فهرست مطالب

آینده پژوهی دفاعی - پیاپی 19 (زمستان 1399)

نشریه آینده پژوهی دفاعی
پیاپی 19 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شعاعی، غلامرضا مرادی سیاسر*، شیوا آزاد فدا، احد رضایان قیه باشی صفحات 7-29
    رویدادهای ورزشی یکی از مورد توجه ترین پدیده ها در جهان هستند که باحیثیت بین المللی کشورها ارتباط داشته و نشان دهنده سطح توسعه یافتگی کشورها و نشان دهنده وضعیت بسیاری از شاخص ها در کشورها هستند. ازاین رو تامین امنیت این رویدادها دغدغه بسیار مهمی است که با تغییر علایق و سلایق مخاطبین و توسعه فناوری ها، آینده امنیت رویدادهای ورزشی با عدم قطعیت های بسیار زیادی روبرو شده است. هدف از انجام این تحقیق شناسایی سناریوهای آینده تامین امنیت رویدادهای ورزشی در جمهوری اسلامی ایران است. از رویکرد منطق شهودی (روش 8 مرحله ای پیترشوارتز) برای سناریونویسی استفاده شده است. ابزارهای گردآوری داده شامل مرور نظام مند منابع، مصاحبه با خبره ها، برگزاری پنل خبرگی و دلفی آنلاین بوده است و برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار میک مک و سناریو ویزارد و همچنین تحلیل خبرگی استفاده شده است. در گام نخست 7 پیشران شامل: مدیریت انتظامی- امنیتی رویدادهای ورزشی، مدیریت عوامل انسانی و آمادگی عوامل اجرایی رویدادها، زیرساخت ها و استانداردهای امنیتی، فناوری های نوین امنیتی، نظارت و تدوین مقررات رویدادهای ورزشی، هماهنگی و ارتباطات سازمان های مسیول، تشکیل مرکز فرماندهی و کنترل عملیات و تعیین افسران امنیتی باشگاه ها، شناسایی شد. با استفاده از نرم افزار میک مک، تحلیل ساختاری انجام و به کمک فرایند دلفی پس از تعیین عدم قطعیت ها، سناریوها به شرح زیر شناسایی و استخراج شدند: الف) سناریوی امنیت خودجوش. ب) سناریوی امنیت تفنگی. پ) سناریوی امنیت گورستانی. این سناریوها نشان می دهند که پلیس به عنوان بخش مهم نیروهای مسلح که وظیفه نظم و امنیت جامعه را بر عهده دارد، درصورتی که نتواند از طریق آموزش نیروهای خود و آموزش در سطوح مختلف اجتماعی و تجهیز شدن به فناوری ها، سطح امنیت در رویدادهای ورزشی را افزایش دهد در آینده مجبور خواهد شد با زور اسلحه چنین نظمی را ایجاد کند که به شدت هزینه زا و پر ریسک است.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، رویدادهای ورزشی امنیت، مدیریت ورزشی
  • یعقوب زهدی نسب، ساسان محمودی طولش* صفحات 31-52
    همکاری ها و ایتلاف بین کشورها بیشتر بر مبنای علایق، منافع و دشمن مشترک شکل می گیرد. یکی از عوامل مهم در همگرایی میان عربستان سعودی، امارات متحده و رژیم صهیونیستی، مقابله با نفوذ و قدرت جمهوری اسلامی ایران در منطقه می باشد. در راستای این هدف، راهبردهای خود را در کشورهایی مثل سوریه، عراق و یمن در سال های اخیر همسو کرده اند. در واقع این همکاری ها برای مقابله با تهدید مشترک به نام نیروهای مقاومت با محوریت ج.ا.ایران شکل گرفته است. یکی از مهم ترین پیامدهای همگرایی آن ها بر محیط امنیتی ج.ا.ایران، فراهم شدن زمینه همکاری های دفاعی برای اقدامات بی ثبات ساز، تروریستی و خرابکارانه از سوی صهیونیست ها است. بنابراین هدف پژوهش حاضر «شناسایی و احصاء همکاری های احتمالی دفاعی میان رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده در مقابل ج.ا.ایران» می باشد. این پژوهش از لحاظ نوع تحقیق، کاربردی است که از روش سناریونویسی انجام گرفته است. برای دستیابی به این هدف، روندها، کنشگران، پیشران ها و عدم قطعیت های موثر بر همکاری میان رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده مورد مطالعه قرار گرفت. بر مبنای تداخل دو عدم قطعیت کلیدی یعنی «سیاست منطقه ای آمریکا و تحرکات نظامی- امنیتی از سوی کنشگران منطقه ای و فرامنطقه ای»، چهار سناریو در خصوص همکاری های احتمالی میان آن ها تدوین گردید. سناریوهای مذکور، از دیدگاه خبرگان و صاحب نظران مورد ارزیابی قرار گرفت که درنهایت، سناریوی شماره سوم (منطقه غرب آسیا؛ منطقه ای نسبتا پایدار) مطلوب ترین سناریو برای ج.ا.ایران و سناریوی شماره اول (منطقه غرب آسیا، منطقه ای پرتنش) به عنوان محتمل ترین سناریو انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: سناریونویسی، همکاری های دفاعی، رژیم صهیونیستی، امارات، عربستان
  • محسن کشاورزترک*، عین الله کشاورز ترک صفحات 53-78

    فرآیند مدیریت نوآوری هنوز از کمبود مبانی روش شناسی جهت مواجهه با شرایط پرتلاطم و پیچیده آینده در حوزه های مختلف برخوردار است. یکی از روش های نوین و توانمند برای شرکت ها در این شرایط، برنامه ریزی بر مبنای سناریو است، بکارگیری سناریوپردازی در شرکت ها در فرایند مدیریت نوآوری، جهت مواجهه با شرایط پیچیده کسب وکارها در آینده و به منظور پیش نگری روندهای بازار و فناوری اطلاعات، شناسایی و تفسیر آینده های بدیل، شناسایی سیگنال های ضعیف و ورود به بازارهای جدید مفید و ضروری است. از این رو پژوهش حاضر برآن است تا ظرفیت ها و پتانسیل های سناریوپردازی را در راستای ارتقا و بهبود مدیریت نوآوری به کار برد. در این میان رویکرد کیفی و منطق شهودی سناریوپردازی برای مدیریت نوآوری بسیار موثر و کارا است. روش انجام این پژوهش موردی- زمینه ای بوده و از لحاظ راهبردی دارای رویکردی کیفی و با توجه به هدف، پژوهشی بنیادی است. برای گردآوری داده ها از ترکیبی از روش های اسنادی (مطالعات کتابخانه ای) و مصاحبه با خبرگان بهره گرفته شده است. جامعه مورد مطالعه شرکت های حوزه فناوری اطلاعات است و از روش نمونه گیری هدفمند بهره گرفته شده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها نیز از روش «نظریه ی داده بنیاد» با رویکرد «طرح کلاسیک» گلیسر استفاده شده است. ماحصل تحلیل داده ها طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، منتج به شناسایی مولفه ها در قالب روش توسعه یافته سناریوپردازی برای مدیریت نوآوری شد که برای تصمیم گیران و مدیران بصیرت و دانش ارزشمندی را به همراه دارد.

    کلیدواژگان: سناریوپردازی، مدیریت نوآوری، نظریه داده بنیاد، فناوری اطلاعات
  • احمدرضا سنجری، ناصر عباس زاده، بهنام گلشاهی* صفحات 79-106

    پژوهش حاضر با هدف ارایه راهبردهای ارتقاء امید به آینده کارکنان در یکی از سازمان های نظامی به روش توصیفی- موردی و با رویکرد کاربردی انجام شده است. جامعه آماری شامل متخصصان حوزه های روان شناختی و جامعه شناختی و همچنین فرماندهان و مدیران راهبردی سازمان مورد مطالعه می باشند که با روش هدفمند قضاوتی، تعداد 20 نفر از آنان به عنوان تیم خبرگانی انتخاب شدند. در ادامه، نسبت به شناسایی عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدهای محیطی) موثر در امید به آینده کارکنان با مرور مبانی نظری و بررسی اولیه محققان در سطح سازمان اقدام و سپس این عوامل از نظر تیم خبرگان پژوهش به روش دلفی سه مرحله ای تعدیل و تایید نهایی گردیدند. همچنین پرسشنامه ای خبره مبنا براساس عوامل شناسایی شده تنظیم و بین تیم خبرگانی توزیع گردید تا امتیاز هریک از عوامل را در ارتقاء امید به آینده کارکنان مشخص نمایند. در مرحله بعدی بر مبنای نظرات خبرگان به تعیین میزان امتیاز و وزن هریک از عوامل پرداخته و ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و خارجی (EFE) تنظیم گردید. همچنین بر مبنای امتیاز موزون محاسبه شده، به تعیین موقعیت راهبردی سازمان در رابطه با ارتقاء امید به آینده کارکنان پرداخته و شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب مشخص گردید. در پایان نیز بر مبنای مدل SWOT، به تدوین راهبردهای ارتقای امید به آینده پرداخته شد. یافته های پژوهش منتج به خلق 12 راهبرد برای ارتقای امید به آینده کارکنان گردید که در پایان پیشنهادهای اجرایی برای راهبردهای الویت دار ارایه گردید.

    کلیدواژگان: امید به آینده، ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و خارجی (EFE)، ماتریس تعیین موقعیت راهبردی، مدل SWOT
  • علی حنفی* صفحات 107-132

    آب وهوا از عواملی است که طرح های نظامی، تاکتیک ها و دکترین ها، فرماندهی، انتخاب نیروهای نظامی، تجهیزات نظامی، البسه، آماد، تعمیر و نگهداری، ساخت و پشتیبانی را تحت تاثیر قرار می دهد. یکی از دغدغه های فرماندهان صحنه عملیات های رزمی برای برنامه ریزی درازمدت در آینده، آگاهی از احتمالات وقوع و میزان تاثیرگذاری عناصر اقلیمی در عملیات نظامی می باشد. برای ارزیابی احتمالات وقوع و میزان تاثیرگذاری عناصر اقلیمی در برنامه ریزی عملیات های نظامی آینده در منطقه خوزستان، هشت ایستگاه سینوپتیک موجود در منطقه که دارای طول دوره آماری بالای 30 سال بودند، انتخاب گردیده و داده های اقلیمی مربوط به پارامترهای دما، رطوبت نسبی، سرعت و جهت باد، ابرناکی، میدان دید، بارش باران و برف در دوره روزانه و ماهانه از سازمان هواشناسی دریافت گردید. سپس آستانه های عناصر اقلیمی تاثیرگذار در عملیات نظامی تعیین و احتمالات وقوع پارامترهای تاثیرگذار بر عملیات نظامی محاسبه گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بیشترین میزان مطلوبیت اقلیم نظامی در خوزستان مربوط به فصل های زمستان و پاییز است. در فصل زمستان شاخص اقلیم نظامی در منطقه خوزستان بین 5/13 تا 26 درصد متغیر است و بیشترین مقدار آن با بیش از 20 درصد در ایستگاه های امیدیه، آبادان و دزفول و کمترین آن با مقادیر کمتر از 15 درصد مربوط به ایستگاه رامهرمز است. کمترین میزان مطلوبیت اقلیم نظامی در خوزستان مربوط به فصل های تابستان و بهار است. در فصل تابستان شاخص اقلیم نظامی در منطقه خوزستان بین 5/35 تا 47 درصد متغیر است که در  ایستگاه های آبادان، اهواز، بستان، بندر ماهشهر و امیدیه شاخص بیشتر از 41 درصد بوده و شرایط نامطلوبی برای فعالیت های نظامی وجود دارد. در نهایت با توجه به تغییرات اقلیمی محتمل آینده در الگوهای دما، بارش، رطوبت نسبی و... در منطقه خوزستان ، پیش بینی می گردد که احتمال وقوع و میزان تاثیرگذاری مخاطرات آب وهوایی مانند موج های گرمایی، بارش های سیل آسا، خطر درگیری یا تنش نظامی با عراق بر سر ریزگردها، فعال شدن شکاف های قومی و مذهبی به خاطر از بین رفتن امنیت غذایی ، تشدید مهاجرت و خالی شدن مرزهای کشور و هزینه بر بودن تامین امنیت برای نیروهای نظامی کشور و... افزایش یافته و عملیات های نظامی آینده را بیش از گذشته متاثر سازد.

    کلیدواژگان: احتمالات وقوع، عناصر اقلیمی، عملیات های نظامی آینده، منطقه خوزستان
  • محمود بیرانوند*، ابوذر سیفی کلستان، محمدرحیم عیوضی صفحات 133-147

    آینده نگاری تلاش دارد با رویکردی نظام مند، منطقی، مشارکتی و با مدیریت جامع و راهبردی منابع و ظرفیت ها با نگاه رو به آینده و با اتکاء به سه رکن آینده پژوهی، سیاست گذاری و برنامه ریزی راهبردی، سازمان، جامعه و کشور را به سوی چشم انداز و آینده ی مطلوب سوق دهد. بررسی پژوهش های انجام شده در این حوزه ی علمی جهت دستیابی به درکی نظام مند از فعالیت های پژوهشی صورت گرفته با هدف مدیریت و هدایت بهینه ی پژوهش های آتی در حوزه ی آینده نگاری و آینده نگاری راهبردی برای مدیران پژوهشی و پژوهش گران بسیار حیاتی است. مرور ادبیات پژوهشی علم سنجی از اهمیت و ضرورت علم سنجی در حوزه های مختلف علمی سخن می گوید، بر این اساس مطالعه و بررسی شبکه ی مفهومی پژوهش حوزه ی آینده نگاری و آینده نگاری راهبردی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه ی علم سنجی از تعداد 1733 مقاله ی مستخرج از پایگاه داده ScienceDirect به عنوان داده های ورودی نرم افزار وی او اس ویویر استفاده می کند تا نقشه ی دانشی و شبکه مفهومی پژوهش و هم واژگانی پژوهش های آینده نگاری و آینده نگاری راهبردی و روند تولیدات پژوهشی این حوزه را بررسی و تحلیل نماید. نتایج نشان می دهند علاوه بر هم استنادی بالای بین آینده نگاری و آینده نگاری راهبردی، 10 واژه کلیدی در بازه ی زمانی 1996 تا سال2020 بیشترین حجم استناد و بکارگیری را داشته اند. روش پژوهش علم سنجی از طریق تجزیه و تحلیل هم استنادی، به طور موثر موضوعات و زمینه های تحقیقاتی، پژوهشگران و کلیدواژگان را در قالب خوشه هایی بررسی می کند که نتایج آن می تواند جهت هدایت تحقیقات آینده مورد توجه مدیران و پژوهش گران قرار گیرد. این مطالعه ی علم سنجی درک گسترده ای از وضعیت پژوهش های انجام شده در حوزه ی آینده نگاری راهبردی فراهم می کند.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، آینده نگاری راهبردی، علم سنجی، شبکه مفهومی، آینده پژوهی
|
  • Morteza Shoaei, Golamreza Moradiaeasar *, Sheva Azadfada, Ahad Rezayan Pages 7-29
    Sporting events are one of the most notable phenomena in the world that are related to the international status of countries and show the level of development of countries and indicate the status of many indicators in countries, so ensuring the security of these events is a very important concern. With the change of interests and tastes of the audience and the development of technologies, the future of the security of sporting events are faced with many uncertainties. The intuitive logic approach (Peter Schwartz's eight-step method) has been used for screenwriting. Data collection tools included a systematic review of resources, interviews with experts, holding an expert panel and Delphi Online, and MigMac software and script wizard, as well as expert analysis, were used to analyze the data. In the first step, seven Propulsion include: disciplinary-security management of sporting events, human resource management, and preparedness of executive agents of events, infrastructure and security standards, new security technologies, monitoring and regulation of sporting events, coordination, and communication of responsible organizations, the establishment of command and control center operations and the appointment of club security officers were identified. Using Mick Mac software, structural analysis was performed and with the help of the Delphi process, after determining the uncertainties, the scenarios were identified and extracted as follows: a) Spontaneous security scenario b) Rifle security scenario C) Cemetery security scenario. These scenarios show that the police, as an important part of the armed forces, are responsible for the order and security of society.
    Keywords: Sports Events, Security, sports management, Futures Research
  • Yaghoub Zohdinasab, Sasan Mahmoudi * Pages 31-52
    Cooperation and alliances between countries are formed mostly on the basis of common interests, interests and enemies. One of the important factors in the convergence between Saudi Arabia, the UAE and the Zionist regime is the confrontation with the influence and power of the Islamic Republic in the region. In fact, these collaborations have been formed to counter a common threat called Iran. One of the most important consequences of their convergence on the country's security environment is the provision of defense cooperation for destabilizing, terrorist and subversive actions by the Zionists. Therefore, the aim of the present study is to "identify and enumerate possible defense cooperation between the Zionist regime, Saudi Arabia and the UAE against the Islamic Republic of Iran." In terms of the type of research, this research is an application that has been done based on screenwriting. To achieve this goal, trends, actors, drivers and uncertainties affecting cooperation between them were studied. Based on the overlap of two key uncertainties, "US regional policy and military-security movements by regional and trans-regional actors," four scenarios were developed for possible cooperation between Saudi Arabia, the UAE, and the Zionist regime. These scenarios were evaluated from the point of view of experts and experts. Finally, scenario number three (West Asia region; relatively stable regions) is the most desirable scenario for the Islamic Republic of Iran and scenario number one (West Asia region, stressful regions) is the most probable. Scenarios were selected.
    Keywords: Screenwriting, Defense Cooperation, Zionist Regime, UAE, Saudi Arabia
  • Mohsen Keshavarz Turk *, Einollah Keshavarz Turk Pages 53-78

    The innovation management process still lacks the methodological foundations to deal with the turbulent and complex conditions of the future in various fields. One of the new and powerful methods for companies in this situation is scenario-based planning, using scenario planning in companies in the process of innovation management, to face the complex situation of businesses in the future and to predict market trends and information technology, identify and interpret alternative futures, Identifying weak signals and entering new markets is useful and necessary. Therefore, the present study intends to use the capacities and potentials of scenario planning in order to promote and improve innovation management. In the meantime, the qualitative approach and intuitive logic of scenario planning is very effective and efficient for managing innovation. The method of this research is case-contextual and strategically has a qualitative approach and according to the purpose, it is a fundamental research. A combination of documentary methods (library studies) and interviews with experts have been used to collect data. The study population is information technology companies and purposive sampling method has been used. In order to analyze the data, the method of "Grounded Theory" with Glaser "classical design" approach has been used. The product of data analysis in three stages of open, pivotal and selective coding, resulted in the identification of components in the form of an advanced scenario planning method for innovation management that provides valuable insights and knowledge for decision makers and managers.

    Keywords: Scenario Based Planning, innovation management, grounded theory, Information Technology
  • Ahmadreza Sanjari, Naser Abbaszadeh, Behnam Golshahi * Pages 79-106

    This study has aimed to provide promotion strategies of hope for the future among Staff of a military organization. In this regard, in the first step, internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (Opportunities and threats) influencing hope for the future of staff has identified by initial review in the organization units. Then, these factors were reviewed and confirmed based on the opinions of research experts (including experts in the fields of psychology and sociology, as well as commanders and strategic managers of a military organization). Next, expert-based questionnaires were prepared based on the identified factors and distributed among the expert team to determine the score of each factor. In the next step, based on the opinions of experts, the score and weight of each factor were determined and the internal factor evaluation (IFE) and external factor evaluation (EFE) matrices were adjusted. Also, based on the calculated weighted score, the strategic position of organization in relation to the hope for the future of staff was determined and the gap between the current and desired situation was identified. Finally, based on the SWOT model, strategies for promoting hope for the future were developed. At the end, 12 strategies to promote hope for the future of staff were presented. Also, executive proposals for each strategy were presented separately.

    Keywords: Hope for the future, Internal factor evaluation (IFE), external factor evaluation (EFE) matrices, SPACE Matrices, SWOT Model
  • Ali Hanafi * Pages 107-132

    Climate is one of the factors that affect military plans, tactics and doctrines, command, troop selection, military equipment, clothing, readiness, maintenance, construction, and support. One of the concerns of battlefield commanders for long-term planning in the future is awareness of the likelihood of occurrence and the impact of climate elements on military operations. To assess the probability of occurrence and the impact of climatic elements in the planning of future military operations in the Khuzestan region, eight synoptic stations in the region were selected that had a statistical period of more than 30 years. Climatic data related to temperature, relative humidity, wind speed and direction, cloudiness, field of view, rain and snow were received from the Meteorological Organization. Then the thresholds of climatic elements affecting military operations were determined and the probabilities of occurrence of parameters affecting military operations were calculated. The results showed that most desirable military climate in Khuzestan is related to winter and autumn seasons. In winter, the military climate index in Khuzestan region varies between 13.5 to 26 percent and the highest value with more than 20 percent in Omidieh, Abadan and Dezful stations and the lowest with less than 15 percent is related to Ramhormoz station. The lowest level of desirability of the military climate in Khuzestan is related to summer and spring seasons. In summer, the military climate index in Khuzestan region varies between 35.5 to 47%, which in Abadan, Ahvaz, Bostan, Bandar Mahshahr and Omidieh stations, the index is more than 41% and there are unfavorable conditions for military activities. Finally, considering the possible future climate change in the patterns of temperature, precipitation, relative humidity, etc. in the Khuzestan region, it is predicted that the probability of occurrence and the impact of weather hazards such as heat waves, torrential rains, military tensions with Iraq over Dust, the activation of ethnic and religious divisions due to the loss of food security, migration and emptying of the country's borders, and the cost of providing security for the country's military forces, etc., will increase and affect future military operations more than before.

    Keywords: Occurrence probabilities, climatic elements, Future military operations, Khuzestan region
  • Mahmoud Beiranvand *, Abouzar Seifi Kalestan, Mohammad Rahim Eivazi Pages 133-147

    Foresight field tries to take the organization, society and country towards its vision and preferred futures, by use of systematic, logical, participatory approach and relying on comprehensive and strategic management of resources and capacities having a forward looking to the future, based on three pillars including futures studies, policy-making and strategic planning. Review of researches conducted in this field is crucial for managers and researchers to achieve a systematic understanding of research activities to optimize management of future researches in the foresight and strategic foresight field. A review in Scientometrics literature emphasizes on the importance and necessity of Scientometrics in various scientific fields. Accordingly, the study of the conceptual network of researches in foresight and strategic foresight is also of a great importance. This Scientometrics study includes 1733 articles extracted from ScienceDirect database as input data of VOSviewer software to analyze the knowledge map and conceptual research network of strategic foresight and foresight researches and the trend of research products. The results show high co-citations between foresight and strategic foresight, and 10 keywords as the frequent cited and referred keywords in papers published in 1996 to 2020. Scientometrics research through citation analysis, effectively examines research topics and fields, researchers and keywords in the form of clusters whose results can be considered by managers and researchers for better management of future researches in this field. To take. This Scientometrics study provides a broad understanding of the status que of researches in the field of strategic foresight.

    Keywords: foresight, Strategic Foresight, Scientometrics, Conceptual Network, Futures studies