فهرست مطالب

پژوهش و برنامه ریزی شهری - پیاپی 44 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی شهری
پیاپی 44 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مصطفی محمدی ده چشمه، نازنین حاجی پور* صفحات 1-20

    چکیده شکوفایی شهری را می توان یکی از دیدگاه های نوین در نظام برنامه ریزی شهری دانست که در ارتباط با توسعه متعادل و هماهنگ در محیطی همراه با انصاف و عدالت مطرح می شود و از مفاهیمی است که از درون نظریه توسعه پایدار شکل گرفته است، لذا اهمیت بررسی آن در مناطق شهری به غایت احساس می گردد. هدف پژوهش حاضر بررسی تطبیقی شکوفایی شهری و تناسب سنجی آن در مناطق شهری کرمانشاه است. پژوهش حاضر از نظر ماهیت و روش؛ توصیفی- تحلیلی و از لحاظ هدف، کاربردی است. داده های مورد نیاز  داده های پژوهش در گام نخست از طریق نرم افزار SPSS تلخیص و برای ورود به مدلها به صورت خام مهیا گردید و با استفاده از آزمون T test وضعیت شکوفایی شهری مناطق هشت گانه کرمانشاه موردسنجش قرار گرفت و در مرحله بعد در محیط برنامه EXCEL وارد گردیده و با بهره گیری از مدل های تصمیم گیری چندمعیاره ویکور، الکتر،تاپسیس و مدل ادغامی کپلند، مناطق کرمانشاه از لحاظ شکوفایی شهری رتبه بندی و اولویت بندی گردیدند. نتایج آزمون T برای شاخص های شکوفایی شهری نشان داد که تفاوت بین مناطق در سطح شاخص های شکوفایی شهری معنی دار است و بالاترین میزان اختلاف مربوط به منطقه یک(2/3) در شاخص بهره برداری می باشد، لذا بررسی این اختلاف با استفاده از مدلهای تصمیم گیری مهم و ضروری می باشد. نتایج نهایی پژوهش نشان داد که براساس تحلیل مدل های بکارگرفته شده چند معیاره و مدل ادغامی کپلند(POSET) ترتیب درجه برخورداری و تناسب هر کدام از مناطق هشت گانه شهر کرمانشاه در مجموع تلفیقی شاخص های شکوفایی شهری به ترتیب شامل مناطق یک، شش، هشت، سه، هفت، پنج، چهار و در نهایت منطقه دو می باشد. بنابراین منطقه یک شهری کرمانشاه بیشترین میزان و اولویت اول را از حیث شاخص های شکوفایی شهری را به خود اختصاص داده و آخرین منطقه نیز اختصاص به منطقه دو است.

    کلیدواژگان: تحلیل تطبیقی، شکوفایی شهری، مدل MCDM، کرمانشاه
  • حافظ مهدنژاد*، علیرضا غلامی صفحات 21-38

    استان اصفهان ، به عنوان صنعتی ترین استان کشور در مدت یک دهه گذشته شناخته می شود و به همین خاطر به یکی از مهاجرپذیرترین استان های کشور تبدیل شده است. این مهاجرت بی رویه و کنترل نشده پیامدهای نامطلوبی از جمله حاشیه نشینی و تشکیل محله های فقیرنشین را به دنبال داشته است. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر، تحلیل فضایی و پهنه بندی محله های فقیرنشین کلان شهر اصفهان بر اساس شاخص های کالبدی جهت برنامه ریزی بهتر برای ساماندهی، توانمندسازی و افزایش کیفیت زندگی آنها است. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش آن، توصیفی-تحلیلی است. داده های پژوهش از بلوک های آماری (1395) مرکز آمار ایران تهیه شده اند. روش های آماری مورد استفاده برای تحلیل داده ها، مشتمل بر  AHP ، تاپسیس (Topsis) و Hotspot است. بر اساس یافته های پژوهش، شاخص های قدمت بنا (با امتیاز 246 %)، ریزدانگی (با امتیاز 192/0) و تسهیلات (با امتیاز 181/0) تاثیر بیشتری در شکل گیری پهنه های فقر در کلان شهر اصفهان را داشته اند. شاخص های قدمت بنا و تعداد اتاق به ترتیب بیشترین و کم ترین ضریب تاثیر را داشته اند. بر اساس شاخص نهایی وضعیت فقر از لحاظ شاخص های کالبدی، 30 محله (16/15 %) دارای کیفیت مناسب، 35 محله (23/18 %) دارای کیفیت نسبتامناسب، 38 محله (79/19 %) در وضعیت متوسط، 45 محله (44/23 %) در وضعیت نسبتا نامناسب و در نهایت 22 محله معادل 46/11 % از کل محله ها در وضعیت نامناسبی قرار دارند. در واقع، حدود 35% از محله های کلان شهر اصفهان در وضعیت نامناسبی قرار دارند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که محله های دارای ارزش های بالاتر از میانگین در مرکز و تا حدودی در جنوب شهر و محله های دارای ارزش پایین تر از میانگین در شرق کلان شهر اصفهان قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: محله های فقیرنشین، توانمندسازی، تحلیل فضایی، تحلیل سلسله مراتبی، کلان شهر اصفهان
  • زهره دیمیاد*، یعقوب پیوسته گر صفحات 39-54

    برای پیشگیری از ناپایداری فضاهای شهری، بهره برداری بهینه از منابع محدود انسانی و طبیعی امری ضروری است. توسعه و ترویج کارآفرینی، که از آن به عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می شود، یکی از مهم ترین اهرم های مورد تاکید اقتصاددانان و اندیشمندان در راستای نیل به توسعه پایدار شهری است. هدف از پژوهش کمی و کاربردی حاضر، که با ترکیبی از روش های توصیفی تحلیلی و علی انجام شده است، تبیین اثرات کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری است که به صورت موردی در شهر یاسوج انجام شده است. ابزار اصلی پژوهش جهت گردآوری داده های میدانی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی و پایایی آن با رعایت مبانی تحقیقات میدانی تایید شده است. جامعه آماری پژوهش را شهروندان ساکن در شهر یاسوج تشکیل می دهد (98130 نفر) که دارای سن بالاتر از 15 سال بوده اند و با توجه به محدودیت های مالی و زمانی، 383 نفر از آن ها به عنوان نمونه آماری برآورد شد و پرسشنامه ها به صورت کاملا تصادفی در میان شهروندان توزیع گردید و در نهایت با توجه به مخدودش بودن تعدادی از پرسشنامه ها، اطلاعات گردآوری شده 375 نفر با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان داد برخورداری شهروندان از متغیرهای تشکیل دهنده کارآفرینی با میانگین 31/3، بالاتر از حد متوسط بوده و میانگین محاسبه شده برای توسعه پایدار شهر یاسوج با مقدار 02/3، در سطح متوسط قرار دارد و میانگین پایداری اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی به ترتیب 47/2 (پایین تر از حد متوسط)، 31/3 و 30/3 (بالاتراز حد متوسط) بوده است. نتایج سنجش برازش مدل ساختاری طراحی شده در خصوص اثر کارآفرینی بر توسعه پایدار شهری نشان داد معیارهای برآورد شده مدل مذکور در تطبیق با معیارهای پیشنهادی در وضعیت مطلوبی قرار دارند و کارآفرینی با اثر کل 662/0، دارای تاثیر آماری معناداری بر توسعه پایدار شهری بوده است و توانسته است 44 درصد از واریانس توسعه پایدار شهری در محدوده مطالعاتی را تبیین نماید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، پایداری، توسعه پایدار شهری، مدل سازی
  • غلامرضا کاظمیان*، احسان براری، فتاح شریف زاده، وجه الله قربانی زاده صفحات 55-74

    در کشورهای پیشرفته برای حل مشکلات مدیریت شهری به خصوص در کلانشهرها مدیریت شهری بر مبنای نظریه حکمروایی خوب شهری میباشد. مدل های مختلف جهانی و منطقه ای برای حکمروایی خوب شهری تعریف شده است و هر یک دارای ابعاد و مولفه های مختلفی میباشد. برای استقرار حکمروایی خوب شهری در کلانشهرهای کشور لازم است مدل بومی حکمروایی شهری برای هر شهر به صورت مجزا تهیه شود. هدف تحقیق این است که اولا الگوی متناسب حکمروایی خوب شهری برای کلانشهرهای کشور را در قالب مولفه ها، ابعاد و معیارهای متناسب به صورت موزون احصاء کرده و ثانیا با انجام تحلیل یکپارچه ریوس راهبردهای حرکت به سمت حکمروایی خوب شهری را به دست آورد. در این تحقیق الگوهای مختلف حکمروایی شهری در سطح بین المللی بررسی شده و ابعاد و مولفه های آنها احصاء شده و به صورت تجمیع یافته با توجه به مشابهت ها و موضوعات آنها ارایه شده است. سپس برای بومی سازی مدل و متناسب سازی آن با شرایط کلانشهرهای کشور از نظرات خبرگان به صورت پنل دلفی استفاده شد. مورد مطالعه این تحقیق شهر مشهد بود و 42 نفر از منتخبان خبرگان هفت ذینفع و ذینفوذ اصلی شهر مشهد به عنوان خبرگان و پنل دلفی از طریق نمونه گیری قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شده و در پنل دلفی شرکت کرده و ابعاد و معیارهای حکمروایی خوب شهری را نمره دهی نمودند و بعضی موارد را نیز به آنها افزوده یا حذف کردند. سپس با توجه به ابعاد و معیارهای نهایی ، وضعیت فعلی کلانشهر مشهد را نمره دهی و نقاط قوت و ضعف را مشخص کردند. در نهایت الگوی بومی و متناسب حکمروایی خوب شهری برای شهر مشهد بر اساس مولفه ها، ابعاد و معیارها با وزن هریک از آنها مشخص شد، ارزیابی وضعیت فعلی مشهد بر مبنای این الگو با نمره به مولفه ها، ابعاد و معیارها انجام شد و راهکارهای حرکت از وضعیت فعلی به سوی چشم انداز حکمروایی خوب شهری تعیین گردید. برای اعتبار سنجی نتایج حاصله و ارایه راهکارهای اجرایی دو جلسه فوکوس گروپ با خبرگان منتخب نماینده طیف های مختلف فوق برگزار و نتایج در فوکوس گروپ تایید شد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، حکمروایی خوب شهری، حکمرانی خوب، مدیریت شهری، نمونه موردی مشهد
  • مرتضی محمدخانی*، زینب کرکه ابادی، عباس ارغان صفحات 75-92

    امروزه شهرها به منظور رقابت در عرصه بین المللی سعی در ارتقا زیرساخت های خود، جهت دستیابی به نوآوری و شکوفایی دارند. از این رو، بررسی جایگاه شهرها از منظر شاخص های شکوفایی شهری امر مهمی در بحث شهرسازی پایدار می باشد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر سنجش و ارزیابی مناطق کلان شهر تهران از نظر شاخص های شکوفایی شهری است. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی و هدف گذاری آن کاربردی است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از مدل های کمی آنتروپی شانون، واسپاس (WASPAS)، ضریب پراکندگی (C.V)، آمار خودهمبستگی فضایی موران و از نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که الگوی توزیع فضایی شاخص های شکوفایی شهری در سطح مناطق 22 گانه شهر تهران به صورت خوشه ای است و مناطق 22، 1 و 2 به ترتیب با کسب میزان امتیاز واسپاس 4492/0، 1981/0 و 1938/0 از لحاظ برخورداری از شاخص های شکوفایی شهری در بین مناطق 22 گانه در رتبه های اول تا سوم قرار دارند. در سوی دیگر منطقه 8 با کسب کمترین میزان واسپاس 0439/0 در جایگاه آخر قرارگرفته است. از نظر آماری حدود 5/0 درصد از مناطق در وضعیت برخوردار، 36/0 درصد در وضعیت نیمه برخوردار و 59/0 درصد در وضعیت نامطلوب قرار دارند. از نظر جغرافیایی می توان گفت که برخورداری مناطق از شاخص های شکوفایی شهری از  سمت شمال به جنوب و از شرق به غرب تهران سیر نزولی دارند و از  میزان آن کاسته شده است.

    کلیدواژگان: شکوفایی شهری، توسعه پایدار شهری، شاخص های شکوفایی شهری، کلان شهر تهران
  • محمدرحیم رهنما*، محمد اجزا شکوئی، آزاده تشکری بهشتی صفحات 93-108

    نوشهرگرایی در پاسخ به نتایج اجتماعی، زیست محیطی و پراکنش ناشی از توسعه های حومه ای در امریکا به وجود آمد و به یکی از رویکردهای جدید در شهرسازی قرن بیستم تبدیل گردیده و تمرکز آن توجه به انسان در برنامه ریزی شهری است. مفهوم تراکم بخشی از جنبش نوشهرگرایی در بخش محلی است بدین صورت که تراکم بهینه موثر بر تحقق مفهوم محله چگونه باید باشد، مورد توجه قرار می گیرد. هدف این پژوهش بررسی شاخص های اثر گذار بر تراکم ساختمانی بر اساس نظریه نوشهرگرایی در محله شهید هاشمی نژاد و سپس ارایه الگوی پیشنهادی تراکم ساختمانی در این محله می باشد. روش تحقیق حاضر مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی می باشد. داده های مورد نیاز به روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه گرد آوری شده است. حجم نمونه به روش کوکران و برابر با 343 نفر تعیین شده و نمونه گیری به روش تصادفی سیستماتیک انجام گرفت. از فرایند تحلیل شبکهANP  جهت تحلیل داده ها و وزن دهی معیار ها و شاخص ها استفاده که با پرسش از 15 خبره دانشگاهی در ‏رشته های مرتبط بدست آمده است. 6 معیار (جمعیتی، دسترسی به خدمات، دسترسی پذیری، کالبدی فضایی، زیست محیطی و اقتصادی) و 24 زیر شاخص در سطح محله بررسی گردید که شاخص جمعیتی با ضریب وزنی 0.43 از 1 دارای بیشترین تاثیرگذاری را در نحوه توزیع تراکم ساختمانی در حوزه مورد مطالعه (محله شهید هاشمی نژاد) داشته اند. در انتها با روی هم اندازی لایه شاخص ها در نرم افزار GIS تراکم پیشنهادی برای این محله ارایه می گردد که نتایج حاصل نشان می دهد بیشترین تراکم پیشنهادی (زیاد و خیلی زیاد) در حاشیه خیابان های اصلی و مرز محله می باشد و هر چه به عمق بافت محله پیش می رویم از شدت تراکم کاسته می شود.

    کلیدواژگان: محله پایدار، نوشهرگرایی، تراکم ساختمانی، ANP
  • مریم نجفی، یعقوب زنگنه*، محمد سلمانی مقدم صفحات 109-122

    امروزه موضوع مهاجرت و تحرک سکونتی در نواحی مختلف شهر به دلیل رابطه ی اجتناب ناپذیر علت و معلولی بین مهاجرت های درون شهری و ساختار اجتماعی فضایی شهر ، به ویژه در تحلیل اکولوژی اجتماعی شهرها مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل چگونگی و دلایل اقامت مهاجرین روستایی در بدو ورود به شهر بجنورد و تحرک سکونتی آنها در مراحل بعد از سکونت اولیه انجام شده است. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و داده های مورد نیاز از طریق پیمایشی (پرسشنامه) گردآوری شده است. نمونه ها به روش نمونه گیری احتمالی طبقه بندی شده انتخاب شده اند.حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 384 نفر تعیین شده است. واحد تحقیق خانوار می باشد، از این رو نمونه ها از بین سرپرستان خانوارها انتخاب شده اند. داده های گردآوری شده با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون های آمار استنباطی از جمله آزمون کای اسکویر و با کمک نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که از نظر سکونت اولیه، 67.5 درصد از این افراد در بدو ورود در بافت بیرونی و از لحاظ جهات جغرافیایی 37.8 درصد در شمال شرق و 29.6 درصد در قسمت جنوب غرب شهرسکونت اختیار کرده اند. در رابطه با علت سکونت در بدو ورود ، اکثر مهاجران وارد شده یعنی 43.8 درصد پاسخگویان ارزان بودن قیمت یا اجاره مسکن را بعنوان علت اصلی انتخاب این مناطق برای سکونت خود ذکر کرده اند. تحرک سکونتی مهاجرین در مراحل بعد از سکونت اولیه عمدتا در داخل مناطق درآمدی مشابه انجام شده است. یعنی بهبود وضعیت مالی اکثر مهاجرین روستایی در حدی نبوده است که باعث تحرک سکونتی آنها از محله سکونت اولیه به مناطق با درآمد بالاتر صورت گرفته باشد.

    کلیدواژگان: اقامت روستایی، مهاجرت، روستا، شهر بجنورد
  • یونس غلامی*، رسول حیدری سورشجانی، وحیده برهمن، ابوالفضل دهقان، حمید اصولی صفحات 123-140

    امروزه توجه به مبحث تاب آوری در جهت ایجاد جامعه ای انعطاف پذیردر برابر بلایای طبیعی حایز اهمیت فراوانی است. افزایش تاب آوری شهرها در برابر بلایای طبیعی به ویژه زمین لرزه ها به میزان زیادی در کاهش این خسارات و همچنین زمان بهبودی جوامع موثر است. در این میان برنامه ریزان و مدیران شهری به منزله مهم ترین نهادهای درگیر در طراحی کالبد شهرها نقشی اساسی در افزایش تاب آوری جوامع شهری در برابر زمین لرزه دارند. مفهوم تاب آوری، مفهوم جدیدی است که بیشتر در مواجهه با ناشناخته ها و عدم قطعیت ها به کاربرده می شود. هدف از انجام این تحقیق سنجش و ارزیابی میزان تاب آوری فضایی در محلات مرکزی شهر کاشان می باشد. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است و ابزار اصلی گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه ساکنین محلات مرکزی شهر کاشان می باشد، که جهت تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه از آزمون آنوا از طریق نرم افزار SPSS و همچنین از روش مدل یابی ساختاری(SEM) با استفاده از نرم افزار Amos و آزمون T استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که محلات از نظر شاخص اقتصادی، کالبدی و اجتماعی با یکدیگر و از نظر شاخص تاب آوری با وضع ایده آل تفاوت معناداری دارد. همچنین متغیرهای اجتماعی، اقتصادی و سطح درآمد در میزان تاب آوری تاثیر داشته اند.جامعه آماری مورد مطالعه ساکنین محلات مرکزی شهر کاشان می باشد، که جهت تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه از آزمون آنوا از طریق نرم افزار SPSS و همچنین از روش مدل یابی ساختاری(SEM) با استفاده از نرم افزار Amos و آزمون T استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که محلات از نظر شاخص اقتصادی، کالبدی و اجتماعی با یکدیگر و از نظر شاخص تاب آوری با وضع ایده آل تفاوت معناداری دارد. همچنین متغیرهای اجتماعی، اقتصادی و سطح درآمد در میزان تاب آوری تاثیر داشته اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، آسیب پذیری، مخاطرات طبیعی، زمین لرزه
  • محمدعلی عباسی کشکولی، جلیل توتون چی*، عباس علوی راد، محمدعلی دهقان تفتی صفحات 141-156

    هدف از این پژوهش، بررسی جاذبه های مادی و معنوی گردشگری در شهر فیروزآباد با رویکرد کسب درآمد از جاذبه های متعدد و متنوع گردشگری و نهایتا رتبه بندی مولفه های اقتصادی موثر در توسعه گردشگری است. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی توصیفی - تحلیلی است. جامعه آماری مورد مطالعه در این تحقیق گردشگران بازدید کننده از جاذبه های گردشگری در سال 1390 تا 1397 است. نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران برای گردشگران 388 نفر محاسبه گردید. همچنین پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 837/0  است که از قابلیت اعتبار بالایی برخوردار می باشد. در خصوص روایی نیز بررسی ها بر اساس نظرات متخصصین نشان می دهد پرسشنامه از روایی محتوایی خوبی برخوردار است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش پرالونگ و همچنین مدل تحلیل شبکه استفاده شده است. ارزیابی صورت گرفته از ارزش گردشگری قلعه دختر و آتشکده بر اساس روش پرالونگ نشان می دهد که شاخص قدمت معماری این دو اثر با ارزش 853/0  و 831/0 و معیار اجتماعی - اقتصادی این دو اثر به ویژه در جذب گردشگر و شکل گیری هسته های اجتماعی پیرامون آثار و قابلیت اقتصادی آنها نیز با 762/0  و 751/0 بیشترین نقش را در جذب گردشگران داشته اند. نتایج حاصل از مدل تحلیل شبکه نیز نشان می دهد شاخص های توان اقتصادی فیروزآباد شامل پتانسیل های ارزشمند در حوزه صنایع دستی (قالی - گلیم و گبه) ، محصولات دامی ارگانیک زندگی عشایری- انواع محصولات کشاورزی - میراث تاریخی ارزشمند که منشا شکل گیری واحدهای تجاری - خدماتی و ایجاد اشتغال هستند با مقدار 089/0 بیشترین نقش را در رونق گردشگری در شهر فیروزآباد دارد. این نتیجه با نتایج مدل پرالونگ که اشاره با قابلیت اقتصادی شهرستان دارد، منطبق است.

    کلیدواژگان: اقتصاد گردشگری، توسعه پایدار، سرمایه گذاری، شهر فیروزآباد
  • نجمه دشتکی*، حمید ماجدی، فرح حبیب صفحات 157-172

    امروزه بحران زیست محیطی شهرها، ناشی از نگرش مادی بشر به نظام محیط زیست و به تبع آن اخلاق نادرست شهروندان در مواجهه با آن است.  این در حالی است که در جهان بینی توحیدی، عالم هستی، یک واحد یکپارچه است که تمامی موجودات آن در مسیر رشد و تعالی، در حال حرکت و هدایت هستند؛ به طوری که نمی توان هدفی جز معاد و بازگشت به سوی خداوند برای آن تصور نمود. در این جهان بینی، شهروندان نه تنها مسئولیت بهره برداری عادلانه و امانتدارانه از عناصر محیط زیست را دارند، بلکه مسئولیت حفظ، ارتقاء و سیر تعالی تمامی عناصر محیط زیست به سوی کمال مخصوص خود و هدف خلقتشان را نیز دارند. هدف این پژوهش تبیین نقش اخلاق زیست محیطی شهروندان در تعالی محیط زیست بر اساس آموزه های قرآنی با بهره گیری از تفسیر المیزان است. در این راستا به منظور تحلیل گزاره های اخلاقی قرآن کریم، از روش تحلیل محتوای کیفی استفاده گردید. در این پژوهش، کدگذاری، طبقه بندی و مقوله بندی متون انتخابی، توسط نرم افزار ATLAS.ti صورت گرفت. در مجموع از میان گزاره های اخلاقی مرتبط با موضوع پژوهش، 590  کد استخراج گردید که پس از حذف کدهای مشابه به 106 کد تقلیل یافت. کدهای باقی مانده در 23 مولفه و 7 مقوله دسته بندی شدند و در نهایت در سه بعد جهان بینی، گرایش و اعمال و رفتار، مدل نهایی منتج شده از نتایج تحلیل محتوای کیفی ارایه گردید. مدل ارایه شده، تعالی اخلاق زیست محیطی شهروندان بر مبنای تفسیرالمیزان است که در آن سه بعد جهان بینی الهی شهروندان، گرایش به سمت کمال و اعمال و رفتار زیست محیطی شهروندان در چارچوب قوانین الهی مورد تاکید بوده و انتظار می رود که این نگرش منجر به تعالی محیط زیست شود.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی شهروندان، تعالی، محیط زیست، مدل مفهومی، ATLAS.ti
  • علی اکبر حیدری*، فهیمه جمشیدی صفحات 173-188

    ارتباط احساسی میان انسان و مکان در حوزه های مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است که از جمله آنها در ادبیات معماری و شهرسازی است. ارتباط در سطوح مختلفی شکل گرفته و در قالب مفاهیم مختلفی نیز معرفی می شود که از جمله آنها می توان به مفاهیم دلبستگی به مکان و هویت مکان اشاره نمود. تاکنون پژوهش های متعددی در ارتباط با هر کدام از موارد مذکور در حوزه ادبیات معماری و شهرسازی به انجام رسیده و نحوه نمود هر کدام از آنها در فضاهای مختلفی مورد بررسی قرار گرفته است؛ این در حالی است که در ارتباط با چگونگی ارتباط نظری میان این دو مفهوم، پژوهشی صورت نگرفته است. با این توضیح پژوهش حاضر در پی بررسی نحوه ارتباط میان دو مفهوم دلبستگی به مکان و هویت مکان و نحوه نمود پذیری این دو مفهوم در یک فضای باز شهری به عنوان بستر میدانی تحقیق است. به همین منظور مجموعه باغ ارم شیراز به عنوان نمونه موردی تحقیق انتخاب و با بررسی نحوه نمود این دو مفهوم برای کاربران این فضا، چگونگی ارتباط میان مفاهیم مذکور مورد تحلیل قرار گرفته است. پژوهش حاضر ترکیبی از روش های کمی و کیفی در گردآوری و تحلیل داده ها است و در این خصوص از روش های کتابخانه ای و میدانی به منظور گردآوری داده ها و از روش های تحلیل محتوا و نیز آزمون های آماری به منظور تحلیل آنها استفاده شده است. جامعه آماری در این پژوهش، استفاده کنندگان از باغ ارم شیراز در فصول بهار و تابستان بوده و حجم نمونه در این خصوص 326 نفر از این افراد انتخاب شده است که به صورت تصادفی در سطح باغ از آنها پرسش به عمل آمد. نتایج تحقیق حاکی از آن بود که اولا میان دو مفهوم دلبستگی به مکان و هویت مکان در فضاهای باز شهری، ارتباطی معنادار وجود دارد؛ به این ترتیب که افزایش دلبستگی به مکان باعث شکل گیری هویت مکان برای استفاده کنندگان می شود. همچنین عواملی چون احساسات فردی، پیکره بندی فضایی و زمان، هم در شکل گیری دلبستگی به مکان و هم در شکل گیری هویت مکان، به ترتیب دارای بیشترین اولویت هستند؛ این در حالی است که عامل خاطرات و رویدادها در دلبستگی مکان و عامل کنش های اجتماعی موجود در محیط، تاثیر بیشتری در شکل گیری هویت مکانی دارند.

    کلیدواژگان: دلبستگی به مکان، هویت مکان، فضاهای باز شهری، باغ ارم، شیراز
|
  • Mostafa Mohammadi Deh Cheshme, Nazanin Hajipour * Pages 1-20

    Urban prosperity can be considered as one of the most recent views in urban planning, which is associated with balanced and harmonious development in an environment of fairness and justice, and is based on concepts derived from the concept of sustainable development. The present research is applied in terms of nature and method; descriptive-analytical and purpose-oriented. The data needed for the research data were first prepared by SPSS software and raw materials were entered into the models. Using the T test, the urban flourishing condition of the eight regions of Kermanshah was measured and then entered into the EXCEL program environment. And by using multi-criteria decision-making models such as Vicore, Electric, Tapiss and Copeld's integration model, Kermanshah regions were ranked and prioritized in terms of urban flourishing. T-test results for urban flourishing indicators showed that the difference between regions at the level of urban flourishing indicators was significant and the highest difference was in area 1 (3.2) in the operation index, Therefore, it is important to study this difference using decision making models. The final results of this study showed that based on the analysis of applied multi criteria models and the Copeland integration model (POSET), the ranking of the degree and suitability of each of the eight areas of the city of Kermanshah in a total of combined urban flourishing indicators, respectively, included areas one, six, eight, three , Seven, five, four and finally the second region. Therefore, the Kermanshah city has the highest priority and the first priority in terms of urban flourishing indicators, and the last one is allocated to the second region.

    Keywords: comparative analysis, Urban Prosperity, MCDM model, Kermanshah
  • Hafez Mahdnejad *, Alireza Gholami Pages 21-38

    Isfahan province has been recognized as the most industrialized province in the country for the past decade and has therefore become one of the most migrant provinces in the country. This irregular and uncontrolled migration has had undesirable consequences, including the suburbanization and the formation of slums. Accordingly, the purpose of the present study is spatial analysis and zoning of slums of Isfahan metropolitan area based on physical indicators for better planning for organizing, empowering and enhancing their quality of life. This study is an applied one and its method is descriptive-analytical. The research data were obtained from Statistical Blocks of Iran Statistical Center (2016). Statistical methods used for data analysis include AHP, Topsis and Hotspot. Based on finding, the indexes of age of the building (246%), building materials (0.192), and facilities (0.181) had a greater impact on the formation of poverty zones in the Isfahan metropolitan area. Building age indicators whit (246%) and number of room’s whit (096%) respectively, have the highest and lowest impact coefficients. Based on the final index of poverty status in terms of physical indices, 30 neighborhoods (15.16%) are of good quality, 35 neighborhoods (18.23%) are of relatively poor quality, 38 neighborhoods (19.79%) are in moderate condition, 45 neighborhoods. (23.44%) are in poor condition and finally 22 neighborhoods (11.46%) are in poor condition. In fact, about 35% of Isfahan metropolitan areas are in poor condition. The results indicate that neighborhoods with higher than average values are located in the center and partly south of the city and neighborhoods with lower than average values are located east of the metropolitan area of Isfahan.

    Keywords: slums, Empowerment, Spatial analysis, hierarchical analysis, Isfahan metropolis
  • Zohreh Deimiyad *, Yaghowb Peyvastehgar Pages 39-54

    To prevent the instability of urban spaces, it is essential to make optimal use of limited human and natural resources. Entrepreneurship Development and Promotion, it is known as the engine of economic development. Is one of the most important levers emphasized by economists and thinkers to achieve sustainable development of the city. The purpose of this quantitative and applied research is Which has been done with a combination of descriptive-analytical and causal methods, Explains the effects of entrepreneurship on sustainable urban development That It has been done as a case study in Yasuj city. The main tool for collecting field data, is a researcher-made questionnaire That Its validity and reliability have been confirmed by observing the principles and foundations of field research. Is a statistical community of research Including citizens living in Yasuj (98130 people) That They were over 15 years old and Due to financial and time constraints, it was estimated that 383 of them were statistical samples and The questionnaires were distributed quite randomly among the citizens and finally Due to the limited number of questionnaires, Data collected 375 people Has been analyzed Using SPSS and Amos software. The results showed Citizens' enjoyment of the variables that make up entrepreneurship with an average of 3.31, Is Above average level and Average calculated for sustainable development of Yasuj city with a value of 3.02, located in the middle level and Average calculated for Economic, social and environmental sustainability Has been in order 2.47 (below average), 3.31 and 3.30 (above average). It also showed the results of measuring the fit of the designed structural model The effect of entrepreneurship on sustainable urban development That Estimated criteria of the model in compliance with the proposed criteria They are in good condition and Entrepreneurship with a total effect of 0.662, Has had a significant statistical impact on sustainable urban development and Entrepreneurship has been able to Explain 44% of the variance of sustainable urban development in the study area.

    Keywords: Entrepreneurship, Sustainability, Urban Sustainable Development, Modeling
  • Gholamreza Kazemian *, Ehsan Barari, Fattah Sharif Zadeh, Vajhollah Ghorbanizadeh Pages 55-74

    In advanced countries, urban management is based on the theory of good urban governance to solve urban management problems, especially in metropolises. Various global and regional models have been defined for good urban governance and each has different dimensions and components. In order to establish good urban governance in the metropolises of the country, it is necessary to develop an indigenous model of urban governance for each city separately. The purpose of the research is to firstly outline the proportional model of good urban governance for metropolitan areas in terms of appropriate components, dimensions, and criteria, and secondly, by integrating an outline analysis to obtain strategies for moving towards good urban governance. In this research, different patterns of urban governance at the international level have been studied and their dimensions and components have been summarized and presented in terms of their similarities and themes. Delphi panel experts' opinions were then used to localize the model and adjust it to the metropolitan conditions of the country. The study was conducted in Mashhad city and 42 selected experts from seven stakeholders and main stakeholders of Mashhad were selected as experts and Delphi Panel through Judicial and Snowball Sampling and participated in Delphi Panel and met the dimensions and criteria of good urban governance scored and added or removed some items. Then according to the final dimensions and criteria, the current status of Mashhad metropolitan area was evaluated and the strengths and weaknesses were determined. Finally, a good and appropriate model of good urban governance for the city of Mashhad was determined based on the components, dimensions and criteria with each weight, evaluation of the current status of Mashhad based on this model with a score on the components, dimensions and criteria was carried out and the traffic guidelines from the current situation towards the prospect of good urban governance. To validate the results and provide executive solutions, two focus group meetings were held with the selected experts representing the above spectrum and the results were confirmed in Focus Group.

    Keywords: good governance, good urban governance, urban governance, Urban Management, case study mashhad
  • Morteza Mohammadkhani *, Zeynab Karkehabadi, Abas Arghan Pages 75-92

    Today, cities are the key to developing countries, and in order to compete in the international arena, they are trying to upgrade their infrastructure to encourage and achieve innovation and prosperity. Hence, the study of the status of Urban Prosperity Index (CPI) indicators and efforts to achieve balanced development along with participation is an important issue in sustainable urban development. In this regard, the purpose of this study is to measure and evaluate the metropolitan areas of Tehran in terms of urban growth indices. The research method is descriptive-analytical and its purpose is applied. For data analysis, Shannon, WASPAS, Spread coefficient (C.V), spatial morphometric dependency statistics and Arc GIS software have been used for analyzing the information. The results of the research show that the spatial distribution pattern of Urban Prosperity Index (CPI) in the 22 areas of Tehran is clustered, and the 22, 1 and 2 regions with scores of scores and spas were 0.4492, 0.1938 and 0.1938 are in the first to third positions in terms of having Urban Prosperity Index (CPI) indicators among the 22 regions. On the other hand, the area 8 has been at the lowest level with the lowest level of 0.0439. Statistically, about % 0.5 of the regions are in a state of affairs, 36.3% are in semi-possessive condition and 0.59% in unfavorable condition. Geographically, it can be said that the enjoyment of the regions from the northern to south and east to west of Tehran is decreasing and decreasing. Key words: Urban Prosperity, sustainable urban development, Urban Prosperity Index (CPI), Tehran metropolis.

    Keywords: Urban Prosperity, sustainable urban development, Urban Prosperity Index (CPI), Tehran metropolis
  • Mohamad Rahnama *, Mohamad Shokiei, Azadeh Tashakori Pages 93-108

    New urbanism approach was emerged in response to the social, environmental, and scattered results caused by suburban development in the US. The concept of density is part of the New Urbanism movement in the local chapter. In this case, the optimum density that affects the concept of neighborhood should be considered. In this paper, the factors affecting the construction density based on the theory of New Urbanism were measured in Shahid Hashemi Nejad (Pachenar) neighborhood in Mashhad. The research method was descriptive-analytical through research purposes. Multiple regression analysis was used to test the correlation between variables and the analytic network process (ANP) is used for data analysis. The 6 criteria and 24 sub-indicators were calculated at the neighborhood level. The results indicated that the population index with weighting coefficient as much as 0.43 of 1 has the highest influence in the distribution of construction density in the area.

    Keywords: new urbanism, sustainable neighborhoods, construction density, ANP
  • Maryam Najafi, Yaghoub Zanganeh *, Mohammad Salmani Moghaddam Pages 109-122

    Today, the issue of residential mobility in different parts of the city has been considered due to the inevitable cause and effect relationship between urban migration and the socio-spatial structure of the city, especially in the analysis of the social ecology of cities.The aim of current research is An analysis of the How and reasons for the residence of the rural migrants arrived at the beginning of the arrival in Bojnourd and their Residential Mobility in the later stages of initial stay. The type of research method is a descriptive- analytical method where the required data are collected through a survey (questionnaire). The samples are chosen by a categorized probabilic sampling method. The sample size is 384 people that were determined by the Cochran Test. The research unit was household, so samples were selected from household heads. The collected data were analyzed using descriptive statistics and inferential statistical tests such as chi-square test and SPSS software.The research findings show that in terms of primary residence, 67.5 percent of these people are settled in outer texture of entering, 37.8 percent in the northeast, and 29.6 percent in the southwest of city of residence.Regarding the reason for settling on arrival, the majority of entered immigrants, i.e. 43.8 percent of respondents, mentioned that the cheaper prices or rental housing is the main reason to choose these areas for their residence. Residential mobility in the after of primary residence is mainly carried out within similar income areas.

    Keywords: migration, Residential Mobility, intra -urban Migration, Bojnourd
  • Yones Gholami Bimaragh *, Rasol, Heidary Heidary, Vahideh Berahman Vahideh Berahman, Abolfazl Dehghan Jazi Abolfazl Dehghan Jazi, Hamid Osoli Pages 123-140

    Today, paying attention to the topic of resilience is crucial to building a resilient, disaster-free society. Increasing the resilience of cities to natural disasters, especially earthquakes, is greatly effective in reducing these damages, as well as in the recovery time of communities. In the meantime, urban planners and managers, as the most important institutions involved in the design of cities, play a key role in enhancing the resilience of urban communities to earthquakes. The concept of resilience is a new concept, more commonly used in the face of unknowns and uncertainties. The purpose of this research is to measure and evaluate the rate of spatial resilience in central Kashan. The research method is descriptive-analytical, and the main data gathering tool is a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study was residents of central Kashan, who analyzed the results of questionnaire, ANOVA test using SPSS software and SEM using Amos software, and T-test was used. The results of the significant indices of the indices are: economic index (021), physical index (147.), and social index (579.), respectively. The results of this study showed that Kashan neighborhoods were significantly different in terms of economic, physical, and social indexes and ideally resilience indexes. Social, economic, and income variables also influenced resilience.

    Keywords: Resilience, Vulnerability, Natural Hazards, Earthquake
  • Mohamadali Abbasi Kashkoli, Jalil Totonchi *, Abbas Alavirad, Mohamadali Dehghantafti Pages 141-156

    The purpose of this study is to investigate the physical and spiritual tourism attractions in Firozabad and to rank effective economic components in tourism development with the approach of earning revenue from these attractions. This is an applied research with a descriptive- analytical method. Tourists who have visited Firozabad attractions from 2011 to 2018 are the statistical population of this study. The statistical sample, calculated based on Kogan's formula, includes 388 tourists. The reliability of the questionnaire according to Cronbach's coefficient of induction is 0.837 which has a high reliability. For data analysis, this study used Pralong method and network analysis model. The evaluation of tourism value of Qal'eh Dokhtar and Atashkade based on Pralong method shows that the architectural antiquity index of these two works with the values of 0.853 and 0.831 and the their social- economic index, especially in tourism attraction and the formation of social cores around them, and also their economical capabilities with the value of 0.762 and 0.751 play major roles in attracting tourists. The results of the network analysis model show that the economic strength indices of Firozabad including valuable potentials in the areas of handicrafts(carpet, gabbe and kilim), tribal animal organic products, various agricultural products, valuable historical heritage which is the main reason of the formation of service business units and job creation, with the value of 0.089, have major roles in the tourism affluence in this city. Finally, this study has introduced some guidelines for organizing and promoting economic development in Firozabad.

    Keywords: Tourism Economic, Sustainable Development, Investment, Revenue Increase, Firozabad County
  • Najme Dashtaki *, Hamid Majedi, Farah Habib Pages 157-172

    Today, environmental crisis of cities is caused by material attitude of humans towards environmental system and consequently the wrong ethics of citizens facing it. While in Monotheistic Worldview, universe is a unified entity, with all beings moving and guiding in path of growth and sublimity, so that no purpose other than resurrection and return to God can be imagined for it. In this Worldview, citizens are not only responsible for just and trustworthy exploitation of environmental elements, but is also responsible for preservation, promotion and sublime progress of all the environmental elements to their own perfection and purpose of their creation.The purpose of this study is to explain role of citizens' environmental ethics in sublimity of environment based on Quranic teachings. In regard, qualitative content analysis method is used to analyze ethical statements of Holy Quran. The interpretation used in this study was interpretation of Al-Mizan and coding, classification and categorization of selected texts is done by ATLAS.ti software. In total, 590 codes were extracted from ethical statements related to research subject, which was reduced to 113 after removing similar codes. Remaining codes were categorized into 23 components and 7 categories and finally, in three dimensions final model derived from results of qualitative content analysis was presented. model proposed is excellence of citizens 'environmental ethics based on the interpretation of the paradigm, in which three dimensions of citizens' divine worldview, Orientation towards perfection, and actions of citizens in context of divine laws are emphasized and expected to lead to attitude.

    Keywords: Citizens' environmental ethics, Sublimity, The environment, Conceptual Model, ATLAS.ti
  • AliAkbar Heidari *, Fahimeh Jamshidi Pages 173-188

    The emotional relationship between man and place has been studied in different areas. Based on each domain, it is known as a specific title. For example, in the literature of architecture and urbanization, it is referred to as psychology. This relationship is formed at different levels and is introduced in the form of various concepts, including the concepts of place and identity attachment. In the field of architecture and urban planning, several studies have been done in relation to each of these cases. In these studies, the appearance of these relations in spaces has been studied. However, no research has been conducted on the theoretical relationship between these two concepts. Accordingly, the present study seeks to investigate the relationship between the two concepts of place and identity attachment and how these two concepts can be displayed in an open urban environment as the field of research. For this purpose, the Eram Garden of Shiraz was selected as a case study. By examining how these two concepts were used for users of this space, the relationship between these concepts was analyzed. The present study is a combination of qualitative and quantitative methods in collecting and analyzing data. In this regard, library and field methods are used to collect data and to use content analysis methods as well as statistical tests To analyze them. The statistical population in this research is the users of Eram Garden in Shiraz in spring and summer and the sample size in this regard was 326 people who were randomly asked at the garden level. The results of the research indicated that there is a significant and strong relationship between the two concepts of place attachment and place identity in urban open spaces; thus, increasing the attachment to the location lead to formation of place identity for users of the place. Also, factors such as individual emotions, spatial configuration, are both the most important in order to formation of place attachment to the location and place identity, respectively. However, the factor of memories and events in the place attachment and social activities in the environment, have a greater impact on the formation of place identity.

    Keywords: place attachment, place identity, open spaces of the city, Eram garden, Shiraz