ دادند. تحلیل داده‏ها با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) انجام گرفت، جهت بررسی معنی‏داری اثرات غیرمستقیم، روش بوت‏استراپ به کار گرفته شد.

    یافته ‏ها: 

    نتایج نشان داد که الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش خوبی با داده‏ها برخوردار است. یافته ‏ها همچنین حاکی از آن بود که تصمیم‏گیری متمرکز و اوباشگری در محیط کار روابط معنی داری با فرسودگی شغلی و سکوت سازمانی داشتند. همچنین، روابط غیرمستقیم تصمیم‏گیری متمرکز و اوباشگری در محیط کار با فرسودگی شغلی از طریق سکوت سازمانی معنی دار بود.

    بحث و نتیجه‏ گیری:

     براساس یافته ‏های این پژوهش می‏توان نتیجه گرفت که جهت کاهش فرسودگی شغلی، توجه به نقش تصمیم گیری متمرکز، اوباشگری در محیط کار و سکوت سازمانی ضروری است.

    کلیدواژگان: تصمیم‏ گیری متمرکز، اوباشگری در محیط کار، فرسودگی شغلی، سکوت سازمانی
  • فهیمه باقری نژاد*، محمد خیر، سلطانعلی کاظمی، سیامک سامانی صفحات 88-98
    مقدمه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای منبع کنترل بر جهت گیری مذهبی و اضطراب اجتماعی  مبتنی بر شیوه همبستگی است که در آن روابط بین متغیرها را در قالب تحلیل مسیر مورد بررسی قرار می دهد.
    مواد و روش ها
    این تحقیق از نظر نوع هدف کاربردی و روش جمع آوری اطلاعات به صورت توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه این تحقیق شامل تمام دانش آموزان متوسطه شهر شیراز است که در  سال تحصیلی 1398-1397 مشغول تحصیل در دبیرستان های این شهر بودند. از آنجاییکه در این تحقیق تعداد عوامل مربوط به پرسشنامه ها برابر با 7 متغیر مشاهده شده بود، بنابراین حجم نمونه تحقیق 307 نفر انتخاب شد. شیوه نمونه گیری تحقیق نیز به صورت روش خوشه ای چند مرحله ای و به صورت تصادفی تعیین شد. جهت گردآوری اطلاعات، مقیاس جهت گیری مذهبی آلپورت (ROS) (1967)، منبع کنترل لوینسون (LOC) (1973) و اضطراب اجتماعی (SAQ) (1969)  استفاده شد.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون معادلات ساختاری نشان داد مدل مورد نظر از برازش مطلوبی برخوردار است. در مجموع، یافته ها موید آن بود که منبع کنترل درونی در دانش آموزان می تواند تاثیر جهت گیری مذهبی  و اضطراب اجتماعی را واسطه گری کند.
    بحث و نتیجه گیری
    در مجموع، یافته ها موید آن بود که منبع کنترل درونی در دانش آموزان می تواند تاثیر جهت گیری مذهبی  و اضطراب اجتماعی را واسطه گری کند.
    کلیدواژگان: منبع کنترل، جهت گیری مذهبی، اضطراب اجتماعی
  • زهرا حقی*، سیمین حسینیان، رویا رسولی صفحات 99-114
    مقدمه و هدف

    در دهه های اخیر روش های درمانی مختلفی برای بهبود جو عاطفی بکار گرفته شده است و هدف از پژوهش حاضر بررسی دو شیوه ی آموزش مدیریت رفتاری مادران و آموزش شناختی-رفتاری با و بدون حضور دختران بر جو عاطفی خانواده بود.

    مواد و روش ها

    این تحقیق به شیوه ی آزمایشی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا  گردیده است. جامعه آماری شامل کلیه دختران 15 تا 13ساله مدرسه زینبیه واقع در شهرستان شهریار بود. با اجرای آزمون بر روی 600 دانش آموزان مدرسه 120 دانش آموز با جوعاطفی پایین یافت شد که 45 نفر به صورت تصادفی انتخاب گردیده و در دوگروه آزمایشی و یک گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آموزشی اول مدیریت رفتاری مادران و آموزش گروهی شناختی-رفتاری دختران را دریافت  کردند و گروه آموزشی دوم مدیریت رفتاری مادران را دریافت کردند. گروه کنترل نیز هیج آموزشی را دریافت نکرد و در لیست انتظار قرار گرفتند.  ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه جو عاطفی خانواده هیل برن (1964) بود که  داده ها باروش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش مدیریت رفتاری مادران و آموزش گروهی شناختی-رفتاری توام باهم موجب بهبود جو عاطفی خانواده شد. این نتایج در پیگیری ها نیز به اثبات رسید.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد، آموزش مدیریت رفتاری مادران و آموزش شناختی-رفتاری دختران با هم به عنوان  یک مداخله موثر برای بهبود جو عاطفی خانواده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی-رفتاری، آموزش مدیریت رفتاری والدین، جو عاطفی خانواده
  • مریم محمدزاده، زهرا افتخار صعادی*، سعید بختیارپور، رضا جوهری فرد صفحات 115-131
    مقدمه و هدف

    با توجه به شیوع بالای وابستگی به تلفن های هوشمند و نیز اهمال کری در بین نوجوانان، هدف این پژوهش بررسی تعدیل کنندگی وابستگی به تلفن همراه در آزمون مدل پیش بینی نشاط ذهنی بر اساس حمایت اجتماعی و ناگویی خلقی با میانجی گری اهمال کاری تحصیلی در دختران نوجوان بود.  

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دوره متوسطه شهر بندر امام خمینی (ره) بود که در سال تحصیلی 98- 1397 مشغول به تحصیل بودند.از بین آنها 352 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. و به پرسشنامه های وابستگی به تلفن هوشمند، حمایت اجتماعی ادراک شده، ناگویی خلقی، اهمال کاری و نشاط ذهنی، پاسخ دادند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند. (05/0 ≥P).

    یافته ها

    نتایج نشان دادند در هر دو گروه، مسیر مستقیم حمایت اجتماعی و ناگویی خلقی، با نشاط ذهنی معنی دار نبود، اما مسیر مستقیم اهمال کاری تحصیلی به نشاط ذهنی منفی و معنی دار و حمایت اجتماعی به اهمال کاری تحصیلی منفی و معنی دار  و مسیر ناگویی خلقی به اهمال کاری تحصیلی مثبت و معنادار بود. اهمال کاری تحصیلی رابطه بین حمایت اجتماعی و ناگویی خلقی را با نشاط ذهنی به صورت کامل واسطه گری کرد. همچنین وابستگی به تلفن همراه این مدل میانجی گری را تعدیل کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان با افزایش حمایت اجتماعی و درمان ناگویی خلقی اهمال کاری تحصیلی را در نوجوانان کمتر کرده و به واسطه آن نشاط ذهنی را بهبود بخشید. و با آموزش استفاده صحیح از تلفن همراه شدت تاثیر عوامل بر کاهش نشاط ذهنی را کمتر کرد.

    کلیدواژگان: اهمال کاری تحصیلی، حمایت اجتماعی ادراک شده، ناگویی خلقی، نشاط ذهنی، وابستگی به تلفن همراه
  • مروارید بزرگ پوری، اذرمیدخت رضایی*، مریم کورش نیا، سلطانعلی کاظمی صفحات 132-145
    مقدمه و هدف

      آموزش و پرورش سالیانه هزینه قابل توجهی صرف تحصیل دانش آموزان می کند و افت تحصیلی دانش آموزان علاوه بر اینکه موجب هدر رفت هزینه های کشور می شود منابع نیروی انسانی نسل آینده را در معرض خطر قرار می دهد؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی نقش میانجی ارضای نیازهای روان شناختی در رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده و ادراک از محیط کلاس با خودتنظیمی تحصیلی صورت گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-همبستگی تعداد 225 دانش آموز دختر دوره دوم متوسطه از میان دانش آموزان مدارس شهر شیراز به روش تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه های ارضاء نیازهای روان شناختی گانیه (2003)، الگوهای ارتباطی خانواده کویرنر و فیتزپاتریک (2002)، خودتنظیمی تحصیلی سواری و عرب زاده (1392) و ادراک از محیط کلاس جنتری، گبل و ریزا (2002) را تکمیل کردند. یافته ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS-20 و SMART-PLS-3 با روش آماری معادلات ساختاری و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده نشان داد ارضای نیازهای روان شناختی پایه، جهت گیری گفت وشنود و ادراک از محیط کلاس با خودتنظیمی تحصیلی ارتباط معناداری دارند (05/0 > p). همچنین، ارضای نیازهای روان شناختی پایه بین جهت گیری گفت وشنود و ادراک از محیط کلاس با خودتنظیمی تحصیلی نقش واسطه ایفا کرد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین بر اساس یافته های به دست آمده در این مطالعه می توان گفت که جدا از عوامل اثرگذار خانوادگی و آموزشی، ارضای نیازهای روان شناختی به عنوان یک متغیر واسطه گر در جهت بهبود عملکرد تحصیلی نقش داشته و می بایست در جهت بهبود خود تنظیمی تحصیلی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خود تنظیمی تحصیلی، نیازهای پایه روان شناختی، ادراک کلاس، الگوهای ارتباطی خانواده
|
  • Sima Sadat Korsavi, Majid Sadoughi * Pages 1-14
    Introduction

    Bullying at school is an interpersonal type of violence which could have serious short-term and long-term consequences for both the bullying and the victimized students. The present study aimed to cluster the bullying and victimized students based on their social competence and social preference.

    Materials and Methods

    This study was descriptive and exploratory Clustering. The statistical population included all 13-15 year old students in Kashan. Using cluster sampling, 414 students (202 females & 212 males) were chosen. The participants filled in Illinois Bullying Scale and Smart and Sanson Social Competence Questionnaire, The Warden and Mackinnon Social Behavior Questionnaire (SBQ), and Sociogram.

    Findings

    The data were clustered using hierarchical method, showing four distinct clusters of students. The statistical and empirical validity of the data were confirmed: social preferred (35.99%), bullying (20.77%), social competent (26.81%), and victimized (16.42%). In addition, comparison of the clusters by considering gender, practical prosocial behavior, relational prosocial behavior, overt antisocial behavior, relational antisocial behavior, victimization showed that our clustering was sufficiently valid. The findings indicate that the bullying and victimized students have different behavior profiles with different characteristics.

    Conclusion

    Cluster analysis could help identify these profiles and thereby be used as a basis for designing and taking necessary measures regarding the prevention and intervention of the bullying behavior and its consequences.

    Keywords: Bullying behavior, victims, Social Competence, social preference, social behavior
  • Narjes Abbasi, Farideh Yousefi * Pages 15-31
    Introduction
    One criteria of well-being is subjective vitality. To know the predicting factors of subjective vitality as one of the main indicator of health and motivation is very critical. The purpose of this study was to investigate the causal relationship between parental psychological control and students' subjective vitality with the mediating role of cognitive emotion regulation strategies.
    Materials and Methods
    Participant consisted of 346 Shiraz University undergraduate students who selected by cluster random sampling, and completed the Soenens et al.'s dependency-oriented and achievement-oriented psychological control scale, Garnefski & Kraaij’s cognitive emotion regulation questionnaire, and Ryan & Frederick’s subjective-vitality scale.
    Findings
    The findings showed that psychological control of parents negatively affected subjective vitality and adaptive cognitive emotion regulation strategies. The effect of parental psychological control on maladaptive strategies was positive and statistically significant. Maladaptive strategies showed negative effects on subjective vitality, and adaptive strategies had positive effects on subjective vitality. The Bootstrap test confirmed the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between parental psychological control and subjective vitality.
    Conclusion
    According to this research findings, it can be concluded that decrease of parental psychological control leads to children's more use of adaptive strategies and thereby leads to a promotion of children’s subjective vitality.
    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, Subjective vitality, Parental Psychological Control
  • MohamadSadegh Arjmandi Oliya *, Azarmidokht Rezaei, Soltanali Kazemei, Nadere Shorabi Pages 32-47
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of emotional intelligence between in the relation to the dimensions of the theory of mind with social skills in students with learning disabilities.

    Materials and Methods

    The research population of this study was all students with learning disabilities in elementary school who were studying in educational centers in Shiraz and Marvdasht. For example, 227 students were purposefully selected. The required information was collected by Stairnamn's (1999) theory of mind test, emotional intelligence scale, (1980) and Matson's social skills scale (1983). Statistical analysis was performed by testing the multiple mediation model with more than one independent variable using the Pricher and Hayes (2014) statistical program.

    Findings

    The findings indicated that emotional intelligence can play a mediating role between the theory of mind and social skills in children with learning disabilities. This represents a full mediating role (not partial) of dimensions of happiness, realism, interpersonal relations, self-control and flexibility in the relationship between the second-level theory of mind and social skills.

    Conclusion

    There is a significant relationship between the theory of mind and emotional intelligence and social skills in children with learning disabilities.

    Keywords: Emotional intelligence, Theory of mind, social skills, Learning disabilities
  • Seyed abdolhadi Samavi, Hojatalah Javidi *, Soltanali Kazemi, Hossein Bagholi Pages 48-58
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of education based on flipped learning and education based on participatory learning on academic achievement, academic self-regulation and academic engagement of sixth grade elementary school students in Lamerd city.

    Materials and Methods

    The research method was applied in terms of purpose and quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The members of the research sample were selected by available sampling method. Researcher-made academic evaluation test, Bofard self-regulatory scale, and Shuffle and Becker academic engagement scale were the measuring instruments of this study.

    Findings

    In general, one-way analysis of covariance for academic achievement scores (F = 19.83 and p = 0.001), academic self-regulation (F = 22.19 and p = 0.001) and academic engagement (F = 19.86).

    Conclusion

    education based on collaborative learning had a positive and significant effect on academic self-regulation and academic engagement, but did not have a significant effect on academic achievement

    Keywords: flipped learning, Participatory learning, Academic Achievement, Academic self - regulation, Academic engagement, Sixth grade students
  • Samaneh Najarpourian *, Farzaneh Hassani, Abdolvahab Samavi, Siamak Samani Pages 59-72
    Introduction

    In recent years, efforts to increase the level of mental health and improve the relationship between couples in order to increase family stability and prevent marital turmoil and divorce has been considered. The purpose of this study was to compare the effectiveness of positive couple therapy and Solution-Focused Brief Therapy on improving marital adjustment and psychological well-being.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental research method along with pretest-posttest design used with three groups (two experimental groups, a positive couple therapy group, a Solution-Focused Therapy group and a control group). The statistical population consisted of all married couples in Shiraz. The sampling method was improbably purposeful. 48 people who scored lower in psychological well-being and marital adjustment were considered as the final sample. 16 people were placed in each group. The experimental groups were treated in 8 sessions of 90 minutes. Ryff Psychological Well-Being Scale and Spanier Adjustment Questionnaire were used to collect data.

    Findings

    The results showed that both therapeutic approaches had an effect on psychological well-being and improving marital adjustment in families. (P≤ 0.05) But no significant difference was observed between the effectiveness of the two intervention methods (P> 0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study provide acceptable empirical support for the Solution-Focused Brief Therapy and positive couple therapy.

    Keywords: Positive Couple Therapy, Solution-Focused Brief Therapy, Psychological well-being, marital adjustment
  • Shahram Noorisamarin, Nasrin Arshadi *, Seyed Esmaeel Hashemi, Abdolzahra Naami Pages 73-87
    Introduction

    Today, burnout has become a common organizational problem that covers all aspects of people's lives and has led to a reduction in labor and damage to the country's economy and production.The aim of current research was to investigate the causal relationship of the centralized decision-Making and workplace mobbing with job burnout considering mediating role of organizational silence.

    Material and Methods

    The study was correlational research based on structural equation modeling. The statistical population of present study was all employees of management of repair, completion, and technical services wells of National Iranian South Oil Company (NISOC) in 2019. This population used as research sample (376 employees).The participants completed the Centralization in the decision-Making (46)), Organizational Silence ((39),), Workplace Mobbing (48) and Job Burnout (6) Questionnaires. Structural equation modeling (SEM) was used for data analysis. The indirect effects were tested using the bootstrap procedure. Results showed that the proposed model fit the data properly.

    Findings

    results showed that centralized decision-Making and workplace mobbing had significant path coefficients with job burnout. Moreover, indirect path coefficients of centralized decision-Making and workplace mobbing with job burnout through organizational silence were significant.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded  that in order to reduce job  burnout, it is necessary to consider the role of centralized decision-making, mobbing  in the workplace and organizational silence.

    Keywords: Centralized decision-making, Mobbing, Job burnout, organizational silence
  • Fahimeh Bagherinejad *, Mohammad Khayer, Soltanali Kazemi, Siamak Samani Pages 88-98
    Introduction
    the importance of social communication in the adolescence  is such that it can affect the person 's future life. The purpose of this research is Investigating the mediating role of the locus of control on religious orientation and social anxiety in high school students.
    Materials and Methods
    The research design was descripitive- correlational and structural equation modeling was used to data. The population of this research was all high school students in Shiraz city.
    Findings
    Data analysis using structural equation modeling in AMOS software confirmed that proposed model has acceptable fit indices. In sum, locuse of control of students can mediate the effect of  religious orientation and social anaxiety.
    Conclusion
    locuse of control of students can mediate the effect of  religious orientation and social anaxiety.
    Keywords: Religious Orientation, social anaxiety, locuse of control
  • Zahra Haghi *, Simin Hosseinian, Roya Rasouli Pages 99-114
    Introduction

    In recent decades, different methods have been used for improving family emotional conditions. The purpose of the current study is assessing both methods of mothers' behavioral management training and cognitive-behavioral training with and without the presence of girls in family emotional conditions.

    Materials and Methods

    This research has performed by pre-test, post-test, and follow-up with the control group, experimentally. The statistical population consists of girls from 13 to 15 years old in Zeynabiyeh school in Shahriar. Our assessment has been done on 600 students. Then 45 students were selected randomly among 120 students with weak family emotional Conditions, then, randomly replaced them in two experimental groups and one control group. The first training group received mothers' behavioral management and girls' cognitive-behavioral group training and the second training group received mothers' behavioral management training. The control group also did not receive any training and was placed on a waiting list. The data collection tool was the Hillburn Family Emotional Questionnaire (1964) in which data has been investigated using repeated measure MANOVA (Multivariate Analysis of Variance).

    Findings

    The results indicate that mothers' behavioral management training and cognitive-behavioral group therapy of girls led to enhance the family emotional Conditions. However, mothers’ behavior management training alone could not increase family emotional Conditions. These outcomes were also acknowledged in the follow-ups.

    Conclusion

    It seems that both mothers’ behavioral management training and cognitive behavior group therapy can be an effective intervention to increase family emotional Conditions.

    Keywords: Cognitive-behavioral training, Family Emotional Conditions, Mothers’ behavioral management training
  • Maryam Mohammadzadeh, Zahra Eftekhar Soadi *, Saeed Bakhtiarpour, Reza Joharifard Pages 115-131
    Introduction

    The purpose of this study was to investigate the moderating role of mobile phone dependency in the model of predicting subjective vitality based on perceived social support and alexithymia mediated by academic procrastination in adolescent girls.

    Materials and Methods

    The statistical population included the Bandar Imam Khomeini high school girl students, in 2019. 352 of them were selected by multistage cluster random sampling. They responded to these questionnaires: smartphone addiction scale, Multidimensional Scale of Perceived Social Support, Alexithymia Questionnaire, academic procrastination Scale, and subjective vitality questionnaire. Data were analyzed by structural equation modeling

    Findings

    The results showed that in both groups of addicted students to mobile and non-mobile addicted, the direct path of social support and alexithymia was not significant with subjective vitality, but the direct path of academic procrastination to subjective vitality was negative and significant and social support had a negative and significant relationship with academic procrastination and alexithymia had a positive and significant relationship with academic procrastination. Academic procrastination also mediated the relationship between social support and alexithymia with subjective vitality. Dependence on mobile phones moderated this mediation model.

    Conclusion

    By increasing social support and treating alexithymia, it is possible to reduce academic procrastination in adolescents and thereby improve subjective vitality. And by teaching the correct use of mobile phones, the intensity of the impact of factors on reducing subjective vitality decreased.

    Keywords: Cognitive-behavioral training, Family Emotional Conditions, Mothers’ behavioral management training
  • Morvarid Bozorgpouri, Azarmidokht Rezaei *, Maryam Kouroshnia, Soltanali Kazemi Pages 132-145
    Introduction

    The education organization spends a significant amount of money annually on student education, and the drop in students, in addition to wasting the country's expenses, jeopardizes the resources of the next generation of manpower. Therefore, this study aimed to investigate the mediating role of basic psychological needs satisfaction in the relationship between the dimensions of family communication patterns and perception of the classroom environment with academic self-regulation.

    Materials and Methods

    For this purpose, in this descriptive-analytical study, 225 female high school students were selected from Shiraz school students by cluster random sampling method. Participants completed basic psychological needs satisfaction questionnaire (Gagné, 2003), family communication patterns questionnaire (Koerner & Fitzpatrick, 2002), academic self-regulation questionnaire (Savari, Arabzadeh, 2012), and perception of the classroom environment questionnaire (Gentry, Gable and Rizza, 2002). The findings were analyzed using SPSS-20 and SMART-PLS-3 software using statistical method of structural equations and Pearson correlation coefficient.

    Findings

    The results showed that satisfying basic psychological needs, conversation orientation and perception of the classroom environment were significantly related to academic self-regulation (p < 0.05). Satisfying the basic psychological needs between conversation orientation and perception of the classroom environment played a mediating role in academic self-regulation.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be said that apart from influential family and educational factors, satisfying psychological needs as an intermediary variable has a role in improving academic performance and should be considered to improve academic self-regulation.

    Keywords: Self-regulation, basic psychological needs, perception of the classroom environment, Family Communication Patterns