فهرست مطالب

صنعت لاستیک ایران - پیاپی 101 (بهار 1400)

نشریه صنعت لاستیک ایران
پیاپی 101 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عطا الله کامیابی*، محمدمهدی کامیابی صفحات 3-15

    کلندرها و جفت غلطکها به عنوان ابزار شکل دهی مواد (اغلب پلیمری) جایگاه ویژه ای در خطوط تولید صنایع مختلف از جمله صنعت لاستیک دارند. علی رغم سادگی ظاهری و کاربرد نه چندان سخت، همان طور که در این پژوهش نشان داده خواهد شد رفتار هیدرودینامیکی جریان مواد گذرنده از میان آن ها پیچیده بوده و تابع عوامل مختلفی است. در پژوهش حاضر ابتدا به معرفی این نوع تجهیزات و نکات مهم طراحی و بکار گیری آنها در شرایط عملیاتی پرداخته می شود. در ادامه به مدلسازی هیدرودینامیکی جریان بین غلطک ها پرداخته شده است و مدل گسکل به عنوان یک مدل پایه ای که مبنای اغلب مدل های توسعه داده شده ی دیگر است معرفی می گردد. در آخر نیز انواع مدلهای دیگری نیز که در راستای تعیین رفتار هیدرودینامیکی غلطکها توسعه داده شده اند به همراه ویژگیهای آنها معرفی می شود. این مدلها پیش بینی کننده دبی جریان بر مبنای پارامترهای هندسی و ویژگی های ماده و هم چنین مشخص کننده ی پروفایل سرعت، فشار و تنش و در مواردی دما در جریان مابین غلطکها هستند. استفاده از نتایج این مدلها وابسته به نیاز طراحی و عملیاتی مورد نظر است.

    کلیدواژگان: فرایند غلطک کاری، مدلسازی، سیال، مدل گسکل
  • علی نیک اختر* صفحات 17-25

    لیگنین پرکننده ای است که خصوصیات تقویت کنندگی آن به همراه خواصی چون فراوانی، تجدید پذیری سالانه، بازده بیولوژیکی بالا، سازگاری اکولوژیکی و وزن کم آن باعث شده که مورد توجه بسیاری از محققین قرار گیرد و به عنوان جایگزینی برای دوده مطرح شود. در این نوشتار سعی شده بطور خلاصه لیگنین مورد بررسی قرار گیرد . در این راستا به ساختار شیمیایی لیگنین و انواع ساختار های آن توجه شده است. از دیدگاه کاربردی و فرایندی مشخص شده که این پلیمر بخاطر داشتن گروه های عاملی قطبی فراوان تمایل کمی برای پخش در بستر لاستیک دارد بدین دلیل در زمان آمیزه کاری بصورت کلوخه ای در آمده و خصوصیت تقویت کنندگی آن ظاهر نخواهد شد برای رفع این مشکل و همچنین بهبود خواص کامپوزیت های تقویت شده با این پرکننده کا رهایی انجام گرفته است از جمله این کارها اصلاح فرایند اختلاط، افزایش جاذبه آن با بستر لاستیک و تشکیل ساختارهای نانویی و هیبریدی است. در اینجا بخشی از این فعالیت ها به همراه اثرات این ماده بر خواص پختی، مکانیکی و حرارتی آن بطور خلاصه آمده است

    کلیدواژگان: لیگنین، اصلاح شیمیایی، تکنیک های اختلاط، خواص لاستیک لیگنین دار
  • سید محمدرضا پرن*، قاسم نادری، الناز موحدی فر، محمدرضا صائب صفحات 27-36

    هدف از انجام این پژوهش، تهیه و بررسی نانوکامپوزیت های برپایه لاستیک آکریلونیتریل بوتادین کربوکسیله (XNBR) و رزین اپوکسی (Epoxy) تقویت شده با هالوسیت نانوتیوب (HNT) می باشد. اثر افزودن ذرات هالوسیت نانو تیوب بر مشخصه های پخت، مورفولوژی، سینتیک پخت و خواص مکانیکی سیستم های دو جزیی لاستیک XNBR و رزین اپوکسی در غلظت های مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بررسی های ریومتری پخت نشان دادند که افزودن نانولوله های هالوسیت به ماتریس XNBR/Epoxy موجب کاهش زمان برشتگی (Scorch time) به میزان 25 درصد و افزایش گشتاور پخت در ماتریس پلیمری گردیده است. تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) از سطح شکست نمونه های کشش نشان داد که نمونه های حاوی HNT دارای سطح شکت زبرتر همراه با توزیع یکنواخت هستند. بررسی سینتیک پخت نمونه های تهیه شده نشان داد که افزودن هالوسیت نانوتیوب به سیستم پلیمری موجب کاهش انرژی فعال سازی مورد نیاز برای شروع واکنش پخت به میزان 40 درصد می گردد. تست های کشش مکانیکی نشان می دهند که افزودن HNT به ماتریس XNBR/Epoxy موجب افزایش هم زمان مدول تا MPa 46/1 و استحکام کششی تا MPa 58/2 شده ولی ازدیاد طول مقداری کاهش می یابد. آنالیزهای انجام شده در خصوص تاثیر افزودن هالوسیت نانوتیوب بر خواص نهایی نانوکامپوزیت های بر پایه XNBR/Epoxy نشان می دهند که با استفاده از این نانوتقویت کننده های طبیعی و ارزان می توان به نانوکامپوزیت هایی با استحکام مکانیکی بالاتر به میزان 40 درصد نسبت به ماتریس پلیمری دست یافت.

    کلیدواژگان: لاستیک نیتریل بوتادین کربوکسیله، رزین اپوکسی، هالوسیت نانوتیوب، نانوکامپوزیت، استحکام مکانیکی
  • محمدرضا کلایی*، محمدحسین کرمی صفحات 37-56

    نانو ذرات الاستومری شبکه ای شده (ENPs) به طور گسترده ای در رزین های گرمانرم ها و گرما سخت ها مورد استفاده قرار گرفته اند و هنگام استفاده در اصلاح سطح پلیمرها، اثرگذاری آن در مقیاس نانو مورد توجه قرار گرفته است. اندازه نانو ذرات الاستومری به وسیله اندازه ذرات لاتکس (latex) به خوبی کنترل می شودو با استفاده از این فرآیند، انداره ذرات کم تر از100 نانو متر تولید می شود و دارای توزیع باریک می شوند. نانو ذرات شبکه ای شده، چقرمگی و مقاومت گرمایی پلاستیک ها را همزمان افزایش می دهد و در اغلب مواردی که جهت اصلاح سطح به لاستیک ها وگرمانرم ها اضافه شده اند ، باعث پراکنش در ماتریس پلیمری شده اند. در این مقاله مروری به آماده سازی نمونه، و اثر نانو ذرات الاستومری شبکه ای شده وکاربرد آنها ، و مطالعه اثر افزودن این نوع نانو ذرات برمورفولوژی، خواص حرارتی و خواص فیزیکی و مکانیکی رزین های گرماسخت و گرما نرم ها مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اثر گذاری نانو ذرات، نانو کامپوزیت های پلیمری، چقرمگی پلاستیک، نانو ذرات الاستومری شبکه ای شده
  • مرتضی رشیدی مقدم* صفحات 57-63

    رابر یکی از مهمترین اجزای تایر می باشد که قسمت عمده تایر شامل رابر می باشد. در طی عملکرد تایر به علت خاصیت هیسترسیز رابر و در اثر تغییر شکل، در تایر تولید گرما می شود. دما در اجزای تایر بستگی به عوامل مختلفی همچون هندسه تایر، فشار داخلی، مقدار بارگذاری بر روی تایر، سرعت وسیله نقلیه، نوع سطح جاده و دما و شرایط محیطی می-باشد. در این مطالعه سعی شده است با استفاده از تیوری تولید گرما در داخل تایر و تکیه بر المان محدود و محاسبه میدان تنش و کرنش نقاط مختلف تایر، میدان دمایی اجزای داخل تایر رادیال باری در حالت شرایط پایدار پیش بینی شود. در این پیش بینی المان محدود از نرم افزار ABAQUS استفاده شده است. در نهایت نشان داده شده است که این نتایج پیش بینی با استفاده از نرم افزار ABAQUS با نتایج آزمایشگاهی که در میدان تست گروه صنعتی بارز انجام شده است، در تطبیق خوبی می باشد.

    کلیدواژگان: تایر، دما، انتقال حرارت
  • حمید رحیمی، مهرزاد مینویی*، محمدرضا فتحی صفحات 65-84

    پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها ،یکی از مهمترین مباحث پیش روی مدیران است و می تواند به موفقیت و تداوم حیات شرکت ها کمک زیادی بکند؛ زیرا با ارایه سیگنال های هشدار بر انگیز و به موقع می تواند مدیران شرکت ها را نسبت به وقوع درماندگی مالی و ورشکستگی آگاه نماید و در نتیجه، با مدیریت صحیح از به هدر رفتن منابع و خسارت های ناشی از ورشکستگی جلوگیری شود. هدف اصلی این تحقیق، انتخاب متغیرهای مالی موثر جهت پیش بینی درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و سپس پیش بینی درماندگی مالی با روش شبکه عصبی مصنوعی است. بنابراین ابتدا 106 شرکت با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و داده های مالی آنها از سال های 1386 تا 1398 استخراج و با آزمون همبستگی پیرسون رابطه بین متغیرها بررسی و از 34 نسبت مالی،24 نسبت که دارای رابطه معنی دار بودند، انتخاب گردید و در نهایت با روش شبکه عصبی مصنوعی پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها انجام، که درماندگی یا عدم درماندگی، 103 شرکت بدرستی پیش بینی گردید و با مقایسه پیش بینی انجام شده توسط روش شبکه عصبی مصنوعی با مقادیر واقعی متغیر وابسته در سال 98، مشخص شد که در بیش از 97 درصد موارد، این روش، درماندگی مالی شرکت ها را به درستی پیش بینی کرده است.

    کلیدواژگان: پیش بینی، درماندگی مالی، شبکه عصبی مصنوعی، آزمون همبستگی پیرسون، بورس اوراق بهادار
  • احسان مسعودی* صفحات 85-100

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل تاثیر مدیریت کیفیت جامع و گرایش به کارآفرینی بر عملکرد شرکت های کوچک و متوسط بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را 460 نفر از مدیران شرکت های کوچک و متوسط شهرک صنعتی جی اصفهان تشکیل می دادند. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان و به روش تصادفی ساده، 210 نفر تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های مدیریت کیفیت جامع جایارام (2010)، گرایش به کارآفرینی هیوگز و مورگان (2007) و عملکرد شرکت ساهو و یاداو (2017) استفاده شد. روایی پرسشنامه ها با بهره گیری از روایی محتوایی و روایی سازه تایید شد و پایایی آن ها با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 819/0، 822/0 و 886/0 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از مدل یابی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار پیشرفته MPLUS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدیریت کیفیت جامع و گرایش به کارآفرینی تاثیر مستقیم و معناداری بر عملکرد شرکت ها دارند. با توجه به نتایج بدست آمده، مدیریت کیفیت جامع و گرایش به کارآفرینی می توانند در جهت بهبود عملکرد در شرکت های کوچک و متوسط موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، گرایش به کارآفرینی، عملکرد شرکت، شرکت های کوچک و متوسط
  • احسان مسعودی*، قاسم بهرامی کیا صفحات 101-115

    هدف این مقاله ارایه چارچوب یک پارادایم چهارم در حوزه مدیریت کیفیت است زیرا سه پارادایم فعلی، دیگر برای درک آنچه که در گذشته رخ داده و درک آنچه در حال حاضر در حال رخ دادن است و آنچه که در آینده نیازمند خواهد بود، کافی نیستند. در پژوهش حاضر یک بررسی ادبیات محور بر روی دیدگاه های مختلف مدیریت کیفیت انجام شده است. اصول زیربنایی به سه پارادایم کیفیت منجر شده است. این ادبیات در مورد مدل های چهارگانه برای تعیین سه پارادایم موجود و شناسایی ویژگی های احتمالی پارادایم چهارم، مورد بررسی قرار گرفته است. می توان چهار پارادایم کیفیت در مدیریت کیفیت را تشخیص داد: پارادایم تجربی، پارادایم مرجع، پارادایم انعکاسی و پارادایم تکوینی. استفاده از این پارادایم ها با توجه به زمینه هدف، متفاوت است. آن ها با هم یک مفهوم به نام مدیریت کیفیت جامع را تشکیل می دهند. در حال حاضر، پارادایم تکوینی به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. در مرور ادبیات، نویسندگان از پایگاه داده هفت مجله را انتخاب کردند که عبارتند از: مدیریت کیفیت جامع(مدیریت کیفیت جامع و برتری تجاری)؛ آکادمی مدیریت بررسی؛ مدیریت تولید و عملیات؛ دینامیک های سازمانی؛ مرور کسب وکار هاروارد؛ بررسی مدیریت اسلون و رفتار و عملکرد سازمانی. پارادایم تکوینی می تواند فراتر از حوزه مدیریت کیفیت تاثیرگذار باشد. این مقاله بینش های جدیدی را در ماهیت مدیریت کیفیت در زمان های تغییر و وضوح در قابلیت استفاده از ایده ها و ابزارهای چهار پارادایم متفاوت در قرن بیست و یکم ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، تغییر جدید، تعریف کیفیت، پارادایم کیفیت، چشم انداز کیفیت
|
  • A. Kamyabi*, M.M. Kamyabi Pages 3-15

    Calenders and two-roll mills as a tool for forming materials )mostly polymers( have a special role in the production lines of various industries, including rubber industry. Despite the apparent simplicity and not-so-difficult application, as will be shown in this study, the hydrodynamics behavior of the flow material through them is complex and subject to various factors. In the present study, first these type of equipments and important points of their design and operating conditions are introduced. In the following, the hydrodynamic modeling of the flow between the rolls is discussed and the Gaskell’s model is introduced as a basic model that is the basis of most other developed models. Finally, other types of models that have been developed to determine the hydrodynamic behavior of rolls along with their characteristics are introduced. These models predict the flow rate based on geometric parameters and material properties. They also determine velocity, pressure and stress profiles, and in some cases temperature in the flow between the rolls. The use of results of these models depends on the desired design and operational needs.

    Keywords: Calendering process, Modeling, Fluid, Gaskell’s model
  • A. Nik akhtar Pages 17-25

    Lignin is a reinforcing filler with properties such as abundantannually renewable, low weight, high biological efficiency, and wide ecological adaptability. These properties are causedincreasing attention from researchers and become an alternative to carbon black in the rubber industry. in this paper, we try to briefly review the lignin. In this regard,initially, the chemical structure of lignin and its structuresareconsidered. it is obvious from the application and process point that this polymer has little tendency to spread in the rubber matrix due to polar functional group and so it will not appear as agglomeration in rubber compoundand thereforewon’t be as reinforcing filler. There have been studies in order to solve this problem and improved the reinforcing properties of lignin. These include modifying the mixing process, increasing the interfacial bonding strength between lignin and the rubber, formation of nano structure with lignin and use of hybrid technologies with other filler.Here some of these methods and the effects of lignin on its curing, mechanical and thermal properties are summarized.

    Keywords: lignin, chemical modification, mixing technique, rubber-lignin properties
  • S. M.R. Peran *, GH. Naderi, E. Movahedi far, M.R. Saeb Pages 27-36

    The main goal of this research is the preparation and study of nanocomposites based on carboxylated nitrile butadiene rubber )XNBR( and epoxy resin reinforced by halloysite nanotubes )HNTs(. The effect of various HNTs loadings on the cure characteristics, morphology, cure kinetics and mechanical properties of binary XNBR/Epoxy systems was investigated. The results of cure rheometer indicated that the introduction of HNTs into the XNBR/Epoxy matrix leads to a decreased scorch time up 25% and higher maximum torque values. The resulted SEM photomicrographs of fractured section from tension tests revealed a more rough fractured surface of nanocomposites containing HNTs with a distributed of nanotubes into the polymer matrix. The study of cure kinetics show that the introduction of HNTs into the polymer system decreases the activation energy needed for curing reaction up to 40% . The results of tension tests demonstrated a higher Young’s modulus up to 1.46 MPa and tensile strength up to 2.58 MPa with higher loadings of HNTs into the XNBR/ Epoxy matrix. The analyses of XNBR/Epoxy/HNTs nanocomposites indicated that with the natural and inexpensive reinforce nano materials, it is possible to make nanocomposites with higher mechanical strength up to 40% with respect to neat polymer.

    Keywords: Nitrile butadiene rubber, Epoxy resin, Halloysite nanotubes, Nanocomposite, Mechanical strength
  • M. Kalaei*, M.H. Karami Pages 37-56

    Elastomeric nanoparticles )ENPs( have been widely used in thermosetting resins and thermoplastics, and when used to modify the surface of polymers, its effect at the nanoscale has been considered. The size of elastomeric nanoparticles is well controlled by the latex particle size, and using this process, a particle size of less than 100 nano meters is produced and has a narrow distribution.Elastomeric nanoparticles simultaneously increase the toughness and heat resistance of plastics. The addition of elastomeric nanoparticles to rubbers and thermoplastics improved the surface, and improved the dispersion of elastomeric nanoparticles in the polymer matrix. In this paper, a review of sample preparation, and the effect of elastomeric nanoparticles and their application, and the study of the effect of elastomeric nanoparticles on the physical, mechanical and thermal properties of thermosetting.

    Keywords: Nano-scale Effect, Polymer Nanocomposites, Elastomeric Nanoparticles, Plastic Toughening
  • M. Rashidi moghadam Pages 57-63

    Rubber is the main element of tires and the main part of the tire consists of rubber. Tire and track heating is caused by hysteresis effects due to the deformation of the rubber during operation. Temperature in tire components depends on many factors, including tire geometry, inflation pressure, vehicle load and speed, road type and temperature and environmental conditions. In this study, using the theory of heat production in tire and relying on the finite element and calculating the stress and strain field of different parts of the tire, the temperature field of a steady-state rolling truck radial tire is predicted. ABAQUS software is used in this finite element prediction. It is shown that the results predicted using ABAQUS software are in significantly better agreement with the experimental results.

    Keywords: Tire, Temperature, Heat transfer
  • H. Rahimi, M. Minoei*, M.R. Fathi Pages 65-84

    Predicting corporate financial distress is one of the main issues facing managers, which can significantly contribute to companies' success and survival because corporate managers can be informed of financial distress and bankruptcy by providing warning and timely signals. Therefore, it is possible to avoid wasting resources and damages due to bankruptcy through proper management. This study's main purpose was to select the financial variables affecting the prediction of financial distress of companies listed on the Tehran Stock Exchange and then to predict financial distress using the ANN method. Therefore, first, 106 companies were selected by the simple random sampling method. Their financial data were extracted during 2007-2020. The relationship between variables was examined through the Pearson correlation test. Out of 34 financial ratios, 24 ratios with a significant relationship were selected. Finally, the ANN method was used to predict corporate financial distress, in which the financial distressfulness or non-distressfulness of 103 companies was correctly predicted. Comparing the prediction made by the ANN method with the actual values of the dependent variable in 2020, it was found that this method correctly predicted the corporate financial distress with a confidence level of 97%.

    Keywords: forecasting, financial distress, artificial neural network (ANN), Pearson correlation test, Stock Exchange
  • E. Masoudi Pages 85-100

    The purpose of present research was to consider analysing the impact of Total Quality Management and Entrepreneurial Orientation on Performance of SMEs. This Practical research was done by using descriptive- correlation method. The statistical population of the study consisted of 460 managers of SMEs in Jay Isfahan industrial town. 210 managers determined randomly as the sample size by Krejcie and Morgan Table. To collect data, three questionnaires of Total Quality Management of Jayaram(2010), Entrepreneurial Orientation of Hughes and Morgan(2007),and Firm Performance of Sahoo and Yadav(2017) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by the content validity and validity of the structure and its reliability was achieved by cronbach'salpha method of 0/819,0/822,and0/88 6,respectively. The data was analyzed by structural equation modeling in MPLUS advanced software. The research findings showed that total quality management and Entrepreneurial Orientation have a positive and meaningful effect on Firm Performance. According to the results, Total Quality Management and Entrepreneurial Orientation has a great influence to improve the performance in SMEs.

    Keywords: Total Quality Management, Entrepreneurial Orientation, Firm Performance, SMEs
  • E. Masoudi*, Gh. Bahrami kia Pages 101-115

    The purpose of this paper is to present the framework of a fourth paradigm since the existing three paradigms in quality management are not sufficient any more to understand what happened in the past and surely fail to understand what is happening at the moment and needed in future. A literature review has been undertaken on different visions on quality management that are used. The underlying principles have led to three quality paradigms. Literature on quadrant models is studied to place the three existing paradigms and identify the possible characteristics of the fourth. One can discern four quality paradigms in quality management: the Empirical Paradigm, the Reference Paradigm, the Reflective Paradigm and the Emergence Paradigm. The use of these paradigms differs according to the context. Together they form a concept of Total Quality Management. At the moment the Emergence Paradigm has not had enough attention although it might be the best equipped to find new ways of working for the organisations in the current context. In the literature review the authors selected seven journals in the Business Source Premier database: Total Quality Management (Total Quality Management & Business Excellence); the Academy of Management Review; Product and Operations Management; Organisational Dynamics; the Harvard Business Review; the Sloan Management Review and Organisational Behavior and Performance. In the advanced search mode the authors entered two subjects: “quality management” and “paradigm”. The selected results (in total 289 articles) were examined for its fitness for answering the questions above. That resulted in a selection of 26 articles that are being used in the literature review. The Emergence Paradigm can be further investigated on its use for quality management in organisations in times of emergent change. Some first insights have been presented here. The EmergenceParadigm can have impact beyond the field of quality management. The paper provides new insights in the essence of quality management in times of change and clarity on the usability of the thoughts and tools of four different paradigms in the twenty-first century.

    Keywords: Total Quality Management, Context, Emergent change, Definition of quality, Quality paradigm, Vision on quality