فهرست مطالب

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سلیمه رئیسی، احمد مولایی راد*، مینو صدری، حمیده روحانی نژاد صفحات 1-12

    کزاز توسط توکسین حاصل از باکتری کلستریدیوم تتانی ایجاد می شود. به دلیل آلودگی سریع و آسان با این باکتری، تشخیص وضعیت ایمنی افراد نسبت به این عامل حایز اهمیت است. از این رو بیوسنسورهای الکتروشیمیایی یکی از ابزارهای سودمند در این رابطه بوده و دارای ویژگی هایی مانند سرعت، سادگی، تجهیزات ارزان و قابل حمل هستند، با این وجود حساسیت شناسایی آنها کافی نیست. بنابراین، تقویت نقره در ارتباط با نانوذرات-طلا برای بهبود شناسایی آنالیت ها پیشنهاد شده است. از این رو در بررسی اخیر با کاربرد نانوذرات-طلا به عنوان برچسب و پس از آن تقویت نقره، حضور آنتی بادی ضد توکسویید کزاز به صورت "آری یا نه" به روش الکتروشیمیایی با قالب سنجش های ایمنی غیر مستقیم بر روی الکترودهای کربن-شیشه ای اصلاح شده با نانولوله کربنی مورد ارزیابی قرار گرفت. روش آنالیتیکال شامل برهمکنش سم کزاز و آنتی بادی بر روی الکترود است که توسط اتصال آنتی بادی ثانویه کانجوگه شده با نانوذرات-طلا و پس از آن تقویت نقره دنبال گردید. تغییر ولتامتری-چرخه ای و تغییرات سیگنال طلا نسبت به نقره بر اساس تغییرات یون (Ag+1) بر روی سطح الکترود بررسی شد. نتایج نشان داد که (Ep∆) از 24/0 ولت پیش از واکنش تقویت نقره به 57/0 ولت پس از آن افزایش یافت. همچنین، پس از تقویت نقره، جریان به میزان چشم گیری افزایش یافت و نمودار جریان در Ecp  به سمت پتانسیل های مثبت و در Eap  به سمت پتانسیل های منفی انتقال یافت. در مجموع این روش باعث افزایش حساسیت شناسایی شده و می تواند به راحتی برای شناسایی سایر مولکول های زیستی استفاده شود.

    کلیدواژگان: بیوسنسور، تقویت سیگنال، سنجش ایمنی، نانوذرات، ولتامتری-چرخه ای
  • فاطمه کبودان، سهیلا طالش ساسانی*، سید محسن اصغری صفحات 13-19

    سرطان پستان چهارمین سرطان شایع در سراسر جهان است و زمانی اتفاق می افتد که سلول های پستان به طور غیر قابل کنترلی تقسیم شوند و تومور تشکیل بدهند. رگ زایی یکی از عوامل مهم در رشد و حفظ هموستاز سلول در شرایط طبیعی و پاتولوژیک است و VEGFs از مهم ترین عوامل موثر در رگ زایی هستند. miR-210 از طریق ارتباط با VEGF در رگ زایی نقش مهمی ایفا می کند. در این مقاله تغییرات بیان miR-210 در پاسخ به پپتید ضد رگ زایی آنتاگونیست VEGFB (موسوم به VEGB1) در موش های ماده نژاد  BALB/c، دارای تومور پستان القاء شده با رده سلولی 4T1 مطالعهشد. گروه تحت درمان مقادیر 1mg.kg-1 و 10mg.kg-1 از پپتید و گروه کنترل، PBS را به طریق درون صفاقی (ip) به مدت دو هفته دریافت کردند. چهارده روز پس از تیمار، بافت پستانی از هر دو گروه حیوانات جداسازی و میزان بیان miR-210  بررسی شد. تحلیل آماری نتایج با استفاده از One Way ANOVA بیانگر وجود اختلاف معنا دار در میزان بیان miR-210 میان گروه های تیمارشده با مقادیر مختلف VEGB1 بود. همچنین بیان این ژن میان گروه های تیمار شده با پپتید با نمونه های شاهد تفاوت معنی دار داشت (p<0.05). در موش های تیمار شده با یک میلی گرم بر کیلوگرم از VEGB1 میزان بیان miR-210، 42 درصد کاهش بیان داشت، اما کاهش 90 درصدی بیان miR-210 در موش های تیمار شده با 10میلی گرم بر کیلوگرم VEGB1 مشاهده گردید که نشان دهنده عملکرد مهاری پپتید آنتاگونیست VEGB1 در مقادیر مختلف است.

    کلیدواژگان: تحلیل آماری، تنظیم بیان ژن، رگ زایی، متاستاز، هیپوکسی
  • پریچهر حناچی*، حجت صادقی علی آبادی، نسیم قربانی، روشنک زرین قلمی، خدیجه کیارستمی صفحات 20-30

    بشر از دیر باز به گیاهان علاوه بر دید خوراکی با بینش درمانی نیز نگریسته است. گیاهان منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنولی هستند. اسطوخودوس و بادرنجبویه از گیاهان دارویی هستند که غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانت هستند. هدف از این مطالعه، مقایسه میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی عصاره های دو گیاه اسطوخودوس و بادرنجبویه و بررسی اثر آن ها بر روی رده سلولی سرطان های پستان، رحم و تخمدان با استفاده از روش عصاره گیری و حلال مناسب است. از برگ خشک گیاهان عصاره های متانولی، آبی، اتانولی تهیه گردید و سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی با روش DPPH و FRAP صورت گرفت و در نهایت اثر ضد سرطانی عصاره ها بر روی رده های سلول سرطانی پستان، رحم و تخمدان با روش MTT سنجیده شد. مقایسه نتایج سنجش آنتی اکسیدان کل نشان داد بیشترین میزان مربوط به عصاره اتانولی لیوفلیزه بادرنجبویه و عصاره متانولی لیوفلیزه اسطوخودوس است. میزان IC50 عصاره اتانولی بادرنجبویه برابر 0/028 میلی گرم بر میلی لیتر بر رده سلولی OVCAR-3 بوده که بهترین نتیجه را نسبت به سایر حلال ها و سایر رده های سلولی داشته و در رده سلول های MCF-7 نیز عصاره اتانولی اسطوخودوس با میزان IC50  برابر 2/07 میلی گرم بر میلی لیتر بهترین نتیجه را داشت. در رده سلولی HeLa نیز عصاره متانولی اسطوخودوس با IC50 برابر 7/36 میلی گرم بر میلی لیتر بهتر از دو حلال دیگر بود. در این پژوهش برای اولین بار تاثیر عصاره های مختلف بادرنجبویه و اسطوخودوس بر روی رده سلول های سرطان پستان (MCF-7)، تخمدان (OVCAR-3) و دهانه رحم (HeLa) سنجیده شد و نتایج نشان دادکه عصاره اتانولی و متانولی حاصله از این گیاهان دارای خاصیت کشندگی بیشتری بر روی رده سلول های سرطانی است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اسطوخودوس، بادرنجبویه، ضد سرطان، عصاره گیاهی
  • نجمه نیکدل، جواد بهارآرا*، سعید ذاکر بستان آباد، مریم طهرانی پور صفحات 31-38

    اگزوزوم از انواع مختلف سلول ها ترشح می شود و به عنوان بسته های زیستی شناخته می شوند. اگزوزوم ها در ارتباطات بین سلولی و همچنین در ایجاد و پیشرفت بیماری های مختلف از جمله سرطان نقش مهمی دارند. هورمون های Inhibin و آنتی مولرین هورمون (AMH) از نشانگرهای تومور سلول گرانولوزا (GCT) است. در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی اثر اگزوزوم های مشتق از سلول های سرطان تخمدان انسانی بر ترشح هورمون Inhibin B و AMH از سلول های گرانولوزا بررسی شد. ابتدا سلول های رده A2780 سرطان تخمدان کشت داده شدند سپس مایع رویی جهت استخراج اگزوزوم ها توسط اولتراسانتریفیوژ جمع آوری و با استفاده از روش DLS و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) بررسی شدند. همچنین سلول های گرانولوزا از تخمدان موش ماده نابالغ نژاد Balb/C استخراج و کشت داده شد و سپس توسط غلظت μg/ml 25 از اگزوزوم های استخراج شده سلول های سرطان تخمدان تیمار شد و مقدار هورمون های Inhibin B و AMH اندازه گیری شد. مقدار هورمون های Inhibin B و AMH در سلول های تیمار شده در مقایسه با شاهد افزایش معنی دار نشان داد 05/0P<. از آنجا که در این مطالعه اگزوزوم های استخراج شده از سلول های سرطانی تخمدان باعث افزایش معنی دار هورمون های Inhibin B و AMH شده است به نظر می رسد که در ایجاد تومور سلول گرانولوزا موثر می باشند و لذا ضرورت مطالعات کلینیکی کاملا محسوس و پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اگزوزوم، اولتراسانتریفیوژ، تومور سلول گرانولوزا، Inhibin B، AMH
  • حسین جوان بخت*، ریحانه حاجیان صفحات 39-45

    انگل های کوکسیدیایی (Apicomplexa: Coccidia) تقریبا از تمام گروه های مهره داران گزارش شده است. این انگل ها ممکن است باعث اثرات اکولوژیکی و پاتولوژیکی شدیدی بر روی میزبان شوند. انگل های خونی جنس های شلاکیا و لانکستره لا، چرخه کامل زندگی خود را در میزبان خزنده طی می کنند و سپس یک مرحله خاموش را در بافت میزبان خونخوار (عموما هیره یا پشه) باقی می مانند تا توسط میزبان خزنده بعدی بلعیده شوند. به هرحال شیوع و شدت این انگل ها در بیشتر نواحی پراکنش آن به میزان کمی شناخته شده است. با این هدف، برای اولین بار شیوع و شدت این انگل ها را در سه گونه از مارمولک های استان مرکزی ایران شامل Trapelus lessonae ، Ophisops elegans و Eremias monticola مورد بررسی قرار  گرفت. نمونه های خون از سیاهرگ دمی 51 مارمولک بوسیله سرنگ انسولین جمع آوری شد. اسمیرهای خونی خشک شد، پس از  تثبیت نمونه ها در الکل متانول، به وسیله محلول گیمسا رنگ آمیزی و سپس با میکروسکوپ نوری و با عدسی 100 مورد بررسی قرار گرفت. آلودگی به انگل های هموکوکسیدیایی خانواده لانکستره لیدا در خون 41 درصد از 51 نمونه مارمولک آزمایش شده مشاهده شد. میانگین شدت آلودگی در سه گونه بین 0/05-0/03 درصد متغیر بود. این بررسی شیوع و شدت نسبتا بالای این انگل های خونی را در مارمولک های نواحی مرکزی ایران نشان داد. این نتایج پیش بینی می کند که میزبان های مناسب برای انتقال این انگل در این نواحی پراکنش دارند. بنابراین توصیه می شود در تحقیقات آینده از مارکرهای ژنتیکی جهت شناسایی دقیق تر انگل ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: آپی کمپلکسا، میزبان، ناقل، هموکوکسیدیا، هیره
  • نسترن حیدری* صفحات 46-55

    نسبت طول انگشتان طی دوران تکوین جنینی سازماندهی شده و ممکن است با قرار گرفتن در معرض هورمون های استروییدی جنسی درجات مختلفی از دو شکلی جنسی بین افراد نر و ماده در گروه های مختلف جانوری نشان بدهند. بین تمامی انگشتان یک فرد، نسبت بین انگشتان دوم به چهارم (2D:4D) بیشترین اهمیت را داراست. در این مطالعه، نسبت طول انگشتان دوم تا چهارم در هر دو سمت راست و چپ بدن در اندام‎های جلویی (دست ها) و عقبی (پاها) بدن در 44 نمونه (شامل 20 نر و 24 ماده) از مارمولک های گونه blanfordiAcanthodactylus  جهت تعیین وجود دو شکلی جنسی در نسبت بین انگشتان نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه همچنین دو شکلی جنسی نمونه ها از لحاظ دیگر صفات مورفولوژیک (23 صفت متریک و مریستیک) مورد بررسی قرار گرفتند. دو شکلی جنسی در پنج صفت مورفولوژیک متریک و مریستیک مشاهده شد. اما از لحاظ نسبت اندازه انگشتان دست و پا، دو شکلی جنسی در اندازه طول انگشتان صرفا در 2D:4D در سمت راست بدن در هر دوی اندام های حرکتی جلویی و عقبی مشاهده گردید. به طوری که، اندازه این صفت در نرها بیشتر از ماده ها بوده و این اختلاف نیز از لحاظ آماری معنی دار بود (P≤0.05).

    کلیدواژگان: تکوین، خزندگان، ژن هاکس، مورفولوژی، مهره داران
  • سیمین کلوتی، شاهرخ کاظم پور اوصالو*، فریده عطار، آلفونسو سوزانا، نوریا گارسیا، جاکاس صفحات 56-67

    تبار زایی و تنوع ریختی گونه های Cousinia hypopolia، C. decipiens، C. esfandiarii، C. renominota، C. stahliana و C. daryoushiana  از بخشه Stenocephalae از سرده Cousinia که در مناطق شمال شرقی ایران پراکنش دارند، مورد بررسی قرار گرفتند. توالی های هسته ای ETS , ITS و کلروپلاستی rpl32-trnL(UAG) برای 12 گونه (17 نمونه) تولید شد. روابط تبار زایشی بین گونه ای با استفاده از روش استنباط بیزی و روش بیشینه درست نمایی بازسازی شد. همچنین نمونه ها از لحاظ صفات ریخت شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه جدایی این گونه ها توسط نتایج حاصل از داده های مولکولی (داده های ترکیبی هسته ای ETS ,ITS و کلروپلاستی rpl32-trnL(UAG)) علی رغم دارا بودن صفات ریختی و توزیع جغرافیایی بسیار مشابه تایید شد. بر اساس مطالعه حاضر گونه های ذکر شده، بر اساس صفات ریختی و نتایج حاصل از داده های مولکولی از یکدیگر جدا می شوند. کلید شناسایی و شرح گونه ها ارایه می شود. این نتایج با مطالعات قبلی ریخت شناسی، گرده شناسی و تشریحی هم خوانی قابل توجهی نداشت.

    کلیدواژگان: توزیع جغرافیایی، توالی های کلروپلاستی، توالی های هسته ای، روش استنباط بیزی، صفات ریختی
  • آزاده اخوان روفیگر*، علی باقری صفحات 68-83

    منطقه گلستانکوه با مساحت تقریبی 130 هزار هکتار، در استان اصفهان واقع شده است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی فلور این منطقه انجام شد. در مجموع، 620 آرایه متعلق به 303 سرده و 61 تیره شناسایی گردید. کاسنیان با 104 گونه بزرگ ترین تیره گیاهی منطقه بود و بعد از آن تیره‎های باقلاییان، نعناییان و کلمیان به ترتیب با 63، 60 و 59 گونه رتبه های بعدی را کسب کردند. سرده گون نیز با 33 گونه بزرگ ترین سرده است. فراوان ترین شکل زیستی در منطقه همی‎کریپتوفیت‎ها با 41 درصد و تروفیت‎ها با 34 درصد هستند، از نظر پراکندگی جغرافیایی، 48 درصد (300 گونه)، به ناحیه ایرانو-تورانی تعلق دارند. همچنین از بین گیاهان شناسایی شده در منطقه، تعداد 130 گونه (21 درصد) انحصاری ایران محسوب می شوند. با توجه به تنوع گونه ای بالا در منطقه گلستانکوه، استفاده از راهکارهای مناسب برای حفاظت از آن ها بسیار ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آسیا، پراکنش جغرافیایی، خوانسار، ذخایر ژنتیکی، شکل زیستی
|
  • Salimeh Raeisi, Ahmad Molaei Rad*, Mino Sadri, Hamideh Rouhani Nejad Pages 1-12

    Tetanus is caused by the toxin secreted by Clostridium tetani. Due to the rapid infection with this bacterium, it is so important to investigate the tetanus immunity of people. Therefore, electrochemical biosensors, as one of the most effective tools in this regard, have demanded characteristics such as being fast, simple, cost-effective and portable. However, their detection sensitivity is not sufficient. Hereon, silver enhancement of gold-nanoparticles was proposed for the improvement of detection. Hence, the current study applied gold-nanoparticles as label, following with silver enhancement, to investigate the yes/no electrochemical detection of anti-tetanus toxoid antibodies in the indirect immunoassay utilizing glassy-carbon electrodes modified by carbon nanotubes. The analytical procedure consists of the reactions of the tetanus toxoid with the antibody at electrode, so that followed by the interaction of gold-labeled secondary antibody and then silver enhancement process. In this study, the cyclic-voltammeter variation and difference of gold to silver signal based on silver ions fluctuations were also investigated. The results indicated that ∆Ep increased from 0.24 V before silver enhancement reaction to 0.57 V after the silver enhancement. The results also demonstrated that after silver enhancement, current significantly increased and current plot at Ecp transferred to positive potentials and at Eap moved to negative potentials. In conclusion, this method increases the detection sensitivity and can simply use to other bio-molecules detection.

    Keywords: biosensor, cyclic voltammeter, immunoassay, nanoparticles, signal enhancement
  • Fatemeh Kaboudan, Soheila Talesh Sasani*, Seyed Mohsen Asghari Pages 13-19

    Breast cancer is the fourth common cancer worldwide and occurs when breast cells begin to uncontrolled division and tumor formation. Angiogenesis is one of the essential factors in cell growth and maintenance of homeostasis in the natural and pathological conditions, while VEGFs are the most critical factors in angiogenesis. MiR-210 plays an important role in the angiogenesis via association with VEGF. Here, the miR-210 expression changes in response to a VEGFB antagonist peptide, called VEGB1, was studied in female BALB/c mice bearing 4T1 cell line induced breast tumor. The treated group received 1mg.kg-1 and 10mg.kg-1 of the peptide and the control group received PBS intraperitoneally during two weeks. Both of the animal groups underwent a resection of breast tissue 14 days after treatment and miR-210 expression level was investigated. Statistical analysis by On-way ANOVA showed that the expression level of miR-210 gene had significant differences among the groups treated with various doses of VEGB1. Also, the gene expression was significantly different between peptide-treated groups and control samples (p<0.05). MiR-210 expression level had 42% reduction in mice treated with 1mg.kg-1 of VEGB1, while 90% was seen in mice treated with 10mg.kg-1 of VEGB1 showing the inhibitory function of VEGB1 antagonist peptide at different doses.

    Keywords: angiogenesis, regulation of gene expression, hypoxia, metastasis, statistical analysis
  • Parichehr Hanachi*, Hojat Sadeghi Ali Abadi, Nasim Ghorbani, Roshanak Zarringhalami, Khadijeh Kiarostami Pages 20-30

    From ancient times, plants have been regarded as therapeutic agents, in addition to their usage as food. Plants are rich sources of antioxidant and phenolic compounds. Lavandula angustifolia and Melissa officinalis are medicinal herbs rich in antioxidant compounds. The aim of this study was to compare the antioxidant and anticancer properties of Lavandula angustifolia and Melissa officinalis extracts using aqueous, ethanol and methanol solvents, to select the best extraction methods and solvents and to evaluate the cytotoxic effect of the extracts on HeLa, OVCAR-3 and MCF-7 cancer cell lines. Methanol, aqueous and ethanol extracts were obtained from the dried leaves of the plants and the antioxidant activities of each extract were measured by DPPH and FRAP methods. Finally, the anticancer effects of the extracts on HeLa, OVCAR-3 and MCF-7 cancer cell lines were evaluated by MTT assay in order to identify the most efficient extract. Comparing the results of total antioxidant assay showed that the highest amount belonged to the ethanol extract of Melissa officinalis and Lavandula angustifolia methanol extracts using lyophilization method. The IC50 value of ethanol extract of Melissa officinalis was equal to 0.028 mg/ml on OVCAR-3 cells, which was the best result obtained in comparison with other solvents, and the ethanol extract of Lavandula angustifolia with IC50 = 2.07 mg/ml on MCF-7 cells was the most effective extract among the others. In HeLa cell-line, methanol extract of Lavandula angustifolia with IC50 = 7.36 mg/ml showed the highest cytotoxicity. In this study, for the first time, the effects of different extracts of Lavandula angustifolia and Melissa officinalis on MCF-7, OVCAR-3 and HeLa cancer cells were evaluated and the results showed that ethanol and methanol extracts of these plants had better toxic effect on cancer cells.

    Keywords: anti-cancer, antioxidant, herbal extract, Lavandula angustifolia, Melissa officinalis
  • Najme Nikdel, Javad Baharara*, Saeed Zakerbostanabad, Maryam Tehranipour Pages 31-38

    Exosomes are secreted by different types of cells and known as biological packages. Exosomes have significant role in intercellular communications and involved in the development and progression of various diseases such as cancer. Inhibin B and anti-mullerian hormone (AMH) are markers of granulosa cell tumors (GCT) and due to the role of exosomes in the progression of cancer, in this experimental study, the effect of exosomes derived from human ovarian cancer cells on the secretion of Inhibin B and antimullerian hormone (AMH) by granulosa cells was investigated. First, A2780 human ovarian cancer cells were cultured, then the supernatant was collected to extract the exosomes by ultracentrifugation and subsequently, the extracted exosomes were checked out using dynamic light scattering (DLS) and Scanning electron microscopy (SEM). In addition, granulosa cells were isolated and cultured from the ovaries immature female Balb / C mice and treated with 25 μg/ml of exosomes derived from the ovarian cancer cell-line. Inhibin B and AMH hormones levels were then measured. The results showed the significant (P<0/05) increase of the level of inhibin B and AMH hormones in the treated cells in comparison with the control group. According to the results, exosomes increased the secretion of Inhibin B and AMH hormones and seems to be effective in the proliferation of granulosa cell tumors.

    Keywords: exosome, ultracentrifugation, granulosa cell tumor, inhibin B, AMH
  • Hossein Javanbakht*, Reyhaneh Hajian Pages 39-45

    Coccidian (Apicomplexa: Coccidia) parasites have been reported in almost all groups of vertebrates. These parasites may cause serious ecological and pathological effects to their hosts. Reptiles were found the be the host of the parasites of the genera Schellackia and Lankesterella, as these parasites undergo their entire life cycle in the reptilian body, with an intermediate stage of dormancy in the tissues of a hematophagus transmitter (generally a mite or a mosquito), until the next reptilian host swallows the infected insect. However, very little is known about the prevalence and intensity of these parasites in most of their distribution area, which is the focus of the current study. To do so, the prevalence and intensity of these blood parasites in three species of lizards, including Ophisops elegans, Trapelus lessonae and Eremias monticola from Markazi Province of Iran were investigated. Samples of blood were collected from the caudal vein of 51 lizards of the aforementioned species by insulin syringes, then the blood smears were dried, fixed with methanol and stained with Giemsa solution. Prepared blood samples were then examined by means of light microscopy, using a 100× magnification objective lens. 41 percent of the 51 examined samples were found to be infected by haemococcidians blood parasites from the family Lankesterellidae. The mean intensity of parasites in the three species were between 0.03-0.05%. The investigation revealed a relatively high percentage of prevalence and intensity of blood parasites in lizards of central part of Iran. The results showed the presence of a complete set of various vectors for the spread of haemoparasites in the area. Therefore, future researches are strongly recommended to utilize genetic markers in order to obtain a better identification of the parasites.

    Keywords: Apicomplexa, haemococcidia, host, mite, vector
  • Nastaran Heidari* Pages 46-55

    Finger length ratios are organized during embryonic development of fingers as they exposed to sex steroid hormones, and may show varying degrees of sexual dimorphism between males and females in different animal groups. Among all the finger length ratios calculated in a sample, the ratio between the second to fourth fingers (2D: 4D) is the most important one. In this study, the 2D:4D ratios in both sides of the body (right and left) in all limbs were investigated to determine if sexual dimorphism is present in the 2D: 4D ratios in 44 specimens studied (20 males and 24 females) of Acanthodactylus blanfordi. Other morphological traits of the two sexes were also examined (23 metric and meristic traits), as a result, sexual dimorphism was observed in five metric and meristic morphological traits. In terms of the ratio of the size of the fingers and toes, sexual dimorphism in the length of the fingers was observed only in 2D: 4D on the right side of the body in forelimbs and hindlimbs. The value of this trait was higher in males than females and this difference was statistically significant P ≤0.05).

    Keywords: development, hox gene, morphology, reptiles, vertebrates
  • Simin Kalouti, Shahrokh Kazempour Osaloo*, Farideh Attar, Alfonso Susanna, Núria Garcia Jacas Pages 56-67

    In this study, the phylogeny and morphological variation of 6 species of the genus Cousinia sect. Stenocephalae, i.e., C. hypopolia, C. decipiens, C. esfandiarii, C. renominata, C. stahliana and C. daryoushiana, distributed in NE regions of Iran, were investigated. ITS, ETS and rpl32-trnL (UAG) sequences for 12 species (17 specimens) were generated. Phylogenetic interspecies relationships were constructed by Bayesian method and likelihood analysis. The specimens were also investigated in terms of morphological characters. Despite very similar morphological characters and geographical distributions, the separation of these species was confirmed by the obtained results of the molecular data (combined data of plastid and nuclear sequences). On the basis of the present study, the above-mentioned species were almost separated from each other by morphological characters and molecular data. A diagnostic key and the description of these species were also presented. These results did not conform with the previous palynological and anatomical studies of the species.

    Keywords: Bayesian analysis, chloroplast sequences, geographical distribution, morphological characters, nuclear sequences
  • Azadeh Akhavan Roofigar*, Ali Bagheri Pages 68-83

    Golestankooh, with an area of 130000 ha, is located in Isfahan Province. The present study was carried out in order to identification of flora of the aforementioned region, as a result, 620 taxa in total, belonging to 61 families and 303 genera, were identified. Asteraceae, represented by 104 species, was the largest family, following with Fabaceae, Lamiaceae and Brassicaceae with 63, 60 and 59 species, respectively. Astragalus, with 33 species, was the most diverse among the genera studied. Hemicryptophytes with 41% and therophytes with 34% are dominant life forms in the region. With regard to geographical distribution, 300 species (48%) were found to be Irano-Turanian elements. Moreover, 130 species, 21% of the identified plant taxa from the region, were found to be endemic to the flora of Iran. Due to high species diversity in the Golestankooh area, it seems necessary to use appropriate strategies for their conservation.

    Keywords: Asia, genetic resources, geographical distribution, Khansar, life form