فهرست مطالب

دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال هفتاد و نهم شماره 3 (پیاپی 243، خرداد 1400)

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 3 (پیاپی 243، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/23
  • تعداد عناوین: 11
|
  • صفورا پاکیزه کار*، سمانه حسین زاده، مجید ولی زاده، مهدی هدایتی صفحات 165-175

    حضور آنتی بادی علیه آنتی ژن های اصلی تیرویید شامل آنزیم پراکسیداز تیروییدی (Thyroid peroxidase) یا آنتی ژن میکروزومال تیروییدی، تیروگلوبولین (Tg) و گیرنده تیروتروپین (TSH) ویژگی بارز بیماری های خود ایمنی تیرویید است که یکی از شایع ترین بیماری های خود ایمنی می باشند. شیوع آنتی بادی علیه آنزیم پراکسیداز تیروییدی(Anti-TPO)  و آنتی بادی علیه تیروگلوبولین ((Anti-Tg به طور قابل توجهی در بیماران مبتلا به بیماری گریوز (Graves’ disease) و همچنین در بیماری تیرویییدیت هاشیموتو (Hashimotochr('39')s thyroiditis) بالا است. وجود آنتی بادی علیه گیرنده TSH (TSH-R) که با نام عمومی TRAbs (TSH receptor antibodies) خوانده می شود، در بیماران مبتلا به گریوز بسیار شایع، اما در بیماران مبتلا به تیروییدیت هاشیموتو نسبتا نادر و فراوانی آن بسیار اندک است و این حقیقت ممکن است نشان دهنده ویژگی بالاتر این آنتی بادی ها نسبت به انواع دیگر باشد. اثرات خارج تیروییدی آنتی بادی علیه TSH-R،  مانند افتالموپاتی (ophthalmopathy) و درموپاتی (dermopathy)، به عنوان تظاهرات خارج تیروییدی بیماری گریوز بیشتر بر بافت چشم و پوست تاثیر می گذارند و مکانیسم های ایمونولوژیکی عملکرد این آنتی بادی ها نسبتا شناخته شده است. انسفالوپاتی هاشیموتو(Hashimoto encephalopathy)، به عنوان مهم ترین اثر خارج تیروییدی Anti-TPO، سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیرخود قرار می دهد. از سوی دیگر Anti-TPO همراه با Anti-Tg، با اثر بر روی اندام های تولید مثلی زنان، منجر به بروز ناباروری با مکانیسمی ناشناخته می گردد. در این مقاله مروری، سعی بر آن است تا انواع مهم اتوآنتی بادی های علیه آنتی ژن های تیروییدی معرفی گردیده و ضمن بیان فرایندهای ایمونولوژیک آن ها در بیماری های اتوایمیون تیرویید، تظاهرات بالینی مهم این آنتی بادی ها در خارج از بافت تیرویید مورد بحث قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اتوآنتی بادی، بیماری خود ایمن، بیماری گریوز، تیروییدیت هاشیموتو، تیرویید
  • حسین باقریان، شقایق حق جوی جوانمرد، مهران شریفی، محمد ستاری * صفحات 176-186

    این مقاله مروری نظام مند در سال 98 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شده است. بررسی مطالعات مختلف مشخص کرد که از چه تکنیک های داده کاوی برای پیش بینی احتمال بقا، از چه ریسک فاکتورهایی برای این پیش بینی ها، ازچه معیارهایی برای ارزیابی تکنیک های داده کاوی و در نهایت چه منابع داده ای برای پیش بینی احتمال بقا مبتلایان به سرطان پستان استفاده شده است. این مطالعه از نوع مروری نظام مند است. مطابق با بیانیه پریزما، مطالعات منتشر شده در حوزه ی پیش بینی احتمال بقا بیماران مبتلا به سرطان پستان با استفاده از تکنیک های داده کاوی به زبان انگلیسی و در فاصله ی سال های 2005 تا 2018 در پایگاه های داده Medline Science direct، Web of science و Embase و پایگاه استنادی Scopus مورد جستجو و بازیابی قرار گرفت. پس از جستجو، تعداد 527 مقاله بازیابی شد. پس از حذف موارد تکراری و ارزیابی مقالات در نهایت 21 مقاله مورد استفاده قرار گرفت. سه تکنیک رگرسیون لجستیک، درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان بیشترین کاربرد را در مقالات داشته اند. در بیشتر مطالعات، ریسک فاکتورهای سن، گرید تومور، استیج تومور و اندازه تومور استفاده شده بودند. معیار صحت در مطالعات بیشتری استفاده شده بود. اکثر مطالعات مورد بررسی از پایگاه داده برنامه ی نظارت، اپیدمیولوژی و نتایج نهایی که متعلق به کشور آمریکا می باشد، استفاده کرده بودند. به طور معمول در حوزه ی پیش بینی احتمال بقا، تکنیک های داده کاوی در حوزه ی کلاسه بندی به دلیل انطباق با این حوزه بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. بر همین اساس، تکنیک های درخت تصمیم، رگرسیون لجستیک و ماشین بردار پشتیبان در مطالعات مورد بررسی، بیشترین کاربرد را داشته اند.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، داده کاوی، احتمال بقا
  • محمدحسین میرزایی دیزگاه، محمدرضا میرزایی دیزگاه، ایرج میرزایی دیزگاه* صفحات 187-192
    زمینه و هدف

    رتینوییک اسید در تنظیم ریتم شبانه روزی نقش دارد و کمبود آن باعث اختلال در عملکرد ساعت بیولوژیکی و در نتیجه اختلال در ریتم شبانه روزی فعالیت حرکتی می شود. هدف این مطالعه بررسی اثرات شرایط شبیه سازی شده سفینه فضایی بر مقدار سرمی و هیپوکامپی رتینوییک اسید در موش های آزمایشگاهی بود.

    روش بررسی

    از مدل آویزان کردن از دم در موش، برای شبیه سازی شرایط بی وزنی از خرداد 1398 تا شهریور 1398 در حیوان خانه دانشگاه علوم پزشکی ارتش استفاده شد. در یک مطالعه تجربی، 32 موش نر نژاد ویستار به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند: گروه کنترل با 12/12 ساعت چرخه شبانه روز، گروه آویزان با 12/12 ساعت چرخه شبانه روز، گروه کنترل با 45/45 دقیقه چرخه شبانه روز، گروه آویزان با 45/45 دقیقه چرخه شبانه روز. در پایان دوره شبیه سازی، حیوانات بیهوش شدند و نمونه خون جمع آوری شد و کل مغز برداشته شد و هیپوکامپ جدا شد. Elisa برای سنجش اسید رتینوییک در سرم و هیپوکامپ همگن شده استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون (Analysis of variance) two way ANOVA و Bonferroni به عنوان آزمون تعقیبی (Post hoc test) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    چرخه شبانه روزی 45/45 دقیقه در مقایسه با چرخه 12/12 ساعت روشنایی-تاریکی باعث افزایش رتینوییک اسید در سرم و هیپوکامپ رت ها شد ولی بی وزنی شبیه سازی شده اثری بر مقدار آن در سرم نداشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که میزان رتینوییک اسید در سرم و هیپوکامپ متاثر از تغییر سیکل شبانه روزی است و بی وزنی تاثیری بر آن ندارد.

    کلیدواژگان: رتینوئیک اسید، سفینه فضایی، بیوزنی
  • افسانه تهرانیان*، اکرم قهقایی نظام آبادی، نسیم یارمحمدی، مریم گنجه، خدیجه ماجانی، ریحانه آقاجانی صفحات 193-200
    زمینه و هدف

    سرطان تخمدان پنجمین عامل مرگ و میر در جهان، در زنان مبتلا به سرطان است. با توجه به اینکه روش های تشخیصی جهت افتراق توده های خوش خیم از توده های بدخیم تخمدان حساسیت و ویژگی کامل ندارند، این مطالعه با هدف ارزیابی اعتبار CA-125 در مقایسه با عملکرد پارامترهای HE4،RMI  و ROMA برای تعیین بهترین مارکر برای تمایز بین تومورهای خوش خیم و بدخیم تخمدان و کات اف مناسب این مارکرها انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی (Cross-sectional)، 137 خانم دارای توده تخمدانی مراجعه کننده به درمانگاه زنان بیمارستان جامع بانوان آرش تهران، ایران از اردیبهشت 1396 تا اردیبهشت 1398 براساس معیار ورود، وارد مطالعه شدند. براساس میزان HE4، CA125 سرم و اطلاعات سونوگرافی، اندکس های ROMA و RMI برای بیماران تعیین شد و حساسیت و ویژگی HE4،RMI ، ROMA و CA125 با نتایج هیستولوژی توده در زمان جراحی مقایسه شد.

    یافته ها

    برحسب سطح زیر منحنی ROC در مجموع بدون در نظر گرفتن وضعیت منوپوز بیماران، بالاترین ارزش تشخیصی را RMI با سطح زیر منحنی 89% و فاصله اطمینان (6/81-4/96%)95% و سپس (95%-3/80=95%Cl)7/%87HE4=، در مرحله سوم (4/95%-1/79=95%Cl)3/87CA125= و در آخر (6/93%-7/87=95% Cl)2/86%=ROMA داشتند. بر حسب منوپوز در بیماران پره منوپوز HE4 بالاترین ارزش تشخیصی را بر طبق منحنی ROC داشت و در گروه منوپوز CA125 بالاترین ارزش تشخیصی را به دست آورد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد استفاده از HE4 در پیش از یایسگی و CA125 در دوران منوپوز در تشخیص زود هنگام سرطان تخمدان در افراد دارای توده تخمدان مفید است.

    کلیدواژگان: بدخیمی، سرطان تخمدان، نشانگر تومور
  • مینا خان حسینی، حسین شیبانی، سلمان دلیری، زهرا حدادی، هنگامه خسروانی * صفحات 201-208
    زمینه و هدف

    بیماری قلبی-عروقی سندرم کرونری حاد از جمله علل ناتوانی و مرگ می باشد. سطح اسید اوریک، گلوکز خون و دیس لیپیدمی از عوامل خطر ابتلا به این بیماری هستند، اما نقش این عوامل در تغییرات الکتروکاردیوگرافی مورد بررسی قرار نگرفته است. بر این اساس مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط برخی خصوصیات دموگرافیک و بالینی با تغییرات الکتروکاردیوگرافی انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، به صورت توصیفی تحلیلی بر روی 484 بیمار مبتلا به سندرم کرونری حاد پذیرش شده در بیمارستان امام حسین شاهرود از ابتدای دی 1397 تا پایان خرداد 1398 انجام شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از چک لیست محقق ساخته از پرونده بیماران استخراج گردید. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون های Analysis of variance و Chi-square test انجام شد.

    یافته ها

    نسبت انحرافات STD در زنان مبتلا به سندرم کرونری حاد 6/12% بیشتر از مردان بود اما نسبت انحرافاتSTE  و Dynamic changes در مردان به ترتیب 4/10% و 2/12% بیشتر از زنان بود. نسبت انحرافات STD، STE، inverted T و Dynamic changes در افراد دچار هایپرلیپیدمی به ترتیب 8/67%، 6/77%، 6/74% و 8/75% با افرادی که هایپرلیپیدمی نداشتند و نسبت انحرافات STD، STE، inverted T و Dynamic changes در بیماران با فشار خون بالا به ترتیب 12/0%، 5%، 2/11% و 1/19% با بیماران بدون فشار خون بالا اختلاف داشتند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها جنسیت، اعتیاد، پرفشاری خون، کراتینین، سطح LDL، گلوکز ناشتا و تعداد گلبول های سفید خون با تغییرات الکتروکاردیوگرام ارتباط معناداری داشت.

    کلیدواژگان: سندرم کرونری حاد، دموگرافیک، الکتروکاردیوگرافی
  • محمدعلی نیل فروش زاده، سونا زارع، رحیم احمدی*، نسرین ظروفی، مینا محمودی پور صفحات 209-217
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر تعداد بیمارانی که از زخم های دیابتی رنج می برند، افزایش یافته و روش های مرسوم درمانی دارای نارسایی هایی می باشند. هدف از این تحقیق بررسی اثرات سلول های بنیادی مزانشیمی ژله وارتون بندناف (WJMSCs) در التیام زخم دیابتی در مدل حیوانی است.

    روش بررسی

    طی این تحقیق تجربی آزمایشگاهی که در مرکز تحقیقات پوست و سلول های بنیادی طی فروردین 1399 تا آذر 1399 انجام گرفت، سلول های WJMSC جداسازی شده و توانایی تمایز آن ها به سلول های استخوان و چربی و نیز بیان مارکرهای اختصاصی ارزیابی شد. استرپتوزوسین جهت القای دیابت در موش های صحرایی نر نژاد Wistar مورد استفاده گرفت. حیوانات به دو گروه کنترل (تزریق نرمال سالین) و تزریق WJMSCs تقسیم بندی گردیدند. زخم هایی به قطر 8/0 سانتی متر در ناحیه پشت موش ها ایجاد شدند. پس از تزریق ساب درمال نرمال سالین و WJMSCs، التیام زخم به روش فتوگرافی در روزهای 7، 14 و 21 ارزیابی شد. داده ها با استفاده از آزمون t-test و آنالیز واریانس SPSS software, version 16 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    WJMSCs مارکرهای تخصصی سلول های مزانشیمی را بیان کردند و قابلیت تمایز به سلول های استخوان و چربی را داشته و از میزان زنده مانی بالایی برخوردار بودند. تزریق سلول های  WJMSCبه ناحیه ساب درمال در موش های دچار زخم دیابتی سبب تسریع التیام زخم نسبت به گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    تزریقWJMSCs  در ناحیه ساب درمال زخم دیابتی می تواند به طور موثری سبب تسریع التیام زخم دیابتی گردد. بر این مبنا استفاده از سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از ژله وارتون بندناف می تواند در سلول درمانی به ویژه در حیطه ترمیم زخم های دیابتی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زخم دیابتی، تزریق، سلول های بنیادی مزانشیمی، ژله وارتون
  • سید مرتضی حیدری، حمیدرضا شتابی *، الناز مرزبانی صفحات 218-224
    زمینه و هدف

    کنترل خونریزی در انجام عمل داکریوسیستورینوستومی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و کنترل پاسخ های همودینامیک بدن به استرس به طور موثری میزان خونریزی حین عمل جراحی را کاهش داده و موجب بهبود ناحیه جراحی می گردد. از این رو در این مطالعه بر آن شدیم تا به بررسی تاثیر دو ترکیب دارویی تری نیتروگلیسیرین و لابتالول با هیدرالازین بر روی فاکتورهای همودینامیک حین عمل جراحی داکریوسیستورینوستومی بپردازیم.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور می باشد که از مهر 1397 لغایت شهریور 1398 در بیمارستان فیض اصفهان بر روی 71 بیمار کاندید جراحی داکریوسیستورینوستومی DCR)) در دو گروه صورت گرفت. میزان خونریزی، پاسخ قلبی عروقی بیماران حین و پس از جراحی ومیزان رضایت مندی پزشک و بیمار، شدت درد و بروز تهوع و استفراغ جمع آوری و آنالیز شدند.

    یافته ها

    تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر میانگین فشار خون شریانی و تعداد ضربان قلب در زمان های مطالعه حین جراحی و در زمان ریکاوری وجود نداشت (05/0<P). تفاوت معناداری بین دو گروه از نظر میزان حجم خونریزی، میزان رضایتمندی جراح و بیمار، دفعات استفراغ، مدت اقامت در ریکاوری، شدت تهوع، میزان درد و خونریزی مجدد در ریکاوری مشاهده نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که ترکیب دارویی لابتالول همراه هیدرالازین در مقایسه با لابتالول همراه تری نیتروگلیسیرین نتایج مشابهی از نظر فاکتورهای همودینامیک و همچنین معیارهای میزان خونریزی و رضایت مندی جراح و بیمار دارد و از این رو می توان از هر دو ترکیب در جهت کاهش میزان خونریزی وکنترل علایم حیاتی حین جراحی داکریوسیستورینوستومی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خونریزی، داکریوسیستورینوستومی، هیدرالازین، لابتالول، تری نیتروگلیسیرین
  • مجید رضوانی*، سهیل فلاح پور، امیرحسین حقیر، طیب رمیم صفحات 225-230
    زمینه و هدف

    اسکولیوز دژنراتیو به طور شایع ستون فقرات لومبار را در افراد مسن درگیر می کند و در نتیجه دژنراسیون فاست و دیسک متعاقب آن به وجود آمده و منجر به افزایش درد و پیدایش دفورمیتی پیشرونده می شود. با توجه به اهمیت نتایج حاصل از لانگ فیوژن و میزان اصلاح کرونال و ساژیتال ایمبالانس در بیماران با اسکولیوز دژنراتیو، پژوهش حاضر با هدف بررسی نتایج جراحی لانگ فیوژن در بیماران با اسکولیوز دژنراتیو ناحیه لومبو ساکرال انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر به صورت کوهورت آینده نگر از شهریور 1397 تا شهریور 1398 در مبتلایان به اسکولیوز دژنراتیو کاندید جراحی مراجعه کننده به بیمارستان الزهرای اصفهان انجام شد. اطلاعات پایه بیماران شامل سن، جنس، محل آناتومیک انحراف و لغزش مهره، درجه شدت انحراف بر اساس زاویه کاب و تعداد دفعات جراحی پیشین بررسی و ثبت شد. مشخصات جراحی انجام شده برای بیمار از پرونده پزشکی شامل رویکرد مورد استفاده، محل آناتومیک ایجاد فیوژن، انجام یا عدم انجام دکمپرشن و تعداد سطوح دکمپرشن و فیوژن، میزان خونریزی حین جراحی، مدت زمان جراحی استخراج گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه 11 بیمار زن شرکت داشتند. میانگین سنی بیماران 64-55 سال با انحراف معیار 67-7 سال بود. کمترین سن 40 سال و بیشترین سن 66 سال بود. علایم بیماران شامل درد کمر-درد پا (سه مورد)، دردکمر-لنگش عصبی (دو مورد) و درد کمر-درد پا-لنگش عصبی (شش مورد) بود. همه بیماران تحت دو مرحله عمل جراحی قرار گرفتند. میانگین خونریزی و زمان عمل جراحی در جراحی دوم کاهش معنا داری نسبت به جراحی اول داشت.

    نتیجه گیری

    جراحی لانگ فیوژن در بیماران با اسکولیوز دژنراتیو لومبو ساکرال باعث کاهش معناداری در میانگین انحراف، درد بیمار و شدت ناتوانی شش ماه پس از عمل جراحی گردید.

    کلیدواژگان: اسکولیوز، ستون فقرات لومبار، ناتوانی، فیوژن
  • بهنام عسکری*، مژگان حاج احمدی پوررفسنجانی، پرین حمیدی آذر صفحات 231-239
    زمینه و هدف

    برای ارزیابی ریسک جراحی قلب چندین سیستم اسکوربندی در دسترس می باشد. سستی(Frailty) باعث افزایش پیامدهای نامطلوب پس از عمل بیماران می شود. سیستم ارزیابی سستی روش نسبتا جدیدی است و ما در این مطالعه به بررسی و مقایسه آن با روش مرسوم یورواسکور پرداختیم.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از نوع تحلیلی_مشاهده ای آینده نگر در طی فاصله زمانی بین آبان 1398 تا اسفند 1398 در بیمارستان قلب سیدالشهدا ارومیه بر روی 88 بیمار با سن بیش از 65 سال (65 تا 91 سال) که تحت جراحی قلبی بای پس عروق کرونری قرار گرفته بودند، انجام شد. براساس ارزیابی معیارهای سیستم سستی یا اسکورینگ کاف و سیستم ارزیابی یورواسکور در مرحله پیش از عمل نمره کل فرد محاسبه گردید. سپس پیگیری بیماران تا یک ماه پس از عمل از نظر عوارض و مرگ ومیر انجام شد. اطلاعات بیماران جمع آوری و ارتباط بین نمره کل هر دو سیستم و عواقب پس از عمل آنالیز آماری گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، میانگین سنی بیماران 84-70 سال بود که 9/73% موارد مذکر بودند. اکثر بیماران (1/84%) در گروه سستی متوسط قرار داشتند. در دوره پس از عمل دو مورد فوتی (3/2%) و چهار مورد عوارض(55/4%) وجود داشت. در مقایسه دو روش برای پیش بینی خطرات جراحی، میانگین نمره یورواسکور در دو بیمار فوت شده به صورت معناداری بیشتر از بیماران ترخیص شده بود. (11/8 در مقابل 89/2 با 001/0=P)

    نتیجه گیری

    در مقایسه با ارزیابی کاف، ارزیابی نمره بندی یورواسکور، پیش گویی کننده بهتر مورتالیتی بود و ارزیابی ساده تری داشت.

    کلیدواژگان: مسن، بای پس عروق کرونری، سستی، دوره پیش از عمل، عوارض پس از عمل
  • فضائل فدایی*، زینب آردین، صادق امانی شلمزاری، حسین شیروانی صفحات 240-247
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر پنج هفته تمرین تناوبی شدید بر سطوح رزیستین و آدیپونکتین و آنزیم های کبدی AST و ALT در رت های ویستار مبتلا به کبد چرب غیرالکلی بود.

    روش بررسی

    برای انجام این پژوهش بنیادی، 24 سر رت نر ویستار خریداری و به حیوان خانه دانشگاه بقیه الله منتقل شدند. سپس به سه گروه مساوی کنترل-سالم، کنترل-بیمار و تمرین-بیمار تقسیم شدند. پژوهش حاضر در تیر ومرداد سال 1398 صورت گرفت. داروی تتراسایکلین با دوز 140 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن به مدت هفت روز به رت ها با روش گاواژ خورانده شد. تایید کبد چرب (استیاتوزیس) با اندازه گیری آنزیم های کبدی صورت گرفت. گروه تمرین، تمرینات تناوبی شدید (HIIT) را به مدت پنج هفته و پنج روز در هفته انجام دادند. ابتدا آزمون حداکثر توان به عمل آمد و بر آن اساس پروتکل HIIT به صورت پنج تناوب دو دقیقه ای کار با فواصل استراحت یک دقیقه ای شروع شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، نمونه برداری انجام گرفت. تحلیل داده ها با آزمون ANOVA و تعقیبی توکی انجام گرفت.

    یافته ها

    پس از انجام تمرینات HIIT سطوح سرمی آدیپونکتین و رزیستین در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل کبد چربی به ترتیب افزایش و کاهش معناداری را نشان داد (001/0=P). هم چنین، گروه تمرین کاهش معناداری در سطوح سرمی آنزیم هایAST و ALT را تجربه کردند. توان هوازی رت ها در گروه HIIT افزایش معنا داری نسبت به دو گروه دیگر داشت.

    نتیجه گیری

    HIIT از طریق تعدیل سطوح چربی بدن و تعدیل ترشح آدیپوکاین هایی هم چون آدیپونکتین و رزیستین در بهبود وضعیت رت های مبتلا به کبدچرب غیرالکلی نقش دارد.

    کلیدواژگان: آدیپوکاین، بافت چربی، تمرینات ورزشی، توان بیشینه
  • علی محمد مصدق راد، عبدالرضا موسوی * صفحات 248-249
|
  • Safura Pakizehkar*, Samaneh Hosseinzadeh, Majid Valizadeh, Mahdi Hedayati Pages 165-175

    The presence of the antibodies against the main thyroid antigens, which include thyroid peroxidase (TPO) or microsomal antigen, thyroglobulin (Tg) as well as thyrotropin receptor or Thyroid Stimulating Hormone Receptor (TSH-R), is a hallmark and symbol of the autoimmune thyroid diseases (AITDs) as one of the most common autoimmune diseases (AD) around the world. The prevalence of the thyroid peroxidase antibodies (anti-TPO antibody) and the thyroglobulin antibodies (anti-Tg antibody) is considerably higher in patients suffering from Graves’ disease (GD) and Hashimotochr('39')s thyroiditis (HT, chronic autoimmune thyroiditis, autoimmune hypothyroidism). While the TSH receptor antibodies (TRAbs) are common in the patients suffering from GD, they are relatively rare and infrequent in HT patients. This fact may indicate that TRAbs are more specific than other antibodies. In fact, TRAbs as one of the most important autoantibodies against the different thyroid antigens, are a set of the heterogeneous group of antibodies that based on the function, fall into three categories, including TSHR-stimulating antibodies (TSAbs), TSHR-blocking antibodies (TBAbs), and the neutral antibodies (no effect on receptor). TSAbs and TBAbs result in overproduction and reduction of intracellular cAMP respectively. Therefore the induction of the relevant signaling pathways can be the cause of different clinical symptoms in the form of hyperthyroidism or hypothyroidism consecutively. The extra-thyroidal effects of TRAbs as the extra-thyroid GD manifestations, such as ophthalmopathy and dermopathy, often have an effect on the eyes as well as the skin with the relatively well-known immunological mechanisms of the antibodies functions. Hashimoto encephalopathy is an extra-thyroidal effects of anti-TPO that provokes the central nervous system. On the other hand, anti-TPO like anti-Tg can affect the reproductive organs of women and lead to infertility by an unknown mechanism. Moreover, the circulating antibodies against the thyroid antigens can also be detected in other autoimmune diseases such as rheumatoid arthritis (RA), type I diabetes (T1DM) and celiac disease (CD). In this review article, the most important types of thyroid autoantibodies, their essential immunological processes in AITD as well as the main and important clinical extra-thyroidal manifestations of them have been discussed and reviewed.

    Keywords: autoantibodies, autoimmune diseases, graves’ disease, hashimoto's thyroiditis, thyroid
  • Hossein Bagherian, Shaghayegh Haghjooy Javanmard, Mehran Sharifi, Mohammad Sattari* Pages 176-186

    This review was conducted between December 2018 and March 2019 at Isfahan University of Medical Sciences. A review of various studies revealed what data mining techniques to predict the probability of survival, what risk factors for these predictions, what criteria for evaluating data mining techniques, and finally what data sources for it have been used to predict the survival of breast cancer patients. This review is based on the Prism statement consisting of published studies in the field of predicting the survival of breast cancer patients using data mining techniques from 2005 to 2018 in databases such as Medline, Science Direct, Web of Science, Embase data and Scopus. After searching in these databases, 527 articles were retrieved. After removing duplicates and evaluating the articles, 21 articles were used. The three techniques of logistic regression, decision tree, and support vector machine have been most used in articles. Age, tumor grade, tumor stage, and tumor size are used more than other risk factors. Among the criteria, the accuracy criterion was used in more studies. Most of the studies used the Surveillance, Epidemiology, and End Results Program (SEER) dataset. Typically, in the field of survival probability prediction, data mining techniques in the field of classification are given more attention due to their adaptation to this field. Accordingly, data mining techniques such as decision tree techniques, logistic regression, and support vector machine were used in more studies than other techniques. The use of these techniques can provide a good basis for clinicians to evaluate the effectiveness of different treatments and the impact of each of these methods on patientschr('39') longevity and survival. If the output of these techniques is used to provide the data input required by a decision support system, clinicians can provide risk factors related to the patient, the patientchr('39')s age, and the patientchr('39')s physical condition when providing services to breast cancer patients. Through the outputs provided by the decision support system, they provided the most optimal decision to choose the best treatment method and consequently increase patient survival.

    Keywords: breast neoplasm, data mining, survival
  • Mohammad Hossein Mirzaii Dizgah, Mohammad Reza Mirzaii Dizgah, Iraj Mirzaii Dizgah* Pages 187-192
    Background

    spacecrafts rotate around the Earth every 90 minutes, so the 24-hour cycle turns to 90 minutes. Retinoic acid, an active metabolite of vitamin A, plays a role in regulating the circadian rhythm and its deficiency can impair the biological clock function and consequently impair the circadian rhythm of locomotor activity. The goal of the study was to assay the effects of simulated spaceship conditions on serum and hippocampal retinoic acid levels in rats.

    Methods

    The tail-hanging, hindleg-weightlessness rat model was applied to mimic the microgravity conditions from June to September 2017 in the zoo of the Aja University of Medical Sciences. Thirty-two male Wistar rats weighing 200-250 gr/in an experimental study were randomly assigned into 4 groups (n=8): 1) control animals with 12/12 h day-night rotation, 2) animals with 12/12 h day-night rotation under 14 days unloading, 3) control animals with 45/45 min day-night cycle, and 4) animals with 45/45 min day-night cycle under 14 days unloading. At the termination of the simulation step, rats were anesthetized, and blood samples were collected and the entire brain was removed and each brain was segmented into Hippocampus. ELISA assays were used to detect retinoic acid in the serum and homogenized hippocampus. Data were statistically assayed using two-way ANOVA and Bonferroni as a post hoc test. P<0.05 was considered significant.

    Results

    The circadian cycle of 45/45 min compared to the 12/12 h dark cycle increased the levels of retinoic acid in serum (F=4.901, P=0.037) and hippocampus (F=5.793, P=0.029) in rats. But simulated weightlessness had no effect on retinoic acid content in serum (F=0.149, P=0.703) and hippocampus (F=0.004, P=0.952).

    Conclusion

    It seems that retinoic acid content in serum and hippocampus is affected by circadian cycle change, and weightlessness has not affect.

    Keywords: retinoic acid, spacecraft, weightlessness
  • Afsaneh Tehranian*, Akram Ghahghaei-Nezamabadi, Nasim Yarmohammadi, Maryam Ganjeh, Khadije Maajaani, Reihaneh Aghajani Pages 193-200
    Background

    Ovarian cancer is the fifth leading cancer-related cause of death in women worldwide and is often diagnosed at advanced stages. Regarding the low sensitivity and specificity of the currently available diagnostic techniques, in the present study, we aimed to evaluate the accuracy of RMI and ROMA indexes and comparing these two indexes with CA-125 and HE4 parameters for the diagnosis and differentiation between benign and malignant ovarian tumors. Also, we determined the optimal cut-off level of these markers in patients who attended Arash Women’s Hospital.

    Methods

    In this cross-sectional study, we included 137 women with ovarian mass who were attended the gynecology clinic of Arash Womenchr('39')s Hospital, Tehran, Iran (April 2017-April 2019), and were eligible according to the inclusion criteria. We included patients with an adnexal mass over 3 cm. Our exclusion criteria were as the following: pregnancy, age under 18 and over 90 years, taking hormonal agents, renal failure, suspected ovarian torsion, ovarian cancer and taking antibiotics, nitric oxide compounds, and heavy metals. Based on serum CA125, HE4, and ultrasound findings, ROMA and RMI indexes were determined for each patient, and the sensitivity and specificity of HE4, RMI, ROMA, and CA125 were compared with the result of the operative histopathologic assessment.

    Results

    According to the area under the ROC curve, regardless of the patientschr('39') menopausal status, the highest diagnostic value was dedicated to RMI with 89% under the curve area and 95% confidence interval (81.6-96.4%). Diagnostic values of other markers were as the following: 87.7%(95%CI=80.3-95%) for HE4, 87.3(95%CI=79.1-95.4%) for CA125, and 86.2%(95%CI=78.7-93.6%) for ROMA. In terms of menopausal status, HE4 had the highest diagnostic value in premenopausal patients, while in the menopausal group CA125 had the highest diagnostic value.

    Conclusion

    Measurement of HE4 before menopause and CA125 during menopause seems to be helpful in the early detection of ovarian cancers in women with ovarian masses.

    Keywords: malignancy, ovarian cancer, tumor marker
  • Mina Khanhoseini*, Hossein Sheybani, Salman Daliri, Zahra Hadadi, Hengameh Khosravani Pages 201-208
    Background

    Acute coronary syndrome (ACS) is one of the causes of disability and death. Levels of Uric acid, blood glucose, and dyslipidemia are the risk factors for the disease, but their role in electrocardiographic changes has not been studied. Based on this, this study aimed to investigate the relationship between some demographic and clinical characteristics with electrocardiographic changes.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 484 patients with Acute Coronary Syndrome admitted to Shahroud Imam Hossein Hospital from the beginning of January to the end of June 2018. In this study, the relationship between demographic, clinical and laboratory variables in patients with the acute coronary syndrome with STE, STD, Dynamic changes and inverted T waves were investigated. The required information was extracted from the Patientschr('39') records using the researcher-made checklist. Statistical analysis of data was conducted by using descriptive tests for estimating mean and frequency and statistical-analytical tests including chi-square and ANOVA were performed by SPSS software version 22.

    Results

    The results show that the proportion of STD deviations in women with ACS was 12.6% higher than in men, but the proportion of STE and Dynamic changes in men was 10.4% and 12.2% higher than women, respectively. The proportion of STD, STE, inverted T and Dynamic changes in people with hyperlipidemia was 67.8%, 77.6%, 64.7% and 75.8%, respectively. The proportion of STD, STE, inverted T and Dynamic changes in patients with hypertension were 0.12%, 5.1%, 11.2%, and 19.1%, respectively that there was a difference with patients without high blood pressure. Between addiction, fasting blood sugar and LDL with STD; Between History of heart disease, history of angiography, hypertension, creatinine and WBC with STE; and between creatinine and fasting blood sugar statistically significant differences were observed.

    Conclusion

    There were significant correlations between electrocardiogram changes, gender, addiction, hypertension, creatinine, LDL level, fasting glucose and white blood cell count.

    Keywords: acute coronary syndrome, demography, electrocardiography
  • Mohammad Ali Nilforoushzadeh, Sona Zare, Rahim Ahmadi, Nasrin Zoroufi*, Mina Mahmoodipour Pages 209-217
    Background

    The number of patients suffering from diabetic ulcers has been increased in recent years and the current therapies have faced failure. This study aimed to investigate the effects of Wharton’s jelly stem cells (WJMSCs) on the diabetic wound in an animal mode.

    Methods

    During this laboratory experimental study carried out in Skin and Stem Cells Research Center from March 2021 to November 2021, WJMSCs were isolated and their differentiation capability to osteocytes and adipose cells was assessed using the colorimetric method, and the expression of specific markers was evaluated using flow cytometry. 12 male Wistar rats weighing 200 to 250 grams were purchased from the Pasteur Institute and kept in the animal room in standard condition. Streptozotocin was used to induce diabetes in male Wistar rats. Animals were divided to control (normal saline injection: n=6) and WJMSCs injection (n=6) groups. Wounds with 0.8 cm in diameter were made on the back of rats. After subdermal injection of normal saline and WJMSCs, wound healing was evaluated 7, 14 and 21 days using the photography method. Data were analyzed using a t-test and analysis of variance.

    Results

    The results showed that the isolation process should be performed no later than a few hours after the cesarean section. Storing the sample for one day or more caused sample contamination leading to significant failure in cell proliferation and differentiation. WJMSCs were positive for specific mesenchymal stem cell markers (CD44, D73, CD90 and CD 105, and negative for CD45 and CD 34. They were capabale to differentiate into osteocytes and adipose cells and had a high viability rate (83.1%). Subdermal injection of WJMSCs in diabetic rats resulted in acceleration of diabetic wound healing compared with the control group.

    Conclusion

    Subdermal injection of WJMSCs can effectively accelerate diabetic wound healing. According to which, applying Wharton’s jelly stem cells can be considered in cell therapy particularly in the field of diabetic wound healing.

    Keywords: diabetic ulcer, injection, mesenchymal stem cells, wharton's jelly
  • Seyed Morteza Heidari, Hamid Reza Shatabi, Elnaz Marzabani* Pages 218-224
    Background

    Control of bleeding during dacryocystorhinostomy (DCR) surgery is of particular importance and controlling the bodychr('39')s hemodynamic responses to stress effectively reduces the amount of bleeding during surgery and improves the surgical area. Therefore, in this study, we aimed to investigate the effect of two-drug combinations Labetalol-Hydralazine and Labetalol-Trinitroglycerin on hemodynamic factors during dacryocystorhinostomy surgery.

    Methods

    The present study is a double-blind randomized clinical trial that was performed on 71 patients who were candidates for dacryocystorhinostomy (DCR) surgery. Patients enrolled in the study using computerized randomization software (Random allocation software).they were divided into two groups. The study was conducted from September 2016 to September 2017 in Isfahan. The amount of bleeding, the cardiovascular response of patients during and after surgery, the degree of satisfaction of the surgeon and the patient, the severity of pain, and the occurrence of nausea and vomiting were assessed, collected and analyzed.

    Results

    Between the two groups in terms of demographic characteristics there was no significant difference. There was no significant difference between the two groups in terms of mean arterial blood pressure (MAP), heart rate (HR) during surgery and the time of staying in the recovery room (P>0.05). There was no significant difference between the two groups in terms of bleeding volume, surgeon and patient satisfaction (P=0.73), frequency of vomiting, length of stay in recovery (P=0.57), the severity of nausea (P=0.38), pain (P=0.33) and rebleeding in recovery (P=0/75).

    Conclusion

    The results of the present study show that the use of labetalol with hydralazine in comparison with labetalol with trinitroglycerin has similar results in terms of hemodynamic factors as well as bleeding volume and surgeon and patient satisfaction criteria. Therefore, both of these compounds can be used to reduce bleeding and control vital signs during and after dacryocystorhinostomy surgery.

    Keywords: bleeding, dacryocystorhinostomy, hydralazine, labetalol, trinitroglycerin
  • Majid Rezvani, Soheil Falahpour*, Amir Hossein Haghir, Tayeb Ramim Pages 225-230
    Background

    Degenerative scoliosis most commonly affects the lumbar spine in the elderly, resulting in facet and disc degeneration, leading to increased pain and progressive deformity. Due to the importance of the results of long fusion and the rate of coronary and sagittal correction of imbalance in patients with degenerative scoliosis, the present study was performed to evaluate the results of long fusion surgery in patients with degenerative lumbar scoliosis.

    Methods

    The present study was performed as a prospective cohort study in patients with degenerative scoliosis who were candidates for surgery at Al-Zahra Hospital in Isfahan. Basic patient information including age, sex, anatomical location of vertebral deviation and slip, degree of severity of deviation based on cobb angle and number of previous surgeries were reviewed and recorded. The surgical characteristics of the patient were extracted from the medical record including the approach used, the anatomical location of the fusion, whether or not to perform decompression, the number of decompression and fusion levels, the amount of bleeding during surgery, and the duration of surgery.

    Results

    Eleven female patients participated in this study. The mean age of patients was 55.64 years with a standard deviation of 7.67 years. The minimum age was 40 years and the maximum age was 66 years. Patientschr('39') symptoms included low back pain-leg pain (3 cases), back pain-lameness (2 cases) and back pain-leg pain-lameness (6 cases). All patients underwent two stages of surgery. Mean amount of bleeding and time of surgery in the second surgery were significantly reduced compared to the first surgery (p <0.05). Complications of surgery included proximal junctional vertebral fracture (PGK) in two patients.

    Conclusion

    Degenerative scoliosis is a complex clinical condition in which the patientchr('39')s main problems are pain and disability. Long fusion surgery in patients with degenerative scoliosis significantly reduced the mean deviation, Patient’s pain and severity of disability 6 months after surgery.

    Keywords: scoliosis, lumbosacral region, disability, fusion
  • Behnam Askari, Mojgan Hajahmadi-Poor Rafsanjani*, Parin Hamidi-Azar Pages 231-239
    Background

    Several scoring systems are available to evaluate the cardiac surgery risk. Frailty increases the risk of adverse outcomes after surgery. The Frailty evaluation system is a relatively new method, and in this study, we compared the frailty scoring method with the conventional Euroscore method.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 88 elderly patients (over 65 years of age) undergoing coronary artery bypass graft surgery in Seyed al Shohada Heart Center, Urmia, Iran, from October 2019 to March 2020. Patients undergoing other cardiac surgeries, patients with left main coronary artery involvement, patients with low-threshold chest pain, and life-threatening emergencies were excluded. At the preoperative period and based on the CAF (the Comprehensive Assessment of Frailty) Scoring System and the EuroScore system, the total score was calculated for each patient. Patients were followed up until one month after surgery in terms of morbidity and mortality. Patients' data were analyzed and the correlation between the total score of both systems and the postoperative consequences were statistically analyzed.

    Results

    In this study, the mean age of patients was 70.84±5.07 (65-91) years and most of the patients were male, 65(73 9%).The mean ejection fraction of patients was 44.13±5%. Twelve patients (13.6%) had mild frailty (CAF score of 1 to 8), 74 patients (84.1%) had moderate frailty (CAF score of 9 to 18) and 2 patients (2.3%) had severe frailty (CAF score of 19 to 28). In the postoperative period, there were two cases of mortality (2.3%) and four cases of complications (4.55%). The mean serum creatinine level in dead patients was significantly higher than in discharged patients. We did not find any significant relationship between frailty CAF score and EuroSocre with postoperative complications. In a comparison of two methods for predicting surgery outcomes: the mean EuroScore in the two dead patients was significantly higher than discharged patients (8.11 vs 2.89 with p value=0.001).

    Conclusion

    EuroSocre evaluation was a better predictor of postoperative mortality and its measurement is easy.

    Keywords: aged, coronary artery bypass, frailty, perioperative period, postoperative complication
  • Fazael Fadaei*, Zeinab Ardin, Sadegh Amani-Shalamzari, Hossein Shirvani Pages 240-247
    Background

    The goal of the study was to investigate the effect of 5 weeks of high-intensity interval training (HIIT) on the levels of resistin and adiponectin and liver enzymes in Wistar rats with non-alcoholic fatty liver.

    Methods

    To do this basic research, 24 Wistar male rats were purchased and transferred to Baqiyatallah University then, they were allocated randomly into three groups: Control group (CG, n=8), induced fatty liver diseases group (FG, n=8), and induced fatty liver diseases+exercise group (FEG, n=10). The present study was conducted in July and August of 2019. To induce fatty liver disease, 140 mg per kg of bodyweight oral tetracycline drug was administered to rats by gavage for seven days. Fatty liver (steatosis) was confirmed by measuring liver enzymes. The training group performed HIIT for five weeks and five days per week. First, the maximum aerobic test (MAT) was performed, and based on data of this test; the HIIT protocol was conducted as 5×2 min-intervals with (50-120% Mat) and with 1 min recovery (30-50% MAT). Blood and tissue sampling were taken 48 hours after the last training session. Blood samples were centrifuged at 4000 rpm for 10 minutes, and serum samples were frozen at -20 degrees. One-way ANOVA and Tukey post hoc test were used to analyze data.

    Results

    Following performing HIIT, serum levels of adiponectin and resistin in the FEG compared to FG increased and decreased significantly, respectively (P=0.001). In addition, the FEG experienced a significant decrease in serum levels of AST and ALT enzymes. The aerobic capacity of the rats in the HIIT group increased significantly compared to the other two groups.

    Conclusion

    By modulating body fat levels and the secretion of adipokines such as adiponectin and resistin, HIIT was involved in improving the condition of rats with non-alcoholic fatty liver disease.

    Keywords: adipokines, adipose tissue, exercise training, maximum power
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, abdoreza mousavi* Pages 248-249